Sałatki z pomidorami – 20 prostych i bardzo smacznych przepisów

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Sałat­ki moż­na przy­go­to­wy­wać ze świe­żych, suszo­nych lub pie­czo­nych pomi­do­rów, doda­jąc inne warzy­wa, ryby, mię­so i pole­wa­jąc je smacz­ny­mi sosa­mi. Zebra­li­śmy wie­le wspa­nia­łych prze­pi­sów na sałat­ki z pomi­do­ra­mi, któ­re pozwo­lą Ci uroz­ma­icić Two­je menu!

1. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, awokado i papryką

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Mnó­stwo soczy­stych warzyw i zie­le­ni­ny, skro­pio­nych sokiem z cytry­ny i odro­bi­ną oli­wy z oli­wek. Co może być zdrow­sze­go i smaczniejszego?

Będziesz potrze­bo­wać: 1 doj­rza­łe awo­ka­do, 8 pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 0,5 cytry­ny, 3 gałąz­ki świe­żej kolen­dry, po 0,5 zie­lo­nej i poma­rań­czo­wej papry­ki, 0,4 pęcz­ka zie­lo­nej cebu­li, kope­rek, oli­wa z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Miąższ awo­ka­do wyjąć łyż­ką, pokro­ić w kost­kę, skro­pić obfi­cie sokiem z cytry­ny. Pomi­dor­ki prze­kro­ić na pół, papry­kę pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, wymie­szać z posie­ka­ną zie­le­ni­ną i awo­ka­do, poso­lić, polać oliwą.

2. Sałatka z pomidorów i ogórków po hiszpańsku

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Zafun­duj sobie na lunch pysz­ną sałat­kę, któ­ra czę­sto poja­wia się na sto­le w hisz­pań­skich domach.

Potrzeb­ne będą: 3 pomi­do­ry, 3 świe­że ogór­ki, 2 czer­wo­ne cebu­le, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka soku z cytry­ny, 1,5 łyż­ki musz­tar­dy Dijon, 2–3 ząb­ki czosnku.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szaj posie­ka­ny czo­snek w małym sło­iku z oli­wą z oli­wek, musz­tar­dą, sokiem z cytry­ny, przy­kryj i ener­gicz­nie wstrzą­śnij kil­ka razy. W sala­ter­ce uło­żyć war­stwa­mi cien­ko pokro­jo­ne warzy­wa, posy­pu­jąc je solą i pole­wa­jąc sosem ole­jo­wo-czosn­ko­wym. Na prze­mian pomi­do­ry, cebu­la, ogórki.

3. Sałatka z pieczonych pomidorów

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Wyjeż­dża­jąc na wieś, nie zapo­mnij zabrać ze sobą kil­ku pomi­do­rów, aby upiec je na gril­lu i przy­go­to­wać z nich nie­zwy­kłą sałatkę!

Będziesz potrze­bo­wać: 6–8 śred­nich pomi­do­rów, 1 strąk kłu­ją­cej paprycz­ki chi­li, 1 głów­ka czosn­ku, 0,4 pęcz­ka kolen­dry, 0,5 łyż­ki cukru, 1 łyżecz­ka soli, 1 łyż­ka octu, 1–2 łyż­ki ole­ju sezamowego.

Przy­go­to­wa­nie: Nałóż pomi­do­ry na szpad­ki i gril­luj na rusz­cie, od cza­su do cza­su obra­ca­jąc. Obrać pomi­do­ry ze skór­ki, pokro­ić nożem i lek­ko roz­gnieść widel­cem, dopra­wić posie­ka­nym czosn­kiem i ostrą papry­ką (ilość moż­na dosto­so­wać). Wlać dres­sing z cukru, soli, octu i ole­ju sezamowego.

4. Sałatka z pomidorami, mozzarellą i paluszkami krabowymi

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Świe­że pomi­do­ry i palusz­ki kra­bo­we two­rzą bar­dzo jasną i soczy­stą sałat­kę, a ser moz­za­rel­la nada­je jej pożyw­ny i kre­mo­wy smak.

Potrzeb­ne będą: 220 g palusz­ków kra­bo­wych, 2 pomi­do­ry, 120 g sera moz­za­rel­la, 1 ząbek czosn­ku, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Pokrój moz­za­rel­lę i palusz­ki kra­bo­we w cien­kie słup­ki. Wybierz mię­si­ste i gęste pomi­do­ry, jeśli nie możesz ich zna­leźć, naj­pierw pokrój owo­ce na czte­ry czę­ści, usuń soczy­ste miej­sca z nasio­na­mi, a miąższ pokrój w kost­kę, włóż je do sala­ter­ki z resz­tą skład­ni­ków. Do sałat­ki dodać czo­snek, polać majonezem.

5. Sałatka “Shakarob” z pomidorów i cebuli

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Bar­dzo pro­sta uzbec­ka sałat­ka, lepiej przy­go­to­wać jej dużo na raz, ponie­waż jest spo­ży­wa­na bar­dzo szybko!

Potrzeb­ne będą: 1,2 kg świe­żych pomi­do­rów, 0,5 kg cebu­li, 2,5 łyżecz­ki soli, po 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej czar­nej i ostrej czer­wo­nej papryki.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w cien­kie pół­pier­ście­nie, zalać wrząt­kiem, a następ­nie umyć pod bie­żą­cą wodą. Jeśli masz słod­ką cebu­lę sałat­ko­wą, nie musisz jej goto­wać i płu­kać. Dodaj pokro­jo­ne pomi­do­ry do cebu­li, posyp przy­pra­wa­mi i wymie­szaj rękami.

6. Sałatka warzywna z pomidorów z czosnkiem

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Bal­sa­micz­ny, kmi­nek i zio­ła pro­wan­sal­skie nada­ją tej sałat­ce smak i aromat.

Będziesz potrze­bo­wać: 6–7 pomi­do­rów o jędr­nym miąż­szu, 2 ząb­ki czosn­ku, 1 łyż­ka octu bal­sa­micz­ne­go, 2 łyżecz­ki suszo­nych ziół pro­wan­sal­skich, szczyp­ta kmin­ku, 2 łyż­ki goto­we­go sosu cebu­lo­we­go do sałatek.

Przy­go­to­wa­nie: Pomi­do­ry pokro­ić w cien­kie krąż­ki, skraw­ki ubić w blen­de­rze z czosn­kiem, octem bal­sa­micz­nym, zio­ła­mi pro­wan­sal­ski­mi, solą i sosem cebu­lo­wym. Przy­kryć pla­stry pomi­do­ra aro­ma­tycz­nym prze­cie­rem pomi­do­ro­wym i posy­pać kminkiem.

7. Sałatka z suszonymi pomidorami i bazylią

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Bazy­lia do tej sałat­ki nada­je się zarów­no świe­ża, jak i suszo­na, a suszo­ne pomi­do­ry moż­na przy­go­to­wać samo­dziel­nie, susząc połów­ki pomi­do­rów w pie­kar­ni­ku lub kuchen­ce mikrofalowej.

Potrzeb­ne będą: 150 g suszo­nych pomi­do­rów, 100 g sera moz­za­rel­la, 1 mała fio­le­to­wa cebu­la, 4 gałąz­ki bazy­lii lub 0,5 łyżecz­ki suszo­nej, sól, oli­wa z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Umieść suszo­ne pomi­do­ry, pokro­jo­ną w kost­kę moz­za­rel­lę i połów­ki cebu­li w misce, dodaj przy­pra­wy. Mie­szan­kę prze­ło­żyć do sło­ika, zalać oli­wą z oli­wek, zapa­rzać w chłod­nym miej­scu przez 24 godzi­ny. Sałat­kę moż­na prze­cho­wy­wać w lodów­ce nie dłu­żej niż trzy dni.

8. Sałatka z pomidorami pod sosem rzodkiewkowym

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Sos rzod­kiew­ko­wy to nie­za­słu­że­nie zapo­mnia­ny sos do sała­tek warzyw­nych, któ­ry był przy­go­to­wy­wa­ny w cza­sach starożytnych.

Potrzeb­ne będą: 3–4 duże pomi­do­ry, 3 jaj­ka ugo­to­wa­ne na twar­do, 1 zie­lo­na rzod­kiew­ka, 160 ml kwa­śnej śmie­ta­ny, 4 piór­ka zie­lo­nej cebuli.

Przy­go­to­wa­nie: Jaj­ka i pomi­do­ry pokro­ić w dużą kost­kę. Rzod­kiew­kę zetrzeć na tar­ce, poso­lić, gdy zacznie pusz­czać sok, dobrze odci­snąć, wymie­szać ze śmie­ta­ną i drob­no posie­ka­ną zie­lo­ną cebul­ką. Wlać sos z tar­tej rzod­kiew­ki na pomi­do­ry i jaj­ka, nale­gać na 5 minut.

9. Sałatka z pomidorami i tuńczykiem

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Do sałat­ki lepiej jest wziąć małe pomi­dor­ki kok­taj­lo­we, a zamiast jaj kurzych war­to kupić jaj­ka przepiórcze.

Będziesz potrze­bo­wał:
Do sałat­ki: 1 pusz­ka tuń­czy­ka w ole­ju, 1 pęczek liści sała­ty, 9–12 pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 8–9 jaj prze­piór­czych (ugo­to­wa­nych na twar­do), 14 oli­wek bez pestek, 70 g sera feta.
Dres­sing: 2,5 łyż­ki oli­wy z oli­wek z pierw­sze­go tło­cze­nia, 1,5 łyż­ki soku z cytryny.

Przy­go­to­wa­nie: Liście sała­ty, porwa­ne ręka­mi na małe kawał­ki, wło­żyć do sala­ter­ki. Na wierz­chu uło­żyć połów­ki jaj prze­piór­czych i ćwiart­ki pomi­do­rów. Posy­pać połów­ka­mi oli­wek, rów­no­mier­nie roz­ło­żyć roz­gnie­cio­ne widel­cem file­ty z tuń­czy­ka, wymie­szać i skro­pić dres­sin­giem z soku z cytry­ny i oli­wy z oliwek.

10. Sałatka “Lakomka” z pomidorami i bułką tartą

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Pysz­ną sałat­kę-prze­ką­skę z pomi­do­rów przy­go­to­wu­je się z dodat­kiem topio­ne­go sera, czosn­ku i buł­ki tar­tej z chle­ba żytniego.

Potrzeb­ne będą: 150 g chle­ba, 1 łyż­ka masła, 3 ser­ki topio­ne, 2 ząb­ki czosn­ku, 7–8 doj­rza­łych pomi­do­rów, 5 łyżek majo­ne­zu, mie­lo­ny pieprz.

Przy­go­to­wa­nie: Chleb pokro­ić w drob­ną kost­kę, sma­żyć na ole­ju do zru­mie­nie­nia. Majo­nez wymie­szać z czosn­kiem, dodać drob­no pokro­jo­ne pomi­do­ry i star­ty ser. Posy­pać świe­żo zmie­lo­nym pie­przem i buł­ką tartą.

11. Sałatka pomidorowa z orzechami

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Pysz­na, uni­wer­sal­na sałat­ka, któ­ra spraw­dzi się na świą­tecz­nym sto­le jako przy­staw­ka lub jako die­te­tycz­ny posi­łek dla osób odchu­dza­ją­cych się.

Potrzeb­ne będą: 5 śred­niej wiel­ko­ści pomi­do­rów, 1 cebul­ka, 2 ząb­ki czosn­ku, 3 łyż­ki pokru­szo­nych orze­chów wło­skich, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1,5 łyż­ki soku z cytry­ny, 1 łyżecz­ka zia­ren gorczycy.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić pomi­do­ry na małe pla­ster­ki, uło­żyć na wierz­chu cebu­lę pokro­jo­ną w krąż­ki, spry­skać sokiem z cytry­ny, posy­pać posie­ka­nym czosn­kiem, przy­pra­wa­mi i orze­cha­mi. Sałat­kę polać mie­szan­ką musz­tar­dy i oliwy.

12. Sałatka z pomidorów koktajlowych z kwaśną śmietaną

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Jeśli nie możesz zna­leźć małych pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, użyj zwy­kłych, ale wybierz owo­ce, któ­re nie są zbyt soczyste.

Będziesz potrze­bo­wać: 15 pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 1 pęczek zie­lo­nej cebu­li, 5 łyżek kwa­śnej śmie­ta­ny, 0,5 łyżecz­ki wasa­bi, sól morska.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­ka­ną zie­lo­ną cebul­kę wło­żyć do sala­ter­ki jako pierw­szą war­stwę, następ­nie uło­żyć pla­stry pomi­do­ra, posy­pać solą, polać mie­szan­ką kwa­śnej śmie­ta­ny i wasa­bi (moż­na zastą­pić musz­tar­dą, ale wte­dy sos nie uzy­ska pięk­ne­go zie­lon­ka­we­go koloru).

13. Sałatka z pomidorami i rukolą

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Pęczek liści ruko­li i mię­si­ste pomi­do­ry są dostęp­ne w super­mar­ke­tach przez cały rok, dzię­ki cze­mu moż­na cie­szyć się wita­mi­no­wy­mi sałat­ka­mi w dowol­nym momencie!

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pęczek sałat­ki z ruko­li, 6 pomi­do­rów róż­nych odmian (różo­wych, żół­tych i czer­wo­nych), 180 g kozie­go sera, 0,3 łyżecz­ki suszo­nej bazy­lii, 3 zie­lo­ne cebul­ki, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 40 ml octu bal­sa­micz­ne­go, sól himalajska.

Przy­go­to­wa­nie: Pomi­do­ry pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, prze­ło­żyć do pła­skie­go naczy­nia wyło­żo­ne­go liść­mi ruko­li. Uło­żyć pomi­do­ry war­stwa­mi, naprze­mien­nie czer­wo­ne, żół­te i różo­we, posy­pać każ­dą war­stwę solą, bazy­lią i pie­przem. Sałat­kę posy­pać posie­ka­ną zie­lo­ną cebul­ką i kost­ka­mi kozie­go sera lub gru­bo pokru­szo­nym serem. Polać dres­sin­giem z octu bal­sa­micz­ne­go i oli­wy z oliwek.

14. Sałatka z mrówek z żółtymi pomidorami

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Żół­te pomi­do­ry znacz­nie wzbo­ga­ca­ją smak tej mię­snej sałat­ki z serem i ziemniakami.

Potrzeb­ne będą: 220 g goto­wa­ne­go file­ta z kur­cza­ka, 2–3 żół­te pomi­do­ry, 2 ziem­nia­ki, 2 ogór­ki, 140 g twar­de­go sera, 2 ząb­ki czosn­ku, przy­pra­wy i olej sło­necz­ni­ko­wy, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Ziem­nia­ki star­te na tar­ce o drob­nych oczkach pod­sma­żyć na ole­ju tak, aby nabra­ły jasne­go kar­me­lo­we­go kolo­ru. Ostu­dzić roz­kła­da­jąc je cien­ką war­stwą na ręcz­ni­kach papie­ro­wych. Połóż więk­szą część mię­sa z kur­cza­ka jako pierw­szą war­stwę na pła­skim tale­rzu, posma­ruj majo­ne­zem, przy­kryj drob­no posie­ka­ny­mi ogór­ka­mi (2/3 okre­ślo­nej nor­my), ponow­nie polej majonezem.

Następ­nie uło­żyć war­stwę pomi­do­rów (2/3), pokro­ić w słup­ki, posy­pać czosn­kiem i solą, majo­ne­zem. Roz­łóż więk­szość star­te­go sera, przy­kryj majo­ne­zem, a następ­nie powtórz war­stwy pozo­sta­łych pro­duk­tów. Rezul­ta­tem będzie sałat­ka w for­mie zjeż­dżal­ni, któ­rą nale­ży posma­ro­wać ze wszyst­kich stron majo­ne­zem i przy­kryć sma­żo­ny­mi słom­ka­mi ziemniaczanymi.

15. Sałatka z pomidorami i świeżą miętą

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Świe­że pomi­do­ry świet­nie kom­po­nu­ją się z mię­tą, a cytry­no­wo-pikant­ny dres­sing zamie­nia naj­zwy­klej­szą sałat­kę warzyw­ną w przy­staw­kę o nie­zrów­na­nym smaku!

Będziesz potrze­bo­wać: 1 kg doj­rza­łych pomi­do­rów, 1 pęczek świe­żej mię­ty, 3 fio­le­to­we cebu­le, 2 słod­kie papry­ki (żół­ta i czer­wo­na), 6–7 łyżek oli­wy z oli­wek z pierw­sze­go tło­cze­nia, 1 mała cytryna.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w cien­kie krąż­ki, posy­pać solą i odsta­wić na 10 minut. Pokro­ić pomi­do­ry, wymie­szać z wyci­śnię­tą solo­ną cebu­lą, drob­no posie­ka­ną papry­ką i zio­ła­mi mię­ty. Aro­ma­ty­zo­wa­ną oli­wę z oli­wek ubić trze­pacz­ką z sokiem z cytry­ny, solą mor­ską i szczyp­tą ostrej papry­ki, ubrać sałat­kę, ude­ko­ro­wać list­ka­mi mięty.

16. Sałatka z kapustą, pomidorami i ogórkami

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Dres­sing do tej pro­stej i nie­skom­pli­ko­wa­nej sałat­ki naj­le­piej przy­go­to­wać z wyso­kiej jako­ści kwa­śnej śmie­ta­ny o zawar­to­ści tłusz­czu 10–15 procent.

Potrzeb­ne będą: 0,25 widel­ca bia­łej kapu­sty, 2 ogór­ki, 2 duże pomi­do­ry, 1 pęczek zie­lo­nej cebu­li, 0,3 pęcz­ka koper­ku, 2 łyż­ki musz­tar­dy Dijon, kwa­śna śmietana.

Przy­go­to­wa­nie: Kapu­stę i ogór­ki cien­ko poszat­ko­wać, lek­ko poso­lić i ugnia­tać ręka­mi, aby zmię­kły i puści­ły sok. Jeśli warzy­wo jest mło­de, ten krok moż­na pomi­nąć, wystar­czy wło­żyć cien­ko pokro­jo­ną kapu­stę do sala­ter­ki. Dodać pla­ster­ki pomi­do­ra, posie­ka­ną zie­lo­ną cebul­kę i kope­rek, przy­pra­wy i musz­tar­dę, zapra­wić kwa­śną śmietaną.

17. Sałatka “Pomidory pod futrem”

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Wspa­nia­ła prze­ką­ska do mię­sa lub ryb, przy­go­to­wa­na łatwo i ze zwy­kłych nie­dro­gich pro­duk­tów, ale wynik jest zawsze zachwycający!

Potrzeb­ne będą: 240 g sera moz­za­rel­la, 3 jaj­ka na twar­do, 5 dużych pomi­do­rów, 3 ząb­ki czosn­ku, majo­nez, świe­że zioła.

Przy­go­to­wa­nie: Podziel wszyst­kie pro­duk­ty na dwie poło­wy, naj­pierw ułóż war­stwy pokro­jo­nych w kost­kę pomi­do­rów, star­tych jajek i sera, a następ­nie powtórz war­stwy. Posma­ruj war­stwy sałat­ki majo­ne­zem zmie­sza­nym z czosn­kiem, posie­ka­ny­mi zio­ła­mi i mie­lo­nym pieprzem.

18. Sałatka z kurczakiem, pieczarkami i różowymi pomidorami

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Grzy­by leśne w tym prze­pi­sie moż­na oczy­wi­ście zastą­pić zwy­kły­mi grzy­ba­mi z super­mar­ke­tu, doda­jąc szczyp­tę przy­pra­wy do grzy­bów w celu wzmoc­nie­nia smaku.

Potrzeb­ne będą: 220 g file­tu z kur­cza­ka, 180 g goto­wa­nych grzy­bów leśnych, 1 duża cebu­la, 2–3 pomi­do­ry, 190 g twar­de­go sera, domo­wy majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Kur­cza­ka pokro­ić w kost­kę, pod­sma­żyć na ole­ju na brą­zo­wy kolor. Osob­no pod­sma­żyć cebu­lę, dodać grzy­by pokro­jo­ne w tale­rze. Pomi­do­ry pokro­ić w kost­kę, usu­wa­jąc soczy­ste miej­sca z nasio­na­mi, w prze­ciw­nym razie w sałat­ce powsta­nie zbyt dużo pły­nu. Złóż sałat­kę war­stwa­mi, sma­ru­jąc każ­dą z nich majo­ne­zem: mię­so, grzy­by z cebu­lą, pomi­do­ry. Posy­pać wierzch i boki sałat­ki drob­no star­tym serem.

19. Sałatka z pomidorami i fasolą

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Do tej sałat­ki nada­je się faso­la z pusz­ki lub goto­wa­na, ale pomi­do­ry powin­ny być doj­rza­łe i koniecz­nie o gęstym miąższu.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 2 goto­wa­ne jaj­ka, 2 pomi­do­ry, 150 g szyn­ki, 110 g twar­de­go sera, 2 ząb­ki czosn­ku, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szaj pokro­jo­ną w kost­kę kieł­ba­sę ze star­ty­mi jaj­ka­mi i serem, dodaj pomi­do­ry pokro­jo­ne na małe kawał­ki. Do sałat­ki wsy­pać opłu­ka­ną faso­lę, wymie­szać majo­nez z posie­ka­nym czosn­kiem i wymie­szać z resz­tą składników.

20. Sałatka z pomidorami i zielonym groszkiem

Салаты с помидорами - 20 простых и очень вкусных рецептов

Z tego prze­pi­su powsta­je jasna, chru­pią­ca sałat­ka warzyw­na, któ­rą moż­na przy­rzą­dzać co naj­mniej codziennie!

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g bia­łej kapu­sty i mro­żo­ne­go zie­lo­ne­go grosz­ku, 3 czer­wo­ne pomi­do­ry, 2 ogór­ki, 2–3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1,5 łyż­ki soku z cytry­ny lub grejpfruta.

Przy­go­to­wa­nie: Wrzuć zie­lo­ny gro­szek do wrzą­cej, oso­lo­nej wody, gotuj przez 5–6 minut, opłucz i prze­łóż do sala­ter­ki. Dodać poszat­ko­wa­ną kapu­stę, pla­stry pomi­do­ra i pokro­jo­ne ogór­ki. Zmik­so­wać sok grejp­fru­to­wy (świe­żo wyci­śnię­ty) lub cytry­no­wy z ole­jem i przy­pra­wa­mi w blen­de­rze, wlać do sala­ter­ki i wymieszać.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

dwadzieścia + 5 =