Jedną z najbardziej znanych gruzińskich potraw na świecie jest aromatyczna i bogata zupa kharcho. Nie jest trudno ją ugotować, ale rezultat jest zawsze doskonały, a rodzina i goście z pewnością poproszą o więcej. Dzielimy się z wami najsmaczniejszymi przepisami!
- 1. Zupa kharcho – klasyczny przepis
- 2. Gęsta zupa kharcho z kurczakiem
- 3. Zupa Kharcho “Marzenie smakosza”
- 4. Zupa charczo z ziemniakami
- 5. Zupa Kharcho w multivarku
- 6. Zupa Kharcho “Złota rybka”
- 7. Zupa kharcho z fasolą i imbirem
- 8. Zupa charczo z mięsem z indyka
- 9. Zupa Kharcho z ciecierzycą
- 10. Najszybsza zupa kharcho
1. Zupa kharcho – klasyczny przepis
Prawdziwa gruzińska zupa kharcho jest gotowana tylko z wołowiną lub na bulionie wołowym, z ryżem i orzechami włoskimi.
Potrzebne będą: 500 g tłustej wołowiny z kością, 150 g ryżu, 150 g sosu tkemali, 100 g orzechów włoskich, 2 cebule, 50 ml przecieru pomidorowego, 1 główka czosnku, 2 liście laurowe, po 5 g soli, mielonego czarnego pieprzu i khmeli-suneli, 7 ziarenek czarnego pieprzu, 1 strąk płonącej papryczki chili i 1 pęczek świeżych ziół.
Gotowanie: Nie przerażaj się, patrząc na tę ogromną listę składników. W rzeczywistości zupę kharcho przygotowuje się prosto i szybko. Na początek wkładamy przygotowane mięso z kością do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu. Rosół gotuje się przez około godzinę na średnim ogniu. Następnie mięso należy oddzielić od kości i odstawić na bok. Bulion przecedzić przez gazę, przelać do czystego rondla i włożyć do niego wołowinę pokrojoną na porcje.
Do gotującego się bulionu ostrożnie wsypać umyty ryż, pokrojoną w kostkę cebulę i gałązki ziół. Gotować na małym ogniu, aż ryż się ugotuje. Na tym etapie wlać sos “tkemali”, dodać surowy posiekany czosnek.
Gdy zupa się zagotuje, doprawić ją przyprawami, wsypać orzechy włoskie. Dodaj ostrą paprykę do smaku. Pozwól potrawie gotować się jeszcze przez kilka minut i możesz wyłączyć kuchenkę. Wlej gotową zupę kharcho do talerzy, włóż garść świeżych ziół do każdego talerza i zawołaj wszystkich do stołu!
2. Gęsta zupa kharcho z kurczakiem
Ten przepis przypadnie do gustu nawet dzieciom. Jej łagodny smak i apetyczny aromat jeszcze nikogo nie pozostawił obojętnym!
Potrzebne będą: 500 g mięsa z kurczaka, 200 g orzechów włoskich, 3 dojrzałe pomidory, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mąki pszennej, przyprawy do smaku (cynamon, sól, hopeli suneli, kolendra, papryczka chili, ziarna pieprzu, liść laurowy, goździki), 3 gałązki świeżej kolendry.
Przygotowanie: Mięso zalać zimną wodą i gotować do połowy. Wyjąć kurczaka z bulionu i osuszyć na talerzu. Na patelni o odpowiedniej wielkości podsmażyć posiekaną cebulę na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta. Umieścić kawałki kurczaka na wierzchu, przykryć pokrywką i dusić przez 15 minut. Nie zapomnij od czasu do czasu zamieszać.
Wsypać przesianą mąkę, wymieszać i dusić przez kolejne 5 minut. Teraz wlać bulion i dusić zupę przez 10 minut. Dodaj przesiane i ugotowane pomidory. Po 5 minutach od zagotowania doprawić zupę kharcho ulubionymi przyprawami, solą do smaku, dodać pokruszone orzechy włoskie i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień do minimum, gotować przez 10 minut. Podczas serwowania należy posypać gęstą zupę kharcho posiekaną kolendrą.
3. Zupa Kharcho “Marzenie smakosza”
Jagnięcina jest uważana za jeden z najbardziej dietetycznych rodzajów mięsa. Dlaczego więc nie przygotować z niej cudownie aromatycznej zupy kharcho?
Będziesz potrzebować: 2 kg jagnięciny z kośćmi, przyprawy i korzenie na bulion, 4 cebule, 1 marchewka, 3 duże pomidory, 100 g ryżu, sól i przyprawy do smaku, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek świeżych ziół, 50 g masła.
Przygotowanie: Mięso zalać wodą, dodać całą obraną główkę cebuli, 1 marchewkę, 2 liście laurowe i 5–6 ziaren pieprzu czarnego i oregano. Można również dodać korzenie – świeże lub suszone – dla doskonałego smaku bulionu. Posolić do smaku. Gotować na bardzo małym ogniu przez 3 godziny. Ważne jest, aby upewnić się, że płyn nie gotuje się, ale marnieje.
Zetrzeć pomidory, usuwając skórkę, drobno posiekać zioła i wycisnąć czosnek. Wymieszać z przecierem pomidorowym i pozostawić do zaparzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umyj ryż i zalej go połową szklanki wody.
Lekko podsmażyć cebulę na roztopionym maśle, następnie wlać trochę tłuszczu z bulionu, wymieszać i dusić przez 5 minut. Dodać mieszankę pomidorową, dusić kilka minut pod przykryciem, pamiętając o mieszaniu, aby nic się nie przypaliło. Teraz przełożyć jagnięcinę z bulionu do sosu pomidorowego, usuwając kości. Doprawić przyprawami do smaku. Po 10 minutach wlać przecedzony bulion. Mieszaj, poczekaj, aż się zagotuje i wsyp ryż. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 20–25 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany. Dodać czosnek i zioła. Wymieszać i wyłączyć płytę, przykrywając garnek szczelnie pokrywką.
4. Zupa charczo z ziemniakami
Jeśli trudno ci wyobrazić sobie zupę bez ziemniaków, to ten przepis na adaptowane kharcho z pewnością stanie się jednym z najbardziej ulubionych i czczonych w twojej rodzinie!
Będziesz potrzebować: 800 g cielęciny, 0,5 szklanki ryżu gotowanego na parze, 4 ziemniaki, 1 cebula, 1 marchewka, 2 dojrzałe pomidory, 2 kwaśne śliwki, 1 łyżeczka ajiki, sól i przyprawy do smaku, 2 – 3 ząbki czosnku, 1 pęczek świeżej kolendry, olej roślinny.
Przygotowanie: Pokroić mięso na porcje, smażyć na oleju roślinnym na dużym ogniu. Zrumienioną cielęcinę przełożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować na małym ogniu. W tym czasie przygotować warzywa, należy je obrać. Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Warzywa wrzucić do bulionu, gdy mięso będzie gotowe. Gotować zupę przez około 20 minut.
Pomidory i śliwki pokroić w drobną kostkę, lekko podsmażyć na niewielkiej ilości oleju roślinnego. Następnie wlać ajika, wymieszać, dusić przez kilka minut i przełożyć do garnka z zupą. Następnie dodać umyty ryż, przykryć pokrywką, gotować przez około 15 minut. Pod koniec dodać posiekane zioła, doprowadzić do wrzenia i wyłączyć kuchenkę. Zupę przelać do talerzy, posypać drobno posiekanym czosnkiem.
5. Zupa Kharcho w multivarku
Jeśli masz multicooker, gotowanie zupy kharcho będzie najłatwiejsze. Danie okaże się szczególnie pachnące i bosko pyszne.
Będziesz potrzeb ował: 700 g dowolnego mięsa, 0,5 szklanki ryżu, 0,5 szklanki soku z granatów bez cukru, 0,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich, 2 cebule, 1 łyżka mąki, 1 pęczek świeżych ziół, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 liść laurowy, 5 ząbków czosnku, sól i przyprawy do smaku.
Przygotowanie: Włączyć multicooker w trybie “Smażenie”, wlać trochę tłuszczu na dno miski, podsmażyć w nim kawałki mięsa. Dodać posiekaną cebulę. Wsypać mąkę do miski, wlać trochę zimnej wody, wymieszać i wlać do mięsa i cebuli. Dodać koncentrat pomidorowy, dwa litry wody i sok z granatu. Wlać umyty ryż, zmielone orzechy włoskie z przyprawami. Teraz zamknij pokrywę multicookera, ustaw tryb “Zupa” i rób swoje przez półtorej godziny. Przed podaniem dodaj do zupy zmiażdżony czosnek i posiekane zioła. Odstaw naczynie na kilka minut, a następnie rozlej do talerzy.
6. Zupa Kharcho “Złota rybka”
Nie lubisz mięsa? W takim razie zalecamy ugotowanie zupy rybnej kharcho. Uwierz mi, jest bardzo smaczna!
Będziesz potrzeb ował: 500 g dowolnej ryby, korzenie na bulion, 2 duże cebule, 0,5 szklanki białego ryżu, 100 g orzechów włoskich posiekanych w blenderze, 2 łyżki ajiki, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek świeżych ziół, sól i przyprawy do smaku.
Przygotowanie: Umieść korzenie, liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu w rondlu, zalej zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować przez około 15–20 minut na najmniejszym ogniu. Powstały aromatyczny płyn należy lekko ostudzić, a następnie przecedzić przez sito z powrotem do garnka. Ostrożnie włożyć rybę, pokrojoną na porcje.
15 minut po zagotowaniu – wyjąć kawałki ryby z bulionu. Do gotującego się płynu dodać podsmażoną cebulę, umyty ryż i gotować do miękkości. Włożyć rybę z powrotem do zupy i gotować przez kolejne 10 minut. Wlać gorącą zupę kharcho “Złota rybka” do talerzy, posypać posiekanymi ziołami i posiekanym czosnkiem.
7. Zupa kharcho z fasolą i imbirem
Jeśli lubisz pikantne i niezwykłe dania bez mięsa, ta zupa jest stworzona specjalnie dla Ciebie!
Będziesz potrzebować: 0,5 szklanki białego ryżu, 50 g świeżego korzenia imbiru, 3 czerwone papryki, 3 marchewki, 300 g mrożonej zielonej fasolki, 1 szklanka soku pomidorowego, po 1 łyżeczce ziry, curry i masali, olej roślinny do smażenia, sól i mielony czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie: Zacznij od zagotowania 3 litrów wody w rondlu. Do wrzącej wody wrzucić pokrojony w kostkę korzeń imbiru. Po pół godzinie wsypać ryż. Gotować na bardzo małym ogniu przez 15 – 20 minut. W międzyczasie zalej fasolę wrzątkiem i gotuj przez 3–5 minut. Odcedź wodę. Paprykę pokroić w cienkie plasterki, a marchewkę zetrzeć na tarce.
Postaw patelnię z grubym dnem na płycie grzewczej, wlej olej roślinny i dobrze podgrzej. Następnie wsypać i lekko podsmażyć przyprawy. Dodaj marchewkę i paprykę. Po krótkim smażeniu zalać warzywa sokiem pomidorowym. Dusić pod przykryciem przez około 5 minut. Przełożyć pieczeń do wspólnego garnka, dodać fasolę i liść laurowy. Gotować na małym ogniu przez 8 – 10 minut. Pikantna i aromatyczna zupa jest gotowa!
8. Zupa charczo z mięsem z indyka
Taką zupę można przygotować o każdej porze roku, ponieważ warzywa do niej nadają się zarówno w postaci świeżej, jak i mrożonej.
Potrzebne będą: 500 g mięsa z indyka, 0,5 szklanki ryżu, 1 czerwona słodka papryka, 2 średnie pomidory, 1 marchewka, 1 cebula, 3 łyżki ajiki, sól i przyprawy do smaku.
Przygotowanie: Zagotować bulion. W tym czasie zetrzeć marchewkę na tarce i podsmażyć na oleju roślinnym. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, gdy stanie się przezroczysta, wsypać paprykę. Na tym etapie możesz dodać papryczkę chili, jeśli chcesz, aby zupa była pikantna. Następnie dodaj do warzyw pokrojone w drobną kostkę pomidory. Dodać ajika, przyprawy, wymieszać i dusić przez około 10 minut.
Gdy bulion się zagotuje, posól go do smaku i wsyp ryż. Dodaj sos warzywny do zupy, gdy ryż będzie prawie gotowy. Teraz kolej na posiekany czosnek i posiekane zioła. Jak tylko się zagotuje, wyjąć z garnka i podawać.
9. Zupa Kharcho z ciecierzycą
Nie spiesz się z kręceniem nosem! To właśnie kasza perłowa nadaje zupie kharcho wyjątkowy smak.
Potrzebne będą: 0,5 kg wołowiny, 0,5 szklanki kaszy perłowej, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki ajiki, suszone zioła, sól i przyprawy do smaku.
Przygotowanie: Włożyć mięso do rondla i zalać zimną wodą. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, posolić do smaku. Gotuj wołowinę do połowy. W międzyczasie zająć się warzywami: obrane ziemniaki pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać.
Podsmaż czosnek przez minutę na rozgrzanej patelni z masłem. Wsypać cebulę, gdy stanie się przezroczysta, dodać ajika i suszone zioła. Wymieszać i dusić przez kilka minut. W bulionie z mięsem ostrożnie włóż ziemniaki i umytą zupę perłową. 5 minut po zagotowaniu dodaj sos warzywny. Gotuj zupę, aż będzie gotowa. Następnie wlać do talerzy, posypać posiekanymi ziołami i podawać.
10. Najszybsza zupa kharcho
Przygotowanie tego przepisu zajmie nie więcej niż pół godziny, ale smak zostanie zapamiętany na długo!
Będziesz potrzebować: 300 g mięsa mielonego, 2 świeże pomidory, 3 – 4 łyżki białego ryżu, 2 cebule, 4 łyżki gruzińskiej ajiki, 3 kostki bulionu mięsnego, kilka ząbków czosnku, hmeli-suneli i sól do smaku.
Przygotowanie: Rozpuścić kostki bulionowe w 1,5 litra wody zgodnie z instrukcją. Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na oleju roślinnym, dodaj ajika. Gdy sos się zagotuje, włóż do niego mięso mielone i smaż przez 5–7 minut.
Przenieś sos mięsny do rondla z bulionem, dodaj pomidory pokrojone w małe plasterki i umieść na średnim ogniu. Gdy płyn się zagotuje, zmniejszyć ogień do minimum i gotować zupę na wolnym ogniu przez około pół godziny.
Ryż umyć, wyjąć na durszlak, wsypać do garnka z warzywami i mięsem. Gotować, aż kasza będzie gotowa. Zupę doprawić przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut i zdjąć z ognia. Podawać posypaną posiekanymi ziołami.