Placki dyniowe: 15 przepisów, które zdecydowanie warto przygotować

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Czy jest na świe­cie ktoś, kto nie uwiel­bia domo­wych ciast goto­wa­nych od pod­staw? Zwłasz­cza, że mogą być pie­czo­ne lub sma­żo­ne, z róż­nych rodza­jów cia­sta i z róż­ny­mi rodza­ja­mi nadzie­nia. Tym razem zebra­li­śmy dla Cie­bie faj­ny wybór prze­pi­sów na plac­ki dyniowe!

1. Słodkie placki z ciasta drożdżowego z dynią

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Puszy­ste i rumia­ne plac­ki do her­ba­ty, fili­żan­ki kawy lub po pro­stu szklan­ki mleka.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 4 szklan­ki mąki, 100 g masła, 1,5 szklan­ki mle­ka, 10 g suchych droż­dży, 2 jaj­ka, 2 łyż­ki cukru, 1 g soli.
Nadzie­nie: 400 g dyni, 0,5 łyżecz­ki cyna­mo­nu, 2 łyż­ki cukru.

Przy­go­to­wa­nie: W cie­płym mle­ku roz­cień­czyć droż­dże, cukier i 2 łyż­ki mąki. Pozo­sta­wić pre­pa­rat w cie­ple na 20 minut, następ­nie dodać jaj­ka, sól i roz­to­pio­ne masło. Wsy­pać pozo­sta­łą mąkę, zagnieść cia­sto i pozo­sta­wić w cie­ple na kolej­ną 1 godzi­nę. Zetrzeć dynię na tar­ce i wymie­szać z cukrem i cynamonem.

Podziel cia­sto na 10 czę­ści i roz­wał­kuj każ­dy kawa­łek na pla­cek o gru­bo­ści oko­ło 5 mm. Roz­łóż nadzie­nie i uszczel­nij brze­gi pasz­te­ci­ków, w razie potrze­by posma­ruj je żółt­kiem lub mle­kiem. Piec w pie­kar­ni­ku przez oko­ło 25–30 minut w tem­pe­ra­tu­rze 180 stopni.

2. Smażone placki z dynią

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Głów­ną zale­tą sma­żo­nych plac­ków jest to, że nie potrze­ba do nich piekarnika.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 250 ml mle­ka, 1 łyż­ka cukru, 0,5 łyżecz­ki soli, 25 g świe­żych droż­dży, 2 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 450–500 g mąki.
Nadzie­nie: 500 g dyni, 40 g masła, 2 łyż­ki cukru.

Przy­go­to­wa­nie: Roze­trzeć droż­dże z cukrem, pozo­sta­wić na 5 minut, a następ­nie wlać cie­płe mle­ko z masłem i solą. Dodać mąkę i zagnieść cia­sto. Pozo­sta­wić do wyro­śnię­cia na oko­ło 1,5 godzi­ny, ale po 40 minu­tach zagnieść.

Dynię i cukier zetrzeć na tar­ce i pod­sma­żyć na maśle przez 10–15 minut do mięk­ko­ści. Podzie­lić cia­sto na kawał­ki, każ­dy roz­wał­ko­wać i posma­ro­wać nadzie­niem. Uszczyp­nąć plac­ki, pozo­sta­wić je na kolej­ne 10–15 minut i sma­żyć z obu stron na ole­ju roślin­nym na śred­nim ogniu przez oko­ło 3–5 minut, aż się zrumienią.

3. Placki z dynią i sułtanką

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Kru­che plac­ki z goto­we­go cia­sta są zawsze pysz­ne przy mini­mal­nym wysiłku.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 500 g cia­sta fran­cu­skie­go.
Nadzie­nie: 500 g dyni, 5 łyżek rodzy­nek suł­tań­skich, 5 łyżek cukru, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Zetrzeć i wymie­szać dynię z umy­ty­mi rodzyn­ka­mi suł­tań­ski­mi, cukrem i przy­pra­wa­mi do sma­ku. Roz­wał­ko­wać cia­sto fran­cu­skie, pokro­ić w kwa­dra­ty i posma­ro­wać nadzie­niem. Ufor­mo­wać pty­sie w dowol­ny kształt i piec przez 30–35 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 190 stopni.

4. Wielkopostne placki z dynią i żurawiną

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Bez mle­ka, jajek i masła – cał­ko­wi­cie chu­dy przepis.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 200 ml wody, 3,5 szklan­ki mąki, 50 ml ole­ju roślin­ne­go, po 0,5 łyżecz­ki soli i sody oczysz­czo­nej.
Nadzie­nie: 50 g suszo­nej żura­wi­ny, 600 g dyni, 4 łyż­ki cukru, 1 łyżecz­ka przypraw.

Przy­go­to­wa­nie : Zetrzeć dynię na tar­ce i wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki na nadzie­nie. Odsta­wić na chwi­lę, a następ­nie odsą­czyć nad­miar soku. Wymie­szać wodę, olej, sól i sodę oczysz­czo­ną. Dodać mąkę i zagnieść cia­sto. Ufor­mo­wać plac­ki i sma­żyć je na ole­ju roślin­nym na patel­ni z obu stron do zrumienienia.

5. Placki z dżemem dyniowym

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Do tego prze­pi­su potrzeb­ny jest gęsty dżem lub kon­fi­tu­ra z dyni.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 500 g mąki, 250 ml mle­ka, 8 g suchych droż­dży, 1 łyż­ka cukru, 2 jaj­ka, 1 szczyp­ta soli.
Do nadzie­nia: 400 g dże­mu dynio­we­go, 1 żółt­ko, 1 łyż­ka mleka.

Przy­go­to­wa­nie: Roz­pu­ścić droż­dże, cukier i sól w cie­płym mle­ku, odsta­wić na 15 minut i dodać jaj­ka. Dodać mąkę, zagnieść cia­sto i odsta­wić w cie­płe miej­sce na 1 godzi­nę. Podzie­lić cia­sto na kawał­ki, lek­ko roz­wał­ko­wać i posma­ro­wać dże­mem dynio­wym. Ufor­mo­wać i pozo­sta­wić plac­ki na kolej­ne 10 minut. Posma­ro­wać je roz­trze­pa­nym żółt­kiem z mle­kiem i piec przez 25–30 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stopni.

6. Paszteciki z dynią i cebulą

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Jeśli chcesz, dodaj do nadzie­nia posie­ka­ne zio­ła lub star­ty ser.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 500 g cia­sta fran­cu­skie­go.
Nadzie­nie: 350 g dyni, 1 cebu­la, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Zetrzeć dynię, posie­kać cebu­lę i lek­ko pod­sma­żyć do mięk­ko­ści. Dopra­wić do sma­ku. Roz­wał­ko­wać cia­sto fran­cu­skie, pokro­ić w kwa­dra­ty, nało­żyć nadzie­nie i ufor­mo­wać pty­sie. Piec przez oko­ło 25 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stopni.

7. Paszteciki z dynią i ryżem

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Goto­we plac­ki radzi­my przy­kryć i pozo­sta­wić w takim sta­nie na 30–40 minut.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 1 kg mąki, 2 szklan­ki kefi­ru, 150 g masła, 0,5 łyżecz­ki sody oczysz­czo­nej.
Do nadzie­nia: 500 g dyni, 200 g ryżu, 100 g cukru, 50 g masła, 1 łyżecz­ka soli, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Zagnieść mięk­kie, jed­no­li­te cia­sto z tar­te­go masła, kefi­ru z sodą oczysz­czo­ną i mąką. Pozo­sta­wić w worecz­ku na pół godzi­ny. W mię­dzy­cza­sie ugo­to­wać ryż do poło­wy. Drob­no posie­kać dynię, wymie­szać z ryżem, solą, cukrem i przyprawami.

Podzie­lić cia­sto na kawał­ki, roz­wał­ko­wać, wyło­żyć nadzie­nie i dodać po kawał­ku masła. Ufor­mo­wać plac­ki, nakłuć widel­cem i piec przez 20–30 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stopni.

8. Paszteciki z dynią i mięsem

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Bar­dzo pożyw­na prze­ką­ska z pysz­nym i soczy­stym nadzie­niem – no cóż, jak moż­na odmówić?

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 300 g mąki, po 1 łyżecz­ce soli, cukru i suchych droż­dży, 150 ml mle­ka, 1 jaj­ko, 40 ml ole­ju roślin­ne­go.
Nadzie­nie: 250 g mię­sa mie­lo­ne­go, 150 g dyni, 1 cebu­la, przy­pra­wy, 2 łyż­ki mleka.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać prze­sia­ną mąkę i suche skład­ni­ki na cia­sto. Wlać cie­płe mle­ko, olej i jaj­ko. Zagnieść cia­sto i odsta­wić w cie­płe miej­sce na 1 godzi­nę. Dynię zetrzeć na tar­ce, cebu­lę posie­kać, wszyst­ko wymie­szać z mie­lo­nym mię­sem i dopra­wić do sma­ku. Podzie­lić cia­sto na kawał­ki, roz­wał­ko­wać nadzie­nie i ufor­mo­wać plac­ki. Posma­ro­wać je mle­kiem i piec przez oko­ło 35–40 minut w tem­pe­ra­tu­rze 180 stopni.

9. Placuszki z dynią i jabłkami

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Mięk­kie cia­sto droż­dżo­we, aro­ma­tycz­ne słod­kie nadzie­nie – wszyst­ko, co naj­lep­sze na raz.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 900 g mąki, 450 ml mle­ka, 3 jaj­ka, 80 g masła, 2 łyżecz­ki suchych droż­dży, 1 łyżecz­ka soli, 3 łyż­ki cukru.
Nadzie­nie: 500 g dyni, 4–5 jabłek, 2–3 łyż­ki soku z cytry­ny, 2 łyż­ki masła, 3–4 łyż­ki cukru.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać 150 ml cie­płe­go mle­ka, droż­dże i 1 łyż­kę mąki. Odsta­wić na 15 minut. Ubić dwa jaj­ka i roz­to­pić masło. Wymie­szać prze­sia­ną mąkę z resz­tą suchych skład­ni­ków, wlać do niej wszyst­kie płyn­ne skład­ni­ki i zagnieść mięk­kie cia­sto. Pozo­sta­wić na 1,5–2 godzi­ny w cie­ple pod folią spożywczą.

Drob­no posie­kać jabł­ka i skro­pić sokiem z cytry­ny. W ten sam spo­sób drob­no posie­kać dynię. Sma­żyć dynię na maśle przez 5–6 minut, dodać jabł­ka i cukier i goto­wać razem przez kolej­ne 3–4 minuty.

Podzie­lić cia­sto na kawał­ki, roz­wał­ko­wać je na pła­skie plac­ki, posma­ro­wać nadzie­niem i ufor­mo­wać plac­ki. Pozo­sta­wić w cie­ple na kolej­ne 20–25 minut, posma­ro­wać pozo­sta­łym roz­trze­pa­nym jaj­kiem i piec plac­ki w pie­kar­ni­ku przez 20–25 minut w tem­pe­ra­tu­rze 190 stopni.

10. Paszteciki z ciasta filo z dynią i fetą

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Kolej­ny ory­gi­nal­ny i szyb­ki prze­pis z goto­we­go ciasta!

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 4 war­stwy cia­sta filo, 2 łyż­ki masła.
Nadzie­nie: 200 g dyni, 70 g fety, 50 g rodzy­nek suł­tań­skich, 1 łyż­ka brą­zo­we­go cukru, 1 łyż­ka bran­dy, 1 łyżecz­ka cynamonu.

Przy­go­to­wa­nie: Namo­czyć rodzyn­ki suł­tań­skie w konia­ku. Zetrzeć dynię na tar­ce, dusić przez kil­ka minut, dodać cyna­mon i cukier. Dusić jesz­cze przez kil­ka minut. Wymie­szać dynię, rodzyn­ki suł­tań­skie i pokru­szo­ną fetę. Złóż arkusz cia­sta filo na pół, posma­ruj roz­to­pio­nym masłem, złóż ponow­nie na pół i ponow­nie posma­ruj masłem.

Powi­nien powstać dłu­gi pasek – prze­tnij go na pół w poprzek. Roz­łóż nadzie­nie na każ­dym kawał­ku i zwiń w trój­kąt, sma­ru­jąc każ­dą kolej­ną rol­kę masłem. Przy­go­tuj resz­tę pasz­te­ci­ków w ten sam spo­sób i piecz je przez 20 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stopni.

11. Placki z dynią i twarogiem

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Smak dyni w tym nadzie­niu jest wystar­cza­ją­co umiar­ko­wa­ny, aby zado­wo­lić nawet tych, któ­rzy nie prze­pa­da­ją za dynią.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 500–550 g mąki, 20 g świe­żych droż­dży, 1,5 łyż­ki cukru, 1 łyżecz­ka soli, 50 g masła, 280 ml mle­ka, 1 jaj­ko, 1 łyż­ka ole­ju roślin­ne­go.
Nadzie­nie: 1,5 łyż­ki cukru, 350 g ziar­ni­ste­go twa­ro­gu, 100 g more­li, 1 łyżecz­ka cyna­mo­nu, 400 g dyni.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać wszyst­kie suche skład­ni­ki na cia­sto, wlać cie­płe mle­ko, roz­to­pio­ne masło, jaj­ko i olej roślin­ny. Zagnieść ela­stycz­ne cia­sto i odsta­wić w cie­płe miej­sce na 1 godzi­nę. Zetrzeć dynię, posie­kać more­le i wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki na nadzienie.

Podzie­lić cia­sto na kawał­ki, roz­wał­ko­wać nadzie­nie i ufor­mo­wać plac­ki. Posma­ruj je mle­kiem lub jaj­kiem według uzna­nia. Pozo­staw plac­ki w cie­ple na kolej­ne 20 minut, a następ­nie piecz w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni przez 25–30 minut.

12. Smażone placki z dyni i ziemniaków

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

W razie potrze­by ziem­nia­ki nie­co łago­dzą sło­dycz dyni.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 1 szklan­ka mle­ka, 2 łyżecz­ki cukru, po 1 łyżecz­ce soli i suchych droż­dży, 3 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 2,5 szklan­ki mąki.
Na farsz: 200 g dyni, 1 cebu­la, 2 ziem­nia­ki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać cie­płe mle­ko, droż­dże i cukier i odsta­wić na 10 minut. Dodać masło, sól, a następ­nie mąkę. Zagnieść cia­sto i pozo­sta­wić do wyro­śnię­cia na 1 godzi­nę. Drob­no posie­kać warzy­wa. Pod­smaż cebu­lę, aż sta­nie się prze­zro­czy­sta, dodaj ziem­nia­ki i smaż przez kolej­ne 10 minut. Dodać dynię, sma­żyć przez kolej­ne 10 minut, dopra­wić nadzie­nie i pozo­sta­wić do ostygnięcia.

Podzie­lić cia­sto na kawał­ki, roz­wał­ko­wać, nało­żyć nadzie­nie i ufor­mo­wać plac­ki. Sma­żyć je na patel­ni na brą­zo­wo z obu stron na dużej ilo­ści oleju.

13. Paszteciki z dyni i szpinaku w cieście francuskim

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Dowol­na inna zie­le­ni­na rów­nież się nada.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 1 kg cia­sta fran­cu­skie­go.
Nadzie­nie: 400g dyni, 1 pęczek szpi­na­ku, 1 por, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no posie­kaj dynię i pory. Sma­żyć pory do mięk­ko­ści, dodać dynię i sma­żyć do zru­mie­nie­nia. Ubić szpi­nak w blen­de­rze z kil­ko­ma łyż­ka­mi wody, dodać do dyni i dusić wszyst­ko razem jesz­cze przez chwilę.

Dopra­wić nadzie­nie i ostu­dzić. Cia­sto pokro­ić w kwa­dra­ty, nało­żyć nadzie­nie i ufor­mo­wać pty­sie. Piec przez oko­ło 25 minut w tem­pe­ra­tu­rze 190 stopni.

14. Ciasta z dynią i orzechami włoskimi

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Zamiast suszo­nych śli­wek moż­na użyć more­li, suł­ta­nek lub innych suszo­nych owoców.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 2 szklan­ki mąki, 100 g masła, 250 ml mle­ka, 3 łyż­ki cukru, 1 opa­ko­wa­nie zaczy­nu.
Nadzie­nie: 400 g dyni, 100 g śli­wek, 100 g orze­chów wło­skich, 100 g masła, 3 łyż­ki mle­ka skondensowanego.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać mle­ko z roz­to­pio­nym masłem, dodać suche skład­ni­ki, zagnieść cia­sto i wło­żyć do lodów­ki na 1 godzi­nę. Drob­no posie­kać dynię i dusić ją przez 15–20 minut w poło­wie masła. Dodać posie­ka­ne śliw­ki, orze­chy i mle­ko skondensowane.

Roz­wał­ko­wać cia­sto na war­stwę o gru­bo­ści oko­ło 5 mm. Wyciąć kół­ka wiel­ko­ści pasz­te­ci­ków, nało­żyć nadzie­nie i ufor­mo­wać pasz­te­ci­ki. Pozo­sta­wić na 15 minut, posma­ro­wać pozo­sta­łym roz­to­pio­nym masłem i piec przez 30 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180–200 stopni.

15. Paszteciki z dynią i kurczakiem

Пирожки с тыквой: 15 рецептов, которые точно стоит приготовить

Zale­ca­my doda­nie więk­szej ilo­ści posie­ka­nych ziół do nadzienia.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na cia­sto: 1 szklan­ka wody, 2 łyżecz­ki cukru, 7 g suchych droż­dży, 1 łyżecz­ka soli, 1/2 szklan­ki ole­ju roślin­ne­go, 3–3,5 szklan­ki mąki, 1 jaj­ko.
Na farsz: 1 filet z kur­cza­ka, 300 g dyni, 1 cebu­la, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać suche skład­ni­ki na cia­sto, wlać cie­płą wodę i olej. Zagnieść cia­sto i odsta­wić w cie­płe miej­sce na 1 godzi­nę. Ugo­to­wać kur­cza­ka do mięk­ko­ści i drob­no posie­kać lub poła­mać na kawał­ki. Posie­kać cebu­lę, zetrzeć dynię, pod­sma­żyć razem do mięk­ko­ści, dopra­wić i wymie­szać z kurczakiem.

Podzie­lić cia­sto na kawał­ki, roz­wał­ko­wać nadzie­nie i ufor­mo­wać plac­ki. Pozo­sta­wić w cie­ple na kolej­ne 20 minut, posma­ro­wać roz­trze­pa­nym jaj­kiem i piec przez 25 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stopni.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

osiem − sześć =