Sałatka z wątróbką drobiową – 10 pysznych przepisów krok po kroku (ze zdjęciami)

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Nie musisz kupo­wać dro­gich pro­duk­tów, aby przy­go­to­wać smacz­ną i obfi­tą sałat­kę. LAFOY zebrał dla Cie­bie 10 wspa­nia­łych prze­pi­sów krok po kro­ku na sałat­ki z wątrób­ką dro­bio­wą na świą­tecz­ny stół lub na co dzień!

1. Sałatka “Pechenkin”

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Bar­dzo pro­sta i pysz­na sałat­ka z wątrób­ką. Jej soczy­stość, deli­kat­ną kon­sy­sten­cję i przy­jem­ny smak doce­nią doro­śli i dzieci.

Będziesz potrzeb ował: 350 g wątrób­ki dro­bio­wej, po 1 mar­chew­ce i cebu­li, 3 goto­wa­ne jaja kurze, 3 ogór­ki kiszo­ne, 100 g twar­de­go sera, 1 duży pęczek liści sała­ty, kil­ka gałą­zek koper­ku, majo­nez i sól, 3 ząb­ki czosnku.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Umyć wątrób­kę i goto­wać we wrzą­cej wodzie przez 15 minut do mięk­ko­ści, ostu­dzić i pokro­ić w cien­kie paski. Jaj­ka kurze goto­wać w oso­lo­nej wodzie przez 8–9 minut po ugo­to­wa­niu, obrać ze sko­ru­pek i zetrzeć na tarce.

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

2. pod­sma­żyć cebu­lę i mar­chew­kę na ole­ju roślin­nym do mięk­ko­ści i lek­kie­go zru­mie­nie­nia, dodać drob­no posie­ka­ny czo­snek, ostudzić.

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

3. Na osob­nych taler­zach zetrzeć twar­dy ser i ogór­ki, prze­ło­żyć majo­nez do pla­sti­ko­wej toreb­ki lub jed­no­ra­zo­wej toreb­ki na cia­sto. Wyło­żyć talerz umy­ty­mi i osu­szo­ny­mi liść­mi sałaty.

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

4. Uło­żyć sałat­kę war­stwa­mi, wyrów­nu­jąc i lek­ko ubi­ja­jąc. Kolej­ność warstw: wątrób­ka (lek­ko poso­lo­na), oczko majo­ne­zu, ogór­ki, sma­żo­ne warzy­wa, sól i posma­ro­wa­ne majo­ne­zem, goto­wa­ne jaj­ka, sól i majo­nez, ser. Przed poda­niem ude­ko­ro­wać koperkiem.

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

2. Sałatka z wątróbką i grejpfrutem

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Głów­ne “skrzyp­ce” w tej sałat­ce gra soczy­sty, lek­ko gorz­ki miąższ grejp­fru­ta. Jest zaska­ku­ją­co smaczny!

Potrzeb­ne będą: 0,5 kg wątrób­ki dro­bio­wej, 1 duży grejp­frut, 1 czer­wo­na cebu­la, po 1 łyżecz­ce soli i cukru, szczyp­ta mie­lo­ne­go pie­przu, 2–3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka octu, 1 pęczek liści sałaty.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Sma­żyć wątrób­kę i cien­ko pokro­jo­ną cebu­lę na oli­wie z oli­wek, aż będą ugo­to­wa­ne i zru­mie­nio­ne.
2. W sala­ter­ce wymie­szać gorą­cą wątrób­kę i cebu­lę, cien­ko pokro­jo­ne liście sała­ty, dodać obra­ne z folii i pokro­jo­ne na małe kawał­ki pla­stry grejp­fru­ta. Dopra­wić sałat­kę mie­szan­ką oli­wy z oli­wek, octu, soli, cukru i przypraw.

3. Sałatka z wątróbki drobiowej dla smakoszy

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Możesz być zasko­czo­ny, ale wątrób­ka dro­bio­wa wspa­nia­le har­mo­ni­zu­je w sałat­kach z grusz­ką i winogronami.

Będziesz potrze­bo­wać: 250 g wątrób­ki z kur­cza­ka, 1 kiść wino­gron, 1 duża grusz­ka, 5 pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 1 czer­wo­na cebu­la, 1 pęczek ruko­li, 3 łyż­ki sosu sojo­we­go, szczyp­ta mie­lo­ne­go imbi­ru i roz­ma­ry­nu, 1 łyż­ka cukru, 2 łyż­ki ole­ju roślinnego.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Sma­żyć kawał­ki wątrób­ki dro­bio­wej do poło­wy ugo­to­wa­nia w mie­szan­ce sosu sojo­we­go, ole­ju roślin­ne­go, cukru, roz­ma­ry­nu i imbi­ru. Wsy­pać czer­wo­ną cebu­lę pokro­jo­ną w cien­kie pół­pier­ście­nie, cien­kie pla­ster­ki grusz­ki i dusić wszyst­ko razem do ugo­to­wa­nia.
2. Wino­gro­na prze­kro­jo­ne na pół wło­żyć do sala­ter­ki, jeśli są pest­ki, usu­nąć je. Dodać pla­ster­ki pomi­do­ra i roz­drob­nio­ne liście ruko­li. Dodać gorą­cą wątrób­kę i grusz­ki, wymie­szać, stop­nio­wo doda­jąc sos z patelni.

4. Sałatka z wątróbki drobiowej z orzechami

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Kolej­ne nie­sa­mo­wi­te połą­cze­nie sma­ko­we: wątrób­ka z orze­cha­mi wło­ski­mi i warzywami!

Potrzeb­ne będą: 0,5 kg wątrób­ki z kur­cza­ka, 350 g pomi­do­rów, 1 strąk papry­ki, 1 cebu­la, 70 g zia­ren orze­chów wło­skich, 2 łyż­ki prze­sia­nej mąki, 2 ząb­ki czosn­ku, kil­ka gałą­zek kolen­dry, 4 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, sól mor­ska i mie­lo­ny czar­ny pieprz.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Posy­pać kawał­ki wątrób­ki mąką ze wszyst­kich stron, sma­żyć na ole­ju aż do skar­me­li­zo­wa­nia.
2. drob­no posie­kać warzy­wa, wymie­szać z posie­ka­ny­mi zio­ła­mi i pokru­szo­ny­mi orze­cha­mi, dopra­wić do sma­ku przy­pra­wa­mi i ole­jem roślin­nym, poda­wać wymie­sza­ne z gorą­cą sma­żo­ną wątróbką.

5. Koreańska sałatka z wątróbką i marchewką

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Bar­dzo smacz­na sałat­ka, któ­ra będzie god­nym zamien­ni­kiem dla znu­dzo­nych wine­gre­tów i oliwek.

Potrzeb­ne będą: 250 g wątrób­ki dro­bio­wej, 1 cebu­la, 150 g kore­ań­skiej mar­chew­ki, 0,5 pusz­ki zie­lo­ne­go grosz­ku z pusz­ki, mie­lo­ny pieprz, sól mor­ska i 5 łyżek majonezu.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Pokro­ić wątrób­kę dro­bio­wą w słup­ki lub kost­kę i wymie­szać ze sma­żo­ny­mi krąż­ka­mi cebu­li.
2. Pokro­ić kore­ań­skie mar­chew­ki na pół lub na trzy czę­ści, tak aby słom­ki nie były zbyt dłu­gie, prze­nieść je do wątrób­ki i cebu­li.
3) Pozo­sta­je dodać do sałat­ki zie­lo­ny gro­szek, bez solan­ki, i ubrać majo­ne­zem. Ta sałat­ka może być poda­wa­na zarów­no na cie­pło, jak i na zimno.

6. Sałatka z wątróbką drobiową “Dary jesieni”

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Magicz­ne połą­cze­nie sma­żo­nej wątrób­ki ze świe­ży­mi owo­ca­mi i pikant­nym sosem.

Będziesz potrze­bo­wać:
Na sałat­kę: 200 g wątrób­ki dro­bio­wej, 0,5 słod­ko-kwa­śne­go jabł­ka, 100 g wino­gron bez­pest­ko­wych, 1 pęczek sała­ty, przy­pra­wy.
Sos: 1 łyżecz­ka mio­du, 2 łyżecz­ki octu bal­sa­micz­ne­go, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek z pierw­sze­go tło­cze­nia, sól mor­ska i mie­lo­ny pieprz.

Przy­go­to­wa­nie:
1- Lek­ko poso­lić i popie­przyć pie­czo­ne wątrób­ki z kur­cza­ka aż do ugo­to­wa­nia, roz­ło­żyć je i spłasz­czyć na tale­rzu wyło­żo­nym liść­mi sała­ty.
2. Na wierz­chu wątrób­ki uło­żyć jabł­ko pokro­jo­ne w pla­ster­ki i wino­gro­na prze­kro­jo­ne na pół.
3. Wymie­szać skład­ni­ki dres­sin­gu, polać sałat­kę i natych­miast podawać.

7. Sałatka z wątróbki z naleśnikami jajecznymi

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Bar­dzo nie­ty­po­wym skład­ni­kiem, któ­ry z roku na rok sta­je się coraz bar­dziej popu­lar­ny, są cien­kie nale­śni­ki jajecz­ne. W sałat­ce z wątrób­ki dro­bio­wej są one szcze­gól­nie odpowiednie!

Potrzeb­ne będą: 0,5 kg wątrób­ki dro­bio­wej, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 3 ogór­ki kiszo­ne, 3 jaj­ka, 1 łyż­ka mie­lo­nych orze­chów wło­skich, 2 ząb­ki czosn­ku, 3–4 łyż­ki majo­ne­zu, 1,5 łyż­ki prze­sia­nej mąki.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Sma­żyć wątrób­kę pokro­jo­ną w paski, aż będzie ugo­to­wa­na. Osob­no pod­sma­żyć cebu­lę i mar­chew­kę na zło­ty kolor. Ogór­ki pokro­ić w pla­ster­ki, umie­ścić na roz­grza­nej suchej patel­ni, sma­żyć na śred­nim ogniu przez oko­ło 5 minut.
2) Przy­go­to­wać płyn­ne cia­sto z jajek, mąki i szczyp­ty soli i usma­żyć 4 cien­kie nale­śni­ki jajecz­ne. Zwi­nąć każ­dy nale­śnik w cia­sny rulon i pokro­ić w poprzek na 5–6 kawał­ków.
3. Wymie­szać wątrób­kę, warzy­wa, orze­chy i posie­ka­ny czo­snek w sala­ter­ce, dodać rolad­ki z jajek, polać majonezem.

8. Gorąca sałatka z wątróbką drobiową i grzybami

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Tę sałat­kę poda­je się na cie­pło jako doda­tek do goto­wa­nych ziem­nia­ków lub ryżu.

Potrzeb­ne będą: 0,5 kg wątrób­ki dro­bio­wej, 1 duża mar­chew­ka, 600 g pie­cza­rek, 1 duża cebu­la, 2 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 2–3 jaj­ka, 150 g twar­de­go sera, 1 opa­ko­wa­nie majo­ne­zu, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Sma­żyć wątrób­kę pokro­jo­ną w dużą kost­kę do cza­su ugo­to­wa­nia, poso­lić i dopra­wić do sma­ku, wło­żyć do sala­ter­ki odpo­wied­niej do poda­nia.
2) Na patel­nię doda­wać na prze­mian cebu­lę, mar­chew i grzy­by, sma­żyć do zru­mie­nie­nia, prze­ło­żyć do sala­ter­ki z wątrób­ką, upew­nia­jąc się, że na patel­ni pozo­sta­ła mak­sy­mal­na ilość tłusz­czu.
3. Do sałat­ki dodać star­te jaj­ka na twar­do, polać majo­ne­zem i ude­ko­ro­wać star­tym serem.

9. Sałatka z wątróbki drobiowej na obiad

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Pysz­na, obfi­ta i nie­dro­ga sałat­ka, któ­ra ide­al­nie nada­je się na peł­ny obiad.

Będziesz potrze­bo­wać: 350 g wątrób­ki dro­bio­wej, 5 jajek na twar­do, 2 duże ziem­nia­ki, 2 cebu­le, 2 mar­chew­ki, 1 opa­ko­wa­nie majonezu.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Ugo­tuj wątrób­kę, jaj­ka i ziem­nia­ki w osob­nych garn­kach, aż będą goto­we, obierz i pokrój w cien­kie paski, możesz zetrzeć je na gru­bej tar­ce.
2. Pokro­ić mar­chew i cebu­lę, sma­żyć do zru­mie­nie­nia na ole­ju roślin­nym.
3. Zło­żyć sałat­kę war­stwa­mi, każ­da pokry­ta gęstą siat­ką majo­ne­zo­wą: ziem­nia­ki, wątro­ba, sma­żo­na cebu­la i mar­chew, biał­ka jaj. Ude­ko­ro­wać sałat­kę star­ty­mi żółtkami.

10. Sałatka z wątróbką drobiową “Zakusochny”

Салат с куриной печенью - 10 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Ta sałat­ka wyróż­nia się ostrym sma­kiem, będzie odpo­wied­nia na każ­dym świą­tecz­nym stole.

Będziesz potrzeb ował: 400 g wątrób­ki dro­bio­wej, 3 duże mar­chew­ki, 2–3 jaja kurze, 2 cebu­le, 1 łyż­ka mie­lo­nej papry­ki chi­li, 1 łyżecz­ka mie­szan­ki mie­lo­ne­go pie­przu, 1 opa­ko­wa­nie majo­ne­zu, 2 łyż­ki octu jabł­ko­we­go, 250 ml wody.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Mary­no­wać cebu­lę pokro­jo­ną w cien­kie krąż­ki w occie i cie­płej wodzie przez kil­ka godzin.
2. Ugo­to­wać wątrób­kę, mar­chew i jaj­ka w osob­nych pojem­ni­kach.
3. Wymie­szać w misce star­te ugo­to­wa­ne jaj­ka i mar­chew­kę, pokro­jo­ną wątrób­kę, wyci­śnię­tą mary­no­wa­ną cebu­lę, paprycz­kę chi­li i mie­szan­kę mie­lo­ne­go pie­przu, dopra­wić majonezem.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

dziewiętnaście − 12 =