Sałatki można przygotowywać ze świeżych, suszonych lub pieczonych pomidorów, dodając inne warzywa, ryby, mięso i polewając je smacznymi sosami. Zebraliśmy wiele wspaniałych przepisów na sałatki z pomidorami, które pozwolą Ci urozmaicić Twoje menu!
- 1. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, awokado i papryką
- 2. Sałatka z pomidorów i ogórków po hiszpańsku
- 3. Sałatka z pieczonych pomidorów
- 4. Sałatka z pomidorami, mozzarellą i paluszkami krabowymi
- 5. Sałatka “Shakarob” z pomidorów i cebuli
- 6. Sałatka warzywna z pomidorów z czosnkiem
- 7. Sałatka z suszonymi pomidorami i bazylią
- 8. Sałatka z pomidorami pod sosem rzodkiewkowym
- 9. Sałatka z pomidorami i tuńczykiem
- 10. Sałatka “Lakomka” z pomidorami i bułką tartą
- 11. Sałatka pomidorowa z orzechami
- 12. Sałatka z pomidorów koktajlowych z kwaśną śmietaną
- 13. Sałatka z pomidorami i rukolą
- 14. Sałatka z mrówek z żółtymi pomidorami
- 15. Sałatka z pomidorami i świeżą miętą
- 16. Sałatka z kapustą, pomidorami i ogórkami
- 17. Sałatka “Pomidory pod futrem”
- 18. Sałatka z kurczakiem, pieczarkami i różowymi pomidorami
- 19. Sałatka z pomidorami i fasolą
- 20. Sałatka z pomidorami i zielonym groszkiem
1. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, awokado i papryką
Mnóstwo soczystych warzyw i zieleniny, skropionych sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Co może być zdrowszego i smaczniejszego?
Będziesz potrzebować: 1 dojrzałe awokado, 8 pomidorków koktajlowych, 0,5 cytryny, 3 gałązki świeżej kolendry, po 0,5 zielonej i pomarańczowej papryki, 0,4 pęczka zielonej cebuli, koperek, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Miąższ awokado wyjąć łyżką, pokroić w kostkę, skropić obficie sokiem z cytryny. Pomidorki przekroić na pół, paprykę pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z posiekaną zieleniną i awokado, posolić, polać oliwą.
2. Sałatka z pomidorów i ogórków po hiszpańsku
Zafunduj sobie na lunch pyszną sałatkę, która często pojawia się na stole w hiszpańskich domach.
Potrzebne będą: 3 pomidory, 3 świeże ogórki, 2 czerwone cebule, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1,5 łyżki musztardy Dijon, 2–3 ząbki czosnku.
Przygotowanie: Wymieszaj posiekany czosnek w małym słoiku z oliwą z oliwek, musztardą, sokiem z cytryny, przykryj i energicznie wstrząśnij kilka razy. W salaterce ułożyć warstwami cienko pokrojone warzywa, posypując je solą i polewając sosem olejowo-czosnkowym. Na przemian pomidory, cebula, ogórki.
3. Sałatka z pieczonych pomidorów
Wyjeżdżając na wieś, nie zapomnij zabrać ze sobą kilku pomidorów, aby upiec je na grillu i przygotować z nich niezwykłą sałatkę!
Będziesz potrzebować: 6–8 średnich pomidorów, 1 strąk kłującej papryczki chili, 1 główka czosnku, 0,4 pęczka kolendry, 0,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka octu, 1–2 łyżki oleju sezamowego.
Przygotowanie: Nałóż pomidory na szpadki i grilluj na ruszcie, od czasu do czasu obracając. Obrać pomidory ze skórki, pokroić nożem i lekko rozgnieść widelcem, doprawić posiekanym czosnkiem i ostrą papryką (ilość można dostosować). Wlać dressing z cukru, soli, octu i oleju sezamowego.
4. Sałatka z pomidorami, mozzarellą i paluszkami krabowymi
Świeże pomidory i paluszki krabowe tworzą bardzo jasną i soczystą sałatkę, a ser mozzarella nadaje jej pożywny i kremowy smak.
Potrzebne będą: 220 g paluszków krabowych, 2 pomidory, 120 g sera mozzarella, 1 ząbek czosnku, majonez.
Przygotowanie: Pokrój mozzarellę i paluszki krabowe w cienkie słupki. Wybierz mięsiste i gęste pomidory, jeśli nie możesz ich znaleźć, najpierw pokrój owoce na cztery części, usuń soczyste miejsca z nasionami, a miąższ pokrój w kostkę, włóż je do salaterki z resztą składników. Do sałatki dodać czosnek, polać majonezem.
5. Sałatka “Shakarob” z pomidorów i cebuli
Bardzo prosta uzbecka sałatka, lepiej przygotować jej dużo na raz, ponieważ jest spożywana bardzo szybko!
Potrzebne będą: 1,2 kg świeżych pomidorów, 0,5 kg cebuli, 2,5 łyżeczki soli, po 0,5 łyżeczki mielonej czarnej i ostrej czerwonej papryki.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, zalać wrzątkiem, a następnie umyć pod bieżącą wodą. Jeśli masz słodką cebulę sałatkową, nie musisz jej gotować i płukać. Dodaj pokrojone pomidory do cebuli, posyp przyprawami i wymieszaj rękami.
6. Sałatka warzywna z pomidorów z czosnkiem
Balsamiczny, kminek i zioła prowansalskie nadają tej sałatce smak i aromat.
Będziesz potrzebować: 6–7 pomidorów o jędrnym miąższu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich, szczypta kminku, 2 łyżki gotowego sosu cebulowego do sałatek.
Przygotowanie: Pomidory pokroić w cienkie krążki, skrawki ubić w blenderze z czosnkiem, octem balsamicznym, ziołami prowansalskimi, solą i sosem cebulowym. Przykryć plastry pomidora aromatycznym przecierem pomidorowym i posypać kminkiem.
7. Sałatka z suszonymi pomidorami i bazylią
Bazylia do tej sałatki nadaje się zarówno świeża, jak i suszona, a suszone pomidory można przygotować samodzielnie, susząc połówki pomidorów w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Potrzebne będą: 150 g suszonych pomidorów, 100 g sera mozzarella, 1 mała fioletowa cebula, 4 gałązki bazylii lub 0,5 łyżeczki suszonej, sól, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Umieść suszone pomidory, pokrojoną w kostkę mozzarellę i połówki cebuli w misce, dodaj przyprawy. Mieszankę przełożyć do słoika, zalać oliwą z oliwek, zaparzać w chłodnym miejscu przez 24 godziny. Sałatkę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż trzy dni.
8. Sałatka z pomidorami pod sosem rzodkiewkowym
Sos rzodkiewkowy to niezasłużenie zapomniany sos do sałatek warzywnych, który był przygotowywany w czasach starożytnych.
Potrzebne będą: 3–4 duże pomidory, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 zielona rzodkiewka, 160 ml kwaśnej śmietany, 4 piórka zielonej cebuli.
Przygotowanie: Jajka i pomidory pokroić w dużą kostkę. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce, posolić, gdy zacznie puszczać sok, dobrze odcisnąć, wymieszać ze śmietaną i drobno posiekaną zieloną cebulką. Wlać sos z tartej rzodkiewki na pomidory i jajka, nalegać na 5 minut.
9. Sałatka z pomidorami i tuńczykiem
Do sałatki lepiej jest wziąć małe pomidorki koktajlowe, a zamiast jaj kurzych warto kupić jajka przepiórcze.
Będziesz potrzebował:
Do sałatki: 1 puszka tuńczyka w oleju, 1 pęczek liści sałaty, 9–12 pomidorków koktajlowych, 8–9 jaj przepiórczych (ugotowanych na twardo), 14 oliwek bez pestek, 70 g sera feta.
Dressing: 2,5 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1,5 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: Liście sałaty, porwane rękami na małe kawałki, włożyć do salaterki. Na wierzchu ułożyć połówki jaj przepiórczych i ćwiartki pomidorów. Posypać połówkami oliwek, równomiernie rozłożyć rozgniecione widelcem filety z tuńczyka, wymieszać i skropić dressingiem z soku z cytryny i oliwy z oliwek.
10. Sałatka “Lakomka” z pomidorami i bułką tartą
Pyszną sałatkę-przekąskę z pomidorów przygotowuje się z dodatkiem topionego sera, czosnku i bułki tartej z chleba żytniego.
Potrzebne będą: 150 g chleba, 1 łyżka masła, 3 serki topione, 2 ząbki czosnku, 7–8 dojrzałych pomidorów, 5 łyżek majonezu, mielony pieprz.
Przygotowanie: Chleb pokroić w drobną kostkę, smażyć na oleju do zrumienienia. Majonez wymieszać z czosnkiem, dodać drobno pokrojone pomidory i starty ser. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i bułką tartą.
11. Sałatka pomidorowa z orzechami
Pyszna, uniwersalna sałatka, która sprawdzi się na świątecznym stole jako przystawka lub jako dietetyczny posiłek dla osób odchudzających się.
Potrzebne będą: 5 średniej wielkości pomidorów, 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1,5 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka ziaren gorczycy.
Przygotowanie: Pokroić pomidory na małe plasterki, ułożyć na wierzchu cebulę pokrojoną w krążki, spryskać sokiem z cytryny, posypać posiekanym czosnkiem, przyprawami i orzechami. Sałatkę polać mieszanką musztardy i oliwy.
12. Sałatka z pomidorów koktajlowych z kwaśną śmietaną
Jeśli nie możesz znaleźć małych pomidorków koktajlowych, użyj zwykłych, ale wybierz owoce, które nie są zbyt soczyste.
Będziesz potrzebować: 15 pomidorków koktajlowych, 1 pęczek zielonej cebuli, 5 łyżek kwaśnej śmietany, 0,5 łyżeczki wasabi, sól morska.
Przygotowanie: Posiekaną zieloną cebulkę włożyć do salaterki jako pierwszą warstwę, następnie ułożyć plastry pomidora, posypać solą, polać mieszanką kwaśnej śmietany i wasabi (można zastąpić musztardą, ale wtedy sos nie uzyska pięknego zielonkawego koloru).
13. Sałatka z pomidorami i rukolą
Pęczek liści rukoli i mięsiste pomidory są dostępne w supermarketach przez cały rok, dzięki czemu można cieszyć się witaminowymi sałatkami w dowolnym momencie!
Będziesz potrzebować: 1 pęczek sałatki z rukoli, 6 pomidorów różnych odmian (różowych, żółtych i czerwonych), 180 g koziego sera, 0,3 łyżeczki suszonej bazylii, 3 zielone cebulki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 40 ml octu balsamicznego, sól himalajska.
Przygotowanie: Pomidory pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do płaskiego naczynia wyłożonego liśćmi rukoli. Ułożyć pomidory warstwami, naprzemiennie czerwone, żółte i różowe, posypać każdą warstwę solą, bazylią i pieprzem. Sałatkę posypać posiekaną zieloną cebulką i kostkami koziego sera lub grubo pokruszonym serem. Polać dressingiem z octu balsamicznego i oliwy z oliwek.
14. Sałatka z mrówek z żółtymi pomidorami
Żółte pomidory znacznie wzbogacają smak tej mięsnej sałatki z serem i ziemniakami.
Potrzebne będą: 220 g gotowanego fileta z kurczaka, 2–3 żółte pomidory, 2 ziemniaki, 2 ogórki, 140 g twardego sera, 2 ząbki czosnku, przyprawy i olej słonecznikowy, majonez.
Przygotowanie: Ziemniaki starte na tarce o drobnych oczkach podsmażyć na oleju tak, aby nabrały jasnego karmelowego koloru. Ostudzić rozkładając je cienką warstwą na ręcznikach papierowych. Połóż większą część mięsa z kurczaka jako pierwszą warstwę na płaskim talerzu, posmaruj majonezem, przykryj drobno posiekanymi ogórkami (2/3 określonej normy), ponownie polej majonezem.
Następnie ułożyć warstwę pomidorów (2/3), pokroić w słupki, posypać czosnkiem i solą, majonezem. Rozłóż większość startego sera, przykryj majonezem, a następnie powtórz warstwy pozostałych produktów. Rezultatem będzie sałatka w formie zjeżdżalni, którą należy posmarować ze wszystkich stron majonezem i przykryć smażonymi słomkami ziemniaczanymi.
15. Sałatka z pomidorami i świeżą miętą
Świeże pomidory świetnie komponują się z miętą, a cytrynowo-pikantny dressing zamienia najzwyklejszą sałatkę warzywną w przystawkę o niezrównanym smaku!
Będziesz potrzebować: 1 kg dojrzałych pomidorów, 1 pęczek świeżej mięty, 3 fioletowe cebule, 2 słodkie papryki (żółta i czerwona), 6–7 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1 mała cytryna.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w cienkie krążki, posypać solą i odstawić na 10 minut. Pokroić pomidory, wymieszać z wyciśniętą soloną cebulą, drobno posiekaną papryką i ziołami mięty. Aromatyzowaną oliwę z oliwek ubić trzepaczką z sokiem z cytryny, solą morską i szczyptą ostrej papryki, ubrać sałatkę, udekorować listkami mięty.
16. Sałatka z kapustą, pomidorami i ogórkami
Dressing do tej prostej i nieskomplikowanej sałatki najlepiej przygotować z wysokiej jakości kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 10–15 procent.
Potrzebne będą: 0,25 widelca białej kapusty, 2 ogórki, 2 duże pomidory, 1 pęczek zielonej cebuli, 0,3 pęczka koperku, 2 łyżki musztardy Dijon, kwaśna śmietana.
Przygotowanie: Kapustę i ogórki cienko poszatkować, lekko posolić i ugniatać rękami, aby zmiękły i puściły sok. Jeśli warzywo jest młode, ten krok można pominąć, wystarczy włożyć cienko pokrojoną kapustę do salaterki. Dodać plasterki pomidora, posiekaną zieloną cebulkę i koperek, przyprawy i musztardę, zaprawić kwaśną śmietaną.
17. Sałatka “Pomidory pod futrem”
Wspaniała przekąska do mięsa lub ryb, przygotowana łatwo i ze zwykłych niedrogich produktów, ale wynik jest zawsze zachwycający!
Potrzebne będą: 240 g sera mozzarella, 3 jajka na twardo, 5 dużych pomidorów, 3 ząbki czosnku, majonez, świeże zioła.
Przygotowanie: Podziel wszystkie produkty na dwie połowy, najpierw ułóż warstwy pokrojonych w kostkę pomidorów, startych jajek i sera, a następnie powtórz warstwy. Posmaruj warstwy sałatki majonezem zmieszanym z czosnkiem, posiekanymi ziołami i mielonym pieprzem.
18. Sałatka z kurczakiem, pieczarkami i różowymi pomidorami
Grzyby leśne w tym przepisie można oczywiście zastąpić zwykłymi grzybami z supermarketu, dodając szczyptę przyprawy do grzybów w celu wzmocnienia smaku.
Potrzebne będą: 220 g filetu z kurczaka, 180 g gotowanych grzybów leśnych, 1 duża cebula, 2–3 pomidory, 190 g twardego sera, domowy majonez.
Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na brązowy kolor. Osobno podsmażyć cebulę, dodać grzyby pokrojone w talerze. Pomidory pokroić w kostkę, usuwając soczyste miejsca z nasionami, w przeciwnym razie w sałatce powstanie zbyt dużo płynu. Złóż sałatkę warstwami, smarując każdą z nich majonezem: mięso, grzyby z cebulą, pomidory. Posypać wierzch i boki sałatki drobno startym serem.
19. Sałatka z pomidorami i fasolą
Do tej sałatki nadaje się fasola z puszki lub gotowana, ale pomidory powinny być dojrzałe i koniecznie o gęstym miąższu.
Potrzebne będą: 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, 2 gotowane jajka, 2 pomidory, 150 g szynki, 110 g twardego sera, 2 ząbki czosnku, majonez.
Przygotowanie: Wymieszaj pokrojoną w kostkę kiełbasę ze startymi jajkami i serem, dodaj pomidory pokrojone na małe kawałki. Do sałatki wsypać opłukaną fasolę, wymieszać majonez z posiekanym czosnkiem i wymieszać z resztą składników.
20. Sałatka z pomidorami i zielonym groszkiem
Z tego przepisu powstaje jasna, chrupiąca sałatka warzywna, którą można przyrządzać co najmniej codziennie!
Będziesz potrzebować: 300 g białej kapusty i mrożonego zielonego groszku, 3 czerwone pomidory, 2 ogórki, 2–3 łyżki oliwy z oliwek, 1,5 łyżki soku z cytryny lub grejpfruta.
Przygotowanie: Wrzuć zielony groszek do wrzącej, osolonej wody, gotuj przez 5–6 minut, opłucz i przełóż do salaterki. Dodać poszatkowaną kapustę, plastry pomidora i pokrojone ogórki. Zmiksować sok grejpfrutowy (świeżo wyciśnięty) lub cytrynowy z olejem i przyprawami w blenderze, wlać do salaterki i wymieszać.