Ciepła sałatka z bakłażanem i pomidorami: 15 oryginalnych przepisów

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Pysz­ne i bar­dzo obfi­te sałat­ki z bakła­ża­nem i pomi­do­ra­mi mogą z łatwo­ścią zastą­pić peł­ny obiad lub kola­cję. Jed­no­cze­śnie takie cie­płe sałat­ki mogą rów­nież stać się świet­ną prze­ką­ską – jak tyl­ko chcesz. Zebra­li­śmy duży wybór prze­pi­sów do wyboru!

1- Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i twarogiem

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Mini­mal­na ilość skład­ni­ków, ale boga­te i zróż­ni­co­wa­ne smaki.

Potrzeb­ne będą: 1 bakła­żan, 2 pomi­do­ry, 150 g twa­ro­gu, 2 łyż­ki skro­bi, 1 pęczek pie­trusz­ki, 2 ząb­ki czosn­ku, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka soku z cytry­ny, 1 łyżecz­ka cukru, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Bakła­ża­na pokro­ić w pla­stry, zanu­rzyć w skro­bi i sma­żyć do uzy­ska­nia chrup­ko­ści na dużej ilo­ści oli­wy. Posie­kać pie­trusz­kę i czo­snek, pokro­ić pomi­do­ry w pla­stry, wymie­szać wszyst­ko razem i dopra­wić oli­wą, cukrem, sokiem z cytry­ny i przy­pra­wa­mi. Na wierz­chu roz­ło­żyć twarożek.

2 Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i sosem miodowo-musztardowym

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Goto­wą sałat­kę posyp pra­żo­nym seza­mem lub posie­ka­ny­mi ziołami.

Potrzeb­ne będą: 2 bakła­ża­ny, 3 łyż­ki skro­bi, 4 pomi­do­ry, 1/2 fio­le­to­wej cebu­li, 100 g fety, 80 ml oli­wy z oli­wek, po 1 łyż­ce ziar­ni­stej musz­tar­dy, mio­du i soku z cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić bakła­ża­ny na śred­nie pla­stry, wymie­szać ze skro­bią i sma­żyć do zru­mie­nie­nia. Pomi­do­ry pokro­ić w pla­stry, a cebu­lę w piór­ka. Arbi­tral­nie pokro­ić fetę. Wymie­szać oli­wę z pozo­sta­ły­mi skład­ni­ka­mi dres­sin­gu i polać sałatkę.

3 Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i sosem sojowym

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Pro­sty, ale nie­zwy­kły dres­sing odmie­nia nawet tak zna­ną sałatkę.

Potrzeb­ne będą: 2 bakła­ża­ny, 2 łyż­ki skro­bi, 2 pomi­do­ry, 1 ząbek czosn­ku, 1 pęczek kolen­dry, 1 garść orze­chów, po 1 łyż­ce oli­wy z oli­wek, sosu sojo­we­go i słod­kie­go sosu chili.

Przy­go­to­wa­nie: Bakła­ża­ny pokro­ić w pla­stry, obto­czyć w skro­bi i sma­żyć na zło­ty kolor. Pokrój pomi­do­ry, posie­kaj kolen­drę, czo­snek i orze­chy. Wymie­szaj oli­wę z oli­wek, sos chi­li i sos sojo­wy i przy­go­tuj sałatkę.

4- Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i serem feta

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Sło­ny ser ide­al­nie kom­po­nu­je się z tym połą­cze­niem warzyw.

Potrzeb­ne będą: 2–3 pomi­do­ry, 1 bakła­żan, 1/2 fio­le­to­wej cebu­li, 1/2 pęcz­ka pie­trusz­ki, 150g bryn­dzy, oli­wa z oli­wek, sok z cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Bakła­ża­na pokro­ić w pla­stry i pod­sma­żyć na zło­ty kolor. Drob­no posie­kać cebu­lę i pomi­do­ry, posie­kać pie­trusz­kę i pokru­szyć ser. Sałat­kę wymie­szać z oli­wą, sokiem z cytry­ny i przyprawami.

5. Ciepła sałatka z bakłażanem, papryką i pomidorami

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Dla uroz­ma­ice­nia moż­na wziąć kil­ka kawał­ków papry­ki w róż­nych kolorach.

Potrzeb­ne będą: 400 g bakła­ża­nów, 300 g pomi­do­rów, 200 g papry­ki, 100 g fio­le­to­wej cebu­li, 1 pęczek kolen­dry, 2 ząb­ki czosn­ku, po 1 łyż­ce sosu sojo­we­go i octu jabł­ko­we­go, przy­pra­wy, olej roślin­ny do smażenia.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie i zalać octem. Bakła­ża­ny pokro­ić w pla­stry i pod­sma­żyć na ole­ju na zło­ty kolor. Dowol­nie posie­kać pomi­do­ry i papry­kę i spa­rzyć je ole­jem ze sma­że­nia bakła­ża­nów. Posie­kać kolen­drę i czo­snek, wyci­snąć cebu­lę z octu, wymie­szać i polać sałat­kę sosem sojowym.

6. Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i sałatą

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Spe­cjal­nie dla miło­śni­ków sała­tek z dużą ilo­ścią zie­le­ni i liści.

Potrzeb­ne będą: 300 g bakła­ża­nów, 250 g pomi­do­rów, 100 g sała­ty, 1 papry­ka, 1 pęczek pie­trusz­ki, 5 g skro­bi, 50 ml sosu sojo­we­go, 2 łyżecz­ki imbi­ru, 1/2 cytry­ny, 40 ml oli­wy z oli­wek, 2 łyż­ki cukru, 1 łyżecz­ka mio­du, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać oli­wę, sos sojo­wy, star­ty imbir, cukier, miód i przy­pra­wy. Dodać sok z cytry­ny i pod­grzać powsta­ły sos. Bakła­ża­ny pokro­ić w pla­stry, posy­pać skro­bią i sma­żyć do zru­mie­nie­nia. Pokrój pozo­sta­łe warzy­wa, posie­kaj sała­tę i pie­trusz­kę, wymie­szaj razem i polej sałat­kę gorą­cym dressingiem.

7. Ciepła sałatka z bakłażanem, marchewką i pomidorami

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Cho­ciaż ta sałat­ka jest cał­ko­wi­cie warzyw­na, oka­zu­je się bar­dzo pożywna.

Potrzeb­ne będą: 3 bakła­ża­ny, 2 mar­chew­ki, 3 pomi­do­ry, 30 g koper­ku, 10 g pie­trusz­ki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie : Bakła­ża­ny pokro­ić w cien­kie, dłu­gie pla­stry, mar­chew zetrzeć na tar­ce kore­ań­skiej, pomi­do­ry obrać i drob­no posie­kać. Sma­żyć bakła­ża­ny na ole­ju do mięk­ko­ści, dodać mar­chew­kę, a po kil­ku minu­tach dodać pomi­do­ry. Dusić wszyst­ko razem, aż warzy­wa będą ugo­to­wa­ne, zdjąć z ognia, dopra­wić sałat­kę i dodać posie­ka­ne zioła.

8. Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i fetą

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Wyjąt­ko­we­go sma­ku sałat­ce nada­je aro­mat świe­żej mięty.

Potrzeb­ne będą: 4 bakła­ża­ny, 4 pomi­do­ry, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 50 g fety, 2 ząb­ki czosn­ku, 1/3 pęcz­ka natki pie­trusz­ki, 2 gałąz­ki mię­ty, 3 łyż­ki oli­wy z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić bakła­ża­ny w kost­kę i sma­żyć do zru­mie­nie­nia. Pomi­do­ry pokro­ić w kost­kę w ten sam spo­sób, a cebu­lę w piór­ka. Zio­ła i czo­snek posie­kać w blen­de­rze, dodać oli­wę, polać dres­sin­giem sałat­kę i posy­pać pokru­szo­ną fetą.

9. Ciepła sałatka z wołowiną, bakłażanem i pomidorami

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Obfi­ta sałat­ka mię­sna, któ­ra z łatwo­ścią sta­nie się peł­no­war­to­ścio­wym obiadem.

Będziesz potrze­bo­wać: 500 g woło­wi­ny, 200 g bakła­ża­nów, 300 g pomi­do­rów, 1 papry­ka, 1 fio­le­to­wa cebu­la, oli­wa z oli­wek, sos sojo­wy, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Woło­wi­nę pokro­ić w paski, przy­pra­wić i sma­żyć do momen­tu ugo­to­wa­nia. Bakła­ża­ny pokro­ić w kost­kę, sma­żyć do zru­mie­nie­nia i dodać pokro­jo­ną papry­kę. Sma­żyć jesz­cze kil­ka minut, wlać sos sojo­wy i wymie­szać. Dowol­nie posie­kać cebu­lę i pomi­do­ry. Wymie­szać sałat­kę i podawać.

10. Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i jajkiem

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Dzię­ki jaj­kom sałat­ka jest rów­nież boga­ta w biał­ko, a więc podwój­nie pożywna.

Potrzeb­ne będą: 2 bakła­ża­ny, 10 pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 3 jaj­ka, 1 sza­lot­ka, 2 łyż­ki octu jabł­ko­we­go, 2 łyż­ki sosu sojo­we­go, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Bakła­ża­ny pokro­ić w drob­ną kost­kę, sza­lot­kę posie­kać i pod­sma­żyć razem na zło­ty kolor. Ugo­to­wać i pokro­ić jaj­ka. Prze­kro­ić pomi­dor­ki kok­taj­lo­we na pół i uło­żyć na taler­zach. Skro­pić sałat­kę octem i sosem sojo­wym, doprawić.

11. Ciepła sałatka z bakłażanem i pomidorami w sosie słodko-kwaśnym

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Pro­sty prze­pis z rów­nie pro­stym domo­wym dres­sin­giem z nie­dro­gich składników.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 bakła­żan, 3 pomi­dor­ki kok­taj­lo­we, 1 paprycz­ka chi­li, 1 pęczek ziół, 70 g skro­bi, 1 łyż­ka kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, 1 łyż­ka octu jabł­ko­we­go, 1,5 łyżecz­ki soku z cytry­ny, 1 łyżecz­ka cukru, nasio­na sezamu.

Przy­go­to­wa­nie: Bakła­ża­na pokro­ić w kost­kę, obto­czyć w skro­bi i sma­żyć do uzy­ska­nia chrup­ko­ści na dużej ilo­ści ole­ju. Pokro­ić pomi­dor­ki kok­taj­lo­we na ćwiart­ki, posie­kać chi­li i zio­ła, a następ­nie uło­żyć wszyst­ko na tale­rzu. Wymie­szać kon­cen­trat pomi­do­ro­wy, ocet, sok z cytry­ny i cukier. Polać sałat­kę dres­sin­giem i posy­pać sezamem.

12: Ciepła sałatka z kurczakiem, bakłażanem i pomidorami

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Zamiast kur­cza­ka możesz użyć indy­ka – będzie rów­nie pyszna.

Potrzeb­ne będą: 2 bakła­ża­ny, 2 pomi­do­ry, 1 słod­ka papry­ka, 120 g file­tu z kur­cza­ka, 100 g prze­cie­ru jabł­ko­we­go, 2 łyż­ki sosu sojo­we­go, 1 łyż­ka octu jabł­ko­we­go, 20 g orzesz­ków ziem­nych, 1 ząbek czosn­ku, 2 łyż­ki oli­wy z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić bakła­ża­ny w pla­stry, a kur­cza­ka w paski. Sma­żyć je oddziel­nie, aż będą ugo­to­wa­ne. Pokro­ić papry­kę w pla­stry, a pomi­do­ry w cząst­ki. Ubij pozo­sta­łe skład­ni­ki w blen­de­rze i polej sałat­kę dressingiem.

13. Ciepła sałatka z bakłażanem i pomidorami w sosie śmietanowo-majonezowym

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Zde­cy­do­wa­nie zale­ca­my upie­cze­nie bakła­ża­nów w piekarniku.

Potrzeb­ne będą: 2–3 bakła­ża­ny, 3 pomi­do­ry, 2 ząb­ki czosn­ku, 1 pęczek zie­le­ni­ny, po 1 łyż­ce kwa­śnej śmie­ta­ny, majo­ne­zu i sosu sojowego.

Przy­go­to­wa­nie: Bakła­ża­ny pokro­ić w kost­kę, uło­żyć na per­ga­mi­nie, spry­skać ole­jem i wsta­wić do pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do 180 stop­ni na 20 minut. Pokrój pomi­do­ry w kost­kę, posie­kaj zio­ła i czo­snek. Wymie­szaj śmie­ta­nę, majo­nez i sos sojo­wy i przy­go­tuj sałatkę.

14. Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Możesz dodać garść ruko­li lub szpi­na­ku, aby uzy­skać bar­dziej inte­re­su­ją­cy smak.

Będziesz potrze­bo­wać: 250 g bakła­ża­nów, 100 g kulek moz­za­rel­li, 150 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 150 g mie­szan­ki sałat, 1 por, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 2 łyżecz­ki musz­tar­dy ziar­ni­stej, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Pora pokro­ić w krąż­ki i pod­sma­żyć do mięk­ko­ści. Dodać pokro­jo­ne w kost­kę bakła­ża­ny, sma­żyć do mięk­ko­ści i dopra­wić do sma­ku. Pokro­ić pomi­dor­ki kok­taj­lo­we i kul­ki moz­za­rel­li na pół, wymie­szać wszyst­ko z liść­mi sała­ty i uło­żyć na tale­rzu. Wymie­szać oli­wę z musz­tar­dą i ude­ko­ro­wać sałatkę.

15. Ciepła sałatka z cukinią, bakłażanem i pomidorami

Теплый салат с баклажанами и помидорами: 15 оригинальных рецептов

Wszyst­kie warzy­wa są pie­czo­ne w pie­kar­ni­ku, więc sałat­ka oka­zu­je się rów­nież bar­dzo zdrowa.

Potrzeb­ne będą: 1 bakła­żan, 1 cuki­nia, 1 słod­ka papry­ka, 3 pomi­do­ry, 120 g bryn­dzy lub fety, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, po 0,5 łyżecz­ki ore­ga­no, roz­ma­ry­nu, maje­ran­ku, sól i mie­lo­ny czar­ny pieprz.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić bakła­ża­na, cuki­nię i papry­kę na kawał­ki wiel­ko­ści kęsa. Skro­pić oli­wą, dopra­wić i piec przez 15 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 220 stop­ni. Ugo­to­wa­ne warzy­wa wymie­szać z posie­ka­ny­mi pomi­do­ra­mi i bryndzą.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

trzy + siedem =