Yurcha z cukinii – jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych sałatek warzywnych na zimę. Zebrano dla Ciebie 10 najlepszych przepisów na gotowanie tego preparatu w domu!
- 1. Sałatka “Yurcha” z cukinii z pietruszką
- 2. “Yurcha” z cukinii z octem jabłkowym na zimę
- 3. “Yurcha” z cukinii z kolendrą na zimę
- 4. Sałatka “Yurcha” z cukinii z marchewką
- 5. Sałatka “Yurcha” z cukinii w multivarku
- 6. “Yurcha” z cukinii z ketchupem na zimę
- 7. Sałatka “Yurcha” z cukinii i patisonów na zimę
- 8. “Yurcha” z cukinii z pastą pomidorową na zimę
- 9. “Yurcha” z cukinii z bakłażanem na zimę
- 10. Sałatka “Yurcha” z cukinii z sosem Krasnodar
1. Sałatka “Yurcha” z cukinii z pietruszką
Od zwykłej sałatki “Yurcha” różni się tym, że w klasycznej recepturze idzie pachnąca pietruszka.
Będziesz potrzebował: 3 kg cukinii, 1 kg papryki, 1 kg pomidorów, 200 g pietruszki, 2 główki czosnku, 80 g soli, 200 g cukru, 100 ml oleju roślinnego, 100 ml octu, 1 łyżka mieszanki ziaren pieprzu.
Przygotowanie: Przepuścić paprykę, pomidory, czosnek i pietruszkę przez maszynkę do mięsa. Dodać resztę składników, z wyjątkiem cukinii, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Do mieszanki wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię i gotować na wolnym ogniu przez kolejne pół godziny. Przełożyć sałatkę do wysterylizowanych słoików.
2. “Yurcha” z cukinii z octem jabłkowym na zimę
Ocet jabłkowy ma mniej ostry aromat i smak, jeśli nie lubisz octu stołowego.
Będziesz potrzebować: 3kg cukinii, 150g pietruszki, 1kg pomidorów, 800g papryki, 200g ostrej papryki, 150g czosnku, 200g cukru, 120ml octu jabłkowego, 80g soli, 350ml oleju roślinnego.
Przygotowanie: Zmiel pomidory i ostrą paprykę, pokrój cukinię i paprykę w kostkę, posiekaj czosnek i pietruszkę. Dodaj czosnek, pietruszkę, cukier, sól, olej i ocet do mieszanki pomidorowej, zagotuj i wrzuć do niej cukinię i paprykę. Dusić wszystko razem przez 45 minut, a następnie zwinąć “Yurcha” w wysterylizowane słoiki.
3. “Yurcha” z cukinii z kolendrą na zimę
Kolendra nadaje “Yurcha” więcej świeżości i zupełnie nowy wspaniały smak.
Potrzebne będą: 3 kg cukinii, 200 g kolendry, 2 główki czosnku, 1 kg papryki, 2 cebule, 1 kg pomidorów, 2 papryczki chili, 80 g soli, 200 g cukru, 100 ml oleju roślinnego, 100 ml octu, 1 łyżka zmiksowanego groszku paprykowego.
Przygotowanie: Cukinie pokroić w kostkę, a resztę warzyw wraz z chili, czosnkiem i kolendrą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać do tego olej, sól, cukier i ziarna pieprzu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez pół godziny. Włożyć do niego cukinie, gotować na wolnym ogniu przez kolejne pół godziny i wlać ocet. Sałatkę wymieszać i przełożyć do przygotowanych słoików.
4. Sałatka “Yurcha” z cukinii z marchewką
Prosty przepis, który lubi absolutnie każdy!
Potrzebne będą: 5 cukinii, 5 papryk, 3 marchewki, 8 pomidorów, 4 cebule, 1 główka czosnku, 1 pęczek zieleniny, 1 łyżka soli, 4 łyżki cukru, 100 ml oleju roślinnego, 50 ml octu.
Przygotowanie: Wszystkie warzywa, z wyjątkiem cukinii, zmielić w maszynce do mięsa. Dodać cukier, sól, olej i niewielką ilość wody. Całość gotować przez pół godziny i wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, posiekane zioła i zmiażdżony czosnek. Gotować “Jurczę” przez kolejne pół godziny, wlać ocet i zwinąć w słoiki na zimę.
5. Sałatka “Yurcha” z cukinii w multivarku
Szczególnie ta opcja jest dobra w upale, kiedy nie chcesz stać przy gorącej kuchence.
Potrzebne będą: 2 kg cukinii, 600 g pomidorów, 500 g papryki, 10 g czosnku, 1 ostra papryka, 100 g pietruszki, 1 łyżka pieprzu oregano, 20 g soli, 120 g cukru, 1 szklanka oleju roślinnego, 60 ml octu.
Przygotowanie: Cukinie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przepuścić pomidory, czosnek i pietruszkę przez maszynkę do mięsa, a papryczkę posiekać losowo. Umieść wszystkie składniki w misie multicookera i doprowadź masę do wrzenia. Następnie włącz tryb “Duszenie” na 1 godzinę. Przełóż preparat do wysterylizowanych słoików i zwiń na zimę.
6. “Yurcha” z cukinii z ketchupem na zimę
Aby zaoszczędzić jeszcze więcej czasu na przygotowaniu preparatu, zamiast pomidorów weź swój ulubiony keczup.
Potrzebne będą: 1 kg cukinii, 350 g papryki, 250 ml ketchupu, 180 ml oleju roślinnego, 1 główka czosnku, 20 g soli, 60 g cukru, 30 ml octu,1 pęczek ziół.
Przygotowanie: Wymieszać ketchup z olejem, solą i cukrem i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić pokrojoną cukinię i paprykę, zmiażdżony czosnek, posiekane zioła i resztę składników. Dusić “Yurcha” przez kolejną 1 godzinę na małym ogniu i zwinąć w wysterylizowane słoiki.
7. Sałatka “Yurcha” z cukinii i patisonów na zimę
Jeśli warzywa nie są już młode, obierz je ze skórki i usuń pestki.
Potrzebne będą: 800 g cukinii, 800 g patisonów, 800 g pomidorów, 500 g papryki, 100 ml octu, 200 ml oleju roślinnego, 100 g pietruszki, 1 główka czosnku, 30 g soli, 100 g cukru.
Przygotowanie: Pomidory, paprykę, pietruszkę i czosnek zmielić w maszynce do mięsa, dodać olej, sól i cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Patisony i cukinię pokroić w kostkę, włożyć w to samo miejsce i dusić przez kolejne pół godziny. Wlać ocet, dusić “Yurcha” przez kolejne 10 minut i zwinąć w słoiki na zimę.
8. “Yurcha” z cukinii z pastą pomidorową na zimę
Proste nadzienie pomidorowe jest dobrą alternatywą dla innych metod gotowania.
Potrzebne będą: 5 cukinii, 5 papryk, 5 pomidorów, 4 cebule, 1 główka czosnku, 1 ostra papryka, 1 pęczek ziół, 500 ml wody, 1 łyżka soli, 4 łyżki cukru, 100 ml oleju roślinnego, 50 ml octu, 2 łyżki pasty pomidorowej.
Przygotowanie: Wszystkie warzywa, z wyjątkiem cukinii, zmielić w maszynce do mięsa, dodać czosnek, sól, cukier, olej i przyprawy do smaku. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Dodać pokrojoną cukinię i posiekane zioła i dusić przez kolejne 40 minut. Wlać ocet, wymieszać i zwinąć “Yurcha” w wysterylizowane słoiki.
9. “Yurcha” z cukinii z bakłażanem na zimę
Jeśli chcesz, zastąp połowę cukinii patisonami, aby była jeszcze bardziej różnorodna.
Potrzebne będą: 1 kg cukinii, 500 g bakłażanów, 500 g pomidorów, 500 g papryki, 5 ml esencji octowej, 200 ml oleju roślinnego, 60 g pietruszki, 1 główka czosnku, 30 g soli, 100 g cukru.
Przygotowanie: Pomidory, czosnek i pietruszkę zmielić w maszynce do mięsa, dodać cukier i sól, a następnie zagotować. Resztę warzyw pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju do zrumienienia. Pozostały olej wlać do przecieru pomidorowego i wrzucić do niego warzywa. Dusić wszystko razem przez kolejne 40 minut, wlać esencję octową, wymieszać i zawinąć sałatkę w przygotowane wysterylizowane słoiki na zimę.
10. Sałatka “Yurcha” z cukinii z sosem Krasnodar
To właśnie ten sos pomidorowy, domowy lub kupiony w sklepie, jest najlepszy dla “Yurcha”!
Będziesz potrzebować: 1,5 kg cukinii, 500 g papryki, 1 główka czosnku, 1 pęczek pietruszki, 1 łyżka zmiksowanego groszku paprykowego, 1 łyżka soli, 4 łyżki cukru, 500 ml sosu Krasnodar, 150 ml oleju roślinnego, 50 ml octu.
Przygotowanie: Paprykę posiekać w blenderze, wymieszać z sosem Krasnodar, dodać cukier, sól, olej i ziarna pieprzu i wszystko zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i dusić przez pół godziny na dużym ogniu. Dodać zmiażdżony czosnek i posiekaną natkę pietruszki, wlać ocet, dusić “Yurcha” przez kolejne 10 minut, a następnie zwinąć w słoiki.