Burak jest dość samowystarczalnym produktem i jest dobry sam w sobie. Ale będzie jeszcze lepszy w tym wyborze przepisów na sałatki. Spróbuj i upewnij się w praktyce, ponieważ wybraliśmy tylko najsmaczniejsze i najprostsze!
- 1. Sałatka z burakiem i jabłkiem
- 2. Sałatka z gotowanych buraków i ciecierzycy
- 3. Sałatka z burakami i kiszoną kapustą
- 4. Sałatka z gotowanych buraków z sokiem pomarańczowym
- 5. Sałatka z mięsem, śledziem i burakami
- 6. Sałatka z buraków i fasoli
- 7. Sałatka z gotowanych buraków z kolendrą
- 8. Sałatka z burakami i kaszą bulgur
- 9. Sałatka z gotowanych buraków i marchwi
- 10. Sałatka z kuskusem i burakami
- 11. Sałatka z kurczakiem i gotowanymi burakami
- 12. Sałatka z twarogiem i burakami
- 13. Sałatka z gotowanych buraków, soczewicy i orzeszków ziemnych
- 14. Sałatka z gotowanych buraków z kukurydzą
- 15. Sałatka z buraków i ricotty
- 16. Sałatka z gotowanych buraków po gruzińsku
- 17. Słodka sałatka z burakami i serem brie
- 18. Sałatka z gotowanych buraków i cukinii
- 19. Sałatka z buraków z suszonymi owocami i chrzanem
- 20. Sałatka z gotowanymi burakami i czerwoną kapustą
1. Sałatka z burakiem i jabłkiem
Trudno wyobrazić sobie jeszcze prostszą i łatwiejszą sałatkę.
Potrzebne będą: 250 g buraków, 1 jabłko, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki kwaśnej śmietany, sól.
Przygotowanie: Ugotuj buraki, zetrzyj je i jabłko na grubej tarce i dodaj zmiażdżony czosnek. Posolić sałatkę i polać kwaśną śmietaną.
2. Sałatka z gotowanych buraków i ciecierzycy
Ciecierzycę wcześniej namoczyć i ugotować lub wziąć z puszki.
Potrzebne będą: 250 g buraków, 1 papryka, 1 garść posiekanych ziół, 100 g kurczaka, 150 g ciecierzycy, 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, tymianek, płatki chili i sól.
Przygotowanie: Ugotować buraki i kurczaka, a następnie pokroić w kostkę razem z papryką. Przy okazji, można użyć wędzonego kurczaka. Dodać ciecierzycę do sałatki, wymieszać i polać dressingiem z oliwy, czosnku i przypraw.
3. Sałatka z burakami i kiszoną kapustą
Słodkie buraki i kiszona kapusta dają ciekawe połączenie smaków.
Potrzebne będą: 3 buraki, 500 g kiszonej kapusty, 1 cebula, 1 marchewka, zioła, przyprawy, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Buraki i marchewkę ugotować i zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w długie paski. Wymieszać z kapustą, dodać drobno posiekaną cebulę, doprawić sałatkę i skropić oliwą.
4. Sałatka z gotowanych buraków z sokiem pomarańczowym
Pomarańczowy dressing zamienia tę prostą sałatkę w prawdziwe dzieło sztuki.
Potrzebne będą: 600 g buraków, 2 kwaśne jabłka, 1 łyżeczka cukru, sól, 1 łyżka oleju roślinnego, 3 łyżki soku pomarańczowego.
Przygotowanie: Ugotuj buraki i zetrzyj je na grubej tarce razem z jabłkiem. Wymieszać sałatkę z sokiem pomarańczowym, dodać cukier i sól oraz ulubiony bezwonny olej roślinny.
5. Sałatka z mięsem, śledziem i burakami
To estoński przepis na sałatkę, która przypomina zarówno śledzia pod futrem, jak i oliwę.
Potrzebne będą: 100 g buraków, 150 g śledzi, 100 g mięsa, 100 g ziemniaków, 100 g ogórków kiszonych, 100 g czerwonej cebuli, 100 g zielonych jabłek, 100 g marchwi, 2 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka musztardy, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować wszystkie warzywa, jajka i dowolne mięso do smaku. Pokroić składniki w mniej więcej równą kostkę, wymieszać i udekorować sałatkę kwaśną śmietaną z musztardą i przyprawami.
6. Sałatka z buraków i fasoli
Jeśli chcesz bardziej pikantną wersję, dodaj gruzińskie lub kaukaskie przyprawy.
Potrzebne będą: 2 buraki, 1 zielone jabłko, 300 g czerwonej fasoli z puszki, 1 pęczek zieleniny, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka octu jabłkowego, 0,5 łyżeczki cukru, 3 łyżeczki musztardy ziarnistej.
Przygotowanie: Najpierw wymieszać dressing z oleju, octu, cukru i musztardy. Ugotuj buraki, pokrój je w kostkę wraz z jabłkiem i dodaj umytą fasolę. Do sałatki dodać posiekane zioła i wymieszać z dressingiem.
7. Sałatka z gotowanych buraków z kolendrą
Pachnąca, pikantna kolendra doskonale komponuje się ze słodkimi gotowanymi burakami.
Będziesz potrzebować: 400 g buraków, 5 piórek zielonej cebuli, 1 pęczek kolendry, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj buraki i zetrzyj je na grubej tarce, dodaj drobno posiekaną kolendrę i zieloną cebulę, dopraw i polej sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
8. Sałatka z burakami i kaszą bulgur
Bulgur świetnie komponuje się z burakami w każdej postaci.
Będziesz potrzeb ować: 1 burak, 1 pęczek sałaty, 5 łyżek bulguru, 70 g mostka, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, zielona cebulka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki balsamicznej, 1 łyżeczka musztardy ziarnistej, sól.
Przygotowanie: Wymieszać oliwę, balsamik, musztardę, sól i trochę orzechów i pozostawić do zaparzenia. Ugotować buraki i kaszę bulgur, pokroić buraki w kostkę i wymieszać wszystko z rozdrobnioną sałatką. W to samo miejsce dodać dowolnie posiekany mostek, orzechy, zieloną cebulkę i dressing.
9. Sałatka z gotowanych buraków i marchwi
Prosta i bardzo smaczna sałatka witaminowa na każdy dzień.
Potrzebne będą: 2 buraki, 2 marchewki, 1 jabłko, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Przygotowanie: Ugotuj buraki i zetrzyj je na grubej tarce razem ze świeżym jabłkiem i marchewką. Do sałatki dodać zmiażdżony czosnek i doprawić do smaku.
10. Sałatka z kuskusem i burakami
Posyp posiekanymi migdałami i dodaj ser pleśniowy.
Będziesz potrzebować: 250 g buraków, 40 g kuskusu, 1 szalotka, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy Dijon, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcją i dodaj do niego cienkie plasterki ugotowanego buraka. Drobno posiekaną szalotkę wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, musztardą i przyprawami, a następnie polać sałatkę.
11. Sałatka z kurczakiem i gotowanymi burakami
Koniecznie posyp sałatkę orzechami i ziołami.
Będziesz potrzebować: 200 g buraków, 150 g kurczaka, 1 czerwona cebula, sos sojowy, oliwa z oliwek, jogurt.
Przygotowanie: Ugotuj buraki i kurczaka, podziel mięso na włókna i zetrzyj buraki na grubej tarce. Dodaj półpierścienie cebuli i polej sałatkę mieszanką jogurtu, oliwy i sosu sojowego.
12. Sałatka z twarogiem i burakami
Ten przepis jest bardzo dobry jako szybkie i zdrowe śniadanie.
Będziesz potrzebować: 1 burak, 150 g ziarnistego twarogu, 1 łyżka bezwonnego oleju roślinnego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka płynu balsamicznego, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj wcześniej buraka i pokrój go w drobną kostkę. Wymieszać z twarogiem i doprawić sałatkę olejem, miodem, balsamem i przyprawami.
13. Sałatka z gotowanych buraków, soczewicy i orzeszków ziemnych
Bardzo prosta, ale bardzo pożywna sałatka ze względu na soczewicę i orzechy.
Potrzebne będą: 100 g buraków, 60 g soczewicy, 30 g orzeszków ziemnych, 100 g awokado, zioła, oliwa z oliwek, cytryna.
Przygotowanie: Soczewicę i buraki ugotować wcześniej, buraki zetrzeć na tarce i wszystko razem wymieszać. Do sałatki dodać całe lub posiekane orzechy, kostki awokado i zioła. Skropić cytryną i odrobiną oliwy.
14. Sałatka z gotowanych buraków z kukurydzą
Korn to małe liście sałaty o wyrazistym smaku, który doskonale współgra z burakiem.
Potrzebne będą: 1 burak, 75 g kukurydzy korn, 4 łyżki pestek dyni, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka balsamicznej.
Przygotowanie: Buraka ugotować i pokroić w plasterki lub kostkę. Wymieszać z liśćmi sałaty, posypać pestkami i obficie skropić dressingiem.
15. Sałatka z buraków i ricotty
Buraki są dobre z każdym twarogiem i serem, ale ten przepis jest szczególnie interesujący.
Potrzebne będą: 4 buraki, 1 cytryna, 1 pomarańcza, 100 g zieleniny, pół czerwonej cebuli, 200 g ricotty, 50 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Przygotowanie: Wymieszać oliwę z sokiem z cytrusów i przyprawami, wymieszać. Ugotowane buraki pokroić w cienkie paski, a cebulę drobno posiekać. Dodać posiekane zioła, wymieszać sałatkę z dressingiem i po 20 minutach dodać ricottę.
16. Sałatka z gotowanych buraków po gruzińsku
Tutaj cały sekret tkwi w zestawie jasnych i pachnących przypraw.
Potrzebne będą: 1 kg buraków, 2 pęczki kolendry, 300 g orzechów włoskich, 1 czerwona cebula, 4 ząbki czosnku, po 2 łyżeczki szafranu, kolendry i hopeli suneli, 2 łyżki octu, sól, czerwony pieprz.
Przygotowanie: Pokroić cebulę w półpierścienie, posiekać orzechy i zioła, zmiażdżyć czosnek i wymieszać wszystkie składniki z przyprawami i octem. Buraki ugotować, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z dressingiem i odstawić do lodówki na 2 godziny.
17. Słodka sałatka z burakami i serem brie
Delikatna słodka przystawka, która sprawdzi się nawet jako deser.
Potrzebne będą: 250 g buraków, 1 główka sera brie, po 10 moreli i śliwek, 50 g orzechów włoskich, 20 g suszonej żurawiny, miód.
Przygotowanie: Namocz suszone owoce w gorącej wodzie przez 5 minut i grubo posiekaj morele i śliwki. Ugotować buraki i pokroić w plasterki, dodać duże kawałki sera i orzechy. Polać sałatkę miodem i odstawić na pół godziny.
18. Sałatka z gotowanych buraków i cukinii
Bardzo łatwy, zdrowy i niskokaloryczny przepis na sałatkę.
Będziesz potrzebować: 250 g buraków, 250 g cebuli, 400 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, 1 łyżka octu jabłkowego, oliwa z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Zetrzeć ugotowane buraki na grubej tarce i w ten sam sposób zetrzeć cukinie. Wycisnąć nadmiar płynu z cukinii, wymieszać warzywa i dodać pół krążka cebuli. Doprawić sałatkę octem, oliwą, przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem.
19. Sałatka z buraków z suszonymi owocami i chrzanem
Pikantna przekąska z prostych składników zadowoli nawet smakoszy.
Potrzebne będą: 2 buraki, 3 ziemniaki, po 6 kawałków suszonych śliwek i moreli, 1 słodko-kwaśne jabłko, 1/3 cytryny, 2–3 cm korzenia chrzanu, 200 g kwaśnej śmietany.
Przygotowanie: Ugotować ziemniaki i buraki, zetrzeć buraki na grubej tarce i pokroić ziemniaki w słomki. Posiekać morele i śliwki, pokroić jabłko i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać sałatkę, dodać pozostały sok i przybrać kwaśną śmietaną i startym korzeniem chrzanu.
20. Sałatka z gotowanymi burakami i czerwoną kapustą
Piękna fioletowa sałatka, która godnie ozdobi świąteczny stół.
Potrzebne będą: 2 buraki, 1 czerwona kapusta, 200 g pestek dyni, 200 g miękkiego sera, 1 czerwona cebula, oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda Dijon, przyprawy.
Przygotowanie: Buraki ugotować i pokroić w cienkie plasterki. Drobno posiekać kapustę i czerwoną cebulę, rozgnieść je rękami i wymieszać. Sałatkę polać oliwą z sokiem z cytryny i musztardą do smaku, doprawić, posypać serem i nasionami.