Zupa borowikowa – 15 najsmaczniejszych przepisów

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Zupy grzy­bo­we są nie tyl­ko pysz­ne, ale tak­że bar­dzo przy­dat­ne. Dziś zado­wo­li­my Cię wybo­rem prze­pysz­nych prze­pi­sów na to, jak zro­bić zupę z borowików!

1. Zupa z suszonych borowików

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Ponie­waż poza sezo­nem bra­ku­je świe­żych grzy­bów, zacho­waj wer­sję z suszo­ny­mi składnikami.

Potrzeb­ne będą: 2 ziem­nia­ki, 50 g suszo­nych boro­wi­ków, 30 g masła, 50 g maka­ro­nu, marchewka.

Przy­go­to­wa­nie: Grzy­by namo­czyć na noc w wodzie, a rano pod­sma­żyć przed goto­wa­niem. Ziem­nia­ki pokro­ić w kost­kę i ugo­to­wać, dorzu­cić maka­ron, grzy­by, pod­sma­żo­ną star­tą mar­chew­kę. Zago­to­wać i odsta­wić, gotowe!

2. Zupa grzybowa z borowików z makaronem

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Danie dosko­na­le toni­zu­ją­ce, ener­ge­ty­zu­ją­ce i łatwe w przygotowaniu.

Potrzeb­ne będą: 50 g suszo­nych grzy­bów, 3 ziem­nia­ki, po 1 kawał­ku mar­chew­ki i cebu­li, ⅓ fili­żan­ki wermi­sze­lu, ząbek czosnku.

Przy­go­to­wa­nie: Grzy­by moczyć przez pół godzi­ny, następ­nie goto­wać przez 30 minut, prze­ło­żyć do inne­go naczy­nia, woda posłu­ży jako bulion. Pod­smaż cebu­lę, mar­chew­kę i czo­snek, dodaj grzy­by, smaż przez kolej­ne 10 minut. Ugo­to­wać pokro­jo­ne ziem­nia­ki w bulio­nie grzy­bo­wym, dodać mie­szan­kę z patel­ni i wermiszel.

3. Zupa z białych mrożonych grzybów

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Moż­na je zna­leźć w każ­dym super­mar­ke­cie, naj­waż­niej­sze jest zwró­ce­nie uwa­gi na datę waż­no­ści i ilość płynu/lodu.

Będziesz potrze­bo­wać: 200 g bia­łych mro­żo­nych grzy­bów, po 1 szt. ziem­nia­ków, mar­chew­ki i cebuli.

Przy­go­to­wa­nie: Gotuj grzy­by we wrzą­cej wodzie przez 20 minut na małym ogniu, a następ­nie wyj­mij je i pokrój w pla­ster­ki. Wrzu­cić pla­ster­ki ziem­nia­ków do tego same­go bulio­nu. Mar­chew i cebu­lę poszat­ko­wać i pod­sma­żyć, a następ­nie dodać grzy­by na 10 minut. Wlej zawar­tość patel­ni do ron­dla i pozo­staw na ogniu przez kolej­ne 10 minut.

4. Zupa purée z borowików

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Ide­al­na kon­sy­sten­cja two­rzy nowy, nie­od­par­ty smak.

Potrzeb­ne będą: 500 g boro­wi­ków, 150 ml śmie­ta­ny, cebu­la i mar­chew, 3 ziem­nia­ki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­smaż cebu­lę i mar­chew­kę, a następ­nie dodaj do nich posie­ka­ne grzy­by. Postaw gar­nek z wodą na ogniu, a gdy się zago­tu­je, wlej pie­czeń, sól, pozo­staw na 15–20 minut. Pokrój ziem­nia­ki, dodaj je do resz­ty skład­ni­ków i gotuj do mięk­ko­ści. Na koniec wszyst­ko roz­drob­nić w blen­de­rze, stop­nio­wo wle­wać pod­grza­ną śmie­tan­kę, dodać przy­pra­wy i ponow­nie zmiksować.

5. Zupa grzybowa z borowików z mięsem

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Tre­ści­wość potra­wy i bogac­two sma­ku zapew­nią dosko­na­ły nastrój na cały dzień.

Potrzeb­ne będą: 400 g żebe­rek wie­przo­wych, 300 g boro­wi­ków, 6 małych ziem­nia­ków, mar­chew i cebula.

Przy­go­to­wa­nie: Pokrój mię­so i grzy­by na kawał­ki, a następ­nie gotuj je przez 20 minut, pamię­ta­jąc o zebra­niu pia­ny. Dodać pokro­jo­ne ziem­nia­ki i mar­chew­kę, cebu­lę prze­kro­jo­ną na pół i goto­wać zupę przez kolej­ne 20 minut. Pod koniec wyjąć cebu­lę i odsta­wić danie.

6. Zupa borowikowa z makaronem i tymiankiem

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Prze­pis na aro­ma­tycz­ną zupę grzy­bo­wą dla wyra­fi­no­wa­nych smakoszy.

Potrzeb­ne będą: 700 g udek z kur­cza­ka, po 2 kawał­ki sele­ra i mar­chew­ki, cebu­la, 250 g pie­cza­rek, 1 łyżecz­ka suszo­ne­go tymian­ku, 3 jaj­ka, 2 szklan­ki mąki.

Przy­go­to­wa­nie: Połącz gru­bo posie­ka­ne warzy­wa i kur­cza­ka w ron­dlu, zalej wodą, zago­tuj, dodaj tymia­nek i gotuj przez pół­to­rej godzi­ny. Zro­bić cia­sto z 3 żół­tek, jed­ne­go biał­ka, prze­sia­nej mąki i jed­nej trze­ciej szklan­ki wody. Roz­wał­ko­wać pla­cek, pokro­ić w cien­kie paski i goto­wać przez 5 minut na innej patel­ni. Pod­sma­żyć pokro­jo­ne boro­wi­ki i wrzu­cić do zupy razem z makaronem.

7. Zupa borowikowa z grzybami perłowymi

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Pro­sta i szyb­ka w przy­go­to­wa­niu pro­po­zy­cja dla całej rodziny.

Potrzeb­ne będą: 300 g świe­żych boro­wi­ków, pół szklan­ki kaszy per­ło­wej, cebu­la, posie­ka­na natka pie­trusz­ki, marchewka.

Przy­go­to­wa­nie: Kaszę per­ło­wą namo­czyć w zim­nej wodzie. Umyj i posie­kaj grzy­by, gotuj je przez 45 minut od momen­tu wrze­nia. Wyjąć grzy­by i wrzu­cić cie­cie­rzy­cę na 15 minut, pod­sma­żyć cebu­lę i mar­chew­kę, dodać grzy­by. Dodaj pie­czeń do zupy i gotuj na wol­nym ogniu przez kolej­ne 10 minut.

8. Biała zupa grzybowa ze śmietaną

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Deli­kat­ny kre­mo­wy smak spra­wia, że ta zupa grzy­bo­wa jest wyjąt­ko­wo smaczna.

Będziesz potrze­bo­wać: 250 g świe­żych boro­wi­ków, 800 g podro­bów z kur­cza­ka, po 2 kawał­ki ziem­nia­ków i mar­chew­ki, 50 g roz­to­pio­ne­go masła, 200 ml śmie­ta­ny (30%), cebu­la, 2 łyż­ki musz­tar­dy w ziarnach.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać masło, posie­ka­ną mar­chew­kę i cebu­lę w ron­dlu i dusić, aż zmięk­ną. Na wierz­chu uło­żyć kawał­ki grzy­bów, po 10 minu­tach pod­lać wodą, dodać podro­by (oprócz wątrób­ki). Po 20 minu­tach dodać ziem­nia­ki, po kolej­nych 15 minu­tach dodać śmie­ta­nę, musz­tar­dę i wątrób­kę. Pozo­sta­wić na ogniu pod przy­kry­ciem przez 7 minut.

9. Zupa grzybowa z borowików z serem

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Kolej­ny prze­pis na zupę o naj­ła­god­niej­szym i naj­de­li­kat­niej­szym posmaku.

Potrzeb­ne będą: 300 g boro­wi­ków, 700 g ziem­nia­ków, 4 sery topio­ne, przy­staw­ka z mar­chew­ki i cebu­li (ilość dobierz według wła­sne­go uznania) .

Przy­go­to­wa­nie: Goto­wać grzy­by przez 30 minut, dodać pokro­jo­ne ziem­nia­ki, odsta­wić na 10 minut. Sery zetrzeć na drob­nej tar­ce, wrzu­cić do zupy razem z pie­cze­nią. Wymie­szać, wyłą­czyć ogień i odsta­wić na 10 minut.

10. Barszcz z borowikami

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

To tra­dy­cyj­ne danie kuch­ni ukra­iń­skiej z nutą kre­atyw­no­ści smakoszy.

Potrzeb­ne będą: 50 g suszo­nych boro­wi­ków, po 1 sztu­ce mar­chew­ki, bura­ka i cebu­li, 2 ziem­nia­ki, 50 g kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, ćwiart­ka kapu­sty, 1 liść laurowy.

Przy­go­to­wa­nie: Namo­czyć grzy­by w zim­nej wodzie na kil­ka godzin, a następ­nie goto­wać do mięk­ko­ści. Pokro­ić wszyst­kie warzy­wa, dodać ziem­nia­ki, po 10 minu­tach dodać kapu­stę, po kolej­nych 10 – sma­żo­ną cebu­lę i mar­chew­kę. Dusić bura­ki przez 7 minut na patel­ni wraz z kon­cen­tra­tem pomi­do­ro­wym i wrzu­cić do resz­ty warzyw. Goto­wać, aż będą goto­we, odstawić.

11. Zupa grzybowa z borowików w garnku

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Zapach pie­czo­nych potraw jest zawsze wypeł­nio­ny szcze­gól­nie pysz­ny­mi nutami.

Potrzeb­ne będą: 300 g boro­wi­ków, 1 ziem­niak, 1 mar­chew­ka, 150 g śmie­ta­ny, żółt­ko, 500 g cia­sta fran­cu­skie­go, 50 g twar­de­go sera, 2 krom­ki bochenka.

Przy­go­to­wa­nie: Zago­to­wać pokro­jo­ne warzy­wa, pod­sma­żyć grzy­by na patel­ni i wrzu­cić je na tę samą patel­nię razem z krom­ka­mi chle­ba, po 10 minu­tach dodać śmie­ta­nę i dopro­wa­dzić do wrze­nia. Posy­pać cia­sto roz­drob­nio­nym serem i zagnieść wał­kiem do cia­sta. Wlać zupę grzy­bo­wą do garn­ków, przy­kryć wierzch kawał­ka­mi cia­sta, dobrze zapi­na­jąc je wokół kra­wę­dzi i sma­ru­jąc żółt­kiem. Wsta­wić do pie­kar­ni­ka nagrza­ne­go do 180 stop­ni, aż cia­sto się zrumieni.

12. Zupa z borowików w multicookerze

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Mul­ti­var­ka czę­sto sta­je się zba­wie­niem, jeśli nie chcesz stać przy kuchen­ce przez dłu­gi czas.

Potrzeb­ne będą: 0,5 kg boro­wi­ków, 4 ziem­nia­ki, pasta z cebu­li i mar­chew­ki, 2 ser­ki topio­ne, 50 g masła.

Goto­wa­nie: Pod­smaż grzy­by na maśle, wymie­szaj je z pastą grzy­bo­wą i połóż na dnie mul­ti­co­oke­ra, wrzuć kost­ki ziem­nia­cza­ne na wierzch, zalej wodą i dusić przez pół­to­rej godzi­ny. Na 10 minut przed koń­cem dodać kawał­ki sera i mie­szać do rozpuszczenia.

13. Juszka z borowików na Zakarpaciu

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Kolej­ny pysz­ny ukra­iń­ski prze­pis na zupę grzybową.

Potrzeb­ne będą: 1 tusz­ka kur­cza­ka, cebu­la, 50 g suszo­nych boro­wi­ków, mar­chew, cien­ki maka­ron, przy­pra­wy do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Gotuj kur­cza­ka przez godzi­nę od momen­tu zago­to­wa­nia wody. W innym garn­ku goto­wać grzy­by przez 45 minut. Dodać wszyst­kie skład­ni­ki, oprócz maka­ro­nu (ugo­to­wać go osob­no), bez roz­drab­nia­nia, do kur­cza­ka i goto­wać, aż mię­so będzie ugo­to­wa­ne. Przed poda­niem wlać bulion do miski, odła­mać kil­ka kawał­ków kur­cza­ka i wrzu­cić maka­ron, resz­ta nie jest już potrzebna.

14. Zupa z borowikami i fasolą

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Obfi­ty i pysz­ny prze­pis na zupę z grzy­ba­mi, któ­ry z pew­no­ścią poko­cha cała rodzina!

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g boro­wi­ków, 4 ziem­nia­ki, cebu­la, szklan­ka faso­li, 2 mar­chew­ki, ewen­tu­al­nie łody­ga sele­ra naciowego.

Przy­go­to­wa­nie: Namocz faso­lę i grzy­by w róż­nych naczy­niach przez 5 godzin. Sma­żyć roz­drob­nio­ne ziem­nia­ki do poło­wy ugo­to­wa­ne, a następ­nie wlać je do garn­ka z wrzą­cą wodą. Pozo­sta­łe warzy­wa posie­kać, rów­nież pod­sma­żyć i wrzu­cić do zupy razem z grzy­ba­mi, goto­wać przez 10 minut na małym ogniu. Zmiel faso­lę z odro­bi­ną wody w blen­de­rze, prze­ślij do garn­ka i gotuj przez kolej­ne 7 minut.

15. Zupa borowikowa z bulionem drobiowym

Грибной суп из белых грибов - 15 самых вкусных рецептов

Łatwa die­te­tycz­na zupa grzy­bo­wa, na jej przy­go­to­wa­nie poświę­cisz nie wię­cej niż pół godziny!

Będziesz potrze­bo­wać: 100 g suszo­nych boro­wi­ków, pół­to­ra litra bulio­nu z kur­cza­ka, 2 mar­chew­ki, 1 cebu­la, 100 g pła­skie­go maka­ro­nu, przy­pra­wy do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Namocz grzy­by przez kil­ka lub trzy godzi­ny, a następ­nie wrzuć je do wrzą­ce­go bulio­nu na 15 minut. Cebu­lę i mar­chew­kę posie­kać, pod­sma­żyć i dodać do grzy­bów. Po 5 minu­tach dodać maka­ron z zio­ła­mi lub przy­pra­wa­mi i goto­wać do miękkości.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

10 + osiem =