Sałatka Kuban na zimę: 20 doskonałych przepisów

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Jak zakon­ser­wo­wać warzy­wa na zimę? Oprócz tra­dy­cyj­ne­go kwa­sze­nia i kisze­nia na myśl przy­cho­dzi słyn­na sałat­ka Kuban. Ist­nie­je wie­le warian­tów przy­go­to­wa­nia, ale wszyst­kie są śmiesz­nie pro­ste! Przed­sta­wia­my 20 naj­lep­szych przepisów!

1. Sałatka Kuban na zimę – klasyczny przepis

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Wybra­no ide­al­ne pro­por­cje składników.

Będziesz potrzeb ował: 1 kg bia­łej kapu­sty, 500 g papry­ki, 500 g ogór­ków, 500 g pomi­do­rów, 300 g mar­chwi, 300 g cebu­li, 3 liście lau­ro­we, 5 grosz­ków czar­ne­go pie­przu, 3 grosz­ki pie­przu z ore­ga­no, 150 ml ole­ju roślin­ne­go, 3 łyż­ki octu, 120 g cukru, 90 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Kapu­stę poszat­ko­wać, posy­pać cukrem i lek­ko zagnieść. Pokro­ić ogór­ki, pomi­do­ry, obra­ną papry­kę i cebu­lę. Wszyst­kie warzy­wa wymie­szać w głę­bo­kim ron­dlu, dodać olej, sól, przy­pra­wy i odsta­wić na 2 godzi­ny. Następ­nie goto­wać pre­pa­rat przez 20 minut, wlać ocet i po 1 minu­cie zdjąć z ognia. Roz­ło­żyć sałat­kę Kuban do sło­ików, zwi­nąć i odwró­cić do góry dnem.

2. Sałatka Kuban z pomidorami, papryką i marchewką

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Nie sie­kaj warzyw zbyt drob­no, w prze­ciw­nym razie ugo­tu­ją się.

Potrzeb­ne będą: 2 kg bia­łej kapu­sty, 1 kg papry­ki, 500 g pomi­do­rów, 500 g mar­chwi, 3 śred­nie cebu­le, 4 liście lau­ro­we, 5 zia­ren pie­przu z ore­ga­no, 6 zia­ren pie­przu czar­ne­go, 120 ml ole­ju roślin­ne­go, 1 łyżecz­ka kwa­sku cytry­no­we­go, 150 g cukru, 100 g soli, 1 litr wody.

Przy­go­to­wa­nie: Poszat­ko­wać kapu­stę, posy­pać cukrem i zagnieść ręka­mi. Pokro­ić pomi­do­ry, obra­ną cebu­lę i papry­kę, zetrzeć mar­chew­kę. Wszyst­ko wymie­szać, dodać przy­pra­wy, sól i olej. Przy­kryć pre­pa­rat pokryw­ką i odsta­wić na 1,5 godzi­ny. Osob­no zago­to­wać wodę, dodać kwa­sek cytry­no­wy i goto­wać przez 2 minu­ty. Wlać mary­na­tę do garn­ka z warzy­wa­mi i goto­wać na wol­nym ogniu przez kolej­ne 15 minut. Sałat­kę prze­ło­żyć do przy­go­to­wa­nych sło­ików i zawinąć.

3. Sałatka po kubańsku z zielonymi pomidorami

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Kolej­ny ory­gi­nal­ny prze­pis na popu­lar­ną sałatkę!

Potrzeb­ne będą: 1 kg bia­łej kapu­sty, 500 g zie­lo­nych pomi­do­rów, 500 g papry­ki, 500 g mar­chwi, 300 g cebu­li, 1/2 szklan­ki ole­ju roślin­ne­go, 50 ml octu, 140 g cukru, 80 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać pomi­do­ry, obra­ną cebu­lę i papry­kę, zetrzeć mar­chew, poszat­ko­wać kapu­stę, posy­pać cukrem i lek­ko zagnieść. Wszyst­ko wymie­szać w dużym ron­dlu, dodać sól, olej i odsta­wić na 2 godzi­ny. Następ­nie goto­wać sałat­kę przez 15 minut, wlać ocet i zamknąć w przy­go­to­wa­nych słoikach.

4. Sałatka w stylu Kuban ze sterylizacją

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Taka kon­ser­wa zawsze prze­cho­wu­je się dłużej.

Potrzeb­ne będą: 1,5 kg bia­łej kapu­sty, 500 g papry­ki, 500 g mar­chwi, 4 śred­nie cebu­le, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­ne­go czar­ne­go pie­przu, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 120 ml ole­ju roślin­ne­go, 1 łyżecz­ka kwa­sku cytry­no­we­go, 4 łyż­ki cukru, 2 łyż­ki soli.

Przy­go­to­wa­nie: Przy­go­to­wać i posie­kać warzy­wa. Posy­pać kapu­stę cukrem i lek­ko ugnieść. Wymie­szać wszyst­kie warzy­wa, dodać kwa­sek cytry­no­wy, sól, przy­pra­wy i olej. Przy­kryć pokryw­ką i pozo­sta­wić na 2 godzi­ny. Umie­ścić pre­pa­rat w sło­ikach i wlać powsta­ły sok. Ste­ry­li­zo­wać sałat­kę Kuban przez kolej­ne 15 minut, zwi­nąć i dobrze owi­nąć gru­bym ręcznikiem.

5. Sałatka Kuban bez kapusty

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Możesz dodać swo­je ulu­bio­ne przy­pra­wy, tro­chę czosn­ku lub ostrej papryki.

Potrzeb­ne będą: 1,5 kg ogór­ków, 1,5 kg pomi­do­rów, 1 kg papry­ki, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 30 g pie­trusz­ki, 150 ml ole­ju roślin­ne­go, 90 ml octu, 100 g cukru, 125 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać i wymie­szać warzy­wa i zio­ła, dodać olej, cukier i sól. Przy­kryć pokryw­ką i odsta­wić na 2 godzi­ny. Następ­nie goto­wać pre­pa­rat przez 15 minut, wlać ocet i natych­miast zdjąć z ognia. Sałat­kę prze­ło­żyć do sło­ików, zwi­nąć i odwró­cić do góry dnem.

6. Sałatka Kuban z solonymi ogórkami na zimę

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Zamiast sosu pomi­do­ro­we­go czę­sto sto­su­je się rów­nież keczup, sok lub kon­cen­trat pomidorowy.

Potrzeb­ne będą: 2 kg bia­łej kapu­sty, 1 kg solo­nych ogór­ków, 1 kg papry­ki, 300 g mar­chwi, 300 g cebu­li, 2 grosz­ki pie­przu z ore­ga­no, 4 grosz­ki czar­ne­go pie­przu, 0,5 łyżecz­ki kolen­dry w ziar­nach, 3 liście lau­ro­we, 400 ml sosu pomi­do­ro­we­go, 100 ml ole­ju roślin­ne­go, 3 łyż­ki octu, 60 g cukru, 60 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Kapu­stę poszat­ko­wać, posy­pać cukrem i lek­ko ugnieść. Pokro­ić ogór­ki, obra­ną cebu­lę i papry­kę. Wszyst­ko wymie­szać w dużym garn­ku, dodać przy­pra­wy, sól, sos pomi­do­ro­wy i olej. Przy­kryć i odsta­wić na 1,5 godzi­ny. Następ­nie goto­wać przez 15 minut, wlać ocet i zwi­nąć sałat­kę na zimę.

7. Sałatka Kuban z marchwi, słodkiej papryki i cebuli

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Czas ste­ry­li­za­cji doty­czy sło­ików o pojem­no­ści 500 ml.

Potrzeb­ne będą: 2 kg słod­kiej papry­ki, 1 kg mar­chwi, 1 kg cebu­li, 20 g pie­trusz­ki, 1 łyż­ka suchej gor­czy­cy, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej czer­wo­nej papry­ki, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej papry­ki, 1 łyżecz­ka hope­li-sune­li, 80 ml octu, 1/2 szklan­ki ole­ju roślin­ne­go, 100 g cukru, 90 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Mar­chew zetrzeć na tar­ce, posy­pać cukrem i zalać gorą­cym ole­jem. Obrać i posie­kać słod­ką papry­kę i cebu­lę. Wymie­szać wszyst­kie pre­pa­ra­ty, dodać mie­lo­ny pieprz, papry­kę, hopli-sune­li, sól i pozo­sta­wić na 1,5 godzi­ny. Na dno przy­go­to­wa­nych sło­ików wło­żyć musz­tar­dę i całe gałąz­ki pie­trusz­ki, następ­nie uło­żyć sałat­kę i zalać powsta­łym sokiem. Ste­ry­li­zo­wać przez 15 minut, wlać ocet i zamknąć.

8. Sałatka Kuban z musztardą na zimę

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Z takim dodat­kiem sałat­ka oka­zu­je się umiar­ko­wa­nie pikantna.

Będziesz potrzeb ował: 1 kg bia­łej kapu­sty, 1 kg papry­ki, 300 g mar­chwi, 300 g cebu­li, 1 łyż­ka musz­tar­dy w prosz­ku, 1 łyżecz­ka mie­lo­ne­go czar­ne­go pie­przu, 120 ml ole­ju roślin­ne­go, 80 ml octu, 60 g cukru, 60 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać kapu­stę, obra­ną cebu­lę i papry­kę. Zetrzeć mar­chew­kę na gru­bej tar­ce. Wszyst­ko wymie­szać, dodać musz­tar­dę w prosz­ku, czar­ny pieprz, cukier, sól i olej. Wymie­szać, przy­kryć pokryw­ką i odsta­wić na 1,5 godzi­ny. Następ­nie goto­wać bulion przez 15 minut, dodać ocet i zdjąć z ognia po 1 minu­cie. Roz­łóż sałat­kę Kuban do sło­ików, zwiń i dobrze zawiń.

9. Sałatka Kuban bez octu

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Brak kon­ser­wan­tu rekom­pen­su­je sterylizacja.

Potrzeb­ne będą: 1,5 kg bia­łej kapu­sty, 500 g papry­ki, 500 g pomi­do­rów, 500 g ogór­ków, 500 g mar­chwi, 3 cebu­le, 4 ząb­ki czosn­ku, 2 łyż­ki cukru, 3 łyż­ki soli, 500 ml wody.

Przy­go­to­wa­nie: Przy­go­to­wać, posie­kać i wymie­szać warzy­wa. Dodać cukier i sól i pozo­sta­wić do zapa­rze­nia na 1,5 godzi­ny. Prze­łóż sałat­kę do sło­ików, a powsta­ły sok wymie­szaj z wodą i zago­tuj. Rów­no­mier­nie roz­pro­wa­dzić płyn w sło­ikach, ste­ry­li­zo­wać przez 15 minut i zamknąć.

10. Sałatka w stylu Kuban z sokiem z cytryny na zimę

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Przy­go­tuj sałat­kę tyl­ko z wybra­nych warzyw.

Potrzeb­ne będą: 1 kg bia­łej kapu­sty, 1 kg mar­chwi, 500 g papry­ki, 500 g ogór­ków, 500 g cebu­li, 1/2 szklan­ki ole­ju roślin­ne­go, sok z poło­wy cytry­ny, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej papry­ki, 120 g cukru, 80 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać kapu­stę, ogór­ki, obra­ną cebu­lę i papry­kę. Wszyst­kie warzy­wa wymie­szać w głę­bo­kim ron­dlu, dodać przy­pra­wy, olej, cukier i sól. Wymie­szać i odsta­wić na 1,5–2 godzi­ny, następ­nie goto­wać na wol­nym ogniu przez 15 minut, wlać sok z cytry­ny i natych­miast zdjąć z ognia. Roz­ło­żyć sałat­kę do przy­go­to­wa­nych sło­ików i zwinąć.

11. Sałatka Kuban bez pomidorów

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Pro­sta i bar­dzo smacz­na, każ­dy ją pokocha!

Potrzeb­ne będą: 1 kg bia­łej kapu­sty, 1 kg ogór­ków, 1 kg mar­chwi, 500 g papry­ki, 500 g cebu­li, 120 ml ole­ju roślin­ne­go, 100 ml octu, 4 łyż­ki cukru, 3 łyż­ki soli.

Przy­go­to­wa­nie: Poszat­ko­wać kapu­stę, posy­pać cukrem i lek­ko zagnieść. Posie­kać ogór­ki, obra­ną cebu­lę i papry­kę. Mar­chew zetrzeć na gru­bej tar­ce. Wszyst­ko wymie­szać, dodać sól, olej i odsta­wić na 1,5 godzi­ny. Goto­wać mie­szan­kę warzyw­ną przez 20 minut na śred­nim ogniu, dodać ocet i natych­miast zdjąć z ognia. Wło­żyć sałat­kę Kuban do wyste­ry­li­zo­wa­nych sło­ików i zwinąć.

12. Sałatka Kuban z bakłażanem na zimę

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Warzy­wa są bar­dzo har­mo­nij­nie połą­czo­ne ze sobą.

Będziesz potrzeb ował: 2 kg bia­łej kapu­sty, 1,5 kg pomi­do­rów, 1 kg bakła­ża­nów, 1 kg papry­ki, 1 kg mar­chwi, 1 kg cebu­li, 1 łyżecz­ka mie­lo­nej papry­ki, 1 łyżecz­ka mie­lo­nej kolen­dry, 1 łyżecz­ka mie­lo­ne­go czar­ne­go pie­przu, 1/2 szklan­ki ole­ju roślin­ne­go, 100 ml octu, 120 g cukru, 150 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Przy­go­to­wać warzy­wa, posie­kać i wymie­szać. Dodać cukier, sól, przy­pra­wy i pozo­sta­wić sałat­kę na 2 godzi­ny w tem­pe­ra­tu­rze poko­jo­wej. Wlać olej, mie­szać i goto­wać na wol­nym ogniu przez 15 minut. Wlać ocet, prze­ło­żyć do sło­ików i zakręcić.

13. Sałatka Kuban z bakłażanem, kapustą i marchewką

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Goto­wą sałat­kę poda­wać z kaszą, tłu­czo­ny­mi ziem­nia­ka­mi lub po pro­stu z czar­nym pieczywem.

Potrzeb­ne będą: 1 kg bakła­ża­nów, 500 g bia­łej kapu­sty, 500 g papry­ki, 500 g mar­chwi, 50 g dowol­nych ziół, 1/2 głów­ki czosn­ku, 60 ml ole­ju roślin­ne­go, 80 ml octu, 50 g cukru, 70 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Bakła­ża­ny pokro­ić w pla­stry i zalać oso­lo­ną wodą na 20 minut. Posie­kać kapu­stę, zio­ła, czo­snek i obra­ną papry­kę. Wymie­szać wszyst­kie warzy­wa w głę­bo­kim ron­dlu, dodać cukier, sól i olej. Przy­kryć pokryw­ką i odsta­wić na 2 godzi­ny. Prze­łóż sałat­kę do sło­ików i ste­ry­li­zuj je przez kolej­ne 15 minut. Rów­no­mier­nie roz­pro­wa­dzić ocet, zamknąć i odwró­cić do góry dnem.

14. Pikantna sałatka w stylu Kuban z korzeniem chrzanu

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Wcze­śniej namocz ogór­ki przez kil­ka godzin w zim­nej wodzie.

Potrzeb­ne będą: 1,5 kg bia­łej kapu­sty, 500 g papry­ki, 500 g ogór­ków, 500 g pomi­do­rów, 300 g mar­chwi, 200 g cebu­li, 100 g korze­nia chrza­nu, 100 g czosn­ku, 120 ml ole­ju roślin­ne­go, 90 ml octu, 5 łyżek cukru, 3 łyż­ki soli.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić kapu­stę, pomi­do­ry, ogór­ki, obra­ną cebu­lę i papry­kę. Mar­chew zetrzeć na tar­ce, a czo­snek i obra­ny korzeń chrza­nu posie­kać w blen­de­rze. Wymie­szać wszyst­kie pre­pa­ra­ty w dużym ron­dlu, dodać olej, cukier, sól i dobrze wymie­szać. Przy­kryć pokryw­ką i odsta­wić na 1,5 godzi­ny. Następ­nie goto­wać przez 20 minut, wlać ocet i natych­miast zdjąć z ognia. Napeł­nić wyste­ry­li­zo­wa­ne sło­iki gorą­cą sałat­ką i zwinąć.

15. Sałatka Kubansky z ryżem na zimę

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Zale­ca­my goto­wa­nie z ryżem długoziarnistym.

Potrzeb­ne będą: 1 kg bia­łej kapu­sty, 500 g papry­ki, 500 g cebu­li, 300 g ryżu, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej czer­wo­nej papry­ki, 100 ml ole­ju roślin­ne­go, 4 łyż­ki octu, 100 g cukru, 90 g soli, 400 ml wody.

Przy­go­to­wa­nie: Kapu­stę poszat­ko­wać, posy­pać cukrem i lek­ko ugnieść. Papry­kę i cebu­lę obrać i posie­kać. Wszyst­ko wymie­szać, dodać przy­pra­wy, sól, olej i odsta­wić na 1,5 godzi­ny. Wsy­pać umy­ty ryż, zalać wodą i goto­wać 20 minut. Dodać ocet, wymie­szać i prze­ło­żyć do sło­ików. Zwi­nąć sałat­kę Kuban, odwró­cić sło­iki do góry dnem i pozo­sta­wić na 24 godzi­ny w cieple.

16. Sałatka Kuban z fasolą

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Tutaj spraw­dzi się każ­dy rodzaj faso­li według wła­sne­go uznania.

Potrzeb­ne będą: 2 kg bia­łej kapu­sty, 1 kg papry­ki, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 400 g faso­li, 150 g kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, 100 ml ole­ju roślin­ne­go, 1 łyżecz­ka kwa­sku cytry­no­we­go, 150 g cukru, 100 g soli, 1,5 litra wody.

Przy­go­to­wa­nie: Moczyć faso­lę przez 3 godzi­ny, opłu­kać, zalać zim­ną wodą i goto­wać przez 30 minut. Przy­go­to­wać i pokro­ić warzy­wa. Wszyst­ko wymie­szać, dodać kon­cen­trat pomi­do­ro­wy, kwa­sek cytry­no­wy, olej, cukier i sól. Przy­kryć pre­pa­rat pokryw­ką i pozo­sta­wić do zapa­rze­nia na 1 godzi­nę. Następ­nie roz­ło­żyć sałat­kę do sło­ików, ste­ry­li­zo­wać przez 20 minut i zwi­nąć na zimę.

17. Pikantna sałatka w stylu Kuban z płonącą papryką

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Spe­cjal­nie dla kone­se­rów pikant­nych przekąsek!

Potrzeb­ne będą: 2 kg bia­łej kapu­sty, 500 g papry­ki, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 1 strąk pło­ną­cej papry­ki, 0,5 łyż­ki kolen­dry w ziar­nach, 2 liście lau­ro­we, 4 grosz­ki pie­przu ore­ga­no, 80 ml ole­ju roślin­ne­go, 100 ml octu, 90 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Przy­go­to­wać, posie­kać i wymie­szać wszyst­kie warzy­wa. Dodać przy­pra­wy, sól i olej i dobrze wymie­szać. Przy­kryć pokryw­ką i odsta­wić na 2 godzi­ny. Następ­nie goto­wać sałat­kę przez 20 minut, wlać ocet i zamknąć w przy­go­to­wa­nych słoikach.

18. Sałatka Kuban z kapustą pekińską, marchewką i słodką papryką

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Kapu­sta pekiń­ska jest bar­dzo deli­kat­na, więc nie trze­ba jej prze­cie­rać cukrem.

Potrzeb­ne będą: 2 kg kapu­sty pekiń­skiej, 1 kg słod­kiej papry­ki, 1 kg mar­chwi, 1 kg cebu­li, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­ne­go czar­ne­go pie­przu, 120 ml ole­ju roślin­ne­go, 100 ml octu, 50 g cukru, 120 g soli.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać kapu­stę, obra­ną słod­ką papry­kę i cebu­lę. Zetrzeć mar­chew­kę na tar­ce. Wszyst­ko wymie­szać, dodać przy­pra­wy, cukier, sól, olej i odsta­wić na 1,5 godzi­ny. Roz­łóż sałat­kę do sło­ików i rów­no­mier­nie roz­pro­wadź ufor­mo­wa­ny sok. Ste­ry­li­zo­wać pół­fa­bry­ka­ty przez 20 minut, wlać ocet do każ­de­go sło­ika i zamknąć pokrywkami.

19. Sałatka Kuban z kapusty, papryki z imbirem i czosnkiem

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Zale­ca­my umiesz­cze­nie arku­sza per­ga­mi­nu pod pokryw­ka­mi typu twist-top.

Potrzeb­ne będą: 2 kg bia­łej kapu­sty, 500 g mar­chwi, 500 g papry­ki, 200 g cebu­li, 100 g korze­nia imbi­ru, 1/2 głów­ki czosn­ku, 1 łyżecz­ka mie­lo­ne­go czar­ne­go pie­przu, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 0,5 łyżecz­ki hme­li-sune­li, 100 ml ole­ju roślin­ne­go, 80 ml octu, 100 g cukru, 3 łyż­ki soli.

Przy­go­to­wa­nie: Poszat­ko­wać kapu­stę, wymie­szać z cukrem i lek­ko zagnieść. Zetrzeć mar­chew i obra­ny korzeń imbi­ru, obrać i posie­kać cebu­lę i papry­kę. Wszyst­ko wymie­szać, dodać posie­ka­ny czo­snek, sól i przy­pra­wy. Wlać olej, ponow­nie wymie­szać i pozo­sta­wić na 1 godzi­nę w tem­pe­ra­tu­rze poko­jo­wej. Następ­nie goto­wać sałat­kę przez 20 minut, dodać ocet i zamknąć w przy­go­to­wa­nych pojemnikach.

20. Sałatka w stylu Kuban z suszonymi pomidorami na zimę

Салат Кубанский на зиму: 20 отличных рецептов

Suszo­ne pomi­do­ry spra­wią, że smak Two­jej ulu­bio­nej sałat­ki będzie jesz­cze bogatszy!

Będziesz potrze­bo­wać: 2 kg bia­łej kapu­sty, 500 g papry­ki, 500 g mar­chwi, 500 g cebu­li, 200 g suszo­nych pomi­do­rów, 20 g czosn­ku, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej kolen­dry, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nej czer­wo­nej papry­ki, 100 g kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, 120 ml ole­ju roślin­ne­go, 100 ml octu, 1/2 szklan­ki cukru, 3,5 łyż­ki soli.

Przy­go­to­wa­nie: Kapu­stę poszat­ko­wać, posy­pać cukrem i lek­ko ugnieść ręka­mi. Posie­kać suszo­ne pomi­do­ry, obra­ny czo­snek, cebu­lę i papry­kę. Wszyst­kie warzy­wa wymie­szać w dużym ron­dlu, dodać sól, przy­pra­wy, kon­cen­trat pomi­do­ro­wy i olej. Wymie­szać, przy­kryć i odsta­wić na 1,5 godzi­ny. Następ­nie goto­wać bulion przez 15 minut, wlać ocet i zdjąć z ognia po 1 minu­cie. Sałat­kę Kuban prze­ło­żyć do sło­ików, zwi­nąć i odwró­cić do góry dnem.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

1 × pięć =