Produkty sezonowe to najlepsze rozwiązanie w kuchni. I nie ma znaczenia, czy jest to menu restauracyjne, czy codzienna domowa dieta. Oferujemy wybór 20 przepisów na pyszne zimowe dania!
- 1. Piernik miodowy
- 2. Gulasz węgierski
- 3. Koreańska sałatka z kapustą i burakami
- 4. Udka z kurczaka z pomarańczami i miodem
- 5. Ciasteczka imbirowe
- 6. Zupa puree z dyni i soczewicy
- 7. Sałatka witaminowa z kalarepą i daikonem
- 8. Ciasto z mandarynkami na kwaśnej śmietanie
- 9. Zimowa sałatka warzywna
- 10. Pieczona rzepa
- 11) Chowder amerykański
- 12. Przyprawiona babeczka z suszonymi owocami
- 13. Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
- 14. Topinamburowe draaniki
- 15. Zapiekanka z batatów
- 16. Ciasto marchewkowe
- 17. Muffinki dyniowe
- 18. Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą
- 19. Sałatka z ziemniakami i groszkiem konserwowym
- 20. Wieprzowina z imbirem i sosem sojowym
1. Piernik miodowy
Z tego ciasta powstają piernikowe ludziki, które następnie można pomalować lukrem.
Potrzebne będą: 2 jajka, 400 g mąki pszennej, 150 g cukru, 100 g masła, 80 g miodu, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 szczypta soli.
Przygotowanie: Wymieszaj miód, jajka i cukier, dodaj masło i podgrzej na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy pojawią się bąbelki, zdjąć mieszaninę z ognia, dodać sodę oczyszczoną, pozostawić do wyrośnięcia i ostudzić w misce z lodowatą wodą.
Stopniowo dodawać mąkę i sól, zagnieść ciasto i pozostawić je w folii spożywczej w lodówce na 1–2 godziny, a następnie rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć pierniki. Piec w piekarniku przez 12–15 minut w temperaturze 180 stopni i udekorować według uznania.
2. Gulasz węgierski
Klasyczny węgierski gulasz okazuje się bardzo obfity, idealny na zimę.
Będziesz potrzebować: 500 g wołowiny, 1 papryka, 500 g ziemniaków, 2 cebule, 2 marchewki, 2 łyżki sosu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka papryki, 1 litr wody, przyprawy.
Przygotowanie: Cebulędrobno posiekać, podsmażyć na brązowy kolor, dodać paprykę i wszystkie przyprawy i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać mięso pokrojone w paski i smażyć na złoty kolor. Dodać sos pomidorowy, trochę wody i dusić wołowinę przez 2–2,5 godziny na małym ogniu, dodając więcej wody.
Dodać pokrojone ziemniaki i marchewkę i dusić przez kolejne 10 minut. Dodać paprykę i wodę, doprowadzić do wrzenia, dusić przez kolejne 15 minut, dodać czosnek i odstawić gulasz pod przykryciem.
3. Koreańska sałatka z kapustą i burakami
Niedrogie warzywa i pyszne pikantne danie – w sam raz na zimowe wieczory.
Będziesz potrzebować: 200 g kapusty, 200 g buraków, 200 g marchwi, 150 g cebuli, 50 ml oleju roślinnego, 2 ząbki czosnku, 1,5 łyżki octu, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżka cukru, 0,5 łyżeczki papryczki chili, sól, przyprawy.
Przygotowanie: Drobno pokroić wszystkie warzywa w słupki i posiekać czosnek. Cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor i dodać do reszty warzyw razem z olejem. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać sałatkę i pozostawić do zaparzenia.
4. Udka z kurczaka z pomarańczami i miodem
W tej samej marynacie można przygotować dowolne inne części kurczaka.
Potrzebne będą: 700 g udek z kurczaka, 1 pomarańcza, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 1 cebula, 0,5 łyżeczki oregano, bazylii, kminu rzymskiego i innych przypraw do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 garść oliwek.
Przygotowanie: Wymieszać skórkę i sok z pomarańczy, miód, zmiażdżony czosnek, oliwę i wszystkie przyprawy. Marynować udka kurczaka w tej mieszance przez co najmniej 1 godzinę. Umieść kurczaka z marynatą w formie do pieczenia, dodaj posiekaną cebulę i oliwki. Piec przez 45–50 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
5. Ciasteczka imbirowe
Tarty imbir można zastąpić mielonym imbirem w proszku.
Potrzebne będą: 200 g mąki, 1 jajko, 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g masła, 2,5 łyżeczki startego imbiru, 1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżeczki miodu, 0,5 łyżeczki mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego kardamonu.
Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i miód, a następnie wszystkie suche składniki i imbir. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie cienko rozwałkować, wyciąć ciasteczka i piec 7–8 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
6. Zupa puree z dyni i soczewicy
Gotową zupę zalecamy podawać z domową bułką tartą.
Potrzebne będą: 1 szklanka czerwonej soczewicy, 200 g dyni, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 litr bulionu, 2 cm imbiru, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Posiekaj cebulę, czosnek i imbir. Smażyć przez kilka minut, aż staną się przezroczyste, dodać drobno pokrojoną dynię i opłukaną soczewicę, wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować zupę, aż soczewica będzie ugotowana przez 15–20 minut, posiekać blenderem i doprawić.
7. Sałatka witaminowa z kalarepą i daikonem
Świetna sałatka witaminowa, która sprawdzi się również podczas odchudzania.
Potrzebne będą: 2 kawałki kalarepy, 1 zielone jabłko, 1 ogórek, 1 marchewka, 1 daikon, 1 słodka papryka, po 1 pęczku kopru i pietruszki, 2 łyżki chrzanu, 300 ml kwaśnej śmietany, przyprawy.
Przygotowanie: Pokroić wszystkie składniki w cienkie paski i posiekać warzywa. Przybrać sałatkę mieszanką kwaśnej śmietany i chrzanu z przyprawami do smaku.
8. Ciasto z mandarynkami na kwaśnej śmietanie
Do tego przepisu zalecamy wybór tłustej śmietany – od 20%.
Potrzebne będą: 250 g mąki, 150 g kwaśnej śmietany, 150 g cukru, 50 g masła, 30 g cukru waniliowego, 4 mandarynki, 2 jajka, 1 łyżka zaczynu.
Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać śmietanę i ponownie ubić. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Ciasto wymieszać, wlać do formy, na wierzchu ułożyć plasterki mandarynek, a na nich plasterki masła. Ciasto piec przez 30–40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
9. Zimowa sałatka warzywna
Bardzo obfita sałatka z fasolą i kukurydzą z puszki na szybki posiłek.
Potrzebne będą: 2 pomidory, 1 fioletowa cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 papryka, 1/2 pęczka kolendry, przyprawy, oliwa z oliwek, sok z cytryny.
Przygotowanie: Pokrój warzywa w kostkę i dodaj fasolę i kukurydzę bez płynu. Posiekać kolendrę i doprawić sałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawami do smaku.
10. Pieczona rzepa
Doskonała alternatywa dla zwykłych smażonych ziemniaków – smaczna i oryginalna.
Potrzebne będą: 300 g rzepy, 2 cebule, 1 łyżka oleju roślinnego, sól.
Przygotowanie: Obraną rzepę pokroić w plasterki, a cebulę w piórka. Podsmaż rzepę na oleju do zrumienienia, mieszając. Dodać cebulę i kontynuować smażenie, aż stanie się przezroczysta. Doprawić do smaku solą.
11) Chowder amerykański
Obfita i bogata zupa chowder idealna na zimę.
Potrzebne będą: 800 g udek z kurczaka, 3 ziemniaki, 1 cebula, 1 marchewka, 150 g boczku, 70 g wędzonego kurczaka, 150 ml śmietany, 100 g sera cheddar, 2–2,5 litra wody, przyprawy.
Przygotowanie: Udka z kurczaka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 40 minut i wyjąć kurczaka. Oddzielić mięso od skóry i kości i rozdrobnić. Do gotującego się bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Boczek i wędzonego kurczaka pokroić i podsmażyć na złoty kolor na suchej patelni.
Dodać posiekaną cebulę i marchewkę i smażyć, aż warzywa będą miękkie. Dodać ziemniaki, starty cheddar i gotować przez kolejne 5 minut. Dodać śmietanę i ugotowanego kurczaka, doprowadzić do wrzenia, doprawić i gotować przez kolejne 2–3 minuty.
12. Przyprawiona babeczka z suszonymi owocami
Ta aromatyczna babeczka może być przygotowana dla zabawy, a nawet na Boże Narodzenie lub Sylwestra.
Potrzebne będą: 2 jajka, 150 g cukru, 100 g masła, 120 g mąki, 1 łyżka zaczynu, 2 g cukru waniliowego, 100 g suszonych owoców, 50 g orzechów włoskich, 2 łyżki brandy, 1 łyżka miodu.
Przygotowanie: Suszone owoce zalać gorącą wodą na 15 minut, odcedzić i posiekać, zalać koniakiem i odstawić na kilka godzin. Miękkie masło utrzeć z cukrem i miodem, dodać jajka i ubić mikserem.
Dodać cukier waniliowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto i dodać suszone owoce oraz posiekane orzechy. Wlej ciasto do formy i piecz babeczki przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 170 stopni.
13. Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Okazuje się tak kolorowa, że nawet patrzenie na nią jest przyjemnością.
Będziesz potrzebować: 200 g fioletowej cebuli, po 200 g buraków, dyni i marchwi, po 1 łyżce pestek dyni i słonecznika, 2 gałązki rozmarynu, po 1 łyżce oliwy z oliwek i soku z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Grubo posiekaj wszystkie warzywa, skrop je oliwą i wyślij na pergaminie do piekarnika na około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić warzywa, skropić sokiem z cytryny, doprawić i posypać posiekanymi nasionami rozmarynu.
14. Topinamburowe draaniki
Zamiennik zwykłych draników ziemniaczanych, gdy masz ochotę na coś nowego.
Będziesz potrzebować: 400 g topinamburu, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek zieleniny, 1 jajko, przyprawy, 2 łyżki mąki.
Przygotowanie : Zetrzyj topinambur, posiekaj czosnek i zioła, a następnie wymieszaj wszystkie składniki. Smażyć naleśniki z obu stron do zrumienienia, nakładając je łyżką na patelnię.
15. Zapiekanka z batatów
Prosta, ale bardzo efektowna zapiekanka warzywna ze śmietaną i parmezanem.
Potrzebne będą: 800 g batatów, 25 g masła, 30 ml oleju roślinnego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, przyprawy, 120 ml śmietany, 25 g parmezanu, 3 gałązki pietruszki.
Przygotowanie: Wymieszać roztopione masło z oliwą z oliwek, posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i przyprawami do smaku. Tak przygotowaną mieszanką wysmarować formę do pieczenia. Pokroić bataty w cienkie krążki, wymieszać je z pozostałą oliwą i ułożyć losowo w formie.
Przykryj wszystko folią i piecz przez 45–50 minut w 180 stopniach w piekarniku, następnie zdejmij folię, wlej śmietanę i piecz przez kolejne 20–25 minut. Posypać startym parmezanem, wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut, a pod koniec pieczenia posypać posiekaną natką pietruszki.
16. Ciasto marchewkowe
Proste ciasto, którego przygotowanie zajmuje kilka minut.
Potrzebne będą: 250 g marchwi, 2 jajka, 100 g cukru, 30 g oleju roślinnego, 10 g zaczynu, 80 g mąki, przyprawy.
Przygotowanie: Zetrzyj marchewki na tarce i wymieszaj je z jajkami, olejem i przyprawami. Dodać wszystkie pozostałe składniki i ponownie dokładnie wymieszać. Wlać ciasto do formy i piec przez 30–40 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
17. Muffinki dyniowe
Zimowe wypieki mogą być nie tylko pyszne, ale i całkiem zdrowe.
Potrzebne będą: 300 g dyni, 2 jajka, 150 g cukru, 100 g oleju roślinnego, 1 łyżka zaczynu, 300 g mąki, 75 g orzechów włoskich, cynamon, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować dynię do miękkości i posiekać na puree. Wymieszać z resztą płynnych składników, a następnie dodać przesiane suche składniki. Na koniec dodać posiekane orzechy. Nałożyć ciasto do foremek i piec muffiny w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20–25 minut.
18. Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą
Polska wersja kiszonej kapusty z wędzonym mięsem. Gotowy bigos można posypać ziołami.
Potrzebne będą: 300 g świeżej kapusty, 300 g kiszonej kapusty, 200 g wędzonej kiełbasy, 1 cebula, 1 marchewka, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, przyprawy.
Przygotowanie : Dusić kiszoną kapustę na oleju przez 15–20 minut, dodać startą marchewkę, posiekaną świeżą kapustę i posiekaną cebulę. Wlać 80 ml wody i dusić przez 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i pokrojoną kiełbasę. Dusić bigos przez kolejne 10 minut pod przykryciem.
19. Sałatka z ziemniakami i groszkiem konserwowym
Sałatka na zimę, gdy potrzebujesz czegoś szybkiego i prostego.
Potrzebne będą: 3–4 ziemniaki, 3 ogórki kiszone, 2 jajka, 1/2 fioletowej cebuli, 1 puszka zielonego groszku konserwowego, przyprawy, olej roślinny.
Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki i jajka, aż będą gotowe. Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać groszek konserwowy, doprawić sałatkę i polać olejem.
20. Wieprzowina z imbirem i sosem sojowym
Pikantna kolacja na ciepło dla miłośników kuchni azjatyckiej.
Potrzebne będą: 300 g wieprzowiny, przyprawy, 1 g korzenia imbiru, 20 g zielonej cebuli, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu pomidorowego, olej roślinny.
Przygotowanie : Zetrzeć korzeń imbiru i pokroić zieloną cebulę w 2–3 cm piórka. Pokroić wieprzowinę w paski i smażyć na oleju przez 2–3 minuty. Dodać imbir, przyprawy do smaku i sos pomidorowy. Gotować przez kolejne 5 minut. Dodać sos sojowy, smażyć mieszając przez kolejne 3–4 minuty i posypać ugotowaną wieprzowinę zieloną cebulką.