Zupa jarzynowa – 8 pysznych przepisów krok po kroku (ze zdjęciami)

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Zupy warzyw­ne są sze­ro­ko repre­zen­to­wa­ne w pra­wie wszyst­kich kuch­niach świa­ta. Moż­na je przy­go­to­wać z dowol­nych warzyw, zarów­no świe­żych, jak i mro­żo­nych. Oto 8 naj­smacz­niej­szych prze­pi­sów krok po kroku!

1. zupa jarzynowa z cukinią

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Lek­ka i deli­kat­na zupa, któ­rą z pew­no­ścią poko­cha cała rodzina!

Będziesz potrze­bo­wać: 500g pomi­do­rów, 300g ziem­nia­ków, 1 cuki­nia, po 1 cebu­li i mar­chew­ce, 700ml wody, 1 pęczek zie­lo­ne­go koper­ku, sól, mie­lo­ny czar­ny pieprz, czer­wo­na pło­ną­ca papry­ka, słod­ka papryka.

Przy­go­to­wa­nie:
1. pomi­do­ry umyć, zro­bić nacię­cia w kształ­cie krzy­ża, zanu­rzyć na kil­ka sekund we wrząt­ku, a następ­nie w zim­nej wodzie, zdjąć skór­kę i pokro­ić w kostkę.

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

2. W ron­del­ku zago­to­wać poda­ną ilość wody, wsy­pać pokro­jo­ne w kost­kę ziem­nia­ki, goto­wać kil­ka minut do poło­wy ugo­to­wa­ne, odro­bi­nę posolić.

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

3) Mło­dą cuki­nię pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, jeśli warzy­wo jest przej­rza­łe, to obrać je ze skór­ki i pestek, do zupy użyć tyl­ko deli­kat­ne­go miąż­szu. Wlać do garn­ka z ziemniakami.

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

4. Z cebu­li i mar­chew­ki przy­go­to­wać zasmaż­kę, prze­ło­żyć do zupy, dodać pokro­jo­ne pomi­do­ry, wymieszać.

5. Napeł­nij zupę warzyw­ną przy­pra­wa­mi, dodaj posie­ka­ne zio­ła. Nie zapo­mnij o cią­głym sma­ko­wa­niu, aby nie prze­sa­dzić z solą lub przyprawami.

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

2. Zupa kalafiorowa

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Kala­fior w zupach warzyw­nych wyglą­da jak bia­łe wio­sen­ne kwia­ty. A jego smak jest po pro­stu niesamowity!

Będziesz potrze­bo­wać: 2,5 litra wody, 1 mały wide­lec kala­fio­ra, 3 ziem­nia­ki, po 1 cebu­li i mar­chew­ce, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy kon­ser­wo­wej, świe­że zioła.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Ugo­tuj ziem­nia­ki w garn­ku z wodą. W tym cza­sie przy­go­to­wać cebu­lę i mar­chew­kę do sma­że­nia, nie trze­ba moc­no przy­ru­mie­niać warzyw, wystar­czy dopro­wa­dzić je do sta­nu prze­zro­czy­sto­ści.
2. Do garn­ka z pra­wie ugo­to­wa­ny­mi ziem­nia­ka­mi wrzu­ca­my pod­sma­żo­ne, doda­je­my kala­fio­ra pokro­jo­ne­go w różycz­ki i wsy­pu­je­my zawar­tość pusz­ki kuku­ry­dzy kon­ser­wo­wej wraz z zale­wą.
3. Zupę zasy­pu­je­my solą i ulu­bio­ny­mi przy­pra­wa­mi, posy­pu­je­my drob­no posie­ka­ny­mi zio­ła­mi, roz­le­wa­my do tale­rzy, do każ­de­go doda­je­my łyż­kę kwa­śnej śmietany.

3. Zupa z ryżem i warzywami

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Pysz­ne i die­te­tycz­ne pierw­sze danie, któ­re jest obfi­te i aromatyczne.

Potrzeb­ne będą: 2,5 litra wody, 3 ziem­nia­ki, 0,5 cuki­nii, 0,3 bakła­ża­na, po 1 małej cebu­li i mar­chew­ce, 1 strąk słod­kiej papry­ki, 5 pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 3 łyż­ki kaszy ryżo­wej, 1 duży ząbek czosn­ku, olej roślin­ny, sól, przy­pra­wy i zioła.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Naj­pierw zalać ryż wrzą­cą wodą, goto­wać przez 10 minut na bar­dzo małym ogniu, następ­nie dodać pod­sma­żo­ną mar­chew­kę i cebu­lę.
2. Po kolei, pozwa­la­jąc bulio­no­wi goto­wać się przez oko­ło 5–7 minut, dodaj do garn­ka z kaszą ryżo­wą ziem­nia­ki pokro­jo­ne w słom­ki, następ­nie cuki­nię, bakła­ża­na, pokro­jo­ną w kost­kę papry­kę i pomi­do­ry bez skór­ki.
3. Na sam koniec zupę soli­my i dopra­wia­my do sma­ku, doda­je­my posie­ka­ny świe­ży czo­snek i zioła.

4) Zupa jarzynowa z sosem jajecznym

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Pysz­na zupa z kaszą gry­cza­ną, warzy­wa­mi i nie­ty­po­wym sosem jajecznym.

Potrzeb­ne będą: 2 litry wody, 3–4 ziem­nia­ki, 1 mar­chew­ka, 2 małe cebu­le, 3 łyż­ki kaszy gry­cza­nej, 250 g bro­ku­łów, 0,5 cuki­nii, 2 jaj­ka, 1 liść lau­ro­wy, sól i pieprz.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Ziem­nia­ki i cuki­nię pokro­ić w słup­ki, kieł­ki bro­ku­ła w małe różycz­ki, pół mar­chew­ki i cebu­lę pokro­ić w kost­kę, zalać wodą i zago­to­wać. Po 10 minu­tach wsy­pać kaszę gry­cza­ną.
2) Z pozo­sta­łej mar­chew­ki i cebu­li przy­go­to­wać zasmaż­kę, prze­ło­żyć do zupy, gdy warzy­wa się zago­tu­ją goto­wać ok. 15 min. Dodać przy­pra­wy.
3. Jaj­ka ubić widel­cem lub trze­pacz­ką w misce, wlać cien­kim stru­mie­niem do garn­ka z warzy­wa­mi i kaszą gry­cza­ną, cią­gle mieszając.

5. Zupa pomidorowa z warzywami

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Gęsta i pożyw­na zupa jarzy­no­wa z naj­po­pu­lar­niej­szych warzyw, łatwa i szyb­ka w przygotowaniu.

Potrzeb­ne będą: 500 ml bulio­nu lub wody, 3 cuki­nie, 4 doj­rza­łe pomi­do­ry, 1 żół­ta lub zie­lo­na słod­ka papry­ka, 1 cebu­la, 2 pęcz­ki zie­lo­nej cebu­li, 2 łyż­ki kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, 2 ząb­ki czosn­ku, 1 łyżecz­ka cukru, 0,5 łyżecz­ki soli mor­skiej, szczyp­ta mie­lo­ne­go czar­ne­go pie­przu, 1 pęczek kolendry.

Przy­go­to­wa­nie:
1- Sma­żyć cebu­lę i czo­snek na ole­ju roślin­nym, aż sta­ną się prze­zro­czy­ste, dodać pokro­jo­ne w kost­kę pomi­do­ry i papry­kę, kon­cen­trat pomi­do­ro­wy.
2. Wlać 0,7 szklan­ki wody na warzy­wa sma­żo­ne z pastą pomi­do­ro­wą, dusić na mini­mal­nym ogniu przez 25 minut, dodać cukier dla bogat­sze­go i przy­jem­niej­sze­go sma­ku. Zdjąć z ognia i zmik­so­wać duszo­ne warzy­wa za pomo­cą blen­de­ra zanu­rze­nio­we­go.
3. W ron­dlu z ole­jem roślin­nym pod­sma­żyć bia­łe czę­ści zie­lo­nej cebu­li, dodać pokro­jo­ny w kost­kę miąższ cuki­nii. Gdy kawał­ki cuki­nii się zru­mie­nią, wlać prze­cier warzyw­ny i pozo­sta­łą wodę, dopra­wić do sma­ku przy­pra­wa­mi. Przy poda­wa­niu posy­pać zupę w taler­zach gar­ścią posie­ka­nych pió­rek zie­lo­nej cebulki.

6. Zupa jarzynowa “Ach, lato!”

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

O każ­dej porze roku bar­dzo przy­dat­ne jest zje­dze­nie tale­rza lek­kiej zupy na lunch, a mro­żo­ne warzy­wa są ide­al­ne do jej przygotowania.

Potrzeb­ne będą: 2,5 litra wody, 400 g ziem­nia­ków, 1 mło­da cuki­nia, 100 g zie­lo­ne­go grosz­ku, 350 g pomi­do­rów, 1 cebu­la i 1 mar­chew­ka, 250 g kapu­sty, 2–3 łyż­ki masła, zie­lo­na cebul­ka i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Pod­sma­żyć cebu­lę i mar­chew­kę na maśle, dodać pokro­jo­ne w kost­kę pomi­do­ry, posy­pać przy­pra­wa­mi, dusić pod przy­kry­ciem przez 12 minut.
2. Do gotu­ją­cej się wody wrzu­cić ziem­nia­ki i cuki­nię pokro­jo­ne w kost­kę lub słup­ki, następ­nie dodać kapu­stę i zie­lo­ny gro­szek pokro­jo­ny na kawał­ki, goto­wać do mięk­ko­ści.
3. Do warzyw dodać pomi­do­ro­wą pie­czeń, dopra­wić do sma­ku solą i przy­pra­wa­mi. Poda­wać posy­pa­ne posie­ka­ną zie­lo­ną cebulką.

7. Zupa jarzynowa “Dietetyczna”

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Pysz­na, obfi­ta, a jed­no­cze­śnie bez­piecz­na dla syl­wet­ki zupa die­te­tycz­na z bro­ku­ła­mi i pomidorami.

Będziesz potrze­bo­wać: 1,5 litra wody, 450 g bro­ku­łów, 3 ziem­nia­ki, 3 pomi­do­ry, po 1 cebu­li i mar­chew­ce, ćwiart­ka strą­ka papry­ki, kwa­śna śmie­ta­na, garść posie­ka­nych ziół, masło i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Do garn­ka, w któ­rym będziesz goto­wać zupę, wlej olej, pod­smaż na nim do prze­zro­czy­sto­ści posie­ka­ną cebu­lę, następ­nie wsyp pokro­jo­ne w kost­kę ziem­nia­ki i mar­chew­kę. Zalać wodą, goto­wać po zago­to­wa­niu przez 8–12 minut.
2. Dodać kapu­stę bro­ku­ło­wą pokro­jo­ną w różycz­ki, słod­ką papry­kę pokro­jo­ną w pla­ster­ki, gdy danie będzie pra­wie goto­we, wlać do zupy star­te pomi­do­ry, dopra­wić do sma­ku. Poda­wać z kwa­śną śmie­ta­ną i ziołami.

8. Zupa z warzywami i selerem

Овощной суп - 8 вкусных рецептов пошагово (с фото)

Świet­ny zamien­nik nud­nych gęstych zup z ziem­nia­ka­mi. To danie sta­nie się jed­nym z Two­ich ulubionych!

Będziesz potrze­bo­wać: 1,5 szklan­ki dowol­ne­go bulio­nu, 2 mar­chew­ki, 1 cuki­nia, 1 pusz­ka pomi­do­rów we wła­snym soku, 1 łody­ga sele­ra nacio­we­go, 1 czer­wo­na cebu­la, 2 łyż­ki masła, 0,5 łyżecz­ki cukru, szczyp­ta tymian­ku, ostra sól cytry­no­wa, pęczek ziół.

Przy­go­to­wa­nie:
1. W ron­dlu roz­to­pić masło, pod­sma­żyć pokro­jo­ną w drob­ną kost­kę mar­chew­kę, cebu­lę i miąższ cuki­nii, dodać posie­ka­ną łody­gę sele­ra. Dusić warzy­wa w sokach na małym ogniu do mięk­ko­ści.
2. Dodać prze­tar­te pomi­do­ry, tymia­nek, zago­to­wać i zalać wodą. Goto­wać pod przy­kry­ciem przez 15–17 minut.
3. Zupę dopra­wić solą cytry­no­wą i cukrem i poda­wać gorą­cą, posy­pa­ną świe­ży­mi ziołami.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

13 + 6 =