Sałatka “Tbilisi” – 20 szybkich i smacznych przepisów na gruzińską sałatkę

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Więk­szość z nas koja­rzy gru­ziń­ską kuch­nię z keba­ba­mi, khin­ka­li i church­khe­la. Ale jest o wie­le wię­cej cie­ka­wych dań i nie­wy­ba­czal­ne było­by ich pomi­nię­cie! Na przy­kład sałat­ka mię­sna “Tbi­li­si”. Nie bez powo­du zosta­ła nazwa­na na cześć sto­li­cy Gru­zji! Dzie­li­my się 20 wspa­nia­ły­mi prze­pi­sa­mi na każ­dy gust!

1. Klasyczny przepis na sałatkę “Tbilisi”

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Goto­wą sałat­kę moż­na poda­wać na zim­no lub na ciepło.

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g goto­wa­nej woło­wi­ny, 150 g goto­wa­nej czer­wo­nej faso­li, 2 papry­ki, garść orze­chów wło­skich, 2 ząb­ki czosn­ku, 1 cebu­la, 1 łyż­ka posie­ka­nej ostrej papry­ki, jed­na trze­cia pęcz­ka kolen­dry, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka octu win­ne­go, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, skro­pić octem win­nym i odsta­wić na 10 minut. Posie­kać woło­wi­nę, kolen­drę, ostrą i papry­kę. Osu­szyć orze­chy wło­skie na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Wszyst­ko wymie­szać, dodać faso­lę, hopli-sune­li i wyci­śnię­ty czo­snek. Sałat­kę skro­pić oli­wą, poso­lić i wymieszać.

2. Sałatka “Tbilisi” z indykiem i fioletową cebulą

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Cebu­lę pokro­ić w gru­be półpierścienie.

Potrzeb­ne będą: 300 g goto­wa­ne­go indy­ka, 150 g czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 250 g papry­ki, pół strą­ka czer­wo­nej papry­ki, 2 ząb­ki czosn­ku, 20 g kolen­dry, pół fili­żan­ki orze­chów wło­skich, 1 łyż­ka soku z cytry­ny, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, hme­li-sune­li, mie­lo­ny czar­ny pieprz, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać indy­ka, kolen­drę, pieprz i ostrą papry­kę. Posie­kać cebu­lę, skro­pić sokiem z cytry­ny i odsta­wić na 10 minut. Wyrzu­cić faso­lę do dursz­la­ka i opłu­kać pod bie­żą­cą wodą. Wysu­szyć orze­chy na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Wymie­szać sałat­kę, dodać przy­pra­wy, sól, olej i mie­lo­ny czosnek.

3. Sałatka “Tbilisi” z wołowiną i suchą czerwoną fasolą

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Taka sałat­ka oka­zu­je się bar­dzo pięk­na z kolo­ro­wą papryką.

Potrzeb­ne będą: 300 g goto­wa­nej woło­wi­ny, 150 g suchej czer­wo­nej faso­li, 2 papry­ki, pół strą­ka ostrej papry­ki, 1 duża cebu­la, 20 g kolen­dry, garść orze­chów wło­skich, 2 ząb­ki czosn­ku, 30 ml oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka octu win­ne­go, hope­li sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Moczyć faso­lę przez 1 godzi­nę, zmie­nić wodę i goto­wać do mięk­ko­ści. Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie i spry­skać octem win­nym. Posie­kać woło­wi­nę, kolen­drę i oba rodza­je papry­ki. Osu­szyć orze­chy wło­skie na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Wszyst­ko razem wymie­szać, dodać wyci­śnię­ty czo­snek, olej, sól i hmeli-suneli.

4. Sałatka “Tbilisi” z cielęciną, czerwoną fasolą i fioletową cebulą

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Cie­lę­ci­nę gotu­je się śred­nio przez 1,5 godziny.

Potrzeb­ne będą: 300 g goto­wa­nej cie­lę­ci­ny, 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 2 papry­ki, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 100 g orze­chów wło­skich, 1/3 pęcz­ka kolen­dry, 2 ząb­ki czosn­ku, 1 łyż­ka octu, 30 ml oli­wy z oli­wek, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać cie­lę­ci­nę, papry­kę, kolen­drę i cebu­lę. Prze­ło­żyć cebu­lę do osob­nej miski, wymie­szać z octem i przy­kryć na 10 minut. Wysu­szyć orze­chy wło­skie na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Wyrzu­cić faso­lę do dursz­la­ka i opłu­kać pod bie­żą­cą wodą. Wymie­szać sałat­kę, dodać chmiel, sól, olej i wyci­śnię­ty czosnek.

5. Sałatka “Tbilisi” z kurczakiem

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Lek­ka wer­sja prze­pysz­nej gru­ziń­skiej sałatki.

Potrzeb­ne będą: 350 g goto­wa­ne­go kur­cza­ka, 1 pusz­ka faso­li z pusz­ki, 2 papry­ki, 1 strąk czer­wo­nej papry­ki, 1 cebu­la, garść orze­chów wło­skich, 10 g kolen­dry, 10 g pie­trusz­ki, 2 ząb­ki czosn­ku, 1 łyż­ka soku z cytry­ny, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, spry­skać sokiem z cytry­ny i odsta­wić na 10 minut. Wyrzu­cić faso­lę do dursz­la­ka i opłu­kać. Posie­kać kur­cza­ka, zio­ła, czo­snek, pieprz i czer­wo­ną papry­kę. Wysu­szyć orze­chy na patel­ni i posie­kać. Wszyst­ko razem wymie­szać, dodać sól, chmiel i oli­wę z oliwek.

6. Sałatka “Tbilisi” z wołowiną i granatem

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Czer­wo­ną papry­kę nale­ży oczy­ścić z nasion i lek­ko opłukać.

Potrzeb­ne będą: 400 g goto­wa­nej woło­wi­ny, 200 g goto­wa­nej czer­wo­nej faso­li, 300 g papry­ki, pół pęcz­ka czer­wo­nej papry­ki, 1/3 pęcz­ka kolen­dry, 1 duża cebu­la, 1 fili­żan­ka orze­chów wło­skich, 1 fili­żan­ka zia­ren gra­na­tu, 1 łyż­ka octu win­ne­go, 30 ml oli­wy z oli­wek, 0,5 łyżecz­ki nasion kolen­dry, mie­lo­ny czar­ny pieprz, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać woło­wi­nę, kolen­drę, pieprz i ostrą papry­kę. Posie­kać cebu­lę i spry­skać octem. Wysu­szyć orze­chy na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Wymie­szać sałat­kę, dodać faso­lę, przy­pra­wy, pest­ki gra­na­tu, sól i oli­wę z oliwek.

7. Pikantna sałatka “Tbilisi” z jagnięciną

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Pokrój jagnię­ci­nę i papry­kę na kawał­ki mniej wię­cej tej samej wielkości.

Potrzeb­ne będą: 400 g ugo­to­wa­nej jagnię­ci­ny, 300 g papry­ki, 200 g ugo­to­wa­nej faso­li, 1 strąk ostrej papry­ki, 1 duża cebu­la, 20 g kolen­dry, 100 g orze­chów wło­skich, 1 łyż­ka octu, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, spry­skać octem i odsta­wić na 10 minut. Osu­szyć orze­chy wło­skie na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Posie­kać jagnię­ci­nę, kolen­drę, ostrą papry­kę i pieprz. Wszyst­ko razem wymie­szać, dodać faso­lę i hme­li-sune­li. Sałat­kę “Tbi­li­si” polać oli­wą z oli­wek, poso­lić i wymieszać.

8. Sałatka “Tbilisi” z wieprzowiną i fasolą z puszki

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Sałat­ka “Tbi­li­si” dosko­na­le prze­cho­wu­je się w lodów­ce do trzech dni.

Potrzeb­ne będą: 300 g goto­wa­nej wie­przo­wi­ny, 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 2 papry­ki, 1 łyż­ka posie­ka­nej czer­wo­nej papry­ki, 1 cebu­la, 1/3 pęcz­ka kolen­dry, garść pra­żo­nych orze­chów wło­skich, 1 łyż­ka octu, 30 ml oli­wy z oli­wek, 0,5 łyż­ki kolen­dry w ziar­nach, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać wie­przo­wi­nę, kolen­drę i pieprz. Posie­kać cebu­lę, wymie­szać z octem, kolen­drą i przy­kryć pokryw­ką na 10 minut. Orze­chy posie­kać w blen­de­rze, faso­lę odsą­czyć na dursz­la­ku i opłu­kać. Wszyst­kie skład­ni­ki sałat­ki wymie­szać w misce, dodać ostrą papry­kę, chmiel, sól i olej.

9. Sałatka “Tbilisi” z ozorem wołowym

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Aby uła­twić czysz­cze­nie języ­ka, natych­miast po ugo­to­wa­niu wrzuć go na 10 minut do zim­nej wody.

Potrzeb­ne będą: 350 g goto­wa­ne­go ozo­ra woło­we­go, 200 g goto­wa­nej czer­wo­nej faso­li, pół sznur­ka papry­czek chi­li, 2 papry­ki, 1 duża cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, 1/3 pęcz­ka kolen­dry, garść orze­chów wło­skich, 1 łyż­ka octu jabł­ko­we­go, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, wymie­szać z octem i odsta­wić na 10 minut. Posie­kać język, kolen­drę i oba rodza­je papry­ki. Wysu­szyć orze­chy na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Wszyst­ko razem wymie­szać, dodać faso­lę, hopli-sune­li, wyci­śnię­ty czo­snek. Poso­lić i skro­pić sałat­kę oliwą.

10. Obfita sałatka “Tbilisi” z wieprzowiny z majonezem i bułką tartą

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Buł­kę tar­tą nale­ży poda­wać osob­no, aby moż­na ją było dodać do sałat­ki w trak­cie posiłku.

Potrzeb­ne będą: 400 g goto­wa­nej wie­przo­wi­ny, 2 papry­ki, 200 g goto­wa­nej czer­wo­nej faso­li, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 20 g pie­trusz­ki, 1 łyżecz­ka posie­ka­nej paprycz­ki chi­li, 3 łyż­ki majo­ne­zu, 100 g buł­ki tar­tej, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać wie­przo­wi­nę, cebu­lę, pie­trusz­kę i papry­kę, wymie­szać. Dodać faso­lę, posie­ka­ną paprycz­kę chi­li, chmiel i sól. Sałat­kę posma­ro­wać majo­ne­zem i wymie­szać. Do przy­go­to­wa­nej sałat­ki dodać buł­kę tartą.

11. Sałatka “Tbilisi” z wołowiną i piklami

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Mię­so powin­no być mak­sy­mal­nie ugo­to­wa­ne i miękkie.

Potrzeb­ne będą: 300 g goto­wa­nej woło­wi­ny, 200 g goto­wa­nej faso­li, 1 szklan­ka orze­chów wło­skich, 3 pikle, 2 słod­kie papry­ki, pół ostrej papry­ki, 1 duża cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, 1/3 pęcz­ka kolen­dry, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka octu jabł­ko­we­go, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać cebu­lę, spry­skać octem i odsta­wić na 10 minut. Pokro­ić woło­wi­nę, ogór­ki, kolen­drę, papry­kę i ostrą papry­kę. Orze­chy wło­skie wysu­szyć na patel­ni i posie­kać. Wszyst­ko wymie­szać, dodać faso­lę, chmiel, olej, sól i prze­ci­śnię­ty przez pra­skę czosnek.

12. Sałatka “Tbilisi” z sosem z granatów i pomidorami

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Sos z gra­na­tów daje wyczu­wal­ną kwa­sko­wa­tość, dla­te­go nale­ży doda­wać go do sałat­ki bar­dzo ostrożnie.

Potrzeb­ne będą: 400 g goto­wa­nej wie­przo­wi­ny, 200 g goto­wa­nej czer­wo­nej faso­li, 2 pomi­do­ry, 2 papry­ki, 1 łyż­ka posie­ka­nej czer­wo­nej papry­ki, 20 g kolen­dry, 1 cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, 100 orze­chów wło­skich, 1 łyż­ka octu win­ne­go, 2 łyż­ki sosu z gra­na­tów, 3 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać cebu­lę i skro­pić octem. Pokro­ić wie­przo­wi­nę, pomi­do­ry, pieprz i kolen­drę. Wysu­szyć orze­chy na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Wymie­szać wszyst­ko w dużej misce, dodać faso­lę, czer­wo­ną papry­kę, wyci­śnię­ty czo­snek, hme­li-sune­li i sos z gra­na­tu. Dopra­wić sałat­kę ole­jem roślin­nym i solą.

13. Sałatka wielkopostna “Tbilisi”

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Sałat­ka oka­zu­je się dość obfi­ta nawet bez mięsa.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 2 papry­ki, 20 g kolen­dry, 10 g pie­trusz­ki, 1 cebu­la, 1 ząbek czosn­ku, 1 łyż­ka octu win­ne­go, garść orze­chów wło­skich, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, skro­pić octem win­nym i odsta­wić na 10 minut. Wyrzu­cić faso­lę do dursz­la­ka i opłu­kać. Posie­kać papry­kę, zio­ła i czo­snek. Wysu­szyć orze­chy na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Wymie­szać sałat­kę, dodać chmiel, sól i skro­pić oliwą.

14. Sałatka “Tbilisi” ze smażonym kurczakiem i pomidorami

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Po usma­że­niu kur­cza­ka moż­na pokro­ić jesz­cze drobniej.

Potrzeb­ne będą: 400 g file­tu z kur­cza­ka, pół pusz­ki czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 2 pomi­do­ry, 1 słod­ka papry­ka, pół ostrej papry­ki, 1 cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, jed­na trze­cia pęcz­ka pie­trusz­ki, pół fili­żan­ki orze­chów wło­skich, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 2 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 1 łyż­ka octu win­ne­go, 0,5 łyżecz­ki nasion kolen­dry, chme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić filet z kur­cza­ka i sma­żyć na ole­ju roślin­nym aż do ugo­to­wa­nia. Wrzu­cić faso­lę do dursz­la­ka i opłu­kać. Posie­kać cebu­lę, spry­skać octem i pozo­sta­wić pod przy­kry­ciem na 10 minut. Posie­kać pomi­do­ry, natkę pie­trusz­ki, ostrą papry­kę i pieprz. Posie­kać orze­chy w blen­de­rze. Wszyst­ko wymie­szać, dodać prze­ci­śnię­ty przez pra­skę czo­snek, przy­pra­wy, sól i oli­wę z oliwek.

15. Sałatka “Tbilisi” z szynką

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Dosto­suj ilość czosn­ku i ostrej papry­ki do swo­je­go gustu.

Potrzeb­ne będą: 300 g szyn­ki, 2 papry­ki, 1 strąk czer­wo­nej papry­ki, 1 cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, 1/3 pęcz­ka kolen­dry, 100 g orze­chów wło­skich, 200 g ugo­to­wa­nej czer­wo­nej faso­li, 1 łyż­ka octu win­ne­go, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, skro­pić octem i przy­kryć pokryw­ką na 10 minut. Wysu­szyć orze­chy na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Posie­kać szyn­kę, kolen­drę, czo­snek, czer­wo­ną i słod­ką papry­kę. Wszyst­ko razem wymie­szać, dodać faso­lę i chmiel. Sałat­kę skro­pić oli­wą z oli­wek i posolić.

16. Sałatka “Tbilisi” z fasolą i kukurydzą

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Jeden z naj­prost­szych prze­pi­sów na sałat­kę “Tbi­li­si”!

Potrzeb­ne będą: 250 g goto­wa­nej wie­przo­wi­ny, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy z pusz­ki, 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 2 papry­ki, pół ostrej papry­ki, 1 duża cebu­la, 20 g pie­trusz­ki, 2 ząb­ki czosn­ku, 100 g orze­chów wło­skich, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka soku z cytry­ny, mie­lo­ny czar­ny pieprz, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Umie­ścić faso­lę i kuku­ry­dzę w dursz­la­ku i opłu­kać. Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie i skro­pić sokiem z cytry­ny. Wysu­szyć orze­chy na patel­ni i posie­kać je w blen­de­rze. Posie­kać wie­przo­wi­nę, pie­trusz­kę, czo­snek i oba rodza­je pie­przu. Wszyst­ko razem wymie­szać, dodać sól, przy­pra­wy i oli­wę z oliwek.

17. Sałatka “Tbilisi” bez ostrej papryki

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Spe­cjal­nie dla tych, któ­rzy nie lubią pikant­nych potraw.

Potrzeb­ne będą: 300 g goto­wa­nej woło­wi­ny, 2 papry­ki, 200 g goto­wa­nej czer­wo­nej faso­li, 1 cebu­la, 20 g kolen­dry, pół szklan­ki orze­chów wło­skich, 1 łyż­ka octu jabł­ko­we­go, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, mie­lo­na kolen­dra, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać woło­wi­nę, pieprz i kolen­drę. Cebu­lę posie­kać, spry­skać octem i odsta­wić na 10 minut. Orze­chy wysu­szyć w pie­kar­ni­ku i posie­kać w blen­de­rze. Wymie­szać sałat­kę, dodać faso­lę, mie­lo­ną kolen­drę, sól i olej.

18. Sałatka “Tbilisi” z serca wołowego

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Prze­pysz­na gru­ziń­ska sałat­ka ze zdro­wej żywności.

Potrzeb­ne będą: 400 g goto­wa­ne­go ser­ca woło­we­go, 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 300 g papry­ki, pół ostrej papry­ki, 1 cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, 1/3 pęcz­ka kolen­dry, 100 g orze­chów wło­skich, 1 łyż­ka octu jabł­ko­we­go, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 0,5 łyżecz­ki kolen­dry w ziar­nach, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać ser­ce, kolen­drę, papry­kę i ostrą papry­kę. Wyrzu­cić faso­lę do dursz­la­ka i opłu­kać pod bie­żą­cą wodą. Posie­kać cebu­lę i skro­pić octem. Wysu­szyć orze­chy na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Wszyst­ko wymie­szać, dodać przy­pra­wy, sól, olej i wyci­śnię­ty czosnek.

19. Sałatka “Tbilisi” z marynowanymi grzybami

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Warzy­wa i warzy­wa muszą być koniecz­nie soczy­ste i najświeższe.

Potrzeb­ne będą: 400 g goto­wa­nej woło­wi­ny, 200 g goto­wa­nej czer­wo­nej faso­li, 200 g mary­no­wa­nych grzy­bów, pół ostrej papry­ki, 2 paprycz­ki, 1 cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, 10 g natki pie­trusz­ki, 10 g kolen­dry, 1 fili­żan­ka orze­chów wło­skich, 1 łyż­ka octu, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, hme­li-sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, spry­skać octem i przy­kryć pokryw­ką na 10 minut. Pokro­ić woło­wi­nę, grzy­by, zio­ła i oba rodza­je papry­ki. Wysu­szyć orze­chy wło­skie na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Wszyst­ko wymie­szać, dodać czo­snek, faso­lę i hopli-sune­li. Sałat­kę “Tbi­li­si” polać oli­wą z oli­wek, poso­lić i wymieszać.

20. Sałatka “Tbilisi” ze smażonymi bakłażanami

Салат «Тбилиси» - 20 быстрых и вкусных рецептов грузинского салата

Nie smaż bakła­ża­nów przez dłu­gi czas, w prze­ciw­nym razie będą zbyt suche w sałatce.

Potrzeb­ne będą: 300 g goto­wa­nej woło­wi­ny, 1 pusz­ka faso­li z pusz­ki, 2 śred­nie bakła­ża­ny, 2 słod­kie papry­ki, pół pęcz­ka ostrej papry­ki, 1/3 pęcz­ka kolen­dry, 2 ząb­ki czosn­ku, 1 cebu­la, 100 orze­chów wło­skich, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 3 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 1 łyż­ka octu win­ne­go, mie­lo­ny czar­ny pieprz, hope­li sune­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Bakła­ża­ny pokro­ić w pla­stry i zalać oso­lo­ną wodą na 10 minut. Odce­dzić, osu­szyć każ­dy pla­ster i sma­żyć na ole­ju roślin­nym aż do ugo­to­wa­nia. Posie­kać woło­wi­nę, kolen­drę, papry­kę i ostrą papry­kę. Posie­kać cebu­lę i skro­pić octem. Wysu­szyć orze­chy na patel­ni i posie­kać w blen­de­rze. Wyrzu­cić faso­lę do dursz­la­ka i opłu­kać. Wymie­szać sałat­kę, dopra­wić solą, mie­lo­nym pie­przem, chmie­lem, oli­wą z oli­wek i mie­lo­nym czosnkiem.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

3 × trzy =