Najbardziej apetycznym i aromatycznym rodzajem pierwszych dań jest oczywiście zupa z serem. Delikatna konsystencja, kremowy smak w połączeniu z mięsem, rybą lub warzywami sprawią prawdziwą przyjemność. Łap 12 prostych i pysznych przepisów!
- 1. Pikantna zupa serowa
- 2. Zupa z serem i galuszkami
- 3. Zupa grzybowa z serem
- 4. Zupa serowa “Kukurydza”
- 5. Gęsta zupa z serem i mięsem mielonym
- 6. “KASESUPPE”
- 7. “Zielona zupa” z serem
- 8. “Złota zupa z serem i wędzonym mięsem
- 9. Zupa serowa z rybą
- 10. Zupa serowa z zielonym groszkiem
- 11. Zupa serowa z grzankami
- 12. Zupa z serem i kulkami z kurczaka
1. Pikantna zupa serowa
Ta zupa jest uwielbiana przez Anglików. Spróbuj i Ty tego smacznego, pikantnego dania, którego głównym “elementem” będzie wędzona kiełbasa serowa.
Będziesz potrzeb ować: 1 kg mięsa z kurczaka, 300 g wędzonego sera kiełbasianego, 4 – 5 ziemniaków, 2 cebule, olej roślinny do smażenia, świeże zioła do podania.
Przygotowanie: Ugotuj kurczaka na średnim ogniu, aż będzie gotowy. Wyjąć mięso i podsmażyć na oleju z posiekaną cebulą na złoty kolor. Wlać pokrojone w kostkę ziemniaki do odcedzonego bulionu, a następnie, gdy ziemniaki się ugotują, dodać smażone mięso z cebulą i startym serem. Posolić i popieprzyć do smaku. Rozłożyć na talerzach i posypać ziołami.
2. Zupa z serem i galuszkami
Delikatna, aromatyczna i obfita zupa zastąpi zarówno pierwszy, jak i drugi posiłek. Ponadto takie danie należy do kategorii budżetowej.
Potrzebne będą: 350 g mięsa z kurczaka, 2 cebule, 5 ziemniaków, 3 łyżki mleka, 1 marchewka, 1 jajko, 3 wysokiej jakości sery topione, 150 g mąki, sól i przyprawy do smaku, świeże zioła.
Przygotowanie: Ugotować bulion z mięsa, wody, przypraw i jednej cebuli. Odcedzić płyn i pokroić kurczaka na porcje. Do gotującego się bulionu wrzucić ziemniaki pokrojone w małe plasterki. Zagnieść jajko, mąkę, mleko, sól, przyprawy i posiekane zioła na ciasto przypominające naleśniki. Mokrą łyżeczką nabierać ciasto i wrzucać do zupy.
Dodaj drobno posiekany serek topiony. Energicznie mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Podsmaż cebulę i marchewkę, dodaj mięso z kurczaka i kontynuuj smażenie, aż się zrumieni. Przełożyć wszystko do zupy. Wsypać posiekane zioła, gotować na wolnym ogniu przez około 7 minut i wyłączyć ogień.
3. Zupa grzybowa z serem
Zakochasz się w tej zupie z luksusowym kremowym grzybowym smakiem i aromatem od pierwszej łyżki!
Będziesz potrzebować: 500 g chudej wieprzowiny, 4 ziemniaki, 1 marchewka i 1 cebula, 600 g pieczarek z puszki, 1 puszka zielonego groszku, 50 g korzenia selera, 1 wysokiej jakości ser topiony, przyprawy i sól do smaku, koperek.
Przygotowanie: Do rondla włożyć mięso pokrojone na małe kawałki, przyprawy i wodę. Gotować na małym ogniu do miękkości. Odstawić mięso na bok i przecedzić bulion przez kilka warstw gazy. Wlej klarowny płyn do garnka, w którym będziesz gotować tę smaczną zupę. Doprowadź bulion do wrzenia i ostrożnie wrzuć do niego kostki ziemniaczane.
Podsmaż cebulę na oleju, dodaj drobno posiekany seler i marchewkę, wymieszaj i duś, aż warzywa będą miękkie. Przełożyć pieczeń do rondla i gotować przez 4 minuty od zagotowania. Teraz dodać groszek i grzyby, wlać roztopiony ser roztarty widelcem. Mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Włożyć mięso do zupy, posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z posiekaną zieleniną.
4. Zupa serowa “Kukurydza”
Jeśli Twoja rodzina nie lubi zup, zastanów się, może po prostu jesteś znudzony tymi samymi rodzajami pierwszych dań. Tej zupy jeszcze nikt nigdy nie odmówił!
Będziesz potrzebować: 500 g filetu z kurczaka, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 4 ziemniaki, 1 łodyga selera naciowego, 1 średnia cebula, 100 g serka topionego, 1 marchewka, sól i przyprawy do smaku, masło.
Przygotowanie: Najpierw ugotować mięso z kurczaka. Osobno podsmażyć na maśle cebulę, seler i marchewkę. Do bulionu z filetem z kurczaka dodać ziemniaki, dusić około 10 minut, następnie wrzucić podsmażoną cebulę i marchewkę. Po około 8 minutach wlać kukurydzę z płynem i startym serem. Gdy ser się rozpuści, zupa “Kukurydziana” jest gotowa.
5. Gęsta zupa z serem i mięsem mielonym
Kolejny wariant zupy z serii 2 w 1. To danie zastąpi Ci zarówno pierwsze, jak i drugie!
Będziesz potrzebować: 300 g mięsa mielonego, 4 ziemniaki, po 1 cebuli i marchewce, 3 gałązki świeżych ziół, 2 opakowania serka topionego śmietankowego, 500 ml wody lub dowolnego bulionu, 1 liść laurowy, sól i przyprawy do smaku.
Przygotowanie: Podsmażyć cebulę i marchewkę na patelni, dodać mięso mielone i smażyć razem mieszając do uzyskania złotego koloru. Postaw patelnię z wodą na średnim ogniu, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości. Przełożyć do ziemniaków, podsmażyć z mięsem mielonym, dodać sól i przyprawy do smaku i gotować przez kolejne 12 minut. Następnie wlać roztopiony ser. Jak tylko ser się rozpuści, wlać zupę do glinianych garnków, posypać garścią posiekanych świeżych ziół.
6. “KASESUPPE”
Ta zupa serowa jest często przygotowywana przez gospodynie domowe w Niemczech. Danie wyróżnia się bogatym smakiem i łatwością przygotowania.
Potrzebne będą: 2 litry wody lub bulionu, 1 cebula, 300 g mielonej wołowiny, 150 g pieczarek, sól i przyprawy do smaku, 2 serki topione.
Przygotowanie: Na głębokiej patelni podsmażyć cebulę, następnie dodać mieloną wołowinę, mieszając przez około 15 minut. Następnie wsypać drobno posiekane grzyby. Kontynuować smażenie do połowy. W międzyczasie wlej wodę do rondla i po zagotowaniu wrzuć do niego smażone mięso mielone i grzyby. Gotować przez kilka minut na małym ogniu. Pozostaje dodać serek topiony, jeszcze trochę pogotować i zupa jest gotowa.
7. “Zielona zupa” z serem
Pyszna, lekka i efektowna zupa z brokułami jest idealna do codziennego menu.
Będziesz potrzebować: 200 g kapusty brokułowej, 250 g pieczarek, 100 ml śmietany, 1 ser topiony, 1 cebula i 1 marchewka, 1,2 litra wody lub bulionu warzywnego, odrobina oleju roślinnego i przyprawy.
Przygotowanie: Doprowadzić wodę w rondlu do wrzenia, a następnie wsypać posiekaną cebulę i marchewkę. Następnie w odstępach 8 – 10 minut dodaj różyczki brokuła, pieczarki, ubity serek śmietankowy. Gotową zupę ubić mikserem lub blenderem do uzyskania konsystencji płynnego puree.
8. “Złota zupa z serem i wędzonym mięsem
W tej zupie nie ma ziemniaków, co odróżnia ją od nudnych przepisów na pierwsze danie!
Będziesz potrzebować: 350 g wędzonego mięsa (dowolnego), 2 łyżki masła, 120 g twardego makaronu, 3 serki topione “Drużba”, 1 cebula, 1 marchewka, 3 ząbki czosnku, 6 piórek zielonej cebuli, sól i pieprz (czarny mielony), świeże zioła.
Przygotowanie: Lekko podsmażyć marchew i cebulę na maśle, dodać wędzone mięso pokrojone w drobną kostkę, gotować przez kolejne pięć minut, następnie dodać posiekaną zieloną cebulę, przykryć pokrywką i wyłączyć ogrzewanie. Ser pokroić na małe kawałki i wrzucić na patelnię z wrzącą wodą, gdy kawałki całkowicie się rozpuszczą, wlać zawartość patelni. Dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj makaron, gotuj przez kolejne 5 minut, nie zapomnij zamieszać. Podawać ze świeżymi ziołami i drobno posiekanym czosnkiem.
9. Zupa serowa z rybą
Pyszna zupa rybna, którą bardzo łatwo przyrządzić. Lepiej jest użyć czerwonej ryby, będziesz jej potrzebować całkiem sporo.
Będziesz potrzebować: 1 l wody, 3 łyżki ryżu, 250 g filetów z różowego łososia lub łososia, 200 g dowolnego serka śmietankowego, 1 mała cebula i 1 marchewka, zielenina koperek, ulubione pikantne zioła, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Wstawić wodę na kuchenkę, doprowadzić do wrzenia i wsypać umyty ryż. Marchewkę i cebulę lekko podsmażyć na oleju roślinnym. Ser rozgnieść widelcem, zalać wrzątkiem w osobnej misce i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Podsmażone warzywa i rozpuszczony ser wrzucić do garnka z ryżem. Po zagotowaniu wrzucić do zupy pokrojoną w kostkę rybę. Posolić i doprawić do smaku. Po około 7 minutach dodać posiekane zioła, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć ogień. Odstawić zupę na 5 minut.
10. Zupa serowa z zielonym groszkiem
Smaczne danie, które można przygotować zimą i latem, jeśli odpowiednio wcześnie zaopatrzysz się w mrożony zielony groszek.
Potrzebne będą: 350 g zielonego groszku, 2 serki topione “Drużba”, 1 pęczek zielonej pietruszki i koperku, 1 cebula, 55 g masła, sól i przyprawy według uznania.
Przygotowanie: Podsmaż posiekaną cebulę na maśle. Najwygodniej jest to zrobić w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Dodać posiekane zioła i zielony groszek, dusić przez 5 – 7 minut. Wlać 1,3 litra wody, doprowadzić do wrzenia, wsypać rozdrobniony widelcem ser. Posolić i popieprzyć, można dodać ulubione przyprawy.
11. Zupa serowa z grzankami
Danie dla prawdziwych smakoszy: kremowy smak, delikatna konsystencja i chrupiąca bułka tarta!
Potrzebne będą: 5 lub 7 ziemniaków, 3 sery topione, 1 litr świeżego mleka, kilka ząbków czosnku, sól i mielony pieprz do smaku, 1 pęczek świeżych ziół oraz biały bochenek na grzanki.
Przygotowanie: Zetrzeć ziemniaki. W rondlu zagotować mleko, dodać pokrojone sery, mieszać, aż ser się rozpuści, a następnie wlać mieszaninę ziemniaków do mleka, dodać posiekany czosnek, sól i przyprawy. Za pomocą blendera zanurzeniowego zamienić zawartość rondla w delikatną zupę puree. Podawać z posiekanymi ziołami i suszonymi kostkami białego chleba.
12. Zupa z serem i kulkami z kurczaka
Pyszna i pożywna zupa serowa z kulkami z kurczaka i kalafiorem – niezastąpiona opcja na pełne menu.
Będziesz potrzebować: 1,5 litra wody lub bulionu warzywnego, 250 g mielonej polędwicy z kurczaka, 3 ziemniaki, 300 g kalafiora, 1 ser topiony, 1 cebula i 1 marchewka, 1 jajko, 2 łyżki wermiszelu, mały plasterek korzenia selera, 3 łyżki czerstwej bułki tartej, sól i pieprz do smaku, świeże zioła.
Przygotowanie: W przypadku kulek z kurczaka wymieszać w misce mięso mielone z jajkiem, bułką tartą i posiekanymi ziołami. Dodać sól i przyprawy do smaku. Wymieszać i wstawić na chwilę do lodówki. W niewielkiej ilości oleju roślinnego lekko podsmażyć startą marchewkę i korzeń selera. Wsyp cebulę i kontynuuj smażenie przez około 5 minut.
Wsyp starty ser do garnka z wrzącą wodą, a następnie pokrojony w kostkę kalafior i kawałki ziemniaków. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut i wrzucić do zupy pieczone warzywa. 5 minut po zagotowaniu posolić i popieprzyć do smaku. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, wrzuć kulki uformowane z ostudzonego mięsa mielonego. Gdy klopsiki wypłyną na powierzchnię, dodać wermiszel i gotować zupę jeszcze przez 3 minuty. Podawać posypaną posiekanymi ziołami.