Pomimo swojej nazwy, sałatka Cezar nie ma nic wspólnego z kuchnią włoską. Po raz pierwszy pojawiła się na terytorium Meksyku, następnie rozprzestrzeniła się na całą Amerykę, a potem na resztę świata. Sałatka została nazwana na cześć jej twórcy – szefa kuchni Caesara Cardiniego. Zebrano dla Ciebie 20 najlepszych przepisów na gotowanie!
- 1. Sałatka Cezar – klasyczny przepis
- 2. Sałatka Cezar z wędzonym kurczakiem
- 3. Sałatka Cezar z kapustą pekińską i jajkami przepiórczymi
- 4. Sałatka Cezar z indykiem i boczkiem
- 5. Sałatka Cezar z anchois i kaparami
- 6. Sałatka Cezar z krewetkami
- 7. Sałatka Cezar z tuńczykiem
- 8. Sałatka Cezar z łososiem
- 9. Sałatka Cezar z awokado
- 10. Sałatka Cezar z grzybami
- 11. Sałatka Cezar ze szczawiem
- 12. Sałatka Cezar z dressingiem jogurtowym
- 13. Sałatka Cezar z szynką i majonezem
- 14. Sałatka Cezar z jamonem
- 15. Postna sałatka Cezar z ciecierzycą
- 16. Sałatka Cezar z rukolą
- 17. Sałatka Cezar ze szpinakiem
- 18. Sałatka Cezar z małżami
- 19. Sałatka Cezar z ozorem wołowym
- 20. Sałatka Cezar z ogórkami
1. Sałatka Cezar – klasyczny przepis
Najpopularniejszy i najbardziej rozpowszechniony przepis na Cezara z kurczakiem.
Czas gotowania: 30 minut.
Ilość: 4 porcje.
Potrzebne składniki:
- Do sałatki.
- 400 g sałaty lodowej
- 300 g fileta z kurczaka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 200 g białego chleba
- 80 g parmezanu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 szczypty przypraw
- Do dressingu
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 20 g parmezanu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
Przepis krok po kroku:
1. Pokrój chleb na małe kostki. Smażyć na niewielkiej ilości oleju z rozgniecionym czosnkiem, aż będzie chrupiący.
2. Pokrój kurczaka według smaku, dopraw go i smaż z obu stron do zarumienienia.
3. Jajko na sos zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
4. Rozbij jajko do wygodnego pojemnika, dodaj resztę składników sosu sałatkowego i ubij wszystko blenderem na gładką masę.
5. Losowo posiekać liście sałaty lodowej, ułożyć na talerzach i skropić odrobiną dressingu.
6. Na wierzchu ułożyć ćwiartki pomidorków koktajlowych, kurczaka i bułkę tartą. Posypać Cezara startym lub cienko pokrojonym parmezanem i ponownie skropić dressingiem.
2. Sałatka Cezar z wędzonym kurczakiem
Jest to bardzo szybki przepis na sałatkę Cezar, w którym nie trzeba niczego długo przygotowywać.
Czas przygotowania: 15 minut.
Ilość: 4 porcje.
Potrzebne będą:
- 300 g wędzonego kurczaka
- 90 g bułki tartej
- 300 g twardego sera
- 1 kolba sałaty lodowej
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 100 g jogurtu
- 1,5 łyżki musztardy dijon
Przepis krok po kroku:
- Losowo porwij liście sałaty i ułóż je na talerzu.
- Kurczaka pokroić w plastry, pomidorki koktajlowe na połówki, a ser zetrzeć na tarce.
- Ułóż wszystko na wierzchu z bułką tartą i serem.
- Wymieszaj jogurt z musztardą i polej sałatkę Cezar powstałym dressingiem.
3. Sałatka Cezar z kapustą pekińską i jajkami przepiórczymi
Aby uzyskać jaśniejszy kolor zielonej bazy – można dodać garść szpinaku lub rukoli.
Czas gotowania: 30 minut.
Ilość: 6 porcji.
Będziesz potrzebować:
- Na sałatkę.
- 600 g kapusty pekińskiej
- 500 g fileta z kurczaka
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 6 jaj przepiórczych
- 100 g parmezanu
- 200 g bułki tartej
- Do dressingu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 80 ml oliwy z oliwek
- 0,5 cytryny
- 0,5 łyżeczki włoskich ziół
- 0,5 łyżeczki przypraw
- 0,5 łyżeczki sosu Worcester
Przepis krok po kroku:
- Kurczaka pokroić na porcje, opanierować, przyprawić i usmażyć z obu stron.
- Gotować jajka przepiórcze we wrzącej wodzie przez 4 minuty, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki.
- Pokroić pomidorki koktajlowe na ćwiartki, a parmezan na cienkie plasterki za pomocą specjalnej tarki.
- Grubo posiekać liście kapusty pekińskiej i ułożyć je na talerzach. Ułóż wszystkie pozostałe składniki na wierzchu.
- Wymieszać zmiażdżony czosnek ze składnikami dressingu i polać sałatkę Cezar.
4. Sałatka Cezar z indykiem i boczkiem
W ten sam sposób można przygotować sałatkę Cezar z piersią kurczaka zamiast indyka.
Czas gotowania: 45 minut.
Ilość: 2 porcje.
Potrzebne składniki:
- Do sałatki
- 150 g sałaty romano
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 250 g filetu z indyka
- 30 g parmezanu
- 100 g bułki tartej
- 4 plastry boczku
- Dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 70 g majonezu
- 70 g jogurtu
- 10 g kaparów
- 10 g musztardy Dijon
- 10 g parmezanu
- 30 g anchois
- 10 g oliwek
Przepis krok po kroku:
- Zanurz indyka w przyprawach, zawiń w folię i piecz przez pół godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Pokroić w plastry.
- Podsmaż plastry boczku na patelni, aż się zrumienią.
- Pokrój połówki wiśni na połówki i ułóż wszystkie na liściach sałaty. Na wierzchu ułożyć bułkę tartą i posypać Cezara startym parmezanem.
- Ubij wszystkie składniki dressingu w blenderze na gładką masę i polej sałatkę.
5. Sałatka Cezar z anchois i kaparami
Sekretem tego przepisu jest dressing, który nadaje się nie tylko do sałatki Cezar, ale także do innych sałatek.
Czas gotowania: 30 minut.
Ilość: 4 porcje.
Potrzebne składniki:
- Na sałatkę
- 150 g mieszanki sałat
- 400 g fileta z kurczaka
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 4 jajka
- 100 g parmezanu
- 150 g bułki tartej
- Do dressingu
- 3 filety anchois
- 0,25 szklanki startego parmezanu
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 1 cytryna
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka przypraw do smaku
Przepis krok po kroku:
- Wycisnąć sok z cytryny, zmiażdżyć czosnek i wymieszać wszystkie składniki dressingu w blenderze na gładką masę.
- Ułożyć mieszankę sałat na talerzach i skropić dressingiem.
- Pokroić kurczaka na kawałki wielkości kęsa, oprószyć przyprawami i smażyć, aż będzie ugotowany.
- Ugotować jajka na twardo i pokroić je na ćwiartki. Pokroić pomidorki koktajlowe w ten sam sposób.
- Ułóż wszystko na wierzchu sałatki, ponownie polej dressingiem i posyp cezarem na wierzchu bułki tartej i startego parmezanu.
6. Sałatka Cezar z krewetkami
Ta wersja Cezara również stała się niemal klasyczna!
Czas przygotowania: 30 minut.
Ilość: 2 porcje.
Będziesz potrzebować:
- Do sałatki
- 200 g dużych obranych krewetek
- 2 kromki białego chleba
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek liści sałaty
- 3 łyżki startego parmezanu
- 4 jajka przepiórcze
- 2 ząbki czosnku
- Dressing
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
Przepis krok po kroku:
- Kromki chleba podsmażyć na suchej patelni do zrumienienia, natrzeć czosnkiem i pokroić w kostkę.
- Smażyć krewetki przez kilka minut ze wszystkich stron i doprawić według uznania.
- Jajka przepiórcze gotować przez 4 minuty, po ugotowaniu ostudzić w zimnej wodzie i pokroić na ćwiartki.
- Przekroić pomidorki na pół i ułożyć wszystkie składniki na liściach sałaty. Posypać sałatkę Cezar parmezanem.
- Składniki dressingu wymieszać na gładką masę i polać nim sałatkę.
7. Sałatka Cezar z tuńczykiem
Można użyć tuńczyka w oleju lub we własnym soku.
Czas przygotowania: 30 minut.
Ilość: 2 porcje.
Potrzebne składniki:
- Do sałatki
- 1 puszka tuńczyka w puszce
- 2 pomidory
- 1 pęczek sałaty
- 80 g bułki tartej
- 40 g parmezanu lub innego twardego sera
- 2 jajka
- Dressing
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka balsamicznego
Przepis krok po kroku:
- Ugotować jajka na twardo i pokroić je razem z pomidorami.
- Na talerzach ułożyć liście sałaty, a na nich plastry tuńczyka, pomidory, jajka i bułkę tartą.
- Wymieszać składniki dressingu, skropić dressingiem Cezar i posypać sałatkę startym serem.
8. Sałatka Cezar z łososiem
Podpowiadamy, jak zrobić Cezara ze świeżym łososiem, ale jeśli chcesz – weź soloną lub wędzoną czerwoną rybę.
Czas gotowania: 30 minut.
Ilość: 4 porcje.
Będziesz potrzebować:
- Do sałatki
- 300 g filetu z łososia
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 8 jaj przepiórczych
- 1 sałata lodowa
- 1 bagietka
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka przypraw
- Dressing
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki przypraw
Przepis krok po kroku:
- Filet z łososia pokroić w małe paski, przyprawić, odstawić na 10 minut, a następnie grillować z obu stron na grillu lub w minimalnej ilości oleju.
- Gotować jajka przepiórcze przez 4 minuty we wrzącej wodzie, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i przekroić na pół.
- Przekroić pomidory na pół.
- Bagietkę pokroić w kostkę i suszyć w piekarniku na blasze przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Bułkę tartą wymieszać z przyprawami.
- Losowo posiekaj liście sałaty lodowej, ułóż na talerzach i dodaj resztę składników.
- Wymieszać wszystkie składniki dressingu i polać nim cezara.
9. Sałatka Cezar z awokado
Jeśli chcesz uzyskać bardziej sycącą wersję, dodaj kilka jajek na twardo.
Czas gotowania: 45 minut.
Ilość: 4 porcje.
Będziesz potrzebować:
- 1 pęczek sałaty romano
- 2 awokado
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka przypraw
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1–2 pomidory
- 100 g twardego sera
- 120 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy Dijon
Przepis krok po kroku:
- Kurczaka natrzeć przyprawami i oliwą, zawinąć w folię i piec w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 190 stopni. Pokroić w plastry.
- Pomidory i awokado pokroić w cienkie plasterki.
- Ułóż wszystko na liściach sałaty i posyp startym serem.
- Skropić sałatkę Cezar dressingiem z jogurtu greckiego i musztardy.
10. Sałatka Cezar z grzybami
Jeśli lubisz rozcieńczać klasykę czymś ciekawym, sięgnij po ten przepis!
Czas gotowania: 30 minut.
Ilość: 4 porcje.
Będziesz potrzebować:
- Do sałatki
- 250 g fileta z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 100 g parmezanu
- 100 g bułki tartej
- 1 pęczek liści sałaty
- 100 g różnokolorowych pomidorków koktajlowych
- Dressing
- 3 ugotowane żółtka
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki przypraw
Przepis krok po kroku:
- Kurczaka pokroić na duże kawałki, opanierować, natrzeć przyprawami i smażyć do zrumienienia.
- Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć osobno.
- Parmezan pokroić w cienkie plasterki za pomocą specjalnej tarki lub obieraczki do warzyw, można go po prostu zetrzeć na tarce.
- Losowo poszatkuj liście sałaty, umieść je na talerzach i ułóż wszystkie pozostałe składniki na wierzchu.
- Ubij wszystkie składniki dressingu w blenderze na gładką masę i polej sałatkę.
11. Sałatka Cezar ze szczawiem
Szczaw to nie tylko dobra baza do zup, ale także świetna zielona sałatka.
Czas gotowania: 30 minut.
Ilość: 4 porcje.
Potrzebne składniki:
- Do sałatki
- 500 g szczawiu
- 100 g twardego sera
- 400 g fileta z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 0,5 łyżeczki przypraw
- Do dressingu
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 0,5 cytryny
- 3 ząbki czosnku
Przepis krok po kroku:
- Filety z kurczaka pokroić w paski i marynować w sosie sojowym i przyprawach przez 15 minut. Smażyć, aż będą ugotowane.
- Umyć, osuszyć i losowo posiekać szczaw.
- Zetrzeć twardy ser i wymieszać wszystkie składniki sałatki.
- Wycisnąć sok z cytryny, dodać odrobinę skórki do smaku i wymieszać z oliwą z oliwek, musztardą i zmiażdżonym czosnkiem.
- Polać dressingiem sałatkę Cezar.
12. Sałatka Cezar z dressingiem jogurtowym
Dressing na bazie jogurtu jest mniej kaloryczny dla tych, którym na tym zależy.
Czas gotowania: 45 minut.
Ilość: 4 porcje.
Potrzebne składniki:
- Na sałatkę
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka przypraw
- 1 pęczek sałaty romano
- 100 g parmezanu
- 0,5 bochenka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Do dressingu
- 100 g niearomatyzowanego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
Przepis krok po kroku:
- Kurczaka natrzeć przyprawami, zawinąć w folię i piec 35 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
- Chleb pokroić w kostkę, wymieszać z masłem i przyprawami, ułożyć na pergaminie i również włożyć do piekarnika na 10 minut, aby wysechł.
- Ułóż kurczaka i bułkę tartą na liściach sałaty i posyp startym parmezanem.
- Wymieszać zmiażdżony czosnek, jogurt i musztardę, a następnie skropić Cezarem.
13. Sałatka Cezar z szynką i majonezem
Szybki i tani cezar na każdy dzień z najprostszych składników.
Czas przygotowania: 20 minut.
Ilość: 4 porcje.
Potrzebne będą:
- 1 pęczek sałaty
- 300 g szynki
- 4 jajka
- 3 pomidory
- 120 g twardego sera
- 100 g majonezu
- 1 łyżka musztardy
Przepis krok po kroku:
- Ugotować jajka na twardo, ostudzić w zimnej wodzie i pokroić na ćwiartki.
- Pomidory pokroić w plastry, a szynkę w cienkie plasterki i ułożyć na liściach sałaty.
- Wymieszaj majonez z musztardą i polej sałatkę Cezar.
- Posypać sałatkę startym serem.
14. Sałatka Cezar z jamonem
Będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli posypiesz gotowego Cezara posiekanymi orzechami.
Czas gotowania: 20 minut.
Ilość: 4 porcje.
Będziesz potrzebować:
- Na sałatkę
- 200 g mieszanki sałat
- 8 pomidorków koktajlowych
- 8 jaj przepiórczych
- 120 g bułki tartej
- 150 g jamonu
- 100 g parmezanu
- Do dressingu
- 3 ugotowane żółtka
- 1 łyżka kaparów
- 100 ml oliwy z oliwek
- 20 g startego parmezanu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka przypraw
Przepis krok po kroku:
- Jajka przepiórcze gotować 4 minuty od zagotowania, ostudzić, obrać i przekroić na pół.
- Wiśnie również pokroić na połówki, a jamon na cienkie plasterki.
- Wszystkie składniki dressingu wymieszać w blenderze.
- Ułożyć liście sałaty na talerzach i skropić dressingiem.
- Ułożyć jamon, pomidory i jajka, ponownie skropić dressingiem i posypać cezarem z bułką tartą i startym parmezanem.
15. Postna sałatka Cezar z ciecierzycą
Oryginalna wegańska odmiana Cezara – bez jajek i sera.
Czas przygotowania: 20 minut.
Ilość: 2 porcje.
Będziesz potrzebować:
- Do sałatki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek liści sałaty
- 150 g ciecierzycy z puszki lub gotowanej
- 3–4 kromki bagietki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przypraw
- Do dressingu
- 70 g nerkowców
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy
- 120 ml wody
- 1 łyżeczka przypraw
- 2 ząbki czosnku
Przepis krok po kroku:
- Wszystkie składniki dressingu ubić w blenderze na gładką masę.
- Bagietkę pokroić w kostkę, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i posypać przyprawami. Włóż bułkę tartą do piekarnika na 10 minut w temperaturze 190 stopni.
- Ułóż liście sałaty na talerzach, a następnie ułóż na nich ciecierzycę i pomidorki koktajlowe.
- Polać dressingiem Cezar i posypać grzankami.
16. Sałatka Cezar z rukolą
Rukola nie tylko dodaje ciekawych nut smakowych, ale także po prostu ozdabia sałatkę.
Czas przygotowania: 20 minut.
Ilość: 2 porcje.
Potrzebne będą:
- 200 g dużych krewetek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 garście mieszanki sałat
- 2 garście rukoli
- 100 g bułki tartej
- 100 g parmezanu
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g sosu Cezar
Przepis krok po kroku:
- Krewetki grillować do zrumienienia na grillu lub w minimalnej ilości oleju. Skropić sokiem z cytryny.
- Wymieszać rukolę i mieszankę sałat i ułożyć na talerzach.
- Ułóż krewetki, pomidorki koktajlowe i bułkę tartą na wierzchu i posyp startym parmezanem.
- Polać sałatkę przygotowanym dressingiem.
17. Sałatka Cezar ze szpinakiem
Każda zielona baza nadaje się do Cezara, a szpinak nie jest wyjątkiem!
Czas przygotowania: 30 minut.
Ilość: 2 porcje.
Będziesz potrzebować:
- Do sałatki
- 1 filet z kurczaka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g białego chleba
- 150 g szpinaku
- 100 g parmezanu
- 20 g masła
- 1 łyżeczka przypraw (papryka, oregano, sól, czarny pieprz)
- Sos
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki oregano
- 1 szczypta płatków chili
Przepis krok po kroku:
- Kurczaka natrzeć przyprawami, piec aż będzie ugotowany i pokroić w plastry. Można też piec w folii przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.
- Pokrój chleb w kostkę i podsmaż na maśle z przyprawami, aż się zrumieni.
- Umyj i osusz szpinak, a następnie ułóż go na talerzach.
- Na wierzchu ułóż pozostałe składniki i cienkie plasterki parmezanu.
- Wymieszać składniki dressingu i polać nim cezara.
18. Sałatka Cezar z małżami
Jeśli małże są mrożone, usmażyć je na patelni do zrumienienia.
Czas gotowania: 20 minut.
Ilość: 2 porcje.
Potrzebne będą:
- 150 g sałaty lodowej
- 2 jajka
- 6 pomidorków koktajlowych
- 150 g małży w puszce
- 100 g bułki tartej
- 70 g twardego sera
- 60 g sosu Cezar
Przepis krok po kroku:
- Ugotować jajka na twardo i pokroić w plasterki lub ćwiartki.
- Grubo posiekać liście sałaty, wymieszać z sosem i ułożyć na talerzach.
- Na wierzchu ułożyć małże, jajka, pomidory i bułkę tartą. Posypać sałatkę startym serem.
19. Sałatka Cezar z ozorem wołowym
Przygotowanie tego przepisu na sałatkę Cezar zajmuje dużo czasu, ponieważ ozór musi się ugotować.
Czas gotowania: 2 godziny i 30 minut.
Ilość: 4 porcje.
Będziesz potrzebować:
- Do sałatki
- 2 pęczki sałaty
- 4 jajka
- 1 ozór wołowy
- 120 g bułki tartej
- 70 g parmezanu
- 200 g pomidorków koktajlowych
- Dressing
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 ugotowane żółtko
- 0,5 cytryny
- 1 łyżeczka przypraw
- 3 ząbki czosnku
- 20 g startego parmezanu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
Przepis krok po kroku:
- Umyć ozór wołowy, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmienić wodę na klarowną, ponownie zagotować i dusić ozór aż do ugotowania, 2 godziny na małym ogniu. W razie potrzeby dodać przyprawy do bulionu, takie jak ziarna pieprzu lub liść laurowy.
- Ostudzić ozór i pokroić w cienkie plasterki.
- Ugotuj jajka na twardo i pokrój je w plasterki.
- Przekrój wiśnie na pół i zetrzyj lub pokrój parmezan.
- Ułóż wszystkie składniki na liściach sałaty.
- Osobno wymieszać wszystkie składniki dressingu w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji i polać nim sałatkę Cezar.
20. Sałatka Cezar z ogórkami
Przepisy na sałatkę Cezar z ogórkami stały się już tak znane, że wkrótce będzie je można nazwać klasykami!
Czas przygotowania: 30 minut.
Ilość: 4 porcje.
Będziesz potrzebować:
- 1 pęczek sałaty romano
- 2 filety z kurczaka
- 200 g bułki tartej
- 120 g twardego sera
- 2 ogórki
- 2 garście oliwek
- 150 g jogurtu lub sosu Cezar
Przepis krok po kroku:
- Pokrój kurczaka na kawałki, dopraw do smaku i usmaż na patelni.
- Pokrój ogórki w kółka i ułóż razem z kurczakiem na liściach sałaty.
- Ułożyć bułkę tartą, oliwki i posypać startym serem.
- Polać sałatkę Cezar jogurtem lub dressingiem do smaku.