Zupy fasolowe są obfite, bogate i bardzo zróżnicowane. Aby to udowodnić, znaleźliśmy dla Ciebie 20 przepisów – z fasoli suszonej i konserwowej, białej i czerwonej, a nawet z zielonej fasolki szparagowej. Wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada!
- 1. Zupa z białej fasoli
- 2. Zupa fasolowa ze śmietaną
- 3. Zupa fasolowa z selerem i ziołami
- 4. Zupa z fasolą z puszki
- 5. Zupa fasolowa z wędzonym mięsem
- 6. Zupa fasolowa z wołowiną
- 7. Zupa fasolowa z wieprzowiną
- 8. Zupa fasolowa z kaszą gryczaną
- 9. Zupa fasolowa z klopsikami
- 10. Zupa z mięsem mielonym i czerwoną fasolą
- 11. Zupa fasolowa z bakłażanem
- 12. Zupa fasolowa z grzybami
- 13. Zupa fasolowa z kiszoną kapustą
- 14. Zupa fasolowa z kalafiorem
- 15. Zupa fasolowa z kaszą bulgur
- 16. Zupa fasolowa z dynią
- 17. Zupa fasolowa z piklami
- 18. Zupa z fasolki szparagowej z ryżem
- 19. Zupa jarzynowa z fasolką szparagową
- 20. Zupa z fasolki szparagowej z pomidorami
1. Zupa z białej fasoli
Smaczny i bardzo tani przepis.
Będziesz potrzebować: 250g białej fasoli, 1 cebula, 1 łodyga selera naciowego, 2 marchewki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 3 pomidory, przyprawy.
Przygotowanie: Namocz fasolę w zimnej wodzie przez noc, a rano ugotuj ją w gorącej wodzie razem ze startymi pomidorami. Posiekaj cebulę i podsmaż ją z koncentratem pomidorowym. Dodać do fasoli z przyprawami i dusić przez około godzinę. Pokroić seler i marchewkę, wrzucić do garnka, doprawić i po pół godzinie zdjąć zupę z ognia.
2. Zupa fasolowa ze śmietaną
Tutaj również lepiej jest użyć białej fasoli, ponieważ w ten sposób wychodzi ładniejsza.
Potrzebne będą: 1,5 litra wody, 100 g porów, 250 g białej fasoli, 1 cebula, 300 ml śmietany, przyprawy, czosnek.
Przygotowanie: Fasolę wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości. Cebulę, pory i czosnek posiekać i krótko podsmażyć na złoty kolor. Włożyć pieczeń do rondla, wlać 200 ml bulionu z fasoli i gorącą śmietanę i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Posiekaj fasolę blenderem i dodaj do garnka. Doprowadź zupę do odpowiedniej konsystencji pozostałym bulionem i dopraw.
3. Zupa fasolowa z selerem i ziołami
I w tym przepisie każda fasola będzie już pasować – nadal będzie dobra.
Potrzebne będą: 400 g fasoli, 2 litry wody, 100 ml oliwy z oliwek, 1 cebula, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 3 pomidory, 2 łyżki koncentratu pomidorowego.
Przygotowanie: Fasolę moczyć przez kilka godzin, następnie zalać wodą z dodatkiem oliwy z oliwek i gotować do miękkości. Dodać pokrojone warzywa i koncentrat pomidorowy, doprawić zupę i gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny.
4. Zupa z fasolą z puszki
Główną zaletą fasoli z puszki jest to, że nie trzeba jej długo moczyć i gotować.
Potrzebne będą: 200 g fasoli z puszki, 120 g ziemniaków, 100 g marchewki, 50 g pomidorków koktajlowych, 50 g cebuli, czosnek, przyprawy.
Przygotowanie: Posiekać cebulę, marchew i czosnek w blenderze i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po kolejnych 5 minutach dodać fasolę i połówki pomidorów i dusić do miękkości.
5. Zupa fasolowa z wędzonym mięsem
Szynkę można zastąpić kurczakiem lub innym wędzonym mięsem.
Potrzebne będą: 450 g fasoli, 3 litry wody, 800 g wędzonej szynki, 1 cebula, 1 marchewka, czosnek i przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj fasolę do miękkości. Oddzielnie zalać 2 litrami wody wędzoną szynkę i gotować z ziołami do smaku przez około godzinę na małym ogniu. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć i dodać do szynki wraz z fasolą. Kontynuować gotowanie zupy, aż warzywa będą miękkie.
6. Zupa fasolowa z wołowiną
Doskonała z grzankami lub bułką tartą.
Potrzebne będą: 400 g wołowiny, 200 g fasoli, 2 marchewki, 2 cebule, 2 łodygi pora, 1 pęczek pietruszki, przyprawy.
Przygotowanie : Fasolę namoczyć tradycyjnie na noc i ugotować. Wołowinę zalać wodą wraz z połową grubo pokrojonych warzyw i gotować przez godzinę. Ugotowane warzywa wyjąć z garnka, a z pozostałych warzyw zrobić zasmażkę. Dodać ją do mięsa wraz z fasolą, doprawić zupę, gotować na wolnym ogniu przez 7–10 minut, a przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki.
7. Zupa fasolowa z wieprzowiną
Zalecamy żeberka wieprzowe, aby bulion był bogaty.
Potrzebne będą: 400 g żeberek wieprzowych, 300 g fasoli, 1 cebula, 1 marchewka, 1 pomidor, 1 papryka, 2 ziemniaki, przyprawy.
Przygotowanie : Namocz fasolę na noc i gotuj przez godzinę. Oddzielić żeberka i lekko podsmażyć na patelni, a następnie zalać 1,5 litra wrzącej wody i gotować przez kolejną godzinę. Drobno posiekaj cebulę, marchewkę, paprykę i pomidory i podsmaż je razem.
Do wywaru włożyć ziemniaki i połowę fasoli, gotować przez 10 minut i dodać pieczeń. Osobno posiekać pozostałą fasolę blenderem i dodać do zupy dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawić i dusić wszystko razem jeszcze przez chwilę – to wszystko!
8. Zupa fasolowa z kaszą gryczaną
Nie jest to najbardziej banalne połączenie, ale gorąco polecamy spróbować!
Będziesz potrzebować: 2 litry wody, 60 g kaszy gryczanej, 250 g ziemniaków, 80 g marchwi, 80 g cebuli, 50 g wędzonego boczku, 180 g fasoli z puszki, przyprawy.
Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i boczek, zetrzyj marchewkę na tarce i wymieszaj. Umieść kostki ziemniaczane, fasolę i kaszę gryczaną w rondlu, zalej wodą i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dodać warzywa z patelni, gotować kolejne 10 minut i doprawić zupę.
9. Zupa fasolowa z klopsikami
Pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu.
Potrzebne będą: 1 marchewka, 1 cebula, 2 litry wody, 1 pomidor, 1 cukinia, 200 g mielonego mięsa, 400 g fasoli z puszki, przyprawy.
Przygotowanie: Wymieszaj mięso mielone z przyprawami i uformuj małe klopsiki. Cukinię drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na grubej tarce i lekko podsmażyć. Dodać drobno pokrojonego pomidora bez skórki. Wrzuć całą cebulę i klopsiki do wrzącej wody. Gdy się ugotują, dodać pieczeń i fasolę, doprawić zupę i gotować jeszcze przez 2–3 minuty.
10. Zupa z mięsem mielonym i czerwoną fasolą
Na tyle gęsta i treściwa, że przypomina danie główne.
Potrzebne będą: 400 g mięsa mielonego, 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, 2 łodygi selera naciowego, 1 papryka, 1 marchewka, 1 cebula, 200 g przecieru pomidorowego, czosnek, przyprawy i zioła.
Przygotowanie: Podsmaż mięso mielone na patelni i dodaj do niego drobno posiekane warzywa i czosnek. Ziemniaki pokroić osobno w kostkę i wrzucić na patelnię z fasolą. Wszystko zalać przecierem pomidorowym, dodać pieczeń i przyprawy, w razie potrzeby dodać trochę wody i gotować zupę, aż będzie gotowa.
11. Zupa fasolowa z bakłażanem
Bakłażan nie jest tak często spotykany w zupach i na próżno.
Potrzebne będą: 500 g żeberek wieprzowych, 100 g fasoli, 200 g bakłażana, 300 g pomidorów, 1 cebula, 1 marchewka, 1 papryka, 2 litry wody, przyprawy.
Przygotowanie: Namocz fasolę i gotuj do połowy. Oddzielnie gotować bulion na żeberkach przez godzinę, dodać fasolę i gotować przez kolejne 20 minut pod przykryciem. Drobno posiekać bakłażany i paprykę, posiekać cebulę i zetrzeć marchewkę. Podsmażyć warzywa, wymieszać ze startymi pomidorami, poddusić i dodać do zupy. Doprawić i dusić jeszcze przez kilka minut, a następnie odstawić.
12. Zupa fasolowa z grzybami
Bardzo prosty przepis z minimalną ilością składników.
Potrzebne będą: 500 g fasoli z puszki, 150 g pieczarek, 1 cebula, 1 marchewka, czosnek, 3 łyżki mąki, przyprawy.
Przygotowanie: Posiekaj marchewkę, pieczarki i cebulę i podsmaż je razem na złoty kolor. Dodać mąkę i smażyć jeszcze przez około 4 minuty. Zalać pieczeń wrzącą wodą, dodać fasolę, czosnek i przyprawy i gotować przez 15 minut do miękkości. Przed podaniem odstawić zupę do zaparzenia.
13. Zupa fasolowa z kiszoną kapustą
Oryginalne węgierskie danie dla całej rodziny. Koniecznie dodaj czerwoną paprykę!
Potrzebne będą: 500 g kiszonej kapusty, 300 g fasoli, 100 ml oleju roślinnego, 2 łyżki mąki, 1 cebula, czosnek i przyprawy.
Przygotowanie: Wcześniej namocz i ugotuj fasolę. Zalej kapustę 1 litrem wody i gotuj przez około 20 minut od zagotowania. Cebulę posiekać w blenderze, podsmażyć na dużej ilości oleju, dodać mąkę i paprykę. Aromatyczną zasmażkę natychmiast dodać do kapusty i dodać ugotowaną fasolę, przyprawy i posiekany czosnek. Po ugotowaniu zupa jest gotowa.
14. Zupa fasolowa z kalafiorem
Spodoba się nawet wybrednym dzieciom.
Potrzebne będą: 1 filet z kurczaka, 1 cebula, 1 marchewka, 1 puszka fasoli z puszki, 1 kalafior, przyprawy.
Przygotowanie: Kurczaka pokroić na małe kawałki, cebulę i marchewkę posiekać i razem podsmażyć. Doprawić pieczeń, włożyć do rondla i zalać 1,5 litra wody. Po 20 minutach dodaj różyczki kalafiora, a gdy zmiękną, dodaj fasolę. Odstawić zupę na chwilę pod przykryciem.
15. Zupa fasolowa z kaszą bulgur
Możesz wziąć dowolny bulion warzywny, mięsny lub grzybowy.
Potrzebne będą: 1,5 litra bulionu, 0,5 szklanki bulguru, 300 g fasoli z puszki, 450 g pomidorów we własnym soku, 2 marchewki, 1 cebula, przyprawy, czosnek.
Przygotowanie: Drobno posiekać cebulę, czosnek i marchew i natychmiast podsmażyć je w rondlu, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodać pomidory, wymieszać i dusić przez około 5 minut. Wlać gorący bulion do garnka, dodać fasolę, wsypać bulgur i gotować pod przykryciem, aż kasza się ugotuje.
16. Zupa fasolowa z dynią
Doskonale wiemy, czym Cię zaskoczyć!
Będziesz potrzebować: 500 g dyni, 1 szklanka fasoli, 1 cebula, 1 marchewka, 300 g pomidorów we własnym soku, przyprawy.
Gotowanie : Ugotuj wcześniej fasolę i zachowaj 1 litr bulionu zamiast wywaru. Pokrój dynię w średnią kostkę i drobno posiekaj cebulę i marchewkę. Smaż wszystko razem przez kilka minut, dodaj pomidory, wymieszaj i zalej bulionem. Doprawić zupę i gotować na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Pod koniec dodać fasolę i przyprawy i dusić jeszcze przez kilka minut.
17. Zupa fasolowa z piklami
Oryginalna odmiana obfitego rassolnika.
Potrzebne będą: 150 g fasoli, 3 ziemniaki, 4 ogórki kiszone, 1 marchewka, 1 cebula, 2 litry wody, po 1 łyżeczce kurkumy i papryki, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj fasolę do połowy, posiekaj cebulę i ziemniaki losowo, dodaj do fasoli i dodaj więcej wody. Stopniowo dodawać startą marchewkę. Gdy ziemniaki i fasola będą prawie gotowe, wrzucić do garnka starte ogórki, doprawić zupę i gotować przez kolejne 10–15 minut.
18. Zupa z fasolki szparagowej z ryżem
Prosty przepis na wiosenną i letnią zupę na każdy dzień.
Potrzebne będą: 1,7 litra bulionu, 1/4 szklanki ryżu, 0,5 szklanki fasolki szparagowej, 1 marchewka, 1 pomidor, 1 cebula, 1 cukinia, pół papryki, 1 pęczek zielonej cebuli, przyprawy.
Przygotowanie: Dowolnie posiekać wszystkie warzywa i dusić je przez około 15 minut. Dodać fasolkę szparagową, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i dodać ryż. Pozostawić na średnim ogniu, aż kasza będzie gotowa, doprawić i posypać posiekaną zieloną cebulką.
19. Zupa jarzynowa z fasolką szparagową
Kolejny chudy przepis, tym razem z zieloną fasolką szparagową.
Potrzebne będą: 200 g fasolki szparagowej, 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 cebula, 1 papryka, 1 cukinia, 700 ml wody, przyprawy.
Przygotowanie: Ziemniaki pokroić w słomkę, marchew zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać, a paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Włożyć ziemniaki, cebulę i marchew do rondla, zalać wodą i gotować przez 7 minut od momentu wrzenia. Dodaj fasolę, a po kolejnych 5 minutach dodaj resztę warzyw i przypraw. Trzymaj zupę na średnim ogniu jeszcze przez chwilę.
20. Zupa z fasolki szparagowej z pomidorami
Każde mięso się nada – od kurczaka po wieprzowinę.
Będziesz potrzebować: 150 g fasolki szparagowej, 300 g mięsa, 2 litry wody, 1 marchewka, 1 cebula, 1 pomidor, 3 ziemniaki, zioła, przyprawy.
Przygotowanie: Mięso pokroić na porcje, zalać wodą i gotować do miękkości. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, posiekać cebulę i pomidora i dusić wszystko razem przez około 7 minut. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę i dodać do bulionu. Po 10 minutach dodać fasolkę szparagową i smażone mięso, a po kolejnych 10 minutach dodać przyprawy i posiekane zioła.