Sałatka z tuńczykiem w puszce – 12 pysznych przepisów na gotowanie

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

Pusz­ka tuń­czy­ka w pusz­ce to świet­na baza do nie­skoń­czo­nej ilo­ści sała­tek na całym świe­cie. Oto 12 łatwych i pysz­nych przepisów!

1. Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

Tak pysz­na i nie­skom­pli­ko­wa­na sałat­ka, że będziesz chciał ją robić w kółko.

Będziesz potrze­bo­wać: 2 pusz­ki tuń­czy­ka w ole­ju, 1 pęczek zie­lo­nej cebu­li, 2–3 ogór­ki kiszo­ne, 4 jaj­ka na twar­do, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy z pusz­ki, 120 g twar­de­go sera i majo­nez do dressingu.

Przy­go­to­wa­nie: Otwo­rzyć pusz­kę tuń­czy­ka w ole­ju, usu­nąć pest­ki i przy­pra­wy, odsą­czyć część pły­nu. Roz­gnieść widel­cem. Posma­ro­wać duże okrą­głe naczy­nie odro­bi­ną majo­ne­zu, uło­żyć rybę, spłasz­czyć i ponow­nie posma­ro­wać majo­ne­zem. Posy­pać posie­ka­ną zie­lo­ną cebul­ką, drob­no posie­ka­nym ogór­kiem kiszo­nym, przy­kryć majo­ne­zem. Kolej­na war­stwa – gru­bo star­te jaj­ka, majo­nez, następ­nie kuku­ry­dza i majo­nez. Posy­pać wierzch i boki sałat­ki drob­no star­tym serem.

2. Sałatka z tuńczyka z awokado

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

Ta sałat­ka jest popu­lar­na w Niem­czech wśród hostess, któ­re uwiel­bia­ją smacz­ne i zdro­we jedze­nie. W koń­cu awo­ka­do to uzna­ny na całym świe­cie superfood.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pusz­ka tuń­czy­ka z pusz­ki, 1 duże awo­ka­do, 1 jaj­ko ugo­to­wa­ne na twar­do, 1 doj­rza­ły pomi­dor, pół cytry­ny, sól i cukier do sma­ku, 1,5 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 ząbek czosn­ku, świe­że zio­ła i 0,25 głów­ki czer­wo­nej cebuli.

Przy­go­to­wa­nie: Do przy­go­to­wa­nia tej sałat­ki potrzeb­na będzie duża miska. Umieść w niej pokro­jo­ne w kost­kę jaj­ka, awo­ka­do i pomi­do­ra. W to samo miej­sce wsyp posie­ka­ne zio­ła, czo­snek i cebu­lę. Dodaj roz­gnie­cio­ny widel­cem filet z tuń­czy­ka bez kości. Dopraw solą, cukrem i ole­jem roślin­nym, skrop świe­żo wyci­śnię­tym sokiem z cytry­ny, uwa­ża­jąc tyl­ko, aby gorz­kie pest­ki cytru­sów nie dosta­ły się do sałat­ki, i wymieszaj.

3. Sałatka z tuńczykiem “Riviera”

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

Tuń­czyk z pusz­ki wspa­nia­le łączy się z soczy­stą mary­no­wa­ną cebu­lą i świe­żym ogórkiem.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka tuń­czy­ka w ole­ju, 2 świe­że ogór­ki, 2 duże jaj­ka ugo­to­wa­ne na twar­do, 1 duża cebu­la, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy, świe­że zio­ła i majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, zalać wrząt­kiem, dodać sól, cukier i ocet. Pozo­sta­wić do mary­no­wa­nia, aż płyn cał­ko­wi­cie osty­gnie. Następ­nie odce­dzić wodę i dobrze wyci­snąć cebu­lę. Filet z tuń­czy­ka roz­gnieść widel­cem, dodać do nie­go kuku­ry­dzę bez zale­wy, mary­no­wa­ną cebu­lę, pokro­jo­ny w kost­kę ogó­rek, star­te jaj­ka. Sól i pieprz do sma­ku i ubrać z majo­ne­zem. Uło­żyć na tale­rzu w for­mie szkieł­ka, przy­kryć cien­ko pokro­jo­ny­mi krąż­ka­mi dru­gie­go ogór­ka, ude­ko­ro­wać ziołami.

4. Sałatka z tuńczykiem “Nowy Rok”

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

Zwy­kle ta sałat­ka z tuń­czy­kiem i goto­wa­nym ryżem jest przy­go­to­wy­wa­na na świę­ta nowo­rocz­ne, ale to nie zna­czy, że nie moż­na jej przy­go­to­wać tak po pro­stu, bez okazji!

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pusz­ka tuń­czy­ka w ole­ju, 1 mała cebu­la, 3 ogór­ki kiszo­ne, 1 ugo­to­wa­na mar­chew­ka, 4 jaj­ka ugo­to­wa­ne do per­fek­cji, majo­nez i zio­ła, 100 g ugo­to­wa­ne­go ryżu.

Przy­go­to­wa­nie: Pierw­szą war­stwą tej wspa­nia­łej sałat­ki jest zawsze ryż, a następ­nie moż­na zmie­niać pro­duk­ty według wła­sne­go uzna­nia. Naj­le­piej jed­nak, jeśli dru­gą war­stwę sta­no­wi ryba. Filet z tuń­czy­ka pokro­ić na kawał­ki, roz­ło­żyć na war­stwie ryżu posma­ro­wa­nej majo­ne­zem, ponow­nie posma­ro­wać sosem. Trze­cia war­stwa – mary­no­wa­na cebu­la i majo­nez, czwar­ta – ogór­ki kiszo­ne, pokro­jo­ne w cien­kie słom­ki, majo­nez. Żółt­ko, majo­nez, star­ta mar­chew­ka, majo­nez. Posy­pać wierzch i boki cia­sta drob­no star­tym biał­kiem jaja. Z gałą­zek zie­le­ni zro­bić wie­niec, z oli­wek, zia­ren gra­na­tu i ufor­mo­wa­nych kawał­ków warzyw zro­bić bomb­ki choinkowe.

5. Sałatka z tuńczykiem “Bean”

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

Ta sałat­ka pomo­że ci, gdy potrze­bu­jesz gęste­go lun­chu lub kola­cji. Faso­la i ryba w jej skła­dzie są bar­dzo odżyw­czy­mi składnikami.

Będziesz potrzeb ować: 1 peł­na fili­żan­ka ugo­to­wa­nej faso­li, 1 duża pusz­ka tuń­czy­ka z pusz­ki we wła­snym soku, 1 łyż­ka soku z cytry­ny, 1,5 łyż­ki octu jabł­ko­we­go, 2 łyż­ki ole­ju kuku­ry­dzia­ne­go, 1 czer­wo­na cebu­la, garść pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, pęczek świe­żej pie­trusz­ki, po 0,5 łyżecz­ki soli, cukru i szczyp­ty mie­lo­ne­go pie­przu do aro­ma­tycz­ne­go dressingu.

Przy­go­to­wa­nie: Przy­go­tuj mary­na­tę z ole­ju, soku z cytry­ny, pie­przu, soli, cukru i octu, po pro­stu mie­sza­jąc wszyst­kie powyż­sze skład­ni­ki w dużej misce. Wlej pokro­jo­ną cebu­lę do dres­sin­gu. W misce wymie­szać pokro­jo­ne file­ty ryb­ne, połów­ki pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, posie­ka­ne zio­ła, ostu­dzo­ną faso­lę i mary­no­wa­ną cebu­lę z dressingiem.

6. Przytulna sałatka na wieczór

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

Ta sałat­ka z tuń­czy­kiem na pew­no nie umknie uwa­dze pod­czas kola­cji przy świe­cach. Obfi­ta, a jed­no­cze­śnie lek­ka i chrupiąca.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pusz­ka tuń­czy­ka we wła­snym soku, 0,5 widel­ca kapu­sty pekiń­skiej, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy, 2 pomi­do­ry, 1 świe­ży ogó­rek, 1 ser topio­ny, 4 łyż­ki ole­ju kuku­ry­dzia­ne­go, 1 łyż­ka soku z cytry­ny lub octu jabł­ko­we­go, pęczek świe­żej zieleniny.

Przy­go­to­wa­nie: Pokrój zie­lo­ną część liści kapu­sty pekiń­skiej w cien­kie paski. Ułóż je na tale­rzu – będzie to pierw­sza war­stwa sałat­ki. Następ­nie roz­łóż kuku­ry­dzę z pusz­ki, roz­gnie­cio­ne­go widel­cem tuń­czy­ka i pokro­jo­ne­go w pla­ster­ki ogór­ka. Teraz kolej na pokro­jo­ne w kost­kę pomi­do­ry bez skór­ki i pestek. Posyp posie­ka­ny­mi zio­ła­mi. Polej sałat­kę dres­sin­giem z masła, soku z cytry­ny i soli.

7. Sałatka z tuńczyka z pikantnym dressingiem

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

Jeśli pil­nu­jesz swo­jej wagi, ta sałat­ka z pew­no­ścią przy­pad­nie Ci do gustu, ponie­waż trud­no nazwać ją kalo­rycz­ną. Ale jest pysz­na i dosko­na­le tłu­mi uczu­cie głodu!

Będziesz potrze­bo­wać:
Do sałat­ki: 0,5 pusz­ki tuń­czy­ka we wła­snym soku, 1 pęczek sałat­ki z ruko­li, 2 jaj­ka na twar­do, 2 pomi­do­ry.
Na dres­sing: 0,5 opa­ko­wa­nia sera topio­ne­go, 1 łyż­ka nisko­tłusz­czo­wej kwa­śnej śmie­ta­ny, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 mały ząbek czosn­ku, 1 żółt­ko jaj­ka (ugo­to­wa­ne), szczyp­ta soli morskiej.

Przy­go­to­wa­nie: Naj­pierw przy­go­to­wać dres­sing, w tym celu ubić żółt­ko widel­cem ze śmie­ta­ną i roz­to­pio­nym serem. Dodać bar­dzo drob­no posie­ka­ny czo­snek. Wlać kil­ka łyżek pły­nu z pusz­ki tuń­czy­ka, aby dres­sing stał się rzad­szy. Dosto­so­wać smak, doda­jąc sól mor­ską i przyprawy.

Teraz zaj­mij się samą sałat­ką. Roze­rwij liście sała­ty ręka­mi, ale możesz zosta­wić je w cało­ści. Pokrój pomi­do­ry w kost­kę, dodaj star­te biał­ka jaj. Polej dres­sin­giem i wymie­szaj. Ude­ko­ruj star­tym żółt­kiem i kawał­ka­mi file­ta z tuńczyka.

8. Sałatka z tuńczykiem i serem mozzarella

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

Sałat­ka z file­tów tuń­czy­ka z pusz­ki i małych kostek sera moz­za­rel­la może być poda­wa­na osob­no lub roz­sma­ro­wa­na na kanap­kach. Tak czy ina­czej, będzie bar­dzo apetyczna!

Będziesz potrze­bo­wać:
Na sałat­kę: 1 pęczek liści sała­ty, 2 śred­nie pomi­do­ry, 120 g sera moz­za­rel­la, 1 pusz­ka tuń­czy­ka we wła­snym soku, 5 gałą­zek szczy­pior­ku, kil­ka gałą­zek natki pie­trusz­ki.
Dres­sing: 0,5 łyż­ki octu bal­sa­micz­ne­go, 2,5 łyż­ki nie­ra­fi­no­wa­nej oli­wy z oli­wek, 0,5 łyżecz­ki musz­tar­dy, 1 ząbek czosnku.

Przy­go­to­wa­nie: Ubić skład­ni­ki dres­sin­gu za pomo­cą blen­de­ra, aby uzy­skać aro­ma­tycz­ną emul­sję. W razie potrze­by moż­na dopra­wić solą i przy­pra­wa­mi do sma­ku. Naczy­nie wyło­żyć liść­mi sała­ty, uło­żyć małe kawał­ki tuń­czy­ka, posy­pać posie­ka­nym szczy­pior­kiem. Następ­nie uło­żyć pokro­jo­ne w kost­kę pomi­do­ry i star­tą moz­za­rel­lę. Sałat­kę polać rów­no­mier­nie emul­sją dres­sin­gu i posy­pać natką pietruszki.

9. Sałatka warzywna z tuńczykiem

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

To nie jest zwy­kła sałat­ka, może stać się peł­no­war­to­ścio­wą kola­cją i ulu­bio­nym posił­kiem zwo­len­ni­ków zbi­lan­so­wa­nej diety.

Będziesz potrze­bo­wać:
Do sałat­ki: 2 ugo­to­wa­ne ziem­nia­ki, 2 pomi­do­ry, 1 słod­ka papry­ka, 1 pusz­ka tuń­czy­ka w ole­ju, 1 świe­ży ogó­rek, 1 jaj­ko ugo­to­wa­ne na twar­do, 0,5 ogór­ka kiszo­ne­go, 10 oli­wek bez pestek.
Dres­sing: 3,5 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka octu ryżo­we­go, 1 łyżecz­ka cukru, 1,25 łyżecz­ki soli, 0,25 łyżecz­ki wasa­bi lub musztardy.

Przy­go­to­wa­nie: Ziem­nia­ki obrać, pokro­ić w cien­kie krąż­ki, uło­żyć pierw­szą war­stwę na tale­rzu, poso­lić i popie­przyć. Na brze­gach uło­żyć pla­ster­ki pomi­do­ra. Na wierz­chu ziem­nia­ków roz­ło­żyć kost­ki świe­że­go ogór­ka, moż­na pokro­ić w cien­kie słom­ki. Następ­nie war­stwa tuń­czy­ka roz­gnie­cio­ne­go widel­cem i drob­no posie­ka­ne­go ogór­ka kiszo­ne­go. Sałat­kę posy­pać oliw­ka­mi i polać dres­sin­giem. Aby przy­go­to­wać dres­sing, dokład­nie wymie­szaj skład­ni­ki wymie­nio­ne w prze­pi­sie. Ułóż pla­ster­ki lub kół­ka jaj­ka na twar­do i podawaj.

10. Sałatka z tuńczykiem i zielonym groszkiem

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

Bar­dzo łatwa w przy­go­to­wa­niu sałat­ka. Moż­na ją poda­wać w tar­ta­let­kach z cia­sta pia­sko­we­go, ude­ko­ro­wa­nych ziar­na­mi granatu.

Potrzeb­ne będą: 0,25 pusz­ki zie­lo­ne­go grosz­ku, 1 ogó­rek kiszo­ny, 2 goto­wa­ne jaj­ka, 1 mała pusz­ka tuń­czy­ka w sosie wła­snym, 2 zie­lo­ne cebul­ki, majo­nez “pro­wan­sal­ski”, garść zia­ren granatu.

Przy­go­to­wa­nie: Tuń­czy­ka oczy­ścić ze skó­ry i ości, ugnieść widel­cem tak, aby wyczuć kawał­ki ryby. Ogór­ka obrać i pokro­ić w drob­ną kost­kę. Wymie­szać z tuń­czy­kiem, zie­lo­nym grosz­kiem, star­tym jaj­kiem. Zapra­wić majo­ne­zem. Roz­ło­żyć na tar­ta­let­kach, posy­pać posie­ka­ną zie­lo­ną cebul­ką i ziar­na­mi granatu.

11. Sałatka z tuńczyka “hiszpańska”

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

Mówi się, że jest to sałat­ka ser­wo­wa­na w restau­ra­cjach w Hisz­pa­nii, a miej­sco­wi i tury­ści ją uwiel­bia­ją. Dla­cze­go nie zro­bić tej sałat­ki ryb­nej w domu?

Będziesz potrze­bo­wać:
Do sałat­ki: 1 pusz­ka tuń­czy­ka we wła­snym soku, 1 cebu­la, 1 ogó­rek, 5 gałą­zek szczy­pior­ku, 3 gałąz­ki zie­lo­nej bazy­lii.
Do nadzie­nia: 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 0,25 łyżecz­ki soli, mie­szan­ka ore­ga­no i pie­przu (drob­no zmielona).

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, zama­ry­no­wać we wrzą­cej wodzie z octem, solą i cukrem. Ocet moż­na zastą­pić sokiem z cytry­ny. Odcze­kać oko­ło dzie­się­ciu minut, następ­nie odsą­czyć w dursz­la­ku i wyci­snąć ręka­mi. Do cebu­li dodać roz­gnie­cio­ny widel­cem filet z tuń­czy­ka, pokro­jo­ny w kost­kę ogó­rek bez skó­ry i posie­ka­ne zio­ła. Wymie­szać i polać dres­sin­giem z powyż­szych składników.

12. Sałatka z tuńczykiem “Posejdon”

Салат с консервированным тунцом - 12 вкусных рецептов приготовления

Wspa­nia­ła sałat­ka, któ­rej smak doce­nią nawet naj­bar­dziej wyma­ga­ją­cy smakosze!

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka tuń­czy­ka w ole­ju, kil­ka ugo­to­wa­nych jajek, 1 twar­de jabł­ko kwa­śnych odmian, 120 g sera, 1 bia­ła lub czer­wo­na cebu­la, sos z 220 ml majo­ne­zu i 80 ml nisko­tłusz­czo­wej kwa­śnej śmie­ta­ny, jago­dy żura­wi­ny i obra­ne kre­wet­ki do dekoracji.

Przy­go­to­wa­nie: Filet z tuń­czy­ka z pusz­ki roz­gnieść widel­cem, dodać tro­chę majo­ne­zu i kwa­śnej śmie­ta­ny, wymie­szać. Uło­żyć pierw­szą war­stwę na tale­rzu. Cebu­lę pokro­ić w drob­ną kost­kę, zalać wrząt­kiem na oko­ło dzie­sięć minut, aby usu­nąć gorycz. Następ­nie wyci­snąć i roz­pro­wa­dzić na rybach, posma­ro­wać sosem majo­ne­zo­wo-śmie­ta­no­wym. Trze­cia war­stwa – gru­bo star­te jaj­ka, ponow­nie sos. Tar­te jabł­ko, sos. Posy­pać sałat­kę ze wszyst­kich stron tar­tym serem i ude­ko­ro­wać żura­wi­ną. Gotowe!

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

9 − trzy =