Kotlety z wątroby wieprzowej zawsze okazują się bardzo smaczne, delikatne i obfite. I nie są zbyt kaloryczne i mogą być gotowane z różnymi dodatkami. Łap 15 ciekawych przepisów, wśród których na pewno znajdziesz ten właściwy!
- 1. Kotlety z wątróbki wieprzowej ze smalcem
- 2. Kotlety z wątróbki wieprzowej z kaszą manną
- 3. Kotlety z wątróbki wieprzowej i serca
- 4. Kotlety z wątróbki wieprzowej z płatkami owsianymi
- 5. Kotlety z wątróbki wieprzowej z marchewką
- 6. Kotlety z wątróbki wieprzowej z mięsem
- 7. Kotlety z wątróbki wieprzowej z ryżem
- 8. Kotlety z wątróbki wieprzowej z serem w piekarniku
- 9. Kotlety z wątróbki wieprzowej z kiszoną kapustą
- 10. Kotlety z wątróbki wieprzowej z grzybami
- 11. Kotlety z wątróbki wieprzowej z ziemniakami
- 12. Kotlety z wątroby wieprzowej z chlebem
- 13. Kotlety z wątróbki wieprzowej z jabłkiem
- 14. Kotlety z wątróbki wieprzowej z warzywami
- 15. Kotlety z wątróbki wieprzowej z kaszą gryczaną
1. Kotlety z wątróbki wieprzowej ze smalcem
Smalec w kotletach jest potrzebny, aby były jeszcze bardziej miękkie.
Potrzebne będą: 300 g wątróbki wieprzowej, 1 cebula, 70 g smalcu, 1 jajko, 2 łyżki mąki, przyprawy.
Przygotowanie: Posiekaj wątróbkę, cebulę i smalec za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Dodać resztę składników, wymieszać i wyłożyć łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć kotlety z obu stron.
2. Kotlety z wątróbki wieprzowej z kaszą manną
Kasza manna nadaje kotletom ciekawszą teksturę niż zwykła mąka.
Potrzebne będą: 400 g wątróbki wieprzowej, 130 g smalcu, 1 jajko, 3 łyżki kaszy manny, 1 cebula, przyprawy.
Przygotowanie: Wątróbkę wieprzową, cebulę i smalec zmielić w maszynce do mięsa, dodać resztę składników i odstawić na 20 minut do lodówki. Kotlety wrzucać łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.
3. Kotlety z wątróbki wieprzowej i serca
Możesz również wziąć serce wieprzowe – będzie bardzo smaczne.
Potrzebne będą: 250 g wątroby wieprzowej, 250 g serca, 100 g cebuli, 1 jajko, 50 g białego chleba, 25 g mąki, przyprawy.
Przygotowanie: Odetnij skórkę z chleba i posiekaj ją losowo z cebulą i podrobami. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać pozostałe składniki. Wymieszać masę i wrzucać łyżką małe kotleciki na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron.
4. Kotlety z wątróbki wieprzowej z płatkami owsianymi
Płatki można pozostawić w takiej postaci lub dodatkowo zmielić, ale nie do końca na mąkę.
Potrzebne będą: 700 g wątróbki wieprzowej, 1 cebula, 2 jajka, 3 łyżki kaszy manny, 4 łyżki płatków owsianych, przyprawy, zioła.
Przygotowanie: Posiekaj wątróbkę wieprzową i cebulę dowolną dostępną metodą, dodaj resztę składników i pozostaw mielone mięso na 10–15 minut. Smażyć kotlety na patelni z obu stron, układając je łyżką.
5. Kotlety z wątróbki wieprzowej z marchewką
W razie potrzeby dodaj do nich posiekane zioła lub starty ser.
Potrzebne będą: 400 g wątróbki wieprzowej, 1 cebula, 1 marchewka, 1 jajko, 2–3 łyżki mąki, przyprawy.
Przygotowanie: Cebulędrobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce i podsmażyć do miękkości. Posiekaj wątróbkę wieprzową za pomocą blendera, dodaj ostudzoną pieczeń i resztę składników, a następnie wymieszaj. Kotlety wrzucać łyżką na patelnię i smażyć z obu stron.
6. Kotlety z wątróbki wieprzowej z mięsem
To zdecydowanie najbardziej mięsne i obfite kotlety w naszej ofercie.
Będziesz potrzebować: 500 g wątróbki wieprzowej, 500 g wieprzowiny, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 jajko, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, przyprawy, zioła, mąka, bułka tarta.
Przygotowanie: Wątróbkę, wieprzowinę, cebulę i czosnek zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, śmietanę, przyprawy i posiekane zioła. Dodać około 50 g bułki tartej, aby zagęścić masę i odstawić na 20 minut. Uformować kotlety, obtoczyć je w mące i usmażyć z obu stron.
7. Kotlety z wątróbki wieprzowej z ryżem
Jeśli mielone mięso okaże się dość płynne, dodaj łyżkę mąki.
Potrzebne będą: 300 g wątróbki wieprzowej, 1 cebula, 60 g ryżu, 1 jajko, 4 gałązki ziół, przyprawy.
Przygotowanie: Wątróbkę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa, ryż ugotować i ostudzić, zioła posiekać i wymieszać wszystkie składniki. Łyżeczką nakładać kotlety na patelnię i smażyć z obu stron.
8. Kotlety z wątróbki wieprzowej z serem w piekarniku
Do tego przepisu potrzebne będą foremki na muffinki.
Potrzebne będą: 500 g wątróbki wieprzowej, 150 g ziemniaków, 150 g cebuli, 100 g twardego sera, 1 szklanka płatków owsianych, przyprawy.
Przygotowanie: Zmiel płatki owsiane w blenderze i przepuść wątróbkę wieprzową, ziemniaki i cebulę przez maszynkę do mięsa. Dodaj przyprawy i starty ser, włóż mięso mielone do foremek i wstaw je do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
9. Kotlety z wątróbki wieprzowej z kiszoną kapustą
Oryginalny przepis na kotlety z wątróbki, gdy masz ochotę na coś nowego.
Potrzebne będą: 500 g wątróbki wieprzowej, 75 g ugotowanego ryżu, 3 łyżki poszatkowanej kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 jajko, przyprawy.
Przygotowanie: Cebulę i wątróbkę wieprzową zmielić w maszynce do mięsa, dodać ugotowany ryż, kiszoną kapustę, jajko i przyprawy. Mięso wymieszać i łyżką nakładać kotlety na patelnię.
10. Kotlety z wątróbki wieprzowej z grzybami
Jeśli używasz grzybów leśnych, radzimy najpierw gotować je przez około 20 minut.
Potrzebne będą: 400 g wątróbki wieprzowej, 130 g grzybów, 1 jajko, 3 łyżki kaszy manny, 1 cebula, przyprawy.
Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i grzyby, smaż je do momentu ugotowania i pozostaw w tej postaci lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Wątróbkę wieprzową również przepuść przez maszynkę do mięsa, wymieszaj wszystkie składniki i usmaż kotlety na patelni.
11. Kotlety z wątróbki wieprzowej z ziemniakami
Ziemniaki zawierają skrobię, dzięki czemu mięso mielone jest bardziej lepkie.
Potrzebne będą: 500 g wątróbki wieprzowej, 200 g ziemniaków, 1 jajko, 3–4 łyżki kaszy manny, przyprawy.
Przygotowanie: Przepuścić wątrobę przez maszynkę do mięsa, zetrzeć ziemniaki i wymieszać wszystkie składniki. Smażyć kotlety na patelni z obu stron, układając łyżką.
12. Kotlety z wątroby wieprzowej z chlebem
Zamiast ryżu można wziąć taką samą ilość innych zbóż do smaku.
Potrzebne będą: 500 g wątróbki wieprzowej, 1/2 szklanki ryżu, 2 kromki bochenka, 1 cebula, 1 jajko, przyprawy.
Przygotowanie: Pałkę bez skórki, wątróbkę wieprzową i cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Ryż ugotować, ostudzić i dodać do mielonego mięsa. Dodaj jajko i przyprawy, a jeśli mielone mięso jest zbyt płynne – trochę mąki. Usmażyć kotlety na patelni z obu stron.
13. Kotlety z wątróbki wieprzowej z jabłkiem
Wybierz kwaśne lub słodko-kwaśne jabłko, aby uzyskać najbardziej harmonijny smak.
Będziesz potrzebować: 400 g wątróbki wieprzowej, 150 g smalcu, 1 ziemniak, 1 jabłko, 1 cebula, 2 łyżki skrobi, 1 jajko, przyprawy.
Przygotowanie: Cebulę i ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a jabłko na tarce o grubych oczkach. Posiekaj wątróbkę wieprzową i smalec za pomocą blendera. Wymieszać wszystkie składniki i usmażyć małe kotleciki, układając je łyżką.
14. Kotlety z wątróbki wieprzowej z warzywami
Możesz dodać dowolne drobno posiekane warzywa, w tym mrożone mieszanki.
Potrzebne będą: 400 g wątróbki wieprzowej, 120 g smalcu, 150 g mieszanki warzyw, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 gałązki ziół, 2 łyżki mąki, 1 jajko, przyprawy.
Przygotowanie: Przepuścić wątróbkę wieprzową, smalec i cebulę przez maszynkę do mięsa, posiekać warzywa, czosnek i zioła, a następnie wymieszać wszystkie składniki. Łyżkę mielonego mięsa przełożyć na patelnię i usmażyć kotlety z obu stron.
15. Kotlety z wątróbki wieprzowej z kaszą gryczaną
Te kotlety są również interesujące, ponieważ są przygotowywane ze smażonej wątroby.
Potrzebne będą: 300 g wątróbki wieprzowej, 150 g kaszy gryczanej, 100 g cebuli, 60 g marchewki, 1 jajko, przyprawy, mąka kukurydziana.
Przygotowanie: Cebulę i marchewkę posiekać i podsmażyć do miękkości. Dodać posiekaną wątróbkę wieprzową i smażyć wszystko razem aż do ugotowania. Ostudzić, a następnie posiekać blenderem. Osobno ugotować kaszę gryczaną, ostudzić i wymieszać z mielonym mięsem, jajkiem i przyprawami. Uformować kotlety, zanurzyć je w mące i usmażyć z obu stron.