Sałatki z zielonym groszkiem – 20 przepisów prostych, smacznych i niedrogich

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Każ­dą zwy­kłą sałat­kę moż­na łatwo prze­kształ­cić w świą­tecz­ny przy­smak, doda­jąc do niej pusz­kę grosz­ku. Wybra­li­śmy dla Cie­bie tyl­ko naj­lep­sze i ory­gi­nal­ne prze­pi­sy na sałat­ki z zie­lo­nym grosz­kiem. Wybierz według wła­sne­go gustu!

1. Sałatka z wędzoną szynką i zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Bar­dzo pro­sta i smacz­na sałat­ka z chru­pią­cy­mi grzan­ka­mi z chle­ba pszen­ne­go sma­żo­ne­go na ole­ju roślinnym.

Potrzeb­ne będą: 200 g bia­łe­go bochen­ka, 0,6 kg wędzo­nych udek z kur­cza­ka, 1 pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­jo­ną w kost­kę pał­kę usma­żyć na ole­ju na brą­zo­wy kolor, w razie potrze­by moż­na posy­pać grzan­ki przy­pra­wa­mi lub suszo­nym czosn­kiem. Mię­so pokro­ić w pla­stry, wymie­szać z zie­lo­nym grosz­kiem i majo­ne­zem. Goto­wą sałat­kę posy­pać grzankami.

2. Sałatka postna z ryżem i zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Jeśli chcesz, możesz dodać do sałat­ki i kawał­ki świe­że­go ananasa.

Będziesz potrze­bo­wać:
Do sałat­ki: 1 fili­żan­ka ryżu, 0,5 doj­rza­łe­go ana­na­sa, 1 mar­chew­ka, 150 g mro­żo­ne­go zie­lo­ne­go grosz­ku, 3–4 piór­ka zie­lo­nej cebu­li.
Do dres­sin­gu: 2 łyż­ki ole­ju seza­mo­we­go, 0,3 łyżecz­ki cukru, 2 łyżecz­ki octu ryżowego.

Przy­go­to­wa­nie: Kaszę ryżo­wą dopra­wić skład­ni­ka­mi dres­sin­gu, ostu­dzić i wymie­szać z pokro­jo­nym ana­na­sem, star­tą mar­chew­ką. Ugo­to­wać zie­lo­ny gro­szek, prze­płu­kać zim­ną wodą i wsy­pać do sałat­ki razem z ryżem. Dodać posie­ka­ną zie­lo­ną cebulkę.

3. Sałatka z ozorem wołowym i zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Ozór woło­wy powi­nien być jak naj­śwież­szy, nale­ży go ugo­to­wać i obrać ze skó­ry, a następ­nie ostudzić.

Potrzeb­ne będą: 250 g ugo­to­wa­ne­go i obra­ne­go ozo­ra woło­we­go, 3 ugo­to­wa­ne ziem­nia­ki, 4 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 3 ogór­ki kiszo­ne, 1 pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, kope­rek, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Ozór pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, ziem­nia­ki i ogór­ki w kost­kę, jaj­ka zetrzeć na tar­ce. Wszyst­kie skład­ni­ki wymie­szać z majo­ne­zem, zie­lo­nym grosz­kiem i posie­ka­nym koper­kiem. 4.

4. Sałatka z zielonym groszkiem i boczkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Gro­szek z pusz­ki lepiej zastą­pić świe­żo mro­żo­nym, wte­dy sałat­ka nabie­rze deli­kat­niej­sze­go warzyw­ne­go smaku.

Potrzeb­ne będą: 200 g sała­ty lodo­wej, 1 fili­żan­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, 1 strąk słod­kiej papry­ki, 4 jaj­ka ugo­to­wa­ne na twar­do, 0,4 pęcz­ka zie­lo­nej cebu­li, 150 g sera ched­dar, 4–5 pla­ster­ków wędzo­ne­go bocz­ku, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Sma­żyć boczek do uzy­ska­nia chrup­ko­ści, ugo­to­wać gro­szek, zetrzeć ser, pokro­ić jaj­ka, papry­kę i sała­tę lodo­wą na pla­ster­ki. Ułóż pro­duk­ty w sala­ter­ce war­stwa­mi, sma­ru­jąc majo­ne­zem. Kolej­ność może być dowol­na, ale na dole pierw­szej war­stwy zawsze kła­dzie­my liście sała­ty, deko­ru­je­my posie­ka­ną zie­lo­ną cebulką.

5. Sałatka z pieczoną kaczką i zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Do tej sałat­ki moż­na użyć dowol­ne­go rodza­ju mię­sa, ale z kacz­ką oka­zu­je się wyjątkowa.

Będziesz potrzeb ować: 0,5 kg pie­czo­ne­go mię­sa z kacz­ki, 100 g mary­no­wa­nej cebu­li w pół­pier­ście­niach, 1 pusz­ka kon­ser­wo­we­go zie­lo­ne­go grosz­ku, 3 pomi­do­ry, 8 jaj prze­piór­czych, majo­nez, 2 ogórki.

Przy­go­to­wa­nie: Upie­czo­ną kacz­kę i ogó­rek pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, dodać mary­no­wa­ną cebu­lę i zie­lo­ny gro­szek z pusz­ki, polać majo­ne­zem. Ude­ko­ro­wać pla­ster­ka­mi jaj­ka i pomi­do­ra, posy­pać przyprawami.

6. Sałatka jarzynowa z zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Kapu­stę, ogór­ki, pomi­do­ry, mar­chew i inne świe­że warzy­wa moż­na drob­no posie­kać i wysłać do sala­ter­ki, a zie­lo­ny gro­szek uzu­peł­ni sałat­kę swo­im łagod­nym smakiem.

Potrzeb­ne będą: 450 g bia­łej kapu­sty, 1 pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, 1 mar­chew­ka, 0,5 pęcz­ka zie­lo­nej cebu­li, 150 g bro­ku­łów, 100 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 130 ml kwa­śnej śmie­ta­ny, 1–2 łyżecz­ki musz­tar­dy w ziarnach.

Przy­go­to­wa­nie: Bro­ku­ły pokro­ić na małe różycz­ki, bia­łą kapu­stę cien­ko poszat­ko­wać, ogór­ki i mar­chew­kę pokro­ić w słup­ki. Wlać posie­ka­ną zie­lo­ną cebu­lę, gro­szek, ubrać mie­szan­ką kwa­śnej śmie­ta­ny i musz­tar­dy Dijon, ude­ko­ro­wać pla­ster­ka­mi wiśni.

7. Sałatka z mięsem kraba i zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Mię­so kra­ba moż­na zastą­pić tań­szy­mi palusz­ka­mi krabowymi.

Potrzeb­ne będą: 250 g mię­sa kra­ba, 3 pomi­do­ry, 1 goto­wa­ne jaj­ko, majo­nez, 4 łyż­ki zie­lo­ne­go groszku.

Przy­go­to­wa­nie: Wło­żyć mię­so kra­ba do oso­lo­nej wrzą­cej wody na minu­tę, odce­dzić, pokro­ić w kost­kę, pokro­ić pomi­do­ry w słup­ki, pokro­ić jaj­ko w kost­kę. Napeł­nić majo­ne­zem, przy­kryć wierzch sałat­ki zie­lo­nym groszkiem.

8. Sałatka z groszkiem konserwowym i serkiem topionym

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Pro­sta i szyb­ka w przy­go­to­wa­niu prze­ką­ska, któ­rej skład­ni­ki nie będą wyma­ga­ły dużych nakła­dów finansowych.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, 2 ser­ki topio­ne, 4 ugo­to­wa­ne jaj­ka, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Sery topio­ne wło­żyć do zamra­żar­ki na pół godzi­ny, następ­nie wyjąć z opa­ko­wa­nia i zetrzeć na tar­ce. Wymie­szać z zie­lo­nym grosz­kiem i pokro­jo­ny­mi w kost­kę jaj­ka­mi. W razie potrze­by przed przy­go­to­wa­niem majo­ne­zu moż­na wymie­szać z posie­ka­nym czosn­kiem, wte­dy prze­ką­ska nabie­rze pikant­ne­go sma­ku i aromatu.

9. Sałatka z zielonym groszkiem “Księżniczka”

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Pierw­sza war­stwa tej sałat­ki jest uło­żo­na z zie­lo­ne­go grosz­ku, więc danie jest czę­sto nazy­wa­ne “księż­nicz­ką na grochu”.

Będziesz potrzeb ować: 1 pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, 250 g palusz­ków kra­bo­wych, 110 g twar­de­go sera, 1 goto­wa­na mar­chew­ka, 3 jaj­ka na twar­do, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Wyrów­nać zie­lo­ny gro­szek jako pierw­szą war­stwę w sala­ter­ce, polać majo­ne­zem, następ­nie uło­żyć dru­gą war­stwę drob­no posie­ka­nych palusz­ków kra­bo­wych, ponow­nie posma­ro­wać majo­ne­zem. Trze­cia war­stwa – gru­bo star­te jaj­ka, majo­nez, star­ta mar­chew­ka. Posy­pać sałat­kę drob­no star­tym serem.

10. Sałatka mięsna z zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Mary­no­wać filet woło­wy w przy­pra­wach i sosie sojo­wym, piec w pie­kar­ni­ku, a następ­nie ostu­dzić. Wyślij kawa­łek smacz­ne­go mię­sa do sałat­ki, a resz­tę moż­na cien­ko pokro­ić i zro­bić kanapki.

Potrzeb­ne będą: 300 g pie­czo­nej woło­wi­ny, 1 pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, 220 g goto­wa­ne­go kala­fio­ra, 2 ogór­ki kiszo­ne, 2 goto­wa­ne jaj­ka, 1 cebu­la, 160 ml kwa­śnej śmie­ta­ny, 2 ząb­ki czosn­ku, 5 gałą­zek kopru.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać posie­ka­ne zio­ła i czo­snek ze śmie­ta­ną. Mię­so, ogór­ki i cebu­lę pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, dodać kapu­stę pokro­jo­ną w małe różycz­ki, polać sosem śmie­ta­no­wo-czosn­ko­wym. Ude­ko­ro­wać sałat­kę pla­ster­ka­mi jajka.

11. Sałatka z zielonym groszkiem i oliwkami

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Wspa­nia­ła sałat­ka, któ­ra jest szcze­gól­nie lubia­na przez dzie­ci. Moż­na ją ude­ko­ro­wać w for­mie baj­ko­we­go jeża, przed­sta­wia­jąc igły za pomo­cą pla­ster­ków oliwek.

Potrzeb­ne będą: 300 g goto­wa­nej pier­si z kur­cza­ka, 220 g mary­no­wa­nych grzy­bów, 1 pusz­ka grosz­ku kon­ser­wo­we­go, 150 g twar­de­go sera, 5–6 goto­wa­nych jajek, 1 ząbek czosn­ku, 2 pusz­ki czar­nych oli­wek bez pestek, domo­wy majo­nez lub kwa­śna śmietana.

Przy­go­to­wa­nie: W misce wymie­szać star­te żółt­ka, pokro­jo­ne w kost­kę pie­czar­ki i mię­so, dodać zie­lo­ny gro­szek i posie­ka­ny czo­snek, zapra­wić majo­ne­zem. Osob­no wymie­szać star­te biał­ka i twar­dy ser z majo­ne­zem. Z pierw­szej mie­szan­ki ufor­mo­wać cia­ło jeża (lub innej posta­ci) na pła­skim naczy­niu, przy­kryć gęstą war­stwą masy sero­wej. Z całych oli­wek zro­bić nos i oczy, resz­tę oli­wek pokro­ić wzdłuż na 6 czę­ści. Wypeł­nij nimi wierzch i boki sałat­ki, two­rząc praw­dzi­we­go jeża.

12. Sałatka z ziemniakami, jajkiem i zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Bar­dzo obfi­ta sałat­ka, któ­ra zawie­ra rów­nież pie­czo­ny filet z indyka.

Potrzeb­ne będą: 3 ugo­to­wa­ne ziem­nia­ki, 0,5 pusz­ki zie­lo­ne­go grosz­ku, 3 jaj­ka ugo­to­wa­ne na twar­do, 350 g pie­czo­ne­go file­ta z indy­ka, 2 ogór­ki kiszo­ne, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Napeł­nij majo­ne­zem mie­szan­kę pokro­jo­ne­go w kost­kę mię­sa z indy­ka, ziem­nia­ków, ogór­ków i bia­łek jaj. Umie­ścić w sala­ter­ce, roze­trzeć żółt­ka na wierz­chu i przy­kryć war­stwą zie­lo­ne­go groszku.

13. Sałatka marchewkowa z groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Do tej sałat­ki nada­je się zarów­no kon­ser­wo­wy, jak i mro­żo­ny zie­lo­ny gro­szek, któ­ry nale­ży blan­szo­wać we wrzą­cej wodzie przez minu­tę i wyrzu­cić na sito przed doda­niem do potrawy.

Potrzeb­ne będą: 1 duża ugo­to­wa­na mar­chew, 150 g zie­lo­ne­go grosz­ku, 0,5 cebu­li, 3 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 1 ząbek czosn­ku, 1 łyżecz­ka musz­tar­dy, 100 ml jogur­tu bez dodat­ków, 2 łyż­ki majonezu.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, zanu­rzyć we wrzą­cej wodzie, aby usu­nąć gorycz, wymie­szać z tar­tą mar­chew­ką, pokro­jo­ny­mi w kost­kę jaj­ka­mi, zie­lo­nym grosz­kiem. Zapra­wić mie­szan­ką zmiaż­dżo­ne­go czosn­ku, musz­tar­dy, majo­ne­zu i jogurtu.

14. Sałatka z kalmarami i zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Świet­na prze­ką­ska dla miło­śni­ków owo­ców morza, zie­lo­ny gro­szek z jabł­kiem i kała­mar­ni­cą nada­ją sałat­ce pikan­te­rii i soczystości.

Będziesz potrze­bo­wać: 3 ugo­to­wa­ne tusz­ki kal­ma­rów, 230 g kapu­sty pekiń­skiej, 1 kwa­śne zie­lo­ne jabł­ko, 2 ogór­ki kiszo­ne, 60 g zie­lo­nych oli­wek bez pestek, 4 łyż­ki zie­lo­ne­go grosz­ku, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Tusze kal­ma­rów, ogór­ki, kapu­stę i jabł­ko, uprzed­nio oczysz­czo­ne z nasion i skór­ki, pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki. Wymie­szać pokro­jo­ne pro­duk­ty z zie­lo­nym grosz­kiem i majo­ne­zem. Ude­ko­ro­wać sałat­kę oliw­ka­mi pokro­jo­ny­mi w cien­kie krążki.

15. Sałatka rybna z zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Zamiast makre­li w tej sałat­ce moż­na użyć dowol­nej innej natu­ral­nie wędzo­nej ryby.

Potrzeb­ne będą: 1 wędzo­na makre­la (filet), 4 goto­wa­ne jaj­ka, 1 pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, 1 duże zie­lo­ne jabł­ko kwa­śnych odmian, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Filet ryb­ny pokro­ić na kawał­ki, jabł­ko zetrzeć na gru­bej tar­ce, jaj­ka – na śred­niej tar­ce, wymie­szać z zie­lo­nym grosz­kiem. Przed poda­niem posma­ro­wać majo­ne­zem, posy­pać przyprawami.

16. Wegetariański “Olivier” z zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Zamiast mię­sa w tej sałat­ce umie­ścić zie­lo­ne oliw­ki i mary­no­wa­ne grzy­by. Dzię­ki nim oka­zu­je się obfi­te i pożywne.

Będziesz potrzeb ował: 2 ziem­nia­ki, 1 mar­chew­ka, 0,5 pusz­ki zie­lo­ne­go grosz­ku, 200 g mary­no­wa­nych grzy­bów, 2 kiszo­ne ogór­ki, 0,5 pusz­ki zie­lo­nych oli­wek z pusz­ki, kope­rek, chu­dy majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Warzy­wa ugo­to­wa­ne w skór­ce obrać i pokro­ić w drob­ną kost­kę, połą­czyć z pokro­jo­ny­mi w pla­ster­ki pie­czar­ka­mi, posie­ka­nym ogór­kiem i zie­lo­nym grosz­kiem. Do sałat­ki dodać oliw­ki pokro­jo­ne w pla­ster­ki lub krąż­ki, polać chu­dym majonezem.

17. Sałatka z szynką, kiszoną kapustą i groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Zamiast szyn­ki moż­na rów­nież użyć kieł­ba­sy lub wędzo­ne­go mię­sa. Naj­waż­niej­sze, aby pro­dukt mię­sny był bar­dzo dobrej jako­ści, smacz­ny i świeży.

Potrzeb­ne będą: Po 250 g szyn­ki, kiszo­nej kapu­sty i zie­lo­ne­go grosz­ku, 1 jabł­ko, 1 cebu­la, nie­ra­fi­no­wa­ny olej słonecznikowy.

Przy­go­to­wa­nie: W sala­ter­ce wymie­szać i odsta­wić na pół godzi­ny pokro­jo­ną kapu­stę i cebu­lę, w tym cza­sie cebu­la zama­ry­nu­je się w soku z kiszo­nej kapu­sty. Dodać do sałat­ki pokro­jo­ne w kost­kę jabł­ko i szyn­kę, zie­lo­ny gro­szek bez pły­nu, skro­pić olejem.

18. Sałatka z zielonym groszkiem, ogórkami i kiwi

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Soczy­sta sałat­ka z przy­jem­ną kwa­sko­wa­to­ścią może stać się peł­nym obia­dem lub kola­cją, jeśli dodasz do niej tro­chę goto­wa­ne­go mięsa.

Potrzeb­ne będą: 2 kiwi, 350 g goto­wa­nej cie­lę­ci­ny (nie­ko­niecz­nie), 2–3 świe­że ogór­ki, 2 mię­si­ste pomi­do­ry, 1 pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, 3 goto­wa­ne ziem­nia­ki, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Mię­so, ogór­ki, pomi­do­ry, ziem­nia­ki i jeden owoc kiwi pokro­ić w drob­ną kost­kę, posma­ro­wać majo­ne­zem. Uło­żyć kopiec na tale­rzu, przy­kryć ze wszyst­kich stron cien­ki­mi krąż­ka­mi kiwi.

19. Sałatka z czerwoną rybą i zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

To prze­pis na bar­dzo smacz­ną sałat­kę na świą­tecz­ny stół, któ­rą przy­go­to­wu­je się szyb­ko i z nie­wiel­kiej licz­by składników.

Potrzeb­ne będą: 2 cebu­le, 1 pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, 180–200 g lek­ko solo­nej lub wędzo­nej czer­wo­nej ryby, 5 pomi­do­rów, 3 łyż­ki oli­wy z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w cien­kie krąż­ki, zalać szklan­ką wrząt­ku z cukrem, solą (po 1 łyżecz­ce) i octem (2 łyż­ki), po 25 minu­tach wyrzu­cić na sito. Pomi­do­ry i rybę pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, wymie­szać z wyci­śnię­tą mary­no­wa­ną cebu­lą, zie­lo­nym grosz­kiem i oli­wą z oliwek.

20. Sałatka z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem

Салаты с зеленым горошком - 20 рецептов просто, вкусно и недорого

Aby przy­go­to­wać tę sałat­kę, kup małe świe­że grzy­by i usmaż je na ole­ju, kro­jąc je w plasterki.

Potrzeb­ne będą: 500 g pie­czo­ne­go file­ta z kur­cza­ka, 350 g sma­żo­nych pie­cza­rek w pla­strach, 1,5 pusz­ki zie­lo­ne­go grosz­ku, 0,5 cytry­ny (sok), 0,3 pęcz­ka zie­le­ni­ny koper­ko­wej, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Upie­czo­ną pierś pokro­ić w pla­stry, połą­czyć z ostu­dzo­ny­mi sma­żo­ny­mi pie­czar­ka­mi, posie­ka­ną zie­le­ni­ną, polać sokiem z cytry­ny, wlać zie­lo­ny gro­szek. Sałat­kę polać majo­ne­zem. Gotowe!

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

14 + 11 =