Sałatki rybne nie ustępują, a pod wieloma względami nawet przewyższają zwykłe przekąski na bazie mięsa pod względem smaku i wartości odżywczych. Przepisy na sałatki rybne są dość proste, ponieważ do ich przygotowania można wykorzystać puszkowane, gotowane, lekko solone, wędzone lub suszone filety z łososia, łososia różowego, sandacza, śledzia, makreli i tak dalej. Najważniejsze jest to, że w mięsie nie ma ości!
- 1. Sałatka rybna z różowym łososiem
- 2. Sałatka rybna “Codzienna”
- 3. Sałatka rybna z makreli i awokado
- 4. Sałatka rybna z wątróbką dorsza
- 5. Sałatka rybna ze śledziem i jabłkami
- 6. Sałatka rybna “Świąteczny bukiet”
- 7. Sałatka z rybą z puszki i kukurydzą
- 8. Sałatka z czerwoną rybą i ciecierzycą
- 9. Sałatka rybna ze szprotkami i ryżem
- 10. Sałatka rybna z tuńczykiem i pieczonymi warzywami
- 11. Sałatka z suszonego śledzia z burakami
- 12. Sałatka rybna z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
- 13. Sałatka ze śledziem i koreańską marchewką
- 14. Sałatka rybna z makaronem
- 15. Sałatka z gotowanej ryby z warzywami i kwaśną śmietaną
- 16. Sałatka z czerwonej ryby
- 17. Sałatka rybna z saira z puszki z pomidorami
- 18. Sałatka rybna “Olivier po hiszpańsku”
- 19. Sałatka z pieczonej ryby z grzybami i orzechami
- 20. Sałatka rybna z mintaja z fasolą
1. Sałatka rybna z różowym łososiem
W połączeniu z zielonym groszkiem, jajkami, ziemniakami i zieleniną – różowe mięso łososia nabiera doskonałego smaku.
Będziesz potrzebować: 220 g różowego łososia bez ości i skóry, 0,5 puszki zielonego groszku, 2 ugotowane jajka, 2 ziemniaki ugotowane w skórce, 0,3 pęczka zielonej cebuli, majonez, zielenina z koperkiem.
Przygotowanie: Ugotowany filet z różowego łososia pokroić na kawałki i rozgnieść widelcem na drobne włókna. Do ryby dodać pokrojone w kostkę jajka i ziemniaki, posiekaną zieleninę, zielony groszek bez płynu i majonez.
2. Sałatka rybna “Codzienna”
W smaku ta sałatka przypomina gotowane raki, a jej skład kosztuje grosza. Należy ją przygotować dzień przed podaniem!
Potrzebne będą: 1 kg dorsza lub mintaja, 1 ugotowana marchewka, 1 pęczek koperku, majonez.
Przygotowanie: Ugotuj rybę w wodzie z solą i przyprawami, usuń wszystko, co niepotrzebne, włóż filet do miski, posiekaj widelcem. Wymieszać bazę rybną z drobno startą marchewką i posiekanym koperkiem. Wypełnić majonezem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 18–24 godziny.
3. Sałatka rybna z makreli i awokado
Ta sałatka jest zwykle podawana w “łódkach” z awokado, w tym celu należy starannie przeciąć owoc na pół, usunąć miąższ łyżką, tak aby skórka pozostała nienaruszona. Gotową przekąskę wkładamy do połówek awokado.
Potrzebne będą: 2 puszki makreli w oleju, 2 dojrzałe awokado, 7–8 pomidorków koktajlowych, 4 ugotowane jajka, majonez.
Przygotowanie: Miąższ awokado, jajka na twardo i 6 pomidorków koktajlowych pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem i rybą rozgniecioną widelcem. Ułożyć na “talerzach” połówki awokado, udekorować pozostałymi plasterkami pomidora.
4. Sałatka rybna z wątróbką dorsza
Sałatki z wątróbką dorsza zawsze były uważane za przysmak, poza tym są bardzo zdrowe!
Potrzebne będą: 3 ugotowane ziemniaki, 1 cebula, 1 puszka wątroby dorsza, 1 ugotowana marchewka, 2–3 jajka na twardo, zielona cebulka i domowy majonez.
Przygotowanie: Wątróbkę z dorsza rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub po prostu widelcem, posypać drobno posiekaną cebulą, przykryć majonezem. Kolejna warstwa – starte ziemniaki i ponownie majonez. Trzecia warstwa – zielona cebula, majonez. Posypać wierzch i boki sałatki startą marchewką i majonezem.
5. Sałatka rybna ze śledziem i jabłkami
Miąższ kwaśnego jabłka zaskakująco harmonijnie komponuje się ze śledziem. Z takiej przekąski nawet najbardziej wyrafinowani smakosze będą zachwyceni!
Potrzebne będą: 2 lekko solone śledzie, 1 duże kwaśne jabłko, 1,5 łyżki soku z cytryny, 1 mała fioletowa cebula, 3 gotowane jajka, 2 łyżki kaparów, 140 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka musztardy, zioła.
Przygotowanie: Jabłko bez skórki i pestek pokroić w kostkę, polać sokiem z cytryny, w przeciwnym razie miąższ owocu ściemnieje i sałatka straci apetyczny wygląd. W misce połączyć pokrojone w kostkę białka jaj, filety śledziowe, cebulę, kapary i wlać mieszaninę śmietany i musztardy. Ułożyć na talerzu w formie kopca, posypać startymi żółtkami.
6. Sałatka rybna “Świąteczny bukiet”
Ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale także bardzo efektowna. Jest udekorowana w formie dużego bukietu róż.
Potrzebne będą: 1 solony śledź, 1 gotowany burak, 1 gotowana marchewka. 1 ogórek, 2 ugotowane ziemniaki, 1 surowe jajko, 1/3 szklanki świeżego mleka, 120 g sera, 1 łyżka przesianej mąki, majonez, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki.
Przygotowanie: Na początek ułożyć podstawę sałatki, układając produkty warstwami, smarując je majonezem. Drobno posiekany śledź, kostki ogórka, starta marchewka, starte ziemniaki. Następnie odłóż sałatkę na bok do namoczenia, a sam zajmij się tworzeniem “róż”.
Ubij jajka z mąką i mlekiem, szczyptą soli i 0,5 łyżeczki oleju roślinnego. Zetrzyj buraki, czosnek i ser na drobnej tarce, dodaj kilka łyżek majonezu. Każdy naleśnik posmarować mieszanką sera i buraków, skręcić w rurkę i pokroić w poprzek na kawałki o szerokości około 1,5 cm. Pokryć całą powierzchnię sałatki spiralnie zwiniętymi kawałkami i ułożyć między nimi liście pietruszki.
7. Sałatka z rybą z puszki i kukurydzą
Prosta i smaczna sałatka z konserw rybnych z kukurydzą i warzywami. Czosnek można pominąć, ale z nim przekąska okaże się bardziej pikantna i aromatyczna.
Potrzebne będą: 1 puszka ryby z puszki w oleju, 1 puszka kukurydzy cukrowej z puszki, 2 marchewki, 1 cebula, 6 ugotowanych jajek, 1–3 ząbki czosnku, 1 pęczek koperku lub pietruszki, majonez.
Przygotowanie: Podsmażyć pokrojoną marchewkę i cebulę na bezwonnym oleju słonecznikowym, nie trzeba zbyt mocno smażyć warzyw. Odcedzić część płynu z puszki konserw rybnych, rozgnieść widelcem pozostały olej i rybę, wymieszać z kukurydzą, warzywami, posiekanymi jajkami, czosnkiem i ziołami. Doprawić majonezem lub innym sosem według gustu.
8. Sałatka z czerwoną rybą i ciecierzycą
Ten przepis spodoba się szczególnie tym, którzy są zwolennikami zdrowej diety i stylu życia!
Będziesz potrzebować: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 2 dojrzałe awokado, 2–3 ugotowane jajka, 0,4 pęczka zielonej cebuli, 1 pęczek ramson, 3–4 gałązki pietruszki i koperku, 200 g pieczonej czerwonej ryby, 3 łyżki soku z cytryny i oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Ciecierzycę przepuścić przez maszynkę do mielenia, połączyć z rybą pokrojoną na kawałki, posiekanymi jajkami, drobno posiekanym ramsonem, koperkiem, natką pietruszki i zieloną cebulką. Do salaterki dodać pokrojony w drobną kostkę miąższ awokado, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
9. Sałatka rybna ze szprotkami i ryżem
Ryż i warzywa do tej sałatki lepiej ugotować wcześniej, wtedy przygotowanie potrawy zajmie nie więcej niż dziesięć minut.
Potrzebne będą: 1 puszka szprotek w oleju, 2 gotowane ziemniaki, 2/3 szklanki gotowanego ryżu, 2 pieczone buraki, 140 g twardego sera, 2 gotowane marchewki, majonez.
Przygotowanie: Sałatkę podaje się w postaci jasnych kulek, w tym celu należy rozłożyć na stole kawałki folii spożywczej, na każdym ułożyć produkty warstwami. Zetrzeć warzywa i na osobnych talerzach wymieszać je z majonezem. Kolejność warstw: buraki, ziemniaki, rozdrobnione szproty, marchew, tarty ser.
Unieść brzegi folii nad sałatką, połączyć i skręcić tak, aby powstała kulka. Całość ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie uwolnić kulki sałatkowe z folii, ułożyć na pięknym talerzu, udekorować zieleniną i figurkami wyciętymi z warzyw i sera.
10. Sałatka rybna z tuńczykiem i pieczonymi warzywami
Idealnie, ta sałatka jest przygotowywana z grillowanymi warzywami, wtedy nabiera smaku i aromatu “dymu”.
Potrzebne będą: 3 strąki papryki, 1 puszka tuńczyka w oleju, 0,5 puszki kukurydzy konserwowej, 3 pomidory, 1 czerwona cebula, 1 pęczek pietruszki, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i zamarynować w occie z solą i cukrem. Pomidory i paprykę upiec na grillu lub po prostu na suchej patelni, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Połączyć cebulę, warzywa i małe plasterki tuńczyka w salaterce, skropić oliwą z oliwek i posypać szczyptą ulubionych przypraw.
11. Sałatka z suszonego śledzia z burakami
Buraki do tej sałatki powinny być pieczone, a nie gotowane. Pokryj warzywa korzeniowe olejem roślinnym, zawiń je w folię i wyślij do piekarnika.
Będziesz potrzebować:
Do sałatki: 2–3 buraki, 250 g suszonych filetów śledziowych, 0,5 czerwonej cebuli, 1 małe kwaśne jabłko.
Dressing: 65 ml oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu pszczelego, sok z połowy cytryny, 1,5 łyżki musztardy Dijon, przyprawy.
Przygotowanie: Buraka i jabłko pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z drobno posiekanym filetem śledziowym i połówkami krążków cebuli. Składniki dressingu ubić mikserem, polać sałatkę.
12. Sałatka rybna z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Chcesz poczuć smak prawdziwych Włoch? W takim razie przygotuj na kolację sałatkę z tuńczykiem z puszki, suszonymi pomidorami i oliwkami!
Będziesz potrzebować: 1 puszka tuńczyka we własnym soku, 150 g półtwardego sera, 1 pęczek liści sałaty, 130 g suszonych pomidorów, 0,5 puszki oliwek.
Przygotowanie: Ser pokroić w duże plastry, wymieszać z liśćmi sałaty pokrojonymi w średnie plastry, dodać suszone pomidory pokrojone w plastry, mięso tuńczyka i krążki oliwek. Sałatkę skropić kilkoma łyżkami oliwy pozostałej w słoiku z rybą.
13. Sałatka ze śledziem i koreańską marchewką
Jeden lekko solony śledź i garść koreańskich marchewek można zamienić w świetną sałatkę w kilka minut.
Będziesz potrzebować: 1 filet śledziowy, 270 g koreańskiej marchewki, 1 cebula, 1–2 strąki słodkiej papryki. Dressing: 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta mielonej papryczki chili, 1,5 łyżki oleju sezamowego.
Przygotowanie: Cebulę do sałatki zamarynować w soku z cytryny, soli i cukrze. Filet śledziowy pokroić w cienkie plasterki, połączyć z cebulą, papryką i koreańską marchewką pokrojoną w cienkie plasterki. Zalać mieszanką składników na dressing, odstawić.
14. Sałatka rybna z makaronem
W Danii taką sałatkę z makaronem i kawałkami wędzonej ryby (koniecznie wędzonej na gorąco) podaje się jako przystawkę na świąteczny stół.
Potrzebne będą:
Do sałatki: 200 g makaronu, 2 ogórki kiszone, 410 g filetu z wędzonej ryby, 1 fioletowa cebula, 130 g pomidorków koktajlowych, koperek.
Na dressing: 360–380 ml jogurtu naturalnego bez dodatków, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego, 1,3 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki mielonego curry.
Naleśnik jajeczny: 2–3 jajka, 2 łyżki świeżego mleka, sól do czubka łyżeczki.
Przygotowanie: Podczas gdy makaron się gotuje, ubić jajka z mlekiem i solą, usmażyć naleśnik na maśle. Umyć makaron i pozostawić do wyschnięcia na durszlaku, wymieszać z pokrojonym na kawałki naleśnikiem jajecznym, dodać krążki cebuli, posiekane filety rybne i ogórki, polać sosem z jogurtu, octu, curry i oliwy z oliwek.
15. Sałatka z gotowanej ryby z warzywami i kwaśną śmietaną
Bardzo zdrowa i pożywna sałatka, szczególnie na zimę!
Będziesz potrzebować:
Do sałatki: 500 g dowolnej gotowanej ryby (bez ości i skóry), 2 gotowane ziemniaki, 1 pieczony burak, 2 gotowane marchewki, 1 fioletowa cebula, 2–3 kiszone ogórki, 2 łyżki octu, 0,3 pęczka koperku.
Sos: 110 g kwaśnej śmietany, 50 ml jogurtu bez dodatków, 1,5 łyżeczki musztardy Dijon.
Przygotowanie: W salaterce połączyć drobno posiekaną i marynowaną cebulę, kawałki gotowanego fileta rybnego, pokrojone w kostkę warzywa. Dobrze wymieszać składniki dressingu i polać sałatkę.
16. Sałatka z czerwonej ryby
Lekko solony łosoś o delikatnej maślanej konsystencji idealnie nadaje się do przygotowania pysznej sałatki.
Będziesz potrzebować: 160 g lekko solonego łososia, 3 jajka ugotowane na twardo, 0,5 puszki kukurydzy, 4 ugotowane ziemniaki, 2 łyżki czerwonego kawioru, majonez z oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Umieść główne składniki sałatki pokrojone w drobną kostkę warstwami w zlewce, szklanych kieliszkach lub na dużym płaskim naczyniu. Posmaruj każdą warstwę majonezem z oliwy z oliwek i posyp łyżeczką czerwonego kawioru, starając się równomiernie rozprowadzić. Kolejność warstw jest następująca: ziemniaki, kukurydza, łosoś, jajko.
17. Sałatka rybna z saira z puszki z pomidorami
Tę sałatkę można podawać w salaterce lub rozsmarować na kanapkach, dekorując plasterkami pomidorów i gotowanymi jajkami przepiórczymi.
Potrzebne będą: 1 puszka saira we własnym soku, 1 świeży ogórek, 2 pomidory, 1 puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula, majonez, 5 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo, 5 pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie: Warzywa pokroić w drobną kostkę, wymieszać z rozgniecioną widelcem sairą i kukurydzą bez płynu. Doprawić majonezem. Podawać sałatkę według uznania, udekorować plasterkami jaj przepiórczych i pomidorkami koktajlowymi.
18. Sałatka rybna “Olivier po hiszpańsku”
W Hiszpanii przygotowują również sałatkę, którą nazywamy “Olivier”, ale zamiast gotowanej kiełbasy wkładają do niej ryby!
Będziesz potrzebować: 400 g suszonego filetu rybnego, 3–4 ziemniaki, 1 marchewka, 4 jajka, 2 ogórki kiszone, majonez.
Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę i jajka ugotować do miękkości, obrać i pokroić w drobną kostkę. Rybę i ogórki pokroić w cienkie plasterki, połączyć z warzywami i jajkami, zaprawić majonezem, doprawić do smaku przyprawami.
19. Sałatka z pieczonej ryby z grzybami i orzechami
Ta sałatka ma niesamowicie harmonijny smak i aromat – pieczona ryba staje się jeszcze bardziej apetyczna w połączeniu z grzybami i orzechami włoskimi.
Potrzebne będą: 0,5 kg pieczonego fileta z morszczuka, 300 g pieczarek, 1 cebula, 1 marchewka, 3 ugotowane jajka, 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich, majonez.
Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i grzyby, zetrzyj marchewkę, usmaż je osobno na oleju. Napełnij mieszankę kawałków morszczuka, smażonych grzybów, cebuli i marchwi, jajek majonezem. Przełożyć do salaterki, posypać orzechami.
20. Sałatka rybna z mintaja z fasolą
Gotowany filet z mintaja – posłuży jako świetna baza do smacznej i obfitej sałatki.
Będziesz potrzebować: 300 g gotowanego fileta z mintaja, 1,5 szklanki gotowanej fasoli, 2 jajka na twardo, 1 czerwona cebula, 1 ogórek kiszony, 0,3 pęczka zielonej cebuli, 0,3 pęczka koperku, pół cytryny, majonez lub olej roślinny.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w cienkie plasterki, zamarynować w soku z cytryny, wycisnąć i połączyć z kawałkami ugotowanego mintaja. Dodaj jajka pokrojone w ćwiartki, ogórki pokrojone w cienkie kółka, dodaj fasolę. Sałatkę można polać olejem roślinnym lub majonezem.