Sałatki wielkopostne – 20 prostych i smacznych przepisów

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Dziś przy­go­to­wa­li­śmy dla Cie­bie wybór prze­pi­sów na naj­smacz­niej­sze sałat­ki wiel­ko­post­ne. Nie zawie­ra­ją one mię­sa, nabia­łu ani dodat­ko­we­go tłusz­czu. Takie prze­ką­ski są dobre nie tyl­ko w okre­sie Wiel­kie­go Postu, ale tak­że wte­dy, gdy masz ocho­tę na coś lek­kie­go lub zdrowego!

1. Postna sałatka ziemniaczana z pieczarkami

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Zacznij­my od razu od obfi­tej i wszech­stron­nej sałat­ki na każ­dy dzień.

Będziesz potrze­bo­wać: 6 ziem­nia­ków, 200 g mary­no­wa­nych grzy­bów, 4 ogór­ki kiszo­ne, 1 cebu­la, 1 pusz­ka grosz­ku, olej roślin­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ziem­nia­ki ugo­to­wać i pokro­ić w kost­kę. Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, a ogór­ki i grzy­by w talar­ki. Wymie­szać sałat­kę, dopra­wić i skro­pić olejem.

2. Postna sałatka ziemniaczana z kiszoną kapustą

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

I od razu kolej­na waria­cja podob­nej, ale zupeł­nie innej w sma­ku sałatki.

Potrzeb­ne będą: 400 g ziem­nia­ków, 250 g kiszo­nej kapu­sty, 300 g mar­chwi, 250 g grosz­ku, 100 g cebu­li, kope­rek, przy­pra­wy, olej roślinny.

Przy­go­to­wa­nie: Ziem­nia­ki i mar­chew ugo­to­wać i pokro­ić w kost­kę razem z cebu­lą. Wymie­szać z kapu­stą, grosz­kiem i posie­ka­nym koper­kiem, dopra­wić i polać sałat­kę olejem.

3. Sałatka z soczewicy i karczochów

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Bar­dzo ory­gi­nal­ny prze­pis w prze­ci­wień­stwie do poprzednich.

Potrzeb­ne będą: 300 g kar­czo­chów, 300 g pie­cza­rek, 200 g ugo­to­wa­nej socze­wi­cy, 1 papry­ka, 1 cebu­la, przy­pra­wy, cytry­na, olej roślinny.

Przy­go­to­wa­nie: Upiecz pie­czar­ki i cebu­lę oraz upiecz papry­kę w folii. Jeśli masz świe­że kar­czo­chy, obierz je, namocz w wodzie z sokiem z cytry­ny i piecz przez oko­ło 15 minut, a następ­nie wymie­szaj z grzy­ba­mi. Dodaj socze­wi­cę i przy­pra­wy do sałat­ki i polej ole­jem roślinnym.

4. Sałatka postna z awokado

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Ta lek­ka, ale pożyw­na sałat­ka nada­je się nawet na śniadanie.

Będziesz potrze­bo­wać: 250 g faso­li z pusz­ki, 2 awo­ka­do, 2 ogór­ki, 1 czer­wo­na cebu­la, 5 liści sała­ty, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, musz­tar­da i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Arbi­tral­nie roze­rwać liście sała­ty, uło­żyć na nich faso­lę i połów­ki cebu­li. Pokro­ić awo­ka­do i ogór­ki na śred­niej wiel­ko­ści kawał­ki i ude­ko­ro­wać danie.

5. Sałatka postna z kapustą pekińską i grzybami

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Oprócz grzy­bów moż­na wyko­rzy­stać kur­ki, opień­ki i borowiki.

Potrzeb­ne będą: 250 g kapu­sty pekiń­skiej, 200 g pie­cza­rek, 4 ziem­nia­ki, 1 papry­ka, 4 ogór­ki kiszo­ne, zio­ła, oli­wa z oli­wek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­smaż grzy­by na zło­ty kolor, ugo­tuj ziem­nia­ki i pokrój je w kost­kę. Poszat­ko­wać kapu­stę i posie­kać resz­tę skład­ni­ków, wymie­szać i ude­ko­ro­wać sałatkę.

6. Sałatka postna z kapustą pekińską i paluszkami krabowymi

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Do sosu sałat­ko­we­go weź spe­cjal­ny chu­dy majonez.

Potrzeb­ne będą: 8 liści kapu­sty pekiń­skiej, 300 g palusz­ków kra­bo­wych, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy, 1 ogó­rek, zielenina.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no posie­kaj kapu­stę, palusz­ki kra­bo­we i ogó­rek. Do sałat­ki dodać kuku­ry­dzę, posie­ka­ną zie­le­ni­nę i dopra­wić do smaku.

7. Wielkopostna sałatka z pieczonych warzyw

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Zmie­niaj zestaw warzyw w zależ­no­ści od pory roku.

Potrzeb­ne będą: 1 burak, 400 g dyni, 1 korzeń sele­ra, 2 czer­wo­ne cebu­le, 1 pęczek zie­le­ni­ny, oli­wa z oli­wek, 2 ząb­ki czosn­ku, 2 łyż­ki ziar­ni­stej musz­tar­dy, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Piec bura­ki w folii przez godzi­nę w tem­pe­ra­tu­rze 200 stop­ni. Oddziel­nie gru­bo posie­kaj resz­tę warzyw, umieść na bla­sze do pie­cze­nia i piecz jesz­cze przez oko­ło 30 minut. Sałat­kę polać oli­wą z czosn­kiem, musz­tar­dą i przyprawami.

8. Sałatka postna z dwoma rodzajami fasoli

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Jeśli chcesz, poda­waj sałat­kę z chu­dą cia­bat­tą lub grzan­ka­mi ciabatta.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li, 1 pusz­ka bia­łej faso­li, 5 łodyg sele­ra nacio­we­go, 1 czer­wo­na cebu­la, 2 ząb­ki czosn­ku, olej roślin­ny, przy­pra­wy, 1 łyż­ka octu.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie i zama­ry­no­wać w wodzie z octem. Posie­kać seler, wymie­szać z faso­lą, dodać do sałat­ki cebu­lę i zmiaż­dżo­ny czo­snek. Dopra­wić ole­jem roślin­nym i przyprawami.

9. Sałatka postna z kalmarami i jabłkami

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Czas przejść do przysmaków.

Potrzeb­ne będą: 4 kal­ma­ry, 1 duży ogó­rek, 1 zie­lo­ne jabł­ko, 1 czer­wo­na cebu­la, oli­wa z oli­wek, szczyp­ta brą­zo­we­go cukru, przy­pra­wy, 1 łyż­ka octu, sól.

Przy­go­to­wa­nie: Pokrój cebu­lę w piór­ka i mary­nuj w wodzie z octem, cukrem i solą przez 10 minut. Kal­ma­ry goto­wać przez 4 minu­ty i pokro­ić w pół­pier­ście­nie. Ogór­ki i cebu­lę pokro­ić w drob­ną kost­kę, wymie­szać sałat­kę i skro­pić oliwą.

10. Sałatka z kalmarów i warzyw

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Alter­na­tyw­ny prze­pis nie jest gor­szy od poprzedniego.

Potrzeb­ne będą: 5 kal­ma­rów, pół kapu­sty pekiń­skiej, pół pomi­do­ra, pół papry­ki, 1 pęczek zie­le­ni­ny, chu­dy majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Kal­ma­ry ugo­to­wać i pokro­ić w słom­ki. Poszat­ko­wać kapu­stę i pokro­ić warzy­wa w ten sam spo­sób. Dodać posie­ka­ne zio­ła i polać chu­dym majonezem.

11. Sałatka postna z rybą

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Nada­je się do tego każ­dy filet ryb­ny, cho­ciaż będzie bar­dziej wykwint­ny z czer­wo­ną rybą.

Będziesz potrze­bo­wać: 400 g ryby, 100 g ryżu, pół kapu­sty pekiń­skiej, 2 ogór­ki, 2 łyż­ki sosu sojo­we­go, chu­dy majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać ryż i osob­no ugo­to­wać rybę w oso­lo­nej wodzie, roz­gnieść widel­cem. Poszat­ko­wać kapu­stę i pokro­ić ogór­ki, wymie­szać sałat­kę z dressingiem.

12. Sałatka postna z czerwoną kapustą

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Taka pro­sta, ale jak­że pięk­na sałatka!

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g czer­wo­nej kapu­sty, 1 pęczek ruko­li, 2 ogór­ki, 4 pomi­do­ry, olej sezamowy.

Przy­go­to­wa­nie: Poszat­kuj kapu­stę i lek­ko odci­śnij ją dłoń­mi, a następ­nie odstaw. Dodaj poszat­ko­wa­ną ruko­lę i śred­nio posie­ka­ne warzy­wa, a następ­nie skrop olejem.

13. Sałatka postna ze szczawiem

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Nie­zwy­kła kwa­sko­wa­tość z łatwo­ścią zasko­czy nawet smakoszy.

Potrzeb­ne będą: 6 pie­cza­rek, pół bakła­ża­na, pół papry­ki, 50 g szcza­wiu, 50 g natki pie­trusz­ki, 30 ml sosu sojo­we­go, 30 ml octu ryżo­we­go, olej roślin­ny, nasio­na seza­mu.

Przy­go­to­wa­nie: Pie­czar­ki i bakła­ża­na pokro­ić w pla­stry i pod­sma­żyć osob­no. Dodać pokro­jo­ną papry­kę do bakła­ża­na i sma­żyć razem przez 2 minu­ty. Polać warzy­wa mie­szan­ką sosu i octu i posy­pać sezamem.

14. Ciepła sałatka postna

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Gdy masz ocho­tę na coś lek­kie­go, ale treściwego.

Będziesz potrze­bo­wać: 2 cuki­nie, 1 mar­chew­ka, 1 cebu­la, 4 ząb­ki czosn­ku, 5 pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, pół pęcz­ka koper­ku, 1 papry­ka, przy­pra­wy, olej roślin­ny, balsamiczny.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­smaż posie­ka­ny czo­snek i dodaj posie­ka­ną cebu­lę, mar­chew­kę i papry­kę. Gdy zmięk­ną, dodać cuki­nię, zio­ła i dopra­wić. Wszyst­ko zalać bal­sa­micz­nym, dusić pod przy­kry­ciem przez 2 minu­ty, a na koniec dodać pomi­dor­ki koktajlowe.

15. Sałatka postna z rzodkiewką

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Naj­prost­sze skład­ni­ki two­rzą bar­dzo ory­gi­nal­ną sałat­kę wielkopostną.

Potrzeb­ne będą: 1 rzod­kiew­ka, 250 g pomi­do­rów, 1 ogó­rek, 1 cebu­la, 1 pęczek pie­trusz­ki, 1 pęczek koper­ku, 1 łyż­ka octu, olej roślin­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Mary­no­wać cebu­lę w wodzie z octem przez 10 minut. Resz­tę warzyw drob­no posie­kać, dodać do nich cebu­lę i posie­ka­ne zio­ła, dopra­wić sałat­kę i skro­pić olejem.

16. Sałatka postna z kuskusem

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Zale­ca­my uży­cie papry­ki w róż­nych kolo­rach, aby sałat­ka była jaśniejsza.

Potrzeb­ne będą: 200 g kusku­su, 2 papry­ki, 1 pęczek zie­lo­nej cebu­li, olej roślin­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać kuskus zgod­nie z instruk­cją, pokro­ić papry­kę w kost­kę i posie­kać zie­lo­ną cebu­lę. Wszyst­ko wymie­szać, dopra­wić, skro­pić ole­jem i dodać wię­cej ziół według uznania.

17. Sałatka postna z dressingiem limonkowym

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Smak limon­ki natych­miast odmie­nia tę lek­ką sałatkę.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka kuku­ry­dzy, 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li, 1 papry­ka, 2 pomi­do­ry, 1 pęczek kolen­dry, 1 limon­ka, 1 czer­wo­na cebu­la, oli­wa z oli­wek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Loso­wo posie­kaj wszyst­kie skład­ni­ki i wymie­szaj z faso­lą i kuku­ry­dzą. Sałat­kę skro­pić oli­wą z oli­wek, przy­pra­wa­mi i sokiem z limon­ki i lek­ko posy­pać skórką.

18. Sałatka postna z ryżem

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Pokrój warzy­wa na mniej­sze kawał­ki, a sałat­ka będzie wyglą­dać jak ele­ganc­ka mozaika.

Potrzeb­ne będą: 50 g ryżu, 1 pomi­dor, 2 ogór­ki, 1 papry­ka, 2 czer­wo­ne cebu­le, 100 g pie­cza­rek z pusz­ki, pół cytry­ny, 1,5 łyżecz­ki mio­du, przy­pra­wy, olej roślinny.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać ryż, a w mię­dzy­cza­sie drob­no posie­kać pozo­sta­łe skład­ni­ki. Gdy ryż osty­gnie, wymie­szaj sałat­kę i polej ją mie­szan­ką ole­ju, mio­du i soku z cytryny.

19. Sałatka postna z marchewką i daktylami

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Garść dak­ty­li i orze­chów zmie­nia zwy­kłą mar­chew­kę w bar­dzo smacz­ne danie wielkopostne.

Potrzeb­ne będą: 1 mar­chew­ka, 1 pusz­ka grosz­ku, 1 garść dak­ty­li, 1 garść orze­chów wło­skich, 2 łyż­ki sosu sojo­we­go, 1 cebu­la, oli­wa z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kaj mar­chew­kę i cebu­lę i pod­smaż je pod przy­kry­ciem w sosie sojo­wym. Posie­kaj orze­chy i dak­ty­le, dodaj gro­szek i dobrze wymie­szaj sałatkę.

20. Sałatka postna z fasolką szparagową

Постные салаты - 20 простых и вкусных рецептов

Co powiesz na to kre­atyw­ne połączenie?

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 10 oli­wek, 100 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, oli­wa z oli­wek, sok z cytry­ny, zio­ła prowansalskie.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj fasol­kę w oso­lo­nej wodzie i ostudź. Połów­ki pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych skro­pić oli­wą i wsta­wić do nagrza­ne­go pie­kar­ni­ka na 5 minut. Oliw­ki pokro­ić na połów­ki, wymie­szać sałat­kę, dodać zio­ła i skro­pić sokiem z cytry­ny i oliwą.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

siedemnaście − 5 =