Polowanie na sałatkę zimą: 15 najsmaczniejszych przepisów

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Zimą, gdy tak bar­dzo bra­ku­je świe­żych warzyw i wita­min, sezo­no­we prze­two­ry ratu­ją sytu­ację. Na przy­kład sałat­ka myśliw­ska to wspa­nia­ła i wszech­stron­na prze­ką­ska warzyw­na na każ­dą oka­zję. Jest łatwa w przy­go­to­wa­niu, dobrze się prze­cho­wu­je, a skład­ni­ki moż­na łatwo zmie­niać według wła­snych upodo­bań. Sprawdź nasze 15 naj­lep­szych przepisów!

1. Sałatka myśliwska na zimę – klasyczny przepis

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Zacznij­my od pod­sta­wo­we­go prze­pi­su, do któ­re­go każ­dy może coś dodać lub odjąć.

Potrzeb­ne będą: 500 g kapu­sty, 500 g mar­chwi, 500 g ogór­ków, 500 g papry­ki, 500 g cebu­li, 1,5 kg pomi­do­rów, 1/2 szklan­ki cukru, 45 g soli, 125 ml ole­ju roślin­ne­go, 5 zia­re­nek pie­przu ore­ga­no, 2 liście lau­ro­we, 75 ml octu.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić wszyst­kie warzy­wa w krąż­ki, pier­ście­nie i pla­stry według gustu. Uło­żyć je war­stwa­mi w ron­dlu i pod­grze­wać, aż stę­że­ją. Dodać cukier, sól, przy­pra­wy i olej, wymie­szać i dopro­wa­dzić sałat­kę do wrze­nia. Goto­wać przez 5–7 minut, wlać ocet i umie­ścić wywar w sło­ikach. Ste­ry­li­zo­wać sałat­kę przez kolej­ne 15–20 minut w garn­ku z wrzą­cą wodą i zwinąć.

2. Polowanie na sałatkę bez sterylizacji

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

W tym prze­pi­sie sło­iki z goto­wą sałat­ką nie będą już musia­ły być sterylizowane.

Potrzeb­ne będą: 500 g kapu­sty, 500 g papry­ki, 500 g cebu­li, 500 g mar­chwi, 500 g ogór­ków, 1,5 kg pomi­do­rów, 1/2 szklan­ki cukru, 45 g soli, 125 ml ole­ju roślin­ne­go, 75 ml octu, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Dowol­nie posie­kać wszyst­kie warzy­wa i dusić pomi­do­ry przez 5–7 minut. Dodać resz­tę warzyw, olej, sól, cukier i przy­pra­wy i dopro­wa­dzić sałat­kę do wrze­nia. Goto­wać przez 15 minut na małym ogniu pod przy­kry­ciem, wlać ocet, wymie­szać i ponow­nie zago­to­wać. Sałat­kę prze­ło­żyć do przy­go­to­wa­nych słoików.

3. Sałatka myśliwska bez ogórków na zimę

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Opcjo­nal­nie dodaj pęczek posie­ka­nych ziół dla pięk­ne­go kolo­ru i aromatu.

Potrzeb­ne będą: 1 kg pomi­do­rów, 1 kg kapu­sty, 600 g papry­ki, 700 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 100 g cukru, 1 łyż­ka soli, 120 ml ole­ju roślin­ne­go, 60 ml octu, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wszyst­kie warzy­wa pokro­ić loso­wo na śred­niej wiel­ko­ści kawał­ki i wymie­szać z ole­jem, cukrem, solą i przy­pra­wa­mi. Dopro­wa­dzić sałat­kę do wrze­nia, goto­wać na wol­nym ogniu przez 15 minut, wlać ocet i goto­wać jesz­cze przez kil­ka minut. Prze­ło­żyć sałat­kę do sło­ików i zamknąć pokrywkami.

4. Sałatka myśliwska z czerwoną kapustą na zimę

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Ta sałat­ka jest dobra ze wzglę­du na swo­ją nie­sa­mo­wi­tą jasność.

Potrzeb­ne będą: 800 g czer­wo­nej kapu­sty, 1 kg pomi­do­rów, 500 g ogór­ków, 600 g papry­ki, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 1 pęczek pie­trusz­ki, 1 łyż­ka soli, 120 g cukru, 120 ml ole­ju roślin­ne­go, 90 ml octu.

Przy­go­to­wa­nie: Dowol­nie posie­kać i zetrzeć na tar­ce wszyst­kie warzy­wa. Ręka­mi ugnia­tać kapu­stę z solą i cukrem, sma­żyć osob­no przez kil­ka minut, a następ­nie dodać olej i resz­tę warzyw z zio­ła­mi i przy­pra­wa­mi do sma­ku. Dopro­wa­dzić sałat­kę do wrze­nia, goto­wać przez 15 minut pod przy­kry­ciem na małym ogniu, wlać ocet i wło­żyć do sło­ików. Ste­ry­li­zo­wać pół­fa­bry­ka­ty przez kolej­ne 10 minut we wrzą­cej wodzie i zwinąć.

5. Sałatka myśliwska z kapustą pekińską na zimę

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Zale­ca­my odcię­cie naj­tward­szych bia­łych czę­ści z liści kapu­sty pekińskiej.

Potrzeb­ne będą: 1 kocio­łek kapu­sty pekiń­skiej, 500 g papry­ki, 500 g mar­chwi, 500 g ogór­ków, 500 g cebu­li, 1,5 kg pomi­do­rów, 1/2 szklan­ki cukru, 1/2 szklan­ki ole­ju roślin­ne­go, 1 łyż­ka soli, 3 łyż­ki octu.

Przy­go­to­wa­nie: Wszyst­kie warzy­wa pokro­ić, wymie­szać z cukrem, solą i ole­jem, a następ­nie dopro­wa­dzić do wrze­nia. Goto­wać sałat­kę myśliw­ską przez oko­ło 15 minut i wlać ocet. Wymie­szać i ponow­nie zago­to­wać, a następ­nie prze­ło­żyć do przy­go­to­wa­nych słoików.

6. Sałatka myśliwska bez gotowania na zimę

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Dobra opcja na sałat­kę, jeśli chcesz pozo­sta­wić warzy­wa nie­co bar­dziej chrupiące.

Potrzeb­ne będą: 500 g kapu­sty, 1 kg pomi­do­rów, 500 g papry­ki, 500 g mar­chwi, 500 g ogór­ków, 500 g cebu­li, 1/2 szklan­ki cukru, 1 łyż­ka soli, 1/2 szklan­ki ole­ju roślin­ne­go, 3 łyż­ki octu.

Przy­go­to­wa­nie: Loso­wo posie­kać wszyst­kie warzy­wa i wymie­szać z ole­jem, octem, solą i cukrem. Pozo­sta­wić pre­pa­rat na 3–4 godzi­ny pod małym gniaz­dem i szczel­nie ubić sałat­kę w czy­stych sło­ikach. Ste­ry­li­zo­wać je przez kolej­ne 20 minut w garn­ku z wrzą­cą wodą i zwi­nąć sałat­kę na zimę.

7. Pikantna sałatka myśliwska na zimę

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Ten prze­pis wyma­ga ostrej czer­wo­nej papry­ki. Możesz zmie­nić jej ilość według wła­sne­go uznania.

Potrzeb­ne będą: 2 kg kapu­sty, 2 kg ogór­ków, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 300 g ostrej czer­wo­nej papry­ki, 250 ml ole­ju roślin­ne­go, 100 ml octu, po 80 g soli i cukru.

Przy­go­to­wa­nie: Dowol­nie posie­kaj wszyst­kie warzy­wa, wymie­szaj je z resz­tą skład­ni­ków i pozo­staw na 1–1,5 godzi­ny. Po tym cza­sie prze­ło­żyć pre­pa­rat na kuchen­kę i goto­wać przez 30 minut na śred­nim ogniu, mie­sza­jąc. Sałat­kę myśliw­ską zwi­nąć w wyste­ry­li­zo­wa­ne słoiki.

8. Sałatka myśliwska bez pomidorów

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Aby uzy­skać bar­dziej pikant­ne nuty – dodaj do pre­pa­ra­tu kil­ka strą­ków ostrej papryki.

Potrzeb­ne będą: 1 kg kapu­sty, 1 kg mar­chwi, 1 kg ogór­ków, 1 kg papry­ki, 1 kg cebu­li, 10 ząb­ków czosn­ku, 250 ml ole­ju roślin­ne­go, 1 szklan­ka cukru, 100 g soli, 120 ml octu, 5 liści lau­ro­wych, 10 grosz­ków pie­przu oregano.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać wszyst­kie warzy­wa, roz­drob­nić czo­snek i wymie­szać wszyst­ko z poło­wą cukru, solą i przy­pra­wa­mi. Pozo­sta­wić pre­pa­rat do zapa­rze­nia na 1 godzi­nę. Zago­to­wać olej z octem, pozo­sta­łym cukrem, solą i przy­pra­wa­mi, goto­wać przez minu­tę i zdjąć z ognia. Zago­to­wać warzy­wa, zalać mary­na­tą, ponow­nie zago­to­wać i goto­wać na wol­nym ogniu przez 15 minut. Zwi­nąć sałat­kę na zimę.

9. Sałatka myśliwska z cukinią na zimę

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Mar­chew i cuki­nię moż­na zetrzeć na kore­ań­skiej tarce.

Potrzeb­ne będą: 1 kg mar­chwi, 1 kg cuki­nii, 1 kg pomi­do­rów, 1 kg kapu­sty, 1 kg cebu­li, 1 kg papry­ki, 8 łyżek soli, 8 łyżek cukru, 1/2 szklan­ki octu, 300 ml ole­ju roślinnego.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kaj i wymie­szaj wszyst­kie warzy­wa z cukrem, solą i ole­jem. Dopro­wa­dzić do wrze­nia i goto­wać na śred­nim ogniu przez 10–15 minut, mie­sza­jąc. Wlać ocet, ponow­nie dopro­wa­dzić do wrze­nia i goto­wać na wol­nym ogniu przez kolej­ne 5 minut. Prze­ło­żyć sałat­kę myśliw­ską do sło­ików i zamknąć pokrywkami.

10. Sałatka myśliwska z bakłażanem na zimę

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Zale­ca­my uży­cie małych, mło­dych bakła­ża­nów, ponie­waż nie są gorzkie.

Potrzeb­ne będą: 2 kg bakła­ża­nów, 500 g papry­ki, 500 g mar­chwi, 500 g pomi­do­rów, 500 g cebu­li, 500 g kapu­sty, 200 ml ole­ju roślin­ne­go, 100 ml octu, 100 g soli, 100 g cukru, przy­pra­wy do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić wszyst­kie warzy­wa na śred­niej wiel­ko­ści kawał­ki. Dusić bakła­ża­ny z pomi­do­ra­mi i ole­jem przez oko­ło 7 minut. Dodać resz­tę warzyw, sól i cukier, wymie­szać i dusić przez kolej­ne 15 minut od zago­to­wa­nia. Wlać ocet, kon­ty­nu­ować goto­wa­nie sałat­ki przez kolej­ne 5 minut i zwi­nąć ją w wyste­ry­li­zo­wa­ne słoiki.

11. Sałatka myśliwska z ryżem na zimę

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Peł­no­war­to­ścio­we danie głów­ne na szyb­ką prze­ką­skę lub do zabra­nia ze sobą na łono natury.

Potrzeb­ne będą: 500 g cebu­li, 1,5 kg pomi­do­rów, 500 g kapu­sty, 500 g ogór­ków, 500 g papry­ki, 500 g mar­chwi, 200 g ryżu, 1/2 szklan­ki cukru, 45 g soli, 125 ml ole­ju roślin­ne­go, przy­pra­wy, 75 ml octu.

Przy­go­to­wa­nie: Ryż zalać wrząt­kiem na 10 minut. Pomi­do­ry obrać, prze­pu­ścić przez maszyn­kę do mię­sa i wymie­szać z ole­jem, solą, cukrem i przy­pra­wa­mi. Dopro­wa­dzić do wrze­nia, goto­wać na wol­nym ogniu przez 10 minut, dodać drob­no pokro­jo­ne warzy­wa i ryż. Dusić na wol­nym ogniu przez oko­ło 20 minut, mie­sza­jąc. Wlać ocet, dopro­wa­dzić sałat­kę do wrze­nia i zawi­nąć w przy­go­to­wa­ne słoiki.

12. Sałatka myśliwska z zielonymi pomidorami na zimę

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Zie­lo­ne pomi­do­ry mają zupeł­nie inny smak, więc i prze­two­ry z nich są zupeł­nie inne.

Potrzeb­ne będą: 1 kg zie­lo­nych pomi­do­rów, 500 g cebu­li, 500 g ogór­ków, 500 g mar­chwi, 750 g kapu­sty, 1 pęczek zie­le­ni­ny, 100 ml ole­ju roślin­ne­go, 100 ml octu jabł­ko­we­go, 100 g cukru, 20 g soli, 500 ml wody, 0,5 łyżecz­ki mie­szan­ki goź­dzi­ków i zia­ren pieprzu.

Przy­go­to­wa­nie: Namo­czyć zie­lo­ne pomi­do­ry na 1 godzi­nę w zim­nej wodzie. Loso­wo pokro­ić wszyst­kie warzy­wa i posie­kać zio­ła. Zago­to­wać wodę z cukrem i przy­pra­wa­mi, prze­ce­dzić syrop do warzyw i wło­żyć do garn­ka. Dusić wszyst­ko na małym ogniu przez oko­ło pół godzi­ny pod przy­kry­ciem, a 5 minut przed koń­cem – dodać sól i ocet. Sałat­kę roz­ło­żyć do sło­ików i zwinąć.

13. Wielobarwna sałatka myśliwska na zimę

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Pod­no­si nastrój nawet samym poja­wie­niem się na stole!

Potrzeb­ne będą: 1 kg wie­lo­ko­lo­ro­wej papry­ki, 500 g czer­wo­nych pomi­do­rów, 500 g żół­tych pomi­do­rów, 500 g ogór­ków, 500 g kapu­sty, 500 g fio­le­to­wej cebu­li, 500 g mar­chwi, 120 ml ole­ju roślin­ne­go, 1 pęczek pie­trusz­ki, przy­pra­wy, 2 łyż­ki soli, 100 g cukru, 100 ml octu.

Przy­go­to­wa­nie: Dowol­nie pokro­ić warzy­wa, dodać do nich posie­ka­ną natkę pie­trusz­ki i wszyst­kie pozo­sta­łe skład­ni­ki. Wymie­szać pre­pa­rat i pozo­sta­wić do zapa­rze­nia na 1 godzi­nę. Następ­nie dopro­wa­dzić sałat­kę do wrze­nia, goto­wać przez 15 minut na śred­nim ogniu, mie­sza­jąc, i zwi­nąć w sło­iki na zimę.

14. Polowanie na sałatkę bez kapusty

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Oka­zu­je się, że nie jest gorzej, dzię­ki róż­no­rod­no­ści warzyw.

Będziesz potrze­bo­wał: 1 kg cebu­li, 1 kg pomi­do­rów, 1 kg papry­ki, 1 kg ogór­ków, 1 kg mar­chwi, 1 pęczek pie­trusz­ki, 1 pęczek koper­ku, 80 ml octu, 120 ml ole­ju roślin­ne­go, 1/2 szklan­ki cukru, 4 ząb­ki czosn­ku, przy­pra­wy, 1 łyż­ka soli, 3 łyż­ki octu.

Przy­go­to­wa­nie: Dowol­nie posie­kać warzy­wa, roz­drob­nić czo­snek i zio­ła, dodać olej, sól, cukier i przy­pra­wy do sma­ku. Dopro­wa­dzić sałat­kę myśliw­ską do wrze­nia i goto­wać na wol­nym ogniu przez 15 minut. Wlać ocet, wymie­szać i zawi­nąć w wyste­ry­li­zo­wa­ne słoiki.

15. Sałatka myśliwska z grzybami na zimę

Салат Охотничий на зиму: 15 самых вкусных рецептов

Ide­al­ne są tu opień­ki, ale moż­na też wziąć inne grzy­by leśne.

Potrzeb­ne będą: 1,5 kg kapu­sty, 1,5 kg papry­ki, 800 g grzy­bów leśnych, 1,5 kg mar­chwi, 500 g czer­wo­nych pomi­do­rów, 500 g zie­lo­nych pomi­do­rów, 1,5 kg cebu­li, 1,3 kg ogór­ków, 1 głów­ka czosn­ku, 350 ml ole­ju roślin­ne­go, 1,25 szklan­ki cukru, 180 ml octu, 1 łyż­ka mie­szan­ki gro­chu z papry­ką, 150 g soli, 8 liści laurowych.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić wszyst­kie warzy­wa na śred­niej wiel­ko­ści kawał­ki. Grzy­by goto­wać przez 20 minut we wrzą­cej wodzie, a następ­nie rów­nież posie­kać. Wymie­szaj wszyst­ko razem i dodaj zmiaż­dżo­ny czo­snek, cukier i sól. Pozo­sta­wić wywar do zapa­rze­nia na 1 godzi­nę, a następ­nie dopro­wa­dzić do wrze­nia. Osob­no zago­to­wać olej z octem, pie­przem i liść­mi lau­ro­wy­mi. Wlać mary­na­tę do warzyw i goto­wać wszyst­ko przez 20 minut na małym ogniu. Roz­wał­kuj sałat­kę do wyste­ry­li­zo­wa­nych słoików.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

osiemnaście − 12 =