Sałatki ze śliwkami – 20 prostych i pysznych przepisów

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Śliw­ki moż­na łączyć w sałat­kach z abso­lut­nie dowol­ny­mi skład­ni­ka­mi: mię­sem, warzy­wa­mi, owo­ca­mi i wszel­kie­go rodza­ju sosa­mi. Zebra­li­śmy dla Cie­bie duży wybór prze­pi­sów na sałat­ki o sma­ku wakacji!

1. Sałatka mięsna ze śliwkami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Do tej war­stwo­wej sałat­ki ide­al­nie nada­je się goto­wa­na pierś z indy­ka, ale dla uroz­ma­ice­nia moż­na ją zastą­pić kur­cza­kiem lub wieprzowiną.

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g file­tu z indy­ka, 170 g twar­de­go sera, 160 g śli­wek bez pestek, 2 świe­że ogór­ki, 3–4 jaj­ka, 1 łyż­ka mio­du, 2 łyż­ki sosu sojo­we­go, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Mię­so pokro­ić w kost­kę, zalać sosem sojo­wym, dodać ulu­bio­ne przy­pra­wy, miód, sma­żyć na ole­ju do ugo­to­wa­nia, uło­żyć pierw­szą war­stwę na tale­rzu, posma­ro­wać majo­ne­zem. Śliw­ki pokro­ić w pla­ster­ki, roz­ło­żyć rów­no­mier­nie jako dru­gą war­stwę, posma­ro­wać majo­ne­zem. Zro­bić 2–3 cien­kie nale­śni­ki z jajek ubi­tych z solą i pie­przem, pokro­ić w maka­ron, roz­ło­żyć jako trze­cią war­stwę, posma­ro­wać majo­ne­zem. Posy­pać drob­no pokro­jo­ny­mi ogór­ka­mi, przy­kryć majo­ne­zem, przy­kryć wierzch i boki sałat­ki star­tym serem.

2. Sałatka ze śliwkami i jabłkiem

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Skład tej sałat­ki jest bar­dzo pro­sty, ale nie­wie­le osób potra­fi odgad­nąć, co się w niej znajduje.

Potrzeb­ne będą: 300 g bia­łej kapu­sty, 200 g śli­wek bez pestek, 2 słod­ko-kwa­śne jabł­ka, 55 ml majo­ne­zu, 0,5 łyżecz­ki soli mor­skiej, 40 ml kwa­śnej śmie­ta­ny, 1 łyżecz­ka cukru, różo­wy pieprz do dekoracji.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać poszat­ko­wa­ną kapu­stę z cien­ko pokro­jo­nym jabł­kiem i suszo­ny­mi śliw­ka­mi. Posy­pać sałat­kę cukrem i solą, polać sosem ze śmie­ta­ny i majo­ne­zu, wło­żyć do sala­ter­ki i ude­ko­ro­wać zmie­lo­nym różo­wym pieprzem.

3. Sałatka ze śliwkami i filetem z kurczaka

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Naj­zwy­klej­sza sałat­ka z pier­si kur­cza­ka nabie­ra zupeł­nie nowych odcie­ni sma­ko­wych, jeśli dodasz do niej tro­chę suszo­nych śliwek.

Potrzeb­ne będą: 250 g upie­czo­ne­go file­ta z kur­cza­ka, 90 g suszo­nych śli­wek, 1 ogó­rek, 2 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 60 g orze­chów wło­skich, 5 łyżek majonezu.

Przy­go­to­wa­nie: Pierw­sza war­stwa skła­da się z file­ta z kur­cza­ka wymie­sza­ne­go z majo­ne­zem, dru­ga war­stwa skła­da się ze śli­wek pokro­jo­nych w pla­ster­ki z majo­ne­zem, trze­cia war­stwa skła­da się z orze­chów wło­skich. Czwar­ta war­stwa to star­te biał­ka jaj, posma­ro­wa­ne majo­ne­zem, następ­nie – ogór­ki z majo­ne­zem. Ude­ko­ruj sałat­kę star­ty­mi żółt­ka­mi, paska­mi śli­wek i pla­ster­ka­mi jajka.

4. Sałatka ze śliwkami “Wenecja”

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Aby sałat­ka “Wene­cja” oka­za­ła się tak smacz­na, jak to tyl­ko moż­li­we, przy­go­tuj domo­wy majo­nez na mle­ku lub świe­żych jajach kurzych naj­wyż­szej jakości.

Potrzeb­ne będą: 250 g śli­wek wyso­kiej jako­ści, 400 g goto­wa­nej pier­si z kur­cza­ka, 250 g sera, 350 g świe­żych grzy­bów, 120 g jąder orze­cha wło­skie­go, 4 goto­wa­ne jaj­ka, 1 goto­wa­na mar­chew­ka, 1 cebu­la, domo­wy majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Filet z kur­cza­ka pokro­ić na duże kawał­ki, poła­mać na włók­na i wło­żyć do sala­ter­ki, przy­kryć mie­szan­ką star­tych żół­tek, mar­chew­ki i majo­ne­zu. Śliw­ki pokro­ić w drob­ną kost­kę, wymie­szać z majo­ne­zem i star­tym serem, wło­żyć do sala­ter­ki i roz­ło­żyć, posy­pać pokru­szo­ny­mi orze­cha­mi. Cebu­lę i pie­czar­ki drob­no posie­kać, pod­sma­żyć na ole­ju, wymie­szać z tar­tym biał­kiem, roz­ło­żyć na wierz­chu orze­chów, posma­ro­wać majonezem.

5. Sałatka “Ruby” z orzechami i suszonymi śliwkami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Naj­bar­dziej ide­al­ne połą­cze­nie – goto­wa­ne bura­ki, suszo­ne śliw­ki i orze­chy wło­skie. Sałat­ka “Ruby” zasko­czy har­mo­nią sma­ków i spek­ta­ku­lar­nym wyglądem.

Będziesz potrze­bo­wać:
Do sałat­ki: 400 g goto­wa­nych bura­ków, 120 g suszo­nych śli­wek bez pestek, 80 g pra­żo­nych orze­chów wło­skich, 2 ząb­ki czosn­ku.
Do dres­sin­gu: 3 łyż­ki majo­ne­zu, 2,5 łyż­ki kwa­śnej śmie­ta­ny, sól i pieprz, list­ki świe­żej mięty.

Przy­go­to­wa­nie: W misce wymie­szać star­te bura­ki, pokru­szo­ne orze­chy i pokro­jo­ne śliw­ki. Dodać majo­nez, śmie­ta­nę, czo­snek i przy­pra­wy. Ułóż sałat­kę na pięk­nym naczy­niu, ude­ko­ruj mię­tą i róża­mi z pasków goto­wa­ne­go buraka.

6. Sałatka wołowa z suszonymi śliwkami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Ugo­tuj woło­wi­nę na sałat­kę w bulio­nie z liściem lau­ro­wym, ziar­na­mi pie­przu, grosz­kiem i korze­nia­mi. Goto­we mię­so ostu­dzić i prze­cho­wy­wać przez noc w lodów­ce, wte­dy będzie o wie­le bar­dziej aro­ma­tycz­ne i łatwiej­sze do krojenia.

Potrzeb­ne będą: 180 g goto­wa­nej woło­wi­ny, 3 goto­wa­ne jaj­ka, 180 g twar­de­go sera, 100 g suszo­nych śli­wek, 3 kiszo­ne ogór­ki, 1 cebu­la, 90 g orzesz­ków pinio­wych, domo­wy majo­nez, 0,5 pusz­ki zie­lo­ne­go groszku.

Przy­go­to­wa­nie: Lek­ko posma­ro­wać wewnętrz­ne ścian­ki i dno głę­bo­kiej miski ole­jem roślin­nym, przy­kryć arku­sza­mi folii spo­żyw­czej. Wymie­szać star­te jaj­ka i ser, kil­ka łyżek mie­szan­ki wło­żyć do przy­go­to­wa­nej miski, posma­ro­wać majo­ne­zem. Następ­nie zło­żyć sałat­kę, ukła­da­jąc war­stwy na środ­ku, a po bokach, bli­żej ścia­nek miski, wlać obra­mo­wa­nie mie­szan­ki jajecz­no-sero­wej, ponow­nie sma­ru­jąc “pod­ło­gi” sałat­ki majonezem.

Kolej­ność warstw: drob­no posie­ka­ne śliw­ki, woło­wi­na roze­bra­na na cien­kie włók­na, ogór­ki pokro­jo­ne w słom­ki, pół­pier­ście­nie mary­no­wa­nej cebu­li, zie­lo­ny gro­szek. Przy­kryj miskę kolej­nym kawał­kiem folii spo­żyw­czej, uprzed­nio wsu­wa­jąc zwi­sa­ją­ce kra­wę­dzie. Pozo­sta­wić sałat­kę na kil­ka godzin w lodów­ce, następ­nie zdjąć gór­ny arkusz folii, roz­wi­nąć brze­gi, przy­kryć tale­rzem odpo­wied­niej wiel­ko­ści i odwró­cić. Zdjąć miskę z folii spo­żyw­czej i posy­pać sałat­kę orzesz­ka­mi pinii.

7. Sałatka “Brzoza” ze śliwkami i grzybami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Sałat­ka ta jest zwy­kle przy­go­to­wy­wa­na na dużym pro­sto­kąt­nym naczy­niu w for­mie podłuż­nej kłody.

Potrzeb­ne będą: 350 g goto­wa­ne­go file­ta z kur­cza­ka, 300 g mary­no­wa­nych grzy­bów, 4 jaj­ka na twar­do, 250 g śli­wek bez pestek, 2 ogór­ki, 1 cebu­la, 0,3 pęcz­ka zie­lo­nej cebu­li, majo­nez, 0,3 pęcz­ka natki pietruszki.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no posie­ka­ne śliw­ki wymie­szać z majo­ne­zem i uło­żyć pierw­szą war­stwę na tale­rzu, przy­kryć posie­ka­nym mię­sem i majo­ne­zem. Roz­ło­żyć pokro­jo­ne grzy­by, mary­no­wa­ną cebu­lę, nało­żyć majo­nez. Biał­ka zetrzeć na tar­ce, uło­żyć w rów­nej war­stwie w sala­ter­ce, posma­ro­wać majo­ne­zem i przy­kryć gru­bo star­tym ogór­kiem i star­tym żółt­kiem. Posma­ro­wać ze wszyst­kich stron majo­ne­zem, zro­bić gałąz­ki z natki pie­trusz­ki, uło­żyć paski śli­wek w cha­otycz­nej kolej­no­ści, tak aby “kło­da” wyglą­da­ła jak naj­bar­dziej jak brzo­za. Ude­ko­ro­wać cały­mi grzy­ba­mi i “źdźbła­mi tra­wy” z zie­lo­nej cebuli.

8. Sałatka ze śliwkami i ananasem

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Jed­na z naj­smacz­niej­szych świą­tecz­nych sała­tek, któ­ra jako pierw­sza zni­ka ze stołu.

Potrzeb­ne będą: 0,5 kg pier­si z kur­cza­ka upie­czo­nej w folii, 1 pusz­ka ana­na­sów z pusz­ki, 5 ugo­to­wa­nych jajek, 200 g suszo­nych śli­wek, 120 g orze­chów wło­skich, 180 ml majonezu.

Przy­go­to­wa­nie: Połą­czyć pokro­jo­ne w kost­kę ana­na­sy i filet z kur­cza­ka, star­te biał­ka jaj, orze­chy wło­skie, śliw­ki pokro­jo­ne w paski i majo­nez. Prze­ło­żyć sałat­kę na talerz, for­mu­jąc zjeż­dżal­nię, posy­pać star­tym ugo­to­wa­nym żółtkiem.

9. Sałatka z awokado z suszonymi śliwkami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Jeśli skro­pisz pokro­jo­ne awo­ka­do świe­żo wyci­śnię­tym sokiem z cytry­ny, zacho­wa ono swo­ją jasność i nabie­rze lep­sze­go sma­ku w sałatce.

Potrzeb­ne będą: 2 doj­rza­łe duże awo­ka­do, 1 cytry­na, 200 g twar­de­go sera, 4–5 łyżek orze­chów wło­skich, 15–20 szt. śli­wek bez pestek, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Awo­ka­do obrać i zetrzeć na gru­bej tar­ce, polać sokiem z cytry­ny. W misce wymie­szać star­ty ser, posie­ka­ny czo­snek, śliw­ki pokro­jo­ne w słom­ki, dodać awo­ka­do, orze­chy i majonez.

10. Sałatka z makrelą i suszonymi śliwkami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Ryby do tej sałat­ki mogą być wędzo­ne lub suszo­ne, z orze­chów lasko­wych są ide­al­ne, ale z orzesz­ka­mi ziem­ny­mi są rów­nież nie mniej smaczne.

Będziesz potrzeb ował: 1 filet z makre­li, 3 ser­ki topio­ne, 4 jaj­ka na twar­do, 3 ogór­ki, 120 g suszo­nych śli­wek, 60 g orze­chów, 1 duża cebu­la. 1 pusz­ka czar­nych oli­wek bez pestek, 1 duże zie­lo­ne jabł­ko, 1 łyżecz­ka octu cytry­no­we­go, 1 ząbek czosn­ku, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Ponie­waż pod­sta­wą sałat­ki jest ryba, pożą­da­ne jest uło­że­nie tej war­stwo­wej sałat­ki na dużym pła­skim naczy­niu w posta­ci del­fi­na lub wie­lo­ry­ba, moż­na przed­sta­wić reki­na lub roz­gwiaz­dę. Prze­łóż war­stwy gęstą siat­ką majo­ne­zo­wą, w tym celu włóż sos do szczel­nej tor­by i ode­tnij mały róg.

Ułóż war­stwy w nastę­pu­ją­cej kolej­no­ści: star­ty ser topio­ny, mary­no­wa­na cebu­la, drob­no posie­ka­ny filet z makre­li, posie­ka­ne śliw­ki z orze­cha­mi, star­ty ogó­rek, żółt­ka, jabł­ko. Brzuch “ryby” przy­kryj star­tym biał­kiem, a grzbiet, gło­wę i płe­twy – połów­ka­mi oliwek.

11. Sałatka z suszonymi śliwkami i wędzoną wieprzowiną

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Smacz­na mię­sna prze­ką­ska z zale­d­wie kil­ku skład­ni­ków będzie paso­wać do każ­de­go święta.

Potrzeb­ne będą: 300 g wędzo­nej wie­przo­wi­ny, 200 g śli­wek bez pestek, 110 g orze­chów wło­skich, 4 ugo­to­wa­ne jaj­ka, majo­nez, 100 g twar­de­go sera.

Przy­go­to­wa­nie: Do sala­ter­ki wrzu­cić drob­no pokro­jo­ne mię­so, star­te jabł­ko, ser i ugo­to­wa­ne jaj­ka, posie­ka­ne orze­chy i suszo­ne śliw­ki. Sałat­kę polać domo­wym majo­ne­zem, ale spraw­dzi się też śmie­ta­na i musztarda.

12. Sałatka z marchwi z suszonymi śliwkami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Aby uzy­skać wię­cej war­to­ści odżyw­czych, do tej sałat­ki moż­na dodać goto­wa­ną cie­lę­ci­nę lub filet z kurczaka.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 duża mar­chew­ka, 180 g goto­wa­ne­go kur­cza­ka (opcjo­nal­nie), 3 jaj­ka na twar­do, po 100 g suszo­nych śli­wek i orze­chów wło­skich, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Mar­chew zetrzeć na tar­ce, pod­sma­żyć na ole­ju, następ­nie zalać kil­ko­ma łyż­ka­mi wody i dusić pod przy­kry­ciem. Wymie­szać z tar­tym serem i jaj­ka­mi, posie­ka­ny­mi orze­cha­mi i pokro­jo­ny­mi w słom­kę śliw­ka­mi, dodać pokro­jo­ne w kost­kę mię­so, zapra­wić majonezem.

13. Sałatka ze śliwkami i ziarnami granatu

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Kolej­ny wariant wyśmie­ni­cie pysz­nej sałat­ki z pro­stych i naj­bar­dziej zwy­czaj­nych produktów.

Będziesz potrzeb ował: Po 500 g pie­cza­rek i mię­sa z kur­cza­ka, 200 g twar­de­go sera, 150 g suszo­nych śli­wek, 110 g orze­chów, 2 cebu­le, majo­nez, 1 granat.

Przy­go­to­wa­nie: Ułóż sałat­kę war­stwa­mi w nastę­pu­ją­cej kolej­no­ści: małe kawał­ki goto­wa­ne­go kur­cza­ka, suszo­ne śliw­ki, tar­ty ser, sma­żo­ne pie­czar­ki z cebu­lą, orze­chy posie­ka­ne w blen­de­rze. Każ­dą war­stwę sałat­ki rów­no­mier­nie posma­ro­wać majo­ne­zem, goto­we danie przy­kryć ziar­na­mi granatu.

14. Sałatka z buraków ze śliwkami i morelami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Dres­sing takiej sałat­ki naj­le­piej kom­po­nu­je się z domo­wym jogur­tem lub kwa­śną śmie­ta­ną, deli­kat­ny kre­mo­wy smak tyl­ko pod­kre­śli wyra­fi­no­wa­nie przekąski.

Potrzeb­ne będą: 1 burak upie­czo­ny w skór­ce, po 80 g suszo­nych śli­wek i more­li, 100 g zia­ren orze­cha wło­skie­go, kwa­śna śmietana.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­czas gdy burak się pie­cze, namocz suszo­ne owo­ce we wrzą­cej wodzie, umyj je i osusz. Drob­no posie­kać more­le i śliw­ki, zetrzeć bura­ki, kil­ka­krot­nie obto­czyć orze­chy wał­kiem do cia­sta. Napeł­nić majo­ne­zem, dopra­wić do sma­ku przyprawami.

15. Sałatka ze śliwkami nadziewanymi orzechami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Bar­dzo nie­ty­po­we i nie­ła­twe do przy­go­to­wa­nia danie, któ­re jest bar­dzo popu­lar­ne od kil­ku­dzie­się­ciu lat. W wie­lu domach taka sałat­ka jest przy­go­to­wy­wa­na na wiel­kie święta.

Potrzeb­ne będą: 250 g palusz­ków kra­bo­wych, 2 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 220 g twar­de­go sera, 20 szt. obra­nych z pestek śli­wek, 60 g schło­dzo­ne­go masła, 5 orze­chów wło­skich, 7–8 łyżek majonezu.

Przy­go­to­wa­nie: Wyjąć orze­chy z łupin, sta­ra­jąc się zacho­wać nie­na­ru­szo­ne jądra, pokro­ić je wzdłuż na czte­ry czę­ści. Wło­żyć ćwiart­ki orze­chów wło­skich do goto­wa­nych na parze śli­wek, zastę­pu­jąc pest­ki. Podzie­lić star­te jaj­ka, palusz­ki kra­bo­we, masło na dwie rów­ne poło­wy w oddziel­nych pojem­ni­kach, zebrać sałat­kę war­stwa­mi, ukła­da­jąc pro­duk­ty w nastę­pu­ją­cej kolej­no­ści: jaj­ka, palusz­ki kra­bo­we, twar­dy ser, masło, suszo­ne śliw­ki, masło, ser, palusz­ki kra­bo­we. Każ­dą war­stwę sałat­ki posma­ro­wać majo­ne­zem, wierzch i boki przy­kryć pozo­sta­łą poło­wą star­tych jajek.

16. Sałatka z pieczonej cielęciny ze śliwkami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Filet cie­lę­cy nale­ży upiec z wyprze­dze­niem, aby do cza­su przy­go­to­wa­nia sałat­ki mię­so było już schło­dzo­ne i gęste.

Potrzeb­ne będą: 300 g pie­czo­ne­go mię­sa cie­lę­ce­go, 160 g suszo­nych śli­wek, 50 g orze­chów lasko­wych, 1 jabł­ko, 2 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 100 g twar­de­go sera, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Umieść pier­ścień do goto­wa­nia na tale­rzu, ułóż pro­duk­ty war­stwa­mi, sma­ru­jąc majo­ne­zem. Naj­pierw ubić kawał­ki mię­sa, następ­nie gru­bo star­te jabł­ko, pokro­jo­ne w kost­kę ugo­to­wa­ne jaj­ka, śliw­ki pokro­jo­ne w słom­ki, star­ty ser zmie­sza­ny z posie­ka­ny­mi orze­cha­mi laskowymi.

17. Sałatka z ryżem i suszonymi śliwkami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Ryż do tej sałat­ki powi­nien być ugo­to­wa­ny tak, aby był kru­chy i lek­ko nie­do­go­to­wa­ny. Kle­ista owsian­ka abso­lut­nie nie jest dobra!

Potrzeb­ne będą: 250 g ugo­to­wa­nej pier­si z kur­cza­ka, 300 g kru­chej kasz­ki ryżo­wej, 2 ogór­ki, 150 g twar­de­go sera, 120 g suszo­nych śli­wek, 2 jaj­ka ugo­to­wa­ne na twar­do, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Przy­go­to­wać sześć dużych szkla­nek, wsy­pać war­stwy pokro­jo­nych pro­duk­tów, zalać majo­ne­zem. Nie trze­ba go ubi­jać! W szklan­kach uło­żyć ryż, pierś z kur­cza­ka, śliw­ki, ogór­ki, jaj­ka. Na wierz­chu posy­pać star­tym serem, ostat­nią (sero­wą) war­stwę pozo­sta­wić bez majonezu.

18. Sałatka ze śliwkami “Pikantna”

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Jeśli weź­miesz chu­dy majo­nez do sosu sałat­ko­we­go, to danie moż­na nazwać dietetycznym.

Potrzeb­ne będą: 2 małe bura­ki, 1 mar­chew­ka, 90 g suszo­nych śli­wek, po 100 g suł­ta­nek i more­li, 150 g twar­de­go sera, 2 ząb­ki czosn­ku, 100 g orze­chów wło­skich, chu­dy majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wa­ne bura­ki i mar­chew zetrzeć na tar­ce kore­ań­skiej, wymie­szać z posie­ka­ny­mi orze­cha­mi, more­la­mi i śliw­ka­mi, dodać rodzyn­ki suł­tań­skie. Sałat­kę polać majo­ne­zem czosn­ko­wym, posy­pać gru­bą war­stwą star­te­go sera.

19. Sałatka ze smażonym kurczakiem i suszonymi śliwkami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Bar­dzo smacz­na i ape­tycz­na sałat­ka ze sma­żo­nej cie­lę­ci­ny z kur­cza­ka i goto­wa­nych ziem­nia­ków ze śliwkami.

Potrzeb­ne będą: 400 g file­tu z kur­cza­ka, 2 łyż­ki masła, 3 ziem­nia­ki, 3 ogór­ki kiszo­ne, 160 g suszo­nych śli­wek, 4 goto­wa­ne jaj­ka, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Kur­cza­ka pokro­ić w kost­kę, dopra­wić przy­pra­wa­mi, pod­sma­żyć na maśle na brą­zo­wy kolor, połą­czyć w sala­ter­ce z pokro­jo­ny­mi w kost­kę śliw­ka­mi, goto­wa­ny­mi ziem­nia­ka­mi, ogór­ka­mi i jaj­ka­mi. Polać majonezem.

20. Sałatka z lekko solonego łososia z suszonymi śliwkami

Салаты с черносливом - 20 простых и вкусных рецептов

Ta sałat­ka spodo­ba się tym, któ­rzy uwiel­bia­ją ryby i nie­ty­po­we prze­ką­ski o słod­ko-pikant­nym smaku.

Będziesz potrze­bo­wać: 180 g file­ta z lek­ko solo­ne­go łoso­sia, 1 pusz­ka ana­na­sów, 3 man­da­ryn­ki, 100 g suszo­nych śli­wek, 50 g orze­chów ner­kow­ca, 1 pęczek sała­ty z ruko­li, 2 łyż­ki sosu sojo­we­go, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Rybę pokro­ić w kost­kę, mary­no­wać przez pół godzi­ny w sosie sojo­wym i odsą­czyć na sicie. Pla­stry łoso­sia wymie­szać z pokro­jo­ny­mi śliw­ka­mi, kost­ka­mi ana­na­sa, obra­ny­mi pla­ster­ka­mi man­da­ryn­ki, majo­ne­zem. Uło­żyć na tale­rzu wyło­żo­nym ruko­lą, posy­pać orze­cha­mi nerkowca.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

piętnaście − pięć =