Zupy warzywne są szeroko reprezentowane w prawie wszystkich kuchniach świata. Można je przygotować z dowolnych warzyw, zarówno świeżych, jak i mrożonych. Oto 8 najsmaczniejszych przepisów krok po kroku!
1. zupa jarzynowa z cukinią
Lekka i delikatna zupa, którą z pewnością pokocha cała rodzina!
Będziesz potrzebować: 500g pomidorów, 300g ziemniaków, 1 cukinia, po 1 cebuli i marchewce, 700ml wody, 1 pęczek zielonego koperku, sól, mielony czarny pieprz, czerwona płonąca papryka, słodka papryka.
Przygotowanie:
1. pomidory umyć, zrobić nacięcia w kształcie krzyża, zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
2. W rondelku zagotować podaną ilość wody, wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować kilka minut do połowy ugotowane, odrobinę posolić.
3) Młodą cukinię pokroić w cienkie plasterki, jeśli warzywo jest przejrzałe, to obrać je ze skórki i pestek, do zupy użyć tylko delikatnego miąższu. Wlać do garnka z ziemniakami.
4. Z cebuli i marchewki przygotować zasmażkę, przełożyć do zupy, dodać pokrojone pomidory, wymieszać.
5. Napełnij zupę warzywną przyprawami, dodaj posiekane zioła. Nie zapomnij o ciągłym smakowaniu, aby nie przesadzić z solą lub przyprawami.
2. Zupa kalafiorowa
Kalafior w zupach warzywnych wygląda jak białe wiosenne kwiaty. A jego smak jest po prostu niesamowity!
Będziesz potrzebować: 2,5 litra wody, 1 mały widelec kalafiora, 3 ziemniaki, po 1 cebuli i marchewce, 1 puszka kukurydzy konserwowej, świeże zioła.
Przygotowanie:
1. Ugotuj ziemniaki w garnku z wodą. W tym czasie przygotować cebulę i marchewkę do smażenia, nie trzeba mocno przyrumieniać warzyw, wystarczy doprowadzić je do stanu przezroczystości.
2. Do garnka z prawie ugotowanymi ziemniakami wrzucamy podsmażone, dodajemy kalafiora pokrojonego w różyczki i wsypujemy zawartość puszki kukurydzy konserwowej wraz z zalewą.
3. Zupę zasypujemy solą i ulubionymi przyprawami, posypujemy drobno posiekanymi ziołami, rozlewamy do talerzy, do każdego dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany.
3. Zupa z ryżem i warzywami
Pyszne i dietetyczne pierwsze danie, które jest obfite i aromatyczne.
Potrzebne będą: 2,5 litra wody, 3 ziemniaki, 0,5 cukinii, 0,3 bakłażana, po 1 małej cebuli i marchewce, 1 strąk słodkiej papryki, 5 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki kaszy ryżowej, 1 duży ząbek czosnku, olej roślinny, sól, przyprawy i zioła.
Przygotowanie:
1. Najpierw zalać ryż wrzącą wodą, gotować przez 10 minut na bardzo małym ogniu, następnie dodać podsmażoną marchewkę i cebulę.
2. Po kolei, pozwalając bulionowi gotować się przez około 5–7 minut, dodaj do garnka z kaszą ryżową ziemniaki pokrojone w słomki, następnie cukinię, bakłażana, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory bez skórki.
3. Na sam koniec zupę solimy i doprawiamy do smaku, dodajemy posiekany świeży czosnek i zioła.
4) Zupa jarzynowa z sosem jajecznym
Pyszna zupa z kaszą gryczaną, warzywami i nietypowym sosem jajecznym.
Potrzebne będą: 2 litry wody, 3–4 ziemniaki, 1 marchewka, 2 małe cebule, 3 łyżki kaszy gryczanej, 250 g brokułów, 0,5 cukinii, 2 jajka, 1 liść laurowy, sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i cukinię pokroić w słupki, kiełki brokuła w małe różyczki, pół marchewki i cebulę pokroić w kostkę, zalać wodą i zagotować. Po 10 minutach wsypać kaszę gryczaną.
2) Z pozostałej marchewki i cebuli przygotować zasmażkę, przełożyć do zupy, gdy warzywa się zagotują gotować ok. 15 min. Dodać przyprawy.
3. Jajka ubić widelcem lub trzepaczką w misce, wlać cienkim strumieniem do garnka z warzywami i kaszą gryczaną, ciągle mieszając.
5. Zupa pomidorowa z warzywami
Gęsta i pożywna zupa jarzynowa z najpopularniejszych warzyw, łatwa i szybka w przygotowaniu.
Potrzebne będą: 500 ml bulionu lub wody, 3 cukinie, 4 dojrzałe pomidory, 1 żółta lub zielona słodka papryka, 1 cebula, 2 pęczki zielonej cebuli, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, 0,5 łyżeczki soli morskiej, szczypta mielonego czarnego pieprzu, 1 pęczek kolendry.
Przygotowanie:
1- Smażyć cebulę i czosnek na oleju roślinnym, aż staną się przezroczyste, dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę, koncentrat pomidorowy.
2. Wlać 0,7 szklanki wody na warzywa smażone z pastą pomidorową, dusić na minimalnym ogniu przez 25 minut, dodać cukier dla bogatszego i przyjemniejszego smaku. Zdjąć z ognia i zmiksować duszone warzywa za pomocą blendera zanurzeniowego.
3. W rondlu z olejem roślinnym podsmażyć białe części zielonej cebuli, dodać pokrojony w kostkę miąższ cukinii. Gdy kawałki cukinii się zrumienią, wlać przecier warzywny i pozostałą wodę, doprawić do smaku przyprawami. Przy podawaniu posypać zupę w talerzach garścią posiekanych piórek zielonej cebulki.
6. Zupa jarzynowa “Ach, lato!”
O każdej porze roku bardzo przydatne jest zjedzenie talerza lekkiej zupy na lunch, a mrożone warzywa są idealne do jej przygotowania.
Potrzebne będą: 2,5 litra wody, 400 g ziemniaków, 1 młoda cukinia, 100 g zielonego groszku, 350 g pomidorów, 1 cebula i 1 marchewka, 250 g kapusty, 2–3 łyżki masła, zielona cebulka i przyprawy.
Przygotowanie:
1. Podsmażyć cebulę i marchewkę na maśle, dodać pokrojone w kostkę pomidory, posypać przyprawami, dusić pod przykryciem przez 12 minut.
2. Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki i cukinię pokrojone w kostkę lub słupki, następnie dodać kapustę i zielony groszek pokrojony na kawałki, gotować do miękkości.
3. Do warzyw dodać pomidorową pieczeń, doprawić do smaku solą i przyprawami. Podawać posypane posiekaną zieloną cebulką.
7. Zupa jarzynowa “Dietetyczna”
Pyszna, obfita, a jednocześnie bezpieczna dla sylwetki zupa dietetyczna z brokułami i pomidorami.
Będziesz potrzebować: 1,5 litra wody, 450 g brokułów, 3 ziemniaki, 3 pomidory, po 1 cebuli i marchewce, ćwiartka strąka papryki, kwaśna śmietana, garść posiekanych ziół, masło i przyprawy.
Przygotowanie:
1. Do garnka, w którym będziesz gotować zupę, wlej olej, podsmaż na nim do przezroczystości posiekaną cebulę, następnie wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Zalać wodą, gotować po zagotowaniu przez 8–12 minut.
2. Dodać kapustę brokułową pokrojoną w różyczki, słodką paprykę pokrojoną w plasterki, gdy danie będzie prawie gotowe, wlać do zupy starte pomidory, doprawić do smaku. Podawać z kwaśną śmietaną i ziołami.
8. Zupa z warzywami i selerem
Świetny zamiennik nudnych gęstych zup z ziemniakami. To danie stanie się jednym z Twoich ulubionych!
Będziesz potrzebować: 1,5 szklanki dowolnego bulionu, 2 marchewki, 1 cukinia, 1 puszka pomidorów we własnym soku, 1 łodyga selera naciowego, 1 czerwona cebula, 2 łyżki masła, 0,5 łyżeczki cukru, szczypta tymianku, ostra sól cytrynowa, pęczek ziół.
Przygotowanie:
1. W rondlu roztopić masło, podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, cebulę i miąższ cukinii, dodać posiekaną łodygę selera. Dusić warzywa w sokach na małym ogniu do miękkości.
2. Dodać przetarte pomidory, tymianek, zagotować i zalać wodą. Gotować pod przykryciem przez 15–17 minut.
3. Zupę doprawić solą cytrynową i cukrem i podawać gorącą, posypaną świeżymi ziołami.