Jak zakonserwować warzywa na zimę? Oprócz tradycyjnego kwaszenia i kiszenia na myśl przychodzi słynna sałatka Kuban. Istnieje wiele wariantów przygotowania, ale wszystkie są śmiesznie proste! Przedstawiamy 20 najlepszych przepisów!
- 1. Sałatka Kuban na zimę – klasyczny przepis
- 2. Sałatka Kuban z pomidorami, papryką i marchewką
- 3. Sałatka po kubańsku z zielonymi pomidorami
- 4. Sałatka w stylu Kuban ze sterylizacją
- 5. Sałatka Kuban bez kapusty
- 6. Sałatka Kuban z solonymi ogórkami na zimę
- 7. Sałatka Kuban z marchwi, słodkiej papryki i cebuli
- 8. Sałatka Kuban z musztardą na zimę
- 9. Sałatka Kuban bez octu
- 10. Sałatka w stylu Kuban z sokiem z cytryny na zimę
- 11. Sałatka Kuban bez pomidorów
- 12. Sałatka Kuban z bakłażanem na zimę
- 13. Sałatka Kuban z bakłażanem, kapustą i marchewką
- 14. Pikantna sałatka w stylu Kuban z korzeniem chrzanu
- 15. Sałatka Kubansky z ryżem na zimę
- 16. Sałatka Kuban z fasolą
- 17. Pikantna sałatka w stylu Kuban z płonącą papryką
- 18. Sałatka Kuban z kapustą pekińską, marchewką i słodką papryką
- 19. Sałatka Kuban z kapusty, papryki z imbirem i czosnkiem
- 20. Sałatka w stylu Kuban z suszonymi pomidorami na zimę
1. Sałatka Kuban na zimę – klasyczny przepis
Wybrano idealne proporcje składników.
Będziesz potrzeb ował: 1 kg białej kapusty, 500 g papryki, 500 g ogórków, 500 g pomidorów, 300 g marchwi, 300 g cebuli, 3 liście laurowe, 5 groszków czarnego pieprzu, 3 groszki pieprzu z oregano, 150 ml oleju roślinnego, 3 łyżki octu, 120 g cukru, 90 g soli.
Przygotowanie: Kapustę poszatkować, posypać cukrem i lekko zagnieść. Pokroić ogórki, pomidory, obraną paprykę i cebulę. Wszystkie warzywa wymieszać w głębokim rondlu, dodać olej, sól, przyprawy i odstawić na 2 godziny. Następnie gotować preparat przez 20 minut, wlać ocet i po 1 minucie zdjąć z ognia. Rozłożyć sałatkę Kuban do słoików, zwinąć i odwrócić do góry dnem.
2. Sałatka Kuban z pomidorami, papryką i marchewką
Nie siekaj warzyw zbyt drobno, w przeciwnym razie ugotują się.
Potrzebne będą: 2 kg białej kapusty, 1 kg papryki, 500 g pomidorów, 500 g marchwi, 3 średnie cebule, 4 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu z oregano, 6 ziaren pieprzu czarnego, 120 ml oleju roślinnego, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 150 g cukru, 100 g soli, 1 litr wody.
Przygotowanie: Poszatkować kapustę, posypać cukrem i zagnieść rękami. Pokroić pomidory, obraną cebulę i paprykę, zetrzeć marchewkę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, sól i olej. Przykryć preparat pokrywką i odstawić na 1,5 godziny. Osobno zagotować wodę, dodać kwasek cytrynowy i gotować przez 2 minuty. Wlać marynatę do garnka z warzywami i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Sałatkę przełożyć do przygotowanych słoików i zawinąć.
3. Sałatka po kubańsku z zielonymi pomidorami
Kolejny oryginalny przepis na popularną sałatkę!
Potrzebne będą: 1 kg białej kapusty, 500 g zielonych pomidorów, 500 g papryki, 500 g marchwi, 300 g cebuli, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 50 ml octu, 140 g cukru, 80 g soli.
Przygotowanie: Posiekać pomidory, obraną cebulę i paprykę, zetrzeć marchew, poszatkować kapustę, posypać cukrem i lekko zagnieść. Wszystko wymieszać w dużym rondlu, dodać sól, olej i odstawić na 2 godziny. Następnie gotować sałatkę przez 15 minut, wlać ocet i zamknąć w przygotowanych słoikach.
4. Sałatka w stylu Kuban ze sterylizacją
Taka konserwa zawsze przechowuje się dłużej.
Potrzebne będą: 1,5 kg białej kapusty, 500 g papryki, 500 g marchwi, 4 średnie cebule, 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 120 ml oleju roślinnego, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 4 łyżki cukru, 2 łyżki soli.
Przygotowanie: Przygotować i posiekać warzywa. Posypać kapustę cukrem i lekko ugnieść. Wymieszać wszystkie warzywa, dodać kwasek cytrynowy, sól, przyprawy i olej. Przykryć pokrywką i pozostawić na 2 godziny. Umieścić preparat w słoikach i wlać powstały sok. Sterylizować sałatkę Kuban przez kolejne 15 minut, zwinąć i dobrze owinąć grubym ręcznikiem.
5. Sałatka Kuban bez kapusty
Możesz dodać swoje ulubione przyprawy, trochę czosnku lub ostrej papryki.
Potrzebne będą: 1,5 kg ogórków, 1,5 kg pomidorów, 1 kg papryki, 500 g marchwi, 500 g cebuli, 30 g pietruszki, 150 ml oleju roślinnego, 90 ml octu, 100 g cukru, 125 g soli.
Przygotowanie: Posiekać i wymieszać warzywa i zioła, dodać olej, cukier i sól. Przykryć pokrywką i odstawić na 2 godziny. Następnie gotować preparat przez 15 minut, wlać ocet i natychmiast zdjąć z ognia. Sałatkę przełożyć do słoików, zwinąć i odwrócić do góry dnem.
6. Sałatka Kuban z solonymi ogórkami na zimę
Zamiast sosu pomidorowego często stosuje się również keczup, sok lub koncentrat pomidorowy.
Potrzebne będą: 2 kg białej kapusty, 1 kg solonych ogórków, 1 kg papryki, 300 g marchwi, 300 g cebuli, 2 groszki pieprzu z oregano, 4 groszki czarnego pieprzu, 0,5 łyżeczki kolendry w ziarnach, 3 liście laurowe, 400 ml sosu pomidorowego, 100 ml oleju roślinnego, 3 łyżki octu, 60 g cukru, 60 g soli.
Przygotowanie: Kapustę poszatkować, posypać cukrem i lekko ugnieść. Pokroić ogórki, obraną cebulę i paprykę. Wszystko wymieszać w dużym garnku, dodać przyprawy, sól, sos pomidorowy i olej. Przykryć i odstawić na 1,5 godziny. Następnie gotować przez 15 minut, wlać ocet i zwinąć sałatkę na zimę.
7. Sałatka Kuban z marchwi, słodkiej papryki i cebuli
Czas sterylizacji dotyczy słoików o pojemności 500 ml.
Potrzebne będą: 2 kg słodkiej papryki, 1 kg marchwi, 1 kg cebuli, 20 g pietruszki, 1 łyżka suchej gorczycy, 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki, 0,5 łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżeczka hopeli-suneli, 80 ml octu, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 100 g cukru, 90 g soli.
Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce, posypać cukrem i zalać gorącym olejem. Obrać i posiekać słodką paprykę i cebulę. Wymieszać wszystkie preparaty, dodać mielony pieprz, paprykę, hopli-suneli, sól i pozostawić na 1,5 godziny. Na dno przygotowanych słoików włożyć musztardę i całe gałązki pietruszki, następnie ułożyć sałatkę i zalać powstałym sokiem. Sterylizować przez 15 minut, wlać ocet i zamknąć.
8. Sałatka Kuban z musztardą na zimę
Z takim dodatkiem sałatka okazuje się umiarkowanie pikantna.
Będziesz potrzeb ował: 1 kg białej kapusty, 1 kg papryki, 300 g marchwi, 300 g cebuli, 1 łyżka musztardy w proszku, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 120 ml oleju roślinnego, 80 ml octu, 60 g cukru, 60 g soli.
Przygotowanie: Posiekać kapustę, obraną cebulę i paprykę. Zetrzeć marchewkę na grubej tarce. Wszystko wymieszać, dodać musztardę w proszku, czarny pieprz, cukier, sól i olej. Wymieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 1,5 godziny. Następnie gotować bulion przez 15 minut, dodać ocet i zdjąć z ognia po 1 minucie. Rozłóż sałatkę Kuban do słoików, zwiń i dobrze zawiń.
9. Sałatka Kuban bez octu
Brak konserwantu rekompensuje sterylizacja.
Potrzebne będą: 1,5 kg białej kapusty, 500 g papryki, 500 g pomidorów, 500 g ogórków, 500 g marchwi, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki cukru, 3 łyżki soli, 500 ml wody.
Przygotowanie: Przygotować, posiekać i wymieszać warzywa. Dodać cukier i sól i pozostawić do zaparzenia na 1,5 godziny. Przełóż sałatkę do słoików, a powstały sok wymieszaj z wodą i zagotuj. Równomiernie rozprowadzić płyn w słoikach, sterylizować przez 15 minut i zamknąć.
10. Sałatka w stylu Kuban z sokiem z cytryny na zimę
Przygotuj sałatkę tylko z wybranych warzyw.
Potrzebne będą: 1 kg białej kapusty, 1 kg marchwi, 500 g papryki, 500 g ogórków, 500 g cebuli, 1/2 szklanki oleju roślinnego, sok z połowy cytryny, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 0,5 łyżeczki mielonej papryki, 120 g cukru, 80 g soli.
Przygotowanie: Posiekać kapustę, ogórki, obraną cebulę i paprykę. Wszystkie warzywa wymieszać w głębokim rondlu, dodać przyprawy, olej, cukier i sól. Wymieszać i odstawić na 1,5–2 godziny, następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut, wlać sok z cytryny i natychmiast zdjąć z ognia. Rozłożyć sałatkę do przygotowanych słoików i zwinąć.
11. Sałatka Kuban bez pomidorów
Prosta i bardzo smaczna, każdy ją pokocha!
Potrzebne będą: 1 kg białej kapusty, 1 kg ogórków, 1 kg marchwi, 500 g papryki, 500 g cebuli, 120 ml oleju roślinnego, 100 ml octu, 4 łyżki cukru, 3 łyżki soli.
Przygotowanie: Poszatkować kapustę, posypać cukrem i lekko zagnieść. Posiekać ogórki, obraną cebulę i paprykę. Marchew zetrzeć na grubej tarce. Wszystko wymieszać, dodać sól, olej i odstawić na 1,5 godziny. Gotować mieszankę warzywną przez 20 minut na średnim ogniu, dodać ocet i natychmiast zdjąć z ognia. Włożyć sałatkę Kuban do wysterylizowanych słoików i zwinąć.
12. Sałatka Kuban z bakłażanem na zimę
Warzywa są bardzo harmonijnie połączone ze sobą.
Będziesz potrzeb ował: 2 kg białej kapusty, 1,5 kg pomidorów, 1 kg bakłażanów, 1 kg papryki, 1 kg marchwi, 1 kg cebuli, 1 łyżeczka mielonej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 100 ml octu, 120 g cukru, 150 g soli.
Przygotowanie: Przygotować warzywa, posiekać i wymieszać. Dodać cukier, sól, przyprawy i pozostawić sałatkę na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Wlać olej, mieszać i gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Wlać ocet, przełożyć do słoików i zakręcić.
13. Sałatka Kuban z bakłażanem, kapustą i marchewką
Gotową sałatkę podawać z kaszą, tłuczonymi ziemniakami lub po prostu z czarnym pieczywem.
Potrzebne będą: 1 kg bakłażanów, 500 g białej kapusty, 500 g papryki, 500 g marchwi, 50 g dowolnych ziół, 1/2 główki czosnku, 60 ml oleju roślinnego, 80 ml octu, 50 g cukru, 70 g soli.
Przygotowanie: Bakłażany pokroić w plastry i zalać osoloną wodą na 20 minut. Posiekać kapustę, zioła, czosnek i obraną paprykę. Wymieszać wszystkie warzywa w głębokim rondlu, dodać cukier, sól i olej. Przykryć pokrywką i odstawić na 2 godziny. Przełóż sałatkę do słoików i sterylizuj je przez kolejne 15 minut. Równomiernie rozprowadzić ocet, zamknąć i odwrócić do góry dnem.
14. Pikantna sałatka w stylu Kuban z korzeniem chrzanu
Wcześniej namocz ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Potrzebne będą: 1,5 kg białej kapusty, 500 g papryki, 500 g ogórków, 500 g pomidorów, 300 g marchwi, 200 g cebuli, 100 g korzenia chrzanu, 100 g czosnku, 120 ml oleju roślinnego, 90 ml octu, 5 łyżek cukru, 3 łyżki soli.
Przygotowanie: Pokroić kapustę, pomidory, ogórki, obraną cebulę i paprykę. Marchew zetrzeć na tarce, a czosnek i obrany korzeń chrzanu posiekać w blenderze. Wymieszać wszystkie preparaty w dużym rondlu, dodać olej, cukier, sól i dobrze wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 1,5 godziny. Następnie gotować przez 20 minut, wlać ocet i natychmiast zdjąć z ognia. Napełnić wysterylizowane słoiki gorącą sałatką i zwinąć.
15. Sałatka Kubansky z ryżem na zimę
Zalecamy gotowanie z ryżem długoziarnistym.
Potrzebne będą: 1 kg białej kapusty, 500 g papryki, 500 g cebuli, 300 g ryżu, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki, 100 ml oleju roślinnego, 4 łyżki octu, 100 g cukru, 90 g soli, 400 ml wody.
Przygotowanie: Kapustę poszatkować, posypać cukrem i lekko ugnieść. Paprykę i cebulę obrać i posiekać. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, sól, olej i odstawić na 1,5 godziny. Wsypać umyty ryż, zalać wodą i gotować 20 minut. Dodać ocet, wymieszać i przełożyć do słoików. Zwinąć sałatkę Kuban, odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić na 24 godziny w cieple.
16. Sałatka Kuban z fasolą
Tutaj sprawdzi się każdy rodzaj fasoli według własnego uznania.
Potrzebne będą: 2 kg białej kapusty, 1 kg papryki, 500 g marchwi, 500 g cebuli, 400 g fasoli, 150 g koncentratu pomidorowego, 100 ml oleju roślinnego, 1 łyżeczka kwasku cytrynowego, 150 g cukru, 100 g soli, 1,5 litra wody.
Przygotowanie: Moczyć fasolę przez 3 godziny, opłukać, zalać zimną wodą i gotować przez 30 minut. Przygotować i pokroić warzywa. Wszystko wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy, kwasek cytrynowy, olej, cukier i sól. Przykryć preparat pokrywką i pozostawić do zaparzenia na 1 godzinę. Następnie rozłożyć sałatkę do słoików, sterylizować przez 20 minut i zwinąć na zimę.
17. Pikantna sałatka w stylu Kuban z płonącą papryką
Specjalnie dla koneserów pikantnych przekąsek!
Potrzebne będą: 2 kg białej kapusty, 500 g papryki, 500 g marchwi, 500 g cebuli, 1 strąk płonącej papryki, 0,5 łyżki kolendry w ziarnach, 2 liście laurowe, 4 groszki pieprzu oregano, 80 ml oleju roślinnego, 100 ml octu, 90 g soli.
Przygotowanie: Przygotować, posiekać i wymieszać wszystkie warzywa. Dodać przyprawy, sól i olej i dobrze wymieszać. Przykryć pokrywką i odstawić na 2 godziny. Następnie gotować sałatkę przez 20 minut, wlać ocet i zamknąć w przygotowanych słoikach.
18. Sałatka Kuban z kapustą pekińską, marchewką i słodką papryką
Kapusta pekińska jest bardzo delikatna, więc nie trzeba jej przecierać cukrem.
Potrzebne będą: 2 kg kapusty pekińskiej, 1 kg słodkiej papryki, 1 kg marchwi, 1 kg cebuli, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 120 ml oleju roślinnego, 100 ml octu, 50 g cukru, 120 g soli.
Przygotowanie: Posiekać kapustę, obraną słodką paprykę i cebulę. Zetrzeć marchewkę na tarce. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy, cukier, sól, olej i odstawić na 1,5 godziny. Rozłóż sałatkę do słoików i równomiernie rozprowadź uformowany sok. Sterylizować półfabrykaty przez 20 minut, wlać ocet do każdego słoika i zamknąć pokrywkami.
19. Sałatka Kuban z kapusty, papryki z imbirem i czosnkiem
Zalecamy umieszczenie arkusza pergaminu pod pokrywkami typu twist-top.
Potrzebne będą: 2 kg białej kapusty, 500 g marchwi, 500 g papryki, 200 g cebuli, 100 g korzenia imbiru, 1/2 główki czosnku, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 0,5 łyżeczki hmeli-suneli, 100 ml oleju roślinnego, 80 ml octu, 100 g cukru, 3 łyżki soli.
Przygotowanie: Poszatkować kapustę, wymieszać z cukrem i lekko zagnieść. Zetrzeć marchew i obrany korzeń imbiru, obrać i posiekać cebulę i paprykę. Wszystko wymieszać, dodać posiekany czosnek, sól i przyprawy. Wlać olej, ponownie wymieszać i pozostawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie gotować sałatkę przez 20 minut, dodać ocet i zamknąć w przygotowanych pojemnikach.
20. Sałatka w stylu Kuban z suszonymi pomidorami na zimę
Suszone pomidory sprawią, że smak Twojej ulubionej sałatki będzie jeszcze bogatszy!
Będziesz potrzebować: 2 kg białej kapusty, 500 g papryki, 500 g marchwi, 500 g cebuli, 200 g suszonych pomidorów, 20 g czosnku, 0,5 łyżeczki mielonej kolendry, 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki, 100 g koncentratu pomidorowego, 120 ml oleju roślinnego, 100 ml octu, 1/2 szklanki cukru, 3,5 łyżki soli.
Przygotowanie: Kapustę poszatkować, posypać cukrem i lekko ugnieść rękami. Posiekać suszone pomidory, obrany czosnek, cebulę i paprykę. Wszystkie warzywa wymieszać w dużym rondlu, dodać sól, przyprawy, koncentrat pomidorowy i olej. Wymieszać, przykryć i odstawić na 1,5 godziny. Następnie gotować bulion przez 15 minut, wlać ocet i zdjąć z ognia po 1 minucie. Sałatkę Kuban przełożyć do słoików, zwinąć i odwrócić do góry dnem.