Świeża, chrupiąca i bardzo kolorowa sałatka grecka – jak można się jej oprzeć? Jest prosta i wszechstronna, uwielbiana przez prawie wszystkich i równie dobrze nadaje się na rodzinny obiad lub świąteczny stół. Zebraliśmy 5 najsmaczniejszych klasycznych przepisów na sałatkę grecką!
1. Sałatka grecka – klasyczny przepis
Sekretnym składnikiem aromatycznego dressingu są suszone zioła – oregano lub majeranek.
Potrzebne będą: 5 małych ogórków, 3 pomidory, 1 papryka, pół czerwonej cebuli, 10–15 oliwek bez pestek, 100–150 g fety, 1–2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin, po 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu i oregano.
Przygotowanie:
1. Pokrój ogórki w duże półkola, pomidory w plasterki, a paprykę w kawałki. Wymieszać warzywa w misce i ułożyć na talerzach.
2. Cebulę pokroić w półpierścienie i ułożyć na warzywach.
3. W osobnej misce wycisnąć czosnek, dodać sól, sok z cytryny, oliwę z oliwek i czarny pieprz. Polać równomiernie sałatkę.
4. Ser pokroić w dużą kostkę i ułożyć na wierzchu, a następnie posypać suszonym oregano. Udekorować oliwkami.
2. Sałatka grecka z bazylią
Bazylia nadaje sałatce jasny i bogaty smak.
Potrzebne będą: 1 papryka, 1 duży pomidor, 3 ogórki, 50 g oliwek bez pestek, 1 cebula, 150 g fety, świeża bazylia, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżki soku z cytryny, 50–70 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Posiekaj świeże liście bazylii i umieść je w misce. Dodaj czarny pieprz, oregano, sok z cytryny i oliwę z oliwek – to jest dressing.
2. Pokrój ogórki w duże półpierścienie, pomidora i paprykę w kostkę, a cebulę w cienkie półpierścienie. Dodaj oliwki, sól i wymieszaj składniki.
3. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać. Ułożyć na talerzu na liściach sałaty i posypać kostkami fety.
3. Sałatka grecka z serem
Nie każdy wie, ale tak naprawdę danie, które nazywamy sałatką grecką to “choriatiki”.
Potrzebne będą: 5 ogórków, 1 duży pomidor, 1 papryka, pół czerwonej cebuli, 120 g sera owczego, 50 ml oliwy z oliwek, oliwki bez pestek, oregano, sól, cukier, czarny pieprz.
Przygotowanie:
1. Ogórki z grubsza obrać i pokroić w duże półkola. Pomidora pokroić w plasterki, a paprykę w duże trójkąty.
2. Dodaj oliwki do warzyw i posyp wszystko oregano do smaku. Dodaj odrobinę pieprzu, soli i cukru. Wlać oliwę z oliwek i wymieszać.
3) Pokroić bryndzę w dużą kostkę, dodać do sałatki i ponownie wymieszać. Na wierzchu ułożyć cienkie półpierścienie cebuli i ponownie posypać oregano.
4. Sałatka grecka z dressingiem miodowo-musztardowym
Jeśli chcesz więcej różnorodności, ten przepis na sałatkę jest właśnie dla Ciebie!
Będziesz potrzebować: 2 ogórki, 2 pomidory, 1 papryka, 1 czerwona cebula, 80 g oliwek, 100 g fety, pęczek sałaty, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1/4 łyżeczki suszonej musztardy, po 0,5 łyżeczki suszonej bazylii i oregano, sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, miodem, musztardą, suszonymi przyprawami i solą.
2. Obraną paprykę i pomidora pokroić w średnią kostkę, a ogórki i cebulę w półpierścienie. Warzywa polać dressingiem i wymieszać.
3) Fetę pokroić w kostkę, dodać do sałatki i ponownie lekko wymieszać. Podawać na liściach sałaty i posypać oliwkami.
5. Sałatka grecka z octem balsamicznym
Kolejna niesamowita odmiana dressingu do świeżej sałatki greckiej!
Będziesz potrzebować: 250 g pomidorów, 200 g papryki, 300 g ogórków, 100 g oliwek bez pestek, 150 g fety, 100 g słodkiej cebuli, 30 g zielonej bazylii, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka oregano, 70 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Wymieszać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, oregano, sól i pieprz. Pozostawić dressing na pół godziny do zaparzenia.
2. Pokrój wszystkie warzywa w grubą kostkę, a cebulę w ćwierćpierścienie. Pokrój oliwki na pół i wymieszaj z sałatką.
3. Ułożyć sałatkę na talerzu, posypać zieloną bazylią, ułożyć kostki fety i polać dressingiem.