Sałatki z ryżem – 20 prostych i pysznych przepisów

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Sałat­ki ryżo­we mogą być nie­dro­gie i obfi­te, świą­tecz­ne i lek­kie, die­te­tycz­ne lub dla sma­ko­szy. Zebra­ne przez nas prze­pi­sy pozwo­lą Ci uroz­ma­icić Two­je menu bez więk­szych problemów!

1. Sałatka z ryżem “Golden Lake”

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Bar­dzo cie­ka­wa sałat­ka mon­gol­ska, któ­rą przy­go­to­wu­je się z goto­wa­ne­go ryżu i mię­sa, a dla zło­te­go kolo­ru doda­je się do niej mie­lo­ną kurkumę.

Potrzeb­ne będą: 0,5 szklan­ki ryżu, 250 g cie­lę­ci­ny, 120 g twar­de­go sera, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, 1–2 ząb­ki czosn­ku, 1,3 łyżecz­ki mie­lo­nej kur­ku­my, 1 łyżecz­ka cukru, 3 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 1,5 łyż­ki soku z cytry­ny, 5 łyżek majo­ne­zu, 0,5 łyżecz­ki soli.

Przy­go­to­wa­nie: Naj­pierw mary­no­wać mar­chew­ki, zetrzeć warzy­wa na gru­bej tar­ce, skro­pić sokiem z cytry­ny, posy­pać posie­ka­nym czosn­kiem, solą i cukrem. Po 15 minu­tach wyci­snąć mar­chew i polać sokiem star­te biał­ka. Ryż ugo­to­wać w wodzie ze szczyp­tą soli i 1/3 łyżecz­ki kur­ku­my. Cie­lę­ci­nę pokro­ić w paski, cebu­lę w pół­pier­ście­nie i pod­sma­żyć na ole­ju z pozo­sta­łą kurkumą.

Na dnie sala­ter­ki uło­żyć mar­chew­kę, następ­nie roz­ło­żyć war­stwę star­te­go sera, biał­ka jaj, pod­sma­żo­ne mię­so i cebu­lę, ryż. Każ­dą war­stwę posma­ro­wać majo­ne­zem. Przed poda­niem przy­kryć sala­ter­kę tale­rzem i odwró­cić tak, aby sałat­ka zna­la­zła się na nim, posy­pać ze wszyst­kich stron drob­no star­ty­mi żółtkami.

2. Sałatka rybna z ryżem i różowym łososiem

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Różo­we­go łoso­sia w tej sałat­ce moż­na zastą­pić dowol­ną inną rybą kon­ser­wo­wa­ną w oleju.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka różo­we­go łoso­sia w ole­ju, 4 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 220 g kru­chej kasz­ki ryżo­wej, 110 g twar­de­go sera, 4–5 łyżek kwa­śnej śmie­ta­ny, 1 łyżecz­ka musz­tar­dy, 0,5 łyżecz­ki soku z cytryny.

Przy­go­to­wa­nie: Wyjąć rybę ze sło­ika, pokro­ić widel­cem na małe kawał­ki, wło­żyć do sala­ter­ki z drob­no posie­ka­ny­mi jaj­ka­mi, cebu­lą i ugo­to­wa­nym ryżem. Przy­brać mie­szan­ką kwa­śnej śmie­ta­ny, musz­tar­dy i soku z cytryny.

3. Sałatka z kraba z ryżem

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Praw­dzi­wy kla­syk sztu­ki kuli­nar­nej – sałat­ka z ryżem, palusz­ka­mi kra­bo­wy­mi i kuku­ry­dzą z puszki.

Potrzeb­ne będą: 250 g palusz­ków kra­bo­wych, 1 szklan­ka ugo­to­wa­ne­go ryżu, 2 jaj­ka na twar­do, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy kon­ser­wo­wej, 1 ogó­rek, majo­nez, mie­lo­ny czar­ny pieprz.

Przy­go­to­wa­nie: Do miski z ugo­to­wa­nym ryżem dodać pokro­jo­ne w kost­kę palusz­ki kra­bo­we, ogó­rek i jaj­ka. Wlać kuku­ry­dzę bez pły­nu, zmie­lo­ny pieprz i dopra­wić majonezem.

4. Sałatka z ryżem, konserwą rybną i ananasem

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Przed doda­niem do sałat­ki opłucz ana­na­sy z pusz­ki czy­stą wodą i osusz je na ręcz­ni­kach kuchennych.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka makre­li w ole­ju, 4 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 1 fili­żan­ka ugo­to­wa­ne­go kru­che­go ryżu, 1 cebu­la, 1 pusz­ka ana­na­sów w syro­pie, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Rybę zmik­so­wać w blen­de­rze, wymie­szać z pokro­jo­ną w kost­kę cebu­lą, ostu­dzo­ną kaszą ryżo­wą, star­ty­mi jaj­ka­mi i drob­no pokro­jo­ny­mi ana­na­sa­mi. Dodać majo­nez i odsta­wić na kil­ka minut, poda­wać w sala­ter­ce lub na grzan­kach z bia­łe­go chleba.

5. Ciepła sałatka z brązowego ryżu

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Ta sałat­ka ma jeden bar­dzo nie­ocze­ki­wa­ny skład­nik – sma­żo­ny boczek, któ­ry nada­je jej nie­zwy­kły smak i aromat.

Będziesz potrze­bo­wać: 2 fili­żan­ki ugo­to­wa­ne­go brą­zo­we­go ryżu, 1 cebu­la, 130 g bocz­ku, 2 łyżecz­ki musz­tar­dy, bulion warzyw­ny, 1 łyż­ka masła, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Cien­kie pla­stry bocz­ku pod­sma­żyć na chrup­ko, prze­ło­żyć na talerz. Na pozo­sta­łym tłusz­czu pod­sma­żyć posie­ka­ną cebu­lę, wlać bulion i dodać przy­pra­wy. Po zago­to­wa­niu wsy­pać ryż i masło i goto­wać przez 10 minut. Poda­wać w sala­ter­ce, ude­ko­ro­wa­ne sma­żo­nym bocz­kiem i posie­ka­ny­mi ziołami.

6. Sałatka z ryżem i kiełbasą

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Goto­wa­ną kieł­ba­sę w tym prze­pi­sie moż­na zastą­pić kawał­kiem goto­wa­ne­go lub pie­czo­ne­go mięsa.

Potrzeb­ne będą: 250 g goto­wa­nej kieł­ba­sy, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy, 1 pęczek natki pie­trusz­ki, 1 szklan­ka kru­chej kasz­ki ryżo­wej, 2–3 ogór­ki kiszo­ne, majo­nez, 1 łyżecz­ka musz­tar­dy w ziar­nach, 1 ząbek czosnku.

Przy­go­to­wa­nie: Do sala­ter­ki wrzu­cić pokro­jo­ną w drob­ną kost­kę kieł­ba­sę i ogór­ki, drob­no posie­kać natkę pie­trusz­ki, dodać ryż i kuku­ry­dzę. Majo­nez wymie­szać z musz­tar­dą i czosn­kiem, polać sałatkę.

7. Sałatka z ryżem, śledziem i kiwi

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Zamiast kiwi w sałat­ce moż­na dodać mary­no­wa­ne grzy­by lub ogór­ki, oka­że się nie mniej smaczne.

Będziesz potrzeb ować: 250 g ugo­to­wa­ne­go ryżu, 180 g file­tu śle­dzio­we­go, 2 kiwi, 3 jaj­ka na twar­do, 0,5 czer­wo­nej cebu­li, 3–4 łyż­ki 20% kwa­śnej śmie­ta­ny, 0,5 łyżecz­ki soli, 1 łyżecz­ka musz­tar­dy Dijon.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać i odsta­wić na oko­ło 15 minut drob­no posie­ka­ną cebu­lę, miąższ kiwi i cien­kie pla­ster­ki śle­dzia. Prze­ło­żyć do sala­ter­ki z ryżem, star­ty­mi jaj­ka­mi, solą i polać sosem śmietanowo-musztardowym.

8. Sałatka z ryżem i owocami morza “Zamorsky”

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Bar­dzo smacz­na i lek­ka sałat­ka, któ­ra będzie odpo­wied­nia nie tyl­ko na świą­tecz­nym sto­le, moż­na ją poda­wać na obiad jako danie główne.

Potrzeb­ne będą: 1 szklan­ka ugo­to­wa­ne­go ryżu, 150 g obra­nych kre­we­tek, 2 ugo­to­wa­ne tusz­ki kal­ma­rów, 1 ząbek czosn­ku, 120 g twar­de­go sera, 2 jaj­ka na twar­do, 2 pomi­do­ry, 2 łyż­ki czar­ne­go kawio­ru do deko­ra­cji, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Tusze kal­ma­rów zmie­lić w maszyn­ce do mię­sa, połą­czyć z kil­ko­ma łyż­ka­mi majo­ne­zu i drob­no pokro­jo­nym czosn­kiem. Uło­żyć ryż na tale­rzu jako pierw­szą war­stwę, posma­ro­wać majo­ne­zem i przy­kryć kre­wet­ka­mi. Dru­ga war­stwa – kal­ma­ry z majo­ne­zem, posy­pać pokro­jo­ny­mi w kost­kę pomi­do­ra­mi, posma­ro­wać majo­ne­zem, posy­pać star­tym serem. Wierzch i boki sałat­ki przy­kryć star­ty­mi jaj­ka­mi i czar­nym bia­łym kawiorem.

9. Sałatka z ryżem i wątróbką

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Wątrób­ka dro­bio­wa jest ide­al­na do goto­wa­nia tego dania, dzię­ki niej sałat­ka oka­że się bar­dzo deli­kat­na w smaku.

Będziesz potrzeb ował: 1,5 szklan­ki ugo­to­wa­ne­go ryżu, 500 g wątrób­ki dro­bio­wej, 2–3 cebu­le, 1 pęczek koper­ku, majo­nez, 1 pęczek zie­lo­nej cebuli.

Przy­go­to­wa­nie: Skład­ni­ki sałat­ki moż­na mie­szać lub ukła­dać war­stwa­mi, sma­ru­jąc majo­ne­zem. Kolej­ność jest łatwa do zapa­mię­ta­nia: star­ta goto­wa­na wątro­ba, sma­żo­na cebu­la, ryż, posie­ka­na zie­lo­na cebu­la, star­te jaj­ka i koperek.

10. Sałatka z dzikiego czarnego ryżu i wołowiny

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Zwo­len­ni­cy ZOLJ zale­ca­ją włą­cze­nie tej sałat­ki do menu dni rozładunku.

Potrzeb­ne będą:
Do sałat­ki: 0,5 kg polę­dwi­cy woło­wej, 100 g nie­ugo­to­wa­ne­go ryżu, 1 duża cebu­la, 0,4 pęcz­ka zie­lo­nej cebu­li, 250 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych.
Dres­sing: 2 łyż­ki soku z cytry­ny, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 0,3 łyżecz­ki mio­du, 20 ml sosu Wor­ce­ster, 1 ząbek czosn­ku, szczyp­ta mie­lo­ne­go chili.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­czas gdy ryż i mię­so gotu­ją się (w osob­nych garn­kach!), wymie­szaj sok z cytry­ny z mio­dem, sosem Wor­ce­ster, oli­wą z oli­wek, mie­lo­ną paprycz­ką chi­li i czosn­kiem w blen­de­rze. Pokrój schło­dzo­ną woło­wi­nę w cien­kie pla­stry, dodaj do ryżu, cebu­lę pokro­jo­ną w pół­pier­ście­nie i pla­stry pomi­do­ra. Polać dres­sin­giem, posy­pać zie­lo­ną cebulką.

11. Sałatka z ryżem i filetem z kurczaka

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Zamiast pier­si z kur­cza­ka moż­na wziąć mię­so kró­li­ka lub filet z indyka.

Potrzeb­ne będą: 1 pierś z kur­cza­ka, 0,5 szklan­ki kasz­ki ryżo­wej, 3 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 2 mar­chew­ki, 220 g twar­de­go sera, 2 ząb­ki czosn­ku, 260 ml majo­ne­zu, natka pietruszki.

Przy­go­to­wa­nie: Pierś z kur­cza­ka natrzeć przy­pra­wa­mi i ole­jem roślin­nym, upiec w pie­kar­ni­ku, następ­nie ostu­dzić, pokro­ić w kost­kę, prze­ło­żyć do pła­skie­go naczy­nia, spłasz­czyć. Majo­nez dopra­wić czosn­kiem i posie­ka­ny­mi zio­ła­mi, posma­ro­wać nim wszyst­kie war­stwy sałat­ki. Na wierz­chu mię­sa uło­żyć ryż, star­te jaj­ka i mar­chew­kę, drob­no star­ty ser.

12. Sałatka z kraba z ryżem i pomidorami

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Do tej sałat­ki nie będą paso­wać zbyt soczy­ste pomi­do­ry, wybierz gęste i mię­si­ste owoce.

Będziesz potrzeb ował: 200 g ryżu, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy kon­ser­wo­wej, 2 pomi­do­ry, 220 g palusz­ków kra­bo­wych, 1 limon­ka, szczyp­ta skór­ki z cytry­ny, sała­ta do sma­ku, 1 ząbek czosn­ku, 3 łyż­ki oli­wy z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać ryż, prze­płu­kać zim­ną wodą i odsą­czyć na sicie. Do szkla­ne­go naczy­nia wło­żyć posie­ka­ny czo­snek, skór­kę z cytru­sów, mie­lo­ny pieprz, kil­ka łyżek soku z limon­ki i oli­wę z oli­wek, kil­ka razy dobrze wstrzą­snąć. Wymie­szać ryż, pokro­jo­ne w kost­kę palusz­ki kra­bo­we i pomi­do­ry, roz­drob­nio­ne liście sała­ty, polać dres­sin­giem z oli­wy i limonki.

13. Sałatka ryżowa po japońsku

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Ta sałat­ka ryżo­wa sma­ku­je rów­nie dobrze jak słyn­ne sushi, ale jest znacz­nie łatwiej­sza i szyb­sza w przygotowaniu.

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g goto­wa­ne­go ryżu, 250 g lek­ko solo­nej czer­wo­nej ryby, 2 świe­że ogór­ki, 1 awo­ka­do, 220 g ser­ka śmie­tan­ko­we­go, 70 ml podwój­nej śmie­ta­ny, 3 goto­wa­ne jaj­ka, 1 łyżecz­ka wasa­bi, sos sojo­wy do podania.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać serek śmie­tan­ko­wy ze śmie­ta­ną i wasa­bi, a następ­nie dodać cały ryż. Umie­ścić poło­wę mie­szan­ki ryżu i śmie­ta­ny w sala­ter­ce, roz­ło­żyć war­stwa­mi pokro­jo­ną w kost­kę rybę, miąższ awo­ka­do i star­te jaj­ka. Przy­kryć sałat­kę pozo­sta­łym ryżem, ude­ko­ro­wać cien­ki­mi pla­ster­ka­mi ogórka.

14. Sałatka mięsna z ryżem

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Czę­sto sałat­ki mię­sne przy­go­to­wy­wa­ne są na bazie goto­wa­nych warzyw, ale z ryżem oka­zu­je się znacz­nie smaczniejsze.

Będziesz potrzeb ował: 300 g pie­czo­ne­go w pie­kar­ni­ku file­ta z kur­cza­ka, 1 pusz­ka ana­na­sów w syro­pie, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy, 250 g goto­wa­ne­go ryżu, 1 ogó­rek. Dres­sing: 120 ml tłu­stej śmie­ta­ny i domo­we­go majonezu.

Przy­go­to­wa­nie: Mię­so pokro­ić w śred­nią kost­kę, prze­ło­żyć do miski na kru­chy ryż, dodać kuku­ry­dzę i kawał­ki ana­na­sa. Ogór­ki pokro­ić w drob­ną kost­kę, wlać do sałat­ki i polać sosem z kwa­śnej śmie­ta­ny i majonezu.

15. Sałatka z ryżem i wędzoną rybą “Poleno”

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Zmon­tuj tę sałat­kę na dużym owal­nym naczy­niu w for­mie kło­dy, oka­że się nie tyl­ko smacz­na, ale tak­że bar­dzo piękna.

Będziesz potrzeb ował: 1 szklan­ka ugo­to­wa­ne­go ryżu, 2 mar­chew­ki, 2 jaj­ka, 250 g wędzo­ne­go śle­dzia, 1 cebu­la, 2 ser­ki topio­ne, majo­nez, 0,5 pęcz­ka koper­ku, 0,5 szklan­ki buł­ki tar­tej z chle­ba żytniego.

Przy­go­to­wa­nie: Do jesz­cze gorą­ce­go ugo­to­wa­ne­go ryżu wmie­szać serek topio­ny, wyło­żyć na arkusz folii spo­żyw­czej i spłasz­czyć łopat­ką. Ugo­to­wa­ną mar­chew zetrzeć na tar­ce, wymie­szać z majo­ne­zem i roz­ło­żyć na ryżu, lek­ko doci­ska­jąc szpa­tuł­ką. Następ­nie roz­ło­żyć drob­no pokro­jo­ny filet ryb­ny wymie­sza­ny z posie­ka­nym koper­kiem i cebu­lą, posma­ro­wać majo­ne­zem. Zawi­nąć w rulon, wło­żyć na noc do lodów­ki. Przed poda­niem zdjąć folię, posy­pać sałat­kę na całej powierzch­ni buł­ką tartą.

16. Sałatka ryżowa z wątróbką dorsza

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Obfi­ta i zdro­wa sałat­ka z uzna­ne­go przy­sma­ku – wątro­by dor­sza i ryżu, któ­ry wchło­nie nad­miar tłusz­czu i spra­wi, że danie będzie smacz­niej­sze i bar­dziej apetyczne.

Potrzeb­ne będą: 250 g wątro­by dor­sza, 1 szklan­ka ugo­to­wa­ne­go ryżu, 1 duża cebu­la, 3 mię­si­ste pomi­do­ry, 3 jaj­ka na twar­do, 0,5 pusz­ki zie­lo­ne­go grosz­ku, 3 ogór­ki kiszone.

Przy­go­to­wa­nie: Do dużej miski wło­żyć roz­drob­nio­ny ugo­to­wa­ny ryż, pokro­jo­ne w kost­kę jaj­ka, cebu­lę, pomi­do­ry i ogór­ki, zie­lo­ny gro­szek. Dodać drob­no posie­ka­ną wątrób­kę z dor­sza, polać masłem z puszki.

17. Sałatka z ryżem i szprotkami

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Ryż dosko­na­le łączy się z dowol­ny­mi pro­duk­ta­mi, nawet ze szprot­ka­mi, któ­re w tej sałat­ce gra­ją głów­ne “skrzyp­ce” smakowe.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka szpro­tek w ole­ju, 0,5 pusz­ki zie­lo­ne­go grosz­ku z pusz­ki, 1 świe­ży ogó­rek, 250 g ugo­to­wa­ne­go ryżu, 2 jaj­ka na twar­do, 4 gałąz­ki zie­lo­ne­go koper­ku, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Szprot­ki pokro­ić na małe kawał­ki, jaj­ka i ogó­rek pokro­ić w kost­kę. Połą­czyć pokro­jo­ne pro­duk­ty z ryżem, zie­lo­nym grosz­kiem i majo­ne­zem, ude­ko­ro­wać koperkiem.

18. Sałatka z ryżem i mięsem kryla

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Mię­so kry­la ma sub­tel­ny aro­mat i smak, któ­ry w połą­cze­niu z ryżem i soczy­stym słod­ko-kwa­śnym jabł­kiem sta­je się jesz­cze bar­dziej apetyczny.

Potrzeb­ne będą: 300 g mię­sa z kry­la, 220 g ugo­to­wa­ne­go ryżu, 1 ogó­rek, 2 jaj­ka na twar­do, 1 duże zie­lo­ne jabł­ko, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Odsącz kry­la, roz­gnieć widel­cem, wymie­szaj z pokro­jo­nym w kost­kę jabł­kiem, ogór­kiem i jaj­ka­mi. Dodać ostu­dzo­ny ryż, sałat­kę polać majonezem.

19. Sałatka z ryżem i grzybami

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Ape­tycz­na i soczy­sta sałat­ka ze zna­nych pro­duk­tów, któ­re czę­sto znaj­du­ją się w każ­dej kuchni.

Potrzeb­ne będą: 200 g pie­cza­rek, 180 g ogór­ków kiszo­nych, 200 g kru­chej kasz­ki ryżo­wej, 2 jaj­ka na twar­do, 4 łyż­ki zie­lo­ne­go grosz­ku, 0,5 fio­le­to­wej cebu­li, po 2 łyż­ki majo­ne­zu i kwa­śnej śmietany.

Przy­go­to­wa­nie: Pie­czar­ki i cebu­lę drob­no pokro­ić, usma­żyć na ole­ju roślin­nym. Jaj­ka pokro­ić w drob­ną kost­kę, ogór­ki – słom­kę, wymie­szać z pie­czar­ka­mi i cebu­lą, schło­dzo­nym ryżem, zie­lo­nym grosz­kiem i sosem śmietanowo-majonezowym.

20. Sałatka z ryżem i czerwoną rybą

Салаты с рисом - 20 простых и вкусных рецептов

Wykwint­na i dale­ka od budże­tu sałat­ka z ryżu, czer­wo­nej ryby i kawio­ru. Nie­wy­ra­żal­ny smak wakacji!

Będziesz potrze­bo­wać: 1 szklan­ka ugo­to­wa­ne­go ryżu, 2 świe­że ogór­ki, 3–4 jaj­ka na twar­do, 1 czer­wo­na cebu­la, 100 g czer­wo­ne­go kawio­ru, majo­nez, 220 g lek­ko solo­ne­go pstrąga.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w cien­kie pół­pier­ście­nie, zalać wrząt­kiem na kil­ka minut, odsą­czyć na sicie, a następ­nie prze­ło­żyć do sala­ter­ki. Jaj­ka, ogór­ki i mię­so pstrą­ga bez skó­ry pokro­ić w kost­kę i wrzu­cić do miski z cebu­lą. Sałat­kę posma­ro­wać majo­ne­zem, uło­żyć na tale­rzu za pomo­cą pier­ście­nia do ser­wo­wa­nia, a na wierz­chu roz­ło­żyć czer­wo­ny kawior.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

5 + 15 =