Zimowe potrawy: 20 wspaniałych przepisów, które zdecydowanie warto przygotować zimą

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Pro­duk­ty sezo­no­we to naj­lep­sze roz­wią­za­nie w kuch­ni. I nie ma zna­cze­nia, czy jest to menu restau­ra­cyj­ne, czy codzien­na domo­wa die­ta. Ofe­ru­je­my wybór 20 prze­pi­sów na pysz­ne zimo­we dania!

1. Piernik miodowy

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Z tego cia­sta powsta­ją pier­ni­ko­we ludzi­ki, któ­re następ­nie moż­na poma­lo­wać lukrem.

Potrzeb­ne będą: 2 jaj­ka, 400 g mąki pszen­nej, 150 g cukru, 100 g masła, 80 g mio­du, 1 łyżecz­ka sody oczysz­czo­nej, 1 szczyp­ta soli.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szaj miód, jaj­ka i cukier, dodaj masło i pod­grzej na śred­nim ogniu, cią­gle mie­sza­jąc. Gdy poja­wią się bąbel­ki, zdjąć mie­sza­ni­nę z ognia, dodać sodę oczysz­czo­ną, pozo­sta­wić do wyro­śnię­cia i ostu­dzić w misce z lodo­wa­tą wodą.

Stop­nio­wo doda­wać mąkę i sól, zagnieść cia­sto i pozo­sta­wić je w folii spo­żyw­czej w lodów­ce na 1–2 godzi­ny, a następ­nie roz­wał­ko­wać na gru­bość 5 mm i wyciąć pier­ni­ki. Piec w pie­kar­ni­ku przez 12–15 minut w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni i ude­ko­ro­wać według uznania.

2. Gulasz węgierski

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Kla­sycz­ny węgier­ski gulasz oka­zu­je się bar­dzo obfi­ty, ide­al­ny na zimę.

Będziesz potrze­bo­wać: 500 g woło­wi­ny, 1 papry­ka, 500 g ziem­nia­ków, 2 cebu­le, 2 mar­chew­ki, 2 łyż­ki sosu pomi­do­ro­we­go, 2 ząb­ki czosn­ku, 1 łyż­ka papry­ki, 1 litr wody, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lędrob­no posie­kać, pod­sma­żyć na brą­zo­wy kolor, dodać papry­kę i wszyst­kie przy­pra­wy i sma­żyć jesz­cze przez 1 minu­tę. Dodać mię­so pokro­jo­ne w paski i sma­żyć na zło­ty kolor. Dodać sos pomi­do­ro­wy, tro­chę wody i dusić woło­wi­nę przez 2–2,5 godzi­ny na małym ogniu, doda­jąc wię­cej wody.

Dodać pokro­jo­ne ziem­nia­ki i mar­chew­kę i dusić przez kolej­ne 10 minut. Dodać papry­kę i wodę, dopro­wa­dzić do wrze­nia, dusić przez kolej­ne 15 minut, dodać czo­snek i odsta­wić gulasz pod przykryciem.

3. Koreańska sałatka z kapustą i burakami

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Nie­dro­gie warzy­wa i pysz­ne pikant­ne danie – w sam raz na zimo­we wieczory.

Będziesz potrze­bo­wać: 200 g kapu­sty, 200 g bura­ków, 200 g mar­chwi, 150 g cebu­li, 50 ml ole­ju roślin­ne­go, 2 ząb­ki czosn­ku, 1,5 łyż­ki octu, 1 łyżecz­ka kolen­dry, 1 łyż­ka cukru, 0,5 łyżecz­ki paprycz­ki chi­li, sól, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no pokro­ić wszyst­kie warzy­wa w słup­ki i posie­kać czo­snek. Cebu­lę pod­sma­żyć na ole­ju na zło­ty kolor i dodać do resz­ty warzyw razem z ole­jem. Dodać wszyst­kie pozo­sta­łe skład­ni­ki, wymie­szać sałat­kę i pozo­sta­wić do zaparzenia.

4. Udka z kurczaka z pomarańczami i miodem

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

W tej samej mary­na­cie moż­na przy­go­to­wać dowol­ne inne czę­ści kurczaka.

Potrzeb­ne będą: 700 g udek z kur­cza­ka, 1 poma­rań­cza, 2 ząb­ki czosn­ku, 2 łyż­ki mio­du, 1 cebu­la, 0,5 łyżecz­ki ore­ga­no, bazy­lii, kmi­nu rzym­skie­go i innych przy­praw do sma­ku, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 garść oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać skór­kę i sok z poma­rań­czy, miód, zmiaż­dżo­ny czo­snek, oli­wę i wszyst­kie przy­pra­wy. Mary­no­wać udka kur­cza­ka w tej mie­szan­ce przez co naj­mniej 1 godzi­nę. Umieść kur­cza­ka z mary­na­tą w for­mie do pie­cze­nia, dodaj posie­ka­ną cebu­lę i oliw­ki. Piec przez 45–50 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stopni.

5. Ciasteczka imbirowe

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Tar­ty imbir moż­na zastą­pić mie­lo­nym imbi­rem w proszku.

Potrzeb­ne będą: 200 g mąki, 1 jaj­ko, 1 szklan­ka cukru, 1 łyżecz­ka prosz­ku do pie­cze­nia, 100 g masła, 2,5 łyżecz­ki star­te­go imbi­ru, 1 łyżecz­ka cyna­mo­nu, 3 łyżecz­ki mio­du, 0,5 łyżecz­ki mie­lo­nych goź­dzi­ków, 1 łyżecz­ka mie­lo­ne­go kardamonu.

Przy­go­to­wa­nie: Mięk­kie masło utrzeć z cukrem. Dodać jaj­ko i miód, a następ­nie wszyst­kie suche skład­ni­ki i imbir. Zagnieść cia­sto, zawi­nąć w folię spo­żyw­czą i wło­żyć do lodów­ki na 2 godzi­ny. Po tym cza­sie cien­ko roz­wał­ko­wać, wyciąć cia­stecz­ka i piec 7–8 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stopni.

6. Zupa puree z dyni i soczewicy

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Goto­wą zupę zale­ca­my poda­wać z domo­wą buł­ką tartą.

Potrzeb­ne będą: 1 szklan­ka czer­wo­nej socze­wi­cy, 200 g dyni, 1 cebu­la, 3 ząb­ki czosn­ku, 1 litr bulio­nu, 2 cm imbi­ru, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kaj cebu­lę, czo­snek i imbir. Sma­żyć przez kil­ka minut, aż sta­ną się prze­zro­czy­ste, dodać drob­no pokro­jo­ną dynię i opłu­ka­ną socze­wi­cę, wlać bulion i dopro­wa­dzić do wrze­nia. Goto­wać zupę, aż socze­wi­ca będzie ugo­to­wa­na przez 15–20 minut, posie­kać blen­de­rem i doprawić.

7. Sałatka witaminowa z kalarepą i daikonem

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Świet­na sałat­ka wita­mi­no­wa, któ­ra spraw­dzi się rów­nież pod­czas odchudzania.

Potrzeb­ne będą: 2 kawał­ki kala­re­py, 1 zie­lo­ne jabł­ko, 1 ogó­rek, 1 mar­chew­ka, 1 daikon, 1 słod­ka papry­ka, po 1 pęcz­ku kopru i pie­trusz­ki, 2 łyż­ki chrza­nu, 300 ml kwa­śnej śmie­ta­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić wszyst­kie skład­ni­ki w cien­kie paski i posie­kać warzy­wa. Przy­brać sałat­kę mie­szan­ką kwa­śnej śmie­ta­ny i chrza­nu z przy­pra­wa­mi do smaku.

8. Ciasto z mandarynkami na kwaśnej śmietanie

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Do tego prze­pi­su zale­ca­my wybór tłu­stej śmie­ta­ny – od 20%.

Potrzeb­ne będą: 250 g mąki, 150 g kwa­śnej śmie­ta­ny, 150 g cukru, 50 g masła, 30 g cukru wani­lio­we­go, 4 man­da­ryn­ki, 2 jaj­ka, 1 łyż­ka zaczynu.

Przy­go­to­wa­nie: Jaj­ka ubić z cukrem na puszy­stą masę, dodać śmie­ta­nę i ponow­nie ubić. Dodać mąkę prze­sia­ną z prosz­kiem do pie­cze­nia i cukrem wani­lio­wym. Cia­sto wymie­szać, wlać do for­my, na wierz­chu uło­żyć pla­ster­ki man­da­ry­nek, a na nich pla­ster­ki masła. Cia­sto piec przez 30–40 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni Celsjusza.

9. Zimowa sałatka warzywna

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Bar­dzo obfi­ta sałat­ka z faso­lą i kuku­ry­dzą z pusz­ki na szyb­ki posiłek.

Potrzeb­ne będą: 2 pomi­do­ry, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy, 1 papry­ka, 1/2 pęcz­ka kolen­dry, przy­pra­wy, oli­wa z oli­wek, sok z cytryny.

Przy­go­to­wa­nie: Pokrój warzy­wa w kost­kę i dodaj faso­lę i kuku­ry­dzę bez pły­nu. Posie­kać kolen­drę i dopra­wić sałat­kę oli­wą z oli­wek, sokiem z cytry­ny i przy­pra­wa­mi do smaku.

10. Pieczona rzepa

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Dosko­na­ła alter­na­ty­wa dla zwy­kłych sma­żo­nych ziem­nia­ków – smacz­na i oryginalna.

Potrzeb­ne będą: 300 g rze­py, 2 cebu­le, 1 łyż­ka ole­ju roślin­ne­go, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Obra­ną rze­pę pokro­ić w pla­ster­ki, a cebu­lę w piór­ka. Pod­smaż rze­pę na ole­ju do zru­mie­nie­nia, mie­sza­jąc. Dodać cebu­lę i kon­ty­nu­ować sma­że­nie, aż sta­nie się prze­zro­czy­sta. Dopra­wić do sma­ku solą.

11) Chowder amerykański

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Obfi­ta i boga­ta zupa chow­der ide­al­na na zimę.

Potrzeb­ne będą: 800 g udek z kur­cza­ka, 3 ziem­nia­ki, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, 150 g bocz­ku, 70 g wędzo­ne­go kur­cza­ka, 150 ml śmie­ta­ny, 100 g sera ched­dar, 2–2,5 litra wody, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Udka z kur­cza­ka zalać wodą, dopro­wa­dzić do wrze­nia, goto­wać przez oko­ło 40 minut i wyjąć kur­cza­ka. Oddzie­lić mię­so od skó­ry i kości i roz­drob­nić. Do gotu­ją­ce­go się bulio­nu wrzu­cić pokro­jo­ne w kost­kę ziem­nia­ki. Boczek i wędzo­ne­go kur­cza­ka pokro­ić i pod­sma­żyć na zło­ty kolor na suchej patelni.

Dodać posie­ka­ną cebu­lę i mar­chew­kę i sma­żyć, aż warzy­wa będą mięk­kie. Dodać ziem­nia­ki, star­ty ched­dar i goto­wać przez kolej­ne 5 minut. Dodać śmie­ta­nę i ugo­to­wa­ne­go kur­cza­ka, dopro­wa­dzić do wrze­nia, dopra­wić i goto­wać przez kolej­ne 2–3 minuty.

12. Przyprawiona babeczka z suszonymi owocami

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Ta aro­ma­tycz­na babecz­ka może być przy­go­to­wa­na dla zaba­wy, a nawet na Boże Naro­dze­nie lub Sylwestra.

Potrzeb­ne będą: 2 jaj­ka, 150 g cukru, 100 g masła, 120 g mąki, 1 łyż­ka zaczy­nu, 2 g cukru wani­lio­we­go, 100 g suszo­nych owo­ców, 50 g orze­chów wło­skich, 2 łyż­ki bran­dy, 1 łyż­ka miodu.

Przy­go­to­wa­nie: Suszo­ne owo­ce zalać gorą­cą wodą na 15 minut, odce­dzić i posie­kać, zalać konia­kiem i odsta­wić na kil­ka godzin. Mięk­kie masło utrzeć z cukrem i mio­dem, dodać jaj­ka i ubić mikserem.

Dodać cukier wani­lio­wy oraz mąkę i pro­szek do pie­cze­nia. Wymie­szać cia­sto i dodać suszo­ne owo­ce oraz posie­ka­ne orze­chy. Wlej cia­sto do for­my i piecz babecz­ki przez 40 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 170 stopni.

13. Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Oka­zu­je się tak kolo­ro­wa, że nawet patrze­nie na nią jest przyjemnością.

Będziesz potrze­bo­wać: 200 g fio­le­to­wej cebu­li, po 200 g bura­ków, dyni i mar­chwi, po 1 łyż­ce pestek dyni i sło­necz­ni­ka, 2 gałąz­ki roz­ma­ry­nu, po 1 łyż­ce oli­wy z oli­wek i soku z cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Gru­bo posie­kaj wszyst­kie warzy­wa, skrop je oli­wą i wyślij na per­ga­mi­nie do pie­kar­ni­ka na oko­ło 40 minut w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni. Ostu­dzić warzy­wa, skro­pić sokiem z cytry­ny, dopra­wić i posy­pać posie­ka­ny­mi nasio­na­mi rozmarynu.

14. Topinamburowe draaniki

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Zamien­nik zwy­kłych dra­ni­ków ziem­nia­cza­nych, gdy masz ocho­tę na coś nowego.

Będziesz potrze­bo­wać: 400 g topi­nam­bu­ru, 2 ząb­ki czosn­ku, 1 pęczek zie­le­ni­ny, 1 jaj­ko, przy­pra­wy, 2 łyż­ki mąki.

Przy­go­to­wa­nie : Zetrzyj topi­nam­bur, posie­kaj czo­snek i zio­ła, a następ­nie wymie­szaj wszyst­kie skład­ni­ki. Sma­żyć nale­śni­ki z obu stron do zru­mie­nie­nia, nakła­da­jąc je łyż­ką na patelnię.

15. Zapiekanka z batatów

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Pro­sta, ale bar­dzo efek­tow­na zapie­kan­ka warzyw­na ze śmie­ta­ną i parmezanem.

Potrzeb­ne będą: 800 g bata­tów, 25 g masła, 30 ml ole­ju roślin­ne­go, 2 ząb­ki czosn­ku, 2 łyżecz­ki ziół pro­wan­sal­skich, przy­pra­wy, 120 ml śmie­ta­ny, 25 g par­me­za­nu, 3 gałąz­ki pietruszki.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać roz­to­pio­ne masło z oli­wą z oli­wek, posie­ka­nym czosn­kiem, zio­ła­mi pro­wan­sal­ski­mi i przy­pra­wa­mi do sma­ku. Tak przy­go­to­wa­ną mie­szan­ką wysma­ro­wać for­mę do pie­cze­nia. Pokro­ić bata­ty w cien­kie krąż­ki, wymie­szać je z pozo­sta­łą oli­wą i uło­żyć loso­wo w formie.

Przy­kryj wszyst­ko folią i piecz przez 45–50 minut w 180 stop­niach w pie­kar­ni­ku, następ­nie zdej­mij folię, wlej śmie­ta­nę i piecz przez kolej­ne 20–25 minut. Posy­pać star­tym par­me­za­nem, wsta­wić do pie­kar­ni­ka na kolej­ne 5 minut, a pod koniec pie­cze­nia posy­pać posie­ka­ną natką pietruszki.

16. Ciasto marchewkowe

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Pro­ste cia­sto, któ­re­go przy­go­to­wa­nie zaj­mu­je kil­ka minut.

Potrzeb­ne będą: 250 g mar­chwi, 2 jaj­ka, 100 g cukru, 30 g ole­ju roślin­ne­go, 10 g zaczy­nu, 80 g mąki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Zetrzyj mar­chew­ki na tar­ce i wymie­szaj je z jaj­ka­mi, ole­jem i przy­pra­wa­mi. Dodać wszyst­kie pozo­sta­łe skład­ni­ki i ponow­nie dokład­nie wymie­szać. Wlać cia­sto do for­my i piec przez 30–40 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stopni.

17. Muffinki dyniowe

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Zimo­we wypie­ki mogą być nie tyl­ko pysz­ne, ale i cał­kiem zdrowe.

Potrzeb­ne będą: 300 g dyni, 2 jaj­ka, 150 g cukru, 100 g ole­ju roślin­ne­go, 1 łyż­ka zaczy­nu, 300 g mąki, 75 g orze­chów wło­skich, cyna­mon, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać dynię do mięk­ko­ści i posie­kać na puree. Wymie­szać z resz­tą płyn­nych skład­ni­ków, a następ­nie dodać prze­sia­ne suche skład­ni­ki. Na koniec dodać posie­ka­ne orze­chy. Nało­żyć cia­sto do fore­mek i piec muf­fi­ny w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni przez 20–25 minut.

18. Bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Pol­ska wer­sja kiszo­nej kapu­sty z wędzo­nym mię­sem. Goto­wy bigos moż­na posy­pać ziołami.

Potrzeb­ne będą: 300 g świe­żej kapu­sty, 300 g kiszo­nej kapu­sty, 200 g wędzo­nej kieł­ba­sy, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, 1 łyż­ka kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie : Dusić kiszo­ną kapu­stę na ole­ju przez 15–20 minut, dodać star­tą mar­chew­kę, posie­ka­ną świe­żą kapu­stę i posie­ka­ną cebu­lę. Wlać 80 ml wody i dusić przez 15 minut pod przy­kry­ciem na śred­nim ogniu. Dodać kon­cen­trat pomi­do­ro­wy, przy­pra­wy i pokro­jo­ną kieł­ba­sę. Dusić bigos przez kolej­ne 10 minut pod przykryciem.

19. Sałatka z ziemniakami i groszkiem konserwowym

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Sałat­ka na zimę, gdy potrze­bu­jesz cze­goś szyb­kie­go i prostego.

Potrzeb­ne będą: 3–4 ziem­nia­ki, 3 ogór­ki kiszo­ne, 2 jaj­ka, 1/2 fio­le­to­wej cebu­li, 1 pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku kon­ser­wo­we­go, przy­pra­wy, olej roślinny.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj ziem­nia­ki i jaj­ka, aż będą goto­we. Wszyst­kie skład­ni­ki pokro­ić w kost­kę, dodać gro­szek kon­ser­wo­wy, dopra­wić sałat­kę i polać olejem.

20. Wieprzowina z imbirem i sosem sojowym

Зимние блюда: 20 отличных рецептов, которые точно стоит приготовить зимой

Pikant­na kola­cja na cie­pło dla miło­śni­ków kuch­ni azjatyckiej.

Potrzeb­ne będą: 300 g wie­przo­wi­ny, przy­pra­wy, 1 g korze­nia imbi­ru, 20 g zie­lo­nej cebu­li, 2 łyż­ki sosu sojo­we­go, 2 łyż­ki sosu pomi­do­ro­we­go, olej roślinny.

Przy­go­to­wa­nie : Zetrzeć korzeń imbi­ru i pokro­ić zie­lo­ną cebu­lę w 2–3 cm piór­ka. Pokro­ić wie­przo­wi­nę w paski i sma­żyć na ole­ju przez 2–3 minu­ty. Dodać imbir, przy­pra­wy do sma­ku i sos pomi­do­ro­wy. Goto­wać przez kolej­ne 5 minut. Dodać sos sojo­wy, sma­żyć mie­sza­jąc przez kolej­ne 3–4 minu­ty i posy­pać ugo­to­wa­ną wie­przo­wi­nę zie­lo­ną cebulką.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

czternaście − 4 =