20 zielonych sałatek dla urozmaicenia diety

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Począ­tek sezo­nu na świe­że warzy­wa to praw­dzi­we świę­to dla miło­śni­ków lek­kich sała­tek. A to wła­śnie zie­lo­ne sałat­ki uwa­ża­ne są za naj­zdrow­sze – są peł­ne nie­zbęd­nych wita­min i mają bar­dzo mało kalo­rii. Zapo­znaj się z naszy­mi 20 wspa­nia­ły­mi przepisami!

1. Zielona sałatka z awokado i kukurydzą

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Pro­po­nu­je­my posy­pać ją mie­szan­ką świe­żo zmie­lo­ne­go pieprzu.

Potrzeb­ne będą: 1 awo­ka­do, 2 ogór­ki, 1 cytry­na, 150 g sałat­ki z kuku­ry­dzy, 2 łyż­ki oli­wy z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Wyci­śnij sok z cytry­ny, obierz ją ze skór­ki i wymie­szaj wszyst­ko z oli­wą z oli­wek. Pokrój awo­ka­do i ogór­ki w cien­kie pla­ster­ki, wymie­szaj z kuku­ry­dzą i polej sałat­kę dressingiem.

2. Zielona sałatka z groszkiem

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Gro­szek naj­le­piej sma­ku­je mło­dy i świe­ży, ale pusz­ko­wa­ny też się nada.

Potrzeb­ne będą: 3 ogór­ki, 3 jaj­ka, 1/2 szklan­ki zie­lo­ne­go grosz­ku, 1 ząbek czosn­ku, 2 gar­ście liści sała­ty, 1 pęczek zie­le­ni­ny, 4 łyż­ki jogur­tu, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj jaj­ka na twar­do i pozwól im osty­gnąć. Arbi­tral­nie posie­kaj wszyst­kie skład­ni­ki i posie­kaj zie­le­ni­nę. Dopra­wić sałat­kę jogur­tem, przy­pra­wa­mi i czosnkiem.

3. Zielona sałatka z jabłkami

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Oczy­wi­ście lepiej jest też wziąć zie­lo­ne jabłka.

Będziesz potrze­bo­wał: 200 g mie­szan­ki sałat, 300 g jabłek, 1/2 cytry­ny, 2 łyżecz­ki musz­tar­dy ziar­ni­stej, 1 łyżecz­ka mio­du, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać oli­wę, miód, musz­tar­dę i przy­pra­wy. Jabł­ka pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki i natych­miast wymie­szać z sokiem z cytry­ny i przy­pra­wa­mi. Dodać mie­szan­kę sałat, wymie­szać i polać dressingiem.

4. Zielona sałatka z burakiem ćwikłowym

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Nie tyl­ko same warzy­wa korze­nio­we, ale rów­nież boćwi­na jest świet­nym skład­ni­kiem sałatek.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pęczek łęcin bura­cza­nych, 1 pęczek zie­lo­nej cebu­li, 1 pęczek zie­le­ni­ny, 1 ogó­rek, 1 zie­lo­na papry­ka, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka octu jabł­ko­we­go, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ogó­rek i papry­kę pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki. Umyć, osu­szyć i loso­wo posie­kać wszyst­kie warzy­wa. Do przy­go­to­wa­nia dres­sin­gu wymie­szać oli­wę, ocet i przyprawy.

5. Zielona sałatka z czosnkowymi strzałkami

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Pysz­ne sezo­no­we danie, któ­re moż­na jeść tyl­ko latem.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pęczek strza­łek czosn­ku, 50 g zie­lo­ne­go grosz­ku, 50 g mie­szan­ki sałat, 1 jaj­ko, 1 pęczek zie­le­ni­ny, oli­wa z oli­wek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj jaj­ko na twar­do i posie­kaj loso­wo wszyst­kie skład­ni­ki. Dopra­wić sałat­kę oli­wą i przy­pra­wa­mi do smaku.

6. Zielona sałatka z kalafiorem i marchewką

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Ory­gi­nal­ny prze­pis na zie­lo­ną sałat­kę dla miło­śni­ków pra­wi­dło­we­go odżywiania.

Potrzeb­ne będą: 1 pęczek wierz­choł­ków mar­chwi, 100 g mie­szan­ki sałat, 2 ogór­ki, 200 g kala­fio­ra, 1 łyż­ka ole­ju z pestek dyni, 2 łyż­ki soku z cytryny.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no posie­kaj mar­chew­ki, wymie­szaj je z solą, sokiem z cytry­ny i ole­jem dynio­wym i odstaw na 5 minut. Roze­rwać kala­fior na bar­dzo małe różycz­ki, posie­kać loso­wo pozo­sta­łe skład­ni­ki i wymie­szać sałatkę.

7. Zielona sałatka z chuka

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Posyp goto­wą sałat­kę seza­mem, aby była jesz­cze zdrowsza.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 awo­ka­do, 1 ogó­rek, 150 g chu­ka, 1 ząbek czosn­ku, 6 gałą­zek kolen­dry, 2 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 1 łyżecz­ka octu jabł­ko­we­go, 1 cytry­na, 150 g sała­ty lodowej.

Przy­go­to­wa­nie: Zmik­so­wać poło­wę awo­ka­do, czo­snek, kolen­drę, olej, ocet, sok z cytry­ny i przy­pra­wy do sma­ku. Resz­tę skład­ni­ków loso­wo posie­kać, wymie­szać sałat­kę i polać dressingiem.

8. Zielona sałatka z rzodkiewką

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Wie­le osób nadal omył­ko­wo wyrzu­ca całą łuskę, i to zupeł­nie za darmo.

Potrzeb­ne będą: 4 rzod­kiew­ki z łuską, 5 g zie­lo­nej cebu­li, 5 g ziół, 100 g ruko­li, 1 ogó­rek, oli­wa z oli­wek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Rzod­kiew­kę i ogó­rek pokro­ić w pla­ster­ki. Posie­kaj ruko­lę i wszyst­kie warzy­wa, wymie­szaj sałat­kę i polej ją oli­wą z oli­wek i przyprawami.

9. Zielona sałatka z cukinią

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Cuki­nia lub cuki­nia musi być mło­da, z cien­ką skórką.

Potrzeb­ne będą: 3 cuki­nie, 2 awo­ka­do, 120 g zie­le­ni­ny sałat­ko­wej, 3 gałąz­ki tar­khun, 1/2 cytry­ny, przy­pra­wy, 1 łyż­ka musz­tar­dy Dijon, 3 łyż­ki ole­ju orzechowego.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać masło orze­cho­we, łyż­kę soku z cytry­ny, musz­tar­dę dijon i przy­pra­wy. Cuki­nie i awo­ka­do pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki i skro­pić pozo­sta­łym sokiem z cytry­ny. Posie­kaj wszyst­kie warzy­wa, wymie­szaj sałat­kę i polej ją dressingiem.

10. Zielona sałatka z kiwi

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Sałat­ka oka­że się szcze­gól­nie smacz­na, jeśli weź­miesz mięk­ki kozi ser.

Potrzeb­ne będą: 3 kiwi, 1 pęczek sała­ty, 5 g nasion seza­mu, 150 g mięk­kie­go sera, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, po 1 łyż­ce soku z cytry­ny i mio­du, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać oli­wę, sok z cytry­ny, miód i przy­pra­wy. Kiwi pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, sała­tę posie­kać ręka­mi, a ser pokru­szyć. Uło­żyć sałat­kę na taler­zach, skro­pić dres­sin­giem i posy­pać sezamem.

11. Zielona sałatka z brokułami

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Aby zapo­biec żółk­nię­ciu bro­ku­łów, po ugo­to­wa­niu zalej je zim­ną wodą.

Potrzeb­ne będą: 1 kieł­ki bro­ku­ła, 2 jaj­ka, 100 g szpi­na­ku, 150 g zie­lo­ne­go grosz­ku, 2 awo­ka­do, 1/2 limon­ki, 1 łyż­ka oli­wy z oli­wek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać oli­wę, sok z limon­ki i przy­pra­wy. Roze­rwij bro­ku­ły na różycz­ki i gotuj je przez 4–5 minut we wrzą­cej wodzie. Ugo­tuj jaj­ka na twar­do i posie­kaj je loso­wo. Pokro­ić awo­ka­do, wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki sałat­ki i polać dressingiem.

12. Zielona sałatka ze szpinakiem i suluguni

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Zamiast kwa­śnej śmie­ta­ny do sosu sałat­ko­we­go moż­na użyć jogurtu.

Będziesz potrze­bo­wać: 250 g szpi­na­ku, 3 jaj­ka, 200 g sulu­gu­ni, 100 g kwa­śnej śmie­ta­ny, 1 łyż­ka musz­tar­dy dijon, 1 łyżecz­ka soku z cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać jaj­ka i posie­kać je. Drob­no posie­kać sulu­gu­ni, posie­kać liście szpi­na­ku i wymie­szać sałat­kę. Jako dres­sing wymie­szać śmie­ta­nę, musz­tar­dę i sok z cytry­ny z przyprawami.

13. Zielona sałatka ze szczawiem i ziemniakami

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Nie trze­ba obie­rać mło­dych ziem­nia­ków, wystar­czy je umyć.

Potrzeb­ne będą: 100 g szcza­wiu, 3 mło­de ziem­nia­ki, 3 jaj­ka, 50 g zie­lo­nej cebu­li, 1 pęczek zie­le­ni­ny, po 2 łyż­ki majo­ne­zu i kwa­śnej śmie­ta­ny, 1 łyżecz­ka musz­tar­dy, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać śmie­ta­nę, majo­nez, musz­tar­dę i przy­pra­wy. Ugo­to­wać ziem­nia­ki i jaj­ka, a następ­nie pokro­ić wszyst­ko w kost­kę. Posie­kać szczaw i wszyst­kie warzy­wa. Wymie­szać sałat­kę z dressingiem.

14. Zielona sałatka z pokrzywą

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Naj­lep­szy przy­kład zie­lo­nej sałat­ki – nie tyl­ko smacz­ny, ale tak­że bar­dzo witaminowy.

Potrzeb­ne będą: 1 pęczek pokrzyw, 3 piór­ka zie­lo­nej cebu­li, 3 gałąz­ki pie­trusz­ki, 2 jaj­ka, 2 łyż­ki kwa­śnej śmietany.

Przy­go­to­wa­nie : Pokrzy­wy spa­rzyć wrząt­kiem, odce­dzić na dursz­la­ku i drob­no posie­kać. Posie­kać pozo­sta­łe warzy­wa. Ugo­to­wać jaj­ka na twar­do i posie­kać je loso­wo. Ude­ko­ro­wać sałat­kę kwa­śną śmietaną.

15. Zielona sałatka ze szparagami

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Na pierw­szy rzut oka wyda­je się skom­pli­ko­wa­na, ale w rze­czy­wi­sto­ści – to kwe­stia minut.

Będziesz potrze­bo­wać: 200 g mie­szan­ki sałat, 200 g szpa­ra­gów, 1 pusz­ka oli­wek, 2 ogór­ki, 4 łyż­ki kapa­rów, 1 pęczek zie­le­ni­ny, 4 ząb­ki czosn­ku, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić ogór­ki, posie­kać czo­snek i zio­ła. Odciąć twar­de koń­ców­ki szpa­ra­gów, skro­pić oli­wą, posy­pać przy­pra­wa­mi i piec w pie­kar­ni­ku przez 7–8 minut w tem­pe­ra­tu­rze 200 stop­ni. Wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki sałat­ki i podawać.

16. Zielona sałatka z selerem naciowym

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Możesz mieć same łody­gi sele­ra lub łody­gi z liśćmi.

Potrzeb­ne będą: 4 łody­gi sele­ra nacio­we­go, 1 awo­ka­do, 2 ogór­ki, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, przy­pra­wy, 1 pęczek zieleniny.

Przy­go­to­wa­nie : Dowol­nie posie­kaj wszyst­kie skład­ni­ki i posie­kaj zio­ła. Polej sałat­kę oli­wą z oli­wek i posyp przy­pra­wa­mi do smaku.

17. Zielona sałatka z oliwkami i fetą

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Rodzaj impro­wi­za­cji na temat kla­sycz­nej sałat­ki greckiej.

Potrzeb­ne będą: 2 ogór­ki, 1 pęczek liści sała­ty, 1 pęczek zie­lo­nej cebu­li, 1 pusz­ka oli­wek, 200 g fety, po 1 łyż­ce oli­wy z oli­wek i soku z cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Roze­rwać zie­le­ni­nę ręka­mi i skro­pić sokiem z cytry­ny. Pokro­ić ogór­ki, posie­kać zie­lo­ną cebu­lę, pokro­ić fetę w kost­kę i wymie­szać sałat­kę. Dopra­wić i skro­pić oliwą.

18. Zielona sałatka z kapustą

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Aby wzbo­ga­cić smak i tek­stu­rę sałat­ki, użyj dwóch rodza­jów jar­mu­żu jednocześnie!

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pęczek zie­le­ni­ny, po 150 g kapu­sty zwy­kłej i pekiń­skiej, 1 ogó­rek, kwa­śna śmie­ta­na, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no posie­kaj oba rodza­je kapu­sty i pokrój ogór­ka. Posie­kaj zie­le­ni­nę i dodaj do sałat­ki kwa­śną śmie­ta­nę i przyprawy.

19. Zielona sałatka z orzechami włoskimi i serem

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Bar­dzo obfi­ta i uroz­ma­ico­na – po pro­stu dar niebios.

Będziesz potrze­bo­wać: 150 g sała­ty liścia­stej, 50 g ruko­li, 1 ząbek czosn­ku, 120 g bro­ku­łów, 1 ogó­rek, 1 łody­ga sele­ra nacio­we­go, 1/2 cytry­ny, 50 g sera, 1 garść orze­chów wło­skich, 30 g par­me­za­nu, przy­pra­wy, 25 ml oli­wy z oli­wek, 0,5 łyżecz­ki oregano.

Przy­go­to­wa­nie: Upra­żyć orze­chy wło­skie na suchej patel­ni i posie­kać. Wymie­szać oli­wę, sok z cytry­ny, zmiaż­dżo­ny czo­snek i wszyst­kie przy­pra­wy. Loso­wo posie­kaj wszyst­kie zio­ła i pokrój warzy­wa. Bro­ku­ły pokro­ić na małe różycz­ki i goto­wać przez kil­ka minut we wrzą­cej wodzie. Pokrusz bryn­dzę i wymie­szaj wszyst­kie składniki.

20. Zielona sałatka z tofu

20 зеленых салатов, которые разнообразят твой рацион

Ory­gi­nal­na sałat­ka w chiń­skim sty­lu, któ­rą przy­go­to­wu­je się z zale­d­wie kil­ku składników.

Potrzeb­ne będą: 250 g tofu do sała­tek, 3 łyż­ki sosu sojo­we­go, 1 łyż­ka ole­ju seza­mo­we­go, po 1–2 pęcz­ki zie­lo­nej cebu­li i kolendry.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no posie­kaj kolen­drę i zie­lo­ną cebul­kę. Pokru­szyć tofu i wymie­szać wszyst­ko z ole­jem seza­mo­wym i sosem sojo­wym. Sałat­ka jest gotowa!

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

3 × 2 =