Sałatka “Yurcha” z cukinii na zimę: 10 szybkich przepisów

Салат «Юрча» из кабачков на зиму: 10 быстрых рецептов

Yur­cha z cuki­nii – jed­na z naj­smacz­niej­szych i naj­po­pu­lar­niej­szych sała­tek warzyw­nych na zimę. Zebra­no dla Cie­bie 10 naj­lep­szych prze­pi­sów na goto­wa­nie tego pre­pa­ra­tu w domu!

1. Sałatka “Yurcha” z cukinii z pietruszką

Салат «Юрча» из кабачков на зиму: 10 быстрых рецептов

Od zwy­kłej sałat­ki “Yur­cha” róż­ni się tym, że w kla­sycz­nej recep­tu­rze idzie pach­ną­ca pietruszka.

Będziesz potrze­bo­wał: 3 kg cuki­nii, 1 kg papry­ki, 1 kg pomi­do­rów, 200 g pie­trusz­ki, 2 głów­ki czosn­ku, 80 g soli, 200 g cukru, 100 ml ole­ju roślin­ne­go, 100 ml octu, 1 łyż­ka mie­szan­ki zia­ren pieprzu.

Przy­go­to­wa­nie: Prze­pu­ścić papry­kę, pomi­do­ry, czo­snek i pie­trusz­kę przez maszyn­kę do mię­sa. Dodać resz­tę skład­ni­ków, z wyjąt­kiem cuki­nii, dopro­wa­dzić do wrze­nia i goto­wać na wol­nym ogniu przez pół godzi­ny. Do mie­szan­ki wrzu­cić pokro­jo­ną w kost­kę cuki­nię i goto­wać na wol­nym ogniu przez kolej­ne pół godzi­ny. Prze­ło­żyć sałat­kę do wyste­ry­li­zo­wa­nych słoików.

2. “Yurcha” z cukinii z octem jabłkowym na zimę

Салат «Юрча» из кабачков на зиму: 10 быстрых рецептов

Ocet jabł­ko­wy ma mniej ostry aro­mat i smak, jeśli nie lubisz octu stołowego.

Będziesz potrze­bo­wać: 3kg cuki­nii, 150g pie­trusz­ki, 1kg pomi­do­rów, 800g papry­ki, 200g ostrej papry­ki, 150g czosn­ku, 200g cukru, 120ml octu jabł­ko­we­go, 80g soli, 350ml ole­ju roślinnego.

Przy­go­to­wa­nie: Zmiel pomi­do­ry i ostrą papry­kę, pokrój cuki­nię i papry­kę w kost­kę, posie­kaj czo­snek i pie­trusz­kę. Dodaj czo­snek, pie­trusz­kę, cukier, sól, olej i ocet do mie­szan­ki pomi­do­ro­wej, zago­tuj i wrzuć do niej cuki­nię i papry­kę. Dusić wszyst­ko razem przez 45 minut, a następ­nie zwi­nąć “Yur­cha” w wyste­ry­li­zo­wa­ne słoiki.

3. “Yurcha” z cukinii z kolendrą na zimę

Салат «Юрча» из кабачков на зиму: 10 быстрых рецептов

Kolen­dra nada­je “Yur­cha” wię­cej świe­żo­ści i zupeł­nie nowy wspa­nia­ły smak.

Potrzeb­ne będą: 3 kg cuki­nii, 200 g kolen­dry, 2 głów­ki czosn­ku, 1 kg papry­ki, 2 cebu­le, 1 kg pomi­do­rów, 2 paprycz­ki chi­li, 80 g soli, 200 g cukru, 100 ml ole­ju roślin­ne­go, 100 ml octu, 1 łyż­ka zmik­so­wa­ne­go grosz­ku paprykowego.

Przy­go­to­wa­nie: Cuki­nie pokro­ić w kost­kę, a resz­tę warzyw wraz z chi­li, czosn­kiem i kolen­drą prze­pu­ścić przez maszyn­kę do mię­sa. Dodać do tego olej, sól, cukier i ziar­na pie­przu, dopro­wa­dzić do wrze­nia i goto­wać przez pół godzi­ny. Wło­żyć do nie­go cuki­nie, goto­wać na wol­nym ogniu przez kolej­ne pół godzi­ny i wlać ocet. Sałat­kę wymie­szać i prze­ło­żyć do przy­go­to­wa­nych słoików.

4. Sałatka “Yurcha” z cukinii z marchewką

Салат «Юрча» из кабачков на зиму: 10 быстрых рецептов

Pro­sty prze­pis, któ­ry lubi abso­lut­nie każdy!

Potrzeb­ne będą: 5 cuki­nii, 5 papryk, 3 mar­chew­ki, 8 pomi­do­rów, 4 cebu­le, 1 głów­ka czosn­ku, 1 pęczek zie­le­ni­ny, 1 łyż­ka soli, 4 łyż­ki cukru, 100 ml ole­ju roślin­ne­go, 50 ml octu.

Przy­go­to­wa­nie: Wszyst­kie warzy­wa, z wyjąt­kiem cuki­nii, zmie­lić w maszyn­ce do mię­sa. Dodać cukier, sól, olej i nie­wiel­ką ilość wody. Całość goto­wać przez pół godzi­ny i wrzu­cić pokro­jo­ną w kost­kę cuki­nię, posie­ka­ne zio­ła i zmiaż­dżo­ny czo­snek. Goto­wać “Jur­czę” przez kolej­ne pół godzi­ny, wlać ocet i zwi­nąć w sło­iki na zimę.

5. Sałatka “Yurcha” z cukinii w multivarku

Салат «Юрча» из кабачков на зиму: 10 быстрых рецептов

Szcze­gól­nie ta opcja jest dobra w upa­le, kie­dy nie chcesz stać przy gorą­cej kuchence.

Potrzeb­ne będą: 2 kg cuki­nii, 600 g pomi­do­rów, 500 g papry­ki, 10 g czosn­ku, 1 ostra papry­ka, 100 g pie­trusz­ki, 1 łyż­ka pie­przu ore­ga­no, 20 g soli, 120 g cukru, 1 szklan­ka ole­ju roślin­ne­go, 60 ml octu.

Przy­go­to­wa­nie: Cuki­nie obrać ze skór­ki i pokro­ić w kost­kę. Prze­pu­ścić pomi­do­ry, czo­snek i pie­trusz­kę przez maszyn­kę do mię­sa, a paprycz­kę posie­kać loso­wo. Umieść wszyst­kie skład­ni­ki w misie mul­ti­co­oke­ra i dopro­wadź masę do wrze­nia. Następ­nie włącz tryb “Dusze­nie” na 1 godzi­nę. Prze­łóż pre­pa­rat do wyste­ry­li­zo­wa­nych sło­ików i zwiń na zimę.

6. “Yurcha” z cukinii z ketchupem na zimę

Салат «Юрча» из кабачков на зиму: 10 быстрых рецептов

Aby zaosz­czę­dzić jesz­cze wię­cej cza­su na przy­go­to­wa­niu pre­pa­ra­tu, zamiast pomi­do­rów weź swój ulu­bio­ny keczup.

Potrzeb­ne będą: 1 kg cuki­nii, 350 g papry­ki, 250 ml ket­chu­pu, 180 ml ole­ju roślin­ne­go, 1 głów­ka czosn­ku, 20 g soli, 60 g cukru, 30 ml octu,1 pęczek ziół.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać ket­chup z ole­jem, solą i cukrem i dopro­wa­dzić do wrze­nia. Wrzu­cić pokro­jo­ną cuki­nię i papry­kę, zmiaż­dżo­ny czo­snek, posie­ka­ne zio­ła i resz­tę skład­ni­ków. Dusić “Yur­cha” przez kolej­ną 1 godzi­nę na małym ogniu i zwi­nąć w wyste­ry­li­zo­wa­ne słoiki.

7. Sałatka “Yurcha” z cukinii i patisonów na zimę

Салат «Юрча» из кабачков на зиму: 10 быстрых рецептов

Jeśli warzy­wa nie są już mło­de, obierz je ze skór­ki i usuń pestki.

Potrzeb­ne będą: 800 g cuki­nii, 800 g pati­so­nów, 800 g pomi­do­rów, 500 g papry­ki, 100 ml octu, 200 ml ole­ju roślin­ne­go, 100 g pie­trusz­ki, 1 głów­ka czosn­ku, 30 g soli, 100 g cukru.

Przy­go­to­wa­nie: Pomi­do­ry, papry­kę, pie­trusz­kę i czo­snek zmie­lić w maszyn­ce do mię­sa, dodać olej, sól i cukier, dopro­wa­dzić do wrze­nia i goto­wać na wol­nym ogniu przez 20 minut. Pati­so­ny i cuki­nię pokro­ić w kost­kę, wło­żyć w to samo miej­sce i dusić przez kolej­ne pół godzi­ny. Wlać ocet, dusić “Yur­cha” przez kolej­ne 10 minut i zwi­nąć w sło­iki na zimę.

8. “Yurcha” z cukinii z pastą pomidorową na zimę

Салат «Юрча» из кабачков на зиму: 10 быстрых рецептов

Pro­ste nadzie­nie pomi­do­ro­we jest dobrą alter­na­ty­wą dla innych metod gotowania.

Potrzeb­ne będą: 5 cuki­nii, 5 papryk, 5 pomi­do­rów, 4 cebu­le, 1 głów­ka czosn­ku, 1 ostra papry­ka, 1 pęczek ziół, 500 ml wody, 1 łyż­ka soli, 4 łyż­ki cukru, 100 ml ole­ju roślin­ne­go, 50 ml octu, 2 łyż­ki pasty pomidorowej.

Przy­go­to­wa­nie: Wszyst­kie warzy­wa, z wyjąt­kiem cuki­nii, zmie­lić w maszyn­ce do mię­sa, dodać czo­snek, sól, cukier, olej i przy­pra­wy do sma­ku. Następ­nie dodać kon­cen­trat pomi­do­ro­wy i wodę, dopro­wa­dzić do wrze­nia i goto­wać na wol­nym ogniu przez pół godzi­ny. Dodać pokro­jo­ną cuki­nię i posie­ka­ne zio­ła i dusić przez kolej­ne 40 minut. Wlać ocet, wymie­szać i zwi­nąć “Yur­cha” w wyste­ry­li­zo­wa­ne słoiki.

9. “Yurcha” z cukinii z bakłażanem na zimę

Салат «Юрча» из кабачков на зиму: 10 быстрых рецептов

Jeśli chcesz, zastąp poło­wę cuki­nii pati­so­na­mi, aby była jesz­cze bar­dziej różnorodna.

Potrzeb­ne będą: 1 kg cuki­nii, 500 g bakła­ża­nów, 500 g pomi­do­rów, 500 g papry­ki, 5 ml esen­cji octo­wej, 200 ml ole­ju roślin­ne­go, 60 g pie­trusz­ki, 1 głów­ka czosn­ku, 30 g soli, 100 g cukru.

Przy­go­to­wa­nie: Pomi­do­ry, czo­snek i pie­trusz­kę zmie­lić w maszyn­ce do mię­sa, dodać cukier i sól, a następ­nie zago­to­wać. Resz­tę warzyw pokro­ić w kost­kę i pod­sma­żyć na ole­ju do zru­mie­nie­nia. Pozo­sta­ły olej wlać do prze­cie­ru pomi­do­ro­we­go i wrzu­cić do nie­go warzy­wa. Dusić wszyst­ko razem przez kolej­ne 40 minut, wlać esen­cję octo­wą, wymie­szać i zawi­nąć sałat­kę w przy­go­to­wa­ne wyste­ry­li­zo­wa­ne sło­iki na zimę.

10. Sałatka “Yurcha” z cukinii z sosem Krasnodar

Салат «Юрча» из кабачков на зиму: 10 быстрых рецептов

To wła­śnie ten sos pomi­do­ro­wy, domo­wy lub kupio­ny w skle­pie, jest naj­lep­szy dla “Yur­cha”!

Będziesz potrze­bo­wać: 1,5 kg cuki­nii, 500 g papry­ki, 1 głów­ka czosn­ku, 1 pęczek pie­trusz­ki, 1 łyż­ka zmik­so­wa­ne­go grosz­ku papry­ko­we­go, 1 łyż­ka soli, 4 łyż­ki cukru, 500 ml sosu Kra­sno­dar, 150 ml ole­ju roślin­ne­go, 50 ml octu.

Przy­go­to­wa­nie: Papry­kę posie­kać w blen­de­rze, wymie­szać z sosem Kra­sno­dar, dodać cukier, sól, olej i ziar­na pie­przu i wszyst­ko zago­to­wać. Dodać pokro­jo­ną w kost­kę cuki­nię i dusić przez pół godzi­ny na dużym ogniu. Dodać zmiaż­dżo­ny czo­snek i posie­ka­ną natkę pie­trusz­ki, wlać ocet, dusić “Yur­cha” przez kolej­ne 10 minut, a następ­nie zwi­nąć w słoiki.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

jeden × 4 =