Zupa grzybowa to jedno z najpopularniejszych pierwszych dań. Jest aromatyczna, przyjazna dla budżetu, a także nie wymaga kłopotów. Istnieje ogromna liczba wariantów jej przygotowania, a dziś przedstawimy 8 najsmaczniejszych przepisów na zupę grzybową z grzybów!
1. Zupa z pieczarkami i kurczakiem
Wspaniała zupa o wyraźnym kremowym smaku z nutą rozmarynu.
Potrzebne będą: 1 litr wywaru z kurczaka, 300 g świeżych grzybów, 350 g filetów z ud kurczaka, 130 g cebuli, 200 g marchewki, 250 ml śmietany (10%), 2 łyżki przesianej mąki, 50 g masła, 2 łyżki bezwonnego oleju roślinnego, 3 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki tymianku, 1 liść laurowy, 1 gałązka rozmarynu, sól i mielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
1. Najpierw usmaż mięso kurczaka na złoty kolor w garnku o grubym dnie, w którym będziesz gotować zupę, a następnie przenieś kurczaka na osobny talerz.
2. Do garnka włożyć kawałek masła, podsmażyć cebulę, marchewkę i cienko pokrojone grzyby, posypać mąką, rozcieńczyć 1 szklanką bulionu.
3. Do gotującej się mieszanki włożyć mięso, doprawić przyprawami, solą i wlać pozostały bulion.
4. energicznie mieszając, wlać śmietanę, a po zagotowaniu wyjąć rozmaryn i liść laurowy.
5. Rozlać do talerzy i podawać na gorąco, w razie potrzeby można posypać zupę drobno posiekanym czosnkiem, ziołami i przyprawą do grzybów.
2. Zupa grzybowa z pieczarkami i fasolą
To danie można przygotować na czczo lub w okresach dni rozładunku, kiedy konieczne jest odrzucenie mięsa. Dzięki fasoli i grzybom zupa okazuje się obfita i przez długi czas pozbywa się uczucia głodu.
Będziesz potrzeb ował: 0,5 kg grzybów, 1 puszka fasoli konserwowej, 5 ziemniaków, po 1 marchewce i cebuli, 3 litry oczyszczonej wody, liść laurowy, sól morska, zioła i przyprawy.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki pokroić w kostkę, gotować do połowy ugotowane we wrzącej wodzie, wlać do smażenia cebuli i marchwi, gotowane w oleju roślinnym lub maślanym.
2. Plastry pokrojonych grzybów smażyć na oleju do lekkiego zrumienienia, a następnie razem z fasolą (solankę odcedzić do osobnej miski) przesłać do zupy.
3. Doprawić danie przyprawami. Zioła można dodać od razu do zupy, ale lepiej włożyć koperek, pietruszkę lub kolendrę bezpośrednio do talerzy podczas serwowania.
3. Zupa krem z grzybów z pieczarkami
Bardzo smaczna zupa o delikatnej kremowej konsystencji. Jest aromatyzowana śmietaną i białą bułką tartą.
Potrzebne będą: 350 g świeżych pieczarek z brązowymi kapeluszami, 4 ziemniaki, 1 cebula, 150 ml śmietany (20%), 200 g świeżego białego chleba, 0,5 pęczka świeżych ziół, 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
1) Podsmażyć grubo posiekane grzyby i cebulę na oleju, powinny nabrać apetycznej brązowej skórki.
2. Ziemniaki ugotować do miękkości, posolić przed wyłączeniem kuchenki. Przełożyć kawałki ziemniaków do podsmażonych pieczarek i cebuli i zmiksować blenderem, stopniowo dolewając śmietanę do uzyskania pożądanej konsystencji.
3. Kromki chleba natrzeć czosnkiem, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Do każdej miseczki z zupą krem wsypać garść bułki tartej, dodać zioła i podawać.
4. Zupa grzybowa z makaronem
Do tego przepisu wybierz makaron z twardych odmian pszenicy, aby się nie rozgotował.
Potrzebne będą: 2,5 litra wody lub bulionu, 4 ziemniaki, 350 g pieczarek, 1 cebula, garść makaronu, 1 korzeń pietruszki, świeże zioła, liść laurowy, przyprawy.
Przygotowanie:
1. Do gotującej się wody najpierw wsypać ziemniaki pokrojone w cienkie słupki, dodać korzeń pietruszki, obrany ze skórki i umyty.
2. z cebuli i grzybów zrobić zasmażkę, wlać do garnka z ugotowanymi do połowy ziemniakami, zupę posolić, dodać przyprawy, wsypać makaron.
3. Na minutę przed końcem gotowania wyjąć z garnka liść laurowy, wsypać posiekane zioła, przykryć pokrywką i natychmiast wyłączyć płytę.
5. Zupa grzybowa z serem
Gęsta i bogata, a jednocześnie lekka i bardzo aromatyczna, ta potrawa jest idealna jako gorące danie na lunch.
Potrzebne będą: 2 litry wody, 400 g pieczarek, 400 g miękkiego sera topionego, 4 ziemniaki, 1 biała cebula, zioła i przyprawy.
Przygotowanie:
1. Do głębokiej patelni o grubych ściankach wlać odrobinę oleju, podsmażyć na nim posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki na złoty kolor, wlać podaną ilość wody.
2. Do gotującego się płynu dodać ziemniaki pokrojone w słupki, a 10 minut po zagotowaniu – ser topiony. Gdy zupa stanie się jednorodna, wszystkie kawałki sera całkowicie się rozpuszczą, zdejmij z ognia.
3. Podawać gorącą, posypaną szczyptą świeżych ziół. Można również dodać garść bułki tartej lub pokrojone w plasterki oliwki.
6. Zupa gryczana z grzybami
Jedna z najprostszych i najpopularniejszych zup grzybowych. Danie nawet dla początkujących gospodarzy zawsze wychodzi bardzo apetycznie!
Potrzebne będą: 2 litry wody lub bulionu, 4 ziemniaki, 1 cebula, 0,5 marchewki, 350 g pieczarek, 150 g kaszy gryczanej, 1 ząbek czosnku, sól, przyprawy i zioła.
Przygotowanie:
1. Podsmaż umytą i osuszoną kaszę gryczaną na suchej patelni, w tym samym czasie doprowadź wodę do wrzenia w garnku, w którym będziesz gotować zupę.
2. Ziemniaki pokrojone w małe plasterki gotujemy do połowy ugotowania, dodajemy aromatyczną uprażoną kaszę.
3. Pieczarki, cebulę i marchewkę posiekać, podsmażyć na maśle lub oleju roślinnym, posolić i popieprzyć do smaku i wrzucić do garnka z ziemniakami i kaszą gryczaną. Do zupy dodać czosnek i zioła.
7. Zupa mleczna z grzybami
Oryginalny przepis na zupę mleczną z grzybami i czosnkiem dla tych, którzy lubią spróbować czegoś niezwykłego!
Będziesz potrzebować: 1,2 litra bulionu warzywnego lub wody, 500 g świeżych grzybów, 450 ml mleka, 3–4 ziemniaki, 1 mała marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, masło, zioła.
Przygotowanie:
1. Zagotować bulion warzywny na kuchence, a jeśli nie ma bulionu, to do wody dodać przyprawę warzywną i przyprawy. Ugotować ziemniaki w aromatyzowanym płynie.
2. W tym czasie na patelni podsmażyć cebulę i marchewkę, wsypać grzyby, wilgoć powinna całkowicie odparować, a kawałki grzybów odpowiednio się zrumienić. Natychmiast przenieść smażenie do garnka z ziemniakami.
3. Do zupy wlewamy mleko, doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, dodajemy posiekany czosnek, odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut.
8. Zupa grzybowa z pieczarkami i wieprzowiną
Kawałki wieprzowiny sprawią, że zupa będzie bardziej obfita i pożywna, a grzyby nadadzą jej smaku i apetycznego aromatu.
Potrzebne będą: 3 litry wody, 700 g pulpetów wieprzowych, 400 g pieczarek, po 2 cebule i marchewki, 4 strąki papryki (różne kolory), 5 ziemniaków, przyprawy (liść laurowy, tymianek, włoskie ziele, czarny pieprz i sól), zioła, 2 łyżki masła, 5–6 łyżek bezwonnego oleju roślinnego.
Przygotowanie:
1. półpierścienie cebuli podsmażyć na złoty kolor na oleju roślinnym, dodać masło i wlać kawałki mięsa, dusić pod przykryciem przez pół godziny. Wlać startą lub pokrojoną w plasterki marchewkę.
2. Dodać pieprz do warzyw i mięsa, a po pięciu minutach wlać grzyby, lepiej pokroić je na talerze lub plastry.
3. Po 15 minutach wlać wodę i wlać ziemniaki, doprawić przyprawami. Gotować zupę przez 20 minut na najmniejszym ogniu, następnie odstawić na około pół godziny. Rozlać do talerzy, posypać ziołami i wezwać rodzinę do stołu.