Zupa grzybowa z pieczarek – 8 pysznych przepisów (krok po kroku)

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

Zupa grzy­bo­wa to jed­no z naj­po­pu­lar­niej­szych pierw­szych dań. Jest aro­ma­tycz­na, przy­ja­zna dla budże­tu, a tak­że nie wyma­ga kło­po­tów. Ist­nie­je ogrom­na licz­ba warian­tów jej przy­go­to­wa­nia, a dziś przed­sta­wi­my 8 naj­smacz­niej­szych prze­pi­sów na zupę grzy­bo­wą z grzybów!

1. Zupa z pieczarkami i kurczakiem

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

Wspa­nia­ła zupa o wyraź­nym kre­mo­wym sma­ku z nutą rozmarynu.

Potrzeb­ne będą: 1 litr wywa­ru z kur­cza­ka, 300 g świe­żych grzy­bów, 350 g file­tów z ud kur­cza­ka, 130 g cebu­li, 200 g mar­chew­ki, 250 ml śmie­ta­ny (10%), 2 łyż­ki prze­sia­nej mąki, 50 g masła, 2 łyż­ki bez­won­ne­go ole­ju roślin­ne­go, 3 ząb­ki czosn­ku, 0,5 łyżecz­ki tymian­ku, 1 liść lau­ro­wy, 1 gałąz­ka roz­ma­ry­nu, sól i mie­lo­ny czar­ny pieprz.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Naj­pierw usmaż mię­so kur­cza­ka na zło­ty kolor w garn­ku o gru­bym dnie, w któ­rym będziesz goto­wać zupę, a następ­nie prze­nieś kur­cza­ka na osob­ny talerz.

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

2. Do garn­ka wło­żyć kawa­łek masła, pod­sma­żyć cebu­lę, mar­chew­kę i cien­ko pokro­jo­ne grzy­by, posy­pać mąką, roz­cień­czyć 1 szklan­ką bulionu.

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

3. Do gotu­ją­cej się mie­szan­ki wło­żyć mię­so, dopra­wić przy­pra­wa­mi, solą i wlać pozo­sta­ły bulion.

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

4. ener­gicz­nie mie­sza­jąc, wlać śmie­ta­nę, a po zago­to­wa­niu wyjąć roz­ma­ryn i liść laurowy.

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

5. Roz­lać do tale­rzy i poda­wać na gorą­co, w razie potrze­by moż­na posy­pać zupę drob­no posie­ka­nym czosn­kiem, zio­ła­mi i przy­pra­wą do grzybów.

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

2. Zupa grzybowa z pieczarkami i fasolą

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

To danie moż­na przy­go­to­wać na czczo lub w okre­sach dni roz­ła­dun­ku, kie­dy koniecz­ne jest odrzu­ce­nie mię­sa. Dzię­ki faso­li i grzy­bom zupa oka­zu­je się obfi­ta i przez dłu­gi czas pozby­wa się uczu­cia głodu.

Będziesz potrzeb ował: 0,5 kg grzy­bów, 1 pusz­ka faso­li kon­ser­wo­wej, 5 ziem­nia­ków, po 1 mar­chew­ce i cebu­li, 3 litry oczysz­czo­nej wody, liść lau­ro­wy, sól mor­ska, zio­ła i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Ziem­nia­ki pokro­ić w kost­kę, goto­wać do poło­wy ugo­to­wa­ne we wrzą­cej wodzie, wlać do sma­że­nia cebu­li i mar­chwi, goto­wa­ne w ole­ju roślin­nym lub maśla­nym.
2. Pla­stry pokro­jo­nych grzy­bów sma­żyć na ole­ju do lek­kie­go zru­mie­nie­nia, a następ­nie razem z faso­lą (solan­kę odce­dzić do osob­nej miski) prze­słać do zupy.
3. Dopra­wić danie przy­pra­wa­mi. Zio­ła moż­na dodać od razu do zupy, ale lepiej wło­żyć kope­rek, pie­trusz­kę lub kolen­drę bez­po­śred­nio do tale­rzy pod­czas serwowania.

3. Zupa krem z grzybów z pieczarkami

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

Bar­dzo smacz­na zupa o deli­kat­nej kre­mo­wej kon­sy­sten­cji. Jest aro­ma­ty­zo­wa­na śmie­ta­ną i bia­łą buł­ką tartą.

Potrzeb­ne będą: 350 g świe­żych pie­cza­rek z brą­zo­wy­mi kape­lu­sza­mi, 4 ziem­nia­ki, 1 cebu­la, 150 ml śmie­ta­ny (20%), 200 g świe­że­go bia­łe­go chle­ba, 0,5 pęcz­ka świe­żych ziół, 1 ząbek czosnku.

Przy­go­to­wa­nie:
1) Pod­sma­żyć gru­bo posie­ka­ne grzy­by i cebu­lę na ole­ju, powin­ny nabrać ape­tycz­nej brą­zo­wej skór­ki.
2. Ziem­nia­ki ugo­to­wać do mięk­ko­ści, poso­lić przed wyłą­cze­niem kuchen­ki. Prze­ło­żyć kawał­ki ziem­nia­ków do pod­sma­żo­nych pie­cza­rek i cebu­li i zmik­so­wać blen­de­rem, stop­nio­wo dole­wa­jąc śmie­ta­nę do uzy­ska­nia pożą­da­nej kon­sy­sten­cji.
3. Krom­ki chle­ba natrzeć czosn­kiem, pokro­ić w kost­kę i pod­sma­żyć na patel­ni. Do każ­dej misecz­ki z zupą krem wsy­pać garść buł­ki tar­tej, dodać zio­ła i podawać.

4. Zupa grzybowa z makaronem

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

Do tego prze­pi­su wybierz maka­ron z twar­dych odmian psze­ni­cy, aby się nie rozgotował.

Potrzeb­ne będą: 2,5 litra wody lub bulio­nu, 4 ziem­nia­ki, 350 g pie­cza­rek, 1 cebu­la, garść maka­ro­nu, 1 korzeń pie­trusz­ki, świe­że zio­ła, liść lau­ro­wy, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Do gotu­ją­cej się wody naj­pierw wsy­pać ziem­nia­ki pokro­jo­ne w cien­kie słup­ki, dodać korzeń pie­trusz­ki, obra­ny ze skór­ki i umy­ty.
2. z cebu­li i grzy­bów zro­bić zasmaż­kę, wlać do garn­ka z ugo­to­wa­ny­mi do poło­wy ziem­nia­ka­mi, zupę poso­lić, dodać przy­pra­wy, wsy­pać maka­ron.
3. Na minu­tę przed koń­cem goto­wa­nia wyjąć z garn­ka liść lau­ro­wy, wsy­pać posie­ka­ne zio­ła, przy­kryć pokryw­ką i natych­miast wyłą­czyć płytę.

5. Zupa grzybowa z serem

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

Gęsta i boga­ta, a jed­no­cze­śnie lek­ka i bar­dzo aro­ma­tycz­na, ta potra­wa jest ide­al­na jako gorą­ce danie na lunch.

Potrzeb­ne będą: 2 litry wody, 400 g pie­cza­rek, 400 g mięk­kie­go sera topio­ne­go, 4 ziem­nia­ki, 1 bia­ła cebu­la, zio­ła i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Do głę­bo­kiej patel­ni o gru­bych ścian­kach wlać odro­bi­nę ole­ju, pod­sma­żyć na nim posie­ka­ną cebu­lę i pokro­jo­ne w pla­ster­ki pie­czar­ki na zło­ty kolor, wlać poda­ną ilość wody.
2. Do gotu­ją­ce­go się pły­nu dodać ziem­nia­ki pokro­jo­ne w słup­ki, a 10 minut po zago­to­wa­niu – ser topio­ny. Gdy zupa sta­nie się jed­no­rod­na, wszyst­kie kawał­ki sera cał­ko­wi­cie się roz­pusz­czą, zdej­mij z ognia.
3. Poda­wać gorą­cą, posy­pa­ną szczyp­tą świe­żych ziół. Moż­na rów­nież dodać garść buł­ki tar­tej lub pokro­jo­ne w pla­ster­ki oliwki.

6. Zupa gryczana z grzybami

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

Jed­na z naj­prost­szych i naj­po­pu­lar­niej­szych zup grzy­bo­wych. Danie nawet dla począt­ku­ją­cych gospo­da­rzy zawsze wycho­dzi bar­dzo apetycznie!

Potrzeb­ne będą: 2 litry wody lub bulio­nu, 4 ziem­nia­ki, 1 cebu­la, 0,5 mar­chew­ki, 350 g pie­cza­rek, 150 g kaszy gry­cza­nej, 1 ząbek czosn­ku, sól, przy­pra­wy i zioła.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Pod­smaż umy­tą i osu­szo­ną kaszę gry­cza­ną na suchej patel­ni, w tym samym cza­sie dopro­wadź wodę do wrze­nia w garn­ku, w któ­rym będziesz goto­wać zupę.
2. Ziem­nia­ki pokro­jo­ne w małe pla­ster­ki gotu­je­my do poło­wy ugo­to­wa­nia, doda­je­my aro­ma­tycz­ną upra­żo­ną kaszę.
3. Pie­czar­ki, cebu­lę i mar­chew­kę posie­kać, pod­sma­żyć na maśle lub ole­ju roślin­nym, poso­lić i popie­przyć do sma­ku i wrzu­cić do garn­ka z ziem­nia­ka­mi i kaszą gry­cza­ną. Do zupy dodać czo­snek i zioła.

7. Zupa mleczna z grzybami

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

Ory­gi­nal­ny prze­pis na zupę mlecz­ną z grzy­ba­mi i czosn­kiem dla tych, któ­rzy lubią spró­bo­wać cze­goś niezwykłego!

Będziesz potrze­bo­wać: 1,2 litra bulio­nu warzyw­ne­go lub wody, 500 g świe­żych grzy­bów, 450 ml mle­ka, 3–4 ziem­nia­ki, 1 mała mar­chew­ka, 1 cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, masło, zioła.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Zago­to­wać bulion warzyw­ny na kuchen­ce, a jeśli nie ma bulio­nu, to do wody dodać przy­pra­wę warzyw­ną i przy­pra­wy. Ugo­to­wać ziem­nia­ki w aro­ma­ty­zo­wa­nym pły­nie.
2. W tym cza­sie na patel­ni pod­sma­żyć cebu­lę i mar­chew­kę, wsy­pać grzy­by, wil­goć powin­na cał­ko­wi­cie odpa­ro­wać, a kawał­ki grzy­bów odpo­wied­nio się zru­mie­nić. Natych­miast prze­nieść sma­że­nie do garn­ka z ziem­nia­ka­mi.
3. Do zupy wle­wa­my mle­ko, dopra­wia­my do sma­ku ulu­bio­ny­mi przy­pra­wa­mi, doda­je­my posie­ka­ny czo­snek, odsta­wia­my pod przy­kry­ciem na oko­ło 15 minut.

8. Zupa grzybowa z pieczarkami i wieprzowiną

Грибной суп из шампиньонов - 8 вкусных рецептов (пошагово)

Kawał­ki wie­przo­wi­ny spra­wią, że zupa będzie bar­dziej obfi­ta i pożyw­na, a grzy­by nada­dzą jej sma­ku i ape­tycz­ne­go aromatu.

Potrzeb­ne będą: 3 litry wody, 700 g pul­pe­tów wie­przo­wych, 400 g pie­cza­rek, po 2 cebu­le i mar­chew­ki, 4 strą­ki papry­ki (róż­ne kolo­ry), 5 ziem­nia­ków, przy­pra­wy (liść lau­ro­wy, tymia­nek, wło­skie zie­le, czar­ny pieprz i sól), zio­ła, 2 łyż­ki masła, 5–6 łyżek bez­won­ne­go ole­ju roślinnego.

Przy­go­to­wa­nie:
1. pół­pier­ście­nie cebu­li pod­sma­żyć na zło­ty kolor na ole­ju roślin­nym, dodać masło i wlać kawał­ki mię­sa, dusić pod przy­kry­ciem przez pół godzi­ny. Wlać star­tą lub pokro­jo­ną w pla­ster­ki mar­chew­kę.
2. Dodać pieprz do warzyw i mię­sa, a po pię­ciu minu­tach wlać grzy­by, lepiej pokro­ić je na tale­rze lub pla­stry.
3. Po 15 minu­tach wlać wodę i wlać ziem­nia­ki, dopra­wić przy­pra­wa­mi. Goto­wać zupę przez 20 minut na naj­mniej­szym ogniu, następ­nie odsta­wić na oko­ło pół godzi­ny. Roz­lać do tale­rzy, posy­pać zio­ła­mi i wezwać rodzi­nę do stołu.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

2 + 13 =