Jeśli masz puszkę konserw rybnych, możesz przygotować wspaniałą zupę w zaledwie pół godziny. To świetne danie, które pozwala zaoszczędzić na budżecie, ale nadal jest pełnowartościowym i smacznym posiłkiem. 12 przepisów!
- 1. Zupa z makreli w oleju
- 2. Zupa z konserwy saira
- 3. Zupa “Sea Surf”
- 4. policzki “złota rybka”
- 5. Zupa z sardynkami w pomidorach
- 6. Zupa rybna z tuńczykiem
- 7. Aromatyczna zupa ze szprotkami
- 8. Zupa rybna ze szprotkami w pomidorach
- 9. Rassolnik “Carski”
- 10. Mieszanka rybna
- 11. Zupa z klopsikami rybnymi
- 12. Zupa rybna z wodorostami
1. Zupa z makreli w oleju
Puszka makreli w oleju może stanowić świetną bazę do aromatycznej zupy na obiad dla całej rodziny.
Będziesz potrzebować: 1 puszka makreli w oleju, 3 ziemniaki, 1,8 litra wody, po 1 cebuli i marchewce, 3 łyżki białego ryżu, przyprawy dobierz według własnych preferencji.
Przygotowanie: Pokrojone ziemniaki włożyć do małego garnka, zalać wrzątkiem i postawić na kuchence do zagotowania. Wodę posolić do smaku i wsypać kaszę ryżową. Po około 8 minutach od zagotowania dodać marchewkę pokrojoną w cienkie krążki i posiekaną cebulę, gotować przez 8 minut. Następnie dodać warzywa z puszki, liść laurowy i przyprawy. Wsypać drobno posiekane zioła.
2. Zupa z konserwy saira
Zupa rybna z puszki z kaszą jaglaną to świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu.
Potrzebne będą: 1 puszka saira w oleju, 2,2 litra oczyszczonej wody, 1 cebula, 5 ziemniaków, 120 g świeżej marchewki, 5 łyżek prosa, sól i przyprawy, zioła.
Przygotowanie: Lekko osolić wodę w garnku, wsypać umyte proso, po zagotowaniu usunąć pianę i wrzucić ziemniaki pokrojone w słomkę do kaszy. Podsmażyć marchew i cebulę, dodać do ziemniaków i kaszy. Do rondla włożyć sairę z olejem, dusić około 3 minut i zdjąć z ognia. Wlać do talerzy.
3. Zupa “Sea Surf”
Zachwyć swoich ulubionych domowników zupą z różowego łososia z puszki ze szpinakiem i serkiem topionym.
Potrzebne będą: 2 litry wody, 1 słodka papryka, 1 puszka różowego łososia w oleju, 1 serek topiony, 3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pęczek świeżego szpinaku, sól i pieprz, 1 cebula.
Przygotowanie: Obraną marchewkę, cebulę i paprykę pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na oleju do ugotowania. W rondlu ugotować ziemniaki, pokroić w kostkę, dodać podsmażone warzywa, różowego łososia z puszki i szpinak. Niech zupa gotuje się przez chwilę, a następnie włóż stopiony ser stopiony widelcem.
4. policzki “złota rybka”
Świetna opcja na obfity i smaczny lunch. Jego przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny!
Potrzebne będą: 2,4 litra oczyszczonej wody, 450 g białej kapusty, 1 puszka dowolnej konserwy rybnej, 1 korzeń pietruszki, 1 marchewka, 1 cebula, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Kapustę pokroić w drobną kostkę, ugotować w osolonej wodzie. Osobno podsmażyć korzeń pietruszki, marchewkę i cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa nie powinny się przypalić, należy starać się nadać im jasnozłoty kolor. Takie smażenie sprawi, że danie będzie tak smaczne, jak to tylko możliwe. Przełóż podsmażone warzywa do garnka z kapustą. Po zagotowaniu gotować przez 15 – 20 minut. Dodaj rybę z puszki i przyprawy, gotuj przez kolejne 12 minut.
5. Zupa z sardynkami w pomidorach
Zasadniczo zupę można przygotować z dowolnym rodzajem konserwy rybnej, ale sardynka w pomidorach nadaje szczególny “dźwięk” pierwszym daniom.
Potrzebne będą: 1 puszka sardynek w pomidorach, 3 ziemniaki, po 1 cebuli i marchewce, 1 litr wody, 2 łyżki wermiszelu, czosnek, sól, przyprawy, kilka gałązek świeżych ziół.
Przygotowanie: Zagotować wodę w rondlu, wsypać ziemniaki pokrojone w słupki, następnie dodać podsmażoną cebulę, marchewkę i czosnek. Podczas gdy zupa się gotuje, otworzyć konserwę rybną, usunąć wszystkie ości z sardynek, rozgnieść filety widelcem i wrzucić do garnka wraz z zalewą pomidorową. Po 5 minutach dodać posiekane nożem zioła, odczekać jeszcze kilka minut i wyłączyć ogień.
6. Zupa rybna z tuńczykiem
Zawsze miej w zapasie puszkę tuńczyka w puszce na specjalne okazje. Możesz z niego zrobić wszystko, nawet świąteczną zupę!
Będziesz potrzebować: 1 puszka tuńczyka z puszki, 1,2 litra wody, kilka ziemniaków, 3 łyżki ryżu, po 100 – 130 g cebuli i marchewki, odrobina pietruszki, sól i przyprawy.
Przygotowanie: Ziemniaki pokroić w cienkie słupki, dobrze umyć na sicie pod bieżącą wodą. Pozwoli to wypłukać skrobię, wtedy zupa nie będzie gęsta, jak kisiel. Do garnka, w którym będziesz gotować tę pyszną zupę, wlej wodę i gotuj w niej ziemniaki do połowy ugotowane, dla smaku i aromatu dodaj całą główkę cebuli i marchewkę pokrojoną na duże kawałki. Następnie dodać umyty ryż, sól, gotować przez 25 minut. Następnie włożyć zawartość puszki do zupy, gotować na wolnym ogniu przez około pięć minut i zdjąć z ognia. Wyjąć cebulę z bulionu, nie będzie już przydatna.
7. Aromatyczna zupa ze szprotkami
Nie tylko kanapki są pyszne ze szprotkami, ale mogą one również służyć jako świetny dodatek do zupy.
Potrzebne będą: 1 puszka szprotek w oleju, 1 cebula, kilka łyżek oliwy z oliwek, 1,5 litra dowolnego bulionu lub oczyszczonej wody, 0,5 filiżanki białego ryżu, 1 marchewka, zielenina koperkowa do podania, sól i przyprawy.
Przygotowanie: W rondlu rozgrzać olej roślinny, wsypać cebulę pokrojoną w krążki, marchewkę pokrojoną w kostkę, dodać umyty ryż, wymieszać i smażyć wszystko razem przez kilka minut. Uzupełnić zawartość garnka wodą. Jeśli jest bulion, użyj go, to tylko poprawi smak potrawy. Gotuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się płynu. Posolić i doprawić zupę do smaku. Przełóż szprotki do garnka, uprzednio odsączając je z marynaty olejowej. Po 3 minutach zupa jest gotowa. Podawać na gorąco ze świeżymi ziołami.
8. Zupa rybna ze szprotkami w pomidorach
Być może jest to najbardziej ekonomiczna wersja smacznej zupy na lunch dla całej rodziny!
Potrzebne będą: 3 ziemniaki, 100 g marchwi, 1 cebula, 1 puszka szprotek w pomidorach, 70 g kaszy ryżowej, 200 ml soku pomidorowego, kilka łyżek oleju roślinnego, sól, świeże zioła, przyprawy do smaku.
Przygotowanie: Zagotować na kuchence garnek z 2,5 litrami wody. Wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy ugotują się do połowy, dodać ryż. Posolić i doprawić aromatycznymi przyprawami. Osobno przygotować cebulę i marchewkę, smażąc je na oleju roślinnym do miękkości. Wlać sok pomidorowy i dusić przez kilka minut. Przenieś powstały sos i szprota w puszce w pomidorach do garnka z zupą. Gotować przez dwie minuty i zdjąć z kuchenki. Podawać z zieleniną.
9. Rassolnik “Carski”
Zwykły rassolnik nabierze iście królewskiego smaku, jeśli zamiast mięsa dodamy do niego łososia z puszki.
Potrzebne będą: 4 pikle, 1 puszka łososia z puszki, 4 – 5 łyżek ryżu, 4 ziemniaki, 0,5 główki cebuli, 1 marchewka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pół cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, przyprawy, zioła do smaku.
Przygotowanie: Ziemniaki pokroić w kostkę, razem z ryżem zalać wodą (2 litry) w rondlu, gotować prawie do miękkości. Smażyć posiekaną cebulę i marchewkę na oleju, aż lekko się zrumienią. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i gotować wszystko razem przez 4 minuty, dodać starte ogórki, wlać trochę bulionu z garnka z ziemniakami. Do zupy wrzucić gorące smażenie, dodać rybę z puszki. Czosnek i skórkę z cytryny postarać się pokroić jak najdrobniej. Dodać do garnka, gotować na wolnym ogniu przez kilka minut, to wystarczy, aby zupa rybna z rybą z puszki zamieniła się w kulinarne arcydzieło.
10. Mieszanka rybna
To danie można przygotować nawet w okresie Wielkiego Postu, oczywiście w tych dniach, kiedy wolno jeść ryby. Chociaż na zwykły obiad lub kolację hodgepodge z konserwami rybnymi i grzybami będzie idealny!
Będziesz potrzebować: 1 puszka konserw rybnych w pomidorach (wybierz według własnego gustu), 350 g świeżych grzybów, 3 – 4 ziemniaki, 300 g kiszonej kapusty, 2 cebule, 3 ogórki kiszone, 1 marchewka, 2 łyżki. smaczny sos pomidorowy, 1/2 cytryny, 1/2 puszki oliwek, 2 łyżki. olej roślinny, 3 gałązki pietruszki, sól i przyprawy.
Przygotowanie: Postawić rondel z 2,5 litrami wody na ogniu. Wsypać ziemniaki (wcześniej obrane i pokrojone w cienkie słupki), gotować przez około 15 – 20 minut na małym ogniu. W tym czasie na oleju podsmażyć cebulę, pieczarki i marchewkę, następnie w odstępach 5 minutowych dodać koncentrat pomidorowy, ogórki kiszone, kapustę, pół szklanki bulionu.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą, do tego samego garnka wrzucić puszkę konserwy rybnej. Gotować na małym ogniu przez 5–6 minut. Dodać oliwki i świeże zioła, gotować jeszcze przez kilka minut i wyłączyć ogień.
11. Zupa z klopsikami rybnymi
Jeśli nie lubisz bezkształtnych kawałków ryby z puszki pływających w zupie, zrób z nich klopsiki. Ryba w formie kulek wygląda o wiele bardziej apetycznie!
Będziesz potrzebować: 5 ziemniaków, 2 cebule, 1 marchewka, olej roślinny, sól i przyprawy, zioła, 1 puszka łososia kumpia we własnym soku, 2 – 2,5 łyżki kaszy manny, 1 surowe jajko.
Przygotowanie: wlać 1 litr wody na ogień, dodać ziemniaki pokrojone w cienkie słupki. Cebulę i marchewkę posiekać i podsmażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. Nie czekając na ostygnięcie smażymy i przekładamy do garnka z ziemniakami.
Wyjmij rybę z puszki na talerz, usuń ości widelcem, ugniataj mięso do uzyskania jednorodności, wymieszaj z jajkiem i kaszą manną. Zwilż ręce wodą, aby mięso nie kleiło się do dłoni. Utoczyć małe kulki i powoli wrzucać je do zupy. Przykryć pokrywką i gotować na minimalnym ogniu przez 12 minut. Dodaj posiekane zioła do talerzy podczas serwowania.
12. Zupa rybna z wodorostami
Jeśli masz rybę w puszce i trochę wodorostów, możesz przygotować pyszną i zdrową zupę w kilka minut!
Będziesz potrzebować: 150 g kapusty morskiej “po koreańsku”, 1 puszka konserwy rybnej we własnym soku, 5 ziemniaków, 3 – 4 łyżki kaszy ryżowej, 1 cebula i 1 marchewka do smażenia, olej roślinny, sól i przyprawy.
Przygotowanie: Zagotuj 2,4 litra wody, dodaj odrobinę soli i wsyp dobrze umyty ryż. Nie zapomnij wybrać kaszy, aby oczyścić ją z resztek i zepsutych ziaren! Pokrój ziemniaki w drobną kostkę lub słupki, jak wolisz. Przenieś przygotowane ziemniaki do pojemnika z ryżem, gdy kasza jest już ugotowana do połowy.
Ugotuj posiekaną cebulę i marchewkę na oleju roślinnym i dopraw smażone warzywa pikantnymi ziołami i innymi ulubionymi przyprawami. Weź pod uwagę, że ryba w puszce zawiera już przyprawy. Przełóż do garnka, gdy ziemniaki będą prawie gotowe. Następnie dodać do zupy kawałki ryby z puszki, liść laurowy. Posolić do smaku. Drobno posiekaj świeże zioła, wlej do garnka, poczekaj do wrzenia i zdejmij z ognia. Gotowe!