Sałatki rybne – 20 prostych i pysznych przepisów na każdy dzień

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Sałat­ki ryb­ne nie ustę­pu­ją, a pod wie­lo­ma wzglę­da­mi nawet prze­wyż­sza­ją zwy­kłe prze­ką­ski na bazie mię­sa pod wzglę­dem sma­ku i war­to­ści odżyw­czych. Prze­pi­sy na sałat­ki ryb­ne są dość pro­ste, ponie­waż do ich przy­go­to­wa­nia moż­na wyko­rzy­stać pusz­ko­wa­ne, goto­wa­ne, lek­ko solo­ne, wędzo­ne lub suszo­ne file­ty z łoso­sia, łoso­sia różo­we­go, san­da­cza, śle­dzia, makre­li i tak dalej. Naj­waż­niej­sze jest to, że w mię­sie nie ma ości!

1. Sałatka rybna z różowym łososiem

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

W połą­cze­niu z zie­lo­nym grosz­kiem, jaj­ka­mi, ziem­nia­ka­mi i zie­le­ni­ną – różo­we mię­so łoso­sia nabie­ra dosko­na­łe­go smaku.

Będziesz potrze­bo­wać: 220 g różo­we­go łoso­sia bez ości i skó­ry, 0,5 pusz­ki zie­lo­ne­go grosz­ku, 2 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 2 ziem­nia­ki ugo­to­wa­ne w skór­ce, 0,3 pęcz­ka zie­lo­nej cebu­li, majo­nez, zie­le­ni­na z koperkiem.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wa­ny filet z różo­we­go łoso­sia pokro­ić na kawał­ki i roz­gnieść widel­cem na drob­ne włók­na. Do ryby dodać pokro­jo­ne w kost­kę jaj­ka i ziem­nia­ki, posie­ka­ną zie­le­ni­nę, zie­lo­ny gro­szek bez pły­nu i majonez.

2. Sałatka rybna “Codzienna”

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

W sma­ku ta sałat­ka przy­po­mi­na goto­wa­ne raki, a jej skład kosz­tu­je gro­sza. Nale­ży ją przy­go­to­wać dzień przed podaniem!

Potrzeb­ne będą: 1 kg dor­sza lub min­ta­ja, 1 ugo­to­wa­na mar­chew­ka, 1 pęczek koper­ku, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj rybę w wodzie z solą i przy­pra­wa­mi, usuń wszyst­ko, co nie­po­trzeb­ne, włóż filet do miski, posie­kaj widel­cem. Wymie­szać bazę ryb­ną z drob­no star­tą mar­chew­ką i posie­ka­nym koper­kiem. Wypeł­nić majo­ne­zem, przy­kryć folią i wsta­wić do lodów­ki na 18–24 godziny.

3. Sałatka rybna z makreli i awokado

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Ta sałat­ka jest zwy­kle poda­wa­na w “łód­kach” z awo­ka­do, w tym celu nale­ży sta­ran­nie prze­ciąć owoc na pół, usu­nąć miąższ łyż­ką, tak aby skór­ka pozo­sta­ła nie­na­ru­szo­na. Goto­wą prze­ką­skę wkła­da­my do połó­wek awokado.

Potrzeb­ne będą: 2 pusz­ki makre­li w ole­ju, 2 doj­rza­łe awo­ka­do, 7–8 pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 4 ugo­to­wa­ne jaj­ka, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Miąższ awo­ka­do, jaj­ka na twar­do i 6 pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych pokro­ić w drob­ną kost­kę, wymie­szać z majo­ne­zem i rybą roz­gnie­cio­ną widel­cem. Uło­żyć na “taler­zach” połów­ki awo­ka­do, ude­ko­ro­wać pozo­sta­ły­mi pla­ster­ka­mi pomidora.

4. Sałatka rybna z wątróbką dorsza

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Sałat­ki z wątrób­ką dor­sza zawsze były uwa­ża­ne za przy­smak, poza tym są bar­dzo zdrowe!

Potrzeb­ne będą: 3 ugo­to­wa­ne ziem­nia­ki, 1 cebu­la, 1 pusz­ka wątro­by dor­sza, 1 ugo­to­wa­na mar­chew­ka, 2–3 jaj­ka na twar­do, zie­lo­na cebul­ka i domo­wy majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Wątrób­kę z dor­sza roz­gnieść tłucz­kiem do ziem­nia­ków lub po pro­stu widel­cem, posy­pać drob­no posie­ka­ną cebu­lą, przy­kryć majo­ne­zem. Kolej­na war­stwa – star­te ziem­nia­ki i ponow­nie majo­nez. Trze­cia war­stwa – zie­lo­na cebu­la, majo­nez. Posy­pać wierzch i boki sałat­ki star­tą mar­chew­ką i majonezem.

5. Sałatka rybna ze śledziem i jabłkami

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Miąższ kwa­śne­go jabł­ka zaska­ku­ją­co har­mo­nij­nie kom­po­nu­je się ze śle­dziem. Z takiej prze­ką­ski nawet naj­bar­dziej wyra­fi­no­wa­ni sma­ko­sze będą zachwyceni!

Potrzeb­ne będą: 2 lek­ko solo­ne śle­dzie, 1 duże kwa­śne jabł­ko, 1,5 łyż­ki soku z cytry­ny, 1 mała fio­le­to­wa cebu­la, 3 goto­wa­ne jaj­ka, 2 łyż­ki kapa­rów, 140 ml kwa­śnej śmie­ta­ny, 1 łyżecz­ka musz­tar­dy, zioła.

Przy­go­to­wa­nie: Jabł­ko bez skór­ki i pestek pokro­ić w kost­kę, polać sokiem z cytry­ny, w prze­ciw­nym razie miąższ owo­cu ściem­nie­je i sałat­ka stra­ci ape­tycz­ny wygląd. W misce połą­czyć pokro­jo­ne w kost­kę biał­ka jaj, file­ty śle­dzio­we, cebu­lę, kapa­ry i wlać mie­sza­ni­nę śmie­ta­ny i musz­tar­dy. Uło­żyć na tale­rzu w for­mie kop­ca, posy­pać star­ty­mi żółtkami.

6. Sałatka rybna “Świąteczny bukiet”

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Ta sałat­ka jest nie tyl­ko smacz­na, ale tak­że bar­dzo efek­tow­na. Jest ude­ko­ro­wa­na w for­mie duże­go bukie­tu róż.

Potrzeb­ne będą: 1 solo­ny śledź, 1 goto­wa­ny burak, 1 goto­wa­na mar­chew­ka. 1 ogó­rek, 2 ugo­to­wa­ne ziem­nia­ki, 1 suro­we jaj­ko, 1/3 szklan­ki świe­że­go mle­ka, 120 g sera, 1 łyż­ka prze­sia­nej mąki, majo­nez, 1 ząbek czosn­ku, natka pietruszki.

Przy­go­to­wa­nie: Na począ­tek uło­żyć pod­sta­wę sałat­ki, ukła­da­jąc pro­duk­ty war­stwa­mi, sma­ru­jąc je majo­ne­zem. Drob­no posie­ka­ny śledź, kost­ki ogór­ka, star­ta mar­chew­ka, star­te ziem­nia­ki. Następ­nie odłóż sałat­kę na bok do namo­cze­nia, a sam zaj­mij się two­rze­niem “róż”.

Ubij jaj­ka z mąką i mle­kiem, szczyp­tą soli i 0,5 łyżecz­ki ole­ju roślin­ne­go. Zetrzyj bura­ki, czo­snek i ser na drob­nej tar­ce, dodaj kil­ka łyżek majo­ne­zu. Każ­dy nale­śnik posma­ro­wać mie­szan­ką sera i bura­ków, skrę­cić w rur­kę i pokro­ić w poprzek na kawał­ki o sze­ro­ko­ści oko­ło 1,5 cm. Pokryć całą powierzch­nię sałat­ki spi­ral­nie zwi­nię­ty­mi kawał­ka­mi i uło­żyć mię­dzy nimi liście pietruszki.

7. Sałatka z rybą z puszki i kukurydzą

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Pro­sta i smacz­na sałat­ka z kon­serw ryb­nych z kuku­ry­dzą i warzy­wa­mi. Czo­snek moż­na pomi­nąć, ale z nim prze­ką­ska oka­że się bar­dziej pikant­na i aromatyczna.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka ryby z pusz­ki w ole­ju, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy cukro­wej z pusz­ki, 2 mar­chew­ki, 1 cebu­la, 6 ugo­to­wa­nych jajek, 1–3 ząb­ki czosn­ku, 1 pęczek koper­ku lub pie­trusz­ki, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­sma­żyć pokro­jo­ną mar­chew­kę i cebu­lę na bez­won­nym ole­ju sło­necz­ni­ko­wym, nie trze­ba zbyt moc­no sma­żyć warzyw. Odce­dzić część pły­nu z pusz­ki kon­serw ryb­nych, roz­gnieść widel­cem pozo­sta­ły olej i rybę, wymie­szać z kuku­ry­dzą, warzy­wa­mi, posie­ka­ny­mi jaj­ka­mi, czosn­kiem i zio­ła­mi. Dopra­wić majo­ne­zem lub innym sosem według gustu.

8. Sałatka z czerwoną rybą i ciecierzycą

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Ten prze­pis spodo­ba się szcze­gól­nie tym, któ­rzy są zwo­len­ni­ka­mi zdro­wej die­ty i sty­lu życia!

Będziesz potrze­bo­wać: 2 szklan­ki ugo­to­wa­nej cie­cie­rzy­cy, 2 doj­rza­łe awo­ka­do, 2–3 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 0,4 pęcz­ka zie­lo­nej cebu­li, 1 pęczek ram­son, 3–4 gałąz­ki pie­trusz­ki i koper­ku, 200 g pie­czo­nej czer­wo­nej ryby, 3 łyż­ki soku z cytry­ny i oli­wa z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Cie­cie­rzy­cę prze­pu­ścić przez maszyn­kę do mie­le­nia, połą­czyć z rybą pokro­jo­ną na kawał­ki, posie­ka­ny­mi jaj­ka­mi, drob­no posie­ka­nym ram­so­nem, koper­kiem, natką pie­trusz­ki i zie­lo­ną cebul­ką. Do sala­ter­ki dodać pokro­jo­ny w drob­ną kost­kę miąższ awo­ka­do, skro­pić sokiem z cytry­ny i oli­wą z oliwek.

9. Sałatka rybna ze szprotkami i ryżem

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Ryż i warzy­wa do tej sałat­ki lepiej ugo­to­wać wcze­śniej, wte­dy przy­go­to­wa­nie potra­wy zaj­mie nie wię­cej niż dzie­sięć minut.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka szpro­tek w ole­ju, 2 goto­wa­ne ziem­nia­ki, 2/3 szklan­ki goto­wa­ne­go ryżu, 2 pie­czo­ne bura­ki, 140 g twar­de­go sera, 2 goto­wa­ne mar­chew­ki, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Sałat­kę poda­je się w posta­ci jasnych kulek, w tym celu nale­ży roz­ło­żyć na sto­le kawał­ki folii spo­żyw­czej, na każ­dym uło­żyć pro­duk­ty war­stwa­mi. Zetrzeć warzy­wa i na osob­nych taler­zach wymie­szać je z majo­ne­zem. Kolej­ność warstw: bura­ki, ziem­nia­ki, roz­drob­nio­ne szpro­ty, mar­chew, tar­ty ser.

Unieść brze­gi folii nad sałat­ką, połą­czyć i skrę­cić tak, aby powsta­ła kul­ka. Całość uło­żyć na tale­rzu i wsta­wić do lodów­ki na kil­ka godzin. Następ­nie uwol­nić kul­ki sałat­ko­we z folii, uło­żyć na pięk­nym tale­rzu, ude­ko­ro­wać zie­le­ni­ną i figur­ka­mi wycię­ty­mi z warzyw i sera.

10. Sałatka rybna z tuńczykiem i pieczonymi warzywami

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Ide­al­nie, ta sałat­ka jest przy­go­to­wy­wa­na z gril­lo­wa­ny­mi warzy­wa­mi, wte­dy nabie­ra sma­ku i aro­ma­tu “dymu”.

Potrzeb­ne będą: 3 strą­ki papry­ki, 1 pusz­ka tuń­czy­ka w ole­ju, 0,5 pusz­ki kuku­ry­dzy kon­ser­wo­wej, 3 pomi­do­ry, 1 czer­wo­na cebu­la, 1 pęczek pie­trusz­ki, oli­wa z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie i zama­ry­no­wać w occie z solą i cukrem. Pomi­do­ry i papry­kę upiec na gril­lu lub po pro­stu na suchej patel­ni, obrać ze skór­ki i pokro­ić w pla­ster­ki. Połą­czyć cebu­lę, warzy­wa i małe pla­ster­ki tuń­czy­ka w sala­ter­ce, skro­pić oli­wą z oli­wek i posy­pać szczyp­tą ulu­bio­nych przypraw.

11. Sałatka z suszonego śledzia z burakami

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Bura­ki do tej sałat­ki powin­ny być pie­czo­ne, a nie goto­wa­ne. Pokryj warzy­wa korze­nio­we ole­jem roślin­nym, zawiń je w folię i wyślij do piekarnika.

Będziesz potrze­bo­wać:
Do sałat­ki: 2–3 bura­ki, 250 g suszo­nych file­tów śle­dzio­wych, 0,5 czer­wo­nej cebu­li, 1 małe kwa­śne jabł­ko.
Dres­sing: 65 ml oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka mio­du psz­cze­le­go, sok z poło­wy cytry­ny, 1,5 łyż­ki musz­tar­dy Dijon, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Bura­ka i jabł­ko pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, wymie­szać z drob­no posie­ka­nym file­tem śle­dzio­wym i połów­ka­mi krąż­ków cebu­li. Skład­ni­ki dres­sin­gu ubić mik­se­rem, polać sałatkę.

12. Sałatka rybna z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Chcesz poczuć smak praw­dzi­wych Włoch? W takim razie przy­go­tuj na kola­cję sałat­kę z tuń­czy­kiem z pusz­ki, suszo­ny­mi pomi­do­ra­mi i oliwkami!

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pusz­ka tuń­czy­ka we wła­snym soku, 150 g pół­twar­de­go sera, 1 pęczek liści sała­ty, 130 g suszo­nych pomi­do­rów, 0,5 pusz­ki oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Ser pokro­ić w duże pla­stry, wymie­szać z liść­mi sała­ty pokro­jo­ny­mi w śred­nie pla­stry, dodać suszo­ne pomi­do­ry pokro­jo­ne w pla­stry, mię­so tuń­czy­ka i krąż­ki oli­wek. Sałat­kę skro­pić kil­ko­ma łyż­ka­mi oli­wy pozo­sta­łej w sło­iku z rybą.

13. Sałatka ze śledziem i koreańską marchewką

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Jeden lek­ko solo­ny śledź i garść kore­ań­skich mar­che­wek moż­na zamie­nić w świet­ną sałat­kę w kil­ka minut.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 filet śle­dzio­wy, 270 g kore­ań­skiej mar­chew­ki, 1 cebu­la, 1–2 strą­ki słod­kiej papry­ki. Dres­sing: 1 łyż­ka sosu sojo­we­go, 1 łyż­ka octu jabł­ko­we­go, szczyp­ta mie­lo­nej paprycz­ki chi­li, 1,5 łyż­ki ole­ju sezamowego.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę do sałat­ki zama­ry­no­wać w soku z cytry­ny, soli i cukrze. Filet śle­dzio­wy pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, połą­czyć z cebu­lą, papry­ką i kore­ań­ską mar­chew­ką pokro­jo­ną w cien­kie pla­ster­ki. Zalać mie­szan­ką skład­ni­ków na dres­sing, odstawić.

14. Sałatka rybna z makaronem

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

W Danii taką sałat­kę z maka­ro­nem i kawał­ka­mi wędzo­nej ryby (koniecz­nie wędzo­nej na gorą­co) poda­je się jako przy­staw­kę na świą­tecz­ny stół.

Potrzeb­ne będą:
Do sałat­ki: 200 g maka­ro­nu, 2 ogór­ki kiszo­ne, 410 g file­tu z wędzo­nej ryby, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 130 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, kope­rek.
Na dres­sing: 360–380 ml jogur­tu natu­ral­ne­go bez dodat­ków, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 2 łyż­ki bia­łe­go octu win­ne­go, 1,3 łyżecz­ki musz­tar­dy, 2 łyżecz­ki mie­lo­ne­go cur­ry.
Nale­śnik jajecz­ny: 2–3 jaj­ka, 2 łyż­ki świe­że­go mle­ka, sól do czub­ka łyżeczki.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­czas gdy maka­ron się gotu­je, ubić jaj­ka z mle­kiem i solą, usma­żyć nale­śnik na maśle. Umyć maka­ron i pozo­sta­wić do wyschnię­cia na dursz­la­ku, wymie­szać z pokro­jo­nym na kawał­ki nale­śni­kiem jajecz­nym, dodać krąż­ki cebu­li, posie­ka­ne file­ty ryb­ne i ogór­ki, polać sosem z jogur­tu, octu, cur­ry i oli­wy z oliwek.

15. Sałatka z gotowanej ryby z warzywami i kwaśną śmietaną

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Bar­dzo zdro­wa i pożyw­na sałat­ka, szcze­gól­nie na zimę!

Będziesz potrze­bo­wać:
Do sałat­ki: 500 g dowol­nej goto­wa­nej ryby (bez ości i skó­ry), 2 goto­wa­ne ziem­nia­ki, 1 pie­czo­ny burak, 2 goto­wa­ne mar­chew­ki, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 2–3 kiszo­ne ogór­ki, 2 łyż­ki octu, 0,3 pęcz­ka koper­ku.
Sos: 110 g kwa­śnej śmie­ta­ny, 50 ml jogur­tu bez dodat­ków, 1,5 łyżecz­ki musz­tar­dy Dijon.

Przy­go­to­wa­nie: W sala­ter­ce połą­czyć drob­no posie­ka­ną i mary­no­wa­ną cebu­lę, kawał­ki goto­wa­ne­go file­ta ryb­ne­go, pokro­jo­ne w kost­kę warzy­wa. Dobrze wymie­szać skład­ni­ki dres­sin­gu i polać sałatkę.

16. Sałatka z czerwonej ryby

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Lek­ko solo­ny łosoś o deli­kat­nej maśla­nej kon­sy­sten­cji ide­al­nie nada­je się do przy­go­to­wa­nia pysz­nej sałatki.

Będziesz potrze­bo­wać: 160 g lek­ko solo­ne­go łoso­sia, 3 jaj­ka ugo­to­wa­ne na twar­do, 0,5 pusz­ki kuku­ry­dzy, 4 ugo­to­wa­ne ziem­nia­ki, 2 łyż­ki czer­wo­ne­go kawio­ru, majo­nez z oli­wy z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Umieść głów­ne skład­ni­ki sałat­ki pokro­jo­ne w drob­ną kost­kę war­stwa­mi w zlew­ce, szkla­nych kie­lisz­kach lub na dużym pła­skim naczy­niu. Posma­ruj każ­dą war­stwę majo­ne­zem z oli­wy z oli­wek i posyp łyżecz­ką czer­wo­ne­go kawio­ru, sta­ra­jąc się rów­no­mier­nie roz­pro­wa­dzić. Kolej­ność warstw jest nastę­pu­ją­ca: ziem­nia­ki, kuku­ry­dza, łosoś, jajko.

17. Sałatka rybna z saira z puszki z pomidorami

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Tę sałat­kę moż­na poda­wać w sala­ter­ce lub roz­sma­ro­wać na kanap­kach, deko­ru­jąc pla­ster­ka­mi pomi­do­rów i goto­wa­ny­mi jaj­ka­mi przepiórczymi.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka saira we wła­snym soku, 1 świe­ży ogó­rek, 2 pomi­do­ry, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy, 1 czer­wo­na cebu­la, majo­nez, 5 jajek prze­piór­czych ugo­to­wa­nych na twar­do, 5 pomi­dor­ków koktajlowych.

Przy­go­to­wa­nie: Warzy­wa pokro­ić w drob­ną kost­kę, wymie­szać z roz­gnie­cio­ną widel­cem sairą i kuku­ry­dzą bez pły­nu. Dopra­wić majo­ne­zem. Poda­wać sałat­kę według uzna­nia, ude­ko­ro­wać pla­ster­ka­mi jaj prze­piór­czych i pomi­dor­ka­mi koktajlowymi.

18. Sałatka rybna “Olivier po hiszpańsku”

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

W Hisz­pa­nii przy­go­to­wu­ją rów­nież sałat­kę, któ­rą nazy­wa­my “Oli­vier”, ale zamiast goto­wa­nej kieł­ba­sy wkła­da­ją do niej ryby!

Będziesz potrze­bo­wać: 400 g suszo­ne­go file­tu ryb­ne­go, 3–4 ziem­nia­ki, 1 mar­chew­ka, 4 jaj­ka, 2 ogór­ki kiszo­ne, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Ziem­nia­ki, mar­chew­kę i jaj­ka ugo­to­wać do mięk­ko­ści, obrać i pokro­ić w drob­ną kost­kę. Rybę i ogór­ki pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, połą­czyć z warzy­wa­mi i jaj­ka­mi, zapra­wić majo­ne­zem, dopra­wić do sma­ku przyprawami.

19. Sałatka z pieczonej ryby z grzybami i orzechami

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Ta sałat­ka ma nie­sa­mo­wi­cie har­mo­nij­ny smak i aro­mat – pie­czo­na ryba sta­je się jesz­cze bar­dziej ape­tycz­na w połą­cze­niu z grzy­ba­mi i orze­cha­mi włoskimi.

Potrzeb­ne będą: 0,5 kg pie­czo­ne­go file­ta z morsz­czu­ka, 300 g pie­cza­rek, 1 cebu­la, 1 mar­chew­ka, 3 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 2 łyż­ki pokru­szo­nych orze­chów wło­skich, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no posie­kaj cebu­lę i grzy­by, zetrzyj mar­chew­kę, usmaż je osob­no na ole­ju. Napeł­nij mie­szan­kę kawał­ków morsz­czu­ka, sma­żo­nych grzy­bów, cebu­li i mar­chwi, jajek majo­ne­zem. Prze­ło­żyć do sala­ter­ki, posy­pać orzechami.

20. Sałatka rybna z mintaja z fasolą

Рыбные салаты - 20 простых и вкусных рецептов на каждый день

Goto­wa­ny filet z min­ta­ja – posłu­ży jako świet­na baza do smacz­nej i obfi­tej sałatki.

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g goto­wa­ne­go file­ta z min­ta­ja, 1,5 szklan­ki goto­wa­nej faso­li, 2 jaj­ka na twar­do, 1 czer­wo­na cebu­la, 1 ogó­rek kiszo­ny, 0,3 pęcz­ka zie­lo­nej cebu­li, 0,3 pęcz­ka koper­ku, pół cytry­ny, majo­nez lub olej roślinny.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, zama­ry­no­wać w soku z cytry­ny, wyci­snąć i połą­czyć z kawał­ka­mi ugo­to­wa­ne­go min­ta­ja. Dodaj jaj­ka pokro­jo­ne w ćwiart­ki, ogór­ki pokro­jo­ne w cien­kie kół­ka, dodaj faso­lę. Sałat­kę moż­na polać ole­jem roślin­nym lub majonezem.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

osiem − sześć =