Pyszne i bardzo obfite sałatki z bakłażanem i pomidorami mogą z łatwością zastąpić pełny obiad lub kolację. Jednocześnie takie ciepłe sałatki mogą również stać się świetną przekąską – jak tylko chcesz. Zebraliśmy duży wybór przepisów do wyboru!
- 1- Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i twarogiem
- 2 Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i sosem miodowo-musztardowym
- 3 Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i sosem sojowym
- 4- Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i serem feta
- 5. Ciepła sałatka z bakłażanem, papryką i pomidorami
- 6. Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i sałatą
- 7. Ciepła sałatka z bakłażanem, marchewką i pomidorami
- 8. Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i fetą
- 9. Ciepła sałatka z wołowiną, bakłażanem i pomidorami
- 10. Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i jajkiem
- 11. Ciepła sałatka z bakłażanem i pomidorami w sosie słodko-kwaśnym
- 12: Ciepła sałatka z kurczakiem, bakłażanem i pomidorami
- 13. Ciepła sałatka z bakłażanem i pomidorami w sosie śmietanowo-majonezowym
- 14. Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą
- 15. Ciepła sałatka z cukinią, bakłażanem i pomidorami
1- Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i twarogiem
Minimalna ilość składników, ale bogate i zróżnicowane smaki.
Potrzebne będą: 1 bakłażan, 2 pomidory, 150 g twarogu, 2 łyżki skrobi, 1 pęczek pietruszki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, przyprawy.
Przygotowanie: Bakłażana pokroić w plastry, zanurzyć w skrobi i smażyć do uzyskania chrupkości na dużej ilości oliwy. Posiekać pietruszkę i czosnek, pokroić pomidory w plastry, wymieszać wszystko razem i doprawić oliwą, cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami. Na wierzchu rozłożyć twarożek.
2 Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i sosem miodowo-musztardowym
Gotową sałatkę posyp prażonym sezamem lub posiekanymi ziołami.
Potrzebne będą: 2 bakłażany, 3 łyżki skrobi, 4 pomidory, 1/2 fioletowej cebuli, 100 g fety, 80 ml oliwy z oliwek, po 1 łyżce ziarnistej musztardy, miodu i soku z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Pokroić bakłażany na średnie plastry, wymieszać ze skrobią i smażyć do zrumienienia. Pomidory pokroić w plastry, a cebulę w piórka. Arbitralnie pokroić fetę. Wymieszać oliwę z pozostałymi składnikami dressingu i polać sałatkę.
3 Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i sosem sojowym
Prosty, ale niezwykły dressing odmienia nawet tak znaną sałatkę.
Potrzebne będą: 2 bakłażany, 2 łyżki skrobi, 2 pomidory, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek kolendry, 1 garść orzechów, po 1 łyżce oliwy z oliwek, sosu sojowego i słodkiego sosu chili.
Przygotowanie: Bakłażany pokroić w plastry, obtoczyć w skrobi i smażyć na złoty kolor. Pokrój pomidory, posiekaj kolendrę, czosnek i orzechy. Wymieszaj oliwę z oliwek, sos chili i sos sojowy i przygotuj sałatkę.
4- Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i serem feta
Słony ser idealnie komponuje się z tym połączeniem warzyw.
Potrzebne będą: 2–3 pomidory, 1 bakłażan, 1/2 fioletowej cebuli, 1/2 pęczka pietruszki, 150g bryndzy, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Bakłażana pokroić w plastry i podsmażyć na złoty kolor. Drobno posiekać cebulę i pomidory, posiekać pietruszkę i pokruszyć ser. Sałatkę wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
5. Ciepła sałatka z bakłażanem, papryką i pomidorami
Dla urozmaicenia można wziąć kilka kawałków papryki w różnych kolorach.
Potrzebne będą: 400 g bakłażanów, 300 g pomidorów, 200 g papryki, 100 g fioletowej cebuli, 1 pęczek kolendry, 2 ząbki czosnku, po 1 łyżce sosu sojowego i octu jabłkowego, przyprawy, olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i zalać octem. Bakłażany pokroić w plastry i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dowolnie posiekać pomidory i paprykę i sparzyć je olejem ze smażenia bakłażanów. Posiekać kolendrę i czosnek, wycisnąć cebulę z octu, wymieszać i polać sałatkę sosem sojowym.
6. Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i sałatą
Specjalnie dla miłośników sałatek z dużą ilością zieleni i liści.
Potrzebne będą: 300 g bakłażanów, 250 g pomidorów, 100 g sałaty, 1 papryka, 1 pęczek pietruszki, 5 g skrobi, 50 ml sosu sojowego, 2 łyżeczki imbiru, 1/2 cytryny, 40 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka miodu, przyprawy.
Przygotowanie: Wymieszać oliwę, sos sojowy, starty imbir, cukier, miód i przyprawy. Dodać sok z cytryny i podgrzać powstały sos. Bakłażany pokroić w plastry, posypać skrobią i smażyć do zrumienienia. Pokrój pozostałe warzywa, posiekaj sałatę i pietruszkę, wymieszaj razem i polej sałatkę gorącym dressingiem.
7. Ciepła sałatka z bakłażanem, marchewką i pomidorami
Chociaż ta sałatka jest całkowicie warzywna, okazuje się bardzo pożywna.
Potrzebne będą: 3 bakłażany, 2 marchewki, 3 pomidory, 30 g koperku, 10 g pietruszki, przyprawy.
Przygotowanie : Bakłażany pokroić w cienkie, długie plastry, marchew zetrzeć na tarce koreańskiej, pomidory obrać i drobno posiekać. Smażyć bakłażany na oleju do miękkości, dodać marchewkę, a po kilku minutach dodać pomidory. Dusić wszystko razem, aż warzywa będą ugotowane, zdjąć z ognia, doprawić sałatkę i dodać posiekane zioła.
8. Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i fetą
Wyjątkowego smaku sałatce nadaje aromat świeżej mięty.
Potrzebne będą: 4 bakłażany, 4 pomidory, 1 fioletowa cebula, 50 g fety, 2 ząbki czosnku, 1/3 pęczka natki pietruszki, 2 gałązki mięty, 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Pokroić bakłażany w kostkę i smażyć do zrumienienia. Pomidory pokroić w kostkę w ten sam sposób, a cebulę w piórka. Zioła i czosnek posiekać w blenderze, dodać oliwę, polać dressingiem sałatkę i posypać pokruszoną fetą.
9. Ciepła sałatka z wołowiną, bakłażanem i pomidorami
Obfita sałatka mięsna, która z łatwością stanie się pełnowartościowym obiadem.
Będziesz potrzebować: 500 g wołowiny, 200 g bakłażanów, 300 g pomidorów, 1 papryka, 1 fioletowa cebula, oliwa z oliwek, sos sojowy, przyprawy.
Przygotowanie: Wołowinę pokroić w paski, przyprawić i smażyć do momentu ugotowania. Bakłażany pokroić w kostkę, smażyć do zrumienienia i dodać pokrojoną paprykę. Smażyć jeszcze kilka minut, wlać sos sojowy i wymieszać. Dowolnie posiekać cebulę i pomidory. Wymieszać sałatkę i podawać.
10. Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i jajkiem
Dzięki jajkom sałatka jest również bogata w białko, a więc podwójnie pożywna.
Potrzebne będą: 2 bakłażany, 10 pomidorków koktajlowych, 3 jajka, 1 szalotka, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki sosu sojowego, przyprawy.
Przygotowanie: Bakłażany pokroić w drobną kostkę, szalotkę posiekać i podsmażyć razem na złoty kolor. Ugotować i pokroić jajka. Przekroić pomidorki koktajlowe na pół i ułożyć na talerzach. Skropić sałatkę octem i sosem sojowym, doprawić.
11. Ciepła sałatka z bakłażanem i pomidorami w sosie słodko-kwaśnym
Prosty przepis z równie prostym domowym dressingiem z niedrogich składników.
Będziesz potrzebować: 1 bakłażan, 3 pomidorki koktajlowe, 1 papryczka chili, 1 pęczek ziół, 70 g skrobi, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka octu jabłkowego, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, nasiona sezamu.
Przygotowanie: Bakłażana pokroić w kostkę, obtoczyć w skrobi i smażyć do uzyskania chrupkości na dużej ilości oleju. Pokroić pomidorki koktajlowe na ćwiartki, posiekać chili i zioła, a następnie ułożyć wszystko na talerzu. Wymieszać koncentrat pomidorowy, ocet, sok z cytryny i cukier. Polać sałatkę dressingiem i posypać sezamem.
12: Ciepła sałatka z kurczakiem, bakłażanem i pomidorami
Zamiast kurczaka możesz użyć indyka – będzie równie pyszna.
Potrzebne będą: 2 bakłażany, 2 pomidory, 1 słodka papryka, 120 g filetu z kurczaka, 100 g przecieru jabłkowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu jabłkowego, 20 g orzeszków ziemnych, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Pokroić bakłażany w plastry, a kurczaka w paski. Smażyć je oddzielnie, aż będą ugotowane. Pokroić paprykę w plastry, a pomidory w cząstki. Ubij pozostałe składniki w blenderze i polej sałatkę dressingiem.
13. Ciepła sałatka z bakłażanem i pomidorami w sosie śmietanowo-majonezowym
Zdecydowanie zalecamy upieczenie bakłażanów w piekarniku.
Potrzebne będą: 2–3 bakłażany, 3 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek zieleniny, po 1 łyżce kwaśnej śmietany, majonezu i sosu sojowego.
Przygotowanie: Bakłażany pokroić w kostkę, ułożyć na pergaminie, spryskać olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Pokrój pomidory w kostkę, posiekaj zioła i czosnek. Wymieszaj śmietanę, majonez i sos sojowy i przygotuj sałatkę.
14. Ciepła sałatka z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą
Możesz dodać garść rukoli lub szpinaku, aby uzyskać bardziej interesujący smak.
Będziesz potrzebować: 250 g bakłażanów, 100 g kulek mozzarelli, 150 g pomidorków koktajlowych, 150 g mieszanki sałat, 1 por, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy ziarnistej, przyprawy.
Przygotowanie: Pora pokroić w krążki i podsmażyć do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę bakłażany, smażyć do miękkości i doprawić do smaku. Pokroić pomidorki koktajlowe i kulki mozzarelli na pół, wymieszać wszystko z liśćmi sałaty i ułożyć na talerzu. Wymieszać oliwę z musztardą i udekorować sałatkę.
15. Ciepła sałatka z cukinią, bakłażanem i pomidorami
Wszystkie warzywa są pieczone w piekarniku, więc sałatka okazuje się również bardzo zdrowa.
Potrzebne będą: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 słodka papryka, 3 pomidory, 120 g bryndzy lub fety, 3 łyżki oliwy z oliwek, po 0,5 łyżeczki oregano, rozmarynu, majeranku, sól i mielony czarny pieprz.
Przygotowanie: Pokroić bakłażana, cukinię i paprykę na kawałki wielkości kęsa. Skropić oliwą, doprawić i piec przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni. Ugotowane warzywa wymieszać z posiekanymi pomidorami i bryndzą.