Kotlety z wątróbki wieprzowej: 15 świetnych przepisów na każdy gust

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Kotle­ty z wątro­by wie­przo­wej zawsze oka­zu­ją się bar­dzo smacz­ne, deli­kat­ne i obfi­te. I nie są zbyt kalo­rycz­ne i mogą być goto­wa­ne z róż­ny­mi dodat­ka­mi. Łap 15 cie­ka­wych prze­pi­sów, wśród któ­rych na pew­no znaj­dziesz ten właściwy!

1. Kotlety z wątróbki wieprzowej ze smalcem

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Sma­lec w kotle­tach jest potrzeb­ny, aby były jesz­cze bar­dziej miękkie.

Potrzeb­ne będą: 300 g wątrób­ki wie­przo­wej, 1 cebu­la, 70 g smal­cu, 1 jaj­ko, 2 łyż­ki mąki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kaj wątrób­kę, cebu­lę i sma­lec za pomo­cą blen­de­ra lub maszyn­ki do mię­sa. Dodać resz­tę skład­ni­ków, wymie­szać i wyło­żyć łyż­ką na roz­grza­ną patel­nię z ole­jem. Sma­żyć kotle­ty z obu stron.

2. Kotlety z wątróbki wieprzowej z kaszą manną

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Kasza man­na nada­je kotle­tom cie­kaw­szą tek­stu­rę niż zwy­kła mąka.

Potrzeb­ne będą: 400 g wątrób­ki wie­przo­wej, 130 g smal­cu, 1 jaj­ko, 3 łyż­ki kaszy man­ny, 1 cebu­la, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wątrób­kę wie­przo­wą, cebu­lę i sma­lec zmie­lić w maszyn­ce do mię­sa, dodać resz­tę skład­ni­ków i odsta­wić na 20 minut do lodów­ki. Kotle­ty wrzu­cać łyż­ką na roz­grza­ny olej i sma­żyć z obu stron.

3. Kotlety z wątróbki wieprzowej i serca

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Możesz rów­nież wziąć ser­ce wie­przo­we – będzie bar­dzo smaczne.

Potrzeb­ne będą: 250 g wątro­by wie­przo­wej, 250 g ser­ca, 100 g cebu­li, 1 jaj­ko, 50 g bia­łe­go chle­ba, 25 g mąki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ode­tnij skór­kę z chle­ba i posie­kaj ją loso­wo z cebu­lą i podro­ba­mi. Wszyst­ko prze­pu­ścić przez maszyn­kę do mię­sa i dodać pozo­sta­łe skład­ni­ki. Wymie­szać masę i wrzu­cać łyż­ką małe kotle­ci­ki na roz­grza­ny olej. Sma­żyć z obu stron.

4. Kotlety z wątróbki wieprzowej z płatkami owsianymi

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Płat­ki moż­na pozo­sta­wić w takiej posta­ci lub dodat­ko­wo zmie­lić, ale nie do koń­ca na mąkę.

Potrzeb­ne będą: 700 g wątrób­ki wie­przo­wej, 1 cebu­la, 2 jaj­ka, 3 łyż­ki kaszy man­ny, 4 łyż­ki płat­ków owsia­nych, przy­pra­wy, zioła.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kaj wątrób­kę wie­przo­wą i cebu­lę dowol­ną dostęp­ną meto­dą, dodaj resz­tę skład­ni­ków i pozo­staw mie­lo­ne mię­so na 10–15 minut. Sma­żyć kotle­ty na patel­ni z obu stron, ukła­da­jąc je łyżką.

5. Kotlety z wątróbki wieprzowej z marchewką

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

W razie potrze­by dodaj do nich posie­ka­ne zio­ła lub star­ty ser.

Potrzeb­ne będą: 400 g wątrób­ki wie­przo­wej, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, 1 jaj­ko, 2–3 łyż­ki mąki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lędrob­no posie­kać, mar­chew­kę zetrzeć na tar­ce i pod­sma­żyć do mięk­ko­ści. Posie­kaj wątrób­kę wie­przo­wą za pomo­cą blen­de­ra, dodaj ostu­dzo­ną pie­czeń i resz­tę skład­ni­ków, a następ­nie wymie­szaj. Kotle­ty wrzu­cać łyż­ką na patel­nię i sma­żyć z obu stron.

6. Kotlety z wątróbki wieprzowej z mięsem

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

To zde­cy­do­wa­nie naj­bar­dziej mię­sne i obfi­te kotle­ty w naszej ofercie.

Będziesz potrze­bo­wać: 500 g wątrób­ki wie­przo­wej, 500 g wie­przo­wi­ny, 3 łyż­ki kwa­śnej śmie­ta­ny, 1 jaj­ko, 1 cebu­la, 4 ząb­ki czosn­ku, przy­pra­wy, zio­ła, mąka, buł­ka tarta.

Przy­go­to­wa­nie: Wątrób­kę, wie­przo­wi­nę, cebu­lę i czo­snek zmie­lić w maszyn­ce do mię­sa. Dodać jaj­ko, śmie­ta­nę, przy­pra­wy i posie­ka­ne zio­ła. Dodać oko­ło 50 g buł­ki tar­tej, aby zagę­ścić masę i odsta­wić na 20 minut. Ufor­mo­wać kotle­ty, obto­czyć je w mące i usma­żyć z obu stron.

7. Kotlety z wątróbki wieprzowej z ryżem

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Jeśli mie­lo­ne mię­so oka­że się dość płyn­ne, dodaj łyż­kę mąki.

Potrzeb­ne będą: 300 g wątrób­ki wie­przo­wej, 1 cebu­la, 60 g ryżu, 1 jaj­ko, 4 gałąz­ki ziół, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wątrób­kę i cebu­lę prze­pu­ścić przez maszyn­kę do mię­sa, ryż ugo­to­wać i ostu­dzić, zio­ła posie­kać i wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki. Łyżecz­ką nakła­dać kotle­ty na patel­nię i sma­żyć z obu stron.

8. Kotlety z wątróbki wieprzowej z serem w piekarniku

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Do tego prze­pi­su potrzeb­ne będą forem­ki na muffinki.

Potrzeb­ne będą: 500 g wątrób­ki wie­przo­wej, 150 g ziem­nia­ków, 150 g cebu­li, 100 g twar­de­go sera, 1 szklan­ka płat­ków owsia­nych, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Zmiel płat­ki owsia­ne w blen­de­rze i prze­puść wątrób­kę wie­przo­wą, ziem­nia­ki i cebu­lę przez maszyn­kę do mię­sa. Dodaj przy­pra­wy i star­ty ser, włóż mię­so mie­lo­ne do fore­mek i wstaw je do pie­kar­ni­ka na oko­ło 20 minut w tem­pe­ra­tu­rze 200 stopni.

9. Kotlety z wątróbki wieprzowej z kiszoną kapustą

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Ory­gi­nal­ny prze­pis na kotle­ty z wątrób­ki, gdy masz ocho­tę na coś nowego.

Potrzeb­ne będą: 500 g wątrób­ki wie­przo­wej, 75 g ugo­to­wa­ne­go ryżu, 3 łyż­ki poszat­ko­wa­nej kiszo­nej kapu­sty, 1 cebu­la, 1 jaj­ko, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę i wątrób­kę wie­przo­wą zmie­lić w maszyn­ce do mię­sa, dodać ugo­to­wa­ny ryż, kiszo­ną kapu­stę, jaj­ko i przy­pra­wy. Mię­so wymie­szać i łyż­ką nakła­dać kotle­ty na patelnię.

10. Kotlety z wątróbki wieprzowej z grzybami

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Jeśli uży­wasz grzy­bów leśnych, radzi­my naj­pierw goto­wać je przez oko­ło 20 minut.

Potrzeb­ne będą: 400 g wątrób­ki wie­przo­wej, 130 g grzy­bów, 1 jaj­ko, 3 łyż­ki kaszy man­ny, 1 cebu­la, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no posie­kaj cebu­lę i grzy­by, smaż je do momen­tu ugo­to­wa­nia i pozo­staw w tej posta­ci lub prze­puść przez maszyn­kę do mię­sa. Wątrób­kę wie­przo­wą rów­nież prze­puść przez maszyn­kę do mię­sa, wymie­szaj wszyst­kie skład­ni­ki i usmaż kotle­ty na patelni.

11. Kotlety z wątróbki wieprzowej z ziemniakami

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Ziem­nia­ki zawie­ra­ją skro­bię, dzię­ki cze­mu mię­so mie­lo­ne jest bar­dziej lepkie.

Potrzeb­ne będą: 500 g wątrób­ki wie­przo­wej, 200 g ziem­nia­ków, 1 jaj­ko, 3–4 łyż­ki kaszy man­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Prze­pu­ścić wątro­bę przez maszyn­kę do mię­sa, zetrzeć ziem­nia­ki i wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki. Sma­żyć kotle­ty na patel­ni z obu stron, ukła­da­jąc łyżką.

12. Kotlety z wątroby wieprzowej z chlebem

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Zamiast ryżu moż­na wziąć taką samą ilość innych zbóż do smaku.

Potrzeb­ne będą: 500 g wątrób­ki wie­przo­wej, 1/2 szklan­ki ryżu, 2 krom­ki bochen­ka, 1 cebu­la, 1 jaj­ko, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Pał­kę bez skór­ki, wątrób­kę wie­przo­wą i cebu­lę zmie­lić w maszyn­ce do mię­sa. Ryż ugo­to­wać, ostu­dzić i dodać do mie­lo­ne­go mię­sa. Dodaj jaj­ko i przy­pra­wy, a jeśli mie­lo­ne mię­so jest zbyt płyn­ne – tro­chę mąki. Usma­żyć kotle­ty na patel­ni z obu stron.

13. Kotlety z wątróbki wieprzowej z jabłkiem

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Wybierz kwa­śne lub słod­ko-kwa­śne jabł­ko, aby uzy­skać naj­bar­dziej har­mo­nij­ny smak.

Będziesz potrze­bo­wać: 400 g wątrób­ki wie­przo­wej, 150 g smal­cu, 1 ziem­niak, 1 jabł­ko, 1 cebu­la, 2 łyż­ki skro­bi, 1 jaj­ko, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę i ziem­nia­ki zetrzeć na tar­ce o drob­nych oczkach, a jabł­ko na tar­ce o gru­bych oczkach. Posie­kaj wątrób­kę wie­przo­wą i sma­lec za pomo­cą blen­de­ra. Wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki i usma­żyć małe kotle­ci­ki, ukła­da­jąc je łyżką.

14. Kotlety z wątróbki wieprzowej z warzywami

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Możesz dodać dowol­ne drob­no posie­ka­ne warzy­wa, w tym mro­żo­ne mieszanki.

Potrzeb­ne będą: 400 g wątrób­ki wie­przo­wej, 120 g smal­cu, 150 g mie­szan­ki warzyw, 1 cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, 4 gałąz­ki ziół, 2 łyż­ki mąki, 1 jaj­ko, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Prze­pu­ścić wątrób­kę wie­przo­wą, sma­lec i cebu­lę przez maszyn­kę do mię­sa, posie­kać warzy­wa, czo­snek i zio­ła, a następ­nie wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki. Łyż­kę mie­lo­ne­go mię­sa prze­ło­żyć na patel­nię i usma­żyć kotle­ty z obu stron.

15. Kotlety z wątróbki wieprzowej z kaszą gryczaną

Котлеты из свиной печени: 15 великолепных рецептов на любой вкус

Te kotle­ty są rów­nież inte­re­su­ją­ce, ponie­waż są przy­go­to­wy­wa­ne ze sma­żo­nej wątroby.

Potrzeb­ne będą: 300 g wątrób­ki wie­przo­wej, 150 g kaszy gry­cza­nej, 100 g cebu­li, 60 g mar­chew­ki, 1 jaj­ko, przy­pra­wy, mąka kukurydziana.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę i mar­chew­kę posie­kać i pod­sma­żyć do mięk­ko­ści. Dodać posie­ka­ną wątrób­kę wie­przo­wą i sma­żyć wszyst­ko razem aż do ugo­to­wa­nia. Ostu­dzić, a następ­nie posie­kać blen­de­rem. Osob­no ugo­to­wać kaszę gry­cza­ną, ostu­dzić i wymie­szać z mie­lo­nym mię­sem, jaj­kiem i przy­pra­wa­mi. Ufor­mo­wać kotle­ty, zanu­rzyć je w mące i usma­żyć z obu stron.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

dwadzieścia − osiemnaście =