Zupa fasolowa – 20 szybkich i smacznych przepisów

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Zupy faso­lo­we są obfi­te, boga­te i bar­dzo zróż­ni­co­wa­ne. Aby to udo­wod­nić, zna­leź­li­śmy dla Cie­bie 20 prze­pi­sów – z faso­li suszo­nej i kon­ser­wo­wej, bia­łej i czer­wo­nej, a nawet z zie­lo­nej fasol­ki szpa­ra­go­wej. Wybierz ten, któ­ry naj­bar­dziej Ci odpowiada!

1. Zupa z białej fasoli

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Smacz­ny i bar­dzo tani przepis.

Będziesz potrze­bo­wać: 250g bia­łej faso­li, 1 cebu­la, 1 łody­ga sele­ra nacio­we­go, 2 mar­chew­ki, 1 łyż­ka kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, 3 pomi­do­ry, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Namocz faso­lę w zim­nej wodzie przez noc, a rano ugo­tuj ją w gorą­cej wodzie razem ze star­ty­mi pomi­do­ra­mi. Posie­kaj cebu­lę i pod­smaż ją z kon­cen­tra­tem pomi­do­ro­wym. Dodać do faso­li z przy­pra­wa­mi i dusić przez oko­ło godzi­nę. Pokro­ić seler i mar­chew­kę, wrzu­cić do garn­ka, dopra­wić i po pół godzi­nie zdjąć zupę z ognia.

2. Zupa fasolowa ze śmietaną

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Tutaj rów­nież lepiej jest użyć bia­łej faso­li, ponie­waż w ten spo­sób wycho­dzi ładniejsza.

Potrzeb­ne będą: 1,5 litra wody, 100 g porów, 250 g bia­łej faso­li, 1 cebu­la, 300 ml śmie­ta­ny, przy­pra­wy, czosnek.

Przy­go­to­wa­nie: Faso­lę wcze­śniej namo­czyć i ugo­to­wać do mięk­ko­ści. Cebu­lę, pory i czo­snek posie­kać i krót­ko pod­sma­żyć na zło­ty kolor. Wło­żyć pie­czeń do ron­dla, wlać 200 ml bulio­nu z faso­li i gorą­cą śmie­ta­nę i dusić pod przy­kry­ciem przez 10 minut. Posie­kaj faso­lę blen­de­rem i dodaj do garn­ka. Dopro­wadź zupę do odpo­wied­niej kon­sy­sten­cji pozo­sta­łym bulio­nem i dopraw.

3. Zupa fasolowa z selerem i ziołami

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

I w tym prze­pi­sie każ­da faso­la będzie już paso­wać – nadal będzie dobra.

Potrzeb­ne będą: 400 g faso­li, 2 litry wody, 100 ml oli­wy z oli­wek, 1 cebu­la, 2 mar­chew­ki, 2 łody­gi sele­ra nacio­we­go, 3 pomi­do­ry, 2 łyż­ki kon­cen­tra­tu pomidorowego.

Przy­go­to­wa­nie: Faso­lę moczyć przez kil­ka godzin, następ­nie zalać wodą z dodat­kiem oli­wy z oli­wek i goto­wać do mięk­ko­ści. Dodać pokro­jo­ne warzy­wa i kon­cen­trat pomi­do­ro­wy, dopra­wić zupę i goto­wać na wol­nym ogniu przez oko­ło pół godziny.

4. Zupa z fasolą z puszki

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Głów­ną zale­tą faso­li z pusz­ki jest to, że nie trze­ba jej dłu­go moczyć i gotować.

Potrzeb­ne będą: 200 g faso­li z pusz­ki, 120 g ziem­nia­ków, 100 g mar­chew­ki, 50 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 50 g cebu­li, czo­snek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać cebu­lę, mar­chew i czo­snek w blen­de­rze i sma­żyć do mięk­ko­ści na śred­nim ogniu. Zalać wodą, dopro­wa­dzić do wrze­nia i dodać pokro­jo­ne w kost­kę ziem­nia­ki. Po kolej­nych 5 minu­tach dodać faso­lę i połów­ki pomi­do­rów i dusić do miękkości.

5. Zupa fasolowa z wędzonym mięsem

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Szyn­kę moż­na zastą­pić kur­cza­kiem lub innym wędzo­nym mięsem.

Potrzeb­ne będą: 450 g faso­li, 3 litry wody, 800 g wędzo­nej szyn­ki, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, czo­snek i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj faso­lę do mięk­ko­ści. Oddziel­nie zalać 2 litra­mi wody wędzo­ną szyn­kę i goto­wać z zio­ła­mi do sma­ku przez oko­ło godzi­nę na małym ogniu. Cebu­lę i czo­snek posie­kać, pod­sma­żyć i dodać do szyn­ki wraz z faso­lą. Kon­ty­nu­ować goto­wa­nie zupy, aż warzy­wa będą miękkie.

6. Zupa fasolowa z wołowiną

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Dosko­na­ła z grzan­ka­mi lub buł­ką tartą.

Potrzeb­ne będą: 400 g woło­wi­ny, 200 g faso­li, 2 mar­chew­ki, 2 cebu­le, 2 łody­gi pora, 1 pęczek pie­trusz­ki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie : Faso­lę namo­czyć tra­dy­cyj­nie na noc i ugo­to­wać. Woło­wi­nę zalać wodą wraz z poło­wą gru­bo pokro­jo­nych warzyw i goto­wać przez godzi­nę. Ugo­to­wa­ne warzy­wa wyjąć z garn­ka, a z pozo­sta­łych warzyw zro­bić zasmaż­kę. Dodać ją do mię­sa wraz z faso­lą, dopra­wić zupę, goto­wać na wol­nym ogniu przez 7–10 minut, a przed poda­niem dodać posie­ka­ną natkę pietruszki.

7. Zupa fasolowa z wieprzowiną

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Zale­ca­my żeber­ka wie­przo­we, aby bulion był bogaty.

Potrzeb­ne będą: 400 g żebe­rek wie­przo­wych, 300 g faso­li, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, 1 pomi­dor, 1 papry­ka, 2 ziem­nia­ki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie : Namocz faso­lę na noc i gotuj przez godzi­nę. Oddzie­lić żeber­ka i lek­ko pod­sma­żyć na patel­ni, a następ­nie zalać 1,5 litra wrzą­cej wody i goto­wać przez kolej­ną godzi­nę. Drob­no posie­kaj cebu­lę, mar­chew­kę, papry­kę i pomi­do­ry i pod­smaż je razem.

Do wywa­ru wło­żyć ziem­nia­ki i poło­wę faso­li, goto­wać przez 10 minut i dodać pie­czeń. Osob­no posie­kać pozo­sta­łą faso­lę blen­de­rem i dodać do zupy dla uzy­ska­nia odpo­wied­niej kon­sy­sten­cji. Dopra­wić i dusić wszyst­ko razem jesz­cze przez chwi­lę – to wszystko!

8. Zupa fasolowa z kaszą gryczaną

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Nie jest to naj­bar­dziej banal­ne połą­cze­nie, ale gorą­co pole­ca­my spróbować!

Będziesz potrze­bo­wać: 2 litry wody, 60 g kaszy gry­cza­nej, 250 g ziem­nia­ków, 80 g mar­chwi, 80 g cebu­li, 50 g wędzo­ne­go bocz­ku, 180 g faso­li z pusz­ki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no posie­kaj cebu­lę i boczek, zetrzyj mar­chew­kę na tar­ce i wymie­szaj. Umieść kost­ki ziem­nia­cza­ne, faso­lę i kaszę gry­cza­ną w ron­dlu, zalej wodą i gotuj przez 20 minut. Po tym cza­sie dodać warzy­wa z patel­ni, goto­wać kolej­ne 10 minut i dopra­wić zupę.

9. Zupa fasolowa z klopsikami

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Pysz­na i bar­dzo łatwa w przygotowaniu.

Potrzeb­ne będą: 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 2 litry wody, 1 pomi­dor, 1 cuki­nia, 200 g mie­lo­ne­go mię­sa, 400 g faso­li z pusz­ki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szaj mię­so mie­lo­ne z przy­pra­wa­mi i ufor­muj małe klop­si­ki. Cuki­nię drob­no posie­kać, mar­chew­kę zetrzeć na gru­bej tar­ce i lek­ko pod­sma­żyć. Dodać drob­no pokro­jo­ne­go pomi­do­ra bez skór­ki. Wrzuć całą cebu­lę i klop­si­ki do wrzą­cej wody. Gdy się ugo­tu­ją, dodać pie­czeń i faso­lę, dopra­wić zupę i goto­wać jesz­cze przez 2–3 minuty.

10. Zupa z mięsem mielonym i czerwoną fasolą

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Na tyle gęsta i tre­ści­wa, że przy­po­mi­na danie główne.

Potrzeb­ne będą: 400 g mię­sa mie­lo­ne­go, 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 2 łody­gi sele­ra nacio­we­go, 1 papry­ka, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 200 g prze­cie­ru pomi­do­ro­we­go, czo­snek, przy­pra­wy i zioła.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­smaż mię­so mie­lo­ne na patel­ni i dodaj do nie­go drob­no posie­ka­ne warzy­wa i czo­snek. Ziem­nia­ki pokro­ić osob­no w kost­kę i wrzu­cić na patel­nię z faso­lą. Wszyst­ko zalać prze­cie­rem pomi­do­ro­wym, dodać pie­czeń i przy­pra­wy, w razie potrze­by dodać tro­chę wody i goto­wać zupę, aż będzie gotowa.

11. Zupa fasolowa z bakłażanem

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Bakła­żan nie jest tak czę­sto spo­ty­ka­ny w zupach i na próżno.

Potrzeb­ne będą: 500 g żebe­rek wie­przo­wych, 100 g faso­li, 200 g bakła­ża­na, 300 g pomi­do­rów, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, 1 papry­ka, 2 litry wody, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Namocz faso­lę i gotuj do poło­wy. Oddziel­nie goto­wać bulion na żeber­kach przez godzi­nę, dodać faso­lę i goto­wać przez kolej­ne 20 minut pod przy­kry­ciem. Drob­no posie­kać bakła­ża­ny i papry­kę, posie­kać cebu­lę i zetrzeć mar­chew­kę. Pod­sma­żyć warzy­wa, wymie­szać ze star­ty­mi pomi­do­ra­mi, pod­du­sić i dodać do zupy. Dopra­wić i dusić jesz­cze przez kil­ka minut, a następ­nie odstawić.

12. Zupa fasolowa z grzybami

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Bar­dzo pro­sty prze­pis z mini­mal­ną ilo­ścią składników.

Potrzeb­ne będą: 500 g faso­li z pusz­ki, 150 g pie­cza­rek, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, czo­snek, 3 łyż­ki mąki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kaj mar­chew­kę, pie­czar­ki i cebu­lę i pod­smaż je razem na zło­ty kolor. Dodać mąkę i sma­żyć jesz­cze przez oko­ło 4 minu­ty. Zalać pie­czeń wrzą­cą wodą, dodać faso­lę, czo­snek i przy­pra­wy i goto­wać przez 15 minut do mięk­ko­ści. Przed poda­niem odsta­wić zupę do zaparzenia.

13. Zupa fasolowa z kiszoną kapustą

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Ory­gi­nal­ne węgier­skie danie dla całej rodzi­ny. Koniecz­nie dodaj czer­wo­ną paprykę!

Potrzeb­ne będą: 500 g kiszo­nej kapu­sty, 300 g faso­li, 100 ml ole­ju roślin­ne­go, 2 łyż­ki mąki, 1 cebu­la, czo­snek i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wcze­śniej namocz i ugo­tuj faso­lę. Zalej kapu­stę 1 litrem wody i gotuj przez oko­ło 20 minut od zago­to­wa­nia. Cebu­lę posie­kać w blen­de­rze, pod­sma­żyć na dużej ilo­ści ole­ju, dodać mąkę i papry­kę. Aro­ma­tycz­ną zasmaż­kę natych­miast dodać do kapu­sty i dodać ugo­to­wa­ną faso­lę, przy­pra­wy i posie­ka­ny czo­snek. Po ugo­to­wa­niu zupa jest gotowa.

14. Zupa fasolowa z kalafiorem

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Spodo­ba się nawet wybred­nym dzieciom.

Potrzeb­ne będą: 1 filet z kur­cza­ka, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, 1 pusz­ka faso­li z pusz­ki, 1 kala­fior, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Kur­cza­ka pokro­ić na małe kawał­ki, cebu­lę i mar­chew­kę posie­kać i razem pod­sma­żyć. Dopra­wić pie­czeń, wło­żyć do ron­dla i zalać 1,5 litra wody. Po 20 minu­tach dodaj różycz­ki kala­fio­ra, a gdy zmięk­ną, dodaj faso­lę. Odsta­wić zupę na chwi­lę pod przykryciem.

15. Zupa fasolowa z kaszą bulgur

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Możesz wziąć dowol­ny bulion warzyw­ny, mię­sny lub grzybowy.

Potrzeb­ne będą: 1,5 litra bulio­nu, 0,5 szklan­ki bul­gu­ru, 300 g faso­li z pusz­ki, 450 g pomi­do­rów we wła­snym soku, 2 mar­chew­ki, 1 cebu­la, przy­pra­wy, czosnek.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no posie­kać cebu­lę, czo­snek i mar­chew i natych­miast pod­sma­żyć je w ron­dlu, aż cebu­la sta­nie się prze­zro­czy­sta. Dodać pomi­do­ry, wymie­szać i dusić przez oko­ło 5 minut. Wlać gorą­cy bulion do garn­ka, dodać faso­lę, wsy­pać bul­gur i goto­wać pod przy­kry­ciem, aż kasza się ugotuje.

16. Zupa fasolowa z dynią

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Dosko­na­le wie­my, czym Cię zaskoczyć!

Będziesz potrze­bo­wać: 500 g dyni, 1 szklan­ka faso­li, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, 300 g pomi­do­rów we wła­snym soku, przyprawy.

Goto­wa­nie : Ugo­tuj wcze­śniej faso­lę i zacho­waj 1 litr bulio­nu zamiast wywa­ru. Pokrój dynię w śred­nią kost­kę i drob­no posie­kaj cebu­lę i mar­chew­kę. Smaż wszyst­ko razem przez kil­ka minut, dodaj pomi­do­ry, wymie­szaj i zalej bulio­nem. Dopra­wić zupę i goto­wać na małym ogniu, aż dynia będzie mięk­ka. Pod koniec dodać faso­lę i przy­pra­wy i dusić jesz­cze przez kil­ka minut.

17. Zupa fasolowa z piklami

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Ory­gi­nal­na odmia­na obfi­te­go rassolnika.

Potrzeb­ne będą: 150 g faso­li, 3 ziem­nia­ki, 4 ogór­ki kiszo­ne, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 2 litry wody, po 1 łyżecz­ce kur­ku­my i papry­ki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj faso­lę do poło­wy, posie­kaj cebu­lę i ziem­nia­ki loso­wo, dodaj do faso­li i dodaj wię­cej wody. Stop­nio­wo doda­wać star­tą mar­chew­kę. Gdy ziem­nia­ki i faso­la będą pra­wie goto­we, wrzu­cić do garn­ka star­te ogór­ki, dopra­wić zupę i goto­wać przez kolej­ne 10–15 minut.

18. Zupa z fasolki szparagowej z ryżem

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Pro­sty prze­pis na wio­sen­ną i let­nią zupę na każ­dy dzień.

Potrzeb­ne będą: 1,7 litra bulio­nu, 1/4 szklan­ki ryżu, 0,5 szklan­ki fasol­ki szpa­ra­go­wej, 1 mar­chew­ka, 1 pomi­dor, 1 cebu­la, 1 cuki­nia, pół papry­ki, 1 pęczek zie­lo­nej cebu­li, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Dowol­nie posie­kać wszyst­kie warzy­wa i dusić je przez oko­ło 15 minut. Dodać fasol­kę szpa­ra­go­wą, zalać wodą, dopro­wa­dzić do wrze­nia i dodać ryż. Pozo­sta­wić na śred­nim ogniu, aż kasza będzie goto­wa, dopra­wić i posy­pać posie­ka­ną zie­lo­ną cebulką.

19. Zupa jarzynowa z fasolką szparagową

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Kolej­ny chu­dy prze­pis, tym razem z zie­lo­ną fasol­ką szparagową.

Potrzeb­ne będą: 200 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 2 ziem­nia­ki, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 1 papry­ka, 1 cuki­nia, 700 ml wody, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ziem­nia­ki pokro­ić w słom­kę, mar­chew zetrzeć na tar­ce, cebu­lę drob­no posie­kać, a papry­kę i cuki­nię pokro­ić w kost­kę. Wło­żyć ziem­nia­ki, cebu­lę i mar­chew do ron­dla, zalać wodą i goto­wać przez 7 minut od momen­tu wrze­nia. Dodaj faso­lę, a po kolej­nych 5 minu­tach dodaj resz­tę warzyw i przy­praw. Trzy­maj zupę na śred­nim ogniu jesz­cze przez chwilę.

20. Zupa z fasolki szparagowej z pomidorami

Фасолевый суп - 20 быстрых и вкусных рецептов

Każ­de mię­so się nada – od kur­cza­ka po wieprzowinę.

Będziesz potrze­bo­wać: 150 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 300 g mię­sa, 2 litry wody, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 1 pomi­dor, 3 ziem­nia­ki, zio­ła, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Mię­so pokro­ić na por­cje, zalać wodą i goto­wać do mięk­ko­ści. Mar­chew­kę zetrzeć na gru­bej tar­ce, posie­kać cebu­lę i pomi­do­ra i dusić wszyst­ko razem przez oko­ło 7 minut. Ziem­nia­ki pokro­ić w śred­nią kost­kę i dodać do bulio­nu. Po 10 minu­tach dodać fasol­kę szpa­ra­go­wą i sma­żo­ne mię­so, a po kolej­nych 10 minu­tach dodać przy­pra­wy i posie­ka­ne zioła.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

dziewiętnaście − siedemnaście =