Obfite, pachnące i pyszne opiaty z łatwością urozmaicą codzienną dietę. Tym razem dzielimy się 15 najlepszymi przepisami, jak zrobić zupę grzybową z opiatów w domu!
- 1. Zupa grzybowa ze świeżych opiatów
- 2. Zupa grzybowa z opyatów z kaszą gryczaną
- 3. Zupa grzybowa z pieczarkami i serem topionym
- 4. Zupa grzybowa z opiatków z ryżem
- 5. Zupa grzybowa z pieczarek ze śmietaną
- 6. Zupa grzybowa z grzybów z makaronem
- 7. Zupa grzybowa z opiatów z kurczakiem
- 8. Zupa grzybowa z grzybów z wieprzowiną
- 9. Zupa grzybowa z grzybów z kapustą
- 10. Zupa grzybowa purée z opiatów
- 11. Zupa grzybowa z marynowanych grzybów z kiełbasą
- 12. Zupa grzybowa z mrożonych opiatów i ziemniaków
- 13. Zupa grzybowa z opiatów z fasolą
- 14. Zupa grzybowa z grzybami i groszkiem
- 15. Zupa grzybowa z sokiem pomidorowym
1. Zupa grzybowa ze świeżych opiatów
Ten przepis można nazwać podstawowym – minimum składników, ale nadal bardzo smaczne.
Potrzebne będą: 300 g opiatów, 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 cebula, 1 liść laurowy, 4 groszki pieprzu, przyprawy.
Przygotowanie: Zbierz, oczyść i umyj grzyby, zalej je wodą i gotuj przez 30 minut. Odcedzić bulion i zalać grzyby czystą wodą. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce i podsmażyć na złoty kolor. Dodaj do smażących się grzybów pokrojone ziemniaki i wszystkie przyprawy i gotuj zupę przez około pół godziny.
2. Zupa grzybowa z opyatów z kaszą gryczaną
Kiedy zwykła zupa gryczana jest nudna, oferujemy ten wariant.
Potrzebne będą: 300 g pieczarek, 1 cebula, 3 ziemniaki, 80 g kaszy gryczanej, 1 marchewka, 2 litry wody, przyprawy.
Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Podsmażyć posiekaną cebulę i startą marchewkę, umyć kaszę gryczaną, umyć opiatę i dodać wszystko do ziemniaków. Doprawić zupę i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie składniki będą gotowe.
3. Zupa grzybowa z pieczarkami i serem topionym
Klasyczna zupa serowa z grzybową nutą.
Potrzebne będą: 200 g pieczarek, 500 g ziemniaków, 150 g marchewki, 150 g cebuli, 200 g serka topionego, przyprawy.
Przygotowanie: Ziemniaki zalać wodą i gotować przez pół godziny. W tym czasie posiekać cebulę i zetrzeć marchewkę na tarce, podsmażyć na złoty kolor. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do grzybów. Po 10 minutach dodaj cebulę i marchewkę, a po kolejnych 5 minutach serek topiony i przyprawy. Gotować zupę do całkowitego rozpuszczenia sera, mieszając.
4. Zupa grzybowa z opiatków z ryżem
Przed podaniem radzimy posypać zupę posiekaną zieleniną.
Będziesz potrzebował: 4 ziemniaki, 300 g opiatków, 2 łyżki ryżu, 1 marchewka, 1 jajko, 1 cebula, 2 litry wody, 1 ząbek czosnku, przyprawy.
Gotowanie: Umyj i wybierz opiat, zalej wodą i gotuj przez pół godziny. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Drobno posiekaj cebulę i marchewkę, smaż do miękkości i wyślij do zupy.
Dodaj opłukany ryż w to samo miejsce i gotuj wszystko, aż składniki będą gotowe. Jajko roztrzepać ze szczyptą soli i powoli wlewać do zupy, ciągle mieszając. Doprawić przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem i po kilku minutach zdjąć z ognia.
5. Zupa grzybowa z pieczarek ze śmietaną
Wybierz bardziej kremową śmietanę – będą tu bardzo odpowiednie.
Potrzebne będą: 300 g pieczarek, 100 ml śmietany, 1 marchewka, 1 cebula, 1 słodka papryka, 1 łodyga selera naciowego, 100 g sera topionego, 5 gałązek ziół.
Przygotowanie: Zbierz i umyj grzyby, zalej wodą i gotuj przez pół godziny. Wszystkie warzywa drobno posiekać, podsmażyć do miękkości i dodać do grzybów. Wlać śmietanę do zupy, doprawić i ponownie zagotować. Gotować przez około 7 minut, dodać ser topiony i gotować, aż się rozpuści. Posypać posiekanymi ziołami i zdjąć z ognia.
6. Zupa grzybowa z grzybów z makaronem
Zamiast makaronu można wziąć wermiszel lub mały makaron.
Potrzebne będą: 300 g grzybów, 2 litry bulionu, 100 g makaronu, 3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 cebula, 1 pomidor, przyprawy.
Przygotowanie: opieńki umyć, zalać bulionem, gotować przez pół godziny i dodać pokrojone ziemniaki. W tym czasie drobno posiekać cebulę i marchewkę, smażyć do miękkości, dodać drobno pokrojonego pomidora i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Do zupy włożyć pieczeń i gotować przez 10 minut na średnim ogniu. Doprawić do smaku, dodać makaron i gotować zupę do miękkości.
7. Zupa grzybowa z opiatów z kurczakiem
Jeśli używasz mrożonych opiatów, dodaj je pod koniec.
Będziesz potrzebować: 2 udka z kurczaka, 2 litry wody, 4 ziemniaki, 1 słodka papryka, 1 marchewka, 1 cebula, 150 g opiatów, 1 garść wermiszelu, przyprawy i zioła.
Przygotowanie: Kurczaka zalać wodą, gotować do momentu ugotowania i odłożyć mięso na bok. Posiekać je losowo, a do wrzącego bulionu wsypać opłukane opiaty i gotować przez 20 minut. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj przez kolejne 10 minut. Posiekaj i dodaj wszystkie pozostałe warzywa i kontynuuj gotowanie przez około 7 minut. Następnie wrzuć do zupy kurczaka i makaron, dopraw, posyp posiekanymi ziołami i gotuj, aż makaron będzie gotowy.
8. Zupa grzybowa z grzybów z wieprzowiną
Jeśli potrzebujesz czegoś bardziej serdecznego, weź klasyczny bulion mięsny jako podstawę.
Potrzebne będą: 500 g wieprzowiny, 2,5 litra wody, 300 g grzybów, 2 ziemniaki, 1 marchewka, 1 cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 100 g fasolki szparagowej, 100 g zielonego groszku.
Przygotowanie: Zalać wieprzowinę wodą i gotować do miękkości. Dodaj umyte opiaty i gotuj przez kolejne 15–20 minut. Cebulę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce i smażyć do miękkości. Dodaj koncentrat pomidorowy, trochę bulionu i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Do zupy wrzucamy ziemniaki, po 5 minutach podsmażamy, a po kolejnych 5 minutach dodajemy fasolę i groszek. Gotuj zupę na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą gotowe.
9. Zupa grzybowa z grzybów z kapustą
Do takiego przepisu najlepiej nadaje się dokładnie grzyby o jasnym smaku, na przykład – opyat.
Będziesz potrzebował: 300 g opiatów, 4 ziemniaki, 1 marchewka, 1 cebula, 200 g kapusty, przyprawy, 3 ząbki czosnku.
Przygotowanie : Grzyby umyć, pokroić i zalać wrzątkiem na pół godziny. Odcedzić wodę, napełnić opiatę czystą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Dodać poszatkowaną kapustę, a po 10 minutach ziemniaki.
Przygotować podsmażoną cebulę i marchewkę i dodać do zupy po kolejnych 10 minutach. Pozostawić na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut, dodać posiekany czosnek i przyprawy, gotować zupę trochę dłużej, zdjąć z ognia i odstawić.
10. Zupa grzybowa purée z opiatów
Świeże opiaty należy najpierw gotować oddzielnie przez pół godziny, a mrożone należy umyć.
Potrzebne będą: 300 g opiatów, 1 ziemniak, 2 szklanki wody, 1 szklanka śmietany, 1 cebula, przyprawy, 10 g masła.
Przygotowanie: Cebulędrobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle. Ziemniaki i opiatę posiekać, zalać wodą i gotować, aż ziemniaki będą gotowe. Dodać pieczeń i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Zupę rozdrobnić blenderem, wlać śmietanę, doprawić do smaku i ponownie zagotować.
11. Zupa grzybowa z marynowanych grzybów z kiełbasą
Pikantne pierwsze danie z najprostszych składników.
Potrzebne będą: 4 ziemniaki, 1 marchewka, 200 g marynowanych grzybów, 1 cebula, 140 g wędzonej kiełbasy, 2 piórka zielonej cebuli, przyprawy.
Przygotowanie : Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą i zagotować. Cebulę i marchewkę pokroić w paski i smażyć do miękkości. Pokrój kiełbasę w ten sam sposób, dodaj i smaż jeszcze przez kilka minut. Wyślij wszystko do zupy z marynowanymi opiatami i gotuj, aż ziemniaki będą gotowe. Na koniec dodać przyprawy i posiekaną zieloną cebulkę.
12. Zupa grzybowa z mrożonych opiatów i ziemniaków
Szybka i prosta domowa zupa nawet na każdy dzień.
Potrzebne będą: 300 g mrożonych opiatów, 2 cebule, 2 marchewki, 2 litry wody, 5 ziemniaków, przyprawy.
Przygotowanie: Zagotuj wodę, dodaj połowę opiatów i 2 pokrojone ziemniaki. Gotuj wszystko, aż ziemniaki będą gotowe, a następnie wyjmij je z bulionu i rozgnieć. W tym czasie drobno posiekaj cebulę, zetrzyj marchewkę i smaż na złoty kolor. Dodaj pozostałą opiatę i duś przez kolejne 5 minut.
Przełożyć do garnka z pieczenią i pokrojonymi w kostkę surowymi ziemniakami. Gotuj zupę, aż ziemniaki będą gotowe. Następnie dodaj tłuczone ziemniaki i przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Pozostawić zupę do zaparzenia pod przykryciem.
13. Zupa grzybowa z opiatów z fasolą
Suchą fasolę należy koniecznie namoczyć przez noc.
Potrzebne będą: 300 g grzybów, 200 g fasoli, 1 marchewka, 2 cebule, 2 pomidory, przyprawy, zioła.
Przygotowanie: Ugotować fasolę do miękkości. Zalać wodą lub bulionem, dodać jedną całą cebulę i gotować przez pół godziny. Wyjąć cebulę. Drugą cebulę i marchewkę drobno posiekać i podsmażyć do miękkości. Pomidory zetrzeć na tarce, dodać w to samo miejsce i trochę podgotować. Fasolę i pieczeń wrzucić do opiatów, gotować zupę przez 10–15 minut, dodać przyprawy i zioła, zdjąć z ognia.
14. Zupa grzybowa z grzybami i groszkiem
Zalecamy użycie groszku, ponieważ gotuje się szybciej.
Potrzebne będą: 400 g wędzonki, 300 g opiatów, 2 szklanki grochu, 1 marchewka, 1 cebula, 2 ziemniaki, przyprawy.
Przygotowanie: Groch umyć, zalać wodą i gotować do miękkości. Oddzielnie posiekać opiatę i wędzonki, również zalać wodą i gotować przez 30 minut. Dodaj pokrojone ziemniaki do grzybów i gotuj przez kolejne 10 minut. Posiekaj i usmaż cebulę i marchewkę i wyślij je do zupy. Dodaj groszek, dopraw do smaku i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10–15 minut.
15. Zupa grzybowa z sokiem pomidorowym
Smak zupy z sokiem pomidorowym jest nieco łagodniejszy niż z koncentratem pomidorowym.
Potrzebne będą: 300 g kurczaka, 300 g opiatów, 200 ml soku pomidorowego, 5 ziemniaków, 1 marchewka, 1 cebula.
Przygotowanie: Kurczaka zalać wodą i gotować do miękkości. Wrzucić pokrojone ziemniaki i opiaty do bulionu i dalej gotować. Posiekaj i usmaż cebulę i marchewkę do miękkości. Wlać do nich sok pomidorowy, doprawić i dusić, aż mieszanina smażenia zmniejszy się o połowę. Dodać do zupy i dusić przez kolejne 10–15 minut.