Oczywiście świeża kapusta jest dobra sama w sobie. To także świetny składnik sałatek – obfitych i lekkich, mięsnych i warzywnych, dietetycznych lub z majonezem. Znaleźliśmy 20 najsmaczniejszych przepisów na sałatki ze świeżej kapusty na każdy dzień!
- 1. Sałatka z kapusty z omletem
- 2. Sałatka z kapusty z ananasem
- 3. Sałatka z kapusty i fety
- 4. Sałatka z kapusty i cukinii
- 5. Ciepła sałatka z kapusty z funchosas
- 6. Sałatka z kapustą i wołowiną
- 7. Sałatka z kapusty z groszkiem
- 8. Sałatka z gorącej kapusty
- 9. Sałatka z kapusty z anchois
- 10. Sałatka z kapusty z granatem
- 11. Sałatka z kapusty i persymony
- 12. Sałatka z kapustą i serem
- 13. Sałatka z kapusty, kurczaka i gruszki
- 14. Sałatka z kapusty z burakami
- 15. Sałatka z kapusty z rzodkiewką
- 16. Meksykańska sałatka z kapusty
- 17. Sałatka z kapusty z kiełbasą
- 18. Sałatka z kapusty z bryndzą
- 19) Pikantna sałatka z kapusty z tabasco
- 20. Sałatka z kapusty z kukurydzą
1. Sałatka z kapusty z omletem
Jeden z najlepszych przepisów na sałatkę na śniadanie!
Będziesz potrzebować: 150 g kapusty, 300 g marchwi, 3 ząbki czosnku, 50 g majonezu, 50 g kwaśnej śmietany, 2 jajka, 30 ml mleka, przyprawy.
Przygotowanie: Jajka ubić z mlekiem i przyprawami, usmażyć omlet i pokroić w paski. Drobno posiekaj kapustę, zetrzyj marchewkę i wyciśnij czosnek. Wymieszać składniki i udekorować kwaśną śmietaną i majonezem.
2. Sałatka z kapusty z ananasem
Aby sałatka była jeszcze zdrowsza, użyj jednocześnie czerwonej i białej kapusty.
Będziesz potrzebować: 50 g marchewki, po 120 g białej i czerwonej kapusty, 100 g korzenia selera, 100 g ananasa, 60 g majonezu, 5 g cukru, 5 ml octu jabłkowego, curry.
Przygotowanie: Kapustę drobno posiekać, marchewkę i seler zetrzeć na tarce, ananasa pokroić w kostkę. Wymieszać majonez z octem, curry i cukrem i dodać do sałatki.
3. Sałatka z kapusty i fety
Sprawdzi się zarówno czerwona, jak i biała świeża kapusta – według upodobań.
Potrzebne będą: 400 g kapusty, 200 g papryki, 100 g czerwonej cebuli, 200 g fety, 2 łyżki nasion, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju roślinnego, 0,5 soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru, zioła i sól.
Przygotowanie: Kapustę poszatkować, cebulę i paprykę pokroić w cienkie plasterki, a fetę w kostkę. Wymieszać sok z cytryny, oliwę, czosnek, cukier i sól, dodać do sałatki i wymieszać. Posypać zieleniną i nasionami.
4. Sałatka z kapusty i cukinii
Kapusta i marchew są banalne, ale co z cukinią?
Będziesz potrzebować: 200 g kapusty, 1 cukinia, zielona cebula, mięta, po 2 łyżki oliwy z oliwek i soku z cytryny, przyprawy, cukier, sól.
Przygotowanie: Cukinię pokroić w cienkie plasterki, posolić, odstawić na 10 minut i odsączyć. Poszatkować kapustę, posypać solą i cukrem i ugnieść. Wymieszać warzywa, doprawić i skropić oliwą i sokiem z cytryny. Dodać posiekaną zieloną cebulkę i miętę.
5. Ciepła sałatka z kapusty z funchosas
Bardzo uniwersalna sałatka, którą można jeść na zimno i na ciepło.
Potrzebne będą: 300 g kapusty, 50 g funchozy, 1 marchewka, pół papryki, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, zielona cebulka, 2 łyżki oleju sezamowego.
Przygotowanie: Ugotować funchozę, posiekać kapustę i cienko pokroić paprykę i marchewkę. Rozgrzać olej sezamowy, włożyć wszystkie składniki i dusić przez minutę. Doprawić sosem sojowym i octem i posypać zieloną cebulką.
6. Sałatka z kapustą i wołowiną
Do tej sałatki wystarczą pieczone lub marynowane grzyby.
Potrzebne będą: 150 g kapusty, 90 g grzybów, 100 g wołowiny, 0,5 łyżki oleju roślinnego, sól.
Przygotowanie: Kapustę poszatkować i posolić. Wołowinę ugotować i pokroić w słomkę lub połamać na włókna. Posiekać grzyby, wymieszać składniki i doprawić sałatkę olejem i solą.
7. Sałatka z kapusty z groszkiem
Bardzo prosty przepis na sałatkę ze składników dostępnych o każdej porze roku.
Potrzebne będą: 150 g kapusty, 1 ogórek, 1 jajko, 100 g groszku konserwowego, 1 pęczek zieleniny, majonez.
Przygotowanie: Świeżą kapustę poszatkować i ugnieść rękami, ugotować jajko i zetrzeć na grubej tarce razem z ogórkiem. Dodać groszek i posiekaną zieleninę, doprawić majonezem i przyprawami.
8. Sałatka z gorącej kapusty
Ta sałatka może z łatwością zastąpić danie główne lub dodatek warzywny.
Potrzebne będą: 1 kg kapusty, 1 papryka, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 400 g pomidorów z puszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, po 0,5 łyżeczki curry i kminu rzymskiego, 1 łyżka cukru, 4 łyżki posiekanej kolendry.
Przygotowanie: Drobno posiekać kapustę i paprykę, posiekać cebulę i pokroić pomidory w kostkę. Podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie, dodać paprykę, a po 2 minutach dodać kapustę i pomidory. Dusić pod przykryciem przez 10 minut, dodać przyprawy i cukier, a przed podaniem posypać kolendrą.
9. Sałatka z kapusty z anchois
Tylko trzy składniki, ale za to jaka pyszna sałatka!
Będziesz potrzebować: 120 g anchois, pół kapusty świeżej, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Rozgrzej oliwę, dodaj do niej zmiażdżony czosnek i anchois. Gotować, aż rozpuszczą się w sosie, następnie dodać drobno posiekaną kapustę, szybko wymieszać i przełożyć sałatkę na talerz.
10. Sałatka z kapusty z granatem
Prosty, ale bardzo oryginalny przepis zachwyci wyśmienitym smakiem.
Potrzebne będą: 500 g kapusty, 1 granat, 1 czerwona cebula, połówka wędzonej piersi, po 1 łyżce sosu sojowego i soku z cytryny, majonez.
Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i marynuj ją w sosie sojowym i soku z cytryny przez 10 minut. Poszatkować kapustę i kurczaka, oddzielić granat i wymieszać składniki. W razie potrzeby sałatkę udekorować majonezem.
11. Sałatka z kapusty i persymony
Wybierz słodkie persymony, aby nie były zbyt cierpkie.
Potrzebne będą: 200 g kapusty, 1 persymona, pół czerwonej cebuli, olej roślinny, ocet, przyprawy.
Przygotowanie: Poszatkuj kapustę i ugnieć ją ręcznie. Dodaj posiekaną cebulę i polej olejem z octem i przyprawami. Na koniec dodać pokrojone persymony i posypać pieprzem lub ziołami.
12. Sałatka z kapustą i serem
Im więcej rodzajów sera, tym lepiej!
Będziesz potrzebować: 200 g świeżej kapusty, 240 g kurczaka, po 70 g fety, sera twardego i dorblu, 5 jajek, 3 łyżki majonezu, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować kurczaka i jajka, pokroić w kostkę, pokroić cały ser i kapustę, wymieszać sałatkę, doprawić i posmarować majonezem.
13. Sałatka z kapusty, kurczaka i gruszki
Połączenie kapusty i gruszki to wspaniałe znalezisko na stół!
Potrzebne będą: 300 g kapusty, 1 gruszka, 1 pierś z kurczaka, 2 łyżki balsamicznej, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Piecz kurczaka w przyprawach w folii przez 20 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie pokrój w plastry. Jarmuż poszatkować, gruszkę zetrzeć na tarce, wymieszać składniki, doprawić i polać sałatkę oliwą i balsamiką.
14. Sałatka z kapusty z burakami
Ta sałatka to ogromny magazyn witamin, więc zimą możesz ją robić częściej!
Będziesz potrzebować: 300 g kapusty, 50 g rodzynek sułtańskich, 1 burak, 1 marchewka, pół bulwy selera, 2 kwaśne jabłka, 1 pęczek zielonej cebuli, 2 ogórki kiszone, 2 łyżki ziry, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu jabłkowego.
Przygotowanie: Zetrzeć buraki, marchew, seler i jabłka na grubej tarce. Dodaj do nich posiekaną kapustę, kostki ogórka i posiekaną zieloną cebulę. Wymieszać zirę z oliwą i octem i udekorować sałatkę.
15. Sałatka z kapusty z rzodkiewką
Jest to przepis na sałatkę wiosenną, ale można znaleźć piękne rzodkiewki w innych porach roku.
Będziesz potrzebować: 200 g świeżej kapusty, 2 ogórki, 4 rzodkiewki, 2 jajka, zielona cebula, zioła, 3 łyżki kwaśnej śmietany, przyprawy.
Przygotowanie: Poszatkuj kapustę i pokrój ugotowane jajka i warzywa w kostkę lub słomki. Dodać posiekaną zieleninę i zaprawić kwaśną śmietaną i przyprawami.
16. Meksykańska sałatka z kapusty
Zalecamy użycie czerwonej kapusty, ale biała kapusta również się nada.
Potrzebne będą: 1 kapusta, 2 papryczki chili, po pęczku zielonej cebuli i kolendry, 1/4 szklanki octu winnego, 2 łyżki majonezu, 1 czerwona cebula, sól.
Przygotowanie: Wymieszać ocet, majonez, olej, przyprawy, posiekaną zieloną cebulę i papryczkę chilli. Poszatkować kapustę, posiekać cebulę, polać sałatkę dressingiem i posypać posiekaną kolendrą.
17. Sałatka z kapusty z kiełbasą
Prosty i bardzo szybki przepis na sałatkę ze świeżej kapusty na każdy dzień!
Potrzebne będą: 300 g kapusty, 200 g wędzonej kiełbasy, 200 g groszku konserwowego, 60 g majonezu, zielona cebulka, przyprawy.
Przygotowanie: Poszatkować kapustę, pokroić kiełbasę w słomkę, dodać groszek, posiekaną cebulę i przyprawy. Sałatkę polać majonezem.
18. Sałatka z kapusty z bryndzą
Dla urody sałatkę można podawać bezpośrednio w liściu kapusty.
Potrzebne będą: 500 g świeżej kapusty, 1 papryka, 1 pęczek zieleniny, 0,5 szklanki kefiru, 4 łyżki oleju roślinnego, 100 g bryndzy, 1 łyżeczka. ocet winny i musztarda, skórka z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Poszatkować i rozgnieść kapustę, posiekać zioła i pokroić paprykę w drobną kostkę. Ubij kefir, bryndzę, musztardę, olej i skórkę w blenderze. Dodaj przyprawy, wymieszaj składniki i ubierz sałatkę.
19) Pikantna sałatka z kapusty z tabasco
Kiedy masz ochotę na coś pikantnego i pikantnego!
Będziesz potrzebować: 0,5 kapusty, 2 łodygi selera naciowego, 1 papryka. Zielona cebula, zioła, ostra papryka, 1 łyżka musztardy Dijon, 2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżeczka tabasco, 2 łyżeczki octu winnego, 5 łyżek oliwy z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Poszatkować kapustę, drobno posiekać paprykę i seler, dodać posiekane zioła i zieloną cebulkę. Wymieszać oliwę z pozostałymi składnikami pikantnego dressingu i polać sałatkę.
20. Sałatka z kapusty z kukurydzą
Ta sałatka będzie odpowiednia nawet na rodzinny obiad lub na świąteczny stół!
Będziesz potrzebować: 200 g czerwonej kapusty, 100 g białej kapusty, pół marchewki, 2 łyżki kukurydzy, ćwiartka czerwonej cebuli, zioła, 2 łyżki majonezu, przyprawy.
Przygotowanie: Poszatkuj świeżą kapustę, zetrzyj marchewkę i drobno posiekaj cebulę. Dodać kukurydzę i posiekane zioła oraz doprawić sałatkę majonezem i przyprawami.