Dziś przygotowaliśmy dla Ciebie wybór przepisów na najsmaczniejsze sałatki wielkopostne. Nie zawierają one mięsa, nabiału ani dodatkowego tłuszczu. Takie przekąski są dobre nie tylko w okresie Wielkiego Postu, ale także wtedy, gdy masz ochotę na coś lekkiego lub zdrowego!
- 1. Postna sałatka ziemniaczana z pieczarkami
- 2. Postna sałatka ziemniaczana z kiszoną kapustą
- 3. Sałatka z soczewicy i karczochów
- 4. Sałatka postna z awokado
- 5. Sałatka postna z kapustą pekińską i grzybami
- 6. Sałatka postna z kapustą pekińską i paluszkami krabowymi
- 7. Wielkopostna sałatka z pieczonych warzyw
- 8. Sałatka postna z dwoma rodzajami fasoli
- 9. Sałatka postna z kalmarami i jabłkami
- 10. Sałatka z kalmarów i warzyw
- 11. Sałatka postna z rybą
- 12. Sałatka postna z czerwoną kapustą
- 13. Sałatka postna ze szczawiem
- 14. Ciepła sałatka postna
- 15. Sałatka postna z rzodkiewką
- 16. Sałatka postna z kuskusem
- 17. Sałatka postna z dressingiem limonkowym
- 18. Sałatka postna z ryżem
- 19. Sałatka postna z marchewką i daktylami
- 20. Sałatka postna z fasolką szparagową
1. Postna sałatka ziemniaczana z pieczarkami
Zacznijmy od razu od obfitej i wszechstronnej sałatki na każdy dzień.
Będziesz potrzebować: 6 ziemniaków, 200 g marynowanych grzybów, 4 ogórki kiszone, 1 cebula, 1 puszka groszku, olej roślinny, przyprawy.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półpierścienie, a ogórki i grzyby w talarki. Wymieszać sałatkę, doprawić i skropić olejem.
2. Postna sałatka ziemniaczana z kiszoną kapustą
I od razu kolejna wariacja podobnej, ale zupełnie innej w smaku sałatki.
Potrzebne będą: 400 g ziemniaków, 250 g kiszonej kapusty, 300 g marchwi, 250 g groszku, 100 g cebuli, koperek, przyprawy, olej roślinny.
Przygotowanie: Ziemniaki i marchew ugotować i pokroić w kostkę razem z cebulą. Wymieszać z kapustą, groszkiem i posiekanym koperkiem, doprawić i polać sałatkę olejem.
3. Sałatka z soczewicy i karczochów
Bardzo oryginalny przepis w przeciwieństwie do poprzednich.
Potrzebne będą: 300 g karczochów, 300 g pieczarek, 200 g ugotowanej soczewicy, 1 papryka, 1 cebula, przyprawy, cytryna, olej roślinny.
Przygotowanie: Upiecz pieczarki i cebulę oraz upiecz paprykę w folii. Jeśli masz świeże karczochy, obierz je, namocz w wodzie z sokiem z cytryny i piecz przez około 15 minut, a następnie wymieszaj z grzybami. Dodaj soczewicę i przyprawy do sałatki i polej olejem roślinnym.
4. Sałatka postna z awokado
Ta lekka, ale pożywna sałatka nadaje się nawet na śniadanie.
Będziesz potrzebować: 250 g fasoli z puszki, 2 awokado, 2 ogórki, 1 czerwona cebula, 5 liści sałaty, 2 łyżki oliwy z oliwek, musztarda i przyprawy.
Przygotowanie: Arbitralnie rozerwać liście sałaty, ułożyć na nich fasolę i połówki cebuli. Pokroić awokado i ogórki na średniej wielkości kawałki i udekorować danie.
5. Sałatka postna z kapustą pekińską i grzybami
Oprócz grzybów można wykorzystać kurki, opieńki i borowiki.
Potrzebne będą: 250 g kapusty pekińskiej, 200 g pieczarek, 4 ziemniaki, 1 papryka, 4 ogórki kiszone, zioła, oliwa z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Podsmaż grzyby na złoty kolor, ugotuj ziemniaki i pokrój je w kostkę. Poszatkować kapustę i posiekać resztę składników, wymieszać i udekorować sałatkę.
6. Sałatka postna z kapustą pekińską i paluszkami krabowymi
Do sosu sałatkowego weź specjalny chudy majonez.
Potrzebne będą: 8 liści kapusty pekińskiej, 300 g paluszków krabowych, 1 puszka kukurydzy, 1 ogórek, zielenina.
Przygotowanie: Drobno posiekaj kapustę, paluszki krabowe i ogórek. Do sałatki dodać kukurydzę, posiekaną zieleninę i doprawić do smaku.
7. Wielkopostna sałatka z pieczonych warzyw
Zmieniaj zestaw warzyw w zależności od pory roku.
Potrzebne będą: 1 burak, 400 g dyni, 1 korzeń selera, 2 czerwone cebule, 1 pęczek zieleniny, oliwa z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki ziarnistej musztardy, przyprawy.
Przygotowanie: Piec buraki w folii przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Oddzielnie grubo posiekaj resztę warzyw, umieść na blasze do pieczenia i piecz jeszcze przez około 30 minut. Sałatkę polać oliwą z czosnkiem, musztardą i przyprawami.
8. Sałatka postna z dwoma rodzajami fasoli
Jeśli chcesz, podawaj sałatkę z chudą ciabattą lub grzankami ciabatta.
Będziesz potrzebować: 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka białej fasoli, 5 łodyg selera naciowego, 1 czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, olej roślinny, przyprawy, 1 łyżka octu.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i zamarynować w wodzie z octem. Posiekać seler, wymieszać z fasolą, dodać do sałatki cebulę i zmiażdżony czosnek. Doprawić olejem roślinnym i przyprawami.
9. Sałatka postna z kalmarami i jabłkami
Czas przejść do przysmaków.
Potrzebne będą: 4 kalmary, 1 duży ogórek, 1 zielone jabłko, 1 czerwona cebula, oliwa z oliwek, szczypta brązowego cukru, przyprawy, 1 łyżka octu, sól.
Przygotowanie: Pokrój cebulę w piórka i marynuj w wodzie z octem, cukrem i solą przez 10 minut. Kalmary gotować przez 4 minuty i pokroić w półpierścienie. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę, wymieszać sałatkę i skropić oliwą.
10. Sałatka z kalmarów i warzyw
Alternatywny przepis nie jest gorszy od poprzedniego.
Potrzebne będą: 5 kalmarów, pół kapusty pekińskiej, pół pomidora, pół papryki, 1 pęczek zieleniny, chudy majonez.
Przygotowanie: Kalmary ugotować i pokroić w słomki. Poszatkować kapustę i pokroić warzywa w ten sam sposób. Dodać posiekane zioła i polać chudym majonezem.
11. Sałatka postna z rybą
Nadaje się do tego każdy filet rybny, chociaż będzie bardziej wykwintny z czerwoną rybą.
Będziesz potrzebować: 400 g ryby, 100 g ryżu, pół kapusty pekińskiej, 2 ogórki, 2 łyżki sosu sojowego, chudy majonez.
Przygotowanie: Ugotować ryż i osobno ugotować rybę w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem. Poszatkować kapustę i pokroić ogórki, wymieszać sałatkę z dressingiem.
12. Sałatka postna z czerwoną kapustą
Taka prosta, ale jakże piękna sałatka!
Będziesz potrzebować: 300 g czerwonej kapusty, 1 pęczek rukoli, 2 ogórki, 4 pomidory, olej sezamowy.
Przygotowanie: Poszatkuj kapustę i lekko odciśnij ją dłońmi, a następnie odstaw. Dodaj poszatkowaną rukolę i średnio posiekane warzywa, a następnie skrop olejem.
13. Sałatka postna ze szczawiem
Niezwykła kwaskowatość z łatwością zaskoczy nawet smakoszy.
Potrzebne będą: 6 pieczarek, pół bakłażana, pół papryki, 50 g szczawiu, 50 g natki pietruszki, 30 ml sosu sojowego, 30 ml octu ryżowego, olej roślinny, nasiona sezamu.
Przygotowanie: Pieczarki i bakłażana pokroić w plastry i podsmażyć osobno. Dodać pokrojoną paprykę do bakłażana i smażyć razem przez 2 minuty. Polać warzywa mieszanką sosu i octu i posypać sezamem.
14. Ciepła sałatka postna
Gdy masz ochotę na coś lekkiego, ale treściwego.
Będziesz potrzebować: 2 cukinie, 1 marchewka, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 5 pomidorków koktajlowych, pół pęczka koperku, 1 papryka, przyprawy, olej roślinny, balsamiczny.
Przygotowanie: Podsmaż posiekany czosnek i dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę. Gdy zmiękną, dodać cukinię, zioła i doprawić. Wszystko zalać balsamicznym, dusić pod przykryciem przez 2 minuty, a na koniec dodać pomidorki koktajlowe.
15. Sałatka postna z rzodkiewką
Najprostsze składniki tworzą bardzo oryginalną sałatkę wielkopostną.
Potrzebne będą: 1 rzodkiewka, 250 g pomidorów, 1 ogórek, 1 cebula, 1 pęczek pietruszki, 1 pęczek koperku, 1 łyżka octu, olej roślinny, przyprawy.
Przygotowanie: Marynować cebulę w wodzie z octem przez 10 minut. Resztę warzyw drobno posiekać, dodać do nich cebulę i posiekane zioła, doprawić sałatkę i skropić olejem.
16. Sałatka postna z kuskusem
Zalecamy użycie papryki w różnych kolorach, aby sałatka była jaśniejsza.
Potrzebne będą: 200 g kuskusu, 2 papryki, 1 pęczek zielonej cebuli, olej roślinny, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować kuskus zgodnie z instrukcją, pokroić paprykę w kostkę i posiekać zieloną cebulę. Wszystko wymieszać, doprawić, skropić olejem i dodać więcej ziół według uznania.
17. Sałatka postna z dressingiem limonkowym
Smak limonki natychmiast odmienia tę lekką sałatkę.
Potrzebne będą: 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 papryka, 2 pomidory, 1 pęczek kolendry, 1 limonka, 1 czerwona cebula, oliwa z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Losowo posiekaj wszystkie składniki i wymieszaj z fasolą i kukurydzą. Sałatkę skropić oliwą z oliwek, przyprawami i sokiem z limonki i lekko posypać skórką.
18. Sałatka postna z ryżem
Pokrój warzywa na mniejsze kawałki, a sałatka będzie wyglądać jak elegancka mozaika.
Potrzebne będą: 50 g ryżu, 1 pomidor, 2 ogórki, 1 papryka, 2 czerwone cebule, 100 g pieczarek z puszki, pół cytryny, 1,5 łyżeczki miodu, przyprawy, olej roślinny.
Przygotowanie: Ugotować ryż, a w międzyczasie drobno posiekać pozostałe składniki. Gdy ryż ostygnie, wymieszaj sałatkę i polej ją mieszanką oleju, miodu i soku z cytryny.
19. Sałatka postna z marchewką i daktylami
Garść daktyli i orzechów zmienia zwykłą marchewkę w bardzo smaczne danie wielkopostne.
Potrzebne będą: 1 marchewka, 1 puszka groszku, 1 garść daktyli, 1 garść orzechów włoskich, 2 łyżki sosu sojowego, 1 cebula, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Posiekaj marchewkę i cebulę i podsmaż je pod przykryciem w sosie sojowym. Posiekaj orzechy i daktyle, dodaj groszek i dobrze wymieszaj sałatkę.
20. Sałatka postna z fasolką szparagową
Co powiesz na to kreatywne połączenie?
Będziesz potrzebować: 300 g fasolki szparagowej, 10 oliwek, 100 g pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek, sok z cytryny, zioła prowansalskie.
Przygotowanie: Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie i ostudź. Połówki pomidorków koktajlowych skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Oliwki pokroić na połówki, wymieszać sałatkę, dodać zioła i skropić sokiem z cytryny i oliwą.