Apetyczne sosy śmietanowe przygotowane do kurczaka staną się dla Ciebie prawdziwą różdżką. Dzięki nim możesz po prostu usmażyć udka lub upiec (a nawet ugotować) pierś i uzyskać ciekawe, oryginalne danie. Nie będziesz musiał szukać skomplikowanych, wieloetapowych przepisów, aby mile zaskoczyć swoją rodzinę. Poniżej zebrano 6 ich najbardziej udanych wariantów.
- Jak przygotować sos śmietanowy do kurczaka?
- Sos śmietanowy do kurczaka: przepisy kulinarne
- Klasyczny sos śmietanowy do kurczaka
- Sos śmietanowy do kurczaka z czosnkiem na patelni
- Sos do kurczaka w piekarniku ze śmietany
- Kremowy sos do kurczaka z kwaśnej śmietany
- Przepis na biały sos do kurczaka ze śmietany z chrzanem i orzechami
- Sos śmietanowo-grzybowy do kurczaka
- Podsumowanie
Jak przygotować sos śmietanowy do kurczaka?
Sosy śmietanowe podawane z kurczakiem przygotujesz w zaledwie kilka minut. Istnieją warianty nawet bez podgrzewania, w których wystarczy wymieszać wszystkie główne składniki i schłodzić je w lodówce.
Bardziej złożona, ale smaczna opcja polega na połączeniu śmietany, śmietany i bulionu, a także podgrzaniu składników w rondlu lub na patelni. Na przykład można mieszać produkty mleczne w równych proporcjach (100–120 g każdy), rozcieńczać je 1,5 łyżki bulionu, dodać 50 g mąki smażonej na 50 g roztopionego masła. A potem – sól, pieprz smakołyk i dopraw go dodatkowymi ulubionymi przyprawami, posiekanymi ziołami.
Wskazówki dotyczące gotowania kremowego delikatnego sosu do kurczaka ze śmietany:
- Wybierz niezbyt tłusty produkt mleczny jako podstawę przysmaku. Optymalnie – 15–20%.
- Jeśli chcesz rozcieńczyć masę do pożądanej konsystencji, wygodnie jest użyć do tego nie tylko różnych rodzajów bulionu, ale także kefiru, śmietany, a nawet zwykłej wody.
- Wiele zależy od jakości głównego produktu mlecznego. Jeśli zawiera składniki roślinne w kompozycji, nie warto używać go jako podstawy sosu. A domowa wersja okazuje się zbyt tłusta.
Warianty ciepłego sosu z rondla nadają się nawet do duszenia mięsa z kurczaka lub gotowania w piekarniku. Albo ptak jest podlewany nim podczas serwowania. Zimne wersje mieszanki zwykle okazują się grubsze. Wygodne jest nawet zanurzanie w nich bryłek lub pasków.
Sos śmietanowy do kurczaka: przepisy kulinarne
Sos z kwaśną śmietaną, przeznaczony do kurczaka, można przygotować według różnych przepisów. Najprostsze, najsmaczniejsze i najszybsze z nich zostały opublikowane poniżej. Możesz wybrać odpowiednie, w zależności od tego, jakie danie powinny uzupełniać, a także od dostępności produktów w lodówce i dostępu do kuchenki.
Klasyczny sos śmietanowy do kurczaka
Klasyczny
Najprostszą wersję przygotowuje się bez podgrzewania. Wystarczy wymieszać niezbędne składniki. Można go przyrządzić nawet na łonie natury, podczas pikniku. Kuchenka do tego celu nie będzie potrzebna.
Jakie produkty są potrzebne:
- kwaśna śmietana – 120–130 g;
- różne świeże zioła (na przykład pietruszka i bazylia) – 20–30 g;
- czosnek – 1–2 ząbki;
- sól, przyprawy.
Przygotowanie:
- Główny produkt mleczny od razu posolić i przyprawić.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Umyj zieleninę, strząśnij nadmiar wody, oderwij liście od gałązek i drobno je posiekaj.
- Dodaj składniki przygotowane w drugim i trzecim kroku do bazy śmietany.
Dokładnie wymieszaj składniki i podawaj powstałą masę kurczakowi. Mięso drobiowe w dowolnej formie będzie bardziej delikatne, soczyste i smaczne.
Sos śmietanowy do kurczaka z czosnkiem na patelni
Sos śmietanowo-czosnkowy
Tutaj do przygotowania kremowego sosu czosnkowo-śmietanowego do smażonego lub gotowanego kurczaka potrzebna będzie już patelnia. Składniki nie są po prostu łączone, ale podgrzewane na kuchence. W rezultacie uzyskuje się rodzaj sosu, w którym można nawet dusić filety lub udka, skrzydełka.
Jakie produkty są potrzebne:
- śmietana – 130–140 g;
- mąka i masło – po 40–50 g;
- śmietana (niskotłuszczowa) – 110–120 ml;
- czosnek – 2–4 ząbki
- bulion – 1,5 łyżki;
- bazylia, kolendra – 50 g;
- sól.
Zamiast bulionu można użyć zwykłej wody. A zamiast mąki jako zagęszczacza do przysmaku należy wziąć ser. Na przykład suluguni lub “holenderski”. Będzie musiał być drobno starty i zmieszany z resztą składników.
Przygotowanie:
- Podgrzej śmietanę do 35 stopni i wymieszaj z ciepłym bulionem. Wygodnie jest to zrobić bezpośrednio na patelni z grubym dnem.
- Dodaj do masy drugi główny produkt mleczny, ubij trzepaczką.
- Podgrzewać mieszaninę przez 2–3 minuty.
- Dodaj sól, posiekane zioła i starty czosnek, natychmiast wyjmij z kuchenki.
- Osobno podsmażyć mąkę na roztopionym maśle do uzyskania kremowego koloru. Dodaj ją do bazy przysmaku.
- Podgrzewać mieszaninę przez kolejne 30 sekund, ale nie doprowadzać do wrzenia.
W razie potrzeby przecedzić sos do kurczaka, ugotowanego na patelni z kwaśnej śmietany z czosnkiem. Na przykład wygodnie jest to zrobić za pomocą sita.
Sos do kurczaka w piekarniku ze śmietany
Istnieje jeszcze jedna prosta opcja przygotowania pysznego i gęstego sosu śmietanowego do kurczaka, ale już nie na patelni, ale w piekarniku. W takim sosie wygodnie jest natychmiast ugotować ptaka. Lub można wstępnie usmażyć jego kawałki na rumianą skórkę, a następnie – wysłać do pieczenia w delikatnej kremowej masie.
Jakie produkty są potrzebne:
- śmietana – 1 pełna filiżanka
- cebula – 1 główka;
- czosnek – 3–4 ząbki;
- masło, sól, pieprz – do smaku;
Sposób przygotowania:
- Obierz czosnek i posiekaj go w dowolny wygodny sposób. Na przykład przepuścić przez prasę lub drobno zetrzeć.
- Wymieszać przygotowany czosnek ze śmietaną, solą i pieprzem.
- Cebulę obrać, drobno posiekać i smażyć na dowolnym tłuszczu do miękkości.
- Wymieszaj kawałki warzyw z podstawą przysmaku.
Wlać powstały sos na ptaka i wysłać go do piekarnika do pieczenia. Ważne jest, aby nie przesadzać z daniem. Powinien okazać się miękki, soczysty i jednocześnie – powinno pozostać wystarczająco dużo sosu, aby zanurzyć w nim mięso i kromki chleba.
Kremowy sos do kurczaka z kwaśnej śmietany
Miękki sos śmietanowy z kwaśnej śmietany
Bardzo ciekawy i smaczny sos z kwaśnej śmietany jest szybki i łatwy do zrobienia z dodatkiem cebuli, musztardy i ogórka kiszonego do podania z kurczakiem. Natychmiast poprawi sytuację, jeśli danie z ptaka okazało się suche. W razie potrzeby doda mu również smaku.
Jakie produkty są potrzebne:
- kwaśna śmietana i niskotłuszczowa śmietana – po 120 g;
- słodka musztarda – 20 g
- czosnek – 1 ząbek;
- ogórek kiszony i cebula – po 80 g;
- olej, sól, zioła, przyprawy.
Przygotowanie:
- Wymieszać śmietanę i śmietanę z musztardą we wspólnej misce.
- Cebulę obrać, drobno posiekać i smażyć na małym ogniu przez 2–3 minuty. Kawałki cebuli powinny być miękkie i lekko zrumienione.
- Umieść gęstą mieszankę białej bazy na patelni z cebulą i podgrzewaj na małym ogniu przez 3–4 minuty, stale mieszając.
- Gdy mieszanina lekko zgęstnieje, dodać posiekany czosnek, drobno posiekaną marynatę i zioła.
Posolić i popieprzyć mieszankę, uprzednio oceniając smak sosu i określając, czego mu brakuje.
Przepis na biały sos do kurczaka ze śmietany z chrzanem i orzechami
Biały delikatny sos śmietanowy do kurczaka można przygotować według bardzo nietypowej receptury z chrzanem i orzechami. Nadaje się do podawania smażonego, gotowanego lub pieczonego fileta z kurczaka.
Jakie produkty są potrzebne:
- śmietana – 400–450 g;
- korzeń chrzanu i orzechy włoskie – po 45–50 g;
- sól, przyprawy.
Przygotowanie:
- Przed przygotowaniem przysmaku należy obrać korzeń chrzanu i posiekać go, zamieniając w puree. Najwygodniejszym sposobem poradzenia sobie z tym zadaniem będzie użycie maszynki do mięsa. Możesz wziąć już posiekany gotowy składnik w sklepie, ale jego porcja będzie musiała zostać zwiększona o około 1,5 razy.
- Obrane orzechy włoskie drobno posiekać, włożyć do torby i zwinąć wałkiem do ciasta.
- Połącz produkt mleczny z resztą przygotowanych składników. Sól do smaku.
Powstały smakołyk jest podawany z różnymi potrawami. Na przykład można go postawić na stole na śniadanie wraz z nuggetsami lub paskami i białymi chrupiącymi tostami.
Sos śmietanowo-grzybowy do kurczaka
Biały sos śmietanowo-czosnkowy można przygotować według popularnej receptury z grzybami. Najlepiej nadają się do tego świeże grzyby. Przygotowana mieszanka jest pyszna do podawania zarówno na ciepło, jak i całkowicie schłodzona.
Jakie produkty są potrzebne:
- świeże grzyby (dobre są pieczarki lub boczniaki) – 230–260 g;
- kwaśna śmietana i śmietana po 1 łyżce;
- cebula – 80–100 g;
- czosnek – 2 ząbki;
- masło – 30–40 g;
- koperek – 1 pęczek;
- sól, papryka.
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone grzyby pokroić w drobną kostkę.
- Posiekać cebulę bez łusek.
- Obrany czosnek pokroić w kostkę.
- W rondelku roztopić masło i podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj grzyby i poczekaj, aż płyn odparuje.
- Dodaj śmietanę, sól i paprykę do mieszanki grzybowej i gotuj na małym ogniu przez kolejne 4–5 minut.
- Zmiksować mieszaninę blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozcieńczyć śmietaną do pożądanej konsystencji.
Podawać mieszankę z ulubionym przysmakiem z kurczaka. Na przykład pieczonymi lub pieczonymi podudziami. Można w niej dusić lub piec w piekarniku kawałki filetów mięsnych.
Podsumowanie
W zaledwie kilka minut można przygotować najbardziej apetyczny sos, który błyskawicznie odmieni smak potraw z kurczaka. Istnieje kilka wariantów udanych przepisów – na zimno i na ciepło, z grzybami, orzechami, cebulą, a nawet kiszonymi ogórkami. Wystarczy wypróbować je wszystkie i wybrać spośród nich ten idealny dla siebie.