Smażony ryż z jajkiem: 12 apetycznych przepisów na każdy gust

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Zwy­kły ryż zamie­nia się w cie­ka­we danie głów­ne, jeśli tyl­ko coś do nie­go doda­my. Tym razem pro­po­nu­je­my spró­bo­wać ryżu sma­żo­ne­go z jaj­kiem i dzie­li­my się prze­pi­sa­mi – jak lepiej go ugo­to­wać i co jesz­cze moż­na do nie­go dodać. Zgod­nie z naj­lep­szy­mi tra­dy­cja­mi kuch­ni azjatyckiej!

1. Ryż smażony z jajkiem i sosem sojowym

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Lek­ka, ale bar­dzo smacz­na wer­sja prak­tycz­nie bez żad­nych dodatków.

Potrzeb­ne będą: 100 g ryżu, 1 cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, 2 jaj­ka, 3 łyż­ki sosu sojo­we­go, cur­ry, olej roślin­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać ryż do mięk­ko­ści. Cebu­lę i czo­snek posie­kać, pod­sma­żyć na ole­ju do mięk­ko­ści, dodać cur­ry i sma­żyć jesz­cze przez pół minu­ty. Wbić jaj­ka i sma­żyć, aż się ugo­tu­ją, mie­sza­jąc. Dodać ryż, sos sojo­wy i przy­pra­wy i goto­wać dalej, aż ryż nabie­rze ład­ne­go koloru.

2. Ryż smażony z jajkiem, cukinią i grzybami shiitake

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Naj­le­piej spraw­dza się ryż ugo­to­wa­ny wcze­śniej i odsta­wio­ny na noc do lodówki.

Potrzeb­ne będą: 300 g ryżu, 200 g cuki­nii, 50 g zie­lo­nej cebu­li, 1 mar­chew­ka, 1 czer­wo­na papry­ka, 6 grzy­bów shii­ta­ke, 0,5 łyżecz­ki imbi­ru, 2 ząb­ki czosn­ku, 4 łyż­ki sosu sojo­we­go, 1–2 jaj­ka, olej seza­mo­wy, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać ryż i posie­kać wszyst­kie skład­ni­ki. Na ole­ju seza­mo­wym pod­sma­żyć czo­snek, imbir i ostrą papry­kę. Dodać mar­chew­kę, a po 1 minu­cie cuki­nię i shiitake.

Po kil­ku minu­tach dodać ryż i sma­żyć przez 2 minu­ty. Ubić jaj­ko z przy­pra­wa­mi i sosem sojo­wym, wlać do ryżu, wymie­szać i zdjąć z ognia. Pod koniec goto­wa­nia posy­pać sma­żo­ny ryż posie­ka­ną zie­lo­ną cebulką.

3. Ryż smażony z jajkiem i kukurydzą

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Moż­na użyć kuku­ry­dzy z pusz­ki, świe­żej lub mrożonej.

Potrzeb­ne będą: 200 g ryżu, 1 cebu­la, 200 g kuku­ry­dzy, 2 jaj­ka, 1 łyż­ka sosu sojo­we­go, 2 ząb­ki czosn­ku, olej roślin­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać ryż do mięk­ko­ści. Posie­kać cebu­lę i czo­snek, pod­sma­żyć i dodać kuku­ry­dzę. Sma­żyć jesz­cze przez kil­ka minut, wlać roz­trze­pa­ne jaj­ka i sma­żyć, aż się ugo­tu­ją, mie­sza­jąc. Dodać ryż, sos sojo­wy i przy­pra­wy i sma­żyć wszyst­ko razem przez kolej­ne 2–3 minuty.

4. Smażony ryż z jajkiem i zielonym groszkiem

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Kolej­nym świet­nym dodat­kiem do tego rodza­ju azja­tyc­kie­go ryżu jest mro­żo­ny zie­lo­ny groszek.

Potrzeb­ne będą: 200 g ryżu, 1 cebu­la, 2 mar­chew­ki, 100 g zie­lo­ne­go grosz­ku, 2 piór­ka zie­lo­nej cebu­li, 2 jaj­ka, 3 łyż­ki sosu sojo­we­go, 2 ząb­ki czosn­ku, olej roślin­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Wcze­śniej ugo­to­wać ryż do mięk­ko­ści. Posie­kać cebu­lę i czo­snek, sma­żyć na ole­ju przez kil­ka minut i dodać pokro­jo­ną mar­chew­kę. Gdy mar­chew zmięk­nie, dodać groszek.

Sma­żyć przez 2 minu­ty, następ­nie dodać ryż i wymie­szać. Roz­trze­pać jaj­ka, sos sojo­wy i przy­pra­wy, wlać to samo i goto­wać przez kolej­ne 2–3 minu­ty, mie­sza­jąc. Zdjąć naczy­nie z ognia i posy­pać posie­ka­ną zie­lo­ną cebulką.

5. Smażony ryż z jajkiem, warzywami i curry

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Możesz rów­nież użyć dowol­nej mro­żo­nej mieszanki.

Potrzeb­ne będą: 100 g ryżu, 1 jaj­ko, 1 mar­chew­ka, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 1 papry­ka, 1 garść fasol­ki szpa­ra­go­wej, 2 łyż­ki sosu sojo­we­go, 1 łyżecz­ka cur­ry, olej roślin­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać ryż do mięk­ko­ści. Pokro­ić wszyst­kie warzy­wa i sma­żyć na dużym ogniu, mie­sza­jąc. Dodać cur­ry i przy­pra­wy i sma­żyć przez kolej­ną 1 minu­tę. Wlać jaj­ko i kon­ty­nu­ować sma­że­nie, aż się ugo­tu­je, mie­sza­jąc. Dodać ryż i sos sojo­wy, wymie­szać i zdjąć z ognia po 2 minutach.

6. Smażony ryż z jajkiem i krewetkami

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Do tego prze­pi­su świet­nie nada­ją się małe, obra­ne krewetki.

Potrzeb­ne będą: 150 g obra­nych kre­we­tek, 400 g ugo­to­wa­ne­go ryżu, 1 jaj­ko, 2–3 cm imbi­ru, 1 głów­ka czosn­ku, 2 piór­ka zie­lo­nej cebu­li, 1 łyż­ka sosu sojo­we­go, 1 łyż­ka wina ryżo­we­go, olej roślin­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­smaż kre­wet­ki na dużym ogniu, aż będą ugo­to­wa­ne i odstaw na bok. Posie­kaj imbir i czo­snek i pod­smaż je na tej samej patel­ni na lek­ko zło­ty kolor. Wsy­pać ugo­to­wa­ny ryż i pod­grzać, cią­gle mie­sza­jąc. Dodać sos sojo­wy, wino, przy­pra­wy i roz­trze­pa­ne jaj­ko. Wymie­szać i po 2 minu­tach dodać kre­wet­ki i posie­ka­ną zie­lo­ną cebul­kę. Zdjąć z ognia i podawać.

7. Smażony ryż z jajkiem i limonką

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Ory­gi­nal­ny chiń­ski prze­pis z sosem ryb­nym i czosnkiem.

Potrzeb­ne będą: 160 g ryżu, 1 cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, po 1 łyż­ce sosu sojo­we­go i sosu ryb­ne­go, olej roślin­ny, 2 jaj­ka, 3 piór­ka zie­lo­nej cebu­li, 1/2 limon­ki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać ryż do mięk­ko­ści. Cebu­lę i czo­snek drob­no posie­kać i pod­sma­żyć do mięk­ko­ści. Dodać ryż, przy­pra­wy, sok z limon­ki i oba rodza­je sosu. Wymie­szać i po 2 minu­tach wlać roz­trze­pa­ne jaj­ka. Dopro­wadź wszyst­ko do wrze­nia, mie­sza­jąc, i dodaj zie­lo­ną cebulkę.

8. Smażony ryż z jajkiem i boczkiem

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Bar­dzo obfi­te, smacz­ne i aro­ma­tycz­ne danie. W razie potrze­by zamiast bocz­ku moż­na użyć szynki.

Potrzeb­ne będą: 300 g ugo­to­wa­ne­go ryżu, 100 g bocz­ku, 1/2 papry­ki, 100 g zie­lo­ne­go grosz­ku, 3 jaj­ka, przy­pra­wy, olej roślinny.

Przy­go­to­wa­nie: Boczek posie­kać i sma­żyć przez kil­ka minut, dodać posie­ka­ną papry­kę, po 2 minu­tach – zie­lo­ny gro­szek, a po kolej­nej 1 minu­cie – ryż z przy­pra­wa­mi. Wlać ubi­te jaj­ka i sma­żyć, mie­sza­jąc, przez kolej­ne 3–4 minu­ty, aż się ugotują.

9. Smażony ryż z jajkami i kurczakiem

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Jeśli wcze­śniej ugo­tu­jesz ryż, danie będzie goto­we dosłow­nie w 15 minut.

Potrzeb­ne będą: 3 piór­ka zie­lo­nej cebu­li, 1 mar­chew­ka, 1 garść zie­lo­ne­go grosz­ku, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 2 jaj­ka, 2 fili­żan­ki ugo­to­wa­ne­go ryżu, 2 ząb­ki czosn­ku, 3–4 łyż­ki sosu sojo­we­go, 200 g kur­cza­ka, 1 łyż­ka skro­bi, przy­pra­wy, oli­wa z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić kur­cza­ka w paski i wymie­szać ze skro­bią, przy­pra­wa­mi i łyż­ką sosu sojo­we­go. Pozo­sta­wić do namo­cze­nia na pół godzi­ny. Pod­smaż posie­ka­ną cebu­lę i czo­snek na dużym ogniu, dodaj kur­cza­ka i smaż przez 2 minu­ty, mieszając.

Dodać resz­tę warzyw i sma­żyć przez kolej­ne 2–3 minu­ty. Dopra­wić, wsy­pać ugo­to­wa­ny ryż i sos sojo­wy. Po kolej­nej 1 minu­cie wlać roz­trze­pa­ne jaj­ka i kon­ty­nu­ować sma­że­nie przez 2–3 minu­ty, mieszając.

10. Smażony brązowy ryż z jajkiem

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Nale­ży pamię­tać, że brą­zo­wy ryż gotu­je się dłu­żej, więc nale­ży zapo­znać się z instruk­cja­mi na opakowaniu.

Będziesz potrze­bo­wać: 100 g mar­chwi, 100 g zie­lo­ne­go grosz­ku, 80 g cebu­li, 1 ząbek czosn­ku, 3 fili­żan­ki ugo­to­wa­ne­go brą­zo­we­go ryżu, 1 jaj­ko, 60 ml sosu sojo­we­go, olej roślin­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kaj wszyst­kie warzy­wa i pod­smaż je razem z czosn­kiem. Po kil­ku minu­tach dodać przy­pra­wy i jaj­ka i mie­sza­jąc sma­żyć przez kolej­ne 2–3 minu­ty. Wsy­pać ugo­to­wa­ny brą­zo­wy ryż, wymie­szać, dodać sos sojo­wy i sma­żyć jesz­cze przez 1 minutę.

11. Ryż smażony z jajkiem i grzybami

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Pro­ste i szyb­kie w przy­go­to­wa­niu danie z naj­tań­szych składników.

Potrzeb­ne będą: 150 g ryżu, 250 g pie­cza­rek, 1 cebu­la, 2 jaj­ka, 100 g zie­lo­ne­go grosz­ku, 2 łyż­ki sosu sojo­we­go, 20 g zie­lo­nej cebu­li, przy­pra­wy, olej roślinny.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać ryż, posie­kać i sma­żyć cebu­lę przez kil­ka minut, dodać grzy­by i sma­żyć, aż będą pra­wie ugo­to­wa­ne. Dodać zie­lo­ny gro­szek, po 1 minu­cie dodać jaj­ka i sma­żyć, mie­sza­jąc, aż się zetną. Wsy­pać ryż, dodać przy­pra­wy i sos sojo­wy i mie­sza­jąc sma­żyć przez 2–3 minu­ty. Posy­pać posie­ka­ną zie­lo­ną cebulką.

12. Ryż smażony z jajkiem i pomidorami

Жареный рис с яйцом: 12 аппетитных рецептов на любой вкус

Świe­że pomi­do­ry spra­wia­ją, że danie jest jaśniej­sze i bar­dziej soczy­ste – po pro­stu dar niebios.

Potrzeb­ne będą: 3 jaj­ka, 3 pomi­do­ry, 200 g ugo­to­wa­ne­go ryżu, 1 cebu­la, 1 łyż­ka sosu sojo­we­go, przy­pra­wy, olej roślin­ny, 2 piór­ka zie­lo­nej cebuli.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kaj i pod­smaż cebu­lę przez kil­ka minut na patel­ni. Dodać posie­ka­ne pomi­do­ry, sma­żyć przez kolej­ną 1 minu­tę i wlać roz­trze­pa­ne jaj­ka. Sma­żyć, mie­sza­jąc, aż jaj­ka się ugo­tu­ją. Dodać przy­pra­wy, sos sojo­wy i ugo­to­wa­ny ryż. Pod­grze­wać przez kolej­ne 2 minu­ty, zdjąć z ognia i posy­pać zie­lo­ną cebulką.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

dwanaście − trzy =