Zupa grzybowa z opiatów: 15 najłatwiejszych i smacznych przepisów

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Obfi­te, pach­ną­ce i pysz­ne opia­ty z łatwo­ścią uroz­ma­icą codzien­ną die­tę. Tym razem dzie­li­my się 15 naj­lep­szy­mi prze­pi­sa­mi, jak zro­bić zupę grzy­bo­wą z opia­tów w domu!

1. Zupa grzybowa ze świeżych opiatów

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Ten prze­pis moż­na nazwać pod­sta­wo­wym – mini­mum skład­ni­ków, ale nadal bar­dzo smaczne.

Potrzeb­ne będą: 300 g opia­tów, 2 ziem­nia­ki, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 1 liść lau­ro­wy, 4 grosz­ki pie­przu, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Zbierz, oczyść i umyj grzy­by, zalej je wodą i gotuj przez 30 minut. Odce­dzić bulion i zalać grzy­by czy­stą wodą. Ponow­nie dopro­wa­dzić do wrze­nia. Cebu­lę drob­no posie­kać, mar­chew­kę zetrzeć na tar­ce i pod­sma­żyć na zło­ty kolor. Dodaj do sma­żą­cych się grzy­bów pokro­jo­ne ziem­nia­ki i wszyst­kie przy­pra­wy i gotuj zupę przez oko­ło pół godziny.

2. Zupa grzybowa z opyatów z kaszą gryczaną

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Kie­dy zwy­kła zupa gry­cza­na jest nud­na, ofe­ru­je­my ten wariant.

Potrzeb­ne będą: 300 g pie­cza­rek, 1 cebu­la, 3 ziem­nia­ki, 80 g kaszy gry­cza­nej, 1 mar­chew­ka, 2 litry wody, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ziem­nia­ki kro­imy w kost­kę, zale­wa­my wodą i dopro­wa­dza­my do wrze­nia. Pod­sma­żyć posie­ka­ną cebu­lę i star­tą mar­chew­kę, umyć kaszę gry­cza­ną, umyć opia­tę i dodać wszyst­ko do ziem­nia­ków. Dopra­wić zupę i goto­wać na śred­nim ogniu, aż wszyst­kie skład­ni­ki będą gotowe.

3. Zupa grzybowa z pieczarkami i serem topionym

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Kla­sycz­na zupa sero­wa z grzy­bo­wą nutą.

Potrzeb­ne będą: 200 g pie­cza­rek, 500 g ziem­nia­ków, 150 g mar­chew­ki, 150 g cebu­li, 200 g ser­ka topio­ne­go, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ziem­nia­ki zalać wodą i goto­wać przez pół godzi­ny. W tym cza­sie posie­kać cebu­lę i zetrzeć mar­chew­kę na tar­ce, pod­sma­żyć na zło­ty kolor. Ziem­nia­ki pokro­ić w kost­kę i dodać do grzy­bów. Po 10 minu­tach dodaj cebu­lę i mar­chew­kę, a po kolej­nych 5 minu­tach serek topio­ny i przy­pra­wy. Goto­wać zupę do cał­ko­wi­te­go roz­pusz­cze­nia sera, mieszając.

4. Zupa grzybowa z opiatków z ryżem

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Przed poda­niem radzi­my posy­pać zupę posie­ka­ną zieleniną.

Będziesz potrze­bo­wał: 4 ziem­nia­ki, 300 g opiat­ków, 2 łyż­ki ryżu, 1 mar­chew­ka, 1 jaj­ko, 1 cebu­la, 2 litry wody, 1 ząbek czosn­ku, przyprawy.

Goto­wa­nie: Umyj i wybierz opiat, zalej wodą i gotuj przez pół godzi­ny. Dodać pokro­jo­ne w kost­kę ziem­nia­ki. Drob­no posie­kaj cebu­lę i mar­chew­kę, smaż do mięk­ko­ści i wyślij do zupy.

Dodaj opłu­ka­ny ryż w to samo miej­sce i gotuj wszyst­ko, aż skład­ni­ki będą goto­we. Jaj­ko roz­trze­pać ze szczyp­tą soli i powo­li wle­wać do zupy, cią­gle mie­sza­jąc. Dopra­wić przy­pra­wa­mi i zmiaż­dżo­nym czosn­kiem i po kil­ku minu­tach zdjąć z ognia.

5. Zupa grzybowa z pieczarek ze śmietaną

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Wybierz bar­dziej kre­mo­wą śmie­ta­nę – będą tu bar­dzo odpowiednie.

Potrzeb­ne będą: 300 g pie­cza­rek, 100 ml śmie­ta­ny, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 1 słod­ka papry­ka, 1 łody­ga sele­ra nacio­we­go, 100 g sera topio­ne­go, 5 gałą­zek ziół.

Przy­go­to­wa­nie: Zbierz i umyj grzy­by, zalej wodą i gotuj przez pół godzi­ny. Wszyst­kie warzy­wa drob­no posie­kać, pod­sma­żyć do mięk­ko­ści i dodać do grzy­bów. Wlać śmie­ta­nę do zupy, dopra­wić i ponow­nie zago­to­wać. Goto­wać przez oko­ło 7 minut, dodać ser topio­ny i goto­wać, aż się roz­pu­ści. Posy­pać posie­ka­ny­mi zio­ła­mi i zdjąć z ognia.

6. Zupa grzybowa z grzybów z makaronem

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Zamiast maka­ro­nu moż­na wziąć wermi­szel lub mały makaron.

Potrzeb­ne będą: 300 g grzy­bów, 2 litry bulio­nu, 100 g maka­ro­nu, 3 ziem­nia­ki, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 1 pomi­dor, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: opień­ki umyć, zalać bulio­nem, goto­wać przez pół godzi­ny i dodać pokro­jo­ne ziem­nia­ki. W tym cza­sie drob­no posie­kać cebu­lę i mar­chew­kę, sma­żyć do mięk­ko­ści, dodać drob­no pokro­jo­ne­go pomi­do­ra i goto­wać na wol­nym ogniu przez 5 minut. Do zupy wło­żyć pie­czeń i goto­wać przez 10 minut na śred­nim ogniu. Dopra­wić do sma­ku, dodać maka­ron i goto­wać zupę do miękkości.

7. Zupa grzybowa z opiatów z kurczakiem

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Jeśli uży­wasz mro­żo­nych opia­tów, dodaj je pod koniec.

Będziesz potrze­bo­wać: 2 udka z kur­cza­ka, 2 litry wody, 4 ziem­nia­ki, 1 słod­ka papry­ka, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 150 g opia­tów, 1 garść wermi­sze­lu, przy­pra­wy i zioła.

Przy­go­to­wa­nie: Kur­cza­ka zalać wodą, goto­wać do momen­tu ugo­to­wa­nia i odło­żyć mię­so na bok. Posie­kać je loso­wo, a do wrzą­ce­go bulio­nu wsy­pać opłu­ka­ne opia­ty i goto­wać przez 20 minut. Następ­nie dodaj pokro­jo­ne ziem­nia­ki i gotuj przez kolej­ne 10 minut. Posie­kaj i dodaj wszyst­kie pozo­sta­łe warzy­wa i kon­ty­nu­uj goto­wa­nie przez oko­ło 7 minut. Następ­nie wrzuć do zupy kur­cza­ka i maka­ron, dopraw, posyp posie­ka­ny­mi zio­ła­mi i gotuj, aż maka­ron będzie gotowy.

8. Zupa grzybowa z grzybów z wieprzowiną

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Jeśli potrze­bu­jesz cze­goś bar­dziej ser­decz­ne­go, weź kla­sycz­ny bulion mię­sny jako podstawę.

Potrzeb­ne będą: 500 g wie­przo­wi­ny, 2,5 litra wody, 300 g grzy­bów, 2 ziem­nia­ki, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 1 łyż­ka kon­cen­tra­tu pomi­do­ro­we­go, 100 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 100 g zie­lo­ne­go groszku.

Przy­go­to­wa­nie: Zalać wie­przo­wi­nę wodą i goto­wać do mięk­ko­ści. Dodaj umy­te opia­ty i gotuj przez kolej­ne 15–20 minut. Cebu­lę drob­no posie­kać, mar­chew zetrzeć na tar­ce i sma­żyć do mięk­ko­ści. Dodaj kon­cen­trat pomi­do­ro­wy, tro­chę bulio­nu i gotuj na wol­nym ogniu przez kil­ka minut. Do zupy wrzu­ca­my ziem­nia­ki, po 5 minu­tach pod­sma­ża­my, a po kolej­nych 5 minu­tach doda­je­my faso­lę i gro­szek. Gotuj zupę na wol­nym ogniu, aż ziem­nia­ki będą gotowe.

9. Zupa grzybowa z grzybów z kapustą

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Do takie­go prze­pi­su naj­le­piej nada­je się dokład­nie grzy­by o jasnym sma­ku, na przy­kład – opyat.

Będziesz potrze­bo­wał: 300 g opia­tów, 4 ziem­nia­ki, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 200 g kapu­sty, przy­pra­wy, 3 ząb­ki czosnku.

Przy­go­to­wa­nie : Grzy­by umyć, pokro­ić i zalać wrząt­kiem na pół godzi­ny. Odce­dzić wodę, napeł­nić opia­tę czy­stą wodą, dopro­wa­dzić do wrze­nia i goto­wać przez 15 minut. Dodać poszat­ko­wa­ną kapu­stę, a po 10 minu­tach ziemniaki.

Przy­go­to­wać pod­sma­żo­ną cebu­lę i mar­chew­kę i dodać do zupy po kolej­nych 10 minu­tach. Pozo­sta­wić na wol­nym ogniu przez kolej­ne 5 minut, dodać posie­ka­ny czo­snek i przy­pra­wy, goto­wać zupę tro­chę dłu­żej, zdjąć z ognia i odstawić.

10. Zupa grzybowa purée z opiatów

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Świe­że opia­ty nale­ży naj­pierw goto­wać oddziel­nie przez pół godzi­ny, a mro­żo­ne nale­ży umyć.

Potrzeb­ne będą: 300 g opia­tów, 1 ziem­niak, 2 szklan­ki wody, 1 szklan­ka śmie­ta­ny, 1 cebu­la, przy­pra­wy, 10 g masła.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lędrob­no posie­kać, mar­chew zetrzeć na tar­ce i pod­sma­żyć na maśle. Ziem­nia­ki i opia­tę posie­kać, zalać wodą i goto­wać, aż ziem­nia­ki będą goto­we. Dodać pie­czeń i goto­wać na wol­nym ogniu przez kolej­ne 5 minut. Zupę roz­drob­nić blen­de­rem, wlać śmie­ta­nę, dopra­wić do sma­ku i ponow­nie zagotować.

11. Zupa grzybowa z marynowanych grzybów z kiełbasą

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Pikant­ne pierw­sze danie z naj­prost­szych składników.

Potrzeb­ne będą: 4 ziem­nia­ki, 1 mar­chew­ka, 200 g mary­no­wa­nych grzy­bów, 1 cebu­la, 140 g wędzo­nej kieł­ba­sy, 2 piór­ka zie­lo­nej cebu­li, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie : Ziem­nia­ki pokro­ić w kost­kę, zalać wodą i zago­to­wać. Cebu­lę i mar­chew­kę pokro­ić w paski i sma­żyć do mięk­ko­ści. Pokrój kieł­ba­sę w ten sam spo­sób, dodaj i smaż jesz­cze przez kil­ka minut. Wyślij wszyst­ko do zupy z mary­no­wa­ny­mi opia­ta­mi i gotuj, aż ziem­nia­ki będą goto­we. Na koniec dodać przy­pra­wy i posie­ka­ną zie­lo­ną cebulkę.

12. Zupa grzybowa z mrożonych opiatów i ziemniaków

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Szyb­ka i pro­sta domo­wa zupa nawet na każ­dy dzień.

Potrzeb­ne będą: 300 g mro­żo­nych opia­tów, 2 cebu­le, 2 mar­chew­ki, 2 litry wody, 5 ziem­nia­ków, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Zago­tuj wodę, dodaj poło­wę opia­tów i 2 pokro­jo­ne ziem­nia­ki. Gotuj wszyst­ko, aż ziem­nia­ki będą goto­we, a następ­nie wyj­mij je z bulio­nu i roz­gnieć. W tym cza­sie drob­no posie­kaj cebu­lę, zetrzyj mar­chew­kę i smaż na zło­ty kolor. Dodaj pozo­sta­łą opia­tę i duś przez kolej­ne 5 minut.

Prze­ło­żyć do garn­ka z pie­cze­nią i pokro­jo­ny­mi w kost­kę suro­wy­mi ziem­nia­ka­mi. Gotuj zupę, aż ziem­nia­ki będą goto­we. Następ­nie dodaj tłu­czo­ne ziem­nia­ki i przy­pra­wy i gotuj na wol­nym ogniu przez kolej­ne 5 minut. Pozo­sta­wić zupę do zapa­rze­nia pod przykryciem.

13. Zupa grzybowa z opiatów z fasolą

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Suchą faso­lę nale­ży koniecz­nie namo­czyć przez noc.

Potrzeb­ne będą: 300 g grzy­bów, 200 g faso­li, 1 mar­chew­ka, 2 cebu­le, 2 pomi­do­ry, przy­pra­wy, zioła.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać faso­lę do mięk­ko­ści. Zalać wodą lub bulio­nem, dodać jed­ną całą cebu­lę i goto­wać przez pół godzi­ny. Wyjąć cebu­lę. Dru­gą cebu­lę i mar­chew­kę drob­no posie­kać i pod­sma­żyć do mięk­ko­ści. Pomi­do­ry zetrzeć na tar­ce, dodać w to samo miej­sce i tro­chę pod­go­to­wać. Faso­lę i pie­czeń wrzu­cić do opia­tów, goto­wać zupę przez 10–15 minut, dodać przy­pra­wy i zio­ła, zdjąć z ognia.

14. Zupa grzybowa z grzybami i groszkiem

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Zale­ca­my uży­cie grosz­ku, ponie­waż gotu­je się szybciej.

Potrzeb­ne będą: 400 g wędzon­ki, 300 g opia­tów, 2 szklan­ki gro­chu, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 2 ziem­nia­ki, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Groch umyć, zalać wodą i goto­wać do mięk­ko­ści. Oddziel­nie posie­kać opia­tę i wędzon­ki, rów­nież zalać wodą i goto­wać przez 30 minut. Dodaj pokro­jo­ne ziem­nia­ki do grzy­bów i gotuj przez kolej­ne 10 minut. Posie­kaj i usmaż cebu­lę i mar­chew­kę i wyślij je do zupy. Dodaj gro­szek, dopraw do sma­ku i kon­ty­nu­uj goto­wa­nie przez kolej­ne 10–15 minut.

15. Zupa grzybowa z sokiem pomidorowym

Грибной суп из опят: 15 самых простых и вкусных рецептов

Smak zupy z sokiem pomi­do­ro­wym jest nie­co łagod­niej­szy niż z kon­cen­tra­tem pomidorowym.

Potrzeb­ne będą: 300 g kur­cza­ka, 300 g opia­tów, 200 ml soku pomi­do­ro­we­go, 5 ziem­nia­ków, 1 mar­chew­ka, 1 cebula.

Przy­go­to­wa­nie: Kur­cza­ka zalać wodą i goto­wać do mięk­ko­ści. Wrzu­cić pokro­jo­ne ziem­nia­ki i opia­ty do bulio­nu i dalej goto­wać. Posie­kaj i usmaż cebu­lę i mar­chew­kę do mięk­ko­ści. Wlać do nich sok pomi­do­ro­wy, dopra­wić i dusić, aż mie­sza­ni­na sma­że­nia zmniej­szy się o poło­wę. Dodać do zupy i dusić przez kolej­ne 10–15 minut.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

15 + czternaście =