Podpowiadamy 20 pysznych przepisów, jak zrobić sałatkę z cukinii “Ankle Bens” na zimę w domu! Każda gospodyni z łatwością sobie z tym poradzi, ale rodzina i goście na pewno będą zachwyceni!
- 1. Sałatka “Kostka Bens” z cukinii i marchwi
- 2. Sałatka warzywna “Kostka Bens” na zimę
- 3. Sałatka z cukinii “Ankle Bens”
- 4. Sałatka z cukinii “Kostka Bensa” z czosnkiem i bazylią
- 5. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii, słodkiej papryki i czosnku
- 6. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” bez octu
- 7. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” z kwaskiem cytrynowym
- 8. Pikantna sałatka “Ankle Bens” na zimę
- 9. Słodka sałatka “Ankle Bens” z cukinią
- 10. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii, bakłażanów, słodkiej papryki i pomidorów
- 11. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii, słodkiej papryki i pieczarek
- 12. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” z czosnkiem, chrzanem i ostrą papryką
- 13. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” bez smażenia
- 14. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii z jabłkami
- 15. Sałatka z kostek cukinii z ostrą papryką
- 16. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii z fasolą
- 17. Sałatka “Kostki” z cukinii, bakłażanów i suszonych pomidorów
- 18. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” z pomidorami, ziołami i czosnkiem
- 19. Sałatka z cukinii z imbirem “Ankle Bens”
- 20. Sałatka z kostki z cukinią i ryżem
1. Sałatka “Kostka Bens” z cukinii i marchwi
Sok pomidorowy można wziąć gotowy lub ugotować samodzielnie.
Potrzebne będą: 2 kg cukinii, 800 g marchwi, 500 g cebuli, 10 groszków czarnego pieprzu, 4 groszki papryki oregano, 1 litr soku pomidorowego, 50 ml oleju roślinnego, 50 ml octu, 120 g cukru, 80 g soli.
Przygotowanie: W głębokim kotle podsmażyć posiekaną cebulę i marchewkę na oleju. Dodać sok pomidorowy, przyprawy, cukier, sól i gotować przez 5 minut. Wlać pokrojone cukinie i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Wlać ocet i wyłączyć ogień po 1 minucie. Gotującą się sałatkę przełożyć do słoików, zawinąć i przykryć ciepłym kocem.
2. Sałatka warzywna “Kostka Bens” na zimę
Gotować w kociołku lub głębokiej patelni.
Potrzebne będą: 2 kg cukinii, 1 kg papryki, 500 g pomidorów, 500 g marchwi, 500 g cebuli, 50 g koncentratu pomidorowego, 40 ml oleju roślinnego, 4 łyżki octu, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki soli, 250 ml wody.
Przygotowanie: Pokroić cukinię, pomidory, obraną cebulę i paprykę. Smażyć cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta, dodać marchewkę i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać paprykę i smażyć przez 10 minut, często mieszając. Dodać pomidory, cukinię, cukier, sól i wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Przykryć pokrywką i dusić sałatkę przez kolejne 30 minut na małym ogniu. Wlać ocet, włożyć Ankle Bens do wysterylizowanych słoików i zwinąć.
3. Sałatka z cukinii “Ankle Bens”
Jeden z popularnych i klasycznych przepisów.
Potrzebne będą: 3 kg cukinii, 1,5 kg pomidorów, 500 g papryki, 800 g marchwi, 800 g cebuli, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 2 liście laurowe, 4 groszki pieprzu oregano, 1/2 szklanki octu, 80 ml oleju roślinnego, 200 g cukru, 100 g soli.
Przygotowanie: Pokroić cukinię, marchew, pomidory, obraną paprykę i cebulę. Smażyć cebulę i marchew na oleju przez 5 minut. Dodać przyprawy, pieprz i smażyć przez kolejne 5 minut. Dodać pomidory, cukier i sól. Dusić na małym ogniu przez 10 minut i dodać cukinie. Gotować wywar przez kolejne 30 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Wlać ocet, włożyć sałatkę do przygotowanych słoików i zwinąć.
4. Sałatka z cukinii “Kostka Bensa” z czosnkiem i bazylią
Taka sałatka doskonale uzupełni dania z ziemniaków, ryb lub mięsa.
Potrzebne będą: 1,5 kg cukinii, 500 g pomidorów, 500 g marchwi, 500 g cebuli, 100 g czosnku, 3 gałązki bazylii, 10 ziarenek czarnego pieprzu, 3 ziarenka papryczki oregano, 4 łyżki octu, 3 łyżki oleju roślinnego, 100 g cukru, 80 g soli.
Przygotowanie: Lekko podsmażyć posiekaną cebulę na oleju. Dodać startą marchewkę, przyprawy i gotować przez 5–7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone pomidory i cukinię. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Dodać cukier, sól, posiekany czosnek i bazylię. Dusić wszystko razem przez 15 minut, wlać ocet i natychmiast zdjąć z ognia. Napełnić przygotowane słoiki, zawinąć sałatkę i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
5. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii, słodkiej papryki i czosnku
Pamiętaj, aby usunąć twardą skórkę z cukinii!
Będziesz potrzebować: 3 kg cukinii, 1 kg słodkiej papryki, 500 g marchwi, 500 g cebuli, 100 g czosnku, 500 ml sosu pomidorowego, 60 ml oleju roślinnego, 50 ml octu, 180 g cukru, 3 łyżki soli.
Przygotowanie: Przygotować i posiekać warzywa. Podsmażyć cebulę i marchewkę na oleju, dodać słodką paprykę, cukinię i sos pomidorowy. Dusić przez 15 minut, dodać cukier, sól i mielony czosnek. Dusić Ankle Bens przez kolejne 20 minut na małym ogniu, dodać ocet i wymieszać. Rozłożyć sałatkę do słoików, zwinąć i odwrócić do góry dnem.
6. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” bez octu
Pokrój warzywa na średniej wielkości kawałki mniej więcej tej samej wielkości.
Potrzebne będą: 2 kg cukinii, 1 kg pomidorów, 1 kg papryki, 500 g marchwi, 400 g cebuli, 60 ml oleju roślinnego, pół szklanki cukru, 3 łyżki soli.
Przygotowanie: Lekko podsmażyć posiekaną cebulę i marchewkę na oleju. Dodać pokrojoną cukinię, pomidory i paprykę. Dodać cukier i sól i dusić przez 10 minut. Przełożyć sałatkę do słoików, sterylizować przez 15 minut i zawinąć.
7. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” z kwaskiem cytrynowym
Kwasek cytrynowy doskonale radzi sobie z rolą konserwantu we wszelkich przetworach na zimę.
Potrzebne będą: 2 kg cukinii, 2 kg pomidorów, 400 g marchwi, 1 kg cebuli, 1 główka czosnku, 1 łyżeczka mielonej papryki, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 0,5 łyżeczki oregano, 50 ml oleju roślinnego, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 120 g cukru, 80 g soli.
Przygotowanie: Pokroić cukinię, pomidory i obraną cebulę. Podsmażyć cebulę i marchewkę na oleju, dodać pomidory, posiekany czosnek, przyprawy i dusić przez 20 minut na małym ogniu. Wsypać cukinię, cukier, sól i kwasek cytrynowy. Dusić przez 15 minut, przełożyć do wysterylizowanych słoików i zwinąć sałatkę.
8. Pikantna sałatka “Ankle Bens” na zimę
Kilka słoików takiej konserwy na pewno nie będzie zbyteczne!
Potrzebne będą: 1 kg cukinii, 1 kg papryki, 1 kg pomidorów, 500 g marchwi, 300 g cebuli, 1/2 główki czosnku, 2 łyżki suchej adżiki, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 0,5 łyżeczki mielonej papryki, 60 ml oleju roślinnego, 50 ml octu jabłkowego, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soli.
Przygotowanie: Posiekaną cebulę i marchewkę lekko podsmażyć na oleju, dodać przyprawy, posiekaną paprykę, pomidory i gotować przez 10 minut, często mieszając. Dodać cukinię, zmiażdżony czosnek, cukier i sól. Przykryć pokrywką, dusić przez 30 minut i wlać ocet. Przełożyć Ankle Bens do wysterylizowanych słoików, zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny.
9. Słodka sałatka “Ankle Bens” z cukinią
Jeśli nie masz sokowirówki, przepuść pomidory przez maszynkę do mięsa i przetrzyj je przez sito.
Potrzebne będą: 2 kg cukinii, 1,5 kg pomidorów, 500 g cebuli, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka mielonej papryki, 80 ml octu, 100 ml oleju roślinnego, 200 g cukru, 80 g soli.
Przygotowanie: Cukinie i obraną cebulę pokroić, pomidory przecisnąć przez sokowirówkę. Cebulę podsmażyć na oleju do uzyskania przezroczystości, dodać sok pomidorowy, cukier, sól, przyprawy i dusić przez 20 minut. Wsypać cukinie, zmniejszyć ogień do małego i gotować przez 30 minut. Wlać ocet, włożyć do słoików i zamknąć sałatkę pokrywkami.
10. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii, bakłażanów, słodkiej papryki i pomidorów
W razie potrzeby ocet można zastąpić taką samą ilością soku z cytryny.
Potrzebne będą: 1kg cukinii, 1kg bakłażana, 1kg słodkiej papryki, 1kg pomidorów, 400g marchwi, 400g cebuli, 100g czosnku, 60ml oleju roślinnego, 120ml octu, 200g cukru, 140g soli.
Przygotowanie: Cukinię, bakłażany i obraną cebulę pokroić, marchew zetrzeć na tarce. Pomidory, czosnek i obraną paprykę zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę i marchew lekko podsmażyć na oleju, dodać pomidory, cukier, sól i dusić przez 20 minut. Wsypać cukinie i bakłażany, przykryć pokrywką i gotować przez kolejne 30 minut. Wlać ocet i zdjąć z ognia po 1 minucie. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i zawinąć.
11. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii, słodkiej papryki i pieczarek
Podobnie można gotować z dowolnymi innymi grzybami według własnego gustu.
Potrzebne będą: 1 kg cukinii, 1 kg pieczarek, 1 kg słodkiej papryki, 500 pomidorów, 500 g marchwi, 500 g cebuli, 4 groszki pieprzu oregano, 3 liście laurowe, 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki mielonej papryki, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 50 ml oleju roślinnego, 140 g cukru, 120 g soli.
Przygotowanie: Pokroić cukinię, pieczarki, pomidory, obraną cebulę i słodką paprykę, zetrzeć marchewkę. Smażyć cebulę i marchewkę na oleju przez 3–5 minut, dodać przyprawy i pieczarki i gotować, aż cała wilgoć wyparuje. Wlać słodką paprykę, pomidory i cukinię. Dodać kwasek cytrynowy, cukier i sól. Gotować przez 5 minut, przełożyć do słoików i sterylizować przez 15 minut. Zamknąć Ankle Bens, odwrócić słoiki do góry dnem i owinąć grubym kocem na 24 godziny.
12. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” z czosnkiem, chrzanem i ostrą papryką
Ta sałatka okazuje się dość pikantna!
Potrzebne będą: 2 kg cukinii, 1 kg papryki, 500 g pomidorów, 500 g marchwi, 4 średnie cebule, 100 g czosnku, 100 g korzenia chrzanu, 1 strąk ostrej papryki, 50 ml oleju roślinnego, 100 ml octu, 120 g cukru, 3 łyżki soli.
Przygotowanie: Cukinię, obraną cebulę i paprykę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce. Pomidory, ostrą paprykę, obrany czosnek i korzeń chrzanu zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę podsmażyć na oleju do uzyskania przezroczystości, dodać marchewkę, paprykę i dusić przez 10 minut. Wlać bulion i pomidory, cukier i sól i dusić przez kolejne 15 minut. Dodać cukinie i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Wlać ocet, wymieszać i natychmiast zdjąć z ognia. Gorącą sałatką napełnić wysterylizowane słoiki, zamknąć i odwrócić do góry dnem.
13. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” bez smażenia
Dietetyczna wersja popularnego dania.
Potrzebne będą: 1,5 kg cukinii, 500 g marchwi, 500 g cebuli, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka pieprzu z oregano, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 500 ml soku pomidorowego, 3 łyżki octu, 50 g cukru, 60 g soli.
Przygotowanie: Cukinię, marchew i obraną cebulę posiekać i wymieszać. Dodać cukier, sól i przyprawy. Przykryć pokrywką i odstawić na 1,5 godziny. Następnie doprowadzić preparat warzywny do wrzenia, dodać sos pomidorowy i gotować przez 30 minut na małym ogniu. Wlać ocet, gotować jeszcze przez 1 minutę i umieścić w przygotowanych pojemnikach. Zwinąć sałatkę, odwrócić do góry dnem i pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.
14. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii z jabłkami
Niesamowicie pyszna z zielonymi jabłkami!
Będziesz potrzebować: 1,5 kg cukinii, 500 g jabłek, 300 g marchwi, 300 g cebuli, 50 g koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oleju roślinnego, 3 łyżki octu, 80 g cukru, 50 g soli, 200 ml wody.
Przygotowanie: Cukinie, jabłka i obraną cebulę pokroić w plasterki, a marchew zetrzeć na tarce. W głębokim kociołku podsmażyć cebulę na oleju, aż stanie się przezroczysta, dodać marchew i gotować przez kolejne 5 minut. Dodać cukinie, jabłka, sól, cukier i koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą. Gotować wszystko razem przez 20 minut, wlać ocet i zwinąć “Kostkę Bensa” na zimę.
15. Sałatka z kostek cukinii z ostrą papryką
Dostosuj stopień ostrości według własnego uznania.
Potrzebne będą: 2 kg cukinii, 1 kg pomidorów, 500 g marchwi, 500 g cebuli, 1 strąk ostrej papryki, 0,5 łyżeczki zmieszanych ziaren pieprzu, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 2 liście laurowe, 50 ml oleju roślinnego, 60 ml octu, pół szklanki cukru, 3 łyżki soli.
Przygotowanie: Cukinię i pomidory pokroić, ostrą paprykę i obraną cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Marchew zetrzeć na grubej tarce i lekko podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy, cukier, sól i kęs ostrej papryki. Gotować przez 10 minut, wlać cukinie i gotować sałatkę przez kolejne 20 minut na minimalnym ogniu. Wlać ocet, umieścić w wysterylizowanych słoikach i zwinąć.
16. Sałatka “Ankle Bens” z cukinii z fasolą
W zależności od odmiany fasoli czas gotowania może się nieznacznie różnić.
Potrzebne będą: 2 kg cukinii, 300 g suchej fasoli, 500 g marchwi, 500 g cebuli, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 0,5 łyżeczki mielonej papryki, 3 liście laurowe, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju roślinnego, 100 ml octu jabłkowego, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki soli, 1,5 litra wody.
Przygotowanie: Moczyć fasolę przez 4 godziny, opłukać, zalać świeżą wodą i gotować przez 30 minut. W głębokim kotle podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i marchewkę, dodać pokrojoną cukinię, ugotowaną fasolę, przyprawy i gotować przez 15 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól i dusić razem przez 30 minut. Wlać ocet, włożyć “Ankle Bens” do wysterylizowanych słoików i zwinąć na zimę.
17. Sałatka “Kostki” z cukinii, bakłażanów i suszonych pomidorów
Oryginalne i bardzo proste. na pewno nikt nie pozostanie obojętny!
Potrzebne będą: 1 kg cukinii, 1 kg bakłażanów, 1 kg papryki, 200 g suszonych pomidorów, 500 g marchwi, 500 g cebuli, 8 groszków czarnego pieprzu, 4 groszki pieprzu z oregano, 2 liście laurowe, 500 ml sosu pomidorowego, 3 łyżki oleju roślinnego, 3 łyżki octu, 120 g cukru, 90 g soli.
Przygotowanie: Pokroić bakłażany i moczyć przez 20 minut w osolonej wodzie. Zetrzeć marchewkę i posiekać cukinię, suszone pomidory, obraną cebulę i paprykę. Podsmaż cebulę i marchewkę na oleju na złoty kolor, dodaj paprykę i gotuj przez 10 minut. Dodać bakłażany, cukinię, suszone pomidory i kontynuować smażenie przez 20 minut, często mieszając. Dodać przyprawy, sos pomidorowy, cukier i sól. Zmniejszyć ogień i dusić Ankle Bens przez kolejne 20 minut pod przykryciem. Wlać ocet, przełożyć do słoików i zawinąć.
18. Sałatka z cukinii “Ankle Bens” z pomidorami, ziołami i czosnkiem
Dodaj kilka rodzajów zieleniny, aby smak sałatki był jeszcze bogatszy.
Będziesz potrzebować: 2kg cukinii, 1kg pomidorów, 400g marchwi, 3 średnie cebule, 50g czosnku, 50g dowolnych ziół, 5 groszków czarnego pieprzu, 3 groszki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 40ml oleju roślinnego, 100ml octu, 150g cukru granulowanego, 90g soli.
Przygotowanie: Przygotować i posiekać wszystkie warzywa i zioła. W głębokim kotle podsmażyć cebulę i marchew na oleju, dodać pomidory, przyprawy, cukier, sól i dusić przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać cukinię, zioła, posiekany czosnek i gotować przez kolejne 20 minut. Wlać ocet, gotować przez 1 minutę i wyłączyć ogień. Napełnić wysterylizowane słoiki gorącą sałatką i zwinąć na zimę.
19. Sałatka z cukinii z imbirem “Ankle Bens”
Podczas gotowania włącz wentylator wyciągowy na maksimum i otwórz okno.
Potrzebne będą: 1,5 kg cukinii, 1 kg pomidorów, 500 g papryki, 500 g marchwi, 300 g cebuli, 100 g korzenia imbiru, 5 ząbków czosnku, 50 ml oleju roślinnego, 80 ml octu, 4 łyżki cukru, 2 łyżki soli.
Przygotowanie: Cukinie, pomidory, obraną paprykę i cebulę pokroić w plastry. Zetrzeć marchewkę i imbir. Smażyć cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta, dodać marchewkę, paprykę i gotować przez 10 minut. Wymieszać z imbirem, cukrem, solą i mielonym czosnkiem. Po 10 minutach dodać pomidory, cukinię i dusić pod przykryciem przez kolejne 20 minut. Dodać ocet, wymieszać i zamknąć sałatkę w przygotowanych słoikach.
20. Sałatka z kostki z cukinią i ryżem
Upewnij się, że ryż nie zamieni się w papkę.
Potrzebne będą: 2 kg cukinii, 1 kg pomidorów, 1 kg papryki, 300 g marchwi, 300 g cebuli, 1,5 szklanki ryżu, 60 ml oleju roślinnego, 80 ml octu, 120 g cukru, 100 g soli, 1 litr wody.
Przygotowanie: Przygotować i posiekać wszystkie warzywa. Wsypać ryż do wrzącej wody, gotować do połowy i odcedzić na durszlaku. Podsmaż cebulę i marchewkę na oleju, dodaj paprykę i pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Dodać cukier, sól, cukinię i ryż. Przykryć pokrywką i dusić Ankle Bens na małym ogniu przez 20 minut. Dodać ocet, zdjąć z ognia i przełożyć do słoików. Zamknij sałatkę, odwróć słoiki do góry dnem i dobrze zawiń.