Zupa rybna w puszce: 12 pysznych przepisów na gotowanie

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

Jeśli masz pusz­kę kon­serw ryb­nych, możesz przy­go­to­wać wspa­nia­łą zupę w zale­d­wie pół godzi­ny. To świet­ne danie, któ­re pozwa­la zaosz­czę­dzić na budże­cie, ale nadal jest peł­no­war­to­ścio­wym i smacz­nym posił­kiem. 12 przepisów!

1. Zupa z makreli w oleju

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

Pusz­ka makre­li w ole­ju może sta­no­wić świet­ną bazę do aro­ma­tycz­nej zupy na obiad dla całej rodziny.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pusz­ka makre­li w ole­ju, 3 ziem­nia­ki, 1,8 litra wody, po 1 cebu­li i mar­chew­ce, 3 łyż­ki bia­łe­go ryżu, przy­pra­wy dobierz według wła­snych preferencji.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­jo­ne ziem­nia­ki wło­żyć do małe­go garn­ka, zalać wrząt­kiem i posta­wić na kuchen­ce do zago­to­wa­nia. Wodę poso­lić do sma­ku i wsy­pać kaszę ryżo­wą. Po oko­ło 8 minu­tach od zago­to­wa­nia dodać mar­chew­kę pokro­jo­ną w cien­kie krąż­ki i posie­ka­ną cebu­lę, goto­wać przez 8 minut. Następ­nie dodać warzy­wa z pusz­ki, liść lau­ro­wy i przy­pra­wy. Wsy­pać drob­no posie­ka­ne zioła.

2. Zupa z konserwy saira

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

Zupa ryb­na z pusz­ki z kaszą jagla­ną to świet­ny spo­sób na uroz­ma­ice­nie codzien­ne­go menu.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka saira w ole­ju, 2,2 litra oczysz­czo­nej wody, 1 cebu­la, 5 ziem­nia­ków, 120 g świe­żej mar­chew­ki, 5 łyżek pro­sa, sól i przy­pra­wy, zioła.

Przy­go­to­wa­nie: Lek­ko oso­lić wodę w garn­ku, wsy­pać umy­te pro­so, po zago­to­wa­niu usu­nąć pia­nę i wrzu­cić ziem­nia­ki pokro­jo­ne w słom­kę do kaszy. Pod­sma­żyć mar­chew i cebu­lę, dodać do ziem­nia­ków i kaszy. Do ron­dla wło­żyć sairę z ole­jem, dusić oko­ło 3 minut i zdjąć z ognia. Wlać do talerzy.

3. Zupa “Sea Surf”

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

Zachwyć swo­ich ulu­bio­nych domow­ni­ków zupą z różo­we­go łoso­sia z pusz­ki ze szpi­na­kiem i ser­kiem topionym.

Potrzeb­ne będą: 2 litry wody, 1 słod­ka papry­ka, 1 pusz­ka różo­we­go łoso­sia w ole­ju, 1 serek topio­ny, 3 ziem­nia­ki, 1 mar­chew­ka, 1 pęczek świe­że­go szpi­na­ku, sól i pieprz, 1 cebula.

Przy­go­to­wa­nie: Obra­ną mar­chew­kę, cebu­lę i papry­kę pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki i pod­sma­żyć na ole­ju do ugo­to­wa­nia. W ron­dlu ugo­to­wać ziem­nia­ki, pokro­ić w kost­kę, dodać pod­sma­żo­ne warzy­wa, różo­we­go łoso­sia z pusz­ki i szpi­nak. Niech zupa gotu­je się przez chwi­lę, a następ­nie włóż sto­pio­ny ser sto­pio­ny widelcem.

4. policzki “złota rybka”

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

Świet­na opcja na obfi­ty i smacz­ny lunch. Jego przy­go­to­wa­nie zaj­mie nie wię­cej niż pół godziny!

Potrzeb­ne będą: 2,4 litra oczysz­czo­nej wody, 450 g bia­łej kapu­sty, 1 pusz­ka dowol­nej kon­ser­wy ryb­nej, 1 korzeń pie­trusz­ki, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 2 łyż­ki masła, sól i pieprz do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Kapu­stę pokro­ić w drob­ną kost­kę, ugo­to­wać w oso­lo­nej wodzie. Osob­no pod­sma­żyć korzeń pie­trusz­ki, mar­chew­kę i cebu­lę pokro­jo­ną w cien­kie pla­ster­ki. Warzy­wa nie powin­ny się przy­pa­lić, nale­ży sta­rać się nadać im jasno­zło­ty kolor. Takie sma­że­nie spra­wi, że danie będzie tak smacz­ne, jak to tyl­ko moż­li­we. Prze­łóż pod­sma­żo­ne warzy­wa do garn­ka z kapu­stą. Po zago­to­wa­niu goto­wać przez 15 – 20 minut. Dodaj rybę z pusz­ki i przy­pra­wy, gotuj przez kolej­ne 12 minut.

5. Zupa z sardynkami w pomidorach

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

Zasad­ni­czo zupę moż­na przy­go­to­wać z dowol­nym rodza­jem kon­ser­wy ryb­nej, ale sar­dyn­ka w pomi­do­rach nada­je szcze­gól­ny “dźwięk” pierw­szym daniom.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka sar­dy­nek w pomi­do­rach, 3 ziem­nia­ki, po 1 cebu­li i mar­chew­ce, 1 litr wody, 2 łyż­ki wermi­sze­lu, czo­snek, sól, przy­pra­wy, kil­ka gałą­zek świe­żych ziół.

Przy­go­to­wa­nie: Zago­to­wać wodę w ron­dlu, wsy­pać ziem­nia­ki pokro­jo­ne w słup­ki, następ­nie dodać pod­sma­żo­ną cebu­lę, mar­chew­kę i czo­snek. Pod­czas gdy zupa się gotu­je, otwo­rzyć kon­ser­wę ryb­ną, usu­nąć wszyst­kie ości z sar­dy­nek, roz­gnieść file­ty widel­cem i wrzu­cić do garn­ka wraz z zale­wą pomi­do­ro­wą. Po 5 minu­tach dodać posie­ka­ne nożem zio­ła, odcze­kać jesz­cze kil­ka minut i wyłą­czyć ogień.

6. Zupa rybna z tuńczykiem

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

Zawsze miej w zapa­sie pusz­kę tuń­czy­ka w pusz­ce na spe­cjal­ne oka­zje. Możesz z nie­go zro­bić wszyst­ko, nawet świą­tecz­ną zupę!

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pusz­ka tuń­czy­ka z pusz­ki, 1,2 litra wody, kil­ka ziem­nia­ków, 3 łyż­ki ryżu, po 100 – 130 g cebu­li i mar­chew­ki, odro­bi­na pie­trusz­ki, sól i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ziem­nia­ki pokro­ić w cien­kie słup­ki, dobrze umyć na sicie pod bie­żą­cą wodą. Pozwo­li to wypłu­kać skro­bię, wte­dy zupa nie będzie gęsta, jak kisiel. Do garn­ka, w któ­rym będziesz goto­wać tę pysz­ną zupę, wlej wodę i gotuj w niej ziem­nia­ki do poło­wy ugo­to­wa­ne, dla sma­ku i aro­ma­tu dodaj całą głów­kę cebu­li i mar­chew­kę pokro­jo­ną na duże kawał­ki. Następ­nie dodać umy­ty ryż, sól, goto­wać przez 25 minut. Następ­nie wło­żyć zawar­tość pusz­ki do zupy, goto­wać na wol­nym ogniu przez oko­ło pięć minut i zdjąć z ognia. Wyjąć cebu­lę z bulio­nu, nie będzie już przydatna.

7. Aromatyczna zupa ze szprotkami

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

Nie tyl­ko kanap­ki są pysz­ne ze szprot­ka­mi, ale mogą one rów­nież słu­żyć jako świet­ny doda­tek do zupy.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka szpro­tek w ole­ju, 1 cebu­la, kil­ka łyżek oli­wy z oli­wek, 1,5 litra dowol­ne­go bulio­nu lub oczysz­czo­nej wody, 0,5 fili­żan­ki bia­łe­go ryżu, 1 mar­chew­ka, zie­le­ni­na koper­ko­wa do poda­nia, sól i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: W ron­dlu roz­grzać olej roślin­ny, wsy­pać cebu­lę pokro­jo­ną w krąż­ki, mar­chew­kę pokro­jo­ną w kost­kę, dodać umy­ty ryż, wymie­szać i sma­żyć wszyst­ko razem przez kil­ka minut. Uzu­peł­nić zawar­tość garn­ka wodą. Jeśli jest bulion, użyj go, to tyl­ko popra­wi smak potra­wy. Gotuj przez oko­ło 10 minut od momen­tu zago­to­wa­nia się pły­nu. Poso­lić i dopra­wić zupę do sma­ku. Prze­łóż szprot­ki do garn­ka, uprzed­nio odsą­cza­jąc je z mary­na­ty ole­jo­wej. Po 3 minu­tach zupa jest goto­wa. Poda­wać na gorą­co ze świe­ży­mi ziołami.

8. Zupa rybna ze szprotkami w pomidorach

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

Być może jest to naj­bar­dziej eko­no­micz­na wer­sja smacz­nej zupy na lunch dla całej rodziny!

Potrzeb­ne będą: 3 ziem­nia­ki, 100 g mar­chwi, 1 cebu­la, 1 pusz­ka szpro­tek w pomi­do­rach, 70 g kaszy ryżo­wej, 200 ml soku pomi­do­ro­we­go, kil­ka łyżek ole­ju roślin­ne­go, sól, świe­że zio­ła, przy­pra­wy do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Zago­to­wać na kuchen­ce gar­nek z 2,5 litra­mi wody. Wsy­pać pokro­jo­ne w kost­kę ziem­nia­ki, gdy ugo­tu­ją się do poło­wy, dodać ryż. Poso­lić i dopra­wić aro­ma­tycz­ny­mi przy­pra­wa­mi. Osob­no przy­go­to­wać cebu­lę i mar­chew­kę, sma­żąc je na ole­ju roślin­nym do mięk­ko­ści. Wlać sok pomi­do­ro­wy i dusić przez kil­ka minut. Prze­nieś powsta­ły sos i szpro­ta w pusz­ce w pomi­do­rach do garn­ka z zupą. Goto­wać przez dwie minu­ty i zdjąć z kuchen­ki. Poda­wać z zieleniną.

9. Rassolnik “Carski”

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

Zwy­kły ras­sol­nik nabie­rze iście kró­lew­skie­go sma­ku, jeśli zamiast mię­sa doda­my do nie­go łoso­sia z puszki.

Potrzeb­ne będą: 4 pikle, 1 pusz­ka łoso­sia z pusz­ki, 4 – 5 łyżek ryżu, 4 ziem­nia­ki, 0,5 głów­ki cebu­li, 1 mar­chew­ka, 2 łyż­ki kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, pół cytry­ny, 2 ząb­ki czosn­ku, sól, przy­pra­wy, zio­ła do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Ziem­nia­ki pokro­ić w kost­kę, razem z ryżem zalać wodą (2 litry) w ron­dlu, goto­wać pra­wie do mięk­ko­ści. Sma­żyć posie­ka­ną cebu­lę i mar­chew­kę na ole­ju, aż lek­ko się zru­mie­nią. Dodać kon­cen­trat pomi­do­ro­wy, wymie­szać i goto­wać wszyst­ko razem przez 4 minu­ty, dodać star­te ogór­ki, wlać tro­chę bulio­nu z garn­ka z ziem­nia­ka­mi. Do zupy wrzu­cić gorą­ce sma­że­nie, dodać rybę z pusz­ki. Czo­snek i skór­kę z cytry­ny posta­rać się pokro­ić jak naj­drob­niej. Dodać do garn­ka, goto­wać na wol­nym ogniu przez kil­ka minut, to wystar­czy, aby zupa ryb­na z rybą z pusz­ki zamie­ni­ła się w kuli­nar­ne arcydzieło.

10. Mieszanka rybna

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

To danie moż­na przy­go­to­wać nawet w okre­sie Wiel­kie­go Postu, oczy­wi­ście w tych dniach, kie­dy wol­no jeść ryby. Cho­ciaż na zwy­kły obiad lub kola­cję hod­ge­pod­ge z kon­ser­wa­mi ryb­ny­mi i grzy­ba­mi będzie idealny!

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pusz­ka kon­serw ryb­nych w pomi­do­rach (wybierz według wła­sne­go gustu), 350 g świe­żych grzy­bów, 3 – 4 ziem­nia­ki, 300 g kiszo­nej kapu­sty, 2 cebu­le, 3 ogór­ki kiszo­ne, 1 mar­chew­ka, 2 łyż­ki. smacz­ny sos pomi­do­ro­wy, 1/2 cytry­ny, 1/2 pusz­ki oli­wek, 2 łyż­ki. olej roślin­ny, 3 gałąz­ki pie­trusz­ki, sól i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Posta­wić ron­del z 2,5 litra­mi wody na ogniu. Wsy­pać ziem­nia­ki (wcze­śniej obra­ne i pokro­jo­ne w cien­kie słup­ki), goto­wać przez oko­ło 15 – 20 minut na małym ogniu. W tym cza­sie na ole­ju pod­sma­żyć cebu­lę, pie­czar­ki i mar­chew­kę, następ­nie w odstę­pach 5 minu­to­wych dodać kon­cen­trat pomi­do­ro­wy, ogór­ki kiszo­ne, kapu­stę, pół szklan­ki bulionu.

Zawar­tość patel­ni prze­ło­żyć do garn­ka z zupą, do tego same­go garn­ka wrzu­cić pusz­kę kon­ser­wy ryb­nej. Goto­wać na małym ogniu przez 5–6 minut. Dodać oliw­ki i świe­że zio­ła, goto­wać jesz­cze przez kil­ka minut i wyłą­czyć ogień.

11. Zupa z klopsikami rybnymi

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

Jeśli nie lubisz bez­kształt­nych kawał­ków ryby z pusz­ki pły­wa­ją­cych w zupie, zrób z nich klop­si­ki. Ryba w for­mie kulek wyglą­da o wie­le bar­dziej apetycznie!

Będziesz potrze­bo­wać: 5 ziem­nia­ków, 2 cebu­le, 1 mar­chew­ka, olej roślin­ny, sól i przy­pra­wy, zio­ła, 1 pusz­ka łoso­sia kum­pia we wła­snym soku, 2 – 2,5 łyż­ki kaszy man­ny, 1 suro­we jajko.

Przy­go­to­wa­nie: wlać 1 litr wody na ogień, dodać ziem­nia­ki pokro­jo­ne w cien­kie słup­ki. Cebu­lę i mar­chew­kę posie­kać i pod­sma­żyć na ole­ju roślin­nym na zło­ty kolor. Nie cze­ka­jąc na osty­gnię­cie sma­ży­my i prze­kła­da­my do garn­ka z ziemniakami.

Wyj­mij rybę z pusz­ki na talerz, usuń ości widel­cem, ugnia­taj mię­so do uzy­ska­nia jed­no­rod­no­ści, wymie­szaj z jaj­kiem i kaszą man­ną. Zwilż ręce wodą, aby mię­so nie kle­iło się do dło­ni. Uto­czyć małe kul­ki i powo­li wrzu­cać je do zupy. Przy­kryć pokryw­ką i goto­wać na mini­mal­nym ogniu przez 12 minut. Dodaj posie­ka­ne zio­ła do tale­rzy pod­czas serwowania.

12. Zupa rybna z wodorostami

Рыбный суп из консервов: 12 вкусных рецептов приготовления

Jeśli masz rybę w pusz­ce i tro­chę wodo­ro­stów, możesz przy­go­to­wać pysz­ną i zdro­wą zupę w kil­ka minut!

Będziesz potrze­bo­wać: 150 g kapu­sty mor­skiej “po kore­ań­sku”, 1 pusz­ka kon­ser­wy ryb­nej we wła­snym soku, 5 ziem­nia­ków, 3 – 4 łyż­ki kaszy ryżo­wej, 1 cebu­la i 1 mar­chew­ka do sma­że­nia, olej roślin­ny, sól i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Zago­tuj 2,4 litra wody, dodaj odro­bi­nę soli i wsyp dobrze umy­ty ryż. Nie zapo­mnij wybrać kaszy, aby oczy­ścić ją z resz­tek i zepsu­tych zia­ren! Pokrój ziem­nia­ki w drob­ną kost­kę lub słup­ki, jak wolisz. Prze­nieś przy­go­to­wa­ne ziem­nia­ki do pojem­ni­ka z ryżem, gdy kasza jest już ugo­to­wa­na do połowy.

Ugo­tuj posie­ka­ną cebu­lę i mar­chew­kę na ole­ju roślin­nym i dopraw sma­żo­ne warzy­wa pikant­ny­mi zio­ła­mi i inny­mi ulu­bio­ny­mi przy­pra­wa­mi. Weź pod uwa­gę, że ryba w pusz­ce zawie­ra już przy­pra­wy. Prze­łóż do garn­ka, gdy ziem­nia­ki będą pra­wie goto­we. Następ­nie dodać do zupy kawał­ki ryby z pusz­ki, liść lau­ro­wy. Poso­lić do sma­ku. Drob­no posie­kaj świe­że zio­ła, wlej do garn­ka, pocze­kaj do wrze­nia i zdej­mij z ognia. Gotowe!

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

10 + 6 =