Zupy grzybowe są nie tylko pyszne, ale także bardzo przydatne. Dziś zadowolimy Cię wyborem przepysznych przepisów na to, jak zrobić zupę z borowików!
- 1. Zupa z suszonych borowików
- 2. Zupa grzybowa z borowików z makaronem
- 3. Zupa z białych mrożonych grzybów
- 4. Zupa purée z borowików
- 5. Zupa grzybowa z borowików z mięsem
- 6. Zupa borowikowa z makaronem i tymiankiem
- 7. Zupa borowikowa z grzybami perłowymi
- 8. Biała zupa grzybowa ze śmietaną
- 9. Zupa grzybowa z borowików z serem
- 10. Barszcz z borowikami
- 11. Zupa grzybowa z borowików w garnku
- 12. Zupa z borowików w multicookerze
- 13. Juszka z borowików na Zakarpaciu
- 14. Zupa z borowikami i fasolą
- 15. Zupa borowikowa z bulionem drobiowym
1. Zupa z suszonych borowików
Ponieważ poza sezonem brakuje świeżych grzybów, zachowaj wersję z suszonymi składnikami.
Potrzebne będą: 2 ziemniaki, 50 g suszonych borowików, 30 g masła, 50 g makaronu, marchewka.
Przygotowanie: Grzyby namoczyć na noc w wodzie, a rano podsmażyć przed gotowaniem. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować, dorzucić makaron, grzyby, podsmażoną startą marchewkę. Zagotować i odstawić, gotowe!
2. Zupa grzybowa z borowików z makaronem
Danie doskonale tonizujące, energetyzujące i łatwe w przygotowaniu.
Potrzebne będą: 50 g suszonych grzybów, 3 ziemniaki, po 1 kawałku marchewki i cebuli, ⅓ filiżanki wermiszelu, ząbek czosnku.
Przygotowanie: Grzyby moczyć przez pół godziny, następnie gotować przez 30 minut, przełożyć do innego naczynia, woda posłuży jako bulion. Podsmaż cebulę, marchewkę i czosnek, dodaj grzyby, smaż przez kolejne 10 minut. Ugotować pokrojone ziemniaki w bulionie grzybowym, dodać mieszankę z patelni i wermiszel.
3. Zupa z białych mrożonych grzybów
Można je znaleźć w każdym supermarkecie, najważniejsze jest zwrócenie uwagi na datę ważności i ilość płynu/lodu.
Będziesz potrzebować: 200 g białych mrożonych grzybów, po 1 szt. ziemniaków, marchewki i cebuli.
Przygotowanie: Gotuj grzyby we wrzącej wodzie przez 20 minut na małym ogniu, a następnie wyjmij je i pokrój w plasterki. Wrzucić plasterki ziemniaków do tego samego bulionu. Marchew i cebulę poszatkować i podsmażyć, a następnie dodać grzyby na 10 minut. Wlej zawartość patelni do rondla i pozostaw na ogniu przez kolejne 10 minut.
4. Zupa purée z borowików
Idealna konsystencja tworzy nowy, nieodparty smak.
Potrzebne będą: 500 g borowików, 150 ml śmietany, cebula i marchew, 3 ziemniaki, przyprawy.
Przygotowanie: Podsmaż cebulę i marchewkę, a następnie dodaj do nich posiekane grzyby. Postaw garnek z wodą na ogniu, a gdy się zagotuje, wlej pieczeń, sól, pozostaw na 15–20 minut. Pokrój ziemniaki, dodaj je do reszty składników i gotuj do miękkości. Na koniec wszystko rozdrobnić w blenderze, stopniowo wlewać podgrzaną śmietankę, dodać przyprawy i ponownie zmiksować.
5. Zupa grzybowa z borowików z mięsem
Treściwość potrawy i bogactwo smaku zapewnią doskonały nastrój na cały dzień.
Potrzebne będą: 400 g żeberek wieprzowych, 300 g borowików, 6 małych ziemniaków, marchew i cebula.
Przygotowanie: Pokrój mięso i grzyby na kawałki, a następnie gotuj je przez 20 minut, pamiętając o zebraniu piany. Dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę, cebulę przekrojoną na pół i gotować zupę przez kolejne 20 minut. Pod koniec wyjąć cebulę i odstawić danie.
6. Zupa borowikowa z makaronem i tymiankiem
Przepis na aromatyczną zupę grzybową dla wyrafinowanych smakoszy.
Potrzebne będą: 700 g udek z kurczaka, po 2 kawałki selera i marchewki, cebula, 250 g pieczarek, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 3 jajka, 2 szklanki mąki.
Przygotowanie: Połącz grubo posiekane warzywa i kurczaka w rondlu, zalej wodą, zagotuj, dodaj tymianek i gotuj przez półtorej godziny. Zrobić ciasto z 3 żółtek, jednego białka, przesianej mąki i jednej trzeciej szklanki wody. Rozwałkować placek, pokroić w cienkie paski i gotować przez 5 minut na innej patelni. Podsmażyć pokrojone borowiki i wrzucić do zupy razem z makaronem.
7. Zupa borowikowa z grzybami perłowymi
Prosta i szybka w przygotowaniu propozycja dla całej rodziny.
Potrzebne będą: 300 g świeżych borowików, pół szklanki kaszy perłowej, cebula, posiekana natka pietruszki, marchewka.
Przygotowanie: Kaszę perłową namoczyć w zimnej wodzie. Umyj i posiekaj grzyby, gotuj je przez 45 minut od momentu wrzenia. Wyjąć grzyby i wrzucić ciecierzycę na 15 minut, podsmażyć cebulę i marchewkę, dodać grzyby. Dodaj pieczeń do zupy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
8. Biała zupa grzybowa ze śmietaną
Delikatny kremowy smak sprawia, że ta zupa grzybowa jest wyjątkowo smaczna.
Będziesz potrzebować: 250 g świeżych borowików, 800 g podrobów z kurczaka, po 2 kawałki ziemniaków i marchewki, 50 g roztopionego masła, 200 ml śmietany (30%), cebula, 2 łyżki musztardy w ziarnach.
Przygotowanie: Wymieszać masło, posiekaną marchewkę i cebulę w rondlu i dusić, aż zmiękną. Na wierzchu ułożyć kawałki grzybów, po 10 minutach podlać wodą, dodać podroby (oprócz wątróbki). Po 20 minutach dodać ziemniaki, po kolejnych 15 minutach dodać śmietanę, musztardę i wątróbkę. Pozostawić na ogniu pod przykryciem przez 7 minut.
9. Zupa grzybowa z borowików z serem
Kolejny przepis na zupę o najłagodniejszym i najdelikatniejszym posmaku.
Potrzebne będą: 300 g borowików, 700 g ziemniaków, 4 sery topione, przystawka z marchewki i cebuli (ilość dobierz według własnego uznania) .
Przygotowanie: Gotować grzyby przez 30 minut, dodać pokrojone ziemniaki, odstawić na 10 minut. Sery zetrzeć na drobnej tarce, wrzucić do zupy razem z pieczenią. Wymieszać, wyłączyć ogień i odstawić na 10 minut.
10. Barszcz z borowikami
To tradycyjne danie kuchni ukraińskiej z nutą kreatywności smakoszy.
Potrzebne będą: 50 g suszonych borowików, po 1 sztuce marchewki, buraka i cebuli, 2 ziemniaki, 50 g koncentratu pomidorowego, ćwiartka kapusty, 1 liść laurowy.
Przygotowanie: Namoczyć grzyby w zimnej wodzie na kilka godzin, a następnie gotować do miękkości. Pokroić wszystkie warzywa, dodać ziemniaki, po 10 minutach dodać kapustę, po kolejnych 10 – smażoną cebulę i marchewkę. Dusić buraki przez 7 minut na patelni wraz z koncentratem pomidorowym i wrzucić do reszty warzyw. Gotować, aż będą gotowe, odstawić.
11. Zupa grzybowa z borowików w garnku
Zapach pieczonych potraw jest zawsze wypełniony szczególnie pysznymi nutami.
Potrzebne będą: 300 g borowików, 1 ziemniak, 1 marchewka, 150 g śmietany, żółtko, 500 g ciasta francuskiego, 50 g twardego sera, 2 kromki bochenka.
Przygotowanie: Zagotować pokrojone warzywa, podsmażyć grzyby na patelni i wrzucić je na tę samą patelnię razem z kromkami chleba, po 10 minutach dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Posypać ciasto rozdrobnionym serem i zagnieść wałkiem do ciasta. Wlać zupę grzybową do garnków, przykryć wierzch kawałkami ciasta, dobrze zapinając je wokół krawędzi i smarując żółtkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż ciasto się zrumieni.
12. Zupa z borowików w multicookerze
Multivarka często staje się zbawieniem, jeśli nie chcesz stać przy kuchence przez długi czas.
Potrzebne będą: 0,5 kg borowików, 4 ziemniaki, pasta z cebuli i marchewki, 2 serki topione, 50 g masła.
Gotowanie: Podsmaż grzyby na maśle, wymieszaj je z pastą grzybową i połóż na dnie multicookera, wrzuć kostki ziemniaczane na wierzch, zalej wodą i dusić przez półtorej godziny. Na 10 minut przed końcem dodać kawałki sera i mieszać do rozpuszczenia.
13. Juszka z borowików na Zakarpaciu
Kolejny pyszny ukraiński przepis na zupę grzybową.
Potrzebne będą: 1 tuszka kurczaka, cebula, 50 g suszonych borowików, marchew, cienki makaron, przyprawy do smaku.
Przygotowanie: Gotuj kurczaka przez godzinę od momentu zagotowania wody. W innym garnku gotować grzyby przez 45 minut. Dodać wszystkie składniki, oprócz makaronu (ugotować go osobno), bez rozdrabniania, do kurczaka i gotować, aż mięso będzie ugotowane. Przed podaniem wlać bulion do miski, odłamać kilka kawałków kurczaka i wrzucić makaron, reszta nie jest już potrzebna.
14. Zupa z borowikami i fasolą
Obfity i pyszny przepis na zupę z grzybami, który z pewnością pokocha cała rodzina!
Będziesz potrzebować: 300 g borowików, 4 ziemniaki, cebula, szklanka fasoli, 2 marchewki, ewentualnie łodyga selera naciowego.
Przygotowanie: Namocz fasolę i grzyby w różnych naczyniach przez 5 godzin. Smażyć rozdrobnione ziemniaki do połowy ugotowane, a następnie wlać je do garnka z wrzącą wodą. Pozostałe warzywa posiekać, również podsmażyć i wrzucić do zupy razem z grzybami, gotować przez 10 minut na małym ogniu. Zmiel fasolę z odrobiną wody w blenderze, prześlij do garnka i gotuj przez kolejne 7 minut.
15. Zupa borowikowa z bulionem drobiowym
Łatwa dietetyczna zupa grzybowa, na jej przygotowanie poświęcisz nie więcej niż pół godziny!
Będziesz potrzebować: 100 g suszonych borowików, półtora litra bulionu z kurczaka, 2 marchewki, 1 cebula, 100 g płaskiego makaronu, przyprawy do smaku.
Przygotowanie: Namocz grzyby przez kilka lub trzy godziny, a następnie wrzuć je do wrzącego bulionu na 15 minut. Cebulę i marchewkę posiekać, podsmażyć i dodać do grzybów. Po 5 minutach dodać makaron z ziołami lub przyprawami i gotować do miękkości.