Zwykły ryż zamienia się w ciekawe danie główne, jeśli tylko coś do niego dodamy. Tym razem proponujemy spróbować ryżu smażonego z jajkiem i dzielimy się przepisami – jak lepiej go ugotować i co jeszcze można do niego dodać. Zgodnie z najlepszymi tradycjami kuchni azjatyckiej!
- 1. Ryż smażony z jajkiem i sosem sojowym
- 2. Ryż smażony z jajkiem, cukinią i grzybami shiitake
- 3. Ryż smażony z jajkiem i kukurydzą
- 4. Smażony ryż z jajkiem i zielonym groszkiem
- 5. Smażony ryż z jajkiem, warzywami i curry
- 6. Smażony ryż z jajkiem i krewetkami
- 7. Smażony ryż z jajkiem i limonką
- 8. Smażony ryż z jajkiem i boczkiem
- 9. Smażony ryż z jajkami i kurczakiem
- 10. Smażony brązowy ryż z jajkiem
- 11. Ryż smażony z jajkiem i grzybami
- 12. Ryż smażony z jajkiem i pomidorami
1. Ryż smażony z jajkiem i sosem sojowym
Lekka, ale bardzo smaczna wersja praktycznie bez żadnych dodatków.
Potrzebne będą: 100 g ryżu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 3 łyżki sosu sojowego, curry, olej roślinny, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować ryż do miękkości. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oleju do miękkości, dodać curry i smażyć jeszcze przez pół minuty. Wbić jajka i smażyć, aż się ugotują, mieszając. Dodać ryż, sos sojowy i przyprawy i gotować dalej, aż ryż nabierze ładnego koloru.
2. Ryż smażony z jajkiem, cukinią i grzybami shiitake
Najlepiej sprawdza się ryż ugotowany wcześniej i odstawiony na noc do lodówki.
Potrzebne będą: 300 g ryżu, 200 g cukinii, 50 g zielonej cebuli, 1 marchewka, 1 czerwona papryka, 6 grzybów shiitake, 0,5 łyżeczki imbiru, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki sosu sojowego, 1–2 jajka, olej sezamowy, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować ryż i posiekać wszystkie składniki. Na oleju sezamowym podsmażyć czosnek, imbir i ostrą paprykę. Dodać marchewkę, a po 1 minucie cukinię i shiitake.
Po kilku minutach dodać ryż i smażyć przez 2 minuty. Ubić jajko z przyprawami i sosem sojowym, wlać do ryżu, wymieszać i zdjąć z ognia. Pod koniec gotowania posypać smażony ryż posiekaną zieloną cebulką.
3. Ryż smażony z jajkiem i kukurydzą
Można użyć kukurydzy z puszki, świeżej lub mrożonej.
Potrzebne będą: 200 g ryżu, 1 cebula, 200 g kukurydzy, 2 jajka, 1 łyżka sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, olej roślinny, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować ryż do miękkości. Posiekać cebulę i czosnek, podsmażyć i dodać kukurydzę. Smażyć jeszcze przez kilka minut, wlać roztrzepane jajka i smażyć, aż się ugotują, mieszając. Dodać ryż, sos sojowy i przyprawy i smażyć wszystko razem przez kolejne 2–3 minuty.
4. Smażony ryż z jajkiem i zielonym groszkiem
Kolejnym świetnym dodatkiem do tego rodzaju azjatyckiego ryżu jest mrożony zielony groszek.
Potrzebne będą: 200 g ryżu, 1 cebula, 2 marchewki, 100 g zielonego groszku, 2 piórka zielonej cebuli, 2 jajka, 3 łyżki sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, olej roślinny, przyprawy.
Przygotowanie: Wcześniej ugotować ryż do miękkości. Posiekać cebulę i czosnek, smażyć na oleju przez kilka minut i dodać pokrojoną marchewkę. Gdy marchew zmięknie, dodać groszek.
Smażyć przez 2 minuty, następnie dodać ryż i wymieszać. Roztrzepać jajka, sos sojowy i przyprawy, wlać to samo i gotować przez kolejne 2–3 minuty, mieszając. Zdjąć naczynie z ognia i posypać posiekaną zieloną cebulką.
5. Smażony ryż z jajkiem, warzywami i curry
Możesz również użyć dowolnej mrożonej mieszanki.
Potrzebne będą: 100 g ryżu, 1 jajko, 1 marchewka, 1 fioletowa cebula, 1 papryka, 1 garść fasolki szparagowej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka curry, olej roślinny, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować ryż do miękkości. Pokroić wszystkie warzywa i smażyć na dużym ogniu, mieszając. Dodać curry i przyprawy i smażyć przez kolejną 1 minutę. Wlać jajko i kontynuować smażenie, aż się ugotuje, mieszając. Dodać ryż i sos sojowy, wymieszać i zdjąć z ognia po 2 minutach.
6. Smażony ryż z jajkiem i krewetkami
Do tego przepisu świetnie nadają się małe, obrane krewetki.
Potrzebne będą: 150 g obranych krewetek, 400 g ugotowanego ryżu, 1 jajko, 2–3 cm imbiru, 1 główka czosnku, 2 piórka zielonej cebuli, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka wina ryżowego, olej roślinny, przyprawy.
Przygotowanie: Podsmaż krewetki na dużym ogniu, aż będą ugotowane i odstaw na bok. Posiekaj imbir i czosnek i podsmaż je na tej samej patelni na lekko złoty kolor. Wsypać ugotowany ryż i podgrzać, ciągle mieszając. Dodać sos sojowy, wino, przyprawy i roztrzepane jajko. Wymieszać i po 2 minutach dodać krewetki i posiekaną zieloną cebulkę. Zdjąć z ognia i podawać.
7. Smażony ryż z jajkiem i limonką
Oryginalny chiński przepis z sosem rybnym i czosnkiem.
Potrzebne będą: 160 g ryżu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, po 1 łyżce sosu sojowego i sosu rybnego, olej roślinny, 2 jajka, 3 piórka zielonej cebuli, 1/2 limonki, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować ryż do miękkości. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć do miękkości. Dodać ryż, przyprawy, sok z limonki i oba rodzaje sosu. Wymieszać i po 2 minutach wlać roztrzepane jajka. Doprowadź wszystko do wrzenia, mieszając, i dodaj zieloną cebulkę.
8. Smażony ryż z jajkiem i boczkiem
Bardzo obfite, smaczne i aromatyczne danie. W razie potrzeby zamiast boczku można użyć szynki.
Potrzebne będą: 300 g ugotowanego ryżu, 100 g boczku, 1/2 papryki, 100 g zielonego groszku, 3 jajka, przyprawy, olej roślinny.
Przygotowanie: Boczek posiekać i smażyć przez kilka minut, dodać posiekaną paprykę, po 2 minutach – zielony groszek, a po kolejnej 1 minucie – ryż z przyprawami. Wlać ubite jajka i smażyć, mieszając, przez kolejne 3–4 minuty, aż się ugotują.
9. Smażony ryż z jajkami i kurczakiem
Jeśli wcześniej ugotujesz ryż, danie będzie gotowe dosłownie w 15 minut.
Potrzebne będą: 3 piórka zielonej cebuli, 1 marchewka, 1 garść zielonego groszku, 1 fioletowa cebula, 2 jajka, 2 filiżanki ugotowanego ryżu, 2 ząbki czosnku, 3–4 łyżki sosu sojowego, 200 g kurczaka, 1 łyżka skrobi, przyprawy, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Pokroić kurczaka w paski i wymieszać ze skrobią, przyprawami i łyżką sosu sojowego. Pozostawić do namoczenia na pół godziny. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na dużym ogniu, dodaj kurczaka i smaż przez 2 minuty, mieszając.
Dodać resztę warzyw i smażyć przez kolejne 2–3 minuty. Doprawić, wsypać ugotowany ryż i sos sojowy. Po kolejnej 1 minucie wlać roztrzepane jajka i kontynuować smażenie przez 2–3 minuty, mieszając.
10. Smażony brązowy ryż z jajkiem
Należy pamiętać, że brązowy ryż gotuje się dłużej, więc należy zapoznać się z instrukcjami na opakowaniu.
Będziesz potrzebować: 100 g marchwi, 100 g zielonego groszku, 80 g cebuli, 1 ząbek czosnku, 3 filiżanki ugotowanego brązowego ryżu, 1 jajko, 60 ml sosu sojowego, olej roślinny, przyprawy.
Przygotowanie: Posiekaj wszystkie warzywa i podsmaż je razem z czosnkiem. Po kilku minutach dodać przyprawy i jajka i mieszając smażyć przez kolejne 2–3 minuty. Wsypać ugotowany brązowy ryż, wymieszać, dodać sos sojowy i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
11. Ryż smażony z jajkiem i grzybami
Proste i szybkie w przygotowaniu danie z najtańszych składników.
Potrzebne będą: 150 g ryżu, 250 g pieczarek, 1 cebula, 2 jajka, 100 g zielonego groszku, 2 łyżki sosu sojowego, 20 g zielonej cebuli, przyprawy, olej roślinny.
Przygotowanie: Ugotować ryż, posiekać i smażyć cebulę przez kilka minut, dodać grzyby i smażyć, aż będą prawie ugotowane. Dodać zielony groszek, po 1 minucie dodać jajka i smażyć, mieszając, aż się zetną. Wsypać ryż, dodać przyprawy i sos sojowy i mieszając smażyć przez 2–3 minuty. Posypać posiekaną zieloną cebulką.
12. Ryż smażony z jajkiem i pomidorami
Świeże pomidory sprawiają, że danie jest jaśniejsze i bardziej soczyste – po prostu dar niebios.
Potrzebne będą: 3 jajka, 3 pomidory, 200 g ugotowanego ryżu, 1 cebula, 1 łyżka sosu sojowego, przyprawy, olej roślinny, 2 piórka zielonej cebuli.
Przygotowanie: Posiekaj i podsmaż cebulę przez kilka minut na patelni. Dodać posiekane pomidory, smażyć przez kolejną 1 minutę i wlać roztrzepane jajka. Smażyć, mieszając, aż jajka się ugotują. Dodać przyprawy, sos sojowy i ugotowany ryż. Podgrzewać przez kolejne 2 minuty, zdjąć z ognia i posypać zieloną cebulką.