Sałatka z cukinii “Ankle Bens” na zimę: 20 świetnych przepisów

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Pod­po­wia­da­my 20 pysz­nych prze­pi­sów, jak zro­bić sałat­kę z cuki­nii “Ankle Bens” na zimę w domu! Każ­da gospo­dy­ni z łatwo­ścią sobie z tym pora­dzi, ale rodzi­na i goście na pew­no będą zachwyceni!

1. Sałatka “Kostka Bens” z cukinii i marchwi

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Sok pomi­do­ro­wy moż­na wziąć goto­wy lub ugo­to­wać samodzielnie.

Potrzeb­ne będą: 2 kg cuki­nii, 800 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 10 grosz­ków czar­ne­go pie­przu, 4 grosz­ki papry­ki ore­ga­no, 1 litr soku pomi­do­ro­we­go, 50 ml ole­ju roślin­ne­go, 50 ml octu, 120 g cukru, 80 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: W głę­bo­kim kotle pod­sma­żyć posie­ka­ną cebu­lę i mar­chew­kę na ole­ju. Dodać sok pomi­do­ro­wy, przy­pra­wy, cukier, sól i goto­wać przez 5 minut. Wlać pokro­jo­ne cuki­nie i goto­wać przez 30 minut na małym ogniu. Wlać ocet i wyłą­czyć ogień po 1 minu­cie. Gotu­ją­cą się sałat­kę prze­ło­żyć do sło­ików, zawi­nąć i przy­kryć cie­płym kocem.

2. Sałatka warzywna “Kostka Bens” na zimę

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Goto­wać w kocioł­ku lub głę­bo­kiej patelni.

Potrzeb­ne będą: 2 kg cuki­nii, 1 kg papry­ki, 500 g pomi­do­rów, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 50 g kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, 40 ml ole­ju roślin­ne­go, 4 łyż­ki octu, 1/2 szklan­ki cukru, 3 łyż­ki soli, 250 ml wody.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić cuki­nię, pomi­do­ry, obra­ną cebu­lę i papry­kę. Sma­żyć cebu­lę na ole­ju, aż będzie prze­zro­czy­sta, dodać mar­chew­kę i sma­żyć przez kolej­ne 5 minut. Dodać papry­kę i sma­żyć przez 10 minut, czę­sto mie­sza­jąc. Dodać pomi­do­ry, cuki­nię, cukier, sól i wodę wymie­sza­ną z kon­cen­tra­tem pomi­do­ro­wym. Przy­kryć pokryw­ką i dusić sałat­kę przez kolej­ne 30 minut na małym ogniu. Wlać ocet, wło­żyć Ankle Bens do wyste­ry­li­zo­wa­nych sło­ików i zwinąć.

3. Sałatka z cukinii “Ankle Bens”

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Jeden z popu­lar­nych i kla­sycz­nych przepisów.

Potrzeb­ne będą: 3 kg cuki­nii, 1,5 kg pomi­do­rów, 500 g papry­ki, 800 g mar­chwi, 800 g cebu­li, 1 łyżecz­ka mie­lo­nej kolen­dry, 2 liście lau­ro­we, 4 grosz­ki pie­przu ore­ga­no, 1/2 szklan­ki octu, 80 ml ole­ju roślin­ne­go, 200 g cukru, 100 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić cuki­nię, mar­chew, pomi­do­ry, obra­ną papry­kę i cebu­lę. Sma­żyć cebu­lę i mar­chew na ole­ju przez 5 minut. Dodać przy­pra­wy, pieprz i sma­żyć przez kolej­ne 5 minut. Dodać pomi­do­ry, cukier i sól. Dusić na małym ogniu przez 10 minut i dodać cuki­nie. Goto­wać wywar przez kolej­ne 30 minut pod przy­kry­ciem, od cza­su do cza­su mie­sza­jąc. Wlać ocet, wło­żyć sałat­kę do przy­go­to­wa­nych sło­ików i zwinąć.

4. Sałatka z cukinii “Kostka Bensa” z czosnkiem i bazylią

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Taka sałat­ka dosko­na­le uzu­peł­ni dania z ziem­nia­ków, ryb lub mięsa.

Potrzeb­ne będą: 1,5 kg cuki­nii, 500 g pomi­do­rów, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 100 g czosn­ku, 3 gałąz­ki bazy­lii, 10 zia­re­nek czar­ne­go pie­przu, 3 zia­ren­ka paprycz­ki ore­ga­no, 4 łyż­ki octu, 3 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 100 g cukru, 80 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Lek­ko pod­sma­żyć posie­ka­ną cebu­lę na ole­ju. Dodać star­tą mar­chew­kę, przy­pra­wy i goto­wać przez 5–7 minut, od cza­su do cza­su mie­sza­jąc. Dodać pokro­jo­ne pomi­do­ry i cuki­nię. Przy­kryć pokryw­ką i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Dodać cukier, sól, posie­ka­ny czo­snek i bazy­lię. Dusić wszyst­ko razem przez 15 minut, wlać ocet i natych­miast zdjąć z ognia. Napeł­nić przy­go­to­wa­ne sło­iki, zawi­nąć sałat­kę i odsta­wić w cie­płe miej­sce na 24 godziny.

5. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii, słodkiej papryki i czosnku

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Pamię­taj, aby usu­nąć twar­dą skór­kę z cukinii!

Będziesz potrze­bo­wać: 3 kg cuki­nii, 1 kg słod­kiej papry­ki, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 100 g czosn­ku, 500 ml sosu pomi­do­ro­we­go, 60 ml ole­ju roślin­ne­go, 50 ml octu, 180 g cukru, 3 łyż­ki soli.

Przy­go­to­wa­nie: Przy­go­to­wać i posie­kać warzy­wa. Pod­sma­żyć cebu­lę i mar­chew­kę na ole­ju, dodać słod­ką papry­kę, cuki­nię i sos pomi­do­ro­wy. Dusić przez 15 minut, dodać cukier, sól i mie­lo­ny czo­snek. Dusić Ankle Bens przez kolej­ne 20 minut na małym ogniu, dodać ocet i wymie­szać. Roz­ło­żyć sałat­kę do sło­ików, zwi­nąć i odwró­cić do góry dnem.

6. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” bez octu

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Pokrój warzy­wa na śred­niej wiel­ko­ści kawał­ki mniej wię­cej tej samej wielkości.

Potrzeb­ne będą: 2 kg cuki­nii, 1 kg pomi­do­rów, 1 kg papry­ki, 500 g mar­chwi, 400 g cebu­li, 60 ml ole­ju roślin­ne­go, pół szklan­ki cukru, 3 łyż­ki soli.

Przy­go­to­wa­nie: Lek­ko pod­sma­żyć posie­ka­ną cebu­lę i mar­chew­kę na ole­ju. Dodać pokro­jo­ną cuki­nię, pomi­do­ry i papry­kę. Dodać cukier i sól i dusić przez 10 minut. Prze­ło­żyć sałat­kę do sło­ików, ste­ry­li­zo­wać przez 15 minut i zawinąć.

7. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” z kwaskiem cytrynowym

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Kwa­sek cytry­no­wy dosko­na­le radzi sobie z rolą kon­ser­wan­tu we wszel­kich prze­two­rach na zimę.

Potrzeb­ne będą: 2 kg cuki­nii, 2 kg pomi­do­rów, 400 g mar­chwi, 1 kg cebu­li, 1 głów­ka czosn­ku, 1 łyżecz­ka mie­lo­nej papry­ki, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 0,5 łyżecz­ki ore­ga­no, 50 ml ole­ju roślin­ne­go, 1 łyżecz­ka kwa­sku cytry­no­we­go, 120 g cukru, 80 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić cuki­nię, pomi­do­ry i obra­ną cebu­lę. Pod­sma­żyć cebu­lę i mar­chew­kę na ole­ju, dodać pomi­do­ry, posie­ka­ny czo­snek, przy­pra­wy i dusić przez 20 minut na małym ogniu. Wsy­pać cuki­nię, cukier, sól i kwa­sek cytry­no­wy. Dusić przez 15 minut, prze­ło­żyć do wyste­ry­li­zo­wa­nych sło­ików i zwi­nąć sałatkę.

8. Pikantna sałatka “Ankle Bens” na zimę

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Kil­ka sło­ików takiej kon­ser­wy na pew­no nie będzie zbyteczne!

Potrzeb­ne będą: 1 kg cuki­nii, 1 kg papry­ki, 1 kg pomi­do­rów, 500 g mar­chwi, 300 g cebu­li, 1/2 głów­ki czosn­ku, 2 łyż­ki suchej adżi­ki, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej papry­ki, 60 ml ole­ju roślin­ne­go, 50 ml octu jabł­ko­we­go, 3 łyż­ki cukru, 2 łyż­ki soli.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­ka­ną cebu­lę i mar­chew­kę lek­ko pod­sma­żyć na ole­ju, dodać przy­pra­wy, posie­ka­ną papry­kę, pomi­do­ry i goto­wać przez 10 minut, czę­sto mie­sza­jąc. Dodać cuki­nię, zmiaż­dżo­ny czo­snek, cukier i sól. Przy­kryć pokryw­ką, dusić przez 30 minut i wlać ocet. Prze­ło­żyć Ankle Bens do wyste­ry­li­zo­wa­nych sło­ików, zamknąć i odsta­wić w cie­płe miej­sce na 24 godziny.

9. Słodka sałatka “Ankle Bens” z cukinią

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Jeśli nie masz soko­wi­rów­ki, prze­puść pomi­do­ry przez maszyn­kę do mię­sa i prze­trzyj je przez sito.

Potrzeb­ne będą: 2 kg cuki­nii, 1,5 kg pomi­do­rów, 500 g cebu­li, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­ne­go czar­ne­go pie­przu, 1 łyżecz­ka mie­lo­nej papry­ki, 80 ml octu, 100 ml ole­ju roślin­ne­go, 200 g cukru, 80 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Cuki­nie i obra­ną cebu­lę pokro­ić, pomi­do­ry prze­ci­snąć przez soko­wi­rów­kę. Cebu­lę pod­sma­żyć na ole­ju do uzy­ska­nia prze­zro­czy­sto­ści, dodać sok pomi­do­ro­wy, cukier, sól, przy­pra­wy i dusić przez 20 minut. Wsy­pać cuki­nie, zmniej­szyć ogień do małe­go i goto­wać przez 30 minut. Wlać ocet, wło­żyć do sło­ików i zamknąć sałat­kę pokrywkami.

10. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii, bakłażanów, słodkiej papryki i pomidorów

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

W razie potrze­by ocet moż­na zastą­pić taką samą ilo­ścią soku z cytryny.

Potrzeb­ne będą: 1kg cuki­nii, 1kg bakła­ża­na, 1kg słod­kiej papry­ki, 1kg pomi­do­rów, 400g mar­chwi, 400g cebu­li, 100g czosn­ku, 60ml ole­ju roślin­ne­go, 120ml octu, 200g cukru, 140g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Cuki­nię, bakła­ża­ny i obra­ną cebu­lę pokro­ić, mar­chew zetrzeć na tar­ce. Pomi­do­ry, czo­snek i obra­ną papry­kę zmie­lić w maszyn­ce do mię­sa. Cebu­lę i mar­chew lek­ko pod­sma­żyć na ole­ju, dodać pomi­do­ry, cukier, sól i dusić przez 20 minut. Wsy­pać cuki­nie i bakła­ża­ny, przy­kryć pokryw­ką i goto­wać przez kolej­ne 30 minut. Wlać ocet i zdjąć z ognia po 1 minu­cie. Gorą­cą sałat­kę prze­ło­żyć do sło­ików i zawinąć.

11. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii, słodkiej papryki i pieczarek

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Podob­nie moż­na goto­wać z dowol­ny­mi inny­mi grzy­ba­mi według wła­sne­go gustu.

Potrzeb­ne będą: 1 kg cuki­nii, 1 kg pie­cza­rek, 1 kg słod­kiej papry­ki, 500 pomi­do­rów, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 4 grosz­ki pie­przu ore­ga­no, 3 liście lau­ro­we, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej gał­ki musz­ka­to­ło­wej, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej papry­ki, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 1 łyżecz­ka kwa­sku cytry­no­we­go, 50 ml ole­ju roślin­ne­go, 140 g cukru, 120 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić cuki­nię, pie­czar­ki, pomi­do­ry, obra­ną cebu­lę i słod­ką papry­kę, zetrzeć mar­chew­kę. Sma­żyć cebu­lę i mar­chew­kę na ole­ju przez 3–5 minut, dodać przy­pra­wy i pie­czar­ki i goto­wać, aż cała wil­goć wypa­ru­je. Wlać słod­ką papry­kę, pomi­do­ry i cuki­nię. Dodać kwa­sek cytry­no­wy, cukier i sól. Goto­wać przez 5 minut, prze­ło­żyć do sło­ików i ste­ry­li­zo­wać przez 15 minut. Zamknąć Ankle Bens, odwró­cić sło­iki do góry dnem i owi­nąć gru­bym kocem na 24 godziny.

12. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” z czosnkiem, chrzanem i ostrą papryką

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Ta sałat­ka oka­zu­je się dość pikantna!

Potrzeb­ne będą: 2 kg cuki­nii, 1 kg papry­ki, 500 g pomi­do­rów, 500 g mar­chwi, 4 śred­nie cebu­le, 100 g czosn­ku, 100 g korze­nia chrza­nu, 1 strąk ostrej papry­ki, 50 ml ole­ju roślin­ne­go, 100 ml octu, 120 g cukru, 3 łyż­ki soli.

Przy­go­to­wa­nie: Cuki­nię, obra­ną cebu­lę i papry­kę pokro­ić w kost­kę, mar­chew zetrzeć na tar­ce. Pomi­do­ry, ostrą papry­kę, obra­ny czo­snek i korzeń chrza­nu zmie­lić w maszyn­ce do mię­sa. Cebu­lę pod­sma­żyć na ole­ju do uzy­ska­nia prze­zro­czy­sto­ści, dodać mar­chew­kę, papry­kę i dusić przez 10 minut. Wlać bulion i pomi­do­ry, cukier i sól i dusić przez kolej­ne 15 minut. Dodać cuki­nie i goto­wać pod przy­kry­ciem przez 30 minut. Wlać ocet, wymie­szać i natych­miast zdjąć z ognia. Gorą­cą sałat­ką napeł­nić wyste­ry­li­zo­wa­ne sło­iki, zamknąć i odwró­cić do góry dnem.

13. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” bez smażenia

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Die­te­tycz­na wer­sja popu­lar­ne­go dania.

Potrzeb­ne będą: 1,5 kg cuki­nii, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 6 zia­re­nek czar­ne­go pie­przu, 4 zia­ren­ka pie­przu z ore­ga­no, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 500 ml soku pomi­do­ro­we­go, 3 łyż­ki octu, 50 g cukru, 60 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Cuki­nię, mar­chew i obra­ną cebu­lę posie­kać i wymie­szać. Dodać cukier, sól i przy­pra­wy. Przy­kryć pokryw­ką i odsta­wić na 1,5 godzi­ny. Następ­nie dopro­wa­dzić pre­pa­rat warzyw­ny do wrze­nia, dodać sos pomi­do­ro­wy i goto­wać przez 30 minut na małym ogniu. Wlać ocet, goto­wać jesz­cze przez 1 minu­tę i umie­ścić w przy­go­to­wa­nych pojem­ni­kach. Zwi­nąć sałat­kę, odwró­cić do góry dnem i pozo­sta­wić w cie­płym miej­scu na 24 godziny.

14. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii z jabłkami

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Nie­sa­mo­wi­cie pysz­na z zie­lo­ny­mi jabłkami!

Będziesz potrze­bo­wać: 1,5 kg cuki­nii, 500 g jabłek, 300 g mar­chwi, 300 g cebu­li, 50 g kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, 3 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 3 łyż­ki octu, 80 g cukru, 50 g soli, 200 ml wody.

Przy­go­to­wa­nie: Cuki­nie, jabł­ka i obra­ną cebu­lę pokro­ić w pla­ster­ki, a mar­chew zetrzeć na tar­ce. W głę­bo­kim kocioł­ku pod­sma­żyć cebu­lę na ole­ju, aż sta­nie się prze­zro­czy­sta, dodać mar­chew i goto­wać przez kolej­ne 5 minut. Dodać cuki­nie, jabł­ka, sól, cukier i kon­cen­trat pomi­do­ro­wy wymie­sza­ny z wodą. Goto­wać wszyst­ko razem przez 20 minut, wlać ocet i zwi­nąć “Kost­kę Ben­sa” na zimę.

15. Sałatka z kostek cukinii z ostrą papryką

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Dosto­suj sto­pień ostro­ści według wła­sne­go uznania.

Potrzeb­ne będą: 2 kg cuki­nii, 1 kg pomi­do­rów, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 1 strąk ostrej papry­ki, 0,5 łyżecz­ki zmie­sza­nych zia­ren pie­przu, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 2 liście lau­ro­we, 50 ml ole­ju roślin­ne­go, 60 ml octu, pół szklan­ki cukru, 3 łyż­ki soli.

Przy­go­to­wa­nie: Cuki­nię i pomi­do­ry pokro­ić, ostrą papry­kę i obra­ną cebu­lę prze­pu­ścić przez maszyn­kę do mię­sa. Mar­chew zetrzeć na gru­bej tar­ce i lek­ko pod­sma­żyć na ole­ju. Dodać przy­pra­wy, cukier, sól i kęs ostrej papry­ki. Goto­wać przez 10 minut, wlać cuki­nie i goto­wać sałat­kę przez kolej­ne 20 minut na mini­mal­nym ogniu. Wlać ocet, umie­ścić w wyste­ry­li­zo­wa­nych sło­ikach i zwinąć.

16. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii z fasolą

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

W zależ­no­ści od odmia­ny faso­li czas goto­wa­nia może się nie­znacz­nie różnić.

Potrzeb­ne będą: 2 kg cuki­nii, 300 g suchej faso­li, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej papry­ki, 3 liście lau­ro­we, 4 łyż­ki kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, 2 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 100 ml octu jabł­ko­we­go, 1/2 szklan­ki cukru, 3 łyż­ki soli, 1,5 litra wody.

Przy­go­to­wa­nie: Moczyć faso­lę przez 4 godzi­ny, opłu­kać, zalać świe­żą wodą i goto­wać przez 30 minut. W głę­bo­kim kotle pod­sma­żyć na ole­ju posie­ka­ną cebu­lę i mar­chew­kę, dodać pokro­jo­ną cuki­nię, ugo­to­wa­ną faso­lę, przy­pra­wy i goto­wać przez 15 minut. Dodać kon­cen­trat pomi­do­ro­wy, cukier, sól i dusić razem przez 30 minut. Wlać ocet, wło­żyć “Ankle Bens” do wyste­ry­li­zo­wa­nych sło­ików i zwi­nąć na zimę.

17. Sałatka “Kostki” z cukinii, bakłażanów i suszonych pomidorów

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Ory­gi­nal­ne i bar­dzo pro­ste. na pew­no nikt nie pozo­sta­nie obojętny!

Potrzeb­ne będą: 1 kg cuki­nii, 1 kg bakła­ża­nów, 1 kg papry­ki, 200 g suszo­nych pomi­do­rów, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 8 grosz­ków czar­ne­go pie­przu, 4 grosz­ki pie­przu z ore­ga­no, 2 liście lau­ro­we, 500 ml sosu pomi­do­ro­we­go, 3 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 3 łyż­ki octu, 120 g cukru, 90 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić bakła­ża­ny i moczyć przez 20 minut w oso­lo­nej wodzie. Zetrzeć mar­chew­kę i posie­kać cuki­nię, suszo­ne pomi­do­ry, obra­ną cebu­lę i papry­kę. Pod­smaż cebu­lę i mar­chew­kę na ole­ju na zło­ty kolor, dodaj papry­kę i gotuj przez 10 minut. Dodać bakła­ża­ny, cuki­nię, suszo­ne pomi­do­ry i kon­ty­nu­ować sma­że­nie przez 20 minut, czę­sto mie­sza­jąc. Dodać przy­pra­wy, sos pomi­do­ro­wy, cukier i sól. Zmniej­szyć ogień i dusić Ankle Bens przez kolej­ne 20 minut pod przy­kry­ciem. Wlać ocet, prze­ło­żyć do sło­ików i zawinąć.

18. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” z pomidorami, ziołami i czosnkiem

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Dodaj kil­ka rodza­jów zie­le­ni­ny, aby smak sałat­ki był jesz­cze bogatszy.

Będziesz potrze­bo­wać: 2kg cuki­nii, 1kg pomi­do­rów, 400g mar­chwi, 3 śred­nie cebu­le, 50g czosn­ku, 50g dowol­nych ziół, 5 grosz­ków czar­ne­go pie­przu, 3 grosz­ki zie­la angiel­skie­go, 2 liście lau­ro­we, 40ml ole­ju roślin­ne­go, 100ml octu, 150g cukru gra­nu­lo­wa­ne­go, 90g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Przy­go­to­wać i posie­kać wszyst­kie warzy­wa i zio­ła. W głę­bo­kim kotle pod­sma­żyć cebu­lę i mar­chew na ole­ju, dodać pomi­do­ry, przy­pra­wy, cukier, sól i dusić przez 15 minut, mie­sza­jąc od cza­su do cza­su. Dodać cuki­nię, zio­ła, posie­ka­ny czo­snek i goto­wać przez kolej­ne 20 minut. Wlać ocet, goto­wać przez 1 minu­tę i wyłą­czyć ogień. Napeł­nić wyste­ry­li­zo­wa­ne sło­iki gorą­cą sałat­ką i zwi­nąć na zimę.

19. Sałatka z cukinii z imbirem “Ankle Bens”

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Pod­czas goto­wa­nia włącz wen­ty­la­tor wycią­go­wy na mak­si­mum i otwórz okno.

Potrzeb­ne będą: 1,5 kg cuki­nii, 1 kg pomi­do­rów, 500 g papry­ki, 500 g mar­chwi, 300 g cebu­li, 100 g korze­nia imbi­ru, 5 ząb­ków czosn­ku, 50 ml ole­ju roślin­ne­go, 80 ml octu, 4 łyż­ki cukru, 2 łyż­ki soli.

Przy­go­to­wa­nie: Cuki­nie, pomi­do­ry, obra­ną papry­kę i cebu­lę pokro­ić w pla­stry. Zetrzeć mar­chew­kę i imbir. Sma­żyć cebu­lę na ole­ju, aż będzie prze­zro­czy­sta, dodać mar­chew­kę, papry­kę i goto­wać przez 10 minut. Wymie­szać z imbi­rem, cukrem, solą i mie­lo­nym czosn­kiem. Po 10 minu­tach dodać pomi­do­ry, cuki­nię i dusić pod przy­kry­ciem przez kolej­ne 20 minut. Dodać ocet, wymie­szać i zamknąć sałat­kę w przy­go­to­wa­nych słoikach.

20. Sałatka z kostki z cukinią i ryżem

Салат «Анкл бенс» из кабачков на зиму: 20 отличных рецептов

Upew­nij się, że ryż nie zamie­ni się w papkę.

Potrzeb­ne będą: 2 kg cuki­nii, 1 kg pomi­do­rów, 1 kg papry­ki, 300 g mar­chwi, 300 g cebu­li, 1,5 szklan­ki ryżu, 60 ml ole­ju roślin­ne­go, 80 ml octu, 120 g cukru, 100 g soli, 1 litr wody.

Przy­go­to­wa­nie: Przy­go­to­wać i posie­kać wszyst­kie warzy­wa. Wsy­pać ryż do wrzą­cej wody, goto­wać do poło­wy i odce­dzić na dursz­la­ku. Pod­smaż cebu­lę i mar­chew­kę na ole­ju, dodaj papry­kę i pomi­do­ry i gotuj na wol­nym ogniu przez kolej­ne 10 minut. Dodać cukier, sól, cuki­nię i ryż. Przy­kryć pokryw­ką i dusić Ankle Bens na małym ogniu przez 20 minut. Dodać ocet, zdjąć z ognia i prze­ło­żyć do sło­ików. Zamknij sałat­kę, odwróć sło­iki do góry dnem i dobrze zawiń.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

dwadzieścia + 2 =