Zupa miso – 20 prostych i smacznych przepisów, jak ją zrobić

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Chcesz zafun­do­wać swo­jej rodzi­nie egzo­tycz­ną ucztę? Zor­ga­ni­zuj przy­ję­cie w japoń­skim sty­lu i przy­go­tuj zupę miso. Danie to przy­go­to­wu­je się z bulio­nu dashi, spe­cjal­nej pasty i wodo­ro­stów. Wszyst­ko to moż­na zna­leźć w dużych super­mar­ke­tach, a 20 naj­lep­szych prze­pi­sów zebra­no tutaj!

1- Cebulowa zupa miso

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Do tej zupy potrzeb­na jest dokład­nie japoń­ska pasta miso, kore­ań­skie warian­ty nie są odpowiednie.

Potrzeb­ne będą: 1 litr wody, pół pęcz­ka zie­lo­nej cebu­li, 300 g tofu, 4 łyż­ki pasty miso, 100 g wodo­ro­stów, 1 łyżecz­ka nasion seza­mu, sól do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Zalać kapu­stę wodą i zago­to­wać. Dodać pastę, pokro­jo­ne tofu i goto­wać przez 2 minu­ty. Dodać posie­ka­ną cebu­lę, nasio­na seza­mu, sól i wyłą­czyć po 1 minucie.

2. Zupa miso z shiitake

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Tofu moż­na zastą­pić dowol­ny­mi warzywami.

Potrzeb­ne będą: 1 litr wody, 4 suszo­ne grzy­by shii­ta­ke, 250 g tofu, pół pęcz­ka zie­lo­nej cebu­li, 3 łyż­ki pasty miso, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Grzy­by zalać gorą­cą wodą na 15 minut, wyło­wić i goto­wać wywar z pokro­jo­nym tofu przez 2 minu­ty. Wymie­szać pastę ze 100 ml gorą­ce­go wywa­ru i wlać na patel­nię. Dodać posie­ka­ne grzy­by i cebu­lę, poso­lić i wyłączyć.

3. zupa miso z krewetkami

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Prze­cho­wuj pastę miso w szczel­nie zamknię­tej toreb­ce, w prze­ciw­nym razie się zepsuje.

Potrzeb­ne będą: 250 g tofu, 200 g obra­nych kre­we­tek, 2 łyż­ki pasty miso, 3 łody­gi zie­lo­nej cebu­li, 100 g wodo­ro­stów, 4 szklan­ki wody, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Zalej kapu­stę zim­ną wodą i dopro­wadź do wrze­nia. Dodać kre­wet­ki, pokro­jo­ne tofu, pastę wymie­sza­ną ze 100 ml wody i goto­wać przez 2 minu­ty. Dopra­wić solą, dodać posie­ka­ną cebu­lę i wyłączyć.

4. Zupa miso z płatkami rybnymi

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Tę zupę trze­ba ugo­to­wać szyb­ko, bez zbęd­ne­go wrzenia.

Potrzeb­ne będą: 4 fili­żan­ki bulio­nu dashi, 200 g tofu, 2 łody­gi zie­lo­nej cebu­li, 2 paski kel­pu, 2 łyż­ki płat­ków ryb­nych, 3 łyż­ki pasty miso, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Zago­to­wać 3 szklan­ki bulio­nu, wrzu­cić pokro­jo­ne tofu i goto­wać przez 2 minu­ty. Wlać pozo­sta­ły bulion wymie­sza­ny z pastą, dodać płat­ki ryb­ne, posie­ka­ne wodo­ro­sty, sól i wyłą­czyć. Poda­wać posy­pa­ne posie­ka­ną zie­lo­ną cebulką.

5. Zupa miso z ziemniakami i szpinakiem

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Ta zupa jest lek­ka, ale bar­dzo pożywna.

Potrzeb­ne będą: 4 szklan­ki bulio­nu dashi, 200 g ziem­nia­ków, 200 g tofu, pęczek szpi­na­ku, 3 łyż­ki pasty miso, 1 łyżecz­ka soli.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­jo­ne ziem­nia­ki zalać bulio­nem i goto­wać do mięk­ko­ści. Dodać posie­ka­ne tofu i szpi­nak. Wymie­szać maka­ron ze 100 ml bulio­nu i wlać na patel­nię. Po 2 minu­tach poso­lić i wyłączyć.

6. Zupa miso z ryżem i łososiem

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Użyj dłu­go­ziar­ni­stych odmian ryżu.

Potrzeb­ne będą: 1 litr bulio­nu ryb­ne­go, 200 g ugo­to­wa­ne­go file­tu z łoso­sia, 50 g kapu­sty mor­skiej, 2 łyż­ki pasty miso, 2 paski suszo­nych wodo­ro­stów waka­me, pół fili­żan­ki ugo­to­wa­ne­go ryżu, 1 łyż­ka nasion seza­mu, sól do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Zalać kapu­stę bulio­nem i goto­wać przez 2 minu­ty. Wymie­szać z ryżem, posie­ka­ną rybą i suszo­ny­mi wodo­ro­sta­mi. Maka­ron wymie­szać ze 100 ml bulio­nu i wlać na patel­nię. Dopra­wić solą, posy­pać seza­mem i wyłączyć.

7. Zupa miso z sosem sojowym i grzybami

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Zupę jeść dużą cera­micz­ną łyżką.

Potrzeb­ne będą: 4 fili­żan­ki bulio­nu dashi, 1 fili­żan­ka świe­żych grzy­bów, 200 g tofu, 3 łyż­ki ciem­nej pasty miso, 1 łyż­ka sosu sojo­we­go, 2 łody­gi zie­lo­nej cebu­li, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Wstęp­nie ugo­to­wać grzy­by. Zago­to­wać bulion, dodać pastę, sos, posie­ka­ne grzy­by i tofu. Po 2 minu­tach poso­lić i wyłą­czyć. Pod­czas ser­wo­wa­nia dodać posie­ka­ną zie­lo­ną cebul­kę na talerz.

8. Zupa miso z wodorostami

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Możesz goto­wać z dowol­nym rodza­jem wodo­ro­stów, ale waka­me jest uwa­ża­ny za tradycyjny.

Potrzeb­ne będą: 1 liść wodo­ro­stów kon­bu, 30 g suszo­nych wiór­ków tuń­czy­ka, jed­na trze­cia fili­żan­ki wodo­ro­stów waka­me, 2 grosz­ki czar­ne­go pie­przu, 200 g tofu, 2 łyż­ki pasty miso, sól, 1 litr wody.

Przy­go­to­wa­nie: Namo­czyć kon­bu przez pół godzi­ny, wło­żyć do garn­ka z czy­stą wodą i dopro­wa­dzić do wrze­nia. Wyjąć wodo­ro­sty, wsy­pać wiór­ki tuń­czy­ka, waka­me, czar­ny pieprz i goto­wać na wol­nym ogniu przez 3 minu­ty. Dodać kost­ki tofu, pastę miso wymie­sza­ną z bulio­nem i goto­wać przez kolej­ne 2 minu­ty. Dopra­wić solą i wyłączyć.

9. Zupa miso z owocami morza

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Jeśli owo­ce morza są mro­żo­ne, nale­ży je wcze­śniej roz­mro­zić i opłukać.

Potrzeb­ne będą: 4 fili­żan­ki bulio­nu dashi, 300 g owo­ców morza, 150 g tofu, 3 łyż­ki pasty miso, 1 łyż­ka nasion seza­mu, 2 łody­gi zie­lo­nej cebu­li, sól

Przy­go­to­wa­nie: Zago­to­wać 3 szklan­ki bulio­nu, dodać owo­ce morza, pokro­jo­ne tofu i goto­wać przez 5 minut. Wymie­szać maka­ron z 1 szklan­ką bulio­nu i wlać do garn­ka. Po 2 minu­tach wsy­pać nasio­na seza­mu, poso­lić i wyłą­czyć. Dodać posie­ka­ną cebu­lę na talerz.

10. Zupa miso z porami

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Ta zupa miso jest dozwo­lo­na nawet dla osób na diecie.

Potrzeb­ne będą: 3 szklan­ki bulio­nu dashi, 150 g tofu, 2 grzy­by shii­ta­ke, 2 łyż­ki pasty miso, 1 śred­ni por, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać i posie­kać grzy­by. Zago­to­wać bulion, wlać posie­ka­ne tofu i pory. Po 3 minu­tach dodać maka­ron wymie­sza­ny z bulio­nem i grzy­ba­mi. Pod­grze­wać przez 1 minu­tę, poso­lić i wyłączyć.

11) Zupa miso z małżami

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Ilość pasty moż­na dosto­so­wać do wła­snych upodobań.

Potrzeb­ne będą: 1 litr wody, 300 g mał­ży, 200 g tofu, 4 łyż­ki pasty miso, 3 łody­gi zie­lo­nej cebu­li, 10 g suszo­nych wodo­ro­stów, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Zago­to­wać 900 ml wody, wlać mał­że, pokro­jo­ne tofu i goto­wać przez 3 minu­ty. Dodać maka­ron wymie­sza­ny ze 100 ml bulio­nu i goto­wać przez kolej­ne 2 minu­ty. Dodać sól, suszo­ne wodo­ro­sty, posie­ka­ną cebu­lę i wyłączyć.

12. Zupa miso z makaronem ramen i jajkiem

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Może być rów­nież goto­wa­na ze zwy­kłym domo­wym makaronem.

Potrzeb­ne będą: 1 litr bulio­nu dashi, 200 g ugo­to­wa­ne­go maka­ro­nu ramen, 2 ząb­ki czosn­ku, 100 g pasty miso, 1 łyż­ka sosu sojo­we­go, 4 grzy­by shii­ta­ke, 2 ugo­to­wa­ne jaj­ka, szczyp­ta cukru, 1 por, 1 łyż­ka nasion seza­mu, 2 łody­gi zie­lo­nej cebuli.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać grzy­by i posie­kać je. Zago­to­wać bulion, dodać maka­ron, posie­ka­ny czo­snek i por. Po 3 minu­tach dodaj maka­ron wymie­sza­ny z nie­wiel­ką ilo­ścią bulio­nu. Gotuj przez 2 minu­ty, dodaj grzy­by, nasio­na seza­mu, sos sojo­wy, sól i wyłącz. Pod­czas ser­wo­wa­nia dodaj posie­ka­ną zie­lo­ną cebul­kę i pół jaj­ka na talerz.

13. Zupa miso z rzepą i grzybami

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Przy­go­to­wa­nie tej zupy zaj­mie oko­ło 5 minut.

Potrzeb­ne będą: 3 szklan­ki bulio­nu, 200 g pie­cza­rek, 300 g bia­łej rze­py, 2 łyż­ki pasty miso, 3 łody­gi zie­lo­nej cebu­li, mie­lo­ny czar­ny pieprz, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Obierz i posie­kaj rze­pę, posie­kaj grzy­by. Wlać wszyst­ko do wrzą­ce­go bulio­nu i goto­wać przez 5 minut. Dodać maka­ron wymie­sza­ny ze 100 ml bulio­nu i goto­wać przez 2 minu­ty. Dopra­wić solą i pie­przem i zdjąć z ognia. Poda­wać posy­pa­ne zie­lo­ną cebulką.

14. Pikantna zupa miso z imbirem

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Moż­na użyć korze­nia imbi­ru lub suszo­ne­go imbi­ru w proszku.

Potrzeb­ne będą: 1 litr wody, 100 g kapu­sty mor­skiej, 300 g tofu, 4 łyż­ki pasty miso, 2 łyżecz­ki suszo­ne­go imbi­ru w prosz­ku, 1 por, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Zalej kapu­stę 800 ml wody i dopro­wadź do wrze­nia. Wymie­szać z pokro­jo­nym tofu i porem. Wymie­szać pastę z pozo­sta­łą wodą i wlać na patel­nię. Dodać imbir, sól i zdjąć z ognia.

15. Wegańska zupa miso z jarmużem i kapustą

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Jeśli nie masz jar­mu­żu, użyj kapu­sty pekińskiej.

Będziesz potrze­bo­wać: 1,5 litra bulio­nu dashi, 500 g kapu­sty keil, 200 g tofu, 1 łyż­ka octu ryżo­we­go, 110 g pasty miso, 30 g korze­nia imbi­ru, 1 mar­chew­ka, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać kapu­stę, obrać i zetrzeć imbir, wło­żyć wszyst­ko do garn­ka, zalać bulio­nem i goto­wać przez 20 minut na małym ogniu. Dodać star­tą mar­chew­kę, ocet, pokro­jo­ne tofu, pastę wymie­sza­ną z wodą i goto­wać przez 2 minu­ty. Poso­lić i wyłączyć.

16. Zupa miso z grzybami słomkowymi i kiełkami fasoli mung

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Bar­dzo pro­sta i zdro­wa zupa miso!

Potrzeb­ne będą: 3 szklan­ki bulio­nu dashi, 50 g kieł­ków faso­li mung, 100 g grzy­bów sło­mia­nych, 2 łyż­ki pasty miso, 1 łyż­ka wodo­ro­stów waka­me, 100 g tofu, 1 łyż­ka sosu sojo­we­go, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Zago­to­wać bulion, dodać kieł­ki faso­li mung, grzy­by słom­ko­we, pokro­jo­ne tofu i goto­wać przez 5 minut. Dodać sos, waka­me, pastę wymie­sza­ną ze 100 ml bulio­nu i goto­wać przez kolej­ne 2 minu­ty. Dopra­wić solą i wyłączyć.

17. Zupa miso z pędami bambusa i grzybami

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Roz­lej zupę do małych mise­czek i poda­waj ze świe­ży­mi ziołami.

Potrzeb­ne będą: 1 litr bulio­nu dashi, 10 pędów bam­bu­sa z pusz­ki, 100 g maka­ro­nu, 4 grzy­by shii­ta­ke, 200 g tofu, pół fili­żan­ki wodo­ro­stów waka­me, 2 ząb­ki czosn­ku, 4 łyż­ki pasty miso, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać i posie­kać grzy­by. Do gotu­ją­ce­go się bulio­nu wsy­pać maka­ron, zmiaż­dżo­ne ząb­ki czosn­ku i goto­wać przez 8 minut. Dodać kieł­ki i posie­ka­ne tofu i goto­wać przez kolej­ne 3 minu­ty. Wymie­szać maka­ron z nie­wiel­ką ilo­ścią bulio­nu i wlać na patel­nię. Dodać wodo­ro­sty, grzy­by, sól i wyłączyć.

18. Zupa miso z kurczakiem i pędami bambusa

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Gotuj kur­cza­ka przez 20 minut w oso­lo­nej wodzie z przyprawami.

Potrzeb­ne będą: 1 litr bulio­nu dashi, 300 g ugo­to­wa­ne­go file­ta z kur­cza­ka, 10 sztuk pędów bam­bu­sa z pusz­ki, 150 g ugo­to­wa­ne­go maka­ro­nu, 3 łyż­ki bia­łej pasty miso, 3 liście szpi­na­ku, 1 łyż­ka nasion seza­mu, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić kur­cza­ka, zalać bulio­nem i goto­wać przez 5 minut. Dodać kieł­ki, maka­ron wymie­sza­ny ze 100 ml bulio­nu. Po 2 minu­tach dodać szpi­nak, nasio­na seza­mu, sól i wyłączyć.

19. Zupa miso z makaronem ryżowym i porem

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Gotuj maka­ron przez 5 minut na śred­nim ogniu.

Potrzeb­ne będą: 3 fili­żan­ki bulio­nu dashi, 1/3 fili­żan­ki wodo­ro­stów waka­me, 80 g pasty miso, 100 g ugo­to­wa­ne­go maka­ro­nu ryżo­we­go, 200 g porów, 100 g tofu, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Zago­to­wać bulion, dodać pokro­jo­ne tofu i pory i goto­wać na wol­nym ogniu przez 4 minu­ty. Dodać maka­ron wymie­sza­ny ze 100 ml wywa­ru. Po 2 minu­tach dodać wodo­ro­sty, poso­lić i wyłączyć.

20. Rybna zupa miso

Мисо суп - 20 простых и вкусных рецептов, как приготовить

Każ­da ryba bez ości będzie odpowiednia.

Potrzeb­ne będą: 1 litr wody, 100 g kapu­sty mor­skiej, 300 g ugo­to­wa­ne­go file­tu ryb­ne­go, 1 łyż­ka płat­ków ryb­nych, 2 łody­gi zie­lo­nej cebu­li, 4 łyż­ki pasty miso, 1 łyż­ka nasion seza­mu, szczyp­ta cukru, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Kapu­stę zalać zim­ną wodą i dopro­wa­dzić do wrze­nia. Wsy­pać pokro­jo­ną rybę, tofu i goto­wać przez 5 minut. Dodać płat­ki ryb­ne, cukier i pastę wymie­sza­ne ze 100 ml wywa­ru i goto­wać na wol­nym ogniu przez kolej­ne 2 minu­ty. Dopra­wić solą i seza­mem i wyłączyć.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

czternaście + 19 =