Sałatki z gotowanych buraków – 20 prostych i pysznych przepisów

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Burak jest dość samo­wy­star­czal­nym pro­duk­tem i jest dobry sam w sobie. Ale będzie jesz­cze lep­szy w tym wybo­rze prze­pi­sów na sałat­ki. Spró­buj i upew­nij się w prak­ty­ce, ponie­waż wybra­li­śmy tyl­ko naj­smacz­niej­sze i najprostsze!

1. Sałatka z burakiem i jabłkiem

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Trud­no wyobra­zić sobie jesz­cze prost­szą i łatwiej­szą sałatkę.

Potrzeb­ne będą: 250 g bura­ków, 1 jabł­ko, 2 ząb­ki czosn­ku, 3 łyż­ki kwa­śnej śmie­ta­ny, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj bura­ki, zetrzyj je i jabł­ko na gru­bej tar­ce i dodaj zmiaż­dżo­ny czo­snek. Poso­lić sałat­kę i polać kwa­śną śmietaną.

2. Sałatka z gotowanych buraków i ciecierzycy

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Cie­cie­rzy­cę wcze­śniej namo­czyć i ugo­to­wać lub wziąć z puszki.

Potrzeb­ne będą: 250 g bura­ków, 1 papry­ka, 1 garść posie­ka­nych ziół, 100 g kur­cza­ka, 150 g cie­cie­rzy­cy, 5 łyżek oli­wy z oli­wek, 2 ząb­ki czosn­ku, tymia­nek, płat­ki chi­li i sól.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać bura­ki i kur­cza­ka, a następ­nie pokro­ić w kost­kę razem z papry­ką. Przy oka­zji, moż­na użyć wędzo­ne­go kur­cza­ka. Dodać cie­cie­rzy­cę do sałat­ki, wymie­szać i polać dres­sin­giem z oli­wy, czosn­ku i przypraw.

3. Sałatka z burakami i kiszoną kapustą

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Słod­kie bura­ki i kiszo­na kapu­sta dają cie­ka­we połą­cze­nie smaków.

Potrzeb­ne będą: 3 bura­ki, 500 g kiszo­nej kapu­sty, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, zio­ła, przy­pra­wy, oli­wa z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Bura­ki i mar­chew­kę ugo­to­wać i zetrzeć na gru­bej tar­ce lub pokro­ić w dłu­gie paski. Wymie­szać z kapu­stą, dodać drob­no posie­ka­ną cebu­lę, dopra­wić sałat­kę i skro­pić oliwą.

4. Sałatka z gotowanych buraków z sokiem pomarańczowym

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Poma­rań­czo­wy dres­sing zamie­nia tę pro­stą sałat­kę w praw­dzi­we dzie­ło sztuki.

Potrzeb­ne będą: 600 g bura­ków, 2 kwa­śne jabł­ka, 1 łyżecz­ka cukru, sól, 1 łyż­ka ole­ju roślin­ne­go, 3 łyż­ki soku pomarańczowego.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj bura­ki i zetrzyj je na gru­bej tar­ce razem z jabł­kiem. Wymie­szać sałat­kę z sokiem poma­rań­czo­wym, dodać cukier i sól oraz ulu­bio­ny bez­won­ny olej roślinny.

5. Sałatka z mięsem, śledziem i burakami

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

To estoń­ski prze­pis na sałat­kę, któ­ra przy­po­mi­na zarów­no śle­dzia pod futrem, jak i oliwę.

Potrzeb­ne będą: 100 g bura­ków, 150 g śle­dzi, 100 g mię­sa, 100 g ziem­nia­ków, 100 g ogór­ków kiszo­nych, 100 g czer­wo­nej cebu­li, 100 g zie­lo­nych jabłek, 100 g mar­chwi, 2 jaj­ka, 3 łyż­ki kwa­śnej śmie­ta­ny, 1 łyżecz­ka musz­tar­dy, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać wszyst­kie warzy­wa, jaj­ka i dowol­ne mię­so do sma­ku. Pokro­ić skład­ni­ki w mniej wię­cej rów­ną kost­kę, wymie­szać i ude­ko­ro­wać sałat­kę kwa­śną śmie­ta­ną z musz­tar­dą i przyprawami.

6. Sałatka z buraków i fasoli

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Jeśli chcesz bar­dziej pikant­ną wer­sję, dodaj gru­ziń­skie lub kau­ka­skie przyprawy.

Potrzeb­ne będą: 2 bura­ki, 1 zie­lo­ne jabł­ko, 300 g czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 1 pęczek zie­le­ni­ny, 2 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 1 łyż­ka octu jabł­ko­we­go, 0,5 łyżecz­ki cukru, 3 łyżecz­ki musz­tar­dy ziarnistej.

Przy­go­to­wa­nie: Naj­pierw wymie­szać dres­sing z ole­ju, octu, cukru i musz­tar­dy. Ugo­tuj bura­ki, pokrój je w kost­kę wraz z jabł­kiem i dodaj umy­tą faso­lę. Do sałat­ki dodać posie­ka­ne zio­ła i wymie­szać z dressingiem.

7. Sałatka z gotowanych buraków z kolendrą

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Pach­ną­ca, pikant­na kolen­dra dosko­na­le kom­po­nu­je się ze słod­ki­mi goto­wa­ny­mi burakami.

Będziesz potrze­bo­wać: 400 g bura­ków, 5 pió­rek zie­lo­nej cebu­li, 1 pęczek kolen­dry, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka soku z cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj bura­ki i zetrzyj je na gru­bej tar­ce, dodaj drob­no posie­ka­ną kolen­drę i zie­lo­ną cebu­lę, dopraw i polej sałat­kę oli­wą z oli­wek i sokiem z cytryny.

8. Sałatka z burakami i kaszą bulgur

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Bul­gur świet­nie kom­po­nu­je się z bura­ka­mi w każ­dej postaci.

Będziesz potrzeb ować: 1 burak, 1 pęczek sała­ty, 5 łyżek bul­gu­ru, 70 g most­ka, 2 łyż­ki posie­ka­nych orze­chów wło­skich, zie­lo­na cebul­ka, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 2 łyżecz­ki bal­sa­micz­nej, 1 łyżecz­ka musz­tar­dy ziar­ni­stej, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać oli­wę, bal­sa­mik, musz­tar­dę, sól i tro­chę orze­chów i pozo­sta­wić do zapa­rze­nia. Ugo­to­wać bura­ki i kaszę bul­gur, pokro­ić bura­ki w kost­kę i wymie­szać wszyst­ko z roz­drob­nio­ną sałat­ką. W to samo miej­sce dodać dowol­nie posie­ka­ny mostek, orze­chy, zie­lo­ną cebul­kę i dressing.

9. Sałatka z gotowanych buraków i marchwi

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Pro­sta i bar­dzo smacz­na sałat­ka wita­mi­no­wa na każ­dy dzień.

Potrzeb­ne będą: 2 bura­ki, 2 mar­chew­ki, 1 jabł­ko, 2 ząb­ki czosn­ku, 3 łyż­ki majo­ne­zu, kwa­śnej śmie­ta­ny lub jogurtu.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj bura­ki i zetrzyj je na gru­bej tar­ce razem ze świe­żym jabł­kiem i mar­chew­ką. Do sałat­ki dodać zmiaż­dżo­ny czo­snek i dopra­wić do smaku.

10. Sałatka z kuskusem i burakami

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Posyp posie­ka­ny­mi mig­da­ła­mi i dodaj ser pleśniowy.

Będziesz potrze­bo­wać: 250 g bura­ków, 40 g kusku­su, 1 sza­lot­ka, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka soku z cytry­ny, 1 łyżecz­ka musz­tar­dy Dijon, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj kuskus zgod­nie z instruk­cją i dodaj do nie­go cien­kie pla­ster­ki ugo­to­wa­ne­go bura­ka. Drob­no posie­ka­ną sza­lot­kę wymie­szać z oli­wą z oli­wek, sokiem z cytry­ny, musz­tar­dą i przy­pra­wa­mi, a następ­nie polać sałatkę.

11. Sałatka z kurczakiem i gotowanymi burakami

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Koniecz­nie posyp sałat­kę orze­cha­mi i ziołami.

Będziesz potrze­bo­wać: 200 g bura­ków, 150 g kur­cza­ka, 1 czer­wo­na cebu­la, sos sojo­wy, oli­wa z oli­wek, jogurt.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj bura­ki i kur­cza­ka, podziel mię­so na włók­na i zetrzyj bura­ki na gru­bej tar­ce. Dodaj pół­pier­ście­nie cebu­li i polej sałat­kę mie­szan­ką jogur­tu, oli­wy i sosu sojowego.

12. Sałatka z twarogiem i burakami

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Ten prze­pis jest bar­dzo dobry jako szyb­kie i zdro­we śniadanie.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 burak, 150 g ziar­ni­ste­go twa­ro­gu, 1 łyż­ka bez­won­ne­go ole­ju roślin­ne­go, 1 łyż­ka mio­du, 1 łyż­ka pły­nu bal­sa­micz­ne­go, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj wcze­śniej bura­ka i pokrój go w drob­ną kost­kę. Wymie­szać z twa­ro­giem i dopra­wić sałat­kę ole­jem, mio­dem, bal­sa­mem i przyprawami.

13. Sałatka z gotowanych buraków, soczewicy i orzeszków ziemnych

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Bar­dzo pro­sta, ale bar­dzo pożyw­na sałat­ka ze wzglę­du na socze­wi­cę i orzechy.

Potrzeb­ne będą: 100 g bura­ków, 60 g socze­wi­cy, 30 g orzesz­ków ziem­nych, 100 g awo­ka­do, zio­ła, oli­wa z oli­wek, cytryna.

Przy­go­to­wa­nie: Socze­wi­cę i bura­ki ugo­to­wać wcze­śniej, bura­ki zetrzeć na tar­ce i wszyst­ko razem wymie­szać. Do sałat­ki dodać całe lub posie­ka­ne orze­chy, kost­ki awo­ka­do i zio­ła. Skro­pić cytry­ną i odro­bi­ną oliwy.

14. Sałatka z gotowanych buraków z kukurydzą

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Korn to małe liście sała­ty o wyra­zi­stym sma­ku, któ­ry dosko­na­le współ­gra z burakiem.

Potrzeb­ne będą: 1 burak, 75 g kuku­ry­dzy korn, 4 łyż­ki pestek dyni, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka balsamicznej.

Przy­go­to­wa­nie: Bura­ka ugo­to­wać i pokro­ić w pla­ster­ki lub kost­kę. Wymie­szać z liść­mi sała­ty, posy­pać pest­ka­mi i obfi­cie skro­pić dressingiem.

15. Sałatka z buraków i ricotty

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Bura­ki są dobre z każ­dym twa­ro­giem i serem, ale ten prze­pis jest szcze­gól­nie interesujący.

Potrzeb­ne będą: 4 bura­ki, 1 cytry­na, 1 poma­rań­cza, 100 g zie­le­ni­ny, pół czer­wo­nej cebu­li, 200 g ricot­ty, 50 ml oli­wy z oli­wek, sól i pieprz.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać oli­wę z sokiem z cytru­sów i przy­pra­wa­mi, wymie­szać. Ugo­to­wa­ne bura­ki pokro­ić w cien­kie paski, a cebu­lę drob­no posie­kać. Dodać posie­ka­ne zio­ła, wymie­szać sałat­kę z dres­sin­giem i po 20 minu­tach dodać ricottę.

16. Sałatka z gotowanych buraków po gruzińsku

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Tutaj cały sekret tkwi w zesta­wie jasnych i pach­ną­cych przypraw.

Potrzeb­ne będą: 1 kg bura­ków, 2 pęcz­ki kolen­dry, 300 g orze­chów wło­skich, 1 czer­wo­na cebu­la, 4 ząb­ki czosn­ku, po 2 łyżecz­ki sza­fra­nu, kolen­dry i hope­li sune­li, 2 łyż­ki octu, sól, czer­wo­ny pieprz.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić cebu­lę w pół­pier­ście­nie, posie­kać orze­chy i zio­ła, zmiaż­dżyć czo­snek i wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki z przy­pra­wa­mi i octem. Bura­ki ugo­to­wać, pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, wymie­szać z dres­sin­giem i odsta­wić do lodów­ki na 2 godziny.

17. Słodka sałatka z burakami i serem brie

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Deli­kat­na słod­ka przy­staw­ka, któ­ra spraw­dzi się nawet jako deser.

Potrzeb­ne będą: 250 g bura­ków, 1 głów­ka sera brie, po 10 more­li i śli­wek, 50 g orze­chów wło­skich, 20 g suszo­nej żura­wi­ny, miód.

Przy­go­to­wa­nie: Namocz suszo­ne owo­ce w gorą­cej wodzie przez 5 minut i gru­bo posie­kaj more­le i śliw­ki. Ugo­to­wać bura­ki i pokro­ić w pla­ster­ki, dodać duże kawał­ki sera i orze­chy. Polać sałat­kę mio­dem i odsta­wić na pół godziny.

18. Sałatka z gotowanych buraków i cukinii

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Bar­dzo łatwy, zdro­wy i nisko­ka­lo­rycz­ny prze­pis na sałatkę.

Będziesz potrze­bo­wać: 250 g bura­ków, 250 g cebu­li, 400 g cuki­nii, 2 ząb­ki czosn­ku, 1 łyżecz­ka cukru, szczyp­ta soli, 1 łyż­ka octu jabł­ko­we­go, oli­wa z oli­wek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Zetrzeć ugo­to­wa­ne bura­ki na gru­bej tar­ce i w ten sam spo­sób zetrzeć cuki­nie. Wyci­snąć nad­miar pły­nu z cuki­nii, wymie­szać warzy­wa i dodać pół krąż­ka cebu­li. Dopra­wić sałat­kę octem, oli­wą, przy­pra­wa­mi i zmiaż­dżo­nym czosnkiem.

19. Sałatka z buraków z suszonymi owocami i chrzanem

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Pikant­na prze­ką­ska z pro­stych skład­ni­ków zado­wo­li nawet smakoszy.

Potrzeb­ne będą: 2 bura­ki, 3 ziem­nia­ki, po 6 kawał­ków suszo­nych śli­wek i more­li, 1 słod­ko-kwa­śne jabł­ko, 1/3 cytry­ny, 2–3 cm korze­nia chrza­nu, 200 g kwa­śnej śmietany.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać ziem­nia­ki i bura­ki, zetrzeć bura­ki na gru­bej tar­ce i pokro­ić ziem­nia­ki w słom­ki. Posie­kać more­le i śliw­ki, pokro­ić jabł­ko i skro­pić sokiem z cytry­ny. Wymie­szać sałat­kę, dodać pozo­sta­ły sok i przy­brać kwa­śną śmie­ta­ną i star­tym korze­niem chrzanu.

20. Sałatka z gotowanymi burakami i czerwoną kapustą

Салаты из вареной свеклы - 20 простых и вкусных рецептов

Pięk­na fio­le­to­wa sałat­ka, któ­ra god­nie ozdo­bi świą­tecz­ny stół.

Potrzeb­ne będą: 2 bura­ki, 1 czer­wo­na kapu­sta, 200 g pestek dyni, 200 g mięk­kie­go sera, 1 czer­wo­na cebu­la, oli­wa z oli­wek, sok z cytry­ny, musz­tar­da Dijon, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Bura­ki ugo­to­wać i pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki. Drob­no posie­kać kapu­stę i czer­wo­ną cebu­lę, roz­gnieść je ręka­mi i wymie­szać. Sałat­kę polać oli­wą z sokiem z cytry­ny i musz­tar­dą do sma­ku, dopra­wić, posy­pać serem i nasionami.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

dziesięć + 17 =