Sałatki ryżowe mogą być niedrogie i obfite, świąteczne i lekkie, dietetyczne lub dla smakoszy. Zebrane przez nas przepisy pozwolą Ci urozmaicić Twoje menu bez większych problemów!
- 1. Sałatka z ryżem “Golden Lake”
- 2. Sałatka rybna z ryżem i różowym łososiem
- 3. Sałatka z kraba z ryżem
- 4. Sałatka z ryżem, konserwą rybną i ananasem
- 5. Ciepła sałatka z brązowego ryżu
- 6. Sałatka z ryżem i kiełbasą
- 7. Sałatka z ryżem, śledziem i kiwi
- 8. Sałatka z ryżem i owocami morza “Zamorsky”
- 9. Sałatka z ryżem i wątróbką
- 10. Sałatka z dzikiego czarnego ryżu i wołowiny
- 11. Sałatka z ryżem i filetem z kurczaka
- 12. Sałatka z kraba z ryżem i pomidorami
- 13. Sałatka ryżowa po japońsku
- 14. Sałatka mięsna z ryżem
- 15. Sałatka z ryżem i wędzoną rybą “Poleno”
- 16. Sałatka ryżowa z wątróbką dorsza
- 17. Sałatka z ryżem i szprotkami
- 18. Sałatka z ryżem i mięsem kryla
- 19. Sałatka z ryżem i grzybami
- 20. Sałatka z ryżem i czerwoną rybą
1. Sałatka z ryżem “Golden Lake”
Bardzo ciekawa sałatka mongolska, którą przygotowuje się z gotowanego ryżu i mięsa, a dla złotego koloru dodaje się do niej mieloną kurkumę.
Potrzebne będą: 0,5 szklanki ryżu, 250 g cielęciny, 120 g twardego sera, 1 cebula, 1 marchewka, 1–2 ząbki czosnku, 1,3 łyżeczki mielonej kurkumy, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki oleju roślinnego, 1,5 łyżki soku z cytryny, 5 łyżek majonezu, 0,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie: Najpierw marynować marchewki, zetrzeć warzywa na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, posypać posiekanym czosnkiem, solą i cukrem. Po 15 minutach wycisnąć marchew i polać sokiem starte białka. Ryż ugotować w wodzie ze szczyptą soli i 1/3 łyżeczki kurkumy. Cielęcinę pokroić w paski, cebulę w półpierścienie i podsmażyć na oleju z pozostałą kurkumą.
Na dnie salaterki ułożyć marchewkę, następnie rozłożyć warstwę startego sera, białka jaj, podsmażone mięso i cebulę, ryż. Każdą warstwę posmarować majonezem. Przed podaniem przykryć salaterkę talerzem i odwrócić tak, aby sałatka znalazła się na nim, posypać ze wszystkich stron drobno startymi żółtkami.
2. Sałatka rybna z ryżem i różowym łososiem
Różowego łososia w tej sałatce można zastąpić dowolną inną rybą konserwowaną w oleju.
Potrzebne będą: 1 puszka różowego łososia w oleju, 4 ugotowane jajka, 220 g kruchej kaszki ryżowej, 110 g twardego sera, 4–5 łyżek kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka musztardy, 0,5 łyżeczki soku z cytryny.
Przygotowanie: Wyjąć rybę ze słoika, pokroić widelcem na małe kawałki, włożyć do salaterki z drobno posiekanymi jajkami, cebulą i ugotowanym ryżem. Przybrać mieszanką kwaśnej śmietany, musztardy i soku z cytryny.
3. Sałatka z kraba z ryżem
Prawdziwy klasyk sztuki kulinarnej – sałatka z ryżem, paluszkami krabowymi i kukurydzą z puszki.
Potrzebne będą: 250 g paluszków krabowych, 1 szklanka ugotowanego ryżu, 2 jajka na twardo, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 ogórek, majonez, mielony czarny pieprz.
Przygotowanie: Do miski z ugotowanym ryżem dodać pokrojone w kostkę paluszki krabowe, ogórek i jajka. Wlać kukurydzę bez płynu, zmielony pieprz i doprawić majonezem.
4. Sałatka z ryżem, konserwą rybną i ananasem
Przed dodaniem do sałatki opłucz ananasy z puszki czystą wodą i osusz je na ręcznikach kuchennych.
Potrzebne będą: 1 puszka makreli w oleju, 4 ugotowane jajka, 1 filiżanka ugotowanego kruchego ryżu, 1 cebula, 1 puszka ananasów w syropie, majonez.
Przygotowanie: Rybę zmiksować w blenderze, wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, ostudzoną kaszą ryżową, startymi jajkami i drobno pokrojonymi ananasami. Dodać majonez i odstawić na kilka minut, podawać w salaterce lub na grzankach z białego chleba.
5. Ciepła sałatka z brązowego ryżu
Ta sałatka ma jeden bardzo nieoczekiwany składnik – smażony boczek, który nadaje jej niezwykły smak i aromat.
Będziesz potrzebować: 2 filiżanki ugotowanego brązowego ryżu, 1 cebula, 130 g boczku, 2 łyżeczki musztardy, bulion warzywny, 1 łyżka masła, przyprawy.
Przygotowanie: Cienkie plastry boczku podsmażyć na chrupko, przełożyć na talerz. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę, wlać bulion i dodać przyprawy. Po zagotowaniu wsypać ryż i masło i gotować przez 10 minut. Podawać w salaterce, udekorowane smażonym boczkiem i posiekanymi ziołami.
6. Sałatka z ryżem i kiełbasą
Gotowaną kiełbasę w tym przepisie można zastąpić kawałkiem gotowanego lub pieczonego mięsa.
Potrzebne będą: 250 g gotowanej kiełbasy, 1 puszka kukurydzy, 1 pęczek natki pietruszki, 1 szklanka kruchej kaszki ryżowej, 2–3 ogórki kiszone, majonez, 1 łyżeczka musztardy w ziarnach, 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie: Do salaterki wrzucić pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i ogórki, drobno posiekać natkę pietruszki, dodać ryż i kukurydzę. Majonez wymieszać z musztardą i czosnkiem, polać sałatkę.
7. Sałatka z ryżem, śledziem i kiwi
Zamiast kiwi w sałatce można dodać marynowane grzyby lub ogórki, okaże się nie mniej smaczne.
Będziesz potrzeb ować: 250 g ugotowanego ryżu, 180 g filetu śledziowego, 2 kiwi, 3 jajka na twardo, 0,5 czerwonej cebuli, 3–4 łyżki 20% kwaśnej śmietany, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka musztardy Dijon.
Przygotowanie: Wymieszać i odstawić na około 15 minut drobno posiekaną cebulę, miąższ kiwi i cienkie plasterki śledzia. Przełożyć do salaterki z ryżem, startymi jajkami, solą i polać sosem śmietanowo-musztardowym.
8. Sałatka z ryżem i owocami morza “Zamorsky”
Bardzo smaczna i lekka sałatka, która będzie odpowiednia nie tylko na świątecznym stole, można ją podawać na obiad jako danie główne.
Potrzebne będą: 1 szklanka ugotowanego ryżu, 150 g obranych krewetek, 2 ugotowane tuszki kalmarów, 1 ząbek czosnku, 120 g twardego sera, 2 jajka na twardo, 2 pomidory, 2 łyżki czarnego kawioru do dekoracji, majonez.
Przygotowanie: Tusze kalmarów zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z kilkoma łyżkami majonezu i drobno pokrojonym czosnkiem. Ułożyć ryż na talerzu jako pierwszą warstwę, posmarować majonezem i przykryć krewetkami. Druga warstwa – kalmary z majonezem, posypać pokrojonymi w kostkę pomidorami, posmarować majonezem, posypać startym serem. Wierzch i boki sałatki przykryć startymi jajkami i czarnym białym kawiorem.
9. Sałatka z ryżem i wątróbką
Wątróbka drobiowa jest idealna do gotowania tego dania, dzięki niej sałatka okaże się bardzo delikatna w smaku.
Będziesz potrzeb ował: 1,5 szklanki ugotowanego ryżu, 500 g wątróbki drobiowej, 2–3 cebule, 1 pęczek koperku, majonez, 1 pęczek zielonej cebuli.
Przygotowanie: Składniki sałatki można mieszać lub układać warstwami, smarując majonezem. Kolejność jest łatwa do zapamiętania: starta gotowana wątroba, smażona cebula, ryż, posiekana zielona cebula, starte jajka i koperek.
10. Sałatka z dzikiego czarnego ryżu i wołowiny
Zwolennicy ZOLJ zalecają włączenie tej sałatki do menu dni rozładunku.
Potrzebne będą:
Do sałatki: 0,5 kg polędwicy wołowej, 100 g nieugotowanego ryżu, 1 duża cebula, 0,4 pęczka zielonej cebuli, 250 g pomidorków koktajlowych.
Dressing: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 0,3 łyżeczki miodu, 20 ml sosu Worcester, 1 ząbek czosnku, szczypta mielonego chili.
Przygotowanie: Podczas gdy ryż i mięso gotują się (w osobnych garnkach!), wymieszaj sok z cytryny z miodem, sosem Worcester, oliwą z oliwek, mieloną papryczką chili i czosnkiem w blenderze. Pokrój schłodzoną wołowinę w cienkie plastry, dodaj do ryżu, cebulę pokrojoną w półpierścienie i plastry pomidora. Polać dressingiem, posypać zieloną cebulką.
11. Sałatka z ryżem i filetem z kurczaka
Zamiast piersi z kurczaka można wziąć mięso królika lub filet z indyka.
Potrzebne będą: 1 pierś z kurczaka, 0,5 szklanki kaszki ryżowej, 3 ugotowane jajka, 2 marchewki, 220 g twardego sera, 2 ząbki czosnku, 260 ml majonezu, natka pietruszki.
Przygotowanie: Pierś z kurczaka natrzeć przyprawami i olejem roślinnym, upiec w piekarniku, następnie ostudzić, pokroić w kostkę, przełożyć do płaskiego naczynia, spłaszczyć. Majonez doprawić czosnkiem i posiekanymi ziołami, posmarować nim wszystkie warstwy sałatki. Na wierzchu mięsa ułożyć ryż, starte jajka i marchewkę, drobno starty ser.
12. Sałatka z kraba z ryżem i pomidorami
Do tej sałatki nie będą pasować zbyt soczyste pomidory, wybierz gęste i mięsiste owoce.
Będziesz potrzeb ował: 200 g ryżu, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 2 pomidory, 220 g paluszków krabowych, 1 limonka, szczypta skórki z cytryny, sałata do smaku, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Ugotować ryż, przepłukać zimną wodą i odsączyć na sicie. Do szklanego naczynia włożyć posiekany czosnek, skórkę z cytrusów, mielony pieprz, kilka łyżek soku z limonki i oliwę z oliwek, kilka razy dobrze wstrząsnąć. Wymieszać ryż, pokrojone w kostkę paluszki krabowe i pomidory, rozdrobnione liście sałaty, polać dressingiem z oliwy i limonki.
13. Sałatka ryżowa po japońsku
Ta sałatka ryżowa smakuje równie dobrze jak słynne sushi, ale jest znacznie łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu.
Będziesz potrzebować: 300 g gotowanego ryżu, 250 g lekko solonej czerwonej ryby, 2 świeże ogórki, 1 awokado, 220 g serka śmietankowego, 70 ml podwójnej śmietany, 3 gotowane jajka, 1 łyżeczka wasabi, sos sojowy do podania.
Przygotowanie: Wymieszać serek śmietankowy ze śmietaną i wasabi, a następnie dodać cały ryż. Umieścić połowę mieszanki ryżu i śmietany w salaterce, rozłożyć warstwami pokrojoną w kostkę rybę, miąższ awokado i starte jajka. Przykryć sałatkę pozostałym ryżem, udekorować cienkimi plasterkami ogórka.
14. Sałatka mięsna z ryżem
Często sałatki mięsne przygotowywane są na bazie gotowanych warzyw, ale z ryżem okazuje się znacznie smaczniejsze.
Będziesz potrzeb ował: 300 g pieczonego w piekarniku fileta z kurczaka, 1 puszka ananasów w syropie, 1 puszka kukurydzy, 250 g gotowanego ryżu, 1 ogórek. Dressing: 120 ml tłustej śmietany i domowego majonezu.
Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę, przełożyć do miski na kruchy ryż, dodać kukurydzę i kawałki ananasa. Ogórki pokroić w drobną kostkę, wlać do sałatki i polać sosem z kwaśnej śmietany i majonezu.
15. Sałatka z ryżem i wędzoną rybą “Poleno”
Zmontuj tę sałatkę na dużym owalnym naczyniu w formie kłody, okaże się nie tylko smaczna, ale także bardzo piękna.
Będziesz potrzeb ował: 1 szklanka ugotowanego ryżu, 2 marchewki, 2 jajka, 250 g wędzonego śledzia, 1 cebula, 2 serki topione, majonez, 0,5 pęczka koperku, 0,5 szklanki bułki tartej z chleba żytniego.
Przygotowanie: Do jeszcze gorącego ugotowanego ryżu wmieszać serek topiony, wyłożyć na arkusz folii spożywczej i spłaszczyć łopatką. Ugotowaną marchew zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem i rozłożyć na ryżu, lekko dociskając szpatułką. Następnie rozłożyć drobno pokrojony filet rybny wymieszany z posiekanym koperkiem i cebulą, posmarować majonezem. Zawinąć w rulon, włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem zdjąć folię, posypać sałatkę na całej powierzchni bułką tartą.
16. Sałatka ryżowa z wątróbką dorsza
Obfita i zdrowa sałatka z uznanego przysmaku – wątroby dorsza i ryżu, który wchłonie nadmiar tłuszczu i sprawi, że danie będzie smaczniejsze i bardziej apetyczne.
Potrzebne będą: 250 g wątroby dorsza, 1 szklanka ugotowanego ryżu, 1 duża cebula, 3 mięsiste pomidory, 3 jajka na twardo, 0,5 puszki zielonego groszku, 3 ogórki kiszone.
Przygotowanie: Do dużej miski włożyć rozdrobniony ugotowany ryż, pokrojone w kostkę jajka, cebulę, pomidory i ogórki, zielony groszek. Dodać drobno posiekaną wątróbkę z dorsza, polać masłem z puszki.
17. Sałatka z ryżem i szprotkami
Ryż doskonale łączy się z dowolnymi produktami, nawet ze szprotkami, które w tej sałatce grają główne “skrzypce” smakowe.
Potrzebne będą: 1 puszka szprotek w oleju, 0,5 puszki zielonego groszku z puszki, 1 świeży ogórek, 250 g ugotowanego ryżu, 2 jajka na twardo, 4 gałązki zielonego koperku, majonez.
Przygotowanie: Szprotki pokroić na małe kawałki, jajka i ogórek pokroić w kostkę. Połączyć pokrojone produkty z ryżem, zielonym groszkiem i majonezem, udekorować koperkiem.
18. Sałatka z ryżem i mięsem kryla
Mięso kryla ma subtelny aromat i smak, który w połączeniu z ryżem i soczystym słodko-kwaśnym jabłkiem staje się jeszcze bardziej apetyczny.
Potrzebne będą: 300 g mięsa z kryla, 220 g ugotowanego ryżu, 1 ogórek, 2 jajka na twardo, 1 duże zielone jabłko, majonez.
Przygotowanie: Odsącz kryla, rozgnieć widelcem, wymieszaj z pokrojonym w kostkę jabłkiem, ogórkiem i jajkami. Dodać ostudzony ryż, sałatkę polać majonezem.
19. Sałatka z ryżem i grzybami
Apetyczna i soczysta sałatka ze znanych produktów, które często znajdują się w każdej kuchni.
Potrzebne będą: 200 g pieczarek, 180 g ogórków kiszonych, 200 g kruchej kaszki ryżowej, 2 jajka na twardo, 4 łyżki zielonego groszku, 0,5 fioletowej cebuli, po 2 łyżki majonezu i kwaśnej śmietany.
Przygotowanie: Pieczarki i cebulę drobno pokroić, usmażyć na oleju roślinnym. Jajka pokroić w drobną kostkę, ogórki – słomkę, wymieszać z pieczarkami i cebulą, schłodzonym ryżem, zielonym groszkiem i sosem śmietanowo-majonezowym.
20. Sałatka z ryżem i czerwoną rybą
Wykwintna i daleka od budżetu sałatka z ryżu, czerwonej ryby i kawioru. Niewyrażalny smak wakacji!
Będziesz potrzebować: 1 szklanka ugotowanego ryżu, 2 świeże ogórki, 3–4 jajka na twardo, 1 czerwona cebula, 100 g czerwonego kawioru, majonez, 220 g lekko solonego pstrąga.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, zalać wrzątkiem na kilka minut, odsączyć na sicie, a następnie przełożyć do salaterki. Jajka, ogórki i mięso pstrąga bez skóry pokroić w kostkę i wrzucić do miski z cebulą. Sałatkę posmarować majonezem, ułożyć na talerzu za pomocą pierścienia do serwowania, a na wierzchu rozłożyć czerwony kawior.