Sałatka z kurczakiem i grzybami – 12 pysznych przepisów na gotowanie

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Połą­cze­nie grzy­bów z kur­cza­kiem już daw­no weszło do kuli­nar­nej kla­sy­ki i niko­go to nie dzi­wi. Jeśli jed­nak przy­go­tu­jesz tę sałat­kę z nowy­mi skład­ni­ka­mi, jej smak nadal jest w sta­nie zadzi­wić i zapa­mię­tać. Zebra­łem dla Cie­bie 12 naj­lep­szych przepisów!

1. Sałatka z kurczakiem i grzybami “Rafaello”

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Jasna i ape­tycz­na, soczy­sta i bar­dzo smacz­na sałat­ka skła­da się ze sma­żo­nych grzy­bów i mię­sa z kurczaka.

Będziesz potrzeb ował: 300 g goto­wa­ne­go mię­sa z kur­cza­ka, 1 cebu­la, 350 g pie­cza­rek, 1 goto­wa­na mar­chew­ka lub garść kore­ań­skich mar­che­wek, 3 jaj­ka na twar­do, 170 g twar­de­go sera, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Roz­bić mię­so kur­cza­ka na cien­kie włók­na. Wło­żyć do głę­bo­kiej sala­ter­ki, posma­ro­wać majo­ne­zem. Pie­czar­ki i cebu­lę pokro­ić w kost­kę, sma­żyć na ole­ju roślin­nym do ugo­to­wa­nia. Sól i pieprz do sma­ku. Ostu­dzić i wysłać do sala­ter­ki jako dru­gą war­stwę, majo­nez. Goto­wa­ne mar­chew­ki star­te na drob­nej tar­ce, roz­pro­wa­dzić na grzy­bach. Następ­nie war­stwa star­tych goto­wa­nych jajek i majo­ne­zu. Posy­pać drob­no star­tym serem.

2. Sałatka bufetowa

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Skład­ni­ki tej sałat­ki moż­na umie­ścić w szkla­nych szklan­kach i poda­wać jako przy­staw­kę kok­taj­lo­wą pod­czas bufetu.

Potrzeb­ne będą: 1 pół file­ta z kur­cza­ka, 250 g mary­no­wa­nych grzy­bów, 1 słod­ko-kwa­śne jabł­ko, 1 czer­wo­na papry­ka, zie­lo­na pie­trusz­ka i majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Filet z kur­cza­ka posma­ro­wać ole­jem roślin­nym, sosem sojo­wym, solą i przy­pra­wa­mi. Zawi­nąć w folię i piec w pie­kar­ni­ku, aż będzie goto­wy. Ostu­dzo­ne mię­so pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki. Pie­czar­ki pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki. Jabł­ka zetrzeć na śred­niej tar­ce, skro­pić sokiem z cytry­ny, aby nie ściem­nia­ły. Słod­ką papry­kę pokro­ić w pla­ster­ki. Wło­żyć pro­duk­ty do szkla­nek w poda­nej kolej­no­ści, polać majo­ne­zem i ude­ko­ro­wać ziołami.

3. Sałatka z kurczakiem i grzybami “Jasne konfetti”

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Zamiast majo­ne­zu w tej sałat­ce uży­wa się sosu z miąż­szu awo­ka­do z czosn­kiem. Bar­dzo smaczne!

Potrzeb­ne będą: 1 udko z kur­cza­ka, 10 łyżek ugo­to­wa­ne­go ryżu, 250 g mary­no­wa­nych grzy­bów, 2 ogór­ki kiszo­ne, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 śred­nie awo­ka­do, 2,5 łyż­ki soku z cytry­ny, 1 ząbek czosn­ku, sól i mie­lo­ny pieprz.

Przy­go­to­wa­nie: W misce blen­de­ra zmik­so­wać na puree posie­ka­ny miąższ awo­ka­do, mie­lo­ny czo­snek, olej roślin­ny, sok z cytry­ny, sól i pieprz do sma­ku. Nadzie­nie jest goto­we, moż­na przy­stą­pić do przy­go­to­wa­nia sałatki.

W głę­bo­kiej sala­ter­ce uło­żyć ryż jako pierw­szą war­stwę, polać dres­sin­giem. Dru­ga war­stwa – cien­ko pokro­jo­ne grzy­by, dres­sing, następ­nie uło­żyć drob­no posie­ka­ne goto­wa­ne lub pie­czo­ne mię­so z kur­cza­ka, tro­chę soli i pie­przu i polać dres­sin­giem. Wierzch sałat­ki przy­kryć drob­no pokro­jo­ny­mi ogór­ka­mi. Z kółek goto­wa­nej mar­chew­ki, zia­ren gra­na­tu lub żura­wi­ny stwo­rzyć imi­ta­cję konfetti.

4. Dietetyczna sałatka z kurczakiem i grzybami

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Pysz­na i zdro­wa sałat­ka die­te­tycz­na z kur­cza­kiem, pie­czar­ka­mi i lek­ko solo­ną bryndzą.

Potrzeb­ne będą: 350 g goto­wa­nej pier­si z kur­cza­ka, 250 g mary­no­wa­nych pie­cza­rek, 350 g lek­ko solo­nej bryn­dzy, 2 mię­si­ste pomi­do­ry, 1 pęczek zie­lo­nej cebu­li, 3 łyż­ki jogur­tu natu­ral­ne­go bez dodat­ków, przy­pra­wy i świe­że zioła.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić grzy­by na 2–4 kawał­ki w zależ­no­ści od ich wiel­ko­ści. Pomi­do­ry i schło­dzo­ne mię­so z kur­cza­ka pokro­ić w śred­nią kost­kę. Umie­ścić wszyst­ko w głę­bo­kiej misce, dodać posie­ka­ną zie­lo­ną cebul­kę. Dopra­wić do sma­ku solą i pie­przem i polać jogur­tem. W razie potrze­by skro­pić sokiem z cytry­ny. Sałat­kę prze­ło­żyć do ład­ne­go naczy­nia, na wierz­chu uło­żyć pokro­jo­ną w kost­kę bryn­dzę, obfi­cie posy­pać świe­ży­mi ziołami.

5. Sałatka z kurczakiem i grzybami “Rozkosz”

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Tę sałat­kę moż­na poda­wać w szklan­kach lub w tar­ta­let­kach z cia­sta piaskowego.

Potrzeb­ne będą: 0,5 kg goto­wa­ne­go file­ta z kur­cza­ka i taka sama ilość świe­żych lub mro­żo­nych grzy­bów, 1 duża cebu­la, 250 g pół­sta­łe­go sera, majo­nez i kwa­śna śmie­ta­na do dressingu.

Przy­go­to­wa­nie: Grzy­by pokro­ić w talar­ki, cebu­lę w pół­pier­ście­nie, sma­żyć na ole­ju roślin­nym na zło­ty kolor. Prze­ło­żyć do sala­ter­ki, posy­pać szczyp­tą soli i pie­przu. Dodać mię­so pokro­jo­ne w cien­kie włók­na i ser star­ty na śred­niej tar­ce. Wymie­szać, dopra­wić mie­szan­ką majo­ne­zu i kwa­śnej śmie­ta­ny. Przed poda­niem napeł­nić sałat­ką tar­ta­let­ki lub szkla­ne kieliszki.

6. Ciepła sałatka o smaku czosnku

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Sałat­ka z kur­cza­kiem i grzy­ba­mi może zastą­pić gorą­ce danie. W cie­płej for­mie taka prze­ką­ska oka­zu­je się bar­dzo smacz­na i apetyczna.

Potrzeb­ne będą: 8 udek z kur­cza­ka, 0,5 kg świe­żych pie­cza­rek, 5 ząb­ków czosn­ku, 1 duży pęczek liści sała­ty, 1 pęczek natki pie­trusz­ki, sól i przy­pra­wy do smaku.

Przy­go­to­wa­nie: Uda z kur­cza­ka zama­ry­no­wać w sosie sojo­wym, soku z cytry­ny, soli i przy­pra­wie do kur­cza­ka. Polać ole­jem roślin­nym i wsta­wić do pie­kar­ni­ka, aby upie­kły się do mięk­ko­ści. Ostu­dzić, usu­nąć skó­rę i kości, a mię­so pokro­ić w cien­kie słup­ki. Na bla­sze, na któ­rej piekł się kur­czak, uło­żyć pie­czar­ki pokro­jo­ne w pla­ster­ki, posy­pać wyci­śnię­tym czosn­kiem i posie­ka­ną natką pie­trusz­ki. Pod­lać nie­wiel­ką ilo­ścią wody i piec przez 15 minut. Gorą­ce pie­czar­ki i mię­so wymie­szać, posy­pać świe­ży­mi zio­ła­mi i podawać.

7. Sałatka z kurczakiem i pieczarkami “Tender”

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Wspa­nia­łe danie z soczy­stą kapu­stą pekiń­ską, nikt nigdy nie dostał lep­szej od takiej sałatki!

Potrzeb­ne będą: 1 wide­lec kapu­sty pekiń­skiej, po 350 g bocz­nia­ków i goto­wa­ne­go mię­sa z kur­cza­ka, 3 jaj­ka na twar­do, 2 cebu­le, 0,5 pusz­ki zie­lo­ne­go grosz­ku, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Na dnie duże­go naczy­nia uło­żyć kapu­stę pekiń­ską wymie­sza­ną z majo­ne­zem. Warzy­wo pokro­ić w bar­dzo cien­kie paski. Dru­gą war­stwą powin­no być drob­no posie­ka­ne goto­wa­ne mię­so z kur­cza­ka, majo­nez. Pocie­rać goto­wa­ne jaj­ka na śred­niej tar­ce, poło­żyć je na sałat­ce i zalać majo­ne­zem. Cebu­lę zalać wrząt­kiem, odcze­kać oko­ło dzie­się­ciu minut i wyci­snąć. Uło­żyć czwar­tą war­stwę, rów­nież posma­ro­wać majo­ne­zem. Następ­nie roz­pro­wadź pokro­jo­ne cien­kie paski goto­wa­nych bocz­nia­ków, majo­nez. Wierzch sałat­ki przy­kryć zie­lo­nym groszkiem.

8. Sałatka “Grzybowa polana”

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Dość nie­skom­pli­ko­wa­na w przy­go­to­wa­niu, smacz­na i efek­tow­na sałat­ka. Świet­ne danie na świą­tecz­ny stół!

Potrzeb­ne będą: 1 pierś z kur­cza­ka, 1 mar­chew­ka i 1 cebu­la, 5 jajek na twar­do, 1 duże słod­ko-kwa­śne jabł­ko, 1 pusz­ka mary­no­wa­nych grzy­bów, 1 pęczek zie­lo­nej cebu­li i 0,5 pęcz­ka koper­ku i pie­trusz­ki, majo­nez, 1 ząbek czosnku.

Przy­go­to­wa­nie: Sma­żyć mar­chew i cebu­lę na lek­ko zło­ty kolor na ole­ju roślin­nym. Zdjąć z kuchen­ki, dodać czo­snek prze­ci­śnię­ty przez pra­skę i dobrze wymieszać.

Na dnie dużej sala­ter­ki uło­żyć pierw­szą war­stwę drob­no pokro­jo­nej ugo­to­wa­nej lub upie­czo­nej pier­si z kur­cza­ka, lek­ko poso­lić i posma­ro­wać majo­ne­zem. Dru­ga war­stwa to sma­żo­ne warzy­wa z czosn­kiem i majo­ne­zem. Trze­cia war­stwa – star­te biał­ka jaj, majo­nez. Czwar­ta – star­te i lek­ko wyci­śnię­te jabł­ko, rów­nież pola­ne majo­ne­zem. Ostat­nia war­stwa – star­te żółt­ka. Przy­kryj wierzch i boki gru­bo drob­no posie­ka­ną zie­lo­ną cebu­lą i zio­ła­mi. Ude­ko­ro­wać cały­mi pie­czar­ka­mi, wypeł­nia­jąc nimi całą górę sałatki.

9. Sałatka z cienkimi naleśnikami

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Sałat­ka z kur­cza­kiem i pie­czar­ka­mi nabie­ra deli­kat­niej­sze­go i bar­dziej egzo­tycz­ne­go sma­ku, jeśli doda­my do niej pokro­jo­ne w słom­kę naleśniki.

Potrzeb­ne będą: 3 suro­we jaj­ka, 1/3 szklan­ki świe­że­go mle­ka, po 300 g pie­cza­rek i goto­wa­ne­go kur­cza­ka, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy kon­ser­wo­wej, 3 duże cebu­le, 50 g masła, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Jaj­ka dobrze ubić widel­cem, wlać mle­ko i dokład­nie wymie­szać. Z masy upiec kil­ka cien­kich nale­śni­ków. Pozo­sta­wić do cał­ko­wi­te­go osty­gnię­cia, a następ­nie pokro­ić w cien­kie, dłu­gie paski. Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, pod­sma­żyć na maśle na jasno­zło­ty kolor. Drob­no posie­ka­ne grzy­by pod­sma­żyć osob­no na maśle. Ugo­to­wa­ne­go kur­cza­ka pokro­ić w drob­ną kost­kę. Wymie­szać wszyst­kie przy­go­to­wa­ne skład­ni­ki w dużej sala­ter­ce, dodać kuku­ry­dzę bez zale­wy i polać majonezem.

10. Sałatka z kurczakiem i grzybami “koreańska”

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Kuch­nia kore­ań­ska cha­rak­te­ry­zu­je się obec­no­ścią pysz­nych przy­praw i pikant­nych przy­praw, a danie nigdy nie będzie cięż­kie dla żołądka!

Będziesz potrzeb ować: 0,5 kg file­tu z kur­cza­ka, 7 pie­cza­rek, 2 cebu­le i 1 mar­chew­ka, 1 strąk słod­kiej papry­ki (moż­na pokro­ić na ćwiart­ki każ­dą o innym kolo­rze), 4 łyż­ki. sosu sojo­we­go, 1 strąk ostrej papry­ki, kil­ka gałą­zek ram­son, 0,5 pęcz­ka zie­lo­nej cebu­li, 1/3 łyżecz­ki czer­wo­nej ostrej papry­ki i tyle samo mie­lo­ne­go czar­ne­go pie­przu, szczyp­ta cur­ry, kolen­dra na czub­ku noża, 5 łyżek ole­ju roślin­ne­go, 2 łyż­ki octu, 2 łyżecz­ki cukru, 1 łyżecz­ka soli morskiej.

Przy­go­to­wa­nie: Mię­so pokro­ić w słup­ki, sma­żyć na śred­nim ogniu w nie­wiel­kiej ilo­ści tłusz­czu do zru­mie­nie­nia. Grzy­by zalać wrząt­kiem, goto­wać przez 5 minut i odce­dzić. Cebu­lę i mar­chew­kę drob­no posie­kać, pod­sma­żyć na zło­ty kolor, dodać papry­kę pokro­jo­ną w pla­ster­ki. Goto­wać mie­sza­jąc przez kil­ka minut i zdjąć z płyty.

Przy­go­to­wać mary­na­tę z ole­ju roślin­ne­go, sosu sojo­we­go, przy­praw, cukru i 150 ml wywa­ru grzy­bo­we­go, lek­ko pod­grzać i wlać ocet. W misce wymie­szać mię­so, grzy­by, pie­czeń warzyw­ną, pokro­jo­ną paprycz­kę chi­li, posie­ka­ne zio­ła i zie­lo­ną cebu­lę, ramp­so­na. Zalać mary­na­tą, dobrze wymie­szać i odsta­wić na noc do lodówki.

11. Zapiekanka sałatkowa z jabłkiem

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Bar­dzo nie­ty­po­wy wariant sałat­ki z kur­cza­ka z grzy­ba­mi. Poda­wa­na na cie­pło, więc spo­koj­nie może zastą­pić danie główne.

Potrzeb­ne będą: 400 g goto­wa­ne­go mię­sa z kur­cza­ka, 250 g świe­żych pie­cza­rek, 2 ziem­nia­ki, 150 g brą­zo­we­go ryżu, 1 jabł­ko. Nadzie­nie: 2 jaj­ka, 1,5 łyż­ki prze­sia­nej mąki, 200 ml śmie­ta­ny 15%, sól i mie­lo­ny pieprz, świe­że zio­ła, 120 g twar­de­go sera.

Przy­go­to­wa­nie: Mię­so pokro­ić w cien­kie pla­stry. Ziem­nia­ki ugo­to­wa­ne w skór­ce obrać i pokro­ić w pla­ster­ki. Ryż ugo­to­wać do mięk­ko­ści. Wło­żyć grzy­by do wrzą­cej wody, goto­wać przez dzie­sięć minut. Następ­nie ostu­dzić i pokro­ić w kost­kę, pod­sma­żyć razem z cebu­lą na maśle.

Wysma­ro­wać głę­bo­ką for­mę do pie­cze­nia ole­jem i posy­pać buł­ką tar­tą. Uło­żyć ziem­nia­ki, poso­lić i popie­przyć, na wierz­chu roz­ło­żyć grzy­by, tro­chę posie­ka­nych ziół i posy­pać przy­pra­wa­mi dla sma­ku. Kolej­na war­stwa to ugo­to­wa­ny ryż, a na nim cien­ko pokro­jo­ne jabł­ko bez skór­ki i pestek. Teraz roz­pro­wa­dzić roz­drob­nio­ne mię­so, sól i pieprz i wlać nadzienie.

Nadzie­nie: lek­ko ubić jaj­ka trze­pacz­ką, wlać śmie­ta­nę, stop­nio­wo wmie­szać mąkę, dopra­wić solą, przy­pra­wa­mi i szczyp­tą mie­lo­nej gał­ki musz­ka­to­ło­wej. Piec w pie­kar­ni­ku przez oko­ło pół godzi­ny na zło­ty kolor. Pięć minut przed pie­cze­niem posy­pać zapie­kan­kę star­tym serem.

12. Gorąca sałatka z fasolą

Салат с курицей и грибами - 12 вкусных рецептов приготовления

Kolej­ne nie­zwy­kle smacz­ne i obfi­te danie z kate­go­rii dwa w jed­nym: zarów­no na cie­pło, jak i w sałatce!

Potrzeb­ne będą: 0,5 kg pier­si z kur­cza­ka, 300 g goto­wa­nych pie­cza­rek, 1 pusz­ka faso­li z pusz­ki, 2 cebu­le, 350 g twar­de­go sera, zio­ła i majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­smaż cebu­lę na ole­ju, połóż ją na dnie niskiej szkla­nej patel­ni do kuchen­ki mikro­fa­lo­wej. Dru­ga war­stwa to pie­czar­ki pokro­jo­ne w pla­ster­ki, posy­pa­ne gar­ścią star­te­go sera. Trze­cia war­stwa to faso­la bez zale­wy, ponow­nie ser. Po czwar­te – filet z kur­cza­ka, pokro­jo­ny w kost­kę i sma­żo­ne na ole­ju do zru­mie­nie­nia. Pole­wa­my majo­ne­zem, posy­pu­je­my star­tym serem i posie­ka­ny­mi zio­ła­mi. Pół godzi­ny w pie­kar­ni­ku i gorą­ca sałat­ka jest gotowa.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

dwanaście − dwa =