Sos czosnkowy jest uważany za jeden z najpopularniejszych na całym świecie. Kucharze z całego świata używają go w swoich przepisach. Sos ten harmonizuje z wieloma przysmakami, ponieważ może uzupełniać niemal każde danie.
Jednak pomimo takiej sławy nie ma dokładnych informacji na temat dokładnego kraju, w którym wynaleziono tę przyprawę czosnkową.
- Skład
- Przydatne właściwości i kalorie
- Przepis na klasyczny sos czosnkowy
- Jak gotować w domu
- Na bazie jogurtu
- Na bazie majonezu
- Ze śmietany
- Z orzechami włoskimi
- Z pastą pomidorową
- Z chlebem
- Z ryazhenką
- Co można ugotować z sosem czosnkowym
- Przepisy na gotowanie potraw ze zdjęciami
- Podobne potrawy
- Jak zakonserwować na zimę
Skład
Sos czosnkowy może pochwalić się różnymi wariantami przygotowania. W składzie klasycznej wersji znajdują się następujące składniki:
- 2 ząbki czosnku.
- 4 lub 5 łyżek kwaśnej śmietany.
- 1 łyżka sosu sojowego.
- 30 g sera topionego.
- 1 łyżka posiekanego koperku.
- Można dodać sól do smaku.
- Można również dodać zmielony czarny pieprz, aby wzmocnić smak.
Czasami doświadczeni kucharze dodają do przyprawy wodę lub sok z cytryny. Przepis ten jest stosowany głównie przez kucharzy europejskich.
Przydatne właściwości i kalorie
Sos czosnkowy
Wielu ekspertów zaleca stosowanie sosu czosnkowego, ponieważ może on zapobiegać chorobom takim jak udar mózgu i zawał serca. Ponadto jego właściwości lecznicze mogą obniżyć poziom cholesterolu. Należy jednak dodawać go do potraw tylko w umiarkowanych ilościach.
Podstawą sosu jest czosnek. Zawiera on witaminy C i B. Kompozycja zawiera również fosfor, żelazo, wapń i wiele innych przydatnych pierwiastków. Olejki eteryczne zawarte w czosnku nadają mu dość specyficzny zapach. Czosnek zapobiega rozwojowi onkologii, zapobiega namnażaniu się bakterii zakaźnych, a nawet zwalcza gruźlicę.
Zawartość kalorii w produkcie wynosi 335 kilokalorii na sto gramów produktu. Białko w nim wynosi 1,6 grama, tłuszcze – 32,2 grama, a węglowodany tylko 9,1 grama. Dlatego produkt jest uważany za bardzo pożywny i prawie niezbędny.
Przepis na klasyczny sos czosnkowy
Gotowanie sosu czosnkowego zajmuje niewiele czasu, co jest jego niewątpliwą zaletą. Przed gotowaniem należy upewnić się, że wszystkie składniki są dostępne.
Przepis na taką przyprawę w 100 g jest następujący:
- Należy wziąć sos sojowy, koperek, sól (do smaku) i pieprz (do smaku) i naprzemiennie dodawać je do śmietany.
- Roztopiony ser powinien być starty.
- Czosnek należy obrać, mocno zmiażdżyć i razem z roztopionym serem wrzucić do powstałej mieszanki.
- Pamiętaj, aby wymieszać powstałą mieszaninę. Lepiej jest robić to dłużej, ale lepszej jakości.
Jak gotować w domu
Smakosze od dawna wolą prostą przyprawę od podobnego produktu z jogurtu, śmietany i tym podobnych. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić sos czosnkowy w domu.
Na bazie jogurtu
Sos z jogurtem przygotowuje się w następujący sposób:
Należy mieć do dyspozycji:
- 160ml jogurtu naturalnego (jogurty z truskawkami, czekoladą i innymi rzeczami nie sprawdzą się).
- 1 ogórek.
- 10g czosnku.
- 10g koperku.
- Sok z cytryny (2 łyżeczki).
- 1 łyżka oleju (najlepiej oliwy z oliwek).
- Dodaj szczyptę soli do smaku.
Należy pamiętać, że mieszanina okaże się gęsta tylko wtedy, gdy jogurt był również gęsty.
Przepis na gotowanie sosu czosnkowego na bazie jogurtu o wadze 100g:
- Ogórek należy dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Z tego, co otrzymamy, należy wycisnąć sok rękami. Jego usunięcie jest konieczne, aby mieszanina okazała się gęsta.
- Następnie należy obrać czosnek i zetrzeć go na tarce.
- Drobno posiekaj koperek.
- Wszystko to należy połączyć w jednej misce.
- Teraz dodaj jogurt, sok z cytryny i olej do miski i dopraw solą lub pieprzem do smaku.
- Po dokładnym wymieszaniu można natychmiast podać przyprawę na stół.
Na bazie majonezu
Majonez
Przygotowanie sosu na bazie majonezu w domu zajmuje zaledwie pięć minut. Jest uniwersalnym dodatkiem do mięs, ziemniaków, cukinii i innych potraw.
Składniki, które należy przygotować, aby uzyskać cztery porcje produktu:
- 100 g majonezu.
- 3 ząbki czosnku.
- 1 lub 2 szczypty soli.
- 1 lub 2 szczypty mielonego czarnego pieprzu.
Jak przygotować przyprawę czosnkową na bazie majonezu?
- Czosnek należy obrać i wycisnąć.
- Należy dodać sól lub pieprz według własnego uznania.
- Następnie należy dodać 100 g majonezu.
- Dokładnie wymieszać otrzymaną masę.
Sosy z czosnku, do przygotowania których używa się majonezu, mogą być podstawą innych rodzajów podobnych przypraw.
Ze śmietany
-
Sos czosnkowy z kwaśną śmietaną
Domowy sos czosnkowy można przygotować nawet ze śmietany. Aby uzyskać 100 g produktu, potrzebne będą następujące składniki:
- Kwaśna śmietana (250g).
- 2 ząbki czosnku.
- Sok z 1/3 cytryny.
- 1 łyżka pietruszki.
- 1 łyżka kolendry.
- Według uznania osoby gotującej, 1 lub 2 szczypty soli/pieprzu.
- Dwie duże łyżki wrzącej wody.
Sos czosnkowo-śmietanowy przygotowuje się w następujący sposób:
- Drobno posiekać pietruszkę lub kolendrę.
- Czosnek należy zetrzeć na tarce.
- W misce wymieszać śmietanę z czosnkiem.
- Następnie dodać pietruszkę i kolendrę, sok z cytryny.
- Dodać sól lub pieprz do smaku.
- Na koniec należy wlać powstałą mieszaninę przegotowaną wodą do stanu kefiru.
Z orzechami włoskimi
-
Orzech włoski
Aby przygotować sos czosnkowy w rozmiarze 3/4 całej filiżanki z orzechami włoskimi, będziesz potrzebować:
- 100g obranych orzechów włoskich.
- 150ml oliwy z oliwek.
- 2–5 ząbków czosnku.
- Sól lub pieprz (ćwierć łyżeczki).
Oto jak zrobić sos czosnkowy w domu przy użyciu obranych orzechów włoskich:
- Zmiel jądra obranych orzechów wraz z czosnkiem.
- Umieść to w misce.
- Dopraw solą lub pieprzem.
- Dodaj oliwę z oliwek (po kropli na raz).
- Energicznie pocierać do uzyskania gęstej konsystencji.
Z pastą pomidorową
Pasta pomidorowa
Należy wiedzieć, że ten produkt, wykonany z pasty pomidorowej, może wydawać się ostry lub piekący w język.
Składniki potrzebne na 100 g produktu to:
- 2 łyżki pasty pomidorowej (nie mylić z ketchupem).
- 5 ząbków czosnku.
- Jeden pomidor.
- 300 ml zwykłego bulionu.
- Zmielony pieprz na czubku noża.
Metoda gotowania sosu czosnkowego w domu:
- Należy obrać pięć ząbków czosnku, po czym jeden z nich odłożyć na bok.
- Pomidor należy zalać gorącą wodą i obrać ze skórki.
- Następnie pomidor należy drobno posiekać.
- Pomidory należy dusić, aby stały się miękkie.
- Czosnek należy posiekać, dodać do niego olej.
- Należy go smażyć, aż pojawi się dyskretny zapach.
- Następnie należy dodać do niego dwie łyżki pasty i dusić przez co najmniej dwie minuty.
- Do tego dodać uzyskaną na początku mieszankę i dusić jeszcze przez kilka minut.
- Powstałą przyprawę należy przelać do miski i dodać do niej bulion.
- Zarezerwowany czosnek mielony należy zmielić i dodać do tego samego.
- Można dodać sól lub pieprz.
Z chlebem
Sos czosnkowy z chlebem
Osoby, które zajmują się przygotowywaniem sałatek, wiedzą, jak prawidłowo przygotować ten produkt. Aby uzyskać 100 g sosu, potrzebne są następujące składniki:
- Chleb pszenny (300g).
- Jedna cytryna.
- Sok z cytryny (z jednej cytryny).
- 10 ząbków czosnku.
- 100 ml oleju roślinnego.
- Dla smaku, 1 lub 2 szczypty soli lub mielonego pieprzu.
Sposób na przygotowanie przyprawy czosnkowej w domu, przy użyciu chleba:
- Należy cienko pokroić chleb.
- Następnie należy zmiażdżyć czosnek i rozprowadzić go na powstałych kromkach chleba.
- Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 stopni.
- Chleb należy umieścić na blasze do pieczenia i włożyć blachę do piekarnika.
- Chleb powinien wyschnąć.
- Kawałki chleba należy włożyć do blendera i rozdrobnić.
- Zetrzeć łyżkę skórki z czystej cytryny.
- Wymieszać łyżkę skórki z rozdrobnionym chlebem.
- Wymieszaj sok z cytryny z olejem.
- Powstałą mieszanką zalać pokruszony chleb.
- Dokładnie wymieszać.
Z ryazhenką
Ryazhenka
Składniki na 100 g produktu:
- 4 łyżki stołowe ryazhenki.
- 4 łyżki majonezu.
- 4 łyżki kwaśnej śmietany.
- Cytryna.
- Hmeli-suneli.
- 6 ząbków czosnku.
- Można dodać 1 lub 2 szczypty pieprzu.
- Może być 1 lub 2 szczypty soli.
- Dodaj cukier do smaku w umiarkowanych ilościach.
Sos czosnkowy z ryazhenki przygotowuje się w następujący sposób:
- Najpierw należy wymieszać w misce śmietanę, ryazhenkę i majonez.
- Dla smaku dodać cukier lub sól.
- Wyciśnij sok z jednej czwartej cytryny do miski.
- Posiekaj czosnek.
- Wlać do miski półtorej łyżki chmielu-suneli.
- Dorzucić pieprz.
- Dokładnie wymieszać i pozostawić w lodówce do całkowitego ugotowania.
Co można ugotować z sosem czosnkowym
Nie jest tajemnicą, że sos czosnkowy może stać się podstawą prawdziwego przysmaku.
Przepisy na gotowanie potraw ze zdjęciami
Przepisy w sieci są dość zróżnicowane. Oto niektóre z nich:
- Wieprzowina w piekarniku z sosem czosnkowym, zapiekana z ziemniakami.
- 400 g wieprzowiny należy dokładnie umyć, odciąć żyły. Następnie należy umieścić go w specjalnie przygotowanej misce, wysmarowanej tłuszczem.
- Aby uzyskać przyprawy, należy wymieszać 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki majonezu i 2 ząbki czosnku (należy je oczyścić i drobno posiekać przed gotowaniem).
- Następnie należy pokroić 6 kawałków ziemniaków i ugotować je na parze.
- Ziemniaki powinny być starannie ułożone wokół wieprzowiny, a sos powinien być wylany na wierzch.
- Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
- Danie jest gotowe.
- Sałatka ze szczawiem.
- Należy wziąć 1 pęczek szczawiu, 1 jajko kurze, 5 kawałków rzodkiewki, 2 pomidory, 3 ogórki i oczywiście 2 łyżki sosu czosnkowego.
- Wszystkie warzywa należy grubo posiekać.
- Jajko kurze należy ubić i lekko podsmażyć z obu stron. Powinny powstać małe kawałki.
- Wszystko to wymieszaj z przyprawą czosnkową i uzyskaj pyszną i zdrową domową sałatkę.
- Shawarma w pita z serem.
- Należy wziąć 50 g kapusty, 1 pita z serem, 50 g pomidorów, 50 g ogórków, 100 g kurczaka i sos czosnkowy.
- Kurczaka należy doprawić solą lub pieprzem według uznania, a następnie smażyć na patelni do całkowitego ugotowania.
- Następnie należy wziąć duży kawałek pity, posmarować go sosem czosnkowym za pomocą łyżki stołowej. Ilość zależy od uznania kucharza.
- Następnie należy ułożyć kapustę na picie, a następnie mięso z kurczaka.
- Na wierzchu pita należy położyć pokrojone ogórki i pomidory.
- To, co masz, powinieneś ostrożnie zwinąć.
- Wysuszyć shawarmę z obu stron na gorącej patelni.
Podobne potrawy
Potrawy podobne do sosu z czosnkiem można przypisać:
- Pesto.
- Szparagi sojowe.
- Musztarda Dijon.
- Czerwona herbata.
Jak zakonserwować na zimę
Aby wykonać tę procedurę, należy najpierw zmiażdżyć 350 g czosnku. Następnie do zmiażdżonego czosnku należy dodać pół łyżki soli kuchennej i półtorej szklanki rafinowanego oleju. Powstałą mieszaninę należy sumiennie ubić.
To, co otrzymasz, musisz wlać do specjalnego słoika i wysłać do zimnego i ciemnego miejsca do przechowywania.