Sałatki bez majonezu na świąteczny stół – 20 wspaniałych przepisów

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Wystaw­na uczta jest zawsze zabaw­na, smacz­na i pożyw­na, ale takie świę­to­wa­nie ma wadę – bar­dzo cięż­kie i tłu­ste jedze­nie. Suge­ru­je­my, aby “roz­ja­śnić” kil­ka potraw i przy­go­to­wać sałat­ki bez majo­ne­zu na świą­tecz­ny stół. Oto wybór bar­dzo smacz­nych przepisów!

1. ciepła sałatka z warzywami i kurczakiem

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Jasna i bar­dzo soczy­sta sałat­ka sta­nie się głów­ną ozdo­bą stołu.

Będziesz potrzeb ował: 0,4 kg file­tu z kur­cza­ka, 150 g papry­ki, 300 g pomi­do­rów, pęczek sała­ty, po 50 ml sosu sojo­we­go i oli­wy z oli­wek, 15 ml octu balsamicznego.

Przy­go­to­wa­nie: Mary­no­wać małe kawał­ki kur­cza­ka w przy­pra­wach i sosie sojo­wym przez 15 minut, następ­nie sma­żyć na oli­wie z oli­wek przez 5 minut z każ­dej stro­ny, po czym prze­ło­żyć. Pokro­ić papry­kę i sma­żyć na patel­ni przez 3 minu­ty na tej samej oli­wie. Uło­żyć liście sała­ty na tale­rzu do ser­wo­wa­nia, następ­nie pomi­do­ry, papry­kę, mię­so, skro­pić octem i posy­pać sezamem.

2. Sałatka Cezar

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Ta wer­sja kla­sycz­nej sałat­ki oka­zu­je się bar­dzo lek­ka i nie wyma­ga rzad­kich ani bar­dzo dro­gich składników.

Potrzeb­ne będą: 150 g file­tu z kur­cza­ka, pomi­dor, kil­ka jajek, kil­ka liści sała­ty, 2 krom­ki chle­ba, 30–40 ml oli­wy z oli­wek, 15 ml soku z cytry­ny, musz­tar­da i nasio­na seza­mu do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać jaj­ka na twar­do, usma­żyć paski mię­sa, pokro­ić boche­nek w kost­kę i wysu­szyć w pie­kar­ni­ku, pokru­szyć pla­stry pomi­do­ra. Ułóż sałat­kę i wszyst­kie przy­go­to­wa­ne skład­ni­ki na tale­rzu. Połą­czyć sok, musz­tar­dę, olej, wymie­szać i polać mie­szan­ką sałat­kę, posy­pu­jąc ją na koniec ziar­na­mi sezamu.

3. Sałatka po koreańsku

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Ta chru­pią­ca i pikant­na sałat­ka bez majo­ne­zu będzie świet­nym dodat­kiem do kebabów.

Potrzeb­ne będą: 2 ogór­ki, mała mar­chew­ka, 1 papry­ka, 10g nasion seza­mu, 40ml sosu sojo­we­go, 15ml octu jabł­ko­we­go, szczyp­ta cukru, zie­lo­na cebul­ka, chi­li i czo­snek do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić ogór­ka, papry­kę, zie­lo­ną cebu­lę, drob­no posie­kać czo­snek i chi­li, zetrzeć mar­chew­kę, upra­żyć nasio­na seza­mu na suchej patel­ni, a następ­nie połą­czyć wszyst­ko w misce. Wymie­szać sos sojo­wy, ocet, cukier, przy­pra­wy (moż­na rów­nież dodać odro­bi­nę ole­ju roślin­ne­go). Polać dres­sin­giem warzy­wa, wymie­szać i odsta­wić do lodów­ki na co naj­mniej 15 minut.

4. Sałatka bez majonezu “Sushi”

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Przy­go­to­wa­nie tej sałat­ki wyma­ga sta­ran­no­ści i cier­pli­wo­ści w two­rze­niu warstw, ale wynik jest tego wart.

Będziesz potrze­bo­wać: 150 g drob­no­ziar­ni­ste­go ryżu, szczyp­ta cukru, 25 ml sosu ryżo­we­go, 3 arku­sze nori, 350 g lek­ko solo­ne­go łoso­sia, 1 ogó­rek, 200 g ser­ka śmie­tan­ko­we­go lub twa­roż­ku, nasio­na sezamu.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać ryż, dodać do nie­go ocet, cukier i przy­pra­wy, ostu­dzić. Rybę pokro­ić w mini kwa­dra­ty, a ogór­ka w cien­kie pla­ster­ki. Ułóż arkusz nori na tale­rzu (ode­tnij nad­miar) szorst­ką stro­ną do góry, zwilż dło­nie i roz­łóż 1/3 ryżu, posma­ruj 1/3 sera, a następ­nie war­stwy ogór­ka, ryby, nasion seza­mu w tej samej pro­por­cji; powtórz cały cykl jesz­cze dwa razy. Pozo­sta­wić sałat­kę w lodów­ce na godzinę.

5. Sałatka z kalmarów

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Pysz­na sałat­ka bez majo­ne­zu, któ­ra jest świet­na dla tych, któ­rzy prze­strze­ga­ją zasad dobre­go odżywiania.

Potrzeb­ne będą: 200 g kal­ma­rów, 150 g ogór­ków, 2 goto­wa­ne jaj­ka, czer­wo­na cebu­la, pęczek zie­le­ni­ny, pół łyżecz­ki musz­tar­dy, 50 ml czy­ste­go gęste­go jogurtu.

Przy­go­to­wa­nie: Pozo­sta­wić kal­ma­ry we wrzą­cej wodzie na 3 minu­ty, następ­nie zmie­nić wodę na zim­ną, obrać file­ty, pokro­ić w paski. Dodać słup­ki ogór­ka, duże kawał­ki jaj­ka, pół­pier­ście­nie lub pla­ster­ki cebu­li. Następ­nie jogurt, musz­tar­da, zio­ła i przy­pra­wy. Lepiej jest poda­wać sałat­kę natych­miast po ugotowaniu.

6. Sałatka “Pretty Woman”

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Róż­ne sma­ki i ich nuty two­rzą zaska­ku­ją­co har­mo­nij­ne połączenie.

Potrzeb­ne będą: 300 g wędzo­ne­go kur­cza­ka, taka sama ilość kapu­sty pekiń­skiej, grusz­ka, 50 g orze­chów, 60–70 ml ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go, 20 g musz­tar­dy francuskiej.

Przy­go­to­wa­nie: Pokrój kapu­stę, kur­cza­ka i grusz­kę do jed­nej miski, dodaj pokru­szo­ne orze­chy. Połą­czyć olej, musz­tar­dę, przy­pra­wy, dodać do resz­ty skład­ni­ków i dobrze wymieszać.

7. Sałatka z grzybami i fasolą

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Nie­dro­gie pro­duk­ty, łatwość przy­go­to­wa­nia i boga­ty smak to głów­ne zale­ty tej sałat­ki bez majo­ne­zu na świą­tecz­ny stół!

Będziesz potrze­bo­wać: Po 250 g faso­li i pie­cza­rek z pusz­ki, po 1 szt. cebu­li i mar­chew­ki, 50 ml ole­ju roślinnego.

Przy­go­to­wa­nie: Pokrój grzy­by, cebu­lę i mar­chew­kę w cien­kie pla­ster­ki. Naj­pierw lek­ko pod­smaż warzy­wa, a następ­nie dodaj do nich grzy­by i dopro­wadź do goto­wo­ści. Umie­ścić wszyst­kie skład­ni­ki w sala­ter­ce, wlać olej pozo­sta­ły po wkle­je­niu, poso­lić i wymieszać.

8. Sałatka “Parmigiano”

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Ten wło­ski prze­pis na sałat­kę pozo­sta­wi uczu­cie lek­ko­ści, syto­ści i przy­jem­ne­go posmaku.

Potrzeb­ne będą: 1 bakła­żan, 4 pomi­dor­ki kok­taj­lo­we i 1 zwy­kły pomi­dor, 200g sała­ty, 70g moz­za­rel­li, buł­ka tar­ta, 1 łyżecz­ka soli mor­skiej, 10ml octu bal­sa­micz­ne­go, 20ml oli­wy z oli­wek, garść star­te­go parmezanu.

Przy­go­to­wa­nie: Cien­kie krąż­ki bakła­ża­na posy­pać solą mor­ską i odsta­wić na 7 minut, odsą­czyć, obto­czyć w buł­ce tar­tej, usma­żyć ze wszyst­kich stron na rumia­no i odsta­wić na ście­recz­kę. Na tale­rzu uło­żyć porwa­ne liście sała­ty, ćwiart­ki wiśni, kost­ki moz­za­rel­li i ostu­dzo­ne bakła­ża­ny. Zetrzeć pomi­do­ra (bez skór­ki), dodać ocet, oli­wę z oli­wek i przy­pra­wy i wymie­szać. Polej sałat­kę mie­szan­ką i posyp parmezanem.

9. Sałatka zimowa bez majonezu

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

To bar­dzo lek­ka sałat­ka o przy­jem­nym słod­ka­wym smaku.

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g kapu­sty pekiń­skiej, jabł­ko, mar­chew­ka, 10 ml soku z cytry­ny, szczyp­ta suszo­nych owo­ców, 50 ml kwa­śnej śmietany.

Przy­go­to­wa­nie: Suszo­ne owo­ce zalać wrząt­kiem na kil­ka minut, następ­nie pokro­ić w cien­kie słom­ki, kapu­stę poszat­ko­wać, mar­chew zetrzeć na tar­ce. Połą­czyć wszyst­kie pro­duk­ty, zapra­wić kwa­śną śmietaną.

10. Sałatka z kurczakiem i oliwkami

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Wyśmie­ni­ta sałat­ka o jasnym i boga­tym sma­ku na świą­tecz­ny stół.

Potrzeb­ne będą: 300 g file­tu z kur­cza­ka, po 100 g pomi­do­rów, ogór­ków, oli­wek bez pestek i star­te­go twar­de­go sera, pół­to­rej łyż­ki musz­tar­dy fran­cu­skiej, nasio­na seza­mu do dekoracji.

Przy­go­to­wa­nie: Usma­żyć cien­kie pla­stry mię­sa, odsą­czyć tłuszcz. Ser, ogó­rek, pomi­dor pokro­ić w kost­kę, a oliw­ki w krąż­ki, połą­czyć wszyst­kie skład­ni­ki. Dodać musz­tar­dę, wymie­szać, posy­pać sezamem.

11. Koreańska sałatka z dyni

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Praw­dzi­wy boom wita­mi­no­wy, któ­ry będzie paso­wał do każ­de­go przystawki.

Będziesz potrze­bo­wać: 0,4 kg dyni, 15 g mio­du, cebu­la, 50 ml ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go, 30 ml octu jabł­ko­we­go, czo­snek, chi­li i kore­ań­ska przy­pra­wa mar­chew­ko­wa do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Miąższ dyni zetrzeć na tar­ce, dodać pod­sma­żo­ne krąż­ki cebu­li, przy­pra­wy, miód, czo­snek, pieprz i ocet. Wlać olej uży­ty do sma­że­nia, wymie­szać i odsta­wić do lodów­ki na 2–3 godziny.

12. Sałatka z łososiem i awokado

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Soczy­stość, aro­ma­tycz­ność i boga­ty smak spra­wią, że zako­chasz się w tej sałatce.

Będziesz potrze­bo­wać: 200 g lek­ko solo­ne­go łoso­sia, awo­ka­do, po 100 g słod­kiej papry­ki i ogór­ka, 30 g czer­wo­nej cebu­li, 200 g sała­ty, 50–60 ml sosu sojo­we­go, 1 łyż­ka musz­tar­dy Dijon, nasio­na seza­mu, 1 łyżecz­ka mio­du i 0,5 – octu jabł­ko­we­go, szczyp­ta cukru i soli.

Przy­go­to­wa­nie: Zama­ry­no­wać piór­ka cebu­li w occie, cukrze i soli, a w mię­dzy­cza­sie pokro­ić ogór­ka, papry­kę i awo­ka­do. Roze­rwać sała­tę ręka­mi, poszat­ko­wać rybę i upra­żyć nasio­na seza­mu. Ubij widel­cem sos sojo­wy, musz­tar­dę, miód (możesz też dodać 1–2 łyż­ki ole­ju sło­necz­ni­ko­we­go). Wymie­szaj wszyst­ko w kil­ku eta­pach, poda­waj natych­miast po ugo­to­wa­niu, aby sałat­ka nie stra­ci­ła świeżości.

13. Sałatka bez majonezu “Kwiatowa polana”

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Co powiesz na deli­kat­ne owo­ce morza? Spró­buj zro­bić tę soczy­stą i roz­pły­wa­ją­cą się w ustach sałatkę!

Będziesz potrze­bo­wać: Po 200 g ośmior­ni­cy i kre­we­tek z pusz­ki, 1 słod­ka papry­ka, 150 g rzod­kie­wek, pęczek sała­ty, 5 oli­wek bez pestek, 10 ml soku z cytry­ny, 15 ml oli­wy z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Uło­żyć liście sała­ty na tale­rzu, na wierz­chu uło­żyć warzy­wa pokro­jo­ne w krąż­ki lub kost­kę. Dodać owo­ce morza, wymie­szać sok z oli­wą, wstrzą­snąć, ude­ko­ro­wać krąż­ka­mi oliwek.

14. Sałatka z serem feta i tuńczykiem

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Kon­tra­stu­ją­ce kolo­ry, osza­ła­mia­ją­cy smak i dobre połą­cze­nie skład­ni­ków zachwy­cą Two­ich gości!

Będziesz potrze­bo­wać: 185 g tuń­czy­ka z pusz­ki, 100 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, pęczek sała­ty, 50 g fety, po łyż­ce oli­wy z oli­wek, soku z cytry­ny i zia­ren czar­ne­go sezamu.

Przy­go­to­wa­nie: Sała­tę porwać ręcz­nie, uło­żyć na niej kawał­ki tuń­czy­ka, prze­po­ło­wio­ne pomi­dor­ki kok­taj­lo­we i kost­ki sera feta. Wymie­szać oli­wę, sok i przy­pra­wy, skro­pić sałat­kę, posy­pać sezamem.

15. Sałatka z grzybami i groszkiem

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Cho­ciaż ta sałat­ka nie zawie­ra mię­sa, nadal jest bar­dzo pożyw­na i obfita.

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g pie­cza­rek, 250 g grosz­ku kon­ser­wo­we­go, 80 g cebu­li, kil­ka ugo­to­wa­nych jajek, olej sło­necz­ni­ko­wy do dressingu.

Przy­go­to­wa­nie: Pokrój cebu­lę i grzy­by na małe kawał­ki, usmaż, ostudź i dodaj do kostek jajek i grosz­ku. Wymie­szaj, polej sałat­kę ole­jem, dodat­ko­wo możesz ude­ko­ro­wać ją zieleniną.

16. Sałatka “krymska”

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Pro­sta sałat­ka bez majo­ne­zu na świą­tecz­ny stół o wyjąt­ko­wym sma­ku, któ­ry nie wyma­ga skom­pli­ko­wa­ne­go ani dłu­gie­go przygotowania.

Potrzeb­ne będą: 350 g goto­wa­nej fasol­ki szpa­ra­go­wej, 250 g pie­cza­rek, cebu­la, kil­ka ząb­ków czosn­ku, 1 łyż­ka octu (9%), szczyp­ta cukru.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­smaż grzy­by, posie­kaj cebu­lę, doda­jąc ocet, sól, cukier i lek­ko ugnia­ta­jąc ręka­mi. Połą­czyć wszyst­kie skład­ni­ki, dobrze wymieszać.

17. Sałatka z funchozą i warzywami

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Pro­sta sałat­ka z nie­dro­gich skład­ni­ków spra­wi, że nie będziesz musiał dłu­go stać przy kuchence!

Będziesz potrze­bo­wać: 150 g fun­cho­zy (“szkla­ne­go” maka­ro­nu), po 1 sztu­ce słod­kiej papry­ki, cebu­li, mar­chew­ki, ogór­ka, sos sojo­wy do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Maka­ron ugo­to­wać według prze­pi­su na opa­ko­wa­niu, warzy­wa pokro­ić w słup­ki, cebu­lę, mar­chew­kę i papry­kę pod­sma­żyć, wszyst­kie skład­ni­ki wymie­szać, dopra­wić sosem sojowym.

18. Sałatka z magnolią

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

To pięk­na war­stwo­wa sałat­ka o deli­kat­nym sma­ku. A to wszyst­ko bez choć­by kro­pli majonezu!

Będziesz potrze­bo­wać: 200 g file­tu z kur­cza­ka, 5 jajek, 200 g palusz­ków kra­bo­wych, 350 g kuku­ry­dzy z pusz­ki, 10 ml octu jabł­ko­we­go, 5 g musztardy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać kur­cza­ka i jaj­ka na twar­do, do dres­sin­gu zmik­so­wać w blen­de­rze 2 jaj­ka, 4 palusz­ki kra­bo­we, ocet, musz­tar­dę i odro­bi­nę kon­cen­tra­tu z kuku­ry­dzy. Następ­nie uło­żyć war­stwy w nastę­pu­ją­cej kolej­no­ści: kur­czak, jaj­ka, kuku­ry­dza, palusz­ki kra­bo­we. Posma­ruj każ­dą kul­kę dres­sin­giem na wierz­chu. Pozo­sta­wić w lodów­ce na godzinę.

19. Sałatka z wołowiną

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Warzy­wa i mię­so to praw­do­po­dob­nie zło­te połą­cze­nie, a bez majo­ne­zu będzie zaska­ku­ją­co lekkie.

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g polę­dwi­cy woło­wej, po 80 g słod­kiej papry­ki i ogór­ka, 70 g cebu­li, olej do sma­że­nia i dres­sing, czo­snek i sok z cytry­ny do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Sma­żyć cien­kie pla­stry mię­sa aż do ugo­to­wa­nia, pokro­ić papry­kę i ogór­ki, a następ­nie skro­pić je sokiem z cytry­ny. Połą­czyć wszyst­ko, wrzu­cić pół krąż­ki cebu­li i czosn­ku, wlać tro­chę ole­ju, poso­lić, wymieszać.

20. Sos sałatkowy Jajik

Салаты без майонеза на праздничный стол - 20 отличных рецептов

Pro­ste turec­kie danie, któ­re moż­na poda­wać na świą­tecz­nym sto­le nie tyl­ko jako sałat­kę, ale tak­że jako dres­sing lub sos do mięsa.

Potrzeb­ne będą: 1 ogó­rek, 40 ml gęstej kwa­śnej śmie­ta­ny, 2/3 łyż­ki suszo­nej mię­ty, kil­ka ząb­ków czosn­ku, 15 ml oli­wy z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Ogó­rek pokro­ić nożem na jak naj­mniej­sze kawał­ki, wyci­snąć czo­snek, dodać mię­tę, wlać oli­wę. Polać kwa­śną śmie­ta­ną, wymie­szać i schłodzić.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

pięć × cztery =