Sałatka siekana to jedna z najpopularniejszych sałatek warzywnych w kuchni wschodnioeuropejskiej, szczególnie popularna w Bułgarii, Serbii i Czechach. Dziś chcemy podzielić się z wami 10 wspaniałymi przepisami na jej przygotowanie!
1. Klasyczna sałatka siekana
Zacznijmy od najbardziej popularnego przepisu, który jest uważany za klasyczny.
Będziesz potrzebować: 200 g ogórków, 250 g pomidorów, 250 g papryki, 100 g fioletowej cebuli, 150 g bryndzy, 1 garść oliwek, 4 gałązki pietruszki, olej roślinny.
Przygotowanie: Zawinąć paprykę w folię i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni do miękkości, około 1 godziny, następnie obrać i pokroić w kwadraty. Bryndzę i wszystkie warzywa pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, posiekać natkę pietruszki, dodać połówki oliwek i skropić sałatkę oliwą.
2) Sałatka z fetą
Prosta wersja sałatki z niedrogich składników.
Potrzebne będą: 2 papryki, 3 ogórki, 300 g pomidorków koktajlowych, 1 cebula, 150 g fety, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Zawiń paprykę w folię i piecz w piekarniku do miękkości. Wszystkie warzywa pokroić w średnie plasterki, a fetę w kostkę. Doprawić sałatkę i skropić ją oliwą i sokiem z cytryny.
3. Sałatka siekana z suluguni
Na tej samej zasadzie można użyć dowolnego innego sera według własnego uznania.
Potrzebne będą: 5 pomidorów, 6 papryk, 2 fioletowe cebule, 3 ogórki, 200 g suluguni, 1 pęczek pietruszki, oliwa z oliwek, ocet, przyprawy.
Przygotowanie: Upiecz paprykę w folii do miękkości, obierz i posiekaj. Cebulę pokroić w piórka, a resztę składników w kostkę. Posiekać natkę pietruszki, sałatkę skropić oliwą i octem, doprawić do smaku.
4- Sałatka z surową papryką
Jeśli nie masz czasu na pieczenie papryki, ten przepis będzie pomocny.
Będziesz potrzebować: 2 papryki, 3 ogórki, 300g pomidorków koktajlowych, 1 fioletowa cebula, 140g bryndzy, 1 garść oliwek, 1/2 pęczka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w cienkie plasterki, a pozostałe warzywa i bryndzę w równą kostkę. Posiekać natkę pietruszki, doprawić sałatkę, skropić sokiem z cytryny i oliwą.
5. Sałatka z kurczakiem
Kurczak musi być ugotowany – pieczony lub pieczony.
Potrzebne będą: 300 g ugotowanego kurczaka, 2 papryki, 4 ogórki, 300 g pomidorków koktajlowych, 1 fioletowa cebula, 120 g bryndzy, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Upiecz paprykę w piekarniku do miękkości, a następnie obierz i pokrój w paski razem z kurczakiem i ogórkami. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, bryndzę w kostkę, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Doprawić sałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i przyprawami.
6. Sałatka z szynką
Mocniejsza wersja sałatki, gdy potrzebujesz czegoś bardziej treściwego.
Będziesz potrzebować: 2 papryki, 3 ogórki, 2 pomidory, 200 g szynki, 1 fioletowa cebula, 150 g bryndzy, 4 gałązki ziół, 1 garść oliwek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Upiecz paprykę w dowolny sposób, aż będzie miękka. Cebulę pokroić w cienkie plasterki, a szynkę i resztę warzyw w średnią kostkę. Posiekać zioła, zetrzeć bryndzę i dodać oliwki. Dopraw i polej sałatkę oliwą i sokiem z cytryny.
7. Sałatka siekana z majonezem
Ten przepis jest specjalnie dla miłośników sosu majonezowego.
Potrzebne będą: 3 papryki, 3 ogórki, 400 g pomidorków koktajlowych, 1 cebula, 150 g bryndzy, 100 g majonezu, zioła.
Przygotowanie : Paprykę piec w folii w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę, obrać i pokroić w plastry. Pomidory koktajlowe pokroić w plastry, cebulę w piórka, a ogórki w półkrążki. Bryndzę zetrzeć na grubej tarce, sałatkę polać majonezem i posypać ziołami.
8. Warstwowa sałatka sklepowa
Osobliwością tego przepisu jest podawanie sałatki warstwami. Jest bardzo smaczna i piękna!
Potrzebne będą: 200 g ogórków, 250 g pomidorów, 2 papryki, 100 g cebuli, 150 g bryndzy, 1 garść oliwek, 2 gałązki pietruszki, olej roślinny.
Przygotowanie: Upiec paprykę w piekarniku do miękkości. Posiekać cebulę, a pozostałe warzywa pokroić na mniej więcej równe kawałki. Ułożyć warstwami pomidory, cebulę, pieczoną paprykę, ogórki i polać wszystko olejem. Posyp sałatkę startym serem i udekoruj oliwkami i listkami pietruszki.
9. Sałatka siekana z rukolą
Jeszcze bardziej aromatyczna i świeża!
Będziesz potrzebować: 2 papryki, 3 ogórki, 2 garście rukoli, 2–3 pomidory, 1 fioletowa cebula, 150 g bryndzy, 1 garść oliwek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Zawiń paprykę w folię i piecz przez około 1 godzinę do miękkości w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Wszystkie warzywa obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, ułożyć na rukoli, dodać kostki bryndzy i oliwki. Wymieszać oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy do smaku i udekorować sałatkę.
10. Sałatka z twarożkiem
Ciekawym sposobem na uzupełnienie sałatki z kotletów jest dodanie ziarnistego twarogu.
Potrzebne będą: 400 g pomidorów koktajlowych, 6 papryk, 2 fioletowe cebule, 3 ogórki, 150 g ziarnistego twarogu, 1 pęczek ziół, oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, przyprawy.
Przygotowanie: Upiecz paprykę w folii do miękkości, obierz i pokrój w plasterki. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, ogórki w krążki, cebulę w piórka, a zioła posiekać. Wszystko razem wymieszać i polać oliwą z octem jabłkowym i przyprawami. Sałatkę posypać ziarnistym twarożkiem.