Sos czosnkowy: jak go zrobić i jakich składników użyć?

Sos czosn­ko­wy jest uwa­ża­ny za jeden z naj­po­pu­lar­niej­szych na całym świe­cie. Kucha­rze z całe­go świa­ta uży­wa­ją go w swo­ich prze­pi­sach. Sos ten har­mo­ni­zu­je z wie­lo­ma przy­sma­ka­mi, ponie­waż może uzu­peł­niać nie­mal każ­de danie.

Jed­nak pomi­mo takiej sła­wy nie ma dokład­nych infor­ma­cji na temat dokład­ne­go kra­ju, w któ­rym wyna­le­zio­no tę przy­pra­wę czosnkową.

Чесночный соус: как изготовить и какие ингредиенты лучше использовать

Skład

Sos czosn­ko­wy może pochwa­lić się róż­ny­mi warian­ta­mi przy­go­to­wa­nia. W skła­dzie kla­sycz­nej wer­sji znaj­du­ją się nastę­pu­ją­ce składniki:

  1. 2 ząb­ki czosnku.
  2. 4 lub 5 łyżek kwa­śnej śmietany.
  3. 1 łyż­ka sosu sojowego.
  4. 30 g sera topionego.
  5. 1 łyż­ka posie­ka­ne­go koperku.
  6. Moż­na dodać sól do smaku.
  7. Moż­na rów­nież dodać zmie­lo­ny czar­ny pieprz, aby wzmoc­nić smak.

Cza­sa­mi doświad­cze­ni kucha­rze doda­ją do przy­pra­wy wodę lub sok z cytry­ny. Prze­pis ten jest sto­so­wa­ny głów­nie przez kucha­rzy europejskich.

Przydatne właściwości i kalorie

Чесночный соус: как изготовить и какие ингредиенты лучше использовать

Sos czosn­ko­wy

Wie­lu eks­per­tów zale­ca sto­so­wa­nie sosu czosn­ko­we­go, ponie­waż może on zapo­bie­gać cho­ro­bom takim jak udar mózgu i zawał ser­ca. Ponad­to jego wła­ści­wo­ści lecz­ni­cze mogą obni­żyć poziom cho­le­ste­ro­lu. Nale­ży jed­nak doda­wać go do potraw tyl­ko w umiar­ko­wa­nych ilościach.

Pod­sta­wą sosu jest czo­snek. Zawie­ra on wita­mi­ny C i B. Kom­po­zy­cja zawie­ra rów­nież fos­for, żela­zo, wapń i wie­le innych przy­dat­nych pier­wiast­ków. Olej­ki ete­rycz­ne zawar­te w czosn­ku nada­ją mu dość spe­cy­ficz­ny zapach. Czo­snek zapo­bie­ga roz­wo­jo­wi onko­lo­gii, zapo­bie­ga namna­ża­niu się bak­te­rii zakaź­nych, a nawet zwal­cza gruźlicę.

Zawar­tość kalo­rii w pro­duk­cie wyno­si 335 kilo­ka­lo­rii na sto gra­mów pro­duk­tu. Biał­ko w nim wyno­si 1,6 gra­ma, tłusz­cze – 32,2 gra­ma, a węglo­wo­da­ny tyl­ko 9,1 gra­ma. Dla­te­go pro­dukt jest uwa­ża­ny za bar­dzo pożyw­ny i pra­wie niezbędny.

Przepis na klasyczny sos czosnkowy

Чесночный соус: как изготовить и какие ингредиенты лучше использовать

Goto­wa­nie sosu czosn­ko­we­go zaj­mu­je nie­wie­le cza­su, co jest jego nie­wąt­pli­wą zale­tą. Przed goto­wa­niem nale­ży upew­nić się, że wszyst­kie skład­ni­ki są dostępne.

Prze­pis na taką przy­pra­wę w 100 g jest następujący:

  • Nale­ży wziąć sos sojo­wy, kope­rek, sól (do sma­ku) i pieprz (do sma­ku) i naprze­mien­nie doda­wać je do śmietany.
  • Roz­to­pio­ny ser powi­nien być starty.
  • Czo­snek nale­ży obrać, moc­no zmiaż­dżyć i razem z roz­to­pio­nym serem wrzu­cić do powsta­łej mieszanki.
  • Pamię­taj, aby wymie­szać powsta­łą mie­sza­ni­nę. Lepiej jest robić to dłu­żej, ale lep­szej jakości.

Jak gotować w domu

Sma­ko­sze od daw­na wolą pro­stą przy­pra­wę od podob­ne­go pro­duk­tu z jogur­tu, śmie­ta­ny i tym podob­nych. W tym arty­ku­le dowiesz się, jak zro­bić sos czosn­ko­wy w domu.

Na bazie jogurtu

Чесночный соус: как изготовить и какие ингредиенты лучше использовать

Sos z jogur­tem przy­go­to­wu­je się w nastę­pu­ją­cy sposób:

Nale­ży mieć do dyspozycji:

  • 160ml jogur­tu natu­ral­ne­go (jogur­ty z tru­skaw­ka­mi, cze­ko­la­dą i inny­mi rze­cza­mi nie spraw­dzą się).
  • 1 ogó­rek.
  • 10g czosn­ku.
  • 10g koper­ku.
  • Sok z cytry­ny (2 łyżeczki).
  • 1 łyż­ka ole­ju (naj­le­piej oli­wy z oliwek).
  • Dodaj szczyp­tę soli do smaku.

Nale­ży pamię­tać, że mie­sza­ni­na oka­że się gęsta tyl­ko wte­dy, gdy jogurt był rów­nież gęsty.

Prze­pis na goto­wa­nie sosu czosn­ko­we­go na bazie jogur­tu o wadze 100g:

  1. Ogó­rek nale­ży dokład­nie umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  2. Z tego, co otrzy­ma­my, nale­ży wyci­snąć sok ręka­mi. Jego usu­nię­cie jest koniecz­ne, aby mie­sza­ni­na oka­za­ła się gęsta.
  3. Następ­nie nale­ży obrać czo­snek i zetrzeć go na tarce.
  4. Drob­no posie­kaj koperek.
  5. Wszyst­ko to nale­ży połą­czyć w jed­nej misce.
  6. Teraz dodaj jogurt, sok z cytry­ny i olej do miski i dopraw solą lub pie­przem do smaku.
  7. Po dokład­nym wymie­sza­niu moż­na natych­miast podać przy­pra­wę na stół.

Na bazie majonezu

Чесночный соус: как изготовить и какие ингредиенты лучше использовать

Majo­nez

Przy­go­to­wa­nie sosu na bazie majo­ne­zu w domu zaj­mu­je zale­d­wie pięć minut. Jest uni­wer­sal­nym dodat­kiem do mięs, ziem­nia­ków, cuki­nii i innych potraw.

Skład­ni­ki, któ­re nale­ży przy­go­to­wać, aby uzy­skać czte­ry por­cje produktu:

  • 100 g majonezu.
  • 3 ząb­ki czosnku.
  • 1 lub 2 szczyp­ty soli.
  • 1 lub 2 szczyp­ty mie­lo­ne­go czar­ne­go pieprzu.

Jak przy­go­to­wać przy­pra­wę czosn­ko­wą na bazie majonezu?

  1. Czo­snek nale­ży obrać i wycisnąć.
  2. Nale­ży dodać sól lub pieprz według wła­sne­go uznania.
  3. Następ­nie nale­ży dodać 100 g majonezu.
  4. Dokład­nie wymie­szać otrzy­ma­ną masę.

Sosy z czosn­ku, do przy­go­to­wa­nia któ­rych uży­wa się majo­ne­zu, mogą być pod­sta­wą innych rodza­jów podob­nych przypraw.

Ze śmietany

Domo­wy sos czosn­ko­wy moż­na przy­go­to­wać nawet ze śmie­ta­ny. Aby uzy­skać 100 g pro­duk­tu, potrzeb­ne będą nastę­pu­ją­ce składniki:

  • Kwa­śna śmie­ta­na (250g).
  • 2 ząb­ki czosnku.
  • Sok z 1/3 cytryny.
  • 1 łyż­ka pietruszki.
  • 1 łyż­ka kolendry.
  • Według uzna­nia oso­by gotu­ją­cej, 1 lub 2 szczyp­ty soli/pieprzu.
  • Dwie duże łyż­ki wrzą­cej wody.

Sos czosn­ko­wo-śmie­ta­no­wy przy­go­to­wu­je się w nastę­pu­ją­cy sposób:

  1. Drob­no posie­kać pie­trusz­kę lub kolendrę.
  2. Czo­snek nale­ży zetrzeć na tarce.
  3. W misce wymie­szać śmie­ta­nę z czosnkiem.
  4. Następ­nie dodać pie­trusz­kę i kolen­drę, sok z cytryny.
  5. Dodać sól lub pieprz do smaku.
  6. Na koniec nale­ży wlać powsta­łą mie­sza­ni­nę prze­go­to­wa­ną wodą do sta­nu kefiru.

Z orzechami włoskimi

Aby przy­go­to­wać sos czosn­ko­wy w roz­mia­rze 3/4 całej fili­żan­ki z orze­cha­mi wło­ski­mi, będziesz potrzebować:

  • 100g obra­nych orze­chów włoskich.
  • 150ml oli­wy z oliwek.
  • 2–5 ząb­ków czosnku.
  • Sól lub pieprz (ćwierć łyżeczki).

Oto jak zro­bić sos czosn­ko­wy w domu przy uży­ciu obra­nych orze­chów włoskich:

  1. Zmiel jądra obra­nych orze­chów wraz z czosnkiem.
  2. Umieść to w misce.
  3. Dopraw solą lub pieprzem.
  4. Dodaj oli­wę z oli­wek (po kro­pli na raz).
  5. Ener­gicz­nie pocie­rać do uzy­ska­nia gęstej konsystencji.

Z pastą pomidorową

Чесночный соус: как изготовить и какие ингредиенты лучше использовать

Pasta pomi­do­ro­wa

Nale­ży wie­dzieć, że ten pro­dukt, wyko­na­ny z pasty pomi­do­ro­wej, może wyda­wać się ostry lub pie­ką­cy w język.

Skład­ni­ki potrzeb­ne na 100 g pro­duk­tu to:

  • 2 łyż­ki pasty pomi­do­ro­wej (nie mylić z ketchupem).
  • 5 ząb­ków czosnku.
  • Jeden pomi­dor.
  • 300 ml zwy­kłe­go bulionu.
  • Zmie­lo­ny pieprz na czub­ku noża.

Meto­da goto­wa­nia sosu czosn­ko­we­go w domu:

  1. Nale­ży obrać pięć ząb­ków czosn­ku, po czym jeden z nich odło­żyć na bok.
  2. Pomi­dor nale­ży zalać gorą­cą wodą i obrać ze skórki.
  3. Następ­nie pomi­dor nale­ży drob­no posiekać.
  4. Pomi­do­ry nale­ży dusić, aby sta­ły się miękkie.
  5. Czo­snek nale­ży posie­kać, dodać do nie­go olej.
  6. Nale­ży go sma­żyć, aż poja­wi się dys­kret­ny zapach.
  7. Następ­nie nale­ży dodać do nie­go dwie łyż­ki pasty i dusić przez co naj­mniej dwie minuty.
  8. Do tego dodać uzy­ska­ną na począt­ku mie­szan­kę i dusić jesz­cze przez kil­ka minut.
  9. Powsta­łą przy­pra­wę nale­ży prze­lać do miski i dodać do niej bulion.
  10. Zare­zer­wo­wa­ny czo­snek mie­lo­ny nale­ży zmie­lić i dodać do tego samego.
  11. Moż­na dodać sól lub pieprz.

Z chlebem

Чесночный соус: как изготовить и какие ингредиенты лучше использовать

Sos czosn­ko­wy z chlebem

Oso­by, któ­re zaj­mu­ją się przy­go­to­wy­wa­niem sała­tek, wie­dzą, jak pra­wi­dło­wo przy­go­to­wać ten pro­dukt. Aby uzy­skać 100 g sosu, potrzeb­ne są nastę­pu­ją­ce składniki:

  • Chleb pszen­ny (300g).
  • Jed­na cytryna.
  • Sok z cytry­ny (z jed­nej cytryny).
  • 10 ząb­ków czosnku.
  • 100 ml ole­ju roślinnego.
  • Dla sma­ku, 1 lub 2 szczyp­ty soli lub mie­lo­ne­go pieprzu.

Spo­sób na przy­go­to­wa­nie przy­pra­wy czosn­ko­wej w domu, przy uży­ciu chleba:

  1. Nale­ży cien­ko pokro­ić chleb.
  2. Następ­nie nale­ży zmiaż­dżyć czo­snek i roz­pro­wa­dzić go na powsta­łych krom­kach chleba.
  3. Pie­kar­nik powi­nien być roz­grza­ny do 200 stopni.
  4. Chleb nale­ży umie­ścić na bla­sze do pie­cze­nia i wło­żyć bla­chę do piekarnika.
  5. Chleb powi­nien wyschnąć.
  6. Kawał­ki chle­ba nale­ży wło­żyć do blen­de­ra i rozdrobnić.
  7. Zetrzeć łyż­kę skór­ki z czy­stej cytryny.
  8. Wymie­szać łyż­kę skór­ki z roz­drob­nio­nym chlebem.
  9. Wymie­szaj sok z cytry­ny z olejem.
  10. Powsta­łą mie­szan­ką zalać pokru­szo­ny chleb.
  11. Dokład­nie wymieszać.

Z ryazhenką

Чесночный соус: как изготовить и какие ингредиенты лучше использовать

Ryazhen­ka

Skład­ni­ki na 100 g produktu:

  • 4 łyż­ki sto­ło­we ryazhenki.
  • 4 łyż­ki majonezu.
  • 4 łyż­ki kwa­śnej śmietany.
  • Cytry­na.
  • Hme­li-sune­li.
  • 6 ząb­ków czosnku.
  • Moż­na dodać 1 lub 2 szczyp­ty pieprzu.
  • Może być 1 lub 2 szczyp­ty soli.
  • Dodaj cukier do sma­ku w umiar­ko­wa­nych ilościach.

Sos czosn­ko­wy z ryazhen­ki przy­go­to­wu­je się w nastę­pu­ją­cy sposób:

  1. Naj­pierw nale­ży wymie­szać w misce śmie­ta­nę, ryazhen­kę i majonez.
  2. Dla sma­ku dodać cukier lub sól.
  3. Wyci­śnij sok z jed­nej czwar­tej cytry­ny do miski.
  4. Posie­kaj czosnek.
  5. Wlać do miski pół­to­rej łyż­ki chmielu-suneli.
  6. Dorzu­cić pieprz.
  7. Dokład­nie wymie­szać i pozo­sta­wić w lodów­ce do cał­ko­wi­te­go ugotowania.

Co można ugotować z sosem czosnkowym

Nie jest tajem­ni­cą, że sos czosn­ko­wy może stać się pod­sta­wą praw­dzi­we­go przysmaku.

Przepisy na gotowanie potraw ze zdjęciami

Prze­pi­sy w sie­ci są dość zróż­ni­co­wa­ne. Oto nie­któ­re z nich:

  • Wie­przo­wi­na w pie­kar­ni­ku z sosem czosn­ko­wym, zapie­ka­na z ziemniakami.
  1. 400 g wie­przo­wi­ny nale­ży dokład­nie umyć, odciąć żyły. Następ­nie nale­ży umie­ścić go w spe­cjal­nie przy­go­to­wa­nej misce, wysma­ro­wa­nej tłuszczem.
  2. Aby uzy­skać przy­pra­wy, nale­ży wymie­szać 2 łyż­ki kwa­śnej śmie­ta­ny, 2 łyż­ki majo­ne­zu i 2 ząb­ki czosn­ku (nale­ży je oczy­ścić i drob­no posie­kać przed gotowaniem).
  3. Następ­nie nale­ży pokro­ić 6 kawał­ków ziem­nia­ków i ugo­to­wać je na parze.
  4. Ziem­nia­ki powin­ny być sta­ran­nie uło­żo­ne wokół wie­przo­wi­ny, a sos powi­nien być wyla­ny na wierzch.
  5. Całość wkła­da­my do pie­kar­ni­ka i pie­cze­my w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni przez 40 minut.
  6. Danie jest gotowe.

Чесночный соус: как изготовить и какие ингредиенты лучше использовать

  • Sałat­ka ze szczawiem.
  1. Nale­ży wziąć 1 pęczek szcza­wiu, 1 jaj­ko kurze, 5 kawał­ków rzod­kiew­ki, 2 pomi­do­ry, 3 ogór­ki i oczy­wi­ście 2 łyż­ki sosu czosnkowego.
  2. Wszyst­kie warzy­wa nale­ży gru­bo posiekać.
  3. Jaj­ko kurze nale­ży ubić i lek­ko pod­sma­żyć z obu stron. Powin­ny powstać małe kawałki.
  4. Wszyst­ko to wymie­szaj z przy­pra­wą czosn­ko­wą i uzy­skaj pysz­ną i zdro­wą domo­wą sałatkę.

Чесночный соус: как изготовить и какие ингредиенты лучше использовать

  • Sha­war­ma w pita z serem.
  1. Nale­ży wziąć 50 g kapu­sty, 1 pita z serem, 50 g pomi­do­rów, 50 g ogór­ków, 100 g kur­cza­ka i sos czosnkowy.
  2. Kur­cza­ka nale­ży dopra­wić solą lub pie­przem według uzna­nia, a następ­nie sma­żyć na patel­ni do cał­ko­wi­te­go ugotowania.
  3. Następ­nie nale­ży wziąć duży kawa­łek pity, posma­ro­wać go sosem czosn­ko­wym za pomo­cą łyż­ki sto­ło­wej. Ilość zale­ży od uzna­nia kucharza.
  4. Następ­nie nale­ży uło­żyć kapu­stę na picie, a następ­nie mię­so z kurczaka.
  5. Na wierz­chu pita nale­ży poło­żyć pokro­jo­ne ogór­ki i pomidory.
  6. To, co masz, powi­nie­neś ostroż­nie zwinąć.
  7. Wysu­szyć sha­war­mę z obu stron na gorą­cej patelni.

Чесночный соус: как изготовить и какие ингредиенты лучше использовать

Podobne potrawy

Potra­wy podob­ne do sosu z czosn­kiem moż­na przypisać:

  • Pesto.
  • Szpa­ra­gi sojowe.
  • Musz­tar­da Dijon.
  • Czer­wo­na herbata.

Jak zakonserwować na zimę

Aby wyko­nać tę pro­ce­du­rę, nale­ży naj­pierw zmiaż­dżyć 350 g czosn­ku. Następ­nie do zmiaż­dżo­ne­go czosn­ku nale­ży dodać pół łyż­ki soli kuchen­nej i pół­to­rej szklan­ki rafi­no­wa­ne­go ole­ju. Powsta­łą mie­sza­ni­nę nale­ży sumien­nie ubić.

To, co otrzy­masz, musisz wlać do spe­cjal­ne­go sło­ika i wysłać do zim­ne­go i ciem­ne­go miej­sca do przechowywania.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

dwanaście − 2 =