Każdą zwykłą sałatkę można łatwo przekształcić w świąteczny przysmak, dodając do niej puszkę groszku. Wybraliśmy dla Ciebie tylko najlepsze i oryginalne przepisy na sałatki z zielonym groszkiem. Wybierz według własnego gustu!
- 1. Sałatka z wędzoną szynką i zielonym groszkiem
- 2. Sałatka postna z ryżem i zielonym groszkiem
- 3. Sałatka z ozorem wołowym i zielonym groszkiem
- 4. Sałatka z zielonym groszkiem i boczkiem
- 5. Sałatka z pieczoną kaczką i zielonym groszkiem
- 6. Sałatka jarzynowa z zielonym groszkiem
- 7. Sałatka z mięsem kraba i zielonym groszkiem
- 8. Sałatka z groszkiem konserwowym i serkiem topionym
- 9. Sałatka z zielonym groszkiem “Księżniczka”
- 10. Sałatka mięsna z zielonym groszkiem
- 11. Sałatka z zielonym groszkiem i oliwkami
- 12. Sałatka z ziemniakami, jajkiem i zielonym groszkiem
- 13. Sałatka marchewkowa z groszkiem
- 14. Sałatka z kalmarami i zielonym groszkiem
- 15. Sałatka rybna z zielonym groszkiem
- 16. Wegetariański “Olivier” z zielonym groszkiem
- 17. Sałatka z szynką, kiszoną kapustą i groszkiem
- 18. Sałatka z zielonym groszkiem, ogórkami i kiwi
- 19. Sałatka z czerwoną rybą i zielonym groszkiem
- 20. Sałatka z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem
1. Sałatka z wędzoną szynką i zielonym groszkiem
Bardzo prosta i smaczna sałatka z chrupiącymi grzankami z chleba pszennego smażonego na oleju roślinnym.
Potrzebne będą: 200 g białego bochenka, 0,6 kg wędzonych udek z kurczaka, 1 puszka zielonego groszku, majonez.
Przygotowanie: Pokrojoną w kostkę pałkę usmażyć na oleju na brązowy kolor, w razie potrzeby można posypać grzanki przyprawami lub suszonym czosnkiem. Mięso pokroić w plastry, wymieszać z zielonym groszkiem i majonezem. Gotową sałatkę posypać grzankami.
2. Sałatka postna z ryżem i zielonym groszkiem
Jeśli chcesz, możesz dodać do sałatki i kawałki świeżego ananasa.
Będziesz potrzebować:
Do sałatki: 1 filiżanka ryżu, 0,5 dojrzałego ananasa, 1 marchewka, 150 g mrożonego zielonego groszku, 3–4 piórka zielonej cebuli.
Do dressingu: 2 łyżki oleju sezamowego, 0,3 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki octu ryżowego.
Przygotowanie: Kaszę ryżową doprawić składnikami dressingu, ostudzić i wymieszać z pokrojonym ananasem, startą marchewką. Ugotować zielony groszek, przepłukać zimną wodą i wsypać do sałatki razem z ryżem. Dodać posiekaną zieloną cebulkę.
3. Sałatka z ozorem wołowym i zielonym groszkiem
Ozór wołowy powinien być jak najświeższy, należy go ugotować i obrać ze skóry, a następnie ostudzić.
Potrzebne będą: 250 g ugotowanego i obranego ozora wołowego, 3 ugotowane ziemniaki, 4 ugotowane jajka, 3 ogórki kiszone, 1 puszka zielonego groszku, koperek, majonez.
Przygotowanie: Ozór pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki i ogórki w kostkę, jajka zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, zielonym groszkiem i posiekanym koperkiem. 4.
4. Sałatka z zielonym groszkiem i boczkiem
Groszek z puszki lepiej zastąpić świeżo mrożonym, wtedy sałatka nabierze delikatniejszego warzywnego smaku.
Potrzebne będą: 200 g sałaty lodowej, 1 filiżanka zielonego groszku, 1 strąk słodkiej papryki, 4 jajka ugotowane na twardo, 0,4 pęczka zielonej cebuli, 150 g sera cheddar, 4–5 plasterków wędzonego boczku, majonez.
Przygotowanie: Smażyć boczek do uzyskania chrupkości, ugotować groszek, zetrzeć ser, pokroić jajka, paprykę i sałatę lodową na plasterki. Ułóż produkty w salaterce warstwami, smarując majonezem. Kolejność może być dowolna, ale na dole pierwszej warstwy zawsze kładziemy liście sałaty, dekorujemy posiekaną zieloną cebulką.
5. Sałatka z pieczoną kaczką i zielonym groszkiem
Do tej sałatki można użyć dowolnego rodzaju mięsa, ale z kaczką okazuje się wyjątkowa.
Będziesz potrzeb ować: 0,5 kg pieczonego mięsa z kaczki, 100 g marynowanej cebuli w półpierścieniach, 1 puszka konserwowego zielonego groszku, 3 pomidory, 8 jaj przepiórczych, majonez, 2 ogórki.
Przygotowanie: Upieczoną kaczkę i ogórek pokroić w cienkie plasterki, dodać marynowaną cebulę i zielony groszek z puszki, polać majonezem. Udekorować plasterkami jajka i pomidora, posypać przyprawami.
6. Sałatka jarzynowa z zielonym groszkiem
Kapustę, ogórki, pomidory, marchew i inne świeże warzywa można drobno posiekać i wysłać do salaterki, a zielony groszek uzupełni sałatkę swoim łagodnym smakiem.
Potrzebne będą: 450 g białej kapusty, 1 puszka zielonego groszku, 1 marchewka, 0,5 pęczka zielonej cebuli, 150 g brokułów, 100 g pomidorków koktajlowych, 130 ml kwaśnej śmietany, 1–2 łyżeczki musztardy w ziarnach.
Przygotowanie: Brokuły pokroić na małe różyczki, białą kapustę cienko poszatkować, ogórki i marchewkę pokroić w słupki. Wlać posiekaną zieloną cebulę, groszek, ubrać mieszanką kwaśnej śmietany i musztardy Dijon, udekorować plasterkami wiśni.
7. Sałatka z mięsem kraba i zielonym groszkiem
Mięso kraba można zastąpić tańszymi paluszkami krabowymi.
Potrzebne będą: 250 g mięsa kraba, 3 pomidory, 1 gotowane jajko, majonez, 4 łyżki zielonego groszku.
Przygotowanie: Włożyć mięso kraba do osolonej wrzącej wody na minutę, odcedzić, pokroić w kostkę, pokroić pomidory w słupki, pokroić jajko w kostkę. Napełnić majonezem, przykryć wierzch sałatki zielonym groszkiem.
8. Sałatka z groszkiem konserwowym i serkiem topionym
Prosta i szybka w przygotowaniu przekąska, której składniki nie będą wymagały dużych nakładów finansowych.
Potrzebne będą: 1 puszka zielonego groszku, 2 serki topione, 4 ugotowane jajka, majonez.
Przygotowanie: Sery topione włożyć do zamrażarki na pół godziny, następnie wyjąć z opakowania i zetrzeć na tarce. Wymieszać z zielonym groszkiem i pokrojonymi w kostkę jajkami. W razie potrzeby przed przygotowaniem majonezu można wymieszać z posiekanym czosnkiem, wtedy przekąska nabierze pikantnego smaku i aromatu.
9. Sałatka z zielonym groszkiem “Księżniczka”
Pierwsza warstwa tej sałatki jest ułożona z zielonego groszku, więc danie jest często nazywane “księżniczką na grochu”.
Będziesz potrzeb ować: 1 puszka zielonego groszku, 250 g paluszków krabowych, 110 g twardego sera, 1 gotowana marchewka, 3 jajka na twardo, majonez.
Przygotowanie: Wyrównać zielony groszek jako pierwszą warstwę w salaterce, polać majonezem, następnie ułożyć drugą warstwę drobno posiekanych paluszków krabowych, ponownie posmarować majonezem. Trzecia warstwa – grubo starte jajka, majonez, starta marchewka. Posypać sałatkę drobno startym serem.
10. Sałatka mięsna z zielonym groszkiem
Marynować filet wołowy w przyprawach i sosie sojowym, piec w piekarniku, a następnie ostudzić. Wyślij kawałek smacznego mięsa do sałatki, a resztę można cienko pokroić i zrobić kanapki.
Potrzebne będą: 300 g pieczonej wołowiny, 1 puszka zielonego groszku, 220 g gotowanego kalafiora, 2 ogórki kiszone, 2 gotowane jajka, 1 cebula, 160 ml kwaśnej śmietany, 2 ząbki czosnku, 5 gałązek kopru.
Przygotowanie: Wymieszać posiekane zioła i czosnek ze śmietaną. Mięso, ogórki i cebulę pokroić w cienkie plasterki, dodać kapustę pokrojoną w małe różyczki, polać sosem śmietanowo-czosnkowym. Udekorować sałatkę plasterkami jajka.
11. Sałatka z zielonym groszkiem i oliwkami
Wspaniała sałatka, która jest szczególnie lubiana przez dzieci. Można ją udekorować w formie bajkowego jeża, przedstawiając igły za pomocą plasterków oliwek.
Potrzebne będą: 300 g gotowanej piersi z kurczaka, 220 g marynowanych grzybów, 1 puszka groszku konserwowego, 150 g twardego sera, 5–6 gotowanych jajek, 1 ząbek czosnku, 2 puszki czarnych oliwek bez pestek, domowy majonez lub kwaśna śmietana.
Przygotowanie: W misce wymieszać starte żółtka, pokrojone w kostkę pieczarki i mięso, dodać zielony groszek i posiekany czosnek, zaprawić majonezem. Osobno wymieszać starte białka i twardy ser z majonezem. Z pierwszej mieszanki uformować ciało jeża (lub innej postaci) na płaskim naczyniu, przykryć gęstą warstwą masy serowej. Z całych oliwek zrobić nos i oczy, resztę oliwek pokroić wzdłuż na 6 części. Wypełnij nimi wierzch i boki sałatki, tworząc prawdziwego jeża.
12. Sałatka z ziemniakami, jajkiem i zielonym groszkiem
Bardzo obfita sałatka, która zawiera również pieczony filet z indyka.
Potrzebne będą: 3 ugotowane ziemniaki, 0,5 puszki zielonego groszku, 3 jajka ugotowane na twardo, 350 g pieczonego fileta z indyka, 2 ogórki kiszone, majonez.
Przygotowanie: Napełnij majonezem mieszankę pokrojonego w kostkę mięsa z indyka, ziemniaków, ogórków i białek jaj. Umieścić w salaterce, rozetrzeć żółtka na wierzchu i przykryć warstwą zielonego groszku.
13. Sałatka marchewkowa z groszkiem
Do tej sałatki nadaje się zarówno konserwowy, jak i mrożony zielony groszek, który należy blanszować we wrzącej wodzie przez minutę i wyrzucić na sito przed dodaniem do potrawy.
Potrzebne będą: 1 duża ugotowana marchew, 150 g zielonego groszku, 0,5 cebuli, 3 ugotowane jajka, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, 100 ml jogurtu bez dodatków, 2 łyżki majonezu.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie, zanurzyć we wrzącej wodzie, aby usunąć gorycz, wymieszać z tartą marchewką, pokrojonymi w kostkę jajkami, zielonym groszkiem. Zaprawić mieszanką zmiażdżonego czosnku, musztardy, majonezu i jogurtu.
14. Sałatka z kalmarami i zielonym groszkiem
Świetna przekąska dla miłośników owoców morza, zielony groszek z jabłkiem i kałamarnicą nadają sałatce pikanterii i soczystości.
Będziesz potrzebować: 3 ugotowane tuszki kalmarów, 230 g kapusty pekińskiej, 1 kwaśne zielone jabłko, 2 ogórki kiszone, 60 g zielonych oliwek bez pestek, 4 łyżki zielonego groszku, majonez.
Przygotowanie: Tusze kalmarów, ogórki, kapustę i jabłko, uprzednio oczyszczone z nasion i skórki, pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać pokrojone produkty z zielonym groszkiem i majonezem. Udekorować sałatkę oliwkami pokrojonymi w cienkie krążki.
15. Sałatka rybna z zielonym groszkiem
Zamiast makreli w tej sałatce można użyć dowolnej innej naturalnie wędzonej ryby.
Potrzebne będą: 1 wędzona makrela (filet), 4 gotowane jajka, 1 puszka zielonego groszku, 1 duże zielone jabłko kwaśnych odmian, majonez.
Przygotowanie: Filet rybny pokroić na kawałki, jabłko zetrzeć na grubej tarce, jajka – na średniej tarce, wymieszać z zielonym groszkiem. Przed podaniem posmarować majonezem, posypać przyprawami.
16. Wegetariański “Olivier” z zielonym groszkiem
Zamiast mięsa w tej sałatce umieścić zielone oliwki i marynowane grzyby. Dzięki nim okazuje się obfite i pożywne.
Będziesz potrzeb ował: 2 ziemniaki, 1 marchewka, 0,5 puszki zielonego groszku, 200 g marynowanych grzybów, 2 kiszone ogórki, 0,5 puszki zielonych oliwek z puszki, koperek, chudy majonez.
Przygotowanie: Warzywa ugotowane w skórce obrać i pokroić w drobną kostkę, połączyć z pokrojonymi w plasterki pieczarkami, posiekanym ogórkiem i zielonym groszkiem. Do sałatki dodać oliwki pokrojone w plasterki lub krążki, polać chudym majonezem.
17. Sałatka z szynką, kiszoną kapustą i groszkiem
Zamiast szynki można również użyć kiełbasy lub wędzonego mięsa. Najważniejsze, aby produkt mięsny był bardzo dobrej jakości, smaczny i świeży.
Potrzebne będą: Po 250 g szynki, kiszonej kapusty i zielonego groszku, 1 jabłko, 1 cebula, nierafinowany olej słonecznikowy.
Przygotowanie: W salaterce wymieszać i odstawić na pół godziny pokrojoną kapustę i cebulę, w tym czasie cebula zamarynuje się w soku z kiszonej kapusty. Dodać do sałatki pokrojone w kostkę jabłko i szynkę, zielony groszek bez płynu, skropić olejem.
18. Sałatka z zielonym groszkiem, ogórkami i kiwi
Soczysta sałatka z przyjemną kwaskowatością może stać się pełnym obiadem lub kolacją, jeśli dodasz do niej trochę gotowanego mięsa.
Potrzebne będą: 2 kiwi, 350 g gotowanej cielęciny (niekoniecznie), 2–3 świeże ogórki, 2 mięsiste pomidory, 1 puszka zielonego groszku, 3 gotowane ziemniaki, majonez.
Przygotowanie: Mięso, ogórki, pomidory, ziemniaki i jeden owoc kiwi pokroić w drobną kostkę, posmarować majonezem. Ułożyć kopiec na talerzu, przykryć ze wszystkich stron cienkimi krążkami kiwi.
19. Sałatka z czerwoną rybą i zielonym groszkiem
To przepis na bardzo smaczną sałatkę na świąteczny stół, którą przygotowuje się szybko i z niewielkiej liczby składników.
Potrzebne będą: 2 cebule, 1 puszka zielonego groszku, 180–200 g lekko solonej lub wędzonej czerwonej ryby, 5 pomidorów, 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w cienkie krążki, zalać szklanką wrzątku z cukrem, solą (po 1 łyżeczce) i octem (2 łyżki), po 25 minutach wyrzucić na sito. Pomidory i rybę pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z wyciśniętą marynowaną cebulą, zielonym groszkiem i oliwą z oliwek.
20. Sałatka z kurczakiem, pieczarkami i zielonym groszkiem
Aby przygotować tę sałatkę, kup małe świeże grzyby i usmaż je na oleju, krojąc je w plasterki.
Potrzebne będą: 500 g pieczonego fileta z kurczaka, 350 g smażonych pieczarek w plastrach, 1,5 puszki zielonego groszku, 0,5 cytryny (sok), 0,3 pęczka zieleniny koperkowej, majonez.
Przygotowanie: Upieczoną pierś pokroić w plastry, połączyć z ostudzonymi smażonymi pieczarkami, posiekaną zieleniną, polać sokiem z cytryny, wlać zielony groszek. Sałatkę polać majonezem. Gotowe!