Sałatka Cezar: 20 wspaniałych przepisów i metod przygotowania (krok po kroku ze zdjęciami)

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Pomi­mo swo­jej nazwy, sałat­ka Cezar nie ma nic wspól­ne­go z kuch­nią wło­ską. Po raz pierw­szy poja­wi­ła się na tery­to­rium Mek­sy­ku, następ­nie roz­prze­strze­ni­ła się na całą Ame­ry­kę, a potem na resz­tę świa­ta. Sałat­ka zosta­ła nazwa­na na cześć jej twór­cy – sze­fa kuch­ni Caesa­ra Car­di­nie­go. Zebra­no dla Cie­bie 20 naj­lep­szych prze­pi­sów na gotowanie!

1. Sałatka Cezar – klasyczny przepis

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Naj­po­pu­lar­niej­szy i naj­bar­dziej roz­po­wszech­nio­ny prze­pis na Ceza­ra z kurczakiem.

Czas goto­wa­nia: 30 minut.
Ilość: 4 porcje.

Potrzeb­ne składniki:

  • Do sałat­ki.
  • 400 g sała­ty lodowej
  • 300 g file­ta z kurczaka
  • 10 pomi­dor­ków koktajlowych
  • 200 g bia­łe­go chleba
  • 80 g parmezanu
  • 1 łyż­ka ole­ju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczyp­ty przypraw
  • Do dres­sin­gu
  • 60 ml oli­wy z oliwek
  • 1 jaj­ko
  • 20 g parmezanu
  • 2 łyżecz­ki musztardy
  • 1 łyżecz­ka cukru
  • 0,5 łyżecz­ki soli
  • 1 ząbek czosnku

Prze­pis krok po kroku:

1. Pokrój chleb na małe kost­ki. Sma­żyć na nie­wiel­kiej ilo­ści ole­ju z roz­gnie­cio­nym czosn­kiem, aż będzie chrupiący.

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

2. Pokrój kur­cza­ka według sma­ku, dopraw go i smaż z obu stron do zarumienienia.

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

3. Jaj­ko na sos zalać wrząt­kiem i odsta­wić na kil­ka minut.

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

4. Roz­bij jaj­ko do wygod­ne­go pojem­ni­ka, dodaj resz­tę skład­ni­ków sosu sałat­ko­we­go i ubij wszyst­ko blen­de­rem na gład­ką masę.

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

5. Loso­wo posie­kać liście sała­ty lodo­wej, uło­żyć na taler­zach i skro­pić odro­bi­ną dressingu.

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

6. Na wierz­chu uło­żyć ćwiart­ki pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, kur­cza­ka i buł­kę tar­tą. Posy­pać Ceza­ra star­tym lub cien­ko pokro­jo­nym par­me­za­nem i ponow­nie skro­pić dressingiem.

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

2. Sałatka Cezar z wędzonym kurczakiem

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Jest to bar­dzo szyb­ki prze­pis na sałat­kę Cezar, w któ­rym nie trze­ba nicze­go dłu­go przygotowywać.

Czas przy­go­to­wa­nia: 15 minut.
Ilość: 4 porcje.

Potrzeb­ne będą:

  • 300 g wędzo­ne­go kurczaka
  • 90 g buł­ki tartej
  • 300 g twar­de­go sera
  • 1 kol­ba sała­ty lodowej
  • 500 g pomi­dor­ków koktajlowych
  • 100 g jogurtu
  • 1,5 łyż­ki musz­tar­dy dijon

Prze­pis krok po kroku:

  1. Loso­wo porwij liście sała­ty i ułóż je na talerzu.
  2. Kur­cza­ka pokro­ić w pla­stry, pomi­dor­ki kok­taj­lo­we na połów­ki, a ser zetrzeć na tarce.
  3. Ułóż wszyst­ko na wierz­chu z buł­ką tar­tą i serem.
  4. Wymie­szaj jogurt z musz­tar­dą i polej sałat­kę Cezar powsta­łym dressingiem.

3. Sałatka Cezar z kapustą pekińską i jajkami przepiórczymi

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Aby uzy­skać jaśniej­szy kolor zie­lo­nej bazy – moż­na dodać garść szpi­na­ku lub rukoli.

Czas goto­wa­nia: 30 minut.
Ilość: 6 porcji.

Będziesz potrzebować:

  • Na sałat­kę.
  • 600 g kapu­sty pekińskiej
  • 500 g file­ta z kurczaka
  • 400 g pomi­dor­ków koktajlowych
  • 6 jaj przepiórczych
  • 100 g parmezanu
  • 200 g buł­ki tartej
  • Do dres­sin­gu
  • 2 ząb­ki czosnku
  • 1 łyżecz­ka musztardy
  • 80 ml oli­wy z oliwek
  • 0,5 cytry­ny
  • 0,5 łyżecz­ki wło­skich ziół
  • 0,5 łyżecz­ki przypraw
  • 0,5 łyżecz­ki sosu Worcester

Prze­pis krok po kroku:

  1. Kur­cza­ka pokro­ić na por­cje, opa­nie­ro­wać, przy­pra­wić i usma­żyć z obu stron.
  2. Goto­wać jaj­ka prze­piór­cze we wrzą­cej wodzie przez 4 minu­ty, ostu­dzić, obrać i pokro­ić na ćwiartki.
  3. Pokro­ić pomi­dor­ki kok­taj­lo­we na ćwiart­ki, a par­me­zan na cien­kie pla­ster­ki za pomo­cą spe­cjal­nej tarki.
  4. Gru­bo posie­kać liście kapu­sty pekiń­skiej i uło­żyć je na taler­zach. Ułóż wszyst­kie pozo­sta­łe skład­ni­ki na wierzchu.
  5. Wymie­szać zmiaż­dżo­ny czo­snek ze skład­ni­ka­mi dres­sin­gu i polać sałat­kę Cezar.

4. Sałatka Cezar z indykiem i boczkiem

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

W ten sam spo­sób moż­na przy­go­to­wać sałat­kę Cezar z pier­sią kur­cza­ka zamiast indyka.

Czas goto­wa­nia: 45 minut.
Ilość: 2 porcje.

Potrzeb­ne składniki:

  • Do sałat­ki
  • 150 g sała­ty romano
  • 100 g pomi­dor­ków koktajlowych
  • 250 g file­tu z indyka
  • 30 g parmezanu
  • 100 g buł­ki tartej
  • 4 pla­stry boczku
  • Dres­sing
  • 2 łyż­ki oli­wy z oliwek
  • 70 g majonezu
  • 70 g jogurtu
  • 10 g kaparów
  • 10 g musz­tar­dy Dijon
  • 10 g parmezanu
  • 30 g anchois
  • 10 g oliwek

Prze­pis krok po kroku:

  1. Zanurz indy­ka w przy­pra­wach, zawiń w folię i piecz przez pół godzi­ny w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stop­ni. Pokro­ić w plastry.
  2. Pod­smaż pla­stry bocz­ku na patel­ni, aż się zrumienią.
  3. Pokrój połów­ki wiśni na połów­ki i ułóż wszyst­kie na liściach sała­ty. Na wierz­chu uło­żyć buł­kę tar­tą i posy­pać Ceza­ra star­tym parmezanem.
  4. Ubij wszyst­kie skład­ni­ki dres­sin­gu w blen­de­rze na gład­ką masę i polej sałatkę.

5. Sałatka Cezar z anchois i kaparami

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Sekre­tem tego prze­pi­su jest dres­sing, któ­ry nada­je się nie tyl­ko do sałat­ki Cezar, ale tak­że do innych sałatek.

Czas goto­wa­nia: 30 minut.
Ilość: 4 porcje.

Potrzeb­ne składniki:

  • Na sałat­kę
  • 150 g mie­szan­ki sałat
  • 400 g file­ta z kurczaka
  • 300 g pomi­dor­ków koktajlowych
  • 4 jaj­ka
  • 100 g parmezanu
  • 150 g buł­ki tartej
  • Do dres­sin­gu
  • 3 file­ty anchois
  • 0,25 szklan­ki star­te­go parmezanu
  • 1 szklan­ka oli­wy z oliwek
  • 3 ząb­ki czosnku
  • 2 żółt­ka
  • 1 cytry­na
  • 2 łyż­ki octu
  • 2 łyż­ki musz­tar­dy Dijon
  • 1 łyżecz­ka przy­praw do smaku

Prze­pis krok po kroku:

  1. Wyci­snąć sok z cytry­ny, zmiaż­dżyć czo­snek i wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki dres­sin­gu w blen­de­rze na gład­ką masę.
  2. Uło­żyć mie­szan­kę sałat na taler­zach i skro­pić dressingiem.
  3. Pokro­ić kur­cza­ka na kawał­ki wiel­ko­ści kęsa, opró­szyć przy­pra­wa­mi i sma­żyć, aż będzie ugotowany.
  4. Ugo­to­wać jaj­ka na twar­do i pokro­ić je na ćwiart­ki. Pokro­ić pomi­dor­ki kok­taj­lo­we w ten sam sposób.
  5. Ułóż wszyst­ko na wierz­chu sałat­ki, ponow­nie polej dres­sin­giem i posyp ceza­rem na wierz­chu buł­ki tar­tej i star­te­go parmezanu.

6. Sałatka Cezar z krewetkami

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Ta wer­sja Ceza­ra rów­nież sta­ła się nie­mal klasyczna!

Czas przy­go­to­wa­nia: 30 minut.
Ilość: 2 porcje.

Będziesz potrzebować:

  • Do sałat­ki
  • 200 g dużych obra­nych krewetek
  • 2 krom­ki bia­łe­go chleba
  • 6 pomi­dor­ków koktajlowych
  • 1 pęczek liści sałaty
  • 3 łyż­ki star­te­go parmezanu
  • 4 jaj­ka przepiórcze
  • 2 ząb­ki czosnku
  • Dres­sing
  • 6 łyżek oli­wy z oliwek
  • 3 łyż­ki soku z cytryny
  • 1 łyżecz­ka sosu Worcester
  • 1 łyżecz­ka musz­tar­dy Dijon

Prze­pis krok po kroku:

  1. Krom­ki chle­ba pod­sma­żyć na suchej patel­ni do zru­mie­nie­nia, natrzeć czosn­kiem i pokro­ić w kostkę.
  2. Sma­żyć kre­wet­ki przez kil­ka minut ze wszyst­kich stron i dopra­wić według uznania.
  3. Jaj­ka prze­piór­cze goto­wać przez 4 minu­ty, po ugo­to­wa­niu ostu­dzić w zim­nej wodzie i pokro­ić na ćwiartki.
  4. Prze­kro­ić pomi­dor­ki na pół i uło­żyć wszyst­kie skład­ni­ki na liściach sała­ty. Posy­pać sałat­kę Cezar parmezanem.
  5. Skład­ni­ki dres­sin­gu wymie­szać na gład­ką masę i polać nim sałatkę.

7. Sałatka Cezar z tuńczykiem

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Moż­na użyć tuń­czy­ka w ole­ju lub we wła­snym soku.

Czas przy­go­to­wa­nia: 30 minut.
Ilość: 2 porcje.

Potrzeb­ne składniki:

  • Do sałat­ki
  • 1 pusz­ka tuń­czy­ka w puszce
  • 2 pomi­do­ry
  • 1 pęczek sałaty
  • 80 g buł­ki tartej
  • 40 g par­me­za­nu lub inne­go twar­de­go sera
  • 2 jaj­ka
  • Dres­sing
  • 2 łyżecz­ki musztardy
  • 2 łyż­ki soku z cytryny
  • 4 łyż­ki oli­wy z oliwek
  • 1 łyżecz­ka balsamicznego

Prze­pis krok po kroku:

  1. Ugo­to­wać jaj­ka na twar­do i pokro­ić je razem z pomidorami.
  2. Na taler­zach uło­żyć liście sała­ty, a na nich pla­stry tuń­czy­ka, pomi­do­ry, jaj­ka i buł­kę tartą.
  3. Wymie­szać skład­ni­ki dres­sin­gu, skro­pić dres­sin­giem Cezar i posy­pać sałat­kę star­tym serem.

8. Sałatka Cezar z łososiem

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Pod­po­wia­da­my, jak zro­bić Ceza­ra ze świe­żym łoso­siem, ale jeśli chcesz – weź solo­ną lub wędzo­ną czer­wo­ną rybę.

Czas goto­wa­nia: 30 minut.
Ilość: 4 porcje.

Będziesz potrzebować:

  • Do sałat­ki
  • 300 g file­tu z łososia
  • 300 g pomi­dor­ków koktajlowych
  • 8 jaj przepiórczych
  • 1 sała­ta lodowa
  • 1 bagiet­ka
  • 50 g star­te­go parmezanu
  • 1 łyżecz­ka przypraw
  • Dres­sing
  • 4 łyż­ki oli­wy z oliwek
  • 1 łyż­ka musz­tar­dy Dijon
  • 2 łyż­ki soku z cytryny
  • 0,5 łyżecz­ki przypraw

Prze­pis krok po kroku:

  1. Filet z łoso­sia pokro­ić w małe paski, przy­pra­wić, odsta­wić na 10 minut, a następ­nie gril­lo­wać z obu stron na gril­lu lub w mini­mal­nej ilo­ści oleju.
  2. Goto­wać jaj­ka prze­piór­cze przez 4 minu­ty we wrzą­cej wodzie, ostu­dzić w zim­nej wodzie, obrać i prze­kro­ić na pół.
  3. Prze­kro­ić pomi­do­ry na pół.
  4. Bagiet­kę pokro­ić w kost­kę i suszyć w pie­kar­ni­ku na bla­sze przez 10 minut w tem­pe­ra­tu­rze 200 stop­ni. Buł­kę tar­tą wymie­szać z przyprawami.
  5. Loso­wo posie­kaj liście sała­ty lodo­wej, ułóż na taler­zach i dodaj resz­tę składników.
  6. Wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki dres­sin­gu i polać nim cezara.

9. Sałatka Cezar z awokado

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Jeśli chcesz uzy­skać bar­dziej sycą­cą wer­sję, dodaj kil­ka jajek na twardo.

Czas goto­wa­nia: 45 minut.
Ilość: 4 porcje.

Będziesz potrzebować:

  • 1 pęczek sała­ty romano
  • 2 awo­ka­do
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżecz­ka przypraw
  • 1 łyż­ka oli­wy z oliwek
  • 1–2 pomi­do­ry
  • 100 g twar­de­go sera
  • 120 g jogur­tu greckiego
  • 1 łyż­ka musz­tar­dy Dijon

Prze­pis krok po kroku:

  1. Kur­cza­ka natrzeć przy­pra­wa­mi i oli­wą, zawi­nąć w folię i piec w pie­kar­ni­ku przez 35 minut w tem­pe­ra­tu­rze 190 stop­ni. Pokro­ić w plastry.
  2. Pomi­do­ry i awo­ka­do pokro­ić w cien­kie plasterki.
  3. Ułóż wszyst­ko na liściach sała­ty i posyp star­tym serem.
  4. Skro­pić sałat­kę Cezar dres­sin­giem z jogur­tu grec­kie­go i musztardy.

10. Sałatka Cezar z grzybami

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Jeśli lubisz roz­cień­czać kla­sy­kę czymś cie­ka­wym, się­gnij po ten przepis!

Czas goto­wa­nia: 30 minut.
Ilość: 4 porcje.

Będziesz potrzebować:

  • Do sałat­ki
  • 250 g file­ta z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 100 g parmezanu
  • 100 g buł­ki tartej
  • 1 pęczek liści sałaty
  • 100 g róż­no­ko­lo­ro­wych pomi­dor­ków koktajlowych
  • Dres­sing
  • 3 ugo­to­wa­ne żółtka
  • 100 ml oli­wy z oliwek
  • 2 ząb­ki czosnku
  • 2 łyżecz­ki musztardy
  • 0,5 łyżecz­ki cukru
  • 0,5 łyżecz­ki przypraw

Prze­pis krok po kroku:

  1. Kur­cza­ka pokro­ić na duże kawał­ki, opa­nie­ro­wać, natrzeć przy­pra­wa­mi i sma­żyć do zrumienienia.
  2. Pie­czar­ki pokro­ić w pla­ster­ki i usma­żyć osobno.
  3. Par­me­zan pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki za pomo­cą spe­cjal­nej tar­ki lub obie­racz­ki do warzyw, moż­na go po pro­stu zetrzeć na tarce.
  4. Loso­wo poszat­kuj liście sała­ty, umieść je na taler­zach i ułóż wszyst­kie pozo­sta­łe skład­ni­ki na wierzchu.
  5. Ubij wszyst­kie skład­ni­ki dres­sin­gu w blen­de­rze na gład­ką masę i polej sałatkę.

11. Sałatka Cezar ze szczawiem

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Szczaw to nie tyl­ko dobra baza do zup, ale tak­że świet­na zie­lo­na sałatka.

Czas goto­wa­nia: 30 minut.
Ilość: 4 porcje.

Potrzeb­ne składniki:

  • Do sałat­ki
  • 500 g szczawiu
  • 100 g twar­de­go sera
  • 400 g file­ta z kurczaka
  • 2 łyż­ki sosu sojowego
  • 0,5 łyżecz­ki przypraw
  • Do dres­sin­gu
  • 8 łyżek oli­wy z oliwek
  • 2 łyż­ki musztardy
  • 0,5 cytry­ny
  • 3 ząb­ki czosnku

Prze­pis krok po kroku:

  1. File­ty z kur­cza­ka pokro­ić w paski i mary­no­wać w sosie sojo­wym i przy­pra­wach przez 15 minut. Sma­żyć, aż będą ugotowane.
  2. Umyć, osu­szyć i loso­wo posie­kać szczaw.
  3. Zetrzeć twar­dy ser i wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki sałatki.
  4. Wyci­snąć sok z cytry­ny, dodać odro­bi­nę skór­ki do sma­ku i wymie­szać z oli­wą z oli­wek, musz­tar­dą i zmiaż­dżo­nym czosnkiem.
  5. Polać dres­sin­giem sałat­kę Cezar.

12. Sałatka Cezar z dressingiem jogurtowym

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Dres­sing na bazie jogur­tu jest mniej kalo­rycz­ny dla tych, któ­rym na tym zależy.

Czas goto­wa­nia: 45 minut.
Ilość: 4 porcje.

Potrzeb­ne składniki:

  • Na sałat­kę
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżecz­ka przypraw
  • 1 pęczek sała­ty romano
  • 100 g parmezanu
  • 0,5 bochen­ka
  • 1 łyż­ka oli­wy z oliwek
  • Do dres­sin­gu
  • 100 g nie­aro­ma­ty­zo­wa­ne­go jogurtu
  • 2 ząb­ki czosnku
  • 2 łyżecz­ki musztardy

Prze­pis krok po kroku:

  1. Kur­cza­ka natrzeć przy­pra­wa­mi, zawi­nąć w folię i piec 35 minut w pie­kar­ni­ku w tem­pe­ra­tu­rze 180 stopni.
  2. Chleb pokro­ić w kost­kę, wymie­szać z masłem i przy­pra­wa­mi, uło­żyć na per­ga­mi­nie i rów­nież wło­żyć do pie­kar­ni­ka na 10 minut, aby wysechł.
  3. Ułóż kur­cza­ka i buł­kę tar­tą na liściach sała­ty i posyp star­tym parmezanem.
  4. Wymie­szać zmiaż­dżo­ny czo­snek, jogurt i musz­tar­dę, a następ­nie skro­pić Cezarem.

13. Sałatka Cezar z szynką i majonezem

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Szyb­ki i tani cezar na każ­dy dzień z naj­prost­szych składników.

Czas przy­go­to­wa­nia: 20 minut.
Ilość: 4 porcje.

Potrzeb­ne będą:

  • 1 pęczek sałaty
  • 300 g szynki
  • 4 jaj­ka
  • 3 pomi­do­ry
  • 120 g twar­de­go sera
  • 100 g majonezu
  • 1 łyż­ka musztardy

Prze­pis krok po kroku:

  1. Ugo­to­wać jaj­ka na twar­do, ostu­dzić w zim­nej wodzie i pokro­ić na ćwiartki.
  2. Pomi­do­ry pokro­ić w pla­stry, a szyn­kę w cien­kie pla­ster­ki i uło­żyć na liściach sałaty.
  3. Wymie­szaj majo­nez z musz­tar­dą i polej sałat­kę Cezar.
  4. Posy­pać sałat­kę star­tym serem.

14. Sałatka Cezar z jamonem

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Będzie jesz­cze smacz­niej­sza, jeśli posy­piesz goto­we­go Ceza­ra posie­ka­ny­mi orzechami.

Czas goto­wa­nia: 20 minut.
Ilość: 4 porcje.

Będziesz potrzebować:

  • Na sałat­kę
  • 200 g mie­szan­ki sałat
  • 8 pomi­dor­ków koktajlowych
  • 8 jaj przepiórczych
  • 120 g buł­ki tartej
  • 150 g jamonu
  • 100 g parmezanu
  • Do dres­sin­gu
  • 3 ugo­to­wa­ne żółtka
  • 1 łyż­ka kaparów
  • 100 ml oli­wy z oliwek
  • 20 g star­te­go parmezanu
  • 3 ząb­ki czosnku
  • 1 łyż­ka musztardy
  • 1 łyżecz­ka przypraw

Prze­pis krok po kroku:

  1. Jaj­ka prze­piór­cze goto­wać 4 minu­ty od zago­to­wa­nia, ostu­dzić, obrać i prze­kro­ić na pół.
  2. Wiśnie rów­nież pokro­ić na połów­ki, a jamon na cien­kie plasterki.
  3. Wszyst­kie skład­ni­ki dres­sin­gu wymie­szać w blenderze.
  4. Uło­żyć liście sała­ty na taler­zach i skro­pić dressingiem.
  5. Uło­żyć jamon, pomi­do­ry i jaj­ka, ponow­nie skro­pić dres­sin­giem i posy­pać ceza­rem z buł­ką tar­tą i star­tym parmezanem.

15. Postna sałatka Cezar z ciecierzycą

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Ory­gi­nal­na wegań­ska odmia­na Ceza­ra – bez jajek i sera.

Czas przy­go­to­wa­nia: 20 minut.
Ilość: 2 porcje.

Będziesz potrzebować:

  • Do sałat­ki
  • 200 g pomi­dor­ków koktajlowych
  • 1 pęczek liści sałaty
  • 150 g cie­cie­rzy­cy z pusz­ki lub gotowanej
  • 3–4 krom­ki bagietki
  • 1 łyż­ka oli­wy z oliwek
  • 1 łyżecz­ka przypraw
  • Do dres­sin­gu
  • 70 g nerkowców
  • 2 łyż­ki kaparów
  • 2 łyż­ki soku z cytryny
  • 2 łyż­ki musztardy
  • 120 ml wody
  • 1 łyżecz­ka przypraw
  • 2 ząb­ki czosnku

Prze­pis krok po kroku:

  1. Wszyst­kie skład­ni­ki dres­sin­gu ubić w blen­de­rze na gład­ką masę.
  2. Bagiet­kę pokro­ić w kost­kę, uło­żyć na bla­sze do pie­cze­nia, skro­pić oli­wą i posy­pać przy­pra­wa­mi. Włóż buł­kę tar­tą do pie­kar­ni­ka na 10 minut w tem­pe­ra­tu­rze 190 stopni.
  3. Ułóż liście sała­ty na taler­zach, a następ­nie ułóż na nich cie­cie­rzy­cę i pomi­dor­ki koktajlowe.
  4. Polać dres­sin­giem Cezar i posy­pać grzankami.

16. Sałatka Cezar z rukolą

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Ruko­la nie tyl­ko doda­je cie­ka­wych nut sma­ko­wych, ale tak­że po pro­stu ozda­bia sałatkę.

Czas przy­go­to­wa­nia: 20 minut.
Ilość: 2 porcje.

Potrzeb­ne będą:

  • 200 g dużych krewetek
  • 1 łyżecz­ka soku z cytryny
  • 2 gar­ście mie­szan­ki sałat
  • 2 gar­ście rukoli
  • 100 g buł­ki tartej
  • 100 g parmezanu
  • 150 g pomi­dor­ków koktajlowych
  • 100 g sosu Cezar

Prze­pis krok po kroku:

  1. Kre­wet­ki gril­lo­wać do zru­mie­nie­nia na gril­lu lub w mini­mal­nej ilo­ści ole­ju. Skro­pić sokiem z cytryny.
  2. Wymie­szać ruko­lę i mie­szan­kę sałat i uło­żyć na talerzach.
  3. Ułóż kre­wet­ki, pomi­dor­ki kok­taj­lo­we i buł­kę tar­tą na wierz­chu i posyp star­tym parmezanem.
  4. Polać sałat­kę przy­go­to­wa­nym dressingiem.

17. Sałatka Cezar ze szpinakiem

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Każ­da zie­lo­na baza nada­je się do Ceza­ra, a szpi­nak nie jest wyjątkiem!

Czas przy­go­to­wa­nia: 30 minut.
Ilość: 2 porcje.

Będziesz potrzebować:

  • Do sałat­ki
  • 1 filet z kurczaka
  • 150 g pomi­dor­ków koktajlowych
  • 100 g bia­łe­go chleba
  • 150 g szpinaku
  • 100 g parmezanu
  • 20 g masła
  • 1 łyżecz­ka przy­praw (papry­ka, ore­ga­no, sól, czar­ny pieprz)
  • Sos
  • 1 łyżecz­ka sosu Worcester
  • 1 łyż­ka soku z cytryny
  • 4 łyż­ki oli­wy z oliwek
  • 0,5 łyżecz­ki oregano
  • 1 szczyp­ta płat­ków chili

Prze­pis krok po kroku:

  1. Kur­cza­ka natrzeć przy­pra­wa­mi, piec aż będzie ugo­to­wa­ny i pokro­ić w pla­stry. Moż­na też piec w folii przez pół godzi­ny w tem­pe­ra­tu­rze 180 stopni.
  2. Pokrój chleb w kost­kę i pod­smaż na maśle z przy­pra­wa­mi, aż się zrumieni.
  3. Umyj i osusz szpi­nak, a następ­nie ułóż go na talerzach.
  4. Na wierz­chu ułóż pozo­sta­łe skład­ni­ki i cien­kie pla­ster­ki parmezanu.
  5. Wymie­szać skład­ni­ki dres­sin­gu i polać nim cezara.

18. Sałatka Cezar z małżami

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Jeśli mał­że są mro­żo­ne, usma­żyć je na patel­ni do zrumienienia.

Czas goto­wa­nia: 20 minut.
Ilość: 2 porcje.

Potrzeb­ne będą:

  • 150 g sała­ty lodowej
  • 2 jaj­ka
  • 6 pomi­dor­ków koktajlowych
  • 150 g mał­ży w puszce
  • 100 g buł­ki tartej
  • 70 g twar­de­go sera
  • 60 g sosu Cezar

Prze­pis krok po kroku:

  1. Ugo­to­wać jaj­ka na twar­do i pokro­ić w pla­ster­ki lub ćwiartki.
  2. Gru­bo posie­kać liście sała­ty, wymie­szać z sosem i uło­żyć na talerzach.
  3. Na wierz­chu uło­żyć mał­że, jaj­ka, pomi­do­ry i buł­kę tar­tą. Posy­pać sałat­kę star­tym serem.

19. Sałatka Cezar z ozorem wołowym

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Przy­go­to­wa­nie tego prze­pi­su na sałat­kę Cezar zaj­mu­je dużo cza­su, ponie­waż ozór musi się ugotować.

Czas goto­wa­nia: 2 godzi­ny i 30 minut.
Ilość: 4 porcje.

Będziesz potrzebować:

  • Do sałat­ki
  • 2 pęcz­ki sałaty
  • 4 jaj­ka
  • 1 ozór wołowy
  • 120 g buł­ki tartej
  • 70 g parmezanu
  • 200 g pomi­dor­ków koktajlowych
  • Dres­sing
  • 100 ml oli­wy z oliwek
  • 1 ugo­to­wa­ne żółtko
  • 0,5 cytry­ny
  • 1 łyżecz­ka przypraw
  • 3 ząb­ki czosnku
  • 20 g star­te­go parmezanu
  • 2 łyżecz­ki musztardy
  • 1 łyżecz­ka octu winnego

Prze­pis krok po kroku:

  1. Umyć ozór woło­wy, zalać wodą i dopro­wa­dzić do wrze­nia. Zmie­nić wodę na kla­row­ną, ponow­nie zago­to­wać i dusić ozór aż do ugo­to­wa­nia, 2 godzi­ny na małym ogniu. W razie potrze­by dodać przy­pra­wy do bulio­nu, takie jak ziar­na pie­przu lub liść laurowy.
  2. Ostu­dzić ozór i pokro­ić w cien­kie plasterki.
  3. Ugo­tuj jaj­ka na twar­do i pokrój je w plasterki.
  4. Prze­krój wiśnie na pół i zetrzyj lub pokrój parmezan.
  5. Ułóż wszyst­kie skład­ni­ki na liściach sałaty.
  6. Osob­no wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki dres­sin­gu w blen­de­rze do uzy­ska­nia gład­kiej kon­sy­sten­cji i polać nim sałat­kę Cezar.

20. Sałatka Cezar z ogórkami

Салат Цезарь: 20 отличных рецептов и способов приготовления (пошагово с фото)

Prze­pi­sy na sałat­kę Cezar z ogór­ka­mi sta­ły się już tak zna­ne, że wkrót­ce będzie je moż­na nazwać klasykami!

Czas przy­go­to­wa­nia: 30 minut.
Ilość: 4 porcje.

Będziesz potrzebować:

  • 1 pęczek sała­ty romano
  • 2 file­ty z kurczaka
  • 200 g buł­ki tartej
  • 120 g twar­de­go sera
  • 2 ogór­ki
  • 2 gar­ście oliwek
  • 150 g jogur­tu lub sosu Cezar

Prze­pis krok po kroku:

  1. Pokrój kur­cza­ka na kawał­ki, dopraw do sma­ku i usmaż na patelni.
  2. Pokrój ogór­ki w kół­ka i ułóż razem z kur­cza­kiem na liściach sałaty.
  3. Uło­żyć buł­kę tar­tą, oliw­ki i posy­pać star­tym serem.
  4. Polać sałat­kę Cezar jogur­tem lub dres­sin­giem do smaku.
Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

dwa × 2 =