Absolutnie słuszne jest nazywanie tuńczyka niezbędnym składnikiem diety PP, a jest on szczególnie dobry w różnych sałatkach. Jest smaczny, zdrowy, pożywny i niskokaloryczny – wszystko, czego potrzebujesz do zdrowej diety. A żeby było jeszcze bardziej różnorodnie – zapraszamy do zapoznania się z naszym wyborem przepisów!
- 1. Sałatka z tuńczykiem, warzywami i jajkiem
- 2. PP sałatka z tuńczyka i kapusty pekińskiej
- 3. Sałatka z tuńczykiem i awokado
- 4. Sałatka z ryżem i tuńczykiem
- 5. Sałatka PP z buraków i tuńczyka
- 6. Sałatka PP z tuńczykiem i kapustą
- 7. Sałatka z tuńczykiem, fetą i fasolą
- 8. Sałatka z selera i tuńczyka
- 9. Sałatka z tuńczykiem i jabłkiem na płycie kuchennej
- 10. Sałatka PP z tuńczykiem i fasolką szparagową
- 11. Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i serem
- 12. Sałatka z tuńczykiem i zielonym groszkiem na kuchence
- 13. Sałatka z rzodkiewką i tuńczykiem
- 14. Sałatka PP z twarożkiem i sałatką z tuńczyka
- 15. Sałatka z tuńczykiem pod futrzakiem
1. Sałatka z tuńczykiem, warzywami i jajkiem
Wybierz sos – olej, sok z cytryny lub sos sojowy.
Będziesz potrzebować: 100 g tuńczyka z puszki, 140 g pomidorów, 200 g ogórka, 1 słodka papryka, 3 jajka.
Przygotowanie: Ugotować jajka i pokroić w plasterki. Pokrój wszystkie warzywa na średnie plasterki i podziel tuńczyka na plasterki. Wymieszać sałatkę i doprawić do smaku.
2. PP sałatka z tuńczyka i kapusty pekińskiej
Można dodać po garści innych warzyw sałatkowych lub mieszanki.
Będziesz potrzebować: 1 puszka tuńczyka, 150g kapusty pekińskiej, 100g ogórków, 150g pomidorków koktajlowych, 100g papryki, 50g fioletowej cebuli, 2 jajka, 1/2 cytryny, po 1 łyżeczce musztardy ziarnistej i cukru, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować jajka i posiekać losowo wszystkie składniki. Rozgnieść tuńczyka widelcem. Do sosu sałatkowego wymieszać odrobinę oliwy z oliwek, sok z cytryny, musztardę, cukier, przyprawy i zmiażdżony czosnek.
3. Sałatka z tuńczykiem i awokado
Cóż, po prostu klasyk dla wszystkich zwolenników diety PP!
Będziesz potrzebować: 1 awokado, 90 g tuńczyka z puszki, 100 g pomidorów, 60 g papryki, 30 g fioletowej cebuli, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Pokrój awokado, pomidora i paprykę w kostkę. Posiekać cebulę, rozgnieść tuńczyka widelcem i wymieszać sałatkę. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami.
4. Sałatka z ryżem i tuńczykiem
Będzie wyglądać jeszcze ładniej, jeśli podczas serwowania ułożysz ją na liściach sałaty.
Będziesz potrzebować: 1 puszka tuńczyka, 60 g ryżu, 1 garść oliwek, po 3 łyżki kukurydzy z puszki i zielonego groszku, 1/2 papryki, 1/2 marchewki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować ryż do miękkości i marchewkę do miękkości. Pokroić marchew i paprykę w kostkę, a oliwki w krążki. Tuńczyka rozgnieść widelcem, wymieszać z sałatką i skropić oliwą z sokiem z cytryny i przyprawami.
5. Sałatka PP z buraków i tuńczyka
Bardzo oryginalna sałatka dla miłośników eksperymentów.
Potrzebne będą: 120 g tuńczyka z puszki, 1 burak z łososiem, 2 pomidory, 80 g jogurtu, 1/2 pęczka zieleniny, przyprawy.
Przygotowanie: posiekać łuskę i zioła, ugotować buraki do miękkości i pokroić w plastry. Pomidory pokroić w krążki, tuńczyka podzielić na kawałki i wszystko ładnie ułożyć na talerzu. Sałatkę polać jogurtem.
6. Sałatka PP z tuńczykiem i kapustą
Najlepsza jest młoda kapusta, ponieważ jest o wiele delikatniejsza.
Będziesz potrzebować: 1 puszka tuńczyka, 200 g ogórków, 150 g kapusty, 2 jajka, 100 ml jogurtu, przyprawy.
Przygotowanie: Jajka i ogórki ugotować i pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekać kapustę i lekko ją rozgnieść. Tuńczyka rozgnieść widelcem, wymieszać z sałatką i doprawić jogurtem i przyprawami.
7. Sałatka z tuńczykiem, fetą i fasolą
Jeśli potrzebujesz najbardziej obfitego przepisu na sałatkę, to jest to.
Będziesz potrzebować: 100 g mieszanki sałat, 1 puszka tuńczyka, 100 g fety, 100 g fasoli z puszki, 1 pomidor, 1 ogórek, 1/2 papryki, 1 garść oliwek, zioła, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Pokroić fetę w kostkę, opłukać fasolę, rozgnieść tuńczyka i posiekać wszystkie warzywa. Dodać oliwki bez pestek. Skropić sałatkę oliwą i sokiem z cytryny, doprawić.
8. Sałatka z selera i tuńczyka
Wybierz seler naciowy, z liśćmi lub bez – jak wolisz.
Będziesz potrzebować: 200 g tuńczyka z puszki, 3 łodygi selera naciowego, 2–3 jajka, 30 g orzechów włoskich, jogurt i przyprawy.
Przygotowanie : Obierz seler z twardych włókien i drobno posiekaj. Ugotować i drobno posiekać jajka. Orzechy włoskie osuszyć na suchej patelni i posiekać. Tuńczyka rozgnieść widelcem, wszystko razem wymieszać i doprawić sałatkę jogurtem i ulubionymi przyprawami.
9. Sałatka z tuńczykiem i jabłkiem na płycie kuchennej
Będziesz potrzebować zielonego jabłka kwaśnej odmiany, takiej jak Granny Smith.
Będziesz potrzebować: 2 puszki tuńczyka, 1 jabłko, 3 piórka zielonej cebuli, 3 łyżki jogurtu, 0,5 łyżeczki musztardy, 1 łyżka soku z cytryny, 2 krople tabasco, przyprawy.
Przygotowanie: Jabłko drobno pokroić i skropić sokiem z cytryny. Posiekać zieloną cebulkę i rozgnieść tuńczyka widelcem. Wymieszać pozostałe składniki i polać sałatkę powstałym dressingiem.
10. Sałatka PP z tuńczykiem i fasolką szparagową
Uproszczona wariacja PP na temat klasycznej sałatki Niçoise.
Będziesz potrzebować: 200 g tuńczyka z puszki, 4 pomidorki koktajlowe, 2 jajka, 100 g fasolki szparagowej, 1 pęczek sałaty, 1 garść oliwek, 4–5 anchois, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy w proszku, 1 łyżeczka soku z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Got ować fasolkę szparagową przez 5 minut we wrzącej wodzie, oddzielnie ugotować jajka na twardo i posiekać wszystkie składniki, w tym oliwki i anchois. Ubij w blenderze oliwę z oliwek, czosnek, musztardę, sok z cytryny i przyprawy. Ułóż sałatkę na talerzu i polej dressingiem.
11. Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i serem
Wybierz twardy niskokaloryczny ser jest idealny.
Będziesz potrzebować: 240 g tuńczyka z puszki, 100 g twardego sera, 200 g mieszanki sałat, 4 ogórki, 1 puszka kukurydzy z puszki, balsamiczny i przyprawy.
Przygotowanie: Zetrzeć ser, rozgnieść tuńczyka widelcem i pokroić ogórki na półkola. Wymieszać sałatkę, doprawić do smaku i skropić balsamicznym.
12. Sałatka z tuńczykiem i zielonym groszkiem na kuchence
Jeśli używasz mrożonego groszku, gotuj go przez 1 minutę we wrzącej wodzie.
Będziesz potrzebować: 150 g tuńczyka z puszki, 1 ogórek, 2 jajka, 150 g zielonego groszku, 5 g zielonej cebuli, 3 g natki pietruszki, jogurt i przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować jajka na twardo i pokroić w drobną kostkę razem z ogórkiem. Posiekać zieloną cebulkę i natkę pietruszki, rozgnieść tuńczyka widelcem i dodać groszek. Sałatkę doprawić jogurtem i przyprawami.
13. Sałatka z rzodkiewką i tuńczykiem
Niezwykła sałatka sezonowa podczas zbiorów młodych rzodkiewek.
Potrzebne będą: 1 puszka tuńczyka, 200 g kapusty pekińskiej, 2 piórka zielonej cebuli, 3–4 rzodkiewki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1,5 łyżeczki octu winnego, 0,5 łyżeczki musztardy Dijon, przyprawy.
Przygotowanie: Drobno posiekać kapustę pekińską, posiekać zieloną cebulę i pokroić rzodkiewki w cienkie krążki. Tuńczyka rozgnieść widelcem i wymieszać z sałatką. Do przygotowania dressingu wymieszać oliwę z oliwek, musztardę, ocet i przyprawy.
14. Sałatka PP z twarożkiem i sałatką z tuńczyka
Dobry przepis, gdy potrzebujesz więcej białka.
Będziesz potrzebować: 350 g ziarnistego twarożku, 1 puszka tuńczyka, 6 ogórków, 1 pęczek pietruszki, 2 ugotowane żółtka.
Przygotowanie: rozgnieć tuńczyka widelcem z ugotowanymi żółtkami, posiekaj natkę pietruszki i pokrój ogórki w krążki. Dodać twarożek, wymieszać sałatkę i podawać.
15. Sałatka z tuńczykiem pod futrzakiem
Wersja PP słynnego “futrzaka”, który ozdobi każdy świąteczny stół.
Potrzebne będą: 100 g tuńczyka z puszki, 15 g zielonej cebuli, 1 burak, 1 marchewka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka musztardy.
Przygotowanie: Ugotuj marchewkę, buraki i jajka do miękkości. Oddzielić jajka od żółtek i zetrzeć wszystkie składniki osobno. Posiekać zieloną cebulkę, rozgnieść tuńczyka widelcem i wymieszać śmietanę z musztardą. Ułożyć warstwami tuńczyka, zieloną cebulkę, białka, marchewkę, sos, buraki, sos i żółtka.