Chcesz zafundować swojej rodzinie egzotyczną ucztę? Zorganizuj przyjęcie w japońskim stylu i przygotuj zupę miso. Danie to przygotowuje się z bulionu dashi, specjalnej pasty i wodorostów. Wszystko to można znaleźć w dużych supermarketach, a 20 najlepszych przepisów zebrano tutaj!
- 1- Cebulowa zupa miso
- 2. Zupa miso z shiitake
- 3. zupa miso z krewetkami
- 4. Zupa miso z płatkami rybnymi
- 5. Zupa miso z ziemniakami i szpinakiem
- 6. Zupa miso z ryżem i łososiem
- 7. Zupa miso z sosem sojowym i grzybami
- 8. Zupa miso z wodorostami
- 9. Zupa miso z owocami morza
- 10. Zupa miso z porami
- 11) Zupa miso z małżami
- 12. Zupa miso z makaronem ramen i jajkiem
- 13. Zupa miso z rzepą i grzybami
- 14. Pikantna zupa miso z imbirem
- 15. Wegańska zupa miso z jarmużem i kapustą
- 16. Zupa miso z grzybami słomkowymi i kiełkami fasoli mung
- 17. Zupa miso z pędami bambusa i grzybami
- 18. Zupa miso z kurczakiem i pędami bambusa
- 19. Zupa miso z makaronem ryżowym i porem
- 20. Rybna zupa miso
1- Cebulowa zupa miso
Do tej zupy potrzebna jest dokładnie japońska pasta miso, koreańskie warianty nie są odpowiednie.
Potrzebne będą: 1 litr wody, pół pęczka zielonej cebuli, 300 g tofu, 4 łyżki pasty miso, 100 g wodorostów, 1 łyżeczka nasion sezamu, sól do smaku.
Przygotowanie: Zalać kapustę wodą i zagotować. Dodać pastę, pokrojone tofu i gotować przez 2 minuty. Dodać posiekaną cebulę, nasiona sezamu, sól i wyłączyć po 1 minucie.
2. Zupa miso z shiitake
Tofu można zastąpić dowolnymi warzywami.
Potrzebne będą: 1 litr wody, 4 suszone grzyby shiitake, 250 g tofu, pół pęczka zielonej cebuli, 3 łyżki pasty miso, sól.
Przygotowanie: Grzyby zalać gorącą wodą na 15 minut, wyłowić i gotować wywar z pokrojonym tofu przez 2 minuty. Wymieszać pastę ze 100 ml gorącego wywaru i wlać na patelnię. Dodać posiekane grzyby i cebulę, posolić i wyłączyć.
3. zupa miso z krewetkami
Przechowuj pastę miso w szczelnie zamkniętej torebce, w przeciwnym razie się zepsuje.
Potrzebne będą: 250 g tofu, 200 g obranych krewetek, 2 łyżki pasty miso, 3 łodygi zielonej cebuli, 100 g wodorostów, 4 szklanki wody, sól.
Przygotowanie: Zalej kapustę zimną wodą i doprowadź do wrzenia. Dodać krewetki, pokrojone tofu, pastę wymieszaną ze 100 ml wody i gotować przez 2 minuty. Doprawić solą, dodać posiekaną cebulę i wyłączyć.
4. Zupa miso z płatkami rybnymi
Tę zupę trzeba ugotować szybko, bez zbędnego wrzenia.
Potrzebne będą: 4 filiżanki bulionu dashi, 200 g tofu, 2 łodygi zielonej cebuli, 2 paski kelpu, 2 łyżki płatków rybnych, 3 łyżki pasty miso, sól.
Przygotowanie: Zagotować 3 szklanki bulionu, wrzucić pokrojone tofu i gotować przez 2 minuty. Wlać pozostały bulion wymieszany z pastą, dodać płatki rybne, posiekane wodorosty, sól i wyłączyć. Podawać posypane posiekaną zieloną cebulką.
5. Zupa miso z ziemniakami i szpinakiem
Ta zupa jest lekka, ale bardzo pożywna.
Potrzebne będą: 4 szklanki bulionu dashi, 200 g ziemniaków, 200 g tofu, pęczek szpinaku, 3 łyżki pasty miso, 1 łyżeczka soli.
Przygotowanie: Pokrojone ziemniaki zalać bulionem i gotować do miękkości. Dodać posiekane tofu i szpinak. Wymieszać makaron ze 100 ml bulionu i wlać na patelnię. Po 2 minutach posolić i wyłączyć.
6. Zupa miso z ryżem i łososiem
Użyj długoziarnistych odmian ryżu.
Potrzebne będą: 1 litr bulionu rybnego, 200 g ugotowanego filetu z łososia, 50 g kapusty morskiej, 2 łyżki pasty miso, 2 paski suszonych wodorostów wakame, pół filiżanki ugotowanego ryżu, 1 łyżka nasion sezamu, sól do smaku.
Przygotowanie: Zalać kapustę bulionem i gotować przez 2 minuty. Wymieszać z ryżem, posiekaną rybą i suszonymi wodorostami. Makaron wymieszać ze 100 ml bulionu i wlać na patelnię. Doprawić solą, posypać sezamem i wyłączyć.
7. Zupa miso z sosem sojowym i grzybami
Zupę jeść dużą ceramiczną łyżką.
Potrzebne będą: 4 filiżanki bulionu dashi, 1 filiżanka świeżych grzybów, 200 g tofu, 3 łyżki ciemnej pasty miso, 1 łyżka sosu sojowego, 2 łodygi zielonej cebuli, sól.
Przygotowanie: Wstępnie ugotować grzyby. Zagotować bulion, dodać pastę, sos, posiekane grzyby i tofu. Po 2 minutach posolić i wyłączyć. Podczas serwowania dodać posiekaną zieloną cebulkę na talerz.
8. Zupa miso z wodorostami
Możesz gotować z dowolnym rodzajem wodorostów, ale wakame jest uważany za tradycyjny.
Potrzebne będą: 1 liść wodorostów konbu, 30 g suszonych wiórków tuńczyka, jedna trzecia filiżanki wodorostów wakame, 2 groszki czarnego pieprzu, 200 g tofu, 2 łyżki pasty miso, sól, 1 litr wody.
Przygotowanie: Namoczyć konbu przez pół godziny, włożyć do garnka z czystą wodą i doprowadzić do wrzenia. Wyjąć wodorosty, wsypać wiórki tuńczyka, wakame, czarny pieprz i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dodać kostki tofu, pastę miso wymieszaną z bulionem i gotować przez kolejne 2 minuty. Doprawić solą i wyłączyć.
9. Zupa miso z owocami morza
Jeśli owoce morza są mrożone, należy je wcześniej rozmrozić i opłukać.
Potrzebne będą: 4 filiżanki bulionu dashi, 300 g owoców morza, 150 g tofu, 3 łyżki pasty miso, 1 łyżka nasion sezamu, 2 łodygi zielonej cebuli, sól
Przygotowanie: Zagotować 3 szklanki bulionu, dodać owoce morza, pokrojone tofu i gotować przez 5 minut. Wymieszać makaron z 1 szklanką bulionu i wlać do garnka. Po 2 minutach wsypać nasiona sezamu, posolić i wyłączyć. Dodać posiekaną cebulę na talerz.
10. Zupa miso z porami
Ta zupa miso jest dozwolona nawet dla osób na diecie.
Potrzebne będą: 3 szklanki bulionu dashi, 150 g tofu, 2 grzyby shiitake, 2 łyżki pasty miso, 1 średni por, sól.
Przygotowanie: Ugotować i posiekać grzyby. Zagotować bulion, wlać posiekane tofu i pory. Po 3 minutach dodać makaron wymieszany z bulionem i grzybami. Podgrzewać przez 1 minutę, posolić i wyłączyć.
11) Zupa miso z małżami
Ilość pasty można dostosować do własnych upodobań.
Potrzebne będą: 1 litr wody, 300 g małży, 200 g tofu, 4 łyżki pasty miso, 3 łodygi zielonej cebuli, 10 g suszonych wodorostów, sól.
Przygotowanie: Zagotować 900 ml wody, wlać małże, pokrojone tofu i gotować przez 3 minuty. Dodać makaron wymieszany ze 100 ml bulionu i gotować przez kolejne 2 minuty. Dodać sól, suszone wodorosty, posiekaną cebulę i wyłączyć.
12. Zupa miso z makaronem ramen i jajkiem
Może być również gotowana ze zwykłym domowym makaronem.
Potrzebne będą: 1 litr bulionu dashi, 200 g ugotowanego makaronu ramen, 2 ząbki czosnku, 100 g pasty miso, 1 łyżka sosu sojowego, 4 grzyby shiitake, 2 ugotowane jajka, szczypta cukru, 1 por, 1 łyżka nasion sezamu, 2 łodygi zielonej cebuli.
Przygotowanie: Ugotować grzyby i posiekać je. Zagotować bulion, dodać makaron, posiekany czosnek i por. Po 3 minutach dodaj makaron wymieszany z niewielką ilością bulionu. Gotuj przez 2 minuty, dodaj grzyby, nasiona sezamu, sos sojowy, sól i wyłącz. Podczas serwowania dodaj posiekaną zieloną cebulkę i pół jajka na talerz.
13. Zupa miso z rzepą i grzybami
Przygotowanie tej zupy zajmie około 5 minut.
Potrzebne będą: 3 szklanki bulionu, 200 g pieczarek, 300 g białej rzepy, 2 łyżki pasty miso, 3 łodygi zielonej cebuli, mielony czarny pieprz, sól.
Przygotowanie: Obierz i posiekaj rzepę, posiekaj grzyby. Wlać wszystko do wrzącego bulionu i gotować przez 5 minut. Dodać makaron wymieszany ze 100 ml bulionu i gotować przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia. Podawać posypane zieloną cebulką.
14. Pikantna zupa miso z imbirem
Można użyć korzenia imbiru lub suszonego imbiru w proszku.
Potrzebne będą: 1 litr wody, 100 g kapusty morskiej, 300 g tofu, 4 łyżki pasty miso, 2 łyżeczki suszonego imbiru w proszku, 1 por, sól.
Przygotowanie: Zalej kapustę 800 ml wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszać z pokrojonym tofu i porem. Wymieszać pastę z pozostałą wodą i wlać na patelnię. Dodać imbir, sól i zdjąć z ognia.
15. Wegańska zupa miso z jarmużem i kapustą
Jeśli nie masz jarmużu, użyj kapusty pekińskiej.
Będziesz potrzebować: 1,5 litra bulionu dashi, 500 g kapusty keil, 200 g tofu, 1 łyżka octu ryżowego, 110 g pasty miso, 30 g korzenia imbiru, 1 marchewka, sól.
Przygotowanie: Posiekać kapustę, obrać i zetrzeć imbir, włożyć wszystko do garnka, zalać bulionem i gotować przez 20 minut na małym ogniu. Dodać startą marchewkę, ocet, pokrojone tofu, pastę wymieszaną z wodą i gotować przez 2 minuty. Posolić i wyłączyć.
16. Zupa miso z grzybami słomkowymi i kiełkami fasoli mung
Bardzo prosta i zdrowa zupa miso!
Potrzebne będą: 3 szklanki bulionu dashi, 50 g kiełków fasoli mung, 100 g grzybów słomianych, 2 łyżki pasty miso, 1 łyżka wodorostów wakame, 100 g tofu, 1 łyżka sosu sojowego, sól.
Przygotowanie: Zagotować bulion, dodać kiełki fasoli mung, grzyby słomkowe, pokrojone tofu i gotować przez 5 minut. Dodać sos, wakame, pastę wymieszaną ze 100 ml bulionu i gotować przez kolejne 2 minuty. Doprawić solą i wyłączyć.
17. Zupa miso z pędami bambusa i grzybami
Rozlej zupę do małych miseczek i podawaj ze świeżymi ziołami.
Potrzebne będą: 1 litr bulionu dashi, 10 pędów bambusa z puszki, 100 g makaronu, 4 grzyby shiitake, 200 g tofu, pół filiżanki wodorostów wakame, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki pasty miso, sól.
Przygotowanie: Ugotować i posiekać grzyby. Do gotującego się bulionu wsypać makaron, zmiażdżone ząbki czosnku i gotować przez 8 minut. Dodać kiełki i posiekane tofu i gotować przez kolejne 3 minuty. Wymieszać makaron z niewielką ilością bulionu i wlać na patelnię. Dodać wodorosty, grzyby, sól i wyłączyć.
18. Zupa miso z kurczakiem i pędami bambusa
Gotuj kurczaka przez 20 minut w osolonej wodzie z przyprawami.
Potrzebne będą: 1 litr bulionu dashi, 300 g ugotowanego fileta z kurczaka, 10 sztuk pędów bambusa z puszki, 150 g ugotowanego makaronu, 3 łyżki białej pasty miso, 3 liście szpinaku, 1 łyżka nasion sezamu, sól.
Przygotowanie: Pokroić kurczaka, zalać bulionem i gotować przez 5 minut. Dodać kiełki, makaron wymieszany ze 100 ml bulionu. Po 2 minutach dodać szpinak, nasiona sezamu, sól i wyłączyć.
19. Zupa miso z makaronem ryżowym i porem
Gotuj makaron przez 5 minut na średnim ogniu.
Potrzebne będą: 3 filiżanki bulionu dashi, 1/3 filiżanki wodorostów wakame, 80 g pasty miso, 100 g ugotowanego makaronu ryżowego, 200 g porów, 100 g tofu, sól.
Przygotowanie: Zagotować bulion, dodać pokrojone tofu i pory i gotować na wolnym ogniu przez 4 minuty. Dodać makaron wymieszany ze 100 ml wywaru. Po 2 minutach dodać wodorosty, posolić i wyłączyć.
20. Rybna zupa miso
Każda ryba bez ości będzie odpowiednia.
Potrzebne będą: 1 litr wody, 100 g kapusty morskiej, 300 g ugotowanego filetu rybnego, 1 łyżka płatków rybnych, 2 łodygi zielonej cebuli, 4 łyżki pasty miso, 1 łyżka nasion sezamu, szczypta cukru, sól.
Przygotowanie: Kapustę zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Wsypać pokrojoną rybę, tofu i gotować przez 5 minut. Dodać płatki rybne, cukier i pastę wymieszane ze 100 ml wywaru i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty. Doprawić solą i sezamem i wyłączyć.