Jajka sprawiają, że potrawy są bardziej odżywcze, nasycone zdrowym białkiem i urozmaicają dietę. I można je łatwo łączyć z dowolnymi produktami, a te 20 przepisów na sałatki z jajkami są tego niezbitym dowodem!
- 1. Sałatka ziemniaczana z jajkiem i tuńczykiem
- 2. Sałatka z jajkami i kalmarami
- 3. Sałatka z jajkiem, pieczarkami i ananasem
- 4. Sałatka z jajkiem i serem pleśniowym
- 5. Sałatka z jajkiem, tuńczykiem i warzywami
- 6. Sałatka z jajkiem i wątróbką dorsza
- 7. Sałatka z jajkiem i wątróbką drobiową
- 8. Sałatka z jajkiem i bakłażanem
- 9. Sałatka z jajkami i marchewką
- 10. Sałatka z jajkami, kiełbasą i suluguni
- 11. Sałatka z jajkiem i wędzonym kurczakiem
- 12. Sałatka z jajkiem i marynowaną cukinią
- 13. Sałatka z jajkiem, szynką i piklami
- 14. Sałatka z jajkiem, śledziem i serem
- 15. Sałatka z jajkiem i sercem wołowym
- 16. Sałatka z jajkami i fasolą
- 17. Sałatka z jajkiem i czerwoną rybą
- 18. Sałatka z jajkiem i kapustą
- 19. Sałatka z jajkiem i grzybami
- 20. Sałatka z jajkami i pomidorami
1. Sałatka ziemniaczana z jajkiem i tuńczykiem
Tę sałatkę przygotowuje się szybko, a dzięki małym sztuczkom okazuje się bardzo interesująca.
Potrzebne będą: 600 g ziemniaków, 2 łyżki mleka, 300 g tuńczyka z puszki, 3 jajka, 40 g zielonej cebuli, 30 g ziół, 6 łyżek oleju roślinnego, 3 łyżki octu winnego, przyprawy.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w wodzie z mlekiem i solą, obrać i pokroić w plasterki. Ugotowane jajka pokroić w ten sam sposób, tuńczyka rozgnieść widelcem i drobno posiekać zieleninę. Doprawić sałatkę octem i olejem do smaku i podawać na zimno.
2. Sałatka z jajkami i kalmarami
Można dodać kukurydzę z puszki lub oliwki do smaku.
Potrzebne będą: 4 jajka, 400 g kalmarów, 300 g ogórków, zielona cebula, zielenina, majonez.
Przygotowanie: Kalmary gotować przez 4 minuty, a jajka ugotować osobno. Pokrój je razem z ogórkami w cienkie plasterki, dodaj zieleninę i polej sałatkę majonezem.
3. Sałatka z jajkiem, pieczarkami i ananasem
Klasyczna sałatka z kurczakiem, którą każdy pokocha.
Potrzebne będą: 3 jajka, 300 g pieczarek, 1 filet z kurczaka, 200 g sera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 puszka ananasów z puszki, majonez.
Przygotowanie: Ugotować kurczaka i jajka, podsmażyć posiekane pieczarki i cebulę. Wszystkie składniki pokroić na mniej więcej równe kawałki, dodać posiekany czosnek i starty ser, polać majonezem.
4. Sałatka z jajkiem i serem pleśniowym
Wyśmienity przepis na sałatkę na świąteczną ucztę.
Potrzebne będą: 4 jajka, 150 g liści sałaty, 200 g pomidorków koktajlowych, 2 filety z kurczaka, 6 plastrów boczku, 2 awokado, 120 g sera pleśniowego, 80 ml octu winnego, 2 łyżeczki musztardy Dijon, 1 łyżeczka soku z cytryny, 125 ml oliwy z oliwek, olej roślinny, zielona cebula, czosnek, przyprawy.
Przygotowanie: Podsmażyć boczek i na tej samej patelni usmażyć cienkie paski kurczaka. Ugotować jajka i pokroić w duże plastry. Rozerwać liście sałaty, przepołowić pomidorki koktajlowe i plastry awokado, grubo pokruszyć ser. Posiekać czosnek i cebulę i dodać do sałatki oliwę, ocet winny, musztardę, sok z cytryny i przyprawy.
5. Sałatka z jajkiem, tuńczykiem i warzywami
Wariacja na temat francuskiej sałatki nicoise.
Potrzebne będą: 2 jajka, 6 pomidorków koktajlowych, 50 ml oliwy z oliwek, 1 słodka papryka, 2 ogórki, 100 g tuńczyka z puszki, 80 g oliwek, zielona cebula, czosnek, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować i posiekać jajka oraz rozgnieść tuńczyka widelcem. Losowo posiekać warzywa, oliwki, zioła i czosnek, wymieszać sałatkę i skropić oliwą z oliwek i przyprawami.
6. Sałatka z jajkiem i wątróbką dorsza
Minimum składników i wysiłku, ale maksimum korzyści!
Będziesz potrzebować: 6 jajek, 1 puszka wątroby dorsza, 1 cebula, zioła.
Przygotowanie: Ugotuj jajka i posiekaj je jak najdrobniej z cebulą i ziołami. W ten sam sposób posiekaj wątróbkę i wymieszaj sałatkę. Nie potrzebujesz osobnego dressingu, ponieważ wątróbka jest już dość tłusta.
7. Sałatka z jajkiem i wątróbką drobiową
Ta sałatka jest szczególnie dobra na ciepło.
Potrzebne będą: 3 jajka, 300 g wątróbki drobiowej, 4 pomidorki koktajlowe, 1 pęczek szpinaku, 1 pęczek liści sałaty, 2 łyżki sosu sojowego, pół cebuli, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, sos balsamiczny.
Przygotowanie: Umyć i posiekać wszystkie zioła oraz pokroić jajka na twardo w duże plastry wraz z pomidorkami koktajlowymi. Smażyć obraną wątróbkę w mieszance dwóch olejów z cebulą i czosnkiem, skropić sosem sojowym i dusić przez 7 minut. Ułożyć wątróbkę na sałatce i skropić wszystko sosem balsamicznym.
8. Sałatka z jajkiem i bakłażanem
Marynowana cebula nadaje sałatce pikantny charakter.
Potrzebne będą: 4 bakłażany, 6 jajek, 1 cebula, 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka cukru, 3 łyżki 6% octu jabłkowego.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w piórka, zanurzyć we wrzątku i zamarynować w occie, soli i cukrze. Bakłażany pokroić w plastry i zalać osoloną wodą na 20 minut. Smażyć bakłażany, aż będą gotowe, dodać do nich posiekane ugotowane jajka i cebulę, a następnie zaprawić majonezem i musztardą.
9. Sałatka z jajkami i marchewką
Weź świeże marchewki lub gotowe koreańskie marchewki.
Potrzebne będą: 100 g marchwi, 2 jajka, 50 g sera, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka majonezu.
Przygotowanie: Poszatkuj marchewki i zetrzyj jajka na twardo i ser na grubej tarce. Dodaj zmiażdżony czosnek i ubierz sałatkę mieszanką kwaśnej śmietany i majonezu.
10. Sałatka z jajkami, kiełbasą i suluguni
Świetny przepis na sałatkę z prostych produktów z lodówki.
Potrzebne będą: 2 jajka, 100 g kiełbasy, 100 g sera suluguni, 120 g papryki, zielenina, majonez.
Przygotowanie: Ugotuj jajka i pokrój wszystkie składniki w słomki, połam suluguni na włókna i drobno posiekaj zieleninę. Sałatkę posmarować majonezem i podawać.
11. Sałatka z jajkiem i wędzonym kurczakiem
Dzięki selerowi sałatka okazuje się świeża i chrupiąca.
Będziesz potrzebował: 3 jajka, 200 g wędzonego kurczaka, 3 łodygi selera naciowego, szczypta papryki, majonez.
Przygotowanie: Ugotuj jajka i pokrój je oraz kurczaka w słomki. Seler pokroić w kostkę, sałatkę posmarować majonezem i posypać papryką.
12. Sałatka z jajkiem i marynowaną cukinią
Kreatywny przepis na sałatkę jajeczną, który z pewnością zaskoczy każdego!
Będziesz potrzebować: 3 jajka, 420 g ziemniaków, 280 g cukinii, 250 g groszku konserwowego, 130 g papryki, 100 g cebuli, majonez, 20 ml 9% octu, 2 łyżki oleju roślinnego, 10 g cukru, sól.
Przygotowanie: Cukinię pokroić w drobną kostkę i marynować w occie, cukrze i soli przez godzinę. Ziemniaki również rozdrobnić i usmażyć na oleju roślinnym. Ugotowane jajka i resztę składników pokroić w kostkę, wymieszać sałatkę i polać majonezem.
13. Sałatka z jajkiem, szynką i piklami
Prosta i szybka alternatywa dla oliwek.
Potrzebne będą: 2 jajka, 125 g szynki, 60 g sera, 1,5 ogórka kiszonego, 1,5 łyżki jogurtu, 1,5 łyżki majonezu, 0,5 łyżeczki musztardy.
Przygotowanie: Ugotować jajka i pokroić w cienkie plasterki z szynką, serem i ogórkami. Wymieszać dressing z jogurtu, majonezu i musztardy i dodać do sałatki.
14. Sałatka z jajkiem, śledziem i serem
Przy okazji, dla odmiany można użyć jajek przepiórczych!
Potrzebne będą: 4 jajka, 300 g śledzia, 70 g sera, liście sałaty, zielona cebulka, nasiona, 30 ml oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: Oczyść śledzie i pokrój na duże kawałki. Jajka ugotować i pokroić w plasterki, ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać liście sałaty i posiekaną zieloną cebulkę, sałatkę skropić oliwą i sokiem z cytryny.
15. Sałatka z jajkiem i sercem wołowym
Najważniejsze jest, aby dobrze ugotować serce z przyprawami i liściem laurowym.
Potrzebne będą: 500 g serca wołowego, 5 jajek, 3 cebule, majonez, przyprawy.
Przygotowanie: Drobno posiekaj cebulę i zanurz ją we wrzącej wodzie. Pokrój ugotowane jajka z ugotowanym sercem w słomki i wymieszaj wszystko z przyprawami i majonezem.
16. Sałatka z jajkami i fasolą
Bardzo obfita sałatka, więc można ją podawać osobno.
Potrzebne będą: 1 puszka fasoli z puszki, 1 słodka papryka, 2 jajka, natka pietruszki, mięta, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka balsamicznej.
Przygotowanie: Paprykę pokroić w cienkie plasterki, a jajka w plasterki. Do sałatki dodać opłukaną fasolę z puszki i posiekane zioła. Całość skropić oliwą z oliwek i balsamicznym.
17. Sałatka z jajkiem i czerwoną rybą
Ryba może być solona lub wędzona.
Potrzebne będą: 4 jajka, 0,5 awokado, 1 ogórek, 200 g czerwonej ryby, sok z cytryny, przyprawy, zioła.
Przygotowanie: Rybę pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Ugotować jajka i grubo posiekać z awokado i ogórkiem. Wymieszać sałatkę i dodać zieleninę i liście do smaku.
18. Sałatka z jajkiem i kapustą
Prosty przepis na domową sałatkę z jajek i kapusty na lekką, ale obfitą przekąskę.
Potrzebne będą: 3 jajka, 200 g kapusty, 3 ogórki, 4 rzodkiewki, 50 g zielonej cebuli, zioła, kwaśna śmietana.
Przygotowanie: Poszatkuj kapustę i ugnieć ją rękami. Rzodkiewki i ogórki pokroić w krążki, jajka posiekać z zieloną cebulką i ziołami, sałatkę polać kwaśną śmietaną.
19. Sałatka z jajkiem i grzybami
W sezonie dodaj więcej świeżych warzyw.
Potrzebne będą: 2 jajka, 1 cebula, 400 g pieczarek, 7 rzodkiewek, 0,5 puszki kukurydzy, zielenina, musztarda, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki i lekko podsmażyć z posiekaną cebulą. Drobno posiekaj jajka na twardo, posiekaj rzodkiewkę i zieleninę i dodaj kukurydzę do sałatki. Przed podaniem posmarować masłem i musztardą.
20. Sałatka z jajkami i pomidorami
Aromatyczne zioła i gruzińskie przyprawy będą idealnie pasować do tej sałatki.
Potrzebne będą: 3 jajka, 2 pomidory, 2 bakłażany, 1 cebula, 1 pęczek kolendry, orzechy włoskie, jogurt.
Przygotowanie: Bakłażana pokroić w półpierścienie, moczyć w osolonej wodzie przez 20 minut i usmażyć w 1 roztrzepanym jajku. Resztę jajek ugotować i posiekać z cebulą i pomidorami. Dodać kolendrę i posiekane orzechy i polać sałatkę jogurtem.