Lekkie i zdrowe zupy są idealną przekąską, jeśli dbasz o swoją sylwetkę. Są dobre na każdą pogodę: nie powodują uczucia ciężkości w upale i utrzymują ciepło w najzimniejsze zimowe dni. Znaleźliśmy dla Ciebie 20 przepisów na zupy dietetyczne: szybkie, smaczne i piękne!
- 1. Dietetyczna zupa gulaszowa z warzywami i indykiem
- 2. Dietetyczna zupa kapuściana
- 3. Dietetyczna zupa z puree z dyni
- 4. Dietetyczna zupa z saira
- 5. Dietetyczna zupa z omletem
- 6. Dietetyczna zupa jarzynowa z płatkami owsianymi
- 7. Dietetyczna zupa z kalmarami
- 8. Zimna zupa kefirowa
- 9. Zupa dietetyczna z ryżem i pierogami
- 10. Barszcz dietetyczny
- 11. Dietetyczna zupa z kapustą i owocami morza
- 12. Zupa z puree z selera
- 13. Dietetyczna zupa rybna z brokułami
- 14. Szybka zupa dietetyczna
- 15. Dietetyczna zupa z przecieru pomidorowego
- 16. Dietetyczna zupa z selerem i pomidorami z puszki
- 17. Dietetyczna zupa z soczewicy
- 18. Dietetyczna zupa z cukinii
- 19. Dietetyczna zupa gryczana
- 20. Dietetyczna zupa z klopsikami
1. Dietetyczna zupa gulaszowa z warzywami i indykiem
Chociaż danie jest lekkie, okazuje się bardzo gęste.
Będziesz potrzeb ować: 300 g indyka, bulion, 100 g pomidorów, 50 g selera, 100 g cukinii, 100 g marchwi, 100 g fasoli, 40 g papryki, 50 g cebuli, bazylia, czosnek, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Pokroić wszystkie warzywa w kostkę mniej więcej tej samej wielkości, umyć fasolę i posiekać zioła. Podsmaż kawałki indyka na oliwie z czosnkiem, dodaj warzywa i smaż wszystko razem przez 3–4 minuty. Zupę zalać bulionem do smaku, doprowadzić do wrzenia, pod koniec dodać przyprawy i zioła.
2. Dietetyczna zupa kapuściana
Świetny wariant zupy na dzień rozładunku!
Potrzebne będą: 500 g kapusty, 2 cebule, 3 ziemniaki, 2 marchewki, kilka grzybów, przyprawy, 2 łyżki oleju, czosnek, 1,5 litra bulionu.
Przygotowanie: Posiekaj marchewkę, cebulę i pieczarki i smaż je przez 5 minut, dodaj do nich czosnek i przełóż do garnka. Dodać kostki ziemniaczane, zalać bulionem i gotować do połowy ugotowania. Dodać poszatkowaną kapustę i przyprawy i gotować zupę przez kolejne 20 minut na średnim ogniu.
3. Dietetyczna zupa z puree z dyni
Różni się od klasycznych zup przecierowych.
Potrzebne będą: 1 kg dyni, 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 słodkie papryki, 1 główka czosnku, 1 cebula, 600 ml bulionu warzywnego, 2 gałązki kolendry, przyprawy.
Przygotowanie: Pokrój duże plastry dyni, umieść słodką paprykę i główkę czosnku na blasze do pieczenia. Skropić 4 łyżkami oliwy z oliwek i piec w temperaturze 200 stopni przez pół godziny. Posiekać cebulę i podsmażyć na pozostałym oleju bezpośrednio na patelni.
Dodać dynię, wlać bulion warzywny i dusić przez 15 minut na małym ogniu po zagotowaniu. Dodać obrany pieczony czosnek i przyprawy i ubić blenderem. Podawać udekorowane plasterkami papryki i kolendrą.
4. Dietetyczna zupa z saira
Minimum składników – maksimum korzyści!
Będziesz potrzebować: 1 puszka saira z puszki, 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 cebula, 1 łyżka octu, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj kostki ziemniaczane we wrzącej wodzie, dodaj do nich startą marchewkę i pokrojoną w plasterki cebulę. Zmniejsz temperaturę i gotuj przez kolejne 15 minut, a pod sam koniec dodaj saira, ocet, przyprawy i pozostaw na kuchence przez kolejne 10 minut.
5. Dietetyczna zupa z omletem
Danie będzie wyglądało ciekawiej, jeśli poeksperymentujesz z kształtnym krojeniem.
Potrzebne będą: 200 g dyni, 1 cebula, 2 marchewki, 2 łyżki śmietany, 2 jajka, masło, skrzydełko z indyka, 3 litry wody, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj bulion ze skrzydła indyka, rozłóż mięso i pokrój na kawałki. Do bulionu dodać kostki dyni, marchew i cebulę, gotować do miękkości. Jajka ubić ze śmietaną i przyprawami, usmażyć omlet i dodać do ugotowanej zupy z kawałkami mięsa i ziołami.
6. Dietetyczna zupa jarzynowa z płatkami owsianymi
Bardzo zdrowy przepis na zupę, który będzie pasował nawet do diet medycznych.
Potrzebne będą: 1 litr bulionu warzywnego, 1 marchewka, 100 g płatków owsianych, 1 łyżka soku z cytryny, 100 g suszonych śliwek, 1 zielone jabłko, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Pokrój śliwki, marchewkę i jabłko na plasterki i skrop sokiem z cytryny. Dusić przez około 10 minut w niewielkiej ilości wody. Płatki owsiane zalać wrzącym bulionem, gotować przez 7 minut i przetrzeć przez sito. Dodać marchew, jabłko, śliwki, przyprawy i masło, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
7. Dietetyczna zupa z kalmarami
Danie będzie jeszcze bardziej spektakularne, jeśli użyjesz dzikiego ryżu.
Potrzebne będą: 600 ml wody, 200 g kalmarów, 50 g ryżu, 1 cebula, 100 g szpinaku, 2 łyżki jogurtu, 2 ziemniaki, przyprawy.
Przygotowanie: Wrzuć ryż, ziemniaki i posiekaną cebulę do garnka z wodą, gotuj do miękkości. Dodać szpinak, przyprawy i kalmary pokrojone w paski, gotować przez kolejne 5 minut. Przed podaniem zaprawić zupę jogurtem.
8. Zimna zupa kefirowa
Jeśli masz ochotę na coś orzeźwiającego, oto przepis na zimną zupę dietetyczną!
Będziesz potrzebować: 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej, 300 ml kefiru, 1 ogórek, 60 g suszonego mięsa, sól, przyprawy, zioła.
Przygotowanie: Pokrój ogórek i mięso, dodaj kaszę gryczaną, zalej kefirem i dopraw. Podawać zupę z zieleniną i, w razie potrzeby, z grzankami z czarnego lub żytniego chleba.
9. Zupa dietetyczna z ryżem i pierogami
Piękna domowa zupa jarzynowa z kurczakiem i zieleniną.
Potrzebne będą: 1,2 litra bulionu, 400 g kurczaka, 1/3 szklanki ryżu, 300 g dyni, 1 marchewka, 0,5 szklanki zielonego groszku, 1 łodyga selera, 1 łodyga pora, 1 cebula, pęczek koperku, 1 jajko, oliwa z oliwek, pieprz, sól.
Przygotowanie: Przygotować mielone mięso z kurczaka, cebulę, połowę koperku, jajko i przyprawy. Uformować pierogi i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę i dusić przez 15 minut pod przykryciem na oliwie z oliwek. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, wsypać ryż i gotować do miękkości. Na 5 minut przed końcem dodać groszek, a przy podawaniu dodać pierogi i zioła.
10. Barszcz dietetyczny
Tak, nawet to jest możliwe!
Potrzebne będą: 600 g kapusty, 1 ziemniak, 1 cebula, 1 marchew, 1 burak, jedna trzecia cytryny, 1 liść laurowy, sól, pieprz, zioła, 2 litry wody.
Przygotowanie: Wszystkie warzywa pokroić w cienkie paski, a ziemniaki w słupki. Włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Dodaj liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Pod sam koniec dodać sok z cytryny, pieprz i zioła i dusić jeszcze przez 5 minut.
11. Dietetyczna zupa z kapustą i owocami morza
Do przygotowania zupy wystarczy dowolny gotowy koktajl morski z opakowania.
Potrzebne będą: 200 g koktajlu morskiego, 1 ziemniak, kilka różyczek brokuła i kalafiora, 60 g brukselki, 50 g fasolki szparagowej, 40 g papryki, bazylia.
Przygotowanie: Ugotować pokrojone ziemniaki w bulionie do połowy. Dodać fasolę i kapustę, po 3 minutach dodać resztę składników oprócz bazylii. Można użyć pasty curry lub innych przypraw do smaku. Dusić zupę przez 5–7 minut i dodać bazylię.
12. Zupa z puree z selera
Trudno o bardziej dietetyczny przepis na zupę.
Będziesz potrzebować: 1 marchewka, pół korzenia selera, 1 cukinia, 150 g indyka, 1 litr wody, przyprawy.
Przygotowanie: Indyka poszatkować, cukinię i marchewkę pokroić w paski, a seler w drobną kostkę. Zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Zmiel zupę blenderem i udekoruj ziołami, serem lub bułką tartą podczas serwowania.
13. Dietetyczna zupa rybna z brokułami
Zalecamy spożywanie białej ryby – nie jest tak tłusta i wygląda lepiej.
Potrzebne będą: 300 g ryby, 200 g brokułów, 1 marchewka, 1 cebula, 2 ziemniaki, 1 liść laurowy, sól.
Przygotowanie: Cebulę i marchewkę posiekać i lekko podsmażyć na oleju. Dodać różyczki brokuła i smażyć jeszcze przez minutę. Włożyć słupki ziemniaków, liść laurowy i plastry ryby, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut.
14. Szybka zupa dietetyczna
Bardzo zdrowy przepis na zupę, który jest odpowiedni nawet dla dzieci.
Potrzebne będą: 250 g ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 100 g zielonego groszku, 150 g brukselki, 230 g pieczarek, sól, przyprawy.
Przygotowanie: Pokrój wszystkie warzywa według własnego gustu i włóż je do wrzącej wody. Po ponownym zagotowaniu dodać groszek i kapustę. Po trzecim zagotowaniu zmniejszyć temperaturę, gotować przez kolejne 15 minut i odstawić na pół godziny pod przykryciem.
15. Dietetyczna zupa z przecieru pomidorowego
Kolejny oryginalny przepis do skarbonki!
Potrzebne będą: 150 ml bulionu, 1 kg pomidorów, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, po 10 g świeżej bazylii, kolendry i pietruszki, tymianek, po 1 łyżeczce majeranku, papryki i soli, po 0,5 łyżeczki chili i rozmarynu, 40 ml oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie bezpośrednio w rondlu. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, dodać bulion i gotować na małym ogniu. Po 10 minutach dodać posiekane zioła i przyprawy, a po kolejnych 5 minutach zupę można przecierać.
16. Dietetyczna zupa z selerem i pomidorami z puszki
Gęsta zupa przypomina płynny gulasz i jest dobra na odchudzanie.
Potrzebne będą: 2 łyżki oleju roślinnego, 1 cebula, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 1 słodka papryka, 3 pomidory, 60 ml pomidorów z puszki, 1 mała kapusta, 1 pęczek zielonej cebuli, 400 ml bulionu, przyprawy.
Przygotowanie: Pokrój wszystkie warzywa na małe kawałki i podsmaż je na patelni. Na koniec dodaj kapustę i zieloną cebulkę. Dodaj bulion i pomidory z puszki, dopraw zupę i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
17. Dietetyczna zupa z soczewicy
Obfita, pożywna, ale bardzo zdrowa!
Będziesz potrzebować: 1 ziemniak, 1 marchewka, 1 pomidor, 200 g soczewicy, 2 liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 300 g kurczaka, sól.
Przygotowanie: Zagotować wywar z kurczaka, wyjąć mięso i dodać kostki ziemniaczane. Po 10 minutach dodać przepłukaną soczewicę, a po kolejnych 5 minutach marchewkę. Zmniejszyć ogień i dodać przyprawy. Na 5 minut przed gotowością zupy włożyć do niej pomidora i włożyć mięso.
18. Dietetyczna zupa z cukinii
W tej zupie nie ma ani grama tłuszczu i nie ma nawet ziemniaków!
Będziesz potrzebować: 300 g cukinii, 1 cebula, 1 marchewka, 100 g ryżu, zioła, sól, przyprawy.
Przygotowanie: Wrzuć umyty ryż, posiekaną marchewkę i cebulę do wrzącej wody, gotuj do miękkości. Cukinię drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, dodać do zupy wraz z ziołami i przyprawami i gotować przez kolejne 7 minut.
19. Dietetyczna zupa gryczana
Można dodać chude mięso lub zrezygnować z niego.
Potrzebne będą: 2 litry wody, 1 szklanka kaszy gryczanej, 3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 cebula, 2 liście laurowe, przyprawy, zioła.
Przygotowanie: Do gotującej się wody wsypujemy umytą kaszę, a po kilku minutach – ziemniaki. Pokrojoną cebulę i marchewkę lekko podsmażamy na kropli oleju i dodajemy do zupy wraz z liśćmi laurowymi. Gotować na małym ogniu, aż ziemniaki i kasza będą gotowe, pod koniec dodać przyprawy i zioła.
20. Dietetyczna zupa z klopsikami
Użyj mielonego kurczaka lub chudej wołowiny.
Potrzebne będą: 300 g mięsa mielonego, 3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 cebula, 20 g masła, liście laurowe, przyprawy, zioła.
Przygotowanie: Zetrzeć połowę cebuli i dodać do mięsa mielonego z masłem i przyprawami. Uformować małe klopsiki i wrzucić je do wrzącej wody z liściem laurowym. Po 10 minutach gotowania wyjąć klopsiki i dodać ziemniaki oraz przyprawy. Po kolejnych 10 minutach wrzuć klopsiki z powrotem i dodaj podsmażoną cebulę i marchewkę. Doprowadź zupę do wrzenia i odstaw.