Śliwki można łączyć w sałatkach z absolutnie dowolnymi składnikami: mięsem, warzywami, owocami i wszelkiego rodzaju sosami. Zebraliśmy dla Ciebie duży wybór przepisów na sałatki o smaku wakacji!
- 1. Sałatka mięsna ze śliwkami
- 2. Sałatka ze śliwkami i jabłkiem
- 3. Sałatka ze śliwkami i filetem z kurczaka
- 4. Sałatka ze śliwkami “Wenecja”
- 5. Sałatka “Ruby” z orzechami i suszonymi śliwkami
- 6. Sałatka wołowa z suszonymi śliwkami
- 7. Sałatka “Brzoza” ze śliwkami i grzybami
- 8. Sałatka ze śliwkami i ananasem
- 9. Sałatka z awokado z suszonymi śliwkami
- 10. Sałatka z makrelą i suszonymi śliwkami
- 11. Sałatka z suszonymi śliwkami i wędzoną wieprzowiną
- 12. Sałatka z marchwi z suszonymi śliwkami
- 13. Sałatka ze śliwkami i ziarnami granatu
- 14. Sałatka z buraków ze śliwkami i morelami
- 15. Sałatka ze śliwkami nadziewanymi orzechami
- 16. Sałatka z pieczonej cielęciny ze śliwkami
- 17. Sałatka z ryżem i suszonymi śliwkami
- 18. Sałatka ze śliwkami “Pikantna”
- 19. Sałatka ze smażonym kurczakiem i suszonymi śliwkami
- 20. Sałatka z lekko solonego łososia z suszonymi śliwkami
1. Sałatka mięsna ze śliwkami
Do tej warstwowej sałatki idealnie nadaje się gotowana pierś z indyka, ale dla urozmaicenia można ją zastąpić kurczakiem lub wieprzowiną.
Będziesz potrzebować: 300 g filetu z indyka, 170 g twardego sera, 160 g śliwek bez pestek, 2 świeże ogórki, 3–4 jajka, 1 łyżka miodu, 2 łyżki sosu sojowego, majonez.
Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, zalać sosem sojowym, dodać ulubione przyprawy, miód, smażyć na oleju do ugotowania, ułożyć pierwszą warstwę na talerzu, posmarować majonezem. Śliwki pokroić w plasterki, rozłożyć równomiernie jako drugą warstwę, posmarować majonezem. Zrobić 2–3 cienkie naleśniki z jajek ubitych z solą i pieprzem, pokroić w makaron, rozłożyć jako trzecią warstwę, posmarować majonezem. Posypać drobno pokrojonymi ogórkami, przykryć majonezem, przykryć wierzch i boki sałatki startym serem.
2. Sałatka ze śliwkami i jabłkiem
Skład tej sałatki jest bardzo prosty, ale niewiele osób potrafi odgadnąć, co się w niej znajduje.
Potrzebne będą: 300 g białej kapusty, 200 g śliwek bez pestek, 2 słodko-kwaśne jabłka, 55 ml majonezu, 0,5 łyżeczki soli morskiej, 40 ml kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka cukru, różowy pieprz do dekoracji.
Przygotowanie: Wymieszać poszatkowaną kapustę z cienko pokrojonym jabłkiem i suszonymi śliwkami. Posypać sałatkę cukrem i solą, polać sosem ze śmietany i majonezu, włożyć do salaterki i udekorować zmielonym różowym pieprzem.
3. Sałatka ze śliwkami i filetem z kurczaka
Najzwyklejsza sałatka z piersi kurczaka nabiera zupełnie nowych odcieni smakowych, jeśli dodasz do niej trochę suszonych śliwek.
Potrzebne będą: 250 g upieczonego fileta z kurczaka, 90 g suszonych śliwek, 1 ogórek, 2 ugotowane jajka, 60 g orzechów włoskich, 5 łyżek majonezu.
Przygotowanie: Pierwsza warstwa składa się z fileta z kurczaka wymieszanego z majonezem, druga warstwa składa się ze śliwek pokrojonych w plasterki z majonezem, trzecia warstwa składa się z orzechów włoskich. Czwarta warstwa to starte białka jaj, posmarowane majonezem, następnie – ogórki z majonezem. Udekoruj sałatkę startymi żółtkami, paskami śliwek i plasterkami jajka.
4. Sałatka ze śliwkami “Wenecja”
Aby sałatka “Wenecja” okazała się tak smaczna, jak to tylko możliwe, przygotuj domowy majonez na mleku lub świeżych jajach kurzych najwyższej jakości.
Potrzebne będą: 250 g śliwek wysokiej jakości, 400 g gotowanej piersi z kurczaka, 250 g sera, 350 g świeżych grzybów, 120 g jąder orzecha włoskiego, 4 gotowane jajka, 1 gotowana marchewka, 1 cebula, domowy majonez.
Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić na duże kawałki, połamać na włókna i włożyć do salaterki, przykryć mieszanką startych żółtek, marchewki i majonezu. Śliwki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z majonezem i startym serem, włożyć do salaterki i rozłożyć, posypać pokruszonymi orzechami. Cebulę i pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na oleju, wymieszać z tartym białkiem, rozłożyć na wierzchu orzechów, posmarować majonezem.
5. Sałatka “Ruby” z orzechami i suszonymi śliwkami
Najbardziej idealne połączenie – gotowane buraki, suszone śliwki i orzechy włoskie. Sałatka “Ruby” zaskoczy harmonią smaków i spektakularnym wyglądem.
Będziesz potrzebować:
Do sałatki: 400 g gotowanych buraków, 120 g suszonych śliwek bez pestek, 80 g prażonych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku.
Do dressingu: 3 łyżki majonezu, 2,5 łyżki kwaśnej śmietany, sól i pieprz, listki świeżej mięty.
Przygotowanie: W misce wymieszać starte buraki, pokruszone orzechy i pokrojone śliwki. Dodać majonez, śmietanę, czosnek i przyprawy. Ułóż sałatkę na pięknym naczyniu, udekoruj miętą i różami z pasków gotowanego buraka.
6. Sałatka wołowa z suszonymi śliwkami
Ugotuj wołowinę na sałatkę w bulionie z liściem laurowym, ziarnami pieprzu, groszkiem i korzeniami. Gotowe mięso ostudzić i przechowywać przez noc w lodówce, wtedy będzie o wiele bardziej aromatyczne i łatwiejsze do krojenia.
Potrzebne będą: 180 g gotowanej wołowiny, 3 gotowane jajka, 180 g twardego sera, 100 g suszonych śliwek, 3 kiszone ogórki, 1 cebula, 90 g orzeszków piniowych, domowy majonez, 0,5 puszki zielonego groszku.
Przygotowanie: Lekko posmarować wewnętrzne ścianki i dno głębokiej miski olejem roślinnym, przykryć arkuszami folii spożywczej. Wymieszać starte jajka i ser, kilka łyżek mieszanki włożyć do przygotowanej miski, posmarować majonezem. Następnie złożyć sałatkę, układając warstwy na środku, a po bokach, bliżej ścianek miski, wlać obramowanie mieszanki jajeczno-serowej, ponownie smarując “podłogi” sałatki majonezem.
Kolejność warstw: drobno posiekane śliwki, wołowina rozebrana na cienkie włókna, ogórki pokrojone w słomki, półpierścienie marynowanej cebuli, zielony groszek. Przykryj miskę kolejnym kawałkiem folii spożywczej, uprzednio wsuwając zwisające krawędzie. Pozostawić sałatkę na kilka godzin w lodówce, następnie zdjąć górny arkusz folii, rozwinąć brzegi, przykryć talerzem odpowiedniej wielkości i odwrócić. Zdjąć miskę z folii spożywczej i posypać sałatkę orzeszkami pinii.
7. Sałatka “Brzoza” ze śliwkami i grzybami
Sałatka ta jest zwykle przygotowywana na dużym prostokątnym naczyniu w formie podłużnej kłody.
Potrzebne będą: 350 g gotowanego fileta z kurczaka, 300 g marynowanych grzybów, 4 jajka na twardo, 250 g śliwek bez pestek, 2 ogórki, 1 cebula, 0,3 pęczka zielonej cebuli, majonez, 0,3 pęczka natki pietruszki.
Przygotowanie: Drobno posiekane śliwki wymieszać z majonezem i ułożyć pierwszą warstwę na talerzu, przykryć posiekanym mięsem i majonezem. Rozłożyć pokrojone grzyby, marynowaną cebulę, nałożyć majonez. Białka zetrzeć na tarce, ułożyć w równej warstwie w salaterce, posmarować majonezem i przykryć grubo startym ogórkiem i startym żółtkiem. Posmarować ze wszystkich stron majonezem, zrobić gałązki z natki pietruszki, ułożyć paski śliwek w chaotycznej kolejności, tak aby “kłoda” wyglądała jak najbardziej jak brzoza. Udekorować całymi grzybami i “źdźbłami trawy” z zielonej cebuli.
8. Sałatka ze śliwkami i ananasem
Jedna z najsmaczniejszych świątecznych sałatek, która jako pierwsza znika ze stołu.
Potrzebne będą: 0,5 kg piersi z kurczaka upieczonej w folii, 1 puszka ananasów z puszki, 5 ugotowanych jajek, 200 g suszonych śliwek, 120 g orzechów włoskich, 180 ml majonezu.
Przygotowanie: Połączyć pokrojone w kostkę ananasy i filet z kurczaka, starte białka jaj, orzechy włoskie, śliwki pokrojone w paski i majonez. Przełożyć sałatkę na talerz, formując zjeżdżalnię, posypać startym ugotowanym żółtkiem.
9. Sałatka z awokado z suszonymi śliwkami
Jeśli skropisz pokrojone awokado świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, zachowa ono swoją jasność i nabierze lepszego smaku w sałatce.
Potrzebne będą: 2 dojrzałe duże awokado, 1 cytryna, 200 g twardego sera, 4–5 łyżek orzechów włoskich, 15–20 szt. śliwek bez pestek, majonez.
Przygotowanie: Awokado obrać i zetrzeć na grubej tarce, polać sokiem z cytryny. W misce wymieszać starty ser, posiekany czosnek, śliwki pokrojone w słomki, dodać awokado, orzechy i majonez.
10. Sałatka z makrelą i suszonymi śliwkami
Ryby do tej sałatki mogą być wędzone lub suszone, z orzechów laskowych są idealne, ale z orzeszkami ziemnymi są również nie mniej smaczne.
Będziesz potrzeb ował: 1 filet z makreli, 3 serki topione, 4 jajka na twardo, 3 ogórki, 120 g suszonych śliwek, 60 g orzechów, 1 duża cebula. 1 puszka czarnych oliwek bez pestek, 1 duże zielone jabłko, 1 łyżeczka octu cytrynowego, 1 ząbek czosnku, majonez.
Przygotowanie: Ponieważ podstawą sałatki jest ryba, pożądane jest ułożenie tej warstwowej sałatki na dużym płaskim naczyniu w postaci delfina lub wieloryba, można przedstawić rekina lub rozgwiazdę. Przełóż warstwy gęstą siatką majonezową, w tym celu włóż sos do szczelnej torby i odetnij mały róg.
Ułóż warstwy w następującej kolejności: starty ser topiony, marynowana cebula, drobno posiekany filet z makreli, posiekane śliwki z orzechami, starty ogórek, żółtka, jabłko. Brzuch “ryby” przykryj startym białkiem, a grzbiet, głowę i płetwy – połówkami oliwek.
11. Sałatka z suszonymi śliwkami i wędzoną wieprzowiną
Smaczna mięsna przekąska z zaledwie kilku składników będzie pasować do każdego święta.
Potrzebne będą: 300 g wędzonej wieprzowiny, 200 g śliwek bez pestek, 110 g orzechów włoskich, 4 ugotowane jajka, majonez, 100 g twardego sera.
Przygotowanie: Do salaterki wrzucić drobno pokrojone mięso, starte jabłko, ser i ugotowane jajka, posiekane orzechy i suszone śliwki. Sałatkę polać domowym majonezem, ale sprawdzi się też śmietana i musztarda.
12. Sałatka z marchwi z suszonymi śliwkami
Aby uzyskać więcej wartości odżywczych, do tej sałatki można dodać gotowaną cielęcinę lub filet z kurczaka.
Będziesz potrzebować: 1 duża marchewka, 180 g gotowanego kurczaka (opcjonalnie), 3 jajka na twardo, po 100 g suszonych śliwek i orzechów włoskich, majonez.
Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce, podsmażyć na oleju, następnie zalać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem. Wymieszać z tartym serem i jajkami, posiekanymi orzechami i pokrojonymi w słomkę śliwkami, dodać pokrojone w kostkę mięso, zaprawić majonezem.
13. Sałatka ze śliwkami i ziarnami granatu
Kolejny wariant wyśmienicie pysznej sałatki z prostych i najbardziej zwyczajnych produktów.
Będziesz potrzeb ował: Po 500 g pieczarek i mięsa z kurczaka, 200 g twardego sera, 150 g suszonych śliwek, 110 g orzechów, 2 cebule, majonez, 1 granat.
Przygotowanie: Ułóż sałatkę warstwami w następującej kolejności: małe kawałki gotowanego kurczaka, suszone śliwki, tarty ser, smażone pieczarki z cebulą, orzechy posiekane w blenderze. Każdą warstwę sałatki równomiernie posmarować majonezem, gotowe danie przykryć ziarnami granatu.
14. Sałatka z buraków ze śliwkami i morelami
Dressing takiej sałatki najlepiej komponuje się z domowym jogurtem lub kwaśną śmietaną, delikatny kremowy smak tylko podkreśli wyrafinowanie przekąski.
Potrzebne będą: 1 burak upieczony w skórce, po 80 g suszonych śliwek i moreli, 100 g ziaren orzecha włoskiego, kwaśna śmietana.
Przygotowanie: Podczas gdy burak się piecze, namocz suszone owoce we wrzącej wodzie, umyj je i osusz. Drobno posiekać morele i śliwki, zetrzeć buraki, kilkakrotnie obtoczyć orzechy wałkiem do ciasta. Napełnić majonezem, doprawić do smaku przyprawami.
15. Sałatka ze śliwkami nadziewanymi orzechami
Bardzo nietypowe i niełatwe do przygotowania danie, które jest bardzo popularne od kilkudziesięciu lat. W wielu domach taka sałatka jest przygotowywana na wielkie święta.
Potrzebne będą: 250 g paluszków krabowych, 2 ugotowane jajka, 220 g twardego sera, 20 szt. obranych z pestek śliwek, 60 g schłodzonego masła, 5 orzechów włoskich, 7–8 łyżek majonezu.
Przygotowanie: Wyjąć orzechy z łupin, starając się zachować nienaruszone jądra, pokroić je wzdłuż na cztery części. Włożyć ćwiartki orzechów włoskich do gotowanych na parze śliwek, zastępując pestki. Podzielić starte jajka, paluszki krabowe, masło na dwie równe połowy w oddzielnych pojemnikach, zebrać sałatkę warstwami, układając produkty w następującej kolejności: jajka, paluszki krabowe, twardy ser, masło, suszone śliwki, masło, ser, paluszki krabowe. Każdą warstwę sałatki posmarować majonezem, wierzch i boki przykryć pozostałą połową startych jajek.
16. Sałatka z pieczonej cielęciny ze śliwkami
Filet cielęcy należy upiec z wyprzedzeniem, aby do czasu przygotowania sałatki mięso było już schłodzone i gęste.
Potrzebne będą: 300 g pieczonego mięsa cielęcego, 160 g suszonych śliwek, 50 g orzechów laskowych, 1 jabłko, 2 ugotowane jajka, 100 g twardego sera, majonez.
Przygotowanie: Umieść pierścień do gotowania na talerzu, ułóż produkty warstwami, smarując majonezem. Najpierw ubić kawałki mięsa, następnie grubo starte jabłko, pokrojone w kostkę ugotowane jajka, śliwki pokrojone w słomki, starty ser zmieszany z posiekanymi orzechami laskowymi.
17. Sałatka z ryżem i suszonymi śliwkami
Ryż do tej sałatki powinien być ugotowany tak, aby był kruchy i lekko niedogotowany. Kleista owsianka absolutnie nie jest dobra!
Potrzebne będą: 250 g ugotowanej piersi z kurczaka, 300 g kruchej kaszki ryżowej, 2 ogórki, 150 g twardego sera, 120 g suszonych śliwek, 2 jajka ugotowane na twardo, majonez.
Przygotowanie: Przygotować sześć dużych szklanek, wsypać warstwy pokrojonych produktów, zalać majonezem. Nie trzeba go ubijać! W szklankach ułożyć ryż, pierś z kurczaka, śliwki, ogórki, jajka. Na wierzchu posypać startym serem, ostatnią (serową) warstwę pozostawić bez majonezu.
18. Sałatka ze śliwkami “Pikantna”
Jeśli weźmiesz chudy majonez do sosu sałatkowego, to danie można nazwać dietetycznym.
Potrzebne będą: 2 małe buraki, 1 marchewka, 90 g suszonych śliwek, po 100 g sułtanek i moreli, 150 g twardego sera, 2 ząbki czosnku, 100 g orzechów włoskich, chudy majonez.
Przygotowanie: Ugotowane buraki i marchew zetrzeć na tarce koreańskiej, wymieszać z posiekanymi orzechami, morelami i śliwkami, dodać rodzynki sułtańskie. Sałatkę polać majonezem czosnkowym, posypać grubą warstwą startego sera.
19. Sałatka ze smażonym kurczakiem i suszonymi śliwkami
Bardzo smaczna i apetyczna sałatka ze smażonej cielęciny z kurczaka i gotowanych ziemniaków ze śliwkami.
Potrzebne będą: 400 g filetu z kurczaka, 2 łyżki masła, 3 ziemniaki, 3 ogórki kiszone, 160 g suszonych śliwek, 4 gotowane jajka, majonez.
Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawami, podsmażyć na maśle na brązowy kolor, połączyć w salaterce z pokrojonymi w kostkę śliwkami, gotowanymi ziemniakami, ogórkami i jajkami. Polać majonezem.
20. Sałatka z lekko solonego łososia z suszonymi śliwkami
Ta sałatka spodoba się tym, którzy uwielbiają ryby i nietypowe przekąski o słodko-pikantnym smaku.
Będziesz potrzebować: 180 g fileta z lekko solonego łososia, 1 puszka ananasów, 3 mandarynki, 100 g suszonych śliwek, 50 g orzechów nerkowca, 1 pęczek sałaty z rukoli, 2 łyżki sosu sojowego, majonez.
Przygotowanie: Rybę pokroić w kostkę, marynować przez pół godziny w sosie sojowym i odsączyć na sicie. Plastry łososia wymieszać z pokrojonymi śliwkami, kostkami ananasa, obranymi plasterkami mandarynki, majonezem. Ułożyć na talerzu wyłożonym rukolą, posypać orzechami nerkowca.