Sałatka siekana: 10 sposobów przygotowania i najlepsze przepisy

Шопский салат: 10 способов приготовления и лучших рецептов

Sałat­ka sie­ka­na to jed­na z naj­po­pu­lar­niej­szych sała­tek warzyw­nych w kuch­ni wschod­nio­eu­ro­pej­skiej, szcze­gól­nie popu­lar­na w Buł­ga­rii, Ser­bii i Cze­chach. Dziś chce­my podzie­lić się z wami 10 wspa­nia­ły­mi prze­pi­sa­mi na jej przygotowanie!

1. Klasyczna sałatka siekana

Шопский салат: 10 способов приготовления и лучших рецептов

Zacznij­my od naj­bar­dziej popu­lar­ne­go prze­pi­su, któ­ry jest uwa­ża­ny za klasyczny.

Będziesz potrze­bo­wać: 200 g ogór­ków, 250 g pomi­do­rów, 250 g papry­ki, 100 g fio­le­to­wej cebu­li, 150 g bryn­dzy, 1 garść oli­wek, 4 gałąz­ki pie­trusz­ki, olej roślinny.

Przy­go­to­wa­nie: Zawi­nąć papry­kę w folię i piec w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni do mięk­ko­ści, oko­ło 1 godzi­ny, następ­nie obrać i pokro­ić w kwa­dra­ty. Bryn­dzę i wszyst­kie warzy­wa pokro­ić w kost­kę, cebu­lę drob­no posie­kać, posie­kać natkę pie­trusz­ki, dodać połów­ki oli­wek i skro­pić sałat­kę oliwą.

2) Sałatka z fetą

Шопский салат: 10 способов приготовления и лучших рецептов

Pro­sta wer­sja sałat­ki z nie­dro­gich składników.

Potrzeb­ne będą: 2 papry­ki, 3 ogór­ki, 300 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 1 cebu­la, 150 g fety, oli­wa z oli­wek, sok z cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Zawiń papry­kę w folię i piecz w pie­kar­ni­ku do mięk­ko­ści. Wszyst­kie warzy­wa pokro­ić w śred­nie pla­ster­ki, a fetę w kost­kę. Dopra­wić sałat­kę i skro­pić ją oli­wą i sokiem z cytryny.

3. Sałatka siekana z suluguni

Шопский салат: 10 способов приготовления и лучших рецептов

Na tej samej zasa­dzie moż­na użyć dowol­ne­go inne­go sera według wła­sne­go uznania.

Potrzeb­ne będą: 5 pomi­do­rów, 6 papryk, 2 fio­le­to­we cebu­le, 3 ogór­ki, 200 g sulu­gu­ni, 1 pęczek pie­trusz­ki, oli­wa z oli­wek, ocet, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Upiecz papry­kę w folii do mięk­ko­ści, obierz i posie­kaj. Cebu­lę pokro­ić w piór­ka, a resz­tę skład­ni­ków w kost­kę. Posie­kać natkę pie­trusz­ki, sałat­kę skro­pić oli­wą i octem, dopra­wić do smaku.

4- Sałatka z surową papryką

Шопский салат: 10 способов приготовления и лучших рецептов

Jeśli nie masz cza­su na pie­cze­nie papry­ki, ten prze­pis będzie pomocny.

Będziesz potrze­bo­wać: 2 papry­ki, 3 ogór­ki, 300g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 140g bryn­dzy, 1 garść oli­wek, 1/2 pęcz­ka pie­trusz­ki, oli­wa z oli­wek, sok z cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, a pozo­sta­łe warzy­wa i bryn­dzę w rów­ną kost­kę. Posie­kać natkę pie­trusz­ki, dopra­wić sałat­kę, skro­pić sokiem z cytry­ny i oliwą.

5. Sałatka z kurczakiem

Шопский салат: 10 способов приготовления и лучших рецептов

Kur­czak musi być ugo­to­wa­ny – pie­czo­ny lub pieczony.

Potrzeb­ne będą: 300 g ugo­to­wa­ne­go kur­cza­ka, 2 papry­ki, 4 ogór­ki, 300 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 120 g bryn­dzy, oli­wa z oli­wek, sok z cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Upiecz papry­kę w pie­kar­ni­ku do mięk­ko­ści, a następ­nie obierz i pokrój w paski razem z kur­cza­kiem i ogór­ka­mi. Cebu­lę pokrój w cien­kie pla­ster­ki, bryn­dzę w kost­kę, a pomi­dor­ki kok­taj­lo­we prze­krój na pół. Dopra­wić sałat­kę oli­wą z oli­wek, sokiem z cytry­ny i przyprawami.

6. Sałatka z szynką

Шопский салат: 10 способов приготовления и лучших рецептов

Moc­niej­sza wer­sja sałat­ki, gdy potrze­bu­jesz cze­goś bar­dziej treściwego.

Będziesz potrze­bo­wać: 2 papry­ki, 3 ogór­ki, 2 pomi­do­ry, 200 g szyn­ki, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 150 g bryn­dzy, 4 gałąz­ki ziół, 1 garść oli­wek, oli­wa z oli­wek, sok z cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Upiecz papry­kę w dowol­ny spo­sób, aż będzie mięk­ka. Cebu­lę pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, a szyn­kę i resz­tę warzyw w śred­nią kost­kę. Posie­kać zio­ła, zetrzeć bryn­dzę i dodać oliw­ki. Dopraw i polej sałat­kę oli­wą i sokiem z cytryny.

7. Sałatka siekana z majonezem

Шопский салат: 10 способов приготовления и лучших рецептов

Ten prze­pis jest spe­cjal­nie dla miło­śni­ków sosu majonezowego.

Potrzeb­ne będą: 3 papry­ki, 3 ogór­ki, 400 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 1 cebu­la, 150 g bryn­dzy, 100 g majo­ne­zu, zioła.

Przy­go­to­wa­nie : Papry­kę piec w folii w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni przez oko­ło 1 godzi­nę, obrać i pokro­ić w pla­stry. Pomi­do­ry kok­taj­lo­we pokro­ić w pla­stry, cebu­lę w piór­ka, a ogór­ki w pół­krąż­ki. Bryn­dzę zetrzeć na gru­bej tar­ce, sałat­kę polać majo­ne­zem i posy­pać ziołami.

8. Warstwowa sałatka sklepowa

Шопский салат: 10 способов приготовления и лучших рецептов

Oso­bli­wo­ścią tego prze­pi­su jest poda­wa­nie sałat­ki war­stwa­mi. Jest bar­dzo smacz­na i piękna!

Potrzeb­ne będą: 200 g ogór­ków, 250 g pomi­do­rów, 2 papry­ki, 100 g cebu­li, 150 g bryn­dzy, 1 garść oli­wek, 2 gałąz­ki pie­trusz­ki, olej roślinny.

Przy­go­to­wa­nie: Upiec papry­kę w pie­kar­ni­ku do mięk­ko­ści. Posie­kać cebu­lę, a pozo­sta­łe warzy­wa pokro­ić na mniej wię­cej rów­ne kawał­ki. Uło­żyć war­stwa­mi pomi­do­ry, cebu­lę, pie­czo­ną papry­kę, ogór­ki i polać wszyst­ko ole­jem. Posyp sałat­kę star­tym serem i ude­ko­ruj oliw­ka­mi i list­ka­mi pietruszki.

9. Sałatka siekana z rukolą

Шопский салат: 10 способов приготовления и лучших рецептов

Jesz­cze bar­dziej aro­ma­tycz­na i świeża!

Będziesz potrze­bo­wać: 2 papry­ki, 3 ogór­ki, 2 gar­ście ruko­li, 2–3 pomi­do­ry, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 150 g bryn­dzy, 1 garść oli­wek, oli­wa z oli­wek, sok z cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Zawiń papry­kę w folię i piecz przez oko­ło 1 godzi­nę do mięk­ko­ści w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni. Wszyst­kie warzy­wa obrać i pokro­ić na śred­niej wiel­ko­ści kawał­ki, uło­żyć na ruko­li, dodać kost­ki bryn­dzy i oliw­ki. Wymie­szać oli­wę z oli­wek, sok z cytry­ny i przy­pra­wy do sma­ku i ude­ko­ro­wać sałatkę.

10. Sałatka z twarożkiem

Шопский салат: 10 способов приготовления и лучших рецептов

Cie­ka­wym spo­so­bem na uzu­peł­nie­nie sałat­ki z kotle­tów jest doda­nie ziar­ni­ste­go twarogu.

Potrzeb­ne będą: 400 g pomi­do­rów kok­taj­lo­wych, 6 papryk, 2 fio­le­to­we cebu­le, 3 ogór­ki, 150 g ziar­ni­ste­go twa­ro­gu, 1 pęczek ziół, oli­wa z oli­wek, ocet jabł­ko­wy, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Upiecz papry­kę w folii do mięk­ko­ści, obierz i pokrój w pla­ster­ki. Pomi­dor­ki kok­taj­lo­we pokro­ić na połów­ki, ogór­ki w krąż­ki, cebu­lę w piór­ka, a zio­ła posie­kać. Wszyst­ko razem wymie­szać i polać oli­wą z octem jabł­ko­wym i przy­pra­wa­mi. Sałat­kę posy­pać ziar­ni­stym twarożkiem.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

2 + dwanaście =