Połączenie grzybów z kurczakiem już dawno weszło do kulinarnej klasyki i nikogo to nie dziwi. Jeśli jednak przygotujesz tę sałatkę z nowymi składnikami, jej smak nadal jest w stanie zadziwić i zapamiętać. Zebrałem dla Ciebie 12 najlepszych przepisów!
- 1. Sałatka z kurczakiem i grzybami “Rafaello”
- 2. Sałatka bufetowa
- 3. Sałatka z kurczakiem i grzybami “Jasne konfetti”
- 4. Dietetyczna sałatka z kurczakiem i grzybami
- 5. Sałatka z kurczakiem i grzybami “Rozkosz”
- 6. Ciepła sałatka o smaku czosnku
- 7. Sałatka z kurczakiem i pieczarkami “Tender”
- 8. Sałatka “Grzybowa polana”
- 9. Sałatka z cienkimi naleśnikami
- 10. Sałatka z kurczakiem i grzybami “koreańska”
- 11. Zapiekanka sałatkowa z jabłkiem
- 12. Gorąca sałatka z fasolą
1. Sałatka z kurczakiem i grzybami “Rafaello”
Jasna i apetyczna, soczysta i bardzo smaczna sałatka składa się ze smażonych grzybów i mięsa z kurczaka.
Będziesz potrzeb ował: 300 g gotowanego mięsa z kurczaka, 1 cebula, 350 g pieczarek, 1 gotowana marchewka lub garść koreańskich marchewek, 3 jajka na twardo, 170 g twardego sera, majonez.
Przygotowanie: Rozbić mięso kurczaka na cienkie włókna. Włożyć do głębokiej salaterki, posmarować majonezem. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, smażyć na oleju roślinnym do ugotowania. Sól i pieprz do smaku. Ostudzić i wysłać do salaterki jako drugą warstwę, majonez. Gotowane marchewki starte na drobnej tarce, rozprowadzić na grzybach. Następnie warstwa startych gotowanych jajek i majonezu. Posypać drobno startym serem.
2. Sałatka bufetowa
Składniki tej sałatki można umieścić w szklanych szklankach i podawać jako przystawkę koktajlową podczas bufetu.
Potrzebne będą: 1 pół fileta z kurczaka, 250 g marynowanych grzybów, 1 słodko-kwaśne jabłko, 1 czerwona papryka, zielona pietruszka i majonez.
Przygotowanie: Filet z kurczaka posmarować olejem roślinnym, sosem sojowym, solą i przyprawami. Zawinąć w folię i piec w piekarniku, aż będzie gotowy. Ostudzone mięso pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Jabłka zetrzeć na średniej tarce, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Słodką paprykę pokroić w plasterki. Włożyć produkty do szklanek w podanej kolejności, polać majonezem i udekorować ziołami.
3. Sałatka z kurczakiem i grzybami “Jasne konfetti”
Zamiast majonezu w tej sałatce używa się sosu z miąższu awokado z czosnkiem. Bardzo smaczne!
Potrzebne będą: 1 udko z kurczaka, 10 łyżek ugotowanego ryżu, 250 g marynowanych grzybów, 2 ogórki kiszone, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 średnie awokado, 2,5 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, sól i mielony pieprz.
Przygotowanie: W misce blendera zmiksować na puree posiekany miąższ awokado, mielony czosnek, olej roślinny, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Nadzienie jest gotowe, można przystąpić do przygotowania sałatki.
W głębokiej salaterce ułożyć ryż jako pierwszą warstwę, polać dressingiem. Druga warstwa – cienko pokrojone grzyby, dressing, następnie ułożyć drobno posiekane gotowane lub pieczone mięso z kurczaka, trochę soli i pieprzu i polać dressingiem. Wierzch sałatki przykryć drobno pokrojonymi ogórkami. Z kółek gotowanej marchewki, ziaren granatu lub żurawiny stworzyć imitację konfetti.
4. Dietetyczna sałatka z kurczakiem i grzybami
Pyszna i zdrowa sałatka dietetyczna z kurczakiem, pieczarkami i lekko soloną bryndzą.
Potrzebne będą: 350 g gotowanej piersi z kurczaka, 250 g marynowanych pieczarek, 350 g lekko solonej bryndzy, 2 mięsiste pomidory, 1 pęczek zielonej cebuli, 3 łyżki jogurtu naturalnego bez dodatków, przyprawy i świeże zioła.
Przygotowanie: Pokroić grzyby na 2–4 kawałki w zależności od ich wielkości. Pomidory i schłodzone mięso z kurczaka pokroić w średnią kostkę. Umieścić wszystko w głębokiej misce, dodać posiekaną zieloną cebulkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i polać jogurtem. W razie potrzeby skropić sokiem z cytryny. Sałatkę przełożyć do ładnego naczynia, na wierzchu ułożyć pokrojoną w kostkę bryndzę, obficie posypać świeżymi ziołami.
5. Sałatka z kurczakiem i grzybami “Rozkosz”
Tę sałatkę można podawać w szklankach lub w tartaletkach z ciasta piaskowego.
Potrzebne będą: 0,5 kg gotowanego fileta z kurczaka i taka sama ilość świeżych lub mrożonych grzybów, 1 duża cebula, 250 g półstałego sera, majonez i kwaśna śmietana do dressingu.
Przygotowanie: Grzyby pokroić w talarki, cebulę w półpierścienie, smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor. Przełożyć do salaterki, posypać szczyptą soli i pieprzu. Dodać mięso pokrojone w cienkie włókna i ser starty na średniej tarce. Wymieszać, doprawić mieszanką majonezu i kwaśnej śmietany. Przed podaniem napełnić sałatką tartaletki lub szklane kieliszki.
6. Ciepła sałatka o smaku czosnku
Sałatka z kurczakiem i grzybami może zastąpić gorące danie. W ciepłej formie taka przekąska okazuje się bardzo smaczna i apetyczna.
Potrzebne będą: 8 udek z kurczaka, 0,5 kg świeżych pieczarek, 5 ząbków czosnku, 1 duży pęczek liści sałaty, 1 pęczek natki pietruszki, sól i przyprawy do smaku.
Przygotowanie: Uda z kurczaka zamarynować w sosie sojowym, soku z cytryny, soli i przyprawie do kurczaka. Polać olejem roślinnym i wstawić do piekarnika, aby upiekły się do miękkości. Ostudzić, usunąć skórę i kości, a mięso pokroić w cienkie słupki. Na blasze, na której piekł się kurczak, ułożyć pieczarki pokrojone w plasterki, posypać wyciśniętym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki. Podlać niewielką ilością wody i piec przez 15 minut. Gorące pieczarki i mięso wymieszać, posypać świeżymi ziołami i podawać.
7. Sałatka z kurczakiem i pieczarkami “Tender”
Wspaniałe danie z soczystą kapustą pekińską, nikt nigdy nie dostał lepszej od takiej sałatki!
Potrzebne będą: 1 widelec kapusty pekińskiej, po 350 g boczniaków i gotowanego mięsa z kurczaka, 3 jajka na twardo, 2 cebule, 0,5 puszki zielonego groszku, majonez.
Przygotowanie: Na dnie dużego naczynia ułożyć kapustę pekińską wymieszaną z majonezem. Warzywo pokroić w bardzo cienkie paski. Drugą warstwą powinno być drobno posiekane gotowane mięso z kurczaka, majonez. Pocierać gotowane jajka na średniej tarce, położyć je na sałatce i zalać majonezem. Cebulę zalać wrzątkiem, odczekać około dziesięciu minut i wycisnąć. Ułożyć czwartą warstwę, również posmarować majonezem. Następnie rozprowadź pokrojone cienkie paski gotowanych boczniaków, majonez. Wierzch sałatki przykryć zielonym groszkiem.
8. Sałatka “Grzybowa polana”
Dość nieskomplikowana w przygotowaniu, smaczna i efektowna sałatka. Świetne danie na świąteczny stół!
Potrzebne będą: 1 pierś z kurczaka, 1 marchewka i 1 cebula, 5 jajek na twardo, 1 duże słodko-kwaśne jabłko, 1 puszka marynowanych grzybów, 1 pęczek zielonej cebuli i 0,5 pęczka koperku i pietruszki, majonez, 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie: Smażyć marchew i cebulę na lekko złoty kolor na oleju roślinnym. Zdjąć z kuchenki, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i dobrze wymieszać.
Na dnie dużej salaterki ułożyć pierwszą warstwę drobno pokrojonej ugotowanej lub upieczonej piersi z kurczaka, lekko posolić i posmarować majonezem. Druga warstwa to smażone warzywa z czosnkiem i majonezem. Trzecia warstwa – starte białka jaj, majonez. Czwarta – starte i lekko wyciśnięte jabłko, również polane majonezem. Ostatnia warstwa – starte żółtka. Przykryj wierzch i boki grubo drobno posiekaną zieloną cebulą i ziołami. Udekorować całymi pieczarkami, wypełniając nimi całą górę sałatki.
9. Sałatka z cienkimi naleśnikami
Sałatka z kurczakiem i pieczarkami nabiera delikatniejszego i bardziej egzotycznego smaku, jeśli dodamy do niej pokrojone w słomkę naleśniki.
Potrzebne będą: 3 surowe jajka, 1/3 szklanki świeżego mleka, po 300 g pieczarek i gotowanego kurczaka, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 duże cebule, 50 g masła, majonez.
Przygotowanie: Jajka dobrze ubić widelcem, wlać mleko i dokładnie wymieszać. Z masy upiec kilka cienkich naleśników. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie pokroić w cienkie, długie paski. Cebulę pokroić w półpierścienie, podsmażyć na maśle na jasnozłoty kolor. Drobno posiekane grzyby podsmażyć osobno na maśle. Ugotowanego kurczaka pokroić w drobną kostkę. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki w dużej salaterce, dodać kukurydzę bez zalewy i polać majonezem.
10. Sałatka z kurczakiem i grzybami “koreańska”
Kuchnia koreańska charakteryzuje się obecnością pysznych przypraw i pikantnych przypraw, a danie nigdy nie będzie ciężkie dla żołądka!
Będziesz potrzeb ować: 0,5 kg filetu z kurczaka, 7 pieczarek, 2 cebule i 1 marchewka, 1 strąk słodkiej papryki (można pokroić na ćwiartki każdą o innym kolorze), 4 łyżki. sosu sojowego, 1 strąk ostrej papryki, kilka gałązek ramson, 0,5 pęczka zielonej cebuli, 1/3 łyżeczki czerwonej ostrej papryki i tyle samo mielonego czarnego pieprzu, szczypta curry, kolendra na czubku noża, 5 łyżek oleju roślinnego, 2 łyżki octu, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli morskiej.
Przygotowanie: Mięso pokroić w słupki, smażyć na średnim ogniu w niewielkiej ilości tłuszczu do zrumienienia. Grzyby zalać wrzątkiem, gotować przez 5 minut i odcedzić. Cebulę i marchewkę drobno posiekać, podsmażyć na złoty kolor, dodać paprykę pokrojoną w plasterki. Gotować mieszając przez kilka minut i zdjąć z płyty.
Przygotować marynatę z oleju roślinnego, sosu sojowego, przypraw, cukru i 150 ml wywaru grzybowego, lekko podgrzać i wlać ocet. W misce wymieszać mięso, grzyby, pieczeń warzywną, pokrojoną papryczkę chili, posiekane zioła i zieloną cebulę, rampsona. Zalać marynatą, dobrze wymieszać i odstawić na noc do lodówki.
11. Zapiekanka sałatkowa z jabłkiem
Bardzo nietypowy wariant sałatki z kurczaka z grzybami. Podawana na ciepło, więc spokojnie może zastąpić danie główne.
Potrzebne będą: 400 g gotowanego mięsa z kurczaka, 250 g świeżych pieczarek, 2 ziemniaki, 150 g brązowego ryżu, 1 jabłko. Nadzienie: 2 jajka, 1,5 łyżki przesianej mąki, 200 ml śmietany 15%, sól i mielony pieprz, świeże zioła, 120 g twardego sera.
Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie plastry. Ziemniaki ugotowane w skórce obrać i pokroić w plasterki. Ryż ugotować do miękkości. Włożyć grzyby do wrzącej wody, gotować przez dziesięć minut. Następnie ostudzić i pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą na maśle.
Wysmarować głęboką formę do pieczenia olejem i posypać bułką tartą. Ułożyć ziemniaki, posolić i popieprzyć, na wierzchu rozłożyć grzyby, trochę posiekanych ziół i posypać przyprawami dla smaku. Kolejna warstwa to ugotowany ryż, a na nim cienko pokrojone jabłko bez skórki i pestek. Teraz rozprowadzić rozdrobnione mięso, sól i pieprz i wlać nadzienie.
Nadzienie: lekko ubić jajka trzepaczką, wlać śmietanę, stopniowo wmieszać mąkę, doprawić solą, przyprawami i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Piec w piekarniku przez około pół godziny na złoty kolor. Pięć minut przed pieczeniem posypać zapiekankę startym serem.
12. Gorąca sałatka z fasolą
Kolejne niezwykle smaczne i obfite danie z kategorii dwa w jednym: zarówno na ciepło, jak i w sałatce!
Potrzebne będą: 0,5 kg piersi z kurczaka, 300 g gotowanych pieczarek, 1 puszka fasoli z puszki, 2 cebule, 350 g twardego sera, zioła i majonez.
Przygotowanie: Podsmaż cebulę na oleju, połóż ją na dnie niskiej szklanej patelni do kuchenki mikrofalowej. Druga warstwa to pieczarki pokrojone w plasterki, posypane garścią startego sera. Trzecia warstwa to fasola bez zalewy, ponownie ser. Po czwarte – filet z kurczaka, pokrojony w kostkę i smażone na oleju do zrumienienia. Polewamy majonezem, posypujemy startym serem i posiekanymi ziołami. Pół godziny w piekarniku i gorąca sałatka jest gotowa.