Nie musisz kupować drogich produktów, aby przygotować smaczną i obfitą sałatkę. LAFOY zebrał dla Ciebie 10 wspaniałych przepisów krok po kroku na sałatki z wątróbką drobiową na świąteczny stół lub na co dzień!
- 1. Sałatka “Pechenkin”
- 2. Sałatka z wątróbką i grejpfrutem
- 3. Sałatka z wątróbki drobiowej dla smakoszy
- 4. Sałatka z wątróbki drobiowej z orzechami
- 5. Koreańska sałatka z wątróbką i marchewką
- 6. Sałatka z wątróbką drobiową “Dary jesieni”
- 7. Sałatka z wątróbki z naleśnikami jajecznymi
- 8. Gorąca sałatka z wątróbką drobiową i grzybami
- 9. Sałatka z wątróbki drobiowej na obiad
- 10. Sałatka z wątróbką drobiową “Zakusochny”
1. Sałatka “Pechenkin”
Bardzo prosta i pyszna sałatka z wątróbką. Jej soczystość, delikatną konsystencję i przyjemny smak docenią dorośli i dzieci.
Będziesz potrzeb ował: 350 g wątróbki drobiowej, po 1 marchewce i cebuli, 3 gotowane jaja kurze, 3 ogórki kiszone, 100 g twardego sera, 1 duży pęczek liści sałaty, kilka gałązek koperku, majonez i sól, 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
1. Umyć wątróbkę i gotować we wrzącej wodzie przez 15 minut do miękkości, ostudzić i pokroić w cienkie paski. Jajka kurze gotować w osolonej wodzie przez 8–9 minut po ugotowaniu, obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce.
2. podsmażyć cebulę i marchewkę na oleju roślinnym do miękkości i lekkiego zrumienienia, dodać drobno posiekany czosnek, ostudzić.
3. Na osobnych talerzach zetrzeć twardy ser i ogórki, przełożyć majonez do plastikowej torebki lub jednorazowej torebki na ciasto. Wyłożyć talerz umytymi i osuszonymi liśćmi sałaty.
4. Ułożyć sałatkę warstwami, wyrównując i lekko ubijając. Kolejność warstw: wątróbka (lekko posolona), oczko majonezu, ogórki, smażone warzywa, sól i posmarowane majonezem, gotowane jajka, sól i majonez, ser. Przed podaniem udekorować koperkiem.
2. Sałatka z wątróbką i grejpfrutem
Główne “skrzypce” w tej sałatce gra soczysty, lekko gorzki miąższ grejpfruta. Jest zaskakująco smaczny!
Potrzebne będą: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 1 duży grejpfrut, 1 czerwona cebula, po 1 łyżeczce soli i cukru, szczypta mielonego pieprzu, 2–3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu, 1 pęczek liści sałaty.
Przygotowanie:
1. Smażyć wątróbkę i cienko pokrojoną cebulę na oliwie z oliwek, aż będą ugotowane i zrumienione.
2. W salaterce wymieszać gorącą wątróbkę i cebulę, cienko pokrojone liście sałaty, dodać obrane z folii i pokrojone na małe kawałki plastry grejpfruta. Doprawić sałatkę mieszanką oliwy z oliwek, octu, soli, cukru i przypraw.
3. Sałatka z wątróbki drobiowej dla smakoszy
Możesz być zaskoczony, ale wątróbka drobiowa wspaniale harmonizuje w sałatkach z gruszką i winogronami.
Będziesz potrzebować: 250 g wątróbki z kurczaka, 1 kiść winogron, 1 duża gruszka, 5 pomidorków koktajlowych, 1 czerwona cebula, 1 pęczek rukoli, 3 łyżki sosu sojowego, szczypta mielonego imbiru i rozmarynu, 1 łyżka cukru, 2 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
1. Smażyć kawałki wątróbki drobiowej do połowy ugotowania w mieszance sosu sojowego, oleju roślinnego, cukru, rozmarynu i imbiru. Wsypać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie, cienkie plasterki gruszki i dusić wszystko razem do ugotowania.
2. Winogrona przekrojone na pół włożyć do salaterki, jeśli są pestki, usunąć je. Dodać plasterki pomidora i rozdrobnione liście rukoli. Dodać gorącą wątróbkę i gruszki, wymieszać, stopniowo dodając sos z patelni.
4. Sałatka z wątróbki drobiowej z orzechami
Kolejne niesamowite połączenie smakowe: wątróbka z orzechami włoskimi i warzywami!
Potrzebne będą: 0,5 kg wątróbki z kurczaka, 350 g pomidorów, 1 strąk papryki, 1 cebula, 70 g ziaren orzechów włoskich, 2 łyżki przesianej mąki, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek kolendry, 4 łyżki oleju roślinnego, sól morska i mielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
1. Posypać kawałki wątróbki mąką ze wszystkich stron, smażyć na oleju aż do skarmelizowania.
2. drobno posiekać warzywa, wymieszać z posiekanymi ziołami i pokruszonymi orzechami, doprawić do smaku przyprawami i olejem roślinnym, podawać wymieszane z gorącą smażoną wątróbką.
5. Koreańska sałatka z wątróbką i marchewką
Bardzo smaczna sałatka, która będzie godnym zamiennikiem dla znudzonych winegretów i oliwek.
Potrzebne będą: 250 g wątróbki drobiowej, 1 cebula, 150 g koreańskiej marchewki, 0,5 puszki zielonego groszku z puszki, mielony pieprz, sól morska i 5 łyżek majonezu.
Przygotowanie:
1. Pokroić wątróbkę drobiową w słupki lub kostkę i wymieszać ze smażonymi krążkami cebuli.
2. Pokroić koreańskie marchewki na pół lub na trzy części, tak aby słomki nie były zbyt długie, przenieść je do wątróbki i cebuli.
3) Pozostaje dodać do sałatki zielony groszek, bez solanki, i ubrać majonezem. Ta sałatka może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.
6. Sałatka z wątróbką drobiową “Dary jesieni”
Magiczne połączenie smażonej wątróbki ze świeżymi owocami i pikantnym sosem.
Będziesz potrzebować:
Na sałatkę: 200 g wątróbki drobiowej, 0,5 słodko-kwaśnego jabłka, 100 g winogron bezpestkowych, 1 pęczek sałaty, przyprawy.
Sos: 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, sól morska i mielony pieprz.
Przygotowanie:
1- Lekko posolić i popieprzyć pieczone wątróbki z kurczaka aż do ugotowania, rozłożyć je i spłaszczyć na talerzu wyłożonym liśćmi sałaty.
2. Na wierzchu wątróbki ułożyć jabłko pokrojone w plasterki i winogrona przekrojone na pół.
3. Wymieszać składniki dressingu, polać sałatkę i natychmiast podawać.
7. Sałatka z wątróbki z naleśnikami jajecznymi
Bardzo nietypowym składnikiem, który z roku na rok staje się coraz bardziej popularny, są cienkie naleśniki jajeczne. W sałatce z wątróbki drobiowej są one szczególnie odpowiednie!
Potrzebne będą: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 1 marchewka, 1 cebula, 3 ogórki kiszone, 3 jajka, 1 łyżka mielonych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 3–4 łyżki majonezu, 1,5 łyżki przesianej mąki.
Przygotowanie:
1. Smażyć wątróbkę pokrojoną w paski, aż będzie ugotowana. Osobno podsmażyć cebulę i marchewkę na złoty kolor. Ogórki pokroić w plasterki, umieścić na rozgrzanej suchej patelni, smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut.
2) Przygotować płynne ciasto z jajek, mąki i szczypty soli i usmażyć 4 cienkie naleśniki jajeczne. Zwinąć każdy naleśnik w ciasny rulon i pokroić w poprzek na 5–6 kawałków.
3. Wymieszać wątróbkę, warzywa, orzechy i posiekany czosnek w salaterce, dodać roladki z jajek, polać majonezem.
8. Gorąca sałatka z wątróbką drobiową i grzybami
Tę sałatkę podaje się na ciepło jako dodatek do gotowanych ziemniaków lub ryżu.
Potrzebne będą: 0,5 kg wątróbki drobiowej, 1 duża marchewka, 600 g pieczarek, 1 duża cebula, 2 łyżki oleju roślinnego, 2–3 jajka, 150 g twardego sera, 1 opakowanie majonezu, przyprawy.
Przygotowanie:
1. Smażyć wątróbkę pokrojoną w dużą kostkę do czasu ugotowania, posolić i doprawić do smaku, włożyć do salaterki odpowiedniej do podania.
2) Na patelnię dodawać na przemian cebulę, marchew i grzyby, smażyć do zrumienienia, przełożyć do salaterki z wątróbką, upewniając się, że na patelni pozostała maksymalna ilość tłuszczu.
3. Do sałatki dodać starte jajka na twardo, polać majonezem i udekorować startym serem.
9. Sałatka z wątróbki drobiowej na obiad
Pyszna, obfita i niedroga sałatka, która idealnie nadaje się na pełny obiad.
Będziesz potrzebować: 350 g wątróbki drobiowej, 5 jajek na twardo, 2 duże ziemniaki, 2 cebule, 2 marchewki, 1 opakowanie majonezu.
Przygotowanie:
1. Ugotuj wątróbkę, jajka i ziemniaki w osobnych garnkach, aż będą gotowe, obierz i pokrój w cienkie paski, możesz zetrzeć je na grubej tarce.
2. Pokroić marchew i cebulę, smażyć do zrumienienia na oleju roślinnym.
3. Złożyć sałatkę warstwami, każda pokryta gęstą siatką majonezową: ziemniaki, wątroba, smażona cebula i marchew, białka jaj. Udekorować sałatkę startymi żółtkami.
10. Sałatka z wątróbką drobiową “Zakusochny”
Ta sałatka wyróżnia się ostrym smakiem, będzie odpowiednia na każdym świątecznym stole.
Będziesz potrzeb ował: 400 g wątróbki drobiowej, 3 duże marchewki, 2–3 jaja kurze, 2 cebule, 1 łyżka mielonej papryki chili, 1 łyżeczka mieszanki mielonego pieprzu, 1 opakowanie majonezu, 2 łyżki octu jabłkowego, 250 ml wody.
Przygotowanie:
1. Marynować cebulę pokrojoną w cienkie krążki w occie i ciepłej wodzie przez kilka godzin.
2. Ugotować wątróbkę, marchew i jajka w osobnych pojemnikach.
3. Wymieszać w misce starte ugotowane jajka i marchewkę, pokrojoną wątróbkę, wyciśniętą marynowaną cebulę, papryczkę chili i mieszankę mielonego pieprzu, doprawić majonezem.