Zupa serowa z serów topionych – 12 przepisów na gotowanie

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

Naj­bar­dziej ape­tycz­nym i aro­ma­tycz­nym rodza­jem pierw­szych dań jest oczy­wi­ście zupa z serem. Deli­kat­na kon­sy­sten­cja, kre­mo­wy smak w połą­cze­niu z mię­sem, rybą lub warzy­wa­mi spra­wią praw­dzi­wą przy­jem­ność. Łap 12 pro­stych i pysz­nych przepisów!

1. Pikantna zupa serowa

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

Ta zupa jest uwiel­bia­na przez Angli­ków. Spró­buj i Ty tego smacz­ne­go, pikant­ne­go dania, któ­re­go głów­nym “ele­men­tem” będzie wędzo­na kieł­ba­sa serowa.

Będziesz potrzeb ować: 1 kg mię­sa z kur­cza­ka, 300 g wędzo­ne­go sera kieł­ba­sia­ne­go, 4 – 5 ziem­nia­ków, 2 cebu­le, olej roślin­ny do sma­że­nia, świe­że zio­ła do podania.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj kur­cza­ka na śred­nim ogniu, aż będzie goto­wy. Wyjąć mię­so i pod­sma­żyć na ole­ju z posie­ka­ną cebu­lą na zło­ty kolor. Wlać pokro­jo­ne w kost­kę ziem­nia­ki do odce­dzo­ne­go bulio­nu, a następ­nie, gdy ziem­nia­ki się ugo­tu­ją, dodać sma­żo­ne mię­so z cebu­lą i star­tym serem. Poso­lić i popie­przyć do sma­ku. Roz­ło­żyć na taler­zach i posy­pać ziołami.

2. Zupa z serem i galuszkami

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

Deli­kat­na, aro­ma­tycz­na i obfi­ta zupa zastą­pi zarów­no pierw­szy, jak i dru­gi posi­łek. Ponad­to takie danie nale­ży do kate­go­rii budżetowej.

Potrzeb­ne będą: 350 g mię­sa z kur­cza­ka, 2 cebu­le, 5 ziem­nia­ków, 3 łyż­ki mle­ka, 1 mar­chew­ka, 1 jaj­ko, 3 wyso­kiej jako­ści sery topio­ne, 150 g mąki, sól i przy­pra­wy do sma­ku, świe­że zioła.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać bulion z mię­sa, wody, przy­praw i jed­nej cebu­li. Odce­dzić płyn i pokro­ić kur­cza­ka na por­cje. Do gotu­ją­ce­go się bulio­nu wrzu­cić ziem­nia­ki pokro­jo­ne w małe pla­ster­ki. Zagnieść jaj­ko, mąkę, mle­ko, sól, przy­pra­wy i posie­ka­ne zio­ła na cia­sto przy­po­mi­na­ją­ce nale­śni­ki. Mokrą łyżecz­ką nabie­rać cia­sto i wrzu­cać do zupy.

Dodaj drob­no posie­ka­ny serek topio­ny. Ener­gicz­nie mie­szaj, aż ser cał­ko­wi­cie się roz­pu­ści. Pod­smaż cebu­lę i mar­chew­kę, dodaj mię­so z kur­cza­ka i kon­ty­nu­uj sma­że­nie, aż się zru­mie­ni. Prze­ło­żyć wszyst­ko do zupy. Wsy­pać posie­ka­ne zio­ła, goto­wać na wol­nym ogniu przez oko­ło 7 minut i wyłą­czyć ogień.

3. Zupa grzybowa z serem

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

Zako­chasz się w tej zupie z luk­su­so­wym kre­mo­wym grzy­bo­wym sma­kiem i aro­ma­tem od pierw­szej łyżki!

Będziesz potrze­bo­wać: 500 g chu­dej wie­przo­wi­ny, 4 ziem­nia­ki, 1 mar­chew­ka i 1 cebu­la, 600 g pie­cza­rek z pusz­ki, 1 pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, 50 g korze­nia sele­ra, 1 wyso­kiej jako­ści ser topio­ny, przy­pra­wy i sól do sma­ku, koperek.

Przy­go­to­wa­nie: Do ron­dla wło­żyć mię­so pokro­jo­ne na małe kawał­ki, przy­pra­wy i wodę. Goto­wać na małym ogniu do mięk­ko­ści. Odsta­wić mię­so na bok i prze­ce­dzić bulion przez kil­ka warstw gazy. Wlej kla­row­ny płyn do garn­ka, w któ­rym będziesz goto­wać tę smacz­ną zupę. Dopro­wadź bulion do wrze­nia i ostroż­nie wrzuć do nie­go kost­ki ziemniaczane.

Pod­smaż cebu­lę na ole­ju, dodaj drob­no posie­ka­ny seler i mar­chew­kę, wymie­szaj i duś, aż warzy­wa będą mięk­kie. Prze­ło­żyć pie­czeń do ron­dla i goto­wać przez 4 minu­ty od zago­to­wa­nia. Teraz dodać gro­szek i grzy­by, wlać roz­to­pio­ny ser roz­tar­ty widel­cem. Mie­szaj, aż ser cał­ko­wi­cie się roz­pu­ści. Wło­żyć mię­so do zupy, poso­lić i popie­przyć do sma­ku. Poda­wać z posie­ka­ną zieleniną.

4. Zupa serowa “Kukurydza”

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

Jeśli Two­ja rodzi­na nie lubi zup, zasta­nów się, może po pro­stu jesteś znu­dzo­ny tymi samy­mi rodza­ja­mi pierw­szych dań. Tej zupy jesz­cze nikt nigdy nie odmówił!

Będziesz potrze­bo­wać: 500 g file­tu z kur­cza­ka, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy kon­ser­wo­wej, 4 ziem­nia­ki, 1 łody­ga sele­ra nacio­we­go, 1 śred­nia cebu­la, 100 g ser­ka topio­ne­go, 1 mar­chew­ka, sól i przy­pra­wy do sma­ku, masło.

Przy­go­to­wa­nie: Naj­pierw ugo­to­wać mię­so z kur­cza­ka. Osob­no pod­sma­żyć na maśle cebu­lę, seler i mar­chew­kę. Do bulio­nu z file­tem z kur­cza­ka dodać ziem­nia­ki, dusić oko­ło 10 minut, następ­nie wrzu­cić pod­sma­żo­ną cebu­lę i mar­chew­kę. Po oko­ło 8 minu­tach wlać kuku­ry­dzę z pły­nem i star­tym serem. Gdy ser się roz­pu­ści, zupa “Kuku­ry­dzia­na” jest gotowa.

5. Gęsta zupa z serem i mięsem mielonym

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

Kolej­ny wariant zupy z serii 2 w 1. To danie zastą­pi Ci zarów­no pierw­sze, jak i drugie!

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g mię­sa mie­lo­ne­go, 4 ziem­nia­ki, po 1 cebu­li i mar­chew­ce, 3 gałąz­ki świe­żych ziół, 2 opa­ko­wa­nia ser­ka topio­ne­go śmie­tan­ko­we­go, 500 ml wody lub dowol­ne­go bulio­nu, 1 liść lau­ro­wy, sól i przy­pra­wy do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­sma­żyć cebu­lę i mar­chew­kę na patel­ni, dodać mię­so mie­lo­ne i sma­żyć razem mie­sza­jąc do uzy­ska­nia zło­te­go kolo­ru. Postaw patel­nię z wodą na śred­nim ogniu, dodaj pokro­jo­ne w kost­kę ziem­nia­ki i gotuj do mięk­ko­ści. Prze­ło­żyć do ziem­nia­ków, pod­sma­żyć z mię­sem mie­lo­nym, dodać sól i przy­pra­wy do sma­ku i goto­wać przez kolej­ne 12 minut. Następ­nie wlać roz­to­pio­ny ser. Jak tyl­ko ser się roz­pu­ści, wlać zupę do gli­nia­nych garn­ków, posy­pać gar­ścią posie­ka­nych świe­żych ziół.

6. “KASESUPPE”

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

Ta zupa sero­wa jest czę­sto przy­go­to­wy­wa­na przez gospo­dy­nie domo­we w Niem­czech. Danie wyróż­nia się boga­tym sma­kiem i łatwo­ścią przygotowania.

Potrzeb­ne będą: 2 litry wody lub bulio­nu, 1 cebu­la, 300 g mie­lo­nej woło­wi­ny, 150 g pie­cza­rek, sól i przy­pra­wy do sma­ku, 2 ser­ki topione.

Przy­go­to­wa­nie: Na głę­bo­kiej patel­ni pod­sma­żyć cebu­lę, następ­nie dodać mie­lo­ną woło­wi­nę, mie­sza­jąc przez oko­ło 15 minut. Następ­nie wsy­pać drob­no posie­ka­ne grzy­by. Kon­ty­nu­ować sma­że­nie do poło­wy. W mię­dzy­cza­sie wlej wodę do ron­dla i po zago­to­wa­niu wrzuć do nie­go sma­żo­ne mię­so mie­lo­ne i grzy­by. Goto­wać przez kil­ka minut na małym ogniu. Pozo­sta­je dodać serek topio­ny, jesz­cze tro­chę pogo­to­wać i zupa jest gotowa.

7. “Zielona zupa” z serem

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

Pysz­na, lek­ka i efek­tow­na zupa z bro­ku­ła­mi jest ide­al­na do codzien­ne­go menu.

Będziesz potrze­bo­wać: 200 g kapu­sty bro­ku­ło­wej, 250 g pie­cza­rek, 100 ml śmie­ta­ny, 1 ser topio­ny, 1 cebu­la i 1 mar­chew­ka, 1,2 litra wody lub bulio­nu warzyw­ne­go, odro­bi­na ole­ju roślin­ne­go i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Dopro­wa­dzić wodę w ron­dlu do wrze­nia, a następ­nie wsy­pać posie­ka­ną cebu­lę i mar­chew­kę. Następ­nie w odstę­pach 8 – 10 minut dodaj różycz­ki bro­ku­ła, pie­czar­ki, ubi­ty serek śmie­tan­ko­wy. Goto­wą zupę ubić mik­se­rem lub blen­de­rem do uzy­ska­nia kon­sy­sten­cji płyn­ne­go puree.

8. “Złota zupa z serem i wędzonym mięsem

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

W tej zupie nie ma ziem­nia­ków, co odróż­nia ją od nud­nych prze­pi­sów na pierw­sze danie!

Będziesz potrze­bo­wać: 350 g wędzo­ne­go mię­sa (dowol­ne­go), 2 łyż­ki masła, 120 g twar­de­go maka­ro­nu, 3 ser­ki topio­ne “Druż­ba”, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, 3 ząb­ki czosn­ku, 6 pió­rek zie­lo­nej cebu­li, sól i pieprz (czar­ny mie­lo­ny), świe­że zioła.

Przy­go­to­wa­nie: Lek­ko pod­sma­żyć mar­chew i cebu­lę na maśle, dodać wędzo­ne mię­so pokro­jo­ne w drob­ną kost­kę, goto­wać przez kolej­ne pięć minut, następ­nie dodać posie­ka­ną zie­lo­ną cebu­lę, przy­kryć pokryw­ką i wyłą­czyć ogrze­wa­nie. Ser pokro­ić na małe kawał­ki i wrzu­cić na patel­nię z wrzą­cą wodą, gdy kawał­ki cał­ko­wi­cie się roz­pusz­czą, wlać zawar­tość patel­ni. Dopraw solą i pie­przem do sma­ku, dodaj maka­ron, gotuj przez kolej­ne 5 minut, nie zapo­mnij zamie­szać. Poda­wać ze świe­ży­mi zio­ła­mi i drob­no posie­ka­nym czosnkiem.

9. Zupa serowa z rybą

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

Pysz­na zupa ryb­na, któ­rą bar­dzo łatwo przy­rzą­dzić. Lepiej jest użyć czer­wo­nej ryby, będziesz jej potrze­bo­wać cał­kiem sporo.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 l wody, 3 łyż­ki ryżu, 250 g file­tów z różo­we­go łoso­sia lub łoso­sia, 200 g dowol­ne­go ser­ka śmie­tan­ko­we­go, 1 mała cebu­la i 1 mar­chew­ka, zie­le­ni­na kope­rek, ulu­bio­ne pikant­ne zio­ła, sól i pieprz do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Wsta­wić wodę na kuchen­kę, dopro­wa­dzić do wrze­nia i wsy­pać umy­ty ryż. Mar­chew­kę i cebu­lę lek­ko pod­sma­żyć na ole­ju roślin­nym. Ser roz­gnieść widel­cem, zalać wrząt­kiem w osob­nej misce i mie­szać do cał­ko­wi­te­go roz­pusz­cze­nia. Pod­sma­żo­ne warzy­wa i roz­pusz­czo­ny ser wrzu­cić do garn­ka z ryżem. Po zago­to­wa­niu wrzu­cić do zupy pokro­jo­ną w kost­kę rybę. Poso­lić i dopra­wić do sma­ku. Po oko­ło 7 minu­tach dodać posie­ka­ne zio­ła, dopro­wa­dzić do wrze­nia i wyłą­czyć ogień. Odsta­wić zupę na 5 minut.

10. Zupa serowa z zielonym groszkiem

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

Smacz­ne danie, któ­re moż­na przy­go­to­wać zimą i latem, jeśli odpo­wied­nio wcze­śnie zaopa­trzysz się w mro­żo­ny zie­lo­ny groszek.

Potrzeb­ne będą: 350 g zie­lo­ne­go grosz­ku, 2 ser­ki topio­ne “Druż­ba”, 1 pęczek zie­lo­nej pie­trusz­ki i koper­ku, 1 cebu­la, 55 g masła, sól i przy­pra­wy według uznania.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­smaż posie­ka­ną cebu­lę na maśle. Naj­wy­god­niej jest to zro­bić w garn­ku, w któ­rym będziesz goto­wać zupę. Dodać posie­ka­ne zio­ła i zie­lo­ny gro­szek, dusić przez 5 – 7 minut. Wlać 1,3 litra wody, dopro­wa­dzić do wrze­nia, wsy­pać roz­drob­nio­ny widel­cem ser. Poso­lić i popie­przyć, moż­na dodać ulu­bio­ne przyprawy.

11. Zupa serowa z grzankami

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

Danie dla praw­dzi­wych sma­ko­szy: kre­mo­wy smak, deli­kat­na kon­sy­sten­cja i chru­pią­ca buł­ka tarta!

Potrzeb­ne będą: 5 lub 7 ziem­nia­ków, 3 sery topio­ne, 1 litr świe­że­go mle­ka, kil­ka ząb­ków czosn­ku, sól i mie­lo­ny pieprz do sma­ku, 1 pęczek świe­żych ziół oraz bia­ły boche­nek na grzanki.

Przy­go­to­wa­nie: Zetrzeć ziem­nia­ki. W ron­dlu zago­to­wać mle­ko, dodać pokro­jo­ne sery, mie­szać, aż ser się roz­pu­ści, a następ­nie wlać mie­sza­ni­nę ziem­nia­ków do mle­ka, dodać posie­ka­ny czo­snek, sól i przy­pra­wy. Za pomo­cą blen­de­ra zanu­rze­nio­we­go zamie­nić zawar­tość ron­dla w deli­kat­ną zupę puree. Poda­wać z posie­ka­ny­mi zio­ła­mi i suszo­ny­mi kost­ka­mi bia­łe­go chleba.

12. Zupa z serem i kulkami z kurczaka

Сырный суп из плавленных сырков - 12 рецептов приготовления

Pysz­na i pożyw­na zupa sero­wa z kul­ka­mi z kur­cza­ka i kala­fio­rem – nie­za­stą­pio­na opcja na peł­ne menu.

Będziesz potrze­bo­wać: 1,5 litra wody lub bulio­nu warzyw­ne­go, 250 g mie­lo­nej polę­dwi­cy z kur­cza­ka, 3 ziem­nia­ki, 300 g kala­fio­ra, 1 ser topio­ny, 1 cebu­la i 1 mar­chew­ka, 1 jaj­ko, 2 łyż­ki wermi­sze­lu, mały pla­ste­rek korze­nia sele­ra, 3 łyż­ki czer­stwej buł­ki tar­tej, sól i pieprz do sma­ku, świe­że zioła.

Przy­go­to­wa­nie: W przy­pad­ku kulek z kur­cza­ka wymie­szać w misce mię­so mie­lo­ne z jaj­kiem, buł­ką tar­tą i posie­ka­ny­mi zio­ła­mi. Dodać sól i przy­pra­wy do sma­ku. Wymie­szać i wsta­wić na chwi­lę do lodów­ki. W nie­wiel­kiej ilo­ści ole­ju roślin­ne­go lek­ko pod­sma­żyć star­tą mar­chew­kę i korzeń sele­ra. Wsyp cebu­lę i kon­ty­nu­uj sma­że­nie przez oko­ło 5 minut.

Wsyp star­ty ser do garn­ka z wrzą­cą wodą, a następ­nie pokro­jo­ny w kost­kę kala­fior i kawał­ki ziem­nia­ków. Goto­wać na wol­nym ogniu przez kil­ka minut i wrzu­cić do zupy pie­czo­ne warzy­wa. 5 minut po zago­to­wa­niu poso­lić i popie­przyć do sma­ku. Ostroż­nie, aby się nie popa­rzyć, wrzuć kul­ki ufor­mo­wa­ne z ostu­dzo­ne­go mię­sa mie­lo­ne­go. Gdy klop­si­ki wypły­ną na powierzch­nię, dodać wermi­szel i goto­wać zupę jesz­cze przez 3 minu­ty. Poda­wać posy­pa­ną posie­ka­ny­mi ziołami.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

trzy × 3 =