Początek sezonu na świeże warzywa to prawdziwe święto dla miłośników lekkich sałatek. A to właśnie zielone sałatki uważane są za najzdrowsze – są pełne niezbędnych witamin i mają bardzo mało kalorii. Zapoznaj się z naszymi 20 wspaniałymi przepisami!
- 1. Zielona sałatka z awokado i kukurydzą
- 2. Zielona sałatka z groszkiem
- 3. Zielona sałatka z jabłkami
- 4. Zielona sałatka z burakiem ćwikłowym
- 5. Zielona sałatka z czosnkowymi strzałkami
- 6. Zielona sałatka z kalafiorem i marchewką
- 7. Zielona sałatka z chuka
- 8. Zielona sałatka z rzodkiewką
- 9. Zielona sałatka z cukinią
- 10. Zielona sałatka z kiwi
- 11. Zielona sałatka z brokułami
- 12. Zielona sałatka ze szpinakiem i suluguni
- 13. Zielona sałatka ze szczawiem i ziemniakami
- 14. Zielona sałatka z pokrzywą
- 15. Zielona sałatka ze szparagami
- 16. Zielona sałatka z selerem naciowym
- 17. Zielona sałatka z oliwkami i fetą
- 18. Zielona sałatka z kapustą
- 19. Zielona sałatka z orzechami włoskimi i serem
- 20. Zielona sałatka z tofu
1. Zielona sałatka z awokado i kukurydzą
Proponujemy posypać ją mieszanką świeżo zmielonego pieprzu.
Potrzebne będą: 1 awokado, 2 ogórki, 1 cytryna, 150 g sałatki z kukurydzy, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Wyciśnij sok z cytryny, obierz ją ze skórki i wymieszaj wszystko z oliwą z oliwek. Pokrój awokado i ogórki w cienkie plasterki, wymieszaj z kukurydzą i polej sałatkę dressingiem.
2. Zielona sałatka z groszkiem
Groszek najlepiej smakuje młody i świeży, ale puszkowany też się nada.
Potrzebne będą: 3 ogórki, 3 jajka, 1/2 szklanki zielonego groszku, 1 ząbek czosnku, 2 garście liści sałaty, 1 pęczek zieleniny, 4 łyżki jogurtu, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj jajka na twardo i pozwól im ostygnąć. Arbitralnie posiekaj wszystkie składniki i posiekaj zieleninę. Doprawić sałatkę jogurtem, przyprawami i czosnkiem.
3. Zielona sałatka z jabłkami
Oczywiście lepiej jest też wziąć zielone jabłka.
Będziesz potrzebował: 200 g mieszanki sałat, 300 g jabłek, 1/2 cytryny, 2 łyżeczki musztardy ziarnistej, 1 łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Wymieszać oliwę, miód, musztardę i przyprawy. Jabłka pokroić w cienkie plasterki i natychmiast wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami. Dodać mieszankę sałat, wymieszać i polać dressingiem.
4. Zielona sałatka z burakiem ćwikłowym
Nie tylko same warzywa korzeniowe, ale również boćwina jest świetnym składnikiem sałatek.
Będziesz potrzebować: 1 pęczek łęcin buraczanych, 1 pęczek zielonej cebuli, 1 pęczek zieleniny, 1 ogórek, 1 zielona papryka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu jabłkowego, przyprawy.
Przygotowanie: Ogórek i paprykę pokroić w cienkie plasterki. Umyć, osuszyć i losowo posiekać wszystkie warzywa. Do przygotowania dressingu wymieszać oliwę, ocet i przyprawy.
5. Zielona sałatka z czosnkowymi strzałkami
Pyszne sezonowe danie, które można jeść tylko latem.
Będziesz potrzebować: 1 pęczek strzałek czosnku, 50 g zielonego groszku, 50 g mieszanki sałat, 1 jajko, 1 pęczek zieleniny, oliwa z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj jajko na twardo i posiekaj losowo wszystkie składniki. Doprawić sałatkę oliwą i przyprawami do smaku.
6. Zielona sałatka z kalafiorem i marchewką
Oryginalny przepis na zieloną sałatkę dla miłośników prawidłowego odżywiania.
Potrzebne będą: 1 pęczek wierzchołków marchwi, 100 g mieszanki sałat, 2 ogórki, 200 g kalafiora, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: Drobno posiekaj marchewki, wymieszaj je z solą, sokiem z cytryny i olejem dyniowym i odstaw na 5 minut. Rozerwać kalafior na bardzo małe różyczki, posiekać losowo pozostałe składniki i wymieszać sałatkę.
7. Zielona sałatka z chuka
Posyp gotową sałatkę sezamem, aby była jeszcze zdrowsza.
Będziesz potrzebować: 1 awokado, 1 ogórek, 150 g chuka, 1 ząbek czosnku, 6 gałązek kolendry, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 cytryna, 150 g sałaty lodowej.
Przygotowanie: Zmiksować połowę awokado, czosnek, kolendrę, olej, ocet, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Resztę składników losowo posiekać, wymieszać sałatkę i polać dressingiem.
8. Zielona sałatka z rzodkiewką
Wiele osób nadal omyłkowo wyrzuca całą łuskę, i to zupełnie za darmo.
Potrzebne będą: 4 rzodkiewki z łuską, 5 g zielonej cebuli, 5 g ziół, 100 g rukoli, 1 ogórek, oliwa z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Rzodkiewkę i ogórek pokroić w plasterki. Posiekaj rukolę i wszystkie warzywa, wymieszaj sałatkę i polej ją oliwą z oliwek i przyprawami.
9. Zielona sałatka z cukinią
Cukinia lub cukinia musi być młoda, z cienką skórką.
Potrzebne będą: 3 cukinie, 2 awokado, 120 g zieleniny sałatkowej, 3 gałązki tarkhun, 1/2 cytryny, przyprawy, 1 łyżka musztardy Dijon, 3 łyżki oleju orzechowego.
Przygotowanie: Wymieszać masło orzechowe, łyżkę soku z cytryny, musztardę dijon i przyprawy. Cukinie i awokado pokroić w cienkie plasterki i skropić pozostałym sokiem z cytryny. Posiekaj wszystkie warzywa, wymieszaj sałatkę i polej ją dressingiem.
10. Zielona sałatka z kiwi
Sałatka okaże się szczególnie smaczna, jeśli weźmiesz miękki kozi ser.
Potrzebne będą: 3 kiwi, 1 pęczek sałaty, 5 g nasion sezamu, 150 g miękkiego sera, 2 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżce soku z cytryny i miodu, przyprawy.
Przygotowanie: Wymieszać oliwę, sok z cytryny, miód i przyprawy. Kiwi pokroić w cienkie plasterki, sałatę posiekać rękami, a ser pokruszyć. Ułożyć sałatkę na talerzach, skropić dressingiem i posypać sezamem.
11. Zielona sałatka z brokułami
Aby zapobiec żółknięciu brokułów, po ugotowaniu zalej je zimną wodą.
Potrzebne będą: 1 kiełki brokuła, 2 jajka, 100 g szpinaku, 150 g zielonego groszku, 2 awokado, 1/2 limonki, 1 łyżka oliwy z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Wymieszać oliwę, sok z limonki i przyprawy. Rozerwij brokuły na różyczki i gotuj je przez 4–5 minut we wrzącej wodzie. Ugotuj jajka na twardo i posiekaj je losowo. Pokroić awokado, wymieszać wszystkie składniki sałatki i polać dressingiem.
12. Zielona sałatka ze szpinakiem i suluguni
Zamiast kwaśnej śmietany do sosu sałatkowego można użyć jogurtu.
Będziesz potrzebować: 250 g szpinaku, 3 jajka, 200 g suluguni, 100 g kwaśnej śmietany, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżeczka soku z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować jajka i posiekać je. Drobno posiekać suluguni, posiekać liście szpinaku i wymieszać sałatkę. Jako dressing wymieszać śmietanę, musztardę i sok z cytryny z przyprawami.
13. Zielona sałatka ze szczawiem i ziemniakami
Nie trzeba obierać młodych ziemniaków, wystarczy je umyć.
Potrzebne będą: 100 g szczawiu, 3 młode ziemniaki, 3 jajka, 50 g zielonej cebuli, 1 pęczek zieleniny, po 2 łyżki majonezu i kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka musztardy, przyprawy.
Przygotowanie: Wymieszać śmietanę, majonez, musztardę i przyprawy. Ugotować ziemniaki i jajka, a następnie pokroić wszystko w kostkę. Posiekać szczaw i wszystkie warzywa. Wymieszać sałatkę z dressingiem.
14. Zielona sałatka z pokrzywą
Najlepszy przykład zielonej sałatki – nie tylko smaczny, ale także bardzo witaminowy.
Potrzebne będą: 1 pęczek pokrzyw, 3 piórka zielonej cebuli, 3 gałązki pietruszki, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany.
Przygotowanie : Pokrzywy sparzyć wrzątkiem, odcedzić na durszlaku i drobno posiekać. Posiekać pozostałe warzywa. Ugotować jajka na twardo i posiekać je losowo. Udekorować sałatkę kwaśną śmietaną.
15. Zielona sałatka ze szparagami
Na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana, ale w rzeczywistości – to kwestia minut.
Będziesz potrzebować: 200 g mieszanki sałat, 200 g szparagów, 1 puszka oliwek, 2 ogórki, 4 łyżki kaparów, 1 pęczek zieleniny, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Pokroić ogórki, posiekać czosnek i zioła. Odciąć twarde końcówki szparagów, skropić oliwą, posypać przyprawami i piec w piekarniku przez 7–8 minut w temperaturze 200 stopni. Wymieszać wszystkie składniki sałatki i podawać.
16. Zielona sałatka z selerem naciowym
Możesz mieć same łodygi selera lub łodygi z liśćmi.
Potrzebne będą: 4 łodygi selera naciowego, 1 awokado, 2 ogórki, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy, 1 pęczek zieleniny.
Przygotowanie : Dowolnie posiekaj wszystkie składniki i posiekaj zioła. Polej sałatkę oliwą z oliwek i posyp przyprawami do smaku.
17. Zielona sałatka z oliwkami i fetą
Rodzaj improwizacji na temat klasycznej sałatki greckiej.
Potrzebne będą: 2 ogórki, 1 pęczek liści sałaty, 1 pęczek zielonej cebuli, 1 puszka oliwek, 200 g fety, po 1 łyżce oliwy z oliwek i soku z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Rozerwać zieleninę rękami i skropić sokiem z cytryny. Pokroić ogórki, posiekać zieloną cebulę, pokroić fetę w kostkę i wymieszać sałatkę. Doprawić i skropić oliwą.
18. Zielona sałatka z kapustą
Aby wzbogacić smak i teksturę sałatki, użyj dwóch rodzajów jarmużu jednocześnie!
Będziesz potrzebować: 1 pęczek zieleniny, po 150 g kapusty zwykłej i pekińskiej, 1 ogórek, kwaśna śmietana, przyprawy.
Przygotowanie: Drobno posiekaj oba rodzaje kapusty i pokrój ogórka. Posiekaj zieleninę i dodaj do sałatki kwaśną śmietanę i przyprawy.
19. Zielona sałatka z orzechami włoskimi i serem
Bardzo obfita i urozmaicona – po prostu dar niebios.
Będziesz potrzebować: 150 g sałaty liściastej, 50 g rukoli, 1 ząbek czosnku, 120 g brokułów, 1 ogórek, 1 łodyga selera naciowego, 1/2 cytryny, 50 g sera, 1 garść orzechów włoskich, 30 g parmezanu, przyprawy, 25 ml oliwy z oliwek, 0,5 łyżeczki oregano.
Przygotowanie: Uprażyć orzechy włoskie na suchej patelni i posiekać. Wymieszać oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy. Losowo posiekaj wszystkie zioła i pokrój warzywa. Brokuły pokroić na małe różyczki i gotować przez kilka minut we wrzącej wodzie. Pokrusz bryndzę i wymieszaj wszystkie składniki.
20. Zielona sałatka z tofu
Oryginalna sałatka w chińskim stylu, którą przygotowuje się z zaledwie kilku składników.
Potrzebne będą: 250 g tofu do sałatek, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, po 1–2 pęczki zielonej cebuli i kolendry.
Przygotowanie: Drobno posiekaj kolendrę i zieloną cebulkę. Pokruszyć tofu i wymieszać wszystko z olejem sezamowym i sosem sojowym. Sałatka jest gotowa!