Wystawna uczta jest zawsze zabawna, smaczna i pożywna, ale takie świętowanie ma wadę – bardzo ciężkie i tłuste jedzenie. Sugerujemy, aby “rozjaśnić” kilka potraw i przygotować sałatki bez majonezu na świąteczny stół. Oto wybór bardzo smacznych przepisów!
- 1. ciepła sałatka z warzywami i kurczakiem
- 2. Sałatka Cezar
- 3. Sałatka po koreańsku
- 4. Sałatka bez majonezu “Sushi”
- 5. Sałatka z kalmarów
- 6. Sałatka “Pretty Woman”
- 7. Sałatka z grzybami i fasolą
- 8. Sałatka “Parmigiano”
- 9. Sałatka zimowa bez majonezu
- 10. Sałatka z kurczakiem i oliwkami
- 11. Koreańska sałatka z dyni
- 12. Sałatka z łososiem i awokado
- 13. Sałatka bez majonezu “Kwiatowa polana”
- 14. Sałatka z serem feta i tuńczykiem
- 15. Sałatka z grzybami i groszkiem
- 16. Sałatka “krymska”
- 17. Sałatka z funchozą i warzywami
- 18. Sałatka z magnolią
- 19. Sałatka z wołowiną
- 20. Sos sałatkowy Jajik
1. ciepła sałatka z warzywami i kurczakiem
Jasna i bardzo soczysta sałatka stanie się główną ozdobą stołu.
Będziesz potrzeb ował: 0,4 kg filetu z kurczaka, 150 g papryki, 300 g pomidorów, pęczek sałaty, po 50 ml sosu sojowego i oliwy z oliwek, 15 ml octu balsamicznego.
Przygotowanie: Marynować małe kawałki kurczaka w przyprawach i sosie sojowym przez 15 minut, następnie smażyć na oliwie z oliwek przez 5 minut z każdej strony, po czym przełożyć. Pokroić paprykę i smażyć na patelni przez 3 minuty na tej samej oliwie. Ułożyć liście sałaty na talerzu do serwowania, następnie pomidory, paprykę, mięso, skropić octem i posypać sezamem.
2. Sałatka Cezar
Ta wersja klasycznej sałatki okazuje się bardzo lekka i nie wymaga rzadkich ani bardzo drogich składników.
Potrzebne będą: 150 g filetu z kurczaka, pomidor, kilka jajek, kilka liści sałaty, 2 kromki chleba, 30–40 ml oliwy z oliwek, 15 ml soku z cytryny, musztarda i nasiona sezamu do smaku.
Przygotowanie: Ugotować jajka na twardo, usmażyć paski mięsa, pokroić bochenek w kostkę i wysuszyć w piekarniku, pokruszyć plastry pomidora. Ułóż sałatkę i wszystkie przygotowane składniki na talerzu. Połączyć sok, musztardę, olej, wymieszać i polać mieszanką sałatkę, posypując ją na koniec ziarnami sezamu.
3. Sałatka po koreańsku
Ta chrupiąca i pikantna sałatka bez majonezu będzie świetnym dodatkiem do kebabów.
Potrzebne będą: 2 ogórki, mała marchewka, 1 papryka, 10g nasion sezamu, 40ml sosu sojowego, 15ml octu jabłkowego, szczypta cukru, zielona cebulka, chili i czosnek do smaku.
Przygotowanie: Pokroić ogórka, paprykę, zieloną cebulę, drobno posiekać czosnek i chili, zetrzeć marchewkę, uprażyć nasiona sezamu na suchej patelni, a następnie połączyć wszystko w misce. Wymieszać sos sojowy, ocet, cukier, przyprawy (można również dodać odrobinę oleju roślinnego). Polać dressingiem warzywa, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 15 minut.
4. Sałatka bez majonezu “Sushi”
Przygotowanie tej sałatki wymaga staranności i cierpliwości w tworzeniu warstw, ale wynik jest tego wart.
Będziesz potrzebować: 150 g drobnoziarnistego ryżu, szczypta cukru, 25 ml sosu ryżowego, 3 arkusze nori, 350 g lekko solonego łososia, 1 ogórek, 200 g serka śmietankowego lub twarożku, nasiona sezamu.
Przygotowanie: Ugotować ryż, dodać do niego ocet, cukier i przyprawy, ostudzić. Rybę pokroić w mini kwadraty, a ogórka w cienkie plasterki. Ułóż arkusz nori na talerzu (odetnij nadmiar) szorstką stroną do góry, zwilż dłonie i rozłóż 1/3 ryżu, posmaruj 1/3 sera, a następnie warstwy ogórka, ryby, nasion sezamu w tej samej proporcji; powtórz cały cykl jeszcze dwa razy. Pozostawić sałatkę w lodówce na godzinę.
5. Sałatka z kalmarów
Pyszna sałatka bez majonezu, która jest świetna dla tych, którzy przestrzegają zasad dobrego odżywiania.
Potrzebne będą: 200 g kalmarów, 150 g ogórków, 2 gotowane jajka, czerwona cebula, pęczek zieleniny, pół łyżeczki musztardy, 50 ml czystego gęstego jogurtu.
Przygotowanie: Pozostawić kalmary we wrzącej wodzie na 3 minuty, następnie zmienić wodę na zimną, obrać filety, pokroić w paski. Dodać słupki ogórka, duże kawałki jajka, półpierścienie lub plasterki cebuli. Następnie jogurt, musztarda, zioła i przyprawy. Lepiej jest podawać sałatkę natychmiast po ugotowaniu.
6. Sałatka “Pretty Woman”
Różne smaki i ich nuty tworzą zaskakująco harmonijne połączenie.
Potrzebne będą: 300 g wędzonego kurczaka, taka sama ilość kapusty pekińskiej, gruszka, 50 g orzechów, 60–70 ml oleju słonecznikowego, 20 g musztardy francuskiej.
Przygotowanie: Pokrój kapustę, kurczaka i gruszkę do jednej miski, dodaj pokruszone orzechy. Połączyć olej, musztardę, przyprawy, dodać do reszty składników i dobrze wymieszać.
7. Sałatka z grzybami i fasolą
Niedrogie produkty, łatwość przygotowania i bogaty smak to główne zalety tej sałatki bez majonezu na świąteczny stół!
Będziesz potrzebować: Po 250 g fasoli i pieczarek z puszki, po 1 szt. cebuli i marchewki, 50 ml oleju roślinnego.
Przygotowanie: Pokrój grzyby, cebulę i marchewkę w cienkie plasterki. Najpierw lekko podsmaż warzywa, a następnie dodaj do nich grzyby i doprowadź do gotowości. Umieścić wszystkie składniki w salaterce, wlać olej pozostały po wklejeniu, posolić i wymieszać.
8. Sałatka “Parmigiano”
Ten włoski przepis na sałatkę pozostawi uczucie lekkości, sytości i przyjemnego posmaku.
Potrzebne będą: 1 bakłażan, 4 pomidorki koktajlowe i 1 zwykły pomidor, 200g sałaty, 70g mozzarelli, bułka tarta, 1 łyżeczka soli morskiej, 10ml octu balsamicznego, 20ml oliwy z oliwek, garść startego parmezanu.
Przygotowanie: Cienkie krążki bakłażana posypać solą morską i odstawić na 7 minut, odsączyć, obtoczyć w bułce tartej, usmażyć ze wszystkich stron na rumiano i odstawić na ściereczkę. Na talerzu ułożyć porwane liście sałaty, ćwiartki wiśni, kostki mozzarelli i ostudzone bakłażany. Zetrzeć pomidora (bez skórki), dodać ocet, oliwę z oliwek i przyprawy i wymieszać. Polej sałatkę mieszanką i posyp parmezanem.
9. Sałatka zimowa bez majonezu
To bardzo lekka sałatka o przyjemnym słodkawym smaku.
Będziesz potrzebować: 300 g kapusty pekińskiej, jabłko, marchewka, 10 ml soku z cytryny, szczypta suszonych owoców, 50 ml kwaśnej śmietany.
Przygotowanie: Suszone owoce zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie pokroić w cienkie słomki, kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce. Połączyć wszystkie produkty, zaprawić kwaśną śmietaną.
10. Sałatka z kurczakiem i oliwkami
Wyśmienita sałatka o jasnym i bogatym smaku na świąteczny stół.
Potrzebne będą: 300 g filetu z kurczaka, po 100 g pomidorów, ogórków, oliwek bez pestek i startego twardego sera, półtorej łyżki musztardy francuskiej, nasiona sezamu do dekoracji.
Przygotowanie: Usmażyć cienkie plastry mięsa, odsączyć tłuszcz. Ser, ogórek, pomidor pokroić w kostkę, a oliwki w krążki, połączyć wszystkie składniki. Dodać musztardę, wymieszać, posypać sezamem.
11. Koreańska sałatka z dyni
Prawdziwy boom witaminowy, który będzie pasował do każdego przystawki.
Będziesz potrzebować: 0,4 kg dyni, 15 g miodu, cebula, 50 ml oleju słonecznikowego, 30 ml octu jabłkowego, czosnek, chili i koreańska przyprawa marchewkowa do smaku.
Przygotowanie: Miąższ dyni zetrzeć na tarce, dodać podsmażone krążki cebuli, przyprawy, miód, czosnek, pieprz i ocet. Wlać olej użyty do smażenia, wymieszać i odstawić do lodówki na 2–3 godziny.
12. Sałatka z łososiem i awokado
Soczystość, aromatyczność i bogaty smak sprawią, że zakochasz się w tej sałatce.
Będziesz potrzebować: 200 g lekko solonego łososia, awokado, po 100 g słodkiej papryki i ogórka, 30 g czerwonej cebuli, 200 g sałaty, 50–60 ml sosu sojowego, 1 łyżka musztardy Dijon, nasiona sezamu, 1 łyżeczka miodu i 0,5 – octu jabłkowego, szczypta cukru i soli.
Przygotowanie: Zamarynować piórka cebuli w occie, cukrze i soli, a w międzyczasie pokroić ogórka, paprykę i awokado. Rozerwać sałatę rękami, poszatkować rybę i uprażyć nasiona sezamu. Ubij widelcem sos sojowy, musztardę, miód (możesz też dodać 1–2 łyżki oleju słonecznikowego). Wymieszaj wszystko w kilku etapach, podawaj natychmiast po ugotowaniu, aby sałatka nie straciła świeżości.
13. Sałatka bez majonezu “Kwiatowa polana”
Co powiesz na delikatne owoce morza? Spróbuj zrobić tę soczystą i rozpływającą się w ustach sałatkę!
Będziesz potrzebować: Po 200 g ośmiornicy i krewetek z puszki, 1 słodka papryka, 150 g rzodkiewek, pęczek sałaty, 5 oliwek bez pestek, 10 ml soku z cytryny, 15 ml oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Ułożyć liście sałaty na talerzu, na wierzchu ułożyć warzywa pokrojone w krążki lub kostkę. Dodać owoce morza, wymieszać sok z oliwą, wstrząsnąć, udekorować krążkami oliwek.
14. Sałatka z serem feta i tuńczykiem
Kontrastujące kolory, oszałamiający smak i dobre połączenie składników zachwycą Twoich gości!
Będziesz potrzebować: 185 g tuńczyka z puszki, 100 g pomidorków koktajlowych, pęczek sałaty, 50 g fety, po łyżce oliwy z oliwek, soku z cytryny i ziaren czarnego sezamu.
Przygotowanie: Sałatę porwać ręcznie, ułożyć na niej kawałki tuńczyka, przepołowione pomidorki koktajlowe i kostki sera feta. Wymieszać oliwę, sok i przyprawy, skropić sałatkę, posypać sezamem.
15. Sałatka z grzybami i groszkiem
Chociaż ta sałatka nie zawiera mięsa, nadal jest bardzo pożywna i obfita.
Będziesz potrzebować: 300 g pieczarek, 250 g groszku konserwowego, 80 g cebuli, kilka ugotowanych jajek, olej słonecznikowy do dressingu.
Przygotowanie: Pokrój cebulę i grzyby na małe kawałki, usmaż, ostudź i dodaj do kostek jajek i groszku. Wymieszaj, polej sałatkę olejem, dodatkowo możesz udekorować ją zieleniną.
16. Sałatka “krymska”
Prosta sałatka bez majonezu na świąteczny stół o wyjątkowym smaku, który nie wymaga skomplikowanego ani długiego przygotowania.
Potrzebne będą: 350 g gotowanej fasolki szparagowej, 250 g pieczarek, cebula, kilka ząbków czosnku, 1 łyżka octu (9%), szczypta cukru.
Przygotowanie: Podsmaż grzyby, posiekaj cebulę, dodając ocet, sól, cukier i lekko ugniatając rękami. Połączyć wszystkie składniki, dobrze wymieszać.
17. Sałatka z funchozą i warzywami
Prosta sałatka z niedrogich składników sprawi, że nie będziesz musiał długo stać przy kuchence!
Będziesz potrzebować: 150 g funchozy (“szklanego” makaronu), po 1 sztuce słodkiej papryki, cebuli, marchewki, ogórka, sos sojowy do smaku.
Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, warzywa pokroić w słupki, cebulę, marchewkę i paprykę podsmażyć, wszystkie składniki wymieszać, doprawić sosem sojowym.
18. Sałatka z magnolią
To piękna warstwowa sałatka o delikatnym smaku. A to wszystko bez choćby kropli majonezu!
Będziesz potrzebować: 200 g filetu z kurczaka, 5 jajek, 200 g paluszków krabowych, 350 g kukurydzy z puszki, 10 ml octu jabłkowego, 5 g musztardy.
Przygotowanie: Ugotować kurczaka i jajka na twardo, do dressingu zmiksować w blenderze 2 jajka, 4 paluszki krabowe, ocet, musztardę i odrobinę koncentratu z kukurydzy. Następnie ułożyć warstwy w następującej kolejności: kurczak, jajka, kukurydza, paluszki krabowe. Posmaruj każdą kulkę dressingiem na wierzchu. Pozostawić w lodówce na godzinę.
19. Sałatka z wołowiną
Warzywa i mięso to prawdopodobnie złote połączenie, a bez majonezu będzie zaskakująco lekkie.
Będziesz potrzebować: 300 g polędwicy wołowej, po 80 g słodkiej papryki i ogórka, 70 g cebuli, olej do smażenia i dressing, czosnek i sok z cytryny do smaku.
Przygotowanie: Smażyć cienkie plastry mięsa aż do ugotowania, pokroić paprykę i ogórki, a następnie skropić je sokiem z cytryny. Połączyć wszystko, wrzucić pół krążki cebuli i czosnku, wlać trochę oleju, posolić, wymieszać.
20. Sos sałatkowy Jajik
Proste tureckie danie, które można podawać na świątecznym stole nie tylko jako sałatkę, ale także jako dressing lub sos do mięsa.
Potrzebne będą: 1 ogórek, 40 ml gęstej kwaśnej śmietany, 2/3 łyżki suszonej mięty, kilka ząbków czosnku, 15 ml oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Ogórek pokroić nożem na jak najmniejsze kawałki, wycisnąć czosnek, dodać miętę, wlać oliwę. Polać kwaśną śmietaną, wymieszać i schłodzić.