Zupa Kharcho: 10 przepisów na gotowanie w domu

Суп харчо: 10 рецептов приготовления в домашних условиях

Jed­ną z naj­bar­dziej zna­nych gru­ziń­skich potraw na świe­cie jest aro­ma­tycz­na i boga­ta zupa khar­cho. Nie jest trud­no ją ugo­to­wać, ale rezul­tat jest zawsze dosko­na­ły, a rodzi­na i goście z pew­no­ścią popro­szą o wię­cej. Dzie­li­my się z wami naj­smacz­niej­szy­mi przepisami!

1. Zupa kharcho – klasyczny przepis

Суп харчо: 10 рецептов приготовления в домашних условиях

Praw­dzi­wa gru­ziń­ska zupa khar­cho jest goto­wa­na tyl­ko z woło­wi­ną lub na bulio­nie woło­wym, z ryżem i orze­cha­mi włoskimi.

Potrzeb­ne będą: 500 g tłu­stej woło­wi­ny z kością, 150 g ryżu, 150 g sosu tke­ma­li, 100 g orze­chów wło­skich, 2 cebu­le, 50 ml prze­cie­ru pomi­do­ro­we­go, 1 głów­ka czosn­ku, 2 liście lau­ro­we, po 5 g soli, mie­lo­ne­go czar­ne­go pie­przu i khme­li-sune­li, 7 zia­re­nek czar­ne­go pie­przu, 1 strąk pło­ną­cej paprycz­ki chi­li i 1 pęczek świe­żych ziół.

Goto­wa­nie: Nie prze­ra­żaj się, patrząc na tę ogrom­ną listę skład­ni­ków. W rze­czy­wi­sto­ści zupę khar­cho przy­go­to­wu­je się pro­sto i szyb­ko. Na począ­tek wkła­da­my przy­go­to­wa­ne mię­so z kością do garn­ka, zale­wa­my zim­ną wodą i sta­wia­my na ogniu. Rosół gotu­je się przez oko­ło godzi­nę na śred­nim ogniu. Następ­nie mię­so nale­ży oddzie­lić od kości i odsta­wić na bok. Bulion prze­ce­dzić przez gazę, prze­lać do czy­ste­go ron­dla i wło­żyć do nie­go woło­wi­nę pokro­jo­ną na porcje.

Do gotu­ją­ce­go się bulio­nu ostroż­nie wsy­pać umy­ty ryż, pokro­jo­ną w kost­kę cebu­lę i gałąz­ki ziół. Goto­wać na małym ogniu, aż ryż się ugo­tu­je. Na tym eta­pie wlać sos “tke­ma­li”, dodać suro­wy posie­ka­ny czosnek.

Gdy zupa się zago­tu­je, dopra­wić ją przy­pra­wa­mi, wsy­pać orze­chy wło­skie. Dodaj ostrą papry­kę do sma­ku. Pozwól potra­wie goto­wać się jesz­cze przez kil­ka minut i możesz wyłą­czyć kuchen­kę. Wlej goto­wą zupę khar­cho do tale­rzy, włóż garść świe­żych ziół do każ­de­go tale­rza i zawo­łaj wszyst­kich do stołu!

2. Gęsta zupa kharcho z kurczakiem

Суп харчо: 10 рецептов приготовления в домашних условиях

Ten prze­pis przy­pad­nie do gustu nawet dzie­ciom. Jej łagod­ny smak i ape­tycz­ny aro­mat jesz­cze niko­go nie pozo­sta­wił obojętnym!

Potrzeb­ne będą: 500 g mię­sa z kur­cza­ka, 200 g orze­chów wło­skich, 3 doj­rza­łe pomi­do­ry, 2 cebu­le, 2 ząb­ki czosn­ku, 1 łyż­ka mąki pszen­nej, przy­pra­wy do sma­ku (cyna­mon, sól, hope­li sune­li, kolen­dra, paprycz­ka chi­li, ziar­na pie­przu, liść lau­ro­wy, goź­dzi­ki), 3 gałąz­ki świe­żej kolendry.

Przy­go­to­wa­nie: Mię­so zalać zim­ną wodą i goto­wać do poło­wy. Wyjąć kur­cza­ka z bulio­nu i osu­szyć na tale­rzu. Na patel­ni o odpo­wied­niej wiel­ko­ści pod­sma­żyć posie­ka­ną cebu­lę na ole­ju roślin­nym, aż będzie prze­zro­czy­sta. Umie­ścić kawał­ki kur­cza­ka na wierz­chu, przy­kryć pokryw­ką i dusić przez 15 minut. Nie zapo­mnij od cza­su do cza­su zamieszać.

Wsy­pać prze­sia­ną mąkę, wymie­szać i dusić przez kolej­ne 5 minut. Teraz wlać bulion i dusić zupę przez 10 minut. Dodaj prze­sia­ne i ugo­to­wa­ne pomi­do­ry. Po 5 minu­tach od zago­to­wa­nia dopra­wić zupę khar­cho ulu­bio­ny­mi przy­pra­wa­mi, solą do sma­ku, dodać pokru­szo­ne orze­chy wło­skie i czo­snek prze­ci­śnię­ty przez pra­skę. Przy­kryć pokryw­ką i zmniej­szyć ogień do mini­mum, goto­wać przez 10 minut. Pod­czas ser­wo­wa­nia nale­ży posy­pać gęstą zupę khar­cho posie­ka­ną kolendrą.

3. Zupa Kharcho “Marzenie smakosza”

Суп харчо: 10 рецептов приготовления в домашних условиях

Jagnię­ci­na jest uwa­ża­na za jeden z naj­bar­dziej die­te­tycz­nych rodza­jów mię­sa. Dla­cze­go więc nie przy­go­to­wać z niej cudow­nie aro­ma­tycz­nej zupy kharcho?

Będziesz potrze­bo­wać: 2 kg jagnię­ci­ny z kość­mi, przy­pra­wy i korze­nie na bulion, 4 cebu­le, 1 mar­chew­ka, 3 duże pomi­do­ry, 100 g ryżu, sól i przy­pra­wy do sma­ku, 3 ząb­ki czosn­ku, 1 pęczek świe­żych ziół, 50 g masła.

Przy­go­to­wa­nie: Mię­so zalać wodą, dodać całą obra­ną głów­kę cebu­li, 1 mar­chew­kę, 2 liście lau­ro­we i 5–6 zia­ren pie­przu czar­ne­go i ore­ga­no. Moż­na rów­nież dodać korze­nie – świe­że lub suszo­ne – dla dosko­na­łe­go sma­ku bulio­nu. Poso­lić do sma­ku. Goto­wać na bar­dzo małym ogniu przez 3 godzi­ny. Waż­ne jest, aby upew­nić się, że płyn nie gotu­je się, ale marnieje.

Zetrzeć pomi­do­ry, usu­wa­jąc skór­kę, drob­no posie­kać zio­ła i wyci­snąć czo­snek. Wymie­szać z prze­cie­rem pomi­do­ro­wym i pozo­sta­wić do zapa­rze­nia. Cebu­lę pokro­ić w drob­ną kost­kę. Umyj ryż i zalej go poło­wą szklan­ki wody.

Lek­ko pod­sma­żyć cebu­lę na roz­to­pio­nym maśle, następ­nie wlać tro­chę tłusz­czu z bulio­nu, wymie­szać i dusić przez 5 minut. Dodać mie­szan­kę pomi­do­ro­wą, dusić kil­ka minut pod przy­kry­ciem, pamię­ta­jąc o mie­sza­niu, aby nic się nie przy­pa­li­ło. Teraz prze­ło­żyć jagnię­ci­nę z bulio­nu do sosu pomi­do­ro­we­go, usu­wa­jąc kości. Dopra­wić przy­pra­wa­mi do sma­ku. Po 10 minu­tach wlać prze­ce­dzo­ny bulion. Mie­szaj, pocze­kaj, aż się zago­tu­je i wsyp ryż. Gotuj zupę na wol­nym ogniu przez 20–25 minut, aż ryż będzie pra­wie ugo­to­wa­ny. Dodać czo­snek i zio­ła. Wymie­szać i wyłą­czyć pły­tę, przy­kry­wa­jąc gar­nek szczel­nie pokrywką.

4. Zupa charczo z ziemniakami

Суп харчо: 10 рецептов приготовления в домашних условиях

Jeśli trud­no ci wyobra­zić sobie zupę bez ziem­nia­ków, to ten prze­pis na adap­to­wa­ne khar­cho z pew­no­ścią sta­nie się jed­nym z naj­bar­dziej ulu­bio­nych i czczo­nych w two­jej rodzinie!

Będziesz potrze­bo­wać: 800 g cie­lę­ci­ny, 0,5 szklan­ki ryżu goto­wa­ne­go na parze, 4 ziem­nia­ki, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, 2 doj­rza­łe pomi­do­ry, 2 kwa­śne śliw­ki, 1 łyżecz­ka aji­ki, sól i przy­pra­wy do sma­ku, 2 – 3 ząb­ki czosn­ku, 1 pęczek świe­żej kolen­dry, olej roślinny.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić mię­so na por­cje, sma­żyć na ole­ju roślin­nym na dużym ogniu. Zru­mie­nio­ną cie­lę­ci­nę prze­ło­żyć do garn­ka z wrzą­cą wodą i goto­wać na małym ogniu. W tym cza­sie przy­go­to­wać warzy­wa, nale­ży je obrać. Ziem­nia­ki i cebu­lę pokro­ić w kost­kę, mar­chew zetrzeć na tar­ce. Warzy­wa wrzu­cić do bulio­nu, gdy mię­so będzie goto­we. Goto­wać zupę przez oko­ło 20 minut.

Pomi­do­ry i śliw­ki pokro­ić w drob­ną kost­kę, lek­ko pod­sma­żyć na nie­wiel­kiej ilo­ści ole­ju roślin­ne­go. Następ­nie wlać aji­ka, wymie­szać, dusić przez kil­ka minut i prze­ło­żyć do garn­ka z zupą. Następ­nie dodać umy­ty ryż, przy­kryć pokryw­ką, goto­wać przez oko­ło 15 minut. Pod koniec dodać posie­ka­ne zio­ła, dopro­wa­dzić do wrze­nia i wyłą­czyć kuchen­kę. Zupę prze­lać do tale­rzy, posy­pać drob­no posie­ka­nym czosnkiem.

5. Zupa Kharcho w multivarku

Суп харчо: 10 рецептов приготовления в домашних условиях

Jeśli masz mul­ti­co­oker, goto­wa­nie zupy khar­cho będzie naj­ła­twiej­sze. Danie oka­że się szcze­gól­nie pach­ną­ce i bosko pyszne.

Będziesz potrzeb ował: 700 g dowol­ne­go mię­sa, 0,5 szklan­ki ryżu, 0,5 szklan­ki soku z gra­na­tów bez cukru, 0,5 szklan­ki pokru­szo­nych orze­chów wło­skich, 2 cebu­le, 1 łyż­ka mąki, 1 pęczek świe­żych ziół, 1 łyż­ka kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, 1 liść lau­ro­wy, 5 ząb­ków czosn­ku, sól i przy­pra­wy do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Włą­czyć mul­ti­co­oker w try­bie “Sma­że­nie”, wlać tro­chę tłusz­czu na dno miski, pod­sma­żyć w nim kawał­ki mię­sa. Dodać posie­ka­ną cebu­lę. Wsy­pać mąkę do miski, wlać tro­chę zim­nej wody, wymie­szać i wlać do mię­sa i cebu­li. Dodać kon­cen­trat pomi­do­ro­wy, dwa litry wody i sok z gra­na­tu. Wlać umy­ty ryż, zmie­lo­ne orze­chy wło­skie z przy­pra­wa­mi. Teraz zamknij pokry­wę mul­ti­co­oke­ra, ustaw tryb “Zupa” i rób swo­je przez pół­to­rej godzi­ny. Przed poda­niem dodaj do zupy zmiaż­dżo­ny czo­snek i posie­ka­ne zio­ła. Odstaw naczy­nie na kil­ka minut, a następ­nie roz­lej do talerzy.

6. Zupa Kharcho “Złota rybka”

Суп харчо: 10 рецептов приготовления в домашних условиях

Nie lubisz mię­sa? W takim razie zale­ca­my ugo­to­wa­nie zupy ryb­nej khar­cho. Uwierz mi, jest bar­dzo smaczna!

Będziesz potrzeb ował: 500 g dowol­nej ryby, korze­nie na bulion, 2 duże cebu­le, 0,5 szklan­ki bia­łe­go ryżu, 100 g orze­chów wło­skich posie­ka­nych w blen­de­rze, 2 łyż­ki aji­ki, 2 ząb­ki czosn­ku, 1 pęczek świe­żych ziół, sól i przy­pra­wy do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Umieść korze­nie, liść lau­ro­wy, kil­ka zia­ren czar­ne­go pie­przu w ron­dlu, zalej zim­ną wodą. Dopro­wa­dzić do wrze­nia, a następ­nie goto­wać przez oko­ło 15–20 minut na naj­mniej­szym ogniu. Powsta­ły aro­ma­tycz­ny płyn nale­ży lek­ko ostu­dzić, a następ­nie prze­ce­dzić przez sito z powro­tem do garn­ka. Ostroż­nie wło­żyć rybę, pokro­jo­ną na porcje.

15 minut po zago­to­wa­niu – wyjąć kawał­ki ryby z bulio­nu. Do gotu­ją­ce­go się pły­nu dodać pod­sma­żo­ną cebu­lę, umy­ty ryż i goto­wać do mięk­ko­ści. Wło­żyć rybę z powro­tem do zupy i goto­wać przez kolej­ne 10 minut. Wlać gorą­cą zupę khar­cho “Zło­ta ryb­ka” do tale­rzy, posy­pać posie­ka­ny­mi zio­ła­mi i posie­ka­nym czosnkiem.

7. Zupa kharcho z fasolą i imbirem

Суп харчо: 10 рецептов приготовления в домашних условиях

Jeśli lubisz pikant­ne i nie­zwy­kłe dania bez mię­sa, ta zupa jest stwo­rzo­na spe­cjal­nie dla Ciebie!

Będziesz potrze­bo­wać: 0,5 szklan­ki bia­łe­go ryżu, 50 g świe­że­go korze­nia imbi­ru, 3 czer­wo­ne papry­ki, 3 mar­chew­ki, 300 g mro­żo­nej zie­lo­nej fasol­ki, 1 szklan­ka soku pomi­do­ro­we­go, po 1 łyżecz­ce ziry, cur­ry i masa­li, olej roślin­ny do sma­że­nia, sól i mie­lo­ny czar­ny pieprz do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Zacznij od zago­to­wa­nia 3 litrów wody w ron­dlu. Do wrzą­cej wody wrzu­cić pokro­jo­ny w kost­kę korzeń imbi­ru. Po pół godzi­nie wsy­pać ryż. Goto­wać na bar­dzo małym ogniu przez 15 – 20 minut. W mię­dzy­cza­sie zalej faso­lę wrząt­kiem i gotuj przez 3–5 minut. Odcedź wodę. Papry­kę pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, a mar­chew­kę zetrzeć na tarce.

Postaw patel­nię z gru­bym dnem na pły­cie grzew­czej, wlej olej roślin­ny i dobrze pod­grzej. Następ­nie wsy­pać i lek­ko pod­sma­żyć przy­pra­wy. Dodaj mar­chew­kę i papry­kę. Po krót­kim sma­że­niu zalać warzy­wa sokiem pomi­do­ro­wym. Dusić pod przy­kry­ciem przez oko­ło 5 minut. Prze­ło­żyć pie­czeń do wspól­ne­go garn­ka, dodać faso­lę i liść lau­ro­wy. Goto­wać na małym ogniu przez 8 – 10 minut. Pikant­na i aro­ma­tycz­na zupa jest gotowa!

8. Zupa charczo z mięsem z indyka

Суп харчо: 10 рецептов приготовления в домашних условиях

Taką zupę moż­na przy­go­to­wać o każ­dej porze roku, ponie­waż warzy­wa do niej nada­ją się zarów­no w posta­ci świe­żej, jak i mrożonej.

Potrzeb­ne będą: 500 g mię­sa z indy­ka, 0,5 szklan­ki ryżu, 1 czer­wo­na słod­ka papry­ka, 2 śred­nie pomi­do­ry, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 3 łyż­ki aji­ki, sól i przy­pra­wy do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Zago­to­wać bulion. W tym cza­sie zetrzeć mar­chew­kę na tar­ce i pod­sma­żyć na ole­ju roślin­nym. Dodać pokro­jo­ną w kost­kę cebu­lę, gdy sta­nie się prze­zro­czy­sta, wsy­pać papry­kę. Na tym eta­pie możesz dodać paprycz­kę chi­li, jeśli chcesz, aby zupa była pikant­na. Następ­nie dodaj do warzyw pokro­jo­ne w drob­ną kost­kę pomi­do­ry. Dodać aji­ka, przy­pra­wy, wymie­szać i dusić przez oko­ło 10 minut.

Gdy bulion się zago­tu­je, posól go do sma­ku i wsyp ryż. Dodaj sos warzyw­ny do zupy, gdy ryż będzie pra­wie goto­wy. Teraz kolej na posie­ka­ny czo­snek i posie­ka­ne zio­ła. Jak tyl­ko się zago­tu­je, wyjąć z garn­ka i podawać.

9. Zupa Kharcho z ciecierzycą

Суп харчо: 10 рецептов приготовления в домашних условиях

Nie spiesz się z krę­ce­niem nosem! To wła­śnie kasza per­ło­wa nada­je zupie khar­cho wyjąt­ko­wy smak.

Potrzeb­ne będą: 0,5 kg woło­wi­ny, 0,5 szklan­ki kaszy per­ło­wej, 1 cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, 4 łyż­ki aji­ki, suszo­ne zio­ła, sól i przy­pra­wy do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Wło­żyć mię­so do ron­dla i zalać zim­ną wodą. Posta­wić na ogniu, dopro­wa­dzić do wrze­nia, poso­lić do sma­ku. Gotuj woło­wi­nę do poło­wy. W mię­dzy­cza­sie zająć się warzy­wa­mi: obra­ne ziem­nia­ki pokro­ić w kost­kę, czo­snek prze­ci­snąć przez pra­skę, cebu­lę drob­no posiekać.

Pod­smaż czo­snek przez minu­tę na roz­grza­nej patel­ni z masłem. Wsy­pać cebu­lę, gdy sta­nie się prze­zro­czy­sta, dodać aji­ka i suszo­ne zio­ła. Wymie­szać i dusić przez kil­ka minut. W bulio­nie z mię­sem ostroż­nie włóż ziem­nia­ki i umy­tą zupę per­ło­wą. 5 minut po zago­to­wa­niu dodaj sos warzyw­ny. Gotuj zupę, aż będzie goto­wa. Następ­nie wlać do tale­rzy, posy­pać posie­ka­ny­mi zio­ła­mi i podawać.

10. Najszybsza zupa kharcho

Суп харчо: 10 рецептов приготовления в домашних условиях

Przy­go­to­wa­nie tego prze­pi­su zaj­mie nie wię­cej niż pół godzi­ny, ale smak zosta­nie zapa­mię­ta­ny na długo!

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g mię­sa mie­lo­ne­go, 2 świe­że pomi­do­ry, 3 – 4 łyż­ki bia­łe­go ryżu, 2 cebu­le, 4 łyż­ki gru­ziń­skiej aji­ki, 3 kost­ki bulio­nu mię­sne­go, kil­ka ząb­ków czosn­ku, hme­li-sune­li i sól do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Roz­pu­ścić kost­ki bulio­no­we w 1,5 litra wody zgod­nie z instruk­cją. Drob­no posie­kaj cebu­lę i pod­smaż ją na ole­ju roślin­nym, dodaj aji­ka. Gdy sos się zago­tu­je, włóż do nie­go mię­so mie­lo­ne i smaż przez 5–7 minut.

Prze­nieś sos mię­sny do ron­dla z bulio­nem, dodaj pomi­do­ry pokro­jo­ne w małe pla­ster­ki i umieść na śred­nim ogniu. Gdy płyn się zago­tu­je, zmniej­szyć ogień do mini­mum i goto­wać zupę na wol­nym ogniu przez oko­ło pół godziny.

Ryż umyć, wyjąć na dursz­lak, wsy­pać do garn­ka z warzy­wa­mi i mię­sem. Goto­wać, aż kasza będzie goto­wa. Zupę dopra­wić przy­pra­wa­mi i prze­ci­śnię­tym przez pra­skę czosn­kiem. Goto­wać na wol­nym ogniu przez oko­ło 5 minut i zdjąć z ognia. Poda­wać posy­pa­ną posie­ka­ny­mi ziołami.

Rate article
( 1 assessment, average 5 from 5 )
Przepisy-kucharskie.pl

trzynaście − dziewięć =