Większość z nas kojarzy gruzińską kuchnię z kebabami, khinkali i churchkhela. Ale jest o wiele więcej ciekawych dań i niewybaczalne byłoby ich pominięcie! Na przykład sałatka mięsna “Tbilisi”. Nie bez powodu została nazwana na cześć stolicy Gruzji! Dzielimy się 20 wspaniałymi przepisami na każdy gust!
- 1. Klasyczny przepis na sałatkę “Tbilisi”
- 2. Sałatka “Tbilisi” z indykiem i fioletową cebulą
- 3. Sałatka “Tbilisi” z wołowiną i suchą czerwoną fasolą
- 4. Sałatka “Tbilisi” z cielęciną, czerwoną fasolą i fioletową cebulą
- 5. Sałatka “Tbilisi” z kurczakiem
- 6. Sałatka “Tbilisi” z wołowiną i granatem
- 7. Pikantna sałatka “Tbilisi” z jagnięciną
- 8. Sałatka “Tbilisi” z wieprzowiną i fasolą z puszki
- 9. Sałatka “Tbilisi” z ozorem wołowym
- 10. Obfita sałatka “Tbilisi” z wieprzowiny z majonezem i bułką tartą
- 11. Sałatka “Tbilisi” z wołowiną i piklami
- 12. Sałatka “Tbilisi” z sosem z granatów i pomidorami
- 13. Sałatka wielkopostna “Tbilisi”
- 14. Sałatka “Tbilisi” ze smażonym kurczakiem i pomidorami
- 15. Sałatka “Tbilisi” z szynką
- 16. Sałatka “Tbilisi” z fasolą i kukurydzą
- 17. Sałatka “Tbilisi” bez ostrej papryki
- 18. Sałatka “Tbilisi” z serca wołowego
- 19. Sałatka “Tbilisi” z marynowanymi grzybami
- 20. Sałatka “Tbilisi” ze smażonymi bakłażanami
1. Klasyczny przepis na sałatkę “Tbilisi”
Gotową sałatkę można podawać na zimno lub na ciepło.
Będziesz potrzebować: 300 g gotowanej wołowiny, 150 g gotowanej czerwonej fasoli, 2 papryki, garść orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 łyżka posiekanej ostrej papryki, jedna trzecia pęczka kolendry, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie, skropić octem winnym i odstawić na 10 minut. Posiekać wołowinę, kolendrę, ostrą i paprykę. Osuszyć orzechy włoskie na patelni i posiekać w blenderze. Wszystko wymieszać, dodać fasolę, hopli-suneli i wyciśnięty czosnek. Sałatkę skropić oliwą, posolić i wymieszać.
2. Sałatka “Tbilisi” z indykiem i fioletową cebulą
Cebulę pokroić w grube półpierścienie.
Potrzebne będą: 300 g gotowanego indyka, 150 g czerwonej fasoli z puszki, 1 fioletowa cebula, 250 g papryki, pół strąka czerwonej papryki, 2 ząbki czosnku, 20 g kolendry, pół filiżanki orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, hmeli-suneli, mielony czarny pieprz, sól.
Przygotowanie: Posiekać indyka, kolendrę, pieprz i ostrą paprykę. Posiekać cebulę, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut. Wyrzucić fasolę do durszlaka i opłukać pod bieżącą wodą. Wysuszyć orzechy na patelni i posiekać w blenderze. Wymieszać sałatkę, dodać przyprawy, sól, olej i mielony czosnek.
3. Sałatka “Tbilisi” z wołowiną i suchą czerwoną fasolą
Taka sałatka okazuje się bardzo piękna z kolorową papryką.
Potrzebne będą: 300 g gotowanej wołowiny, 150 g suchej czerwonej fasoli, 2 papryki, pół strąka ostrej papryki, 1 duża cebula, 20 g kolendry, garść orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 30 ml oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, hopeli suneli, sól.
Przygotowanie: Moczyć fasolę przez 1 godzinę, zmienić wodę i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w półpierścienie i spryskać octem winnym. Posiekać wołowinę, kolendrę i oba rodzaje papryki. Osuszyć orzechy włoskie na patelni i posiekać w blenderze. Wszystko razem wymieszać, dodać wyciśnięty czosnek, olej, sól i hmeli-suneli.
4. Sałatka “Tbilisi” z cielęciną, czerwoną fasolą i fioletową cebulą
Cielęcinę gotuje się średnio przez 1,5 godziny.
Potrzebne będą: 300 g gotowanej cielęciny, 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, 2 papryki, 1 fioletowa cebula, 100 g orzechów włoskich, 1/3 pęczka kolendry, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka octu, 30 ml oliwy z oliwek, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Posiekać cielęcinę, paprykę, kolendrę i cebulę. Przełożyć cebulę do osobnej miski, wymieszać z octem i przykryć na 10 minut. Wysuszyć orzechy włoskie na patelni i posiekać w blenderze. Wyrzucić fasolę do durszlaka i opłukać pod bieżącą wodą. Wymieszać sałatkę, dodać chmiel, sól, olej i wyciśnięty czosnek.
5. Sałatka “Tbilisi” z kurczakiem
Lekka wersja przepysznej gruzińskiej sałatki.
Potrzebne będą: 350 g gotowanego kurczaka, 1 puszka fasoli z puszki, 2 papryki, 1 strąk czerwonej papryki, 1 cebula, garść orzechów włoskich, 10 g kolendry, 10 g pietruszki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie, spryskać sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut. Wyrzucić fasolę do durszlaka i opłukać. Posiekać kurczaka, zioła, czosnek, pieprz i czerwoną paprykę. Wysuszyć orzechy na patelni i posiekać. Wszystko razem wymieszać, dodać sól, chmiel i oliwę z oliwek.
6. Sałatka “Tbilisi” z wołowiną i granatem
Czerwoną paprykę należy oczyścić z nasion i lekko opłukać.
Potrzebne będą: 400 g gotowanej wołowiny, 200 g gotowanej czerwonej fasoli, 300 g papryki, pół pęczka czerwonej papryki, 1/3 pęczka kolendry, 1 duża cebula, 1 filiżanka orzechów włoskich, 1 filiżanka ziaren granatu, 1 łyżka octu winnego, 30 ml oliwy z oliwek, 0,5 łyżeczki nasion kolendry, mielony czarny pieprz, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Posiekać wołowinę, kolendrę, pieprz i ostrą paprykę. Posiekać cebulę i spryskać octem. Wysuszyć orzechy na patelni i posiekać w blenderze. Wymieszać sałatkę, dodać fasolę, przyprawy, pestki granatu, sól i oliwę z oliwek.
7. Pikantna sałatka “Tbilisi” z jagnięciną
Pokrój jagnięcinę i paprykę na kawałki mniej więcej tej samej wielkości.
Potrzebne będą: 400 g ugotowanej jagnięciny, 300 g papryki, 200 g ugotowanej fasoli, 1 strąk ostrej papryki, 1 duża cebula, 20 g kolendry, 100 g orzechów włoskich, 1 łyżka octu, 3 łyżki oliwy z oliwek, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie, spryskać octem i odstawić na 10 minut. Osuszyć orzechy włoskie na patelni i posiekać w blenderze. Posiekać jagnięcinę, kolendrę, ostrą paprykę i pieprz. Wszystko razem wymieszać, dodać fasolę i hmeli-suneli. Sałatkę “Tbilisi” polać oliwą z oliwek, posolić i wymieszać.
8. Sałatka “Tbilisi” z wieprzowiną i fasolą z puszki
Sałatka “Tbilisi” doskonale przechowuje się w lodówce do trzech dni.
Potrzebne będą: 300 g gotowanej wieprzowiny, 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, 2 papryki, 1 łyżka posiekanej czerwonej papryki, 1 cebula, 1/3 pęczka kolendry, garść prażonych orzechów włoskich, 1 łyżka octu, 30 ml oliwy z oliwek, 0,5 łyżki kolendry w ziarnach, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Posiekać wieprzowinę, kolendrę i pieprz. Posiekać cebulę, wymieszać z octem, kolendrą i przykryć pokrywką na 10 minut. Orzechy posiekać w blenderze, fasolę odsączyć na durszlaku i opłukać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce, dodać ostrą paprykę, chmiel, sól i olej.
9. Sałatka “Tbilisi” z ozorem wołowym
Aby ułatwić czyszczenie języka, natychmiast po ugotowaniu wrzuć go na 10 minut do zimnej wody.
Potrzebne będą: 350 g gotowanego ozora wołowego, 200 g gotowanej czerwonej fasoli, pół sznurka papryczek chili, 2 papryki, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 pęczka kolendry, garść orzechów włoskich, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie, wymieszać z octem i odstawić na 10 minut. Posiekać język, kolendrę i oba rodzaje papryki. Wysuszyć orzechy na patelni i posiekać w blenderze. Wszystko razem wymieszać, dodać fasolę, hopli-suneli, wyciśnięty czosnek. Posolić i skropić sałatkę oliwą.
10. Obfita sałatka “Tbilisi” z wieprzowiny z majonezem i bułką tartą
Bułkę tartą należy podawać osobno, aby można ją było dodać do sałatki w trakcie posiłku.
Potrzebne będą: 400 g gotowanej wieprzowiny, 2 papryki, 200 g gotowanej czerwonej fasoli, 1 fioletowa cebula, 20 g pietruszki, 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili, 3 łyżki majonezu, 100 g bułki tartej, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Posiekać wieprzowinę, cebulę, pietruszkę i paprykę, wymieszać. Dodać fasolę, posiekaną papryczkę chili, chmiel i sól. Sałatkę posmarować majonezem i wymieszać. Do przygotowanej sałatki dodać bułkę tartą.
11. Sałatka “Tbilisi” z wołowiną i piklami
Mięso powinno być maksymalnie ugotowane i miękkie.
Potrzebne będą: 300 g gotowanej wołowiny, 200 g gotowanej fasoli, 1 szklanka orzechów włoskich, 3 pikle, 2 słodkie papryki, pół ostrej papryki, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 pęczka kolendry, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu jabłkowego, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Posiekać cebulę, spryskać octem i odstawić na 10 minut. Pokroić wołowinę, ogórki, kolendrę, paprykę i ostrą paprykę. Orzechy włoskie wysuszyć na patelni i posiekać. Wszystko wymieszać, dodać fasolę, chmiel, olej, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek.
12. Sałatka “Tbilisi” z sosem z granatów i pomidorami
Sos z granatów daje wyczuwalną kwaskowatość, dlatego należy dodawać go do sałatki bardzo ostrożnie.
Potrzebne będą: 400 g gotowanej wieprzowiny, 200 g gotowanej czerwonej fasoli, 2 pomidory, 2 papryki, 1 łyżka posiekanej czerwonej papryki, 20 g kolendry, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100 orzechów włoskich, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki sosu z granatów, 3 łyżki oleju roślinnego, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Posiekać cebulę i skropić octem. Pokroić wieprzowinę, pomidory, pieprz i kolendrę. Wysuszyć orzechy na patelni i posiekać w blenderze. Wymieszać wszystko w dużej misce, dodać fasolę, czerwoną paprykę, wyciśnięty czosnek, hmeli-suneli i sos z granatu. Doprawić sałatkę olejem roślinnym i solą.
13. Sałatka wielkopostna “Tbilisi”
Sałatka okazuje się dość obfita nawet bez mięsa.
Będziesz potrzebować: 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, 2 papryki, 20 g kolendry, 10 g pietruszki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka octu winnego, garść orzechów włoskich, 3 łyżki oliwy z oliwek, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie, skropić octem winnym i odstawić na 10 minut. Wyrzucić fasolę do durszlaka i opłukać. Posiekać paprykę, zioła i czosnek. Wysuszyć orzechy na patelni i posiekać w blenderze. Wymieszać sałatkę, dodać chmiel, sól i skropić oliwą.
14. Sałatka “Tbilisi” ze smażonym kurczakiem i pomidorami
Po usmażeniu kurczaka można pokroić jeszcze drobniej.
Potrzebne będą: 400 g filetu z kurczaka, pół puszki czerwonej fasoli z puszki, 2 pomidory, 1 słodka papryka, pół ostrej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, jedna trzecia pęczka pietruszki, pół filiżanki orzechów włoskich, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka octu winnego, 0,5 łyżeczki nasion kolendry, chmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Pokroić filet z kurczaka i smażyć na oleju roślinnym aż do ugotowania. Wrzucić fasolę do durszlaka i opłukać. Posiekać cebulę, spryskać octem i pozostawić pod przykryciem na 10 minut. Posiekać pomidory, natkę pietruszki, ostrą paprykę i pieprz. Posiekać orzechy w blenderze. Wszystko wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sól i oliwę z oliwek.
15. Sałatka “Tbilisi” z szynką
Dostosuj ilość czosnku i ostrej papryki do swojego gustu.
Potrzebne będą: 300 g szynki, 2 papryki, 1 strąk czerwonej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 pęczka kolendry, 100 g orzechów włoskich, 200 g ugotowanej czerwonej fasoli, 1 łyżka octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie, skropić octem i przykryć pokrywką na 10 minut. Wysuszyć orzechy na patelni i posiekać w blenderze. Posiekać szynkę, kolendrę, czosnek, czerwoną i słodką paprykę. Wszystko razem wymieszać, dodać fasolę i chmiel. Sałatkę skropić oliwą z oliwek i posolić.
16. Sałatka “Tbilisi” z fasolą i kukurydzą
Jeden z najprostszych przepisów na sałatkę “Tbilisi”!
Potrzebne będą: 250 g gotowanej wieprzowiny, 1 puszka kukurydzy z puszki, 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, 2 papryki, pół ostrej papryki, 1 duża cebula, 20 g pietruszki, 2 ząbki czosnku, 100 g orzechów włoskich, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, mielony czarny pieprz, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Umieścić fasolę i kukurydzę w durszlaku i opłukać. Cebulę pokroić w półpierścienie i skropić sokiem z cytryny. Wysuszyć orzechy na patelni i posiekać je w blenderze. Posiekać wieprzowinę, pietruszkę, czosnek i oba rodzaje pieprzu. Wszystko razem wymieszać, dodać sól, przyprawy i oliwę z oliwek.
17. Sałatka “Tbilisi” bez ostrej papryki
Specjalnie dla tych, którzy nie lubią pikantnych potraw.
Potrzebne będą: 300 g gotowanej wołowiny, 2 papryki, 200 g gotowanej czerwonej fasoli, 1 cebula, 20 g kolendry, pół szklanki orzechów włoskich, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, mielona kolendra, sól.
Przygotowanie: Posiekać wołowinę, pieprz i kolendrę. Cebulę posiekać, spryskać octem i odstawić na 10 minut. Orzechy wysuszyć w piekarniku i posiekać w blenderze. Wymieszać sałatkę, dodać fasolę, mieloną kolendrę, sól i olej.
18. Sałatka “Tbilisi” z serca wołowego
Przepyszna gruzińska sałatka ze zdrowej żywności.
Potrzebne będą: 400 g gotowanego serca wołowego, 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, 300 g papryki, pół ostrej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/3 pęczka kolendry, 100 g orzechów włoskich, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 0,5 łyżeczki kolendry w ziarnach, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Posiekać serce, kolendrę, paprykę i ostrą paprykę. Wyrzucić fasolę do durszlaka i opłukać pod bieżącą wodą. Posiekać cebulę i skropić octem. Wysuszyć orzechy na patelni i posiekać w blenderze. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, sól, olej i wyciśnięty czosnek.
19. Sałatka “Tbilisi” z marynowanymi grzybami
Warzywa i warzywa muszą być koniecznie soczyste i najświeższe.
Potrzebne będą: 400 g gotowanej wołowiny, 200 g gotowanej czerwonej fasoli, 200 g marynowanych grzybów, pół ostrej papryki, 2 papryczki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 10 g natki pietruszki, 10 g kolendry, 1 filiżanka orzechów włoskich, 1 łyżka octu, 3 łyżki oliwy z oliwek, hmeli-suneli, sól.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie, spryskać octem i przykryć pokrywką na 10 minut. Pokroić wołowinę, grzyby, zioła i oba rodzaje papryki. Wysuszyć orzechy włoskie na patelni i posiekać w blenderze. Wszystko wymieszać, dodać czosnek, fasolę i hopli-suneli. Sałatkę “Tbilisi” polać oliwą z oliwek, posolić i wymieszać.
20. Sałatka “Tbilisi” ze smażonymi bakłażanami
Nie smaż bakłażanów przez długi czas, w przeciwnym razie będą zbyt suche w sałatce.
Potrzebne będą: 300 g gotowanej wołowiny, 1 puszka fasoli z puszki, 2 średnie bakłażany, 2 słodkie papryki, pół pęczka ostrej papryki, 1/3 pęczka kolendry, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 100 orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka octu winnego, mielony czarny pieprz, hopeli suneli, sól.
Przygotowanie: Bakłażany pokroić w plastry i zalać osoloną wodą na 10 minut. Odcedzić, osuszyć każdy plaster i smażyć na oleju roślinnym aż do ugotowania. Posiekać wołowinę, kolendrę, paprykę i ostrą paprykę. Posiekać cebulę i skropić octem. Wysuszyć orzechy na patelni i posiekać w blenderze. Wyrzucić fasolę do durszlaka i opłukać. Wymieszać sałatkę, doprawić solą, mielonym pieprzem, chmielem, oliwą z oliwek i mielonym czosnkiem.