Sałatki na świąteczny stół: 15 prostych i smacznych przepisów

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Trud­no wyobra­zić sobie świą­tecz­ny stół bez sała­tek mię­snych, ryb­nych czy warzyw­nych. Ich przy­go­to­wa­nie jest bar­dzo pro­ste, dla­te­go LAFOY zebrał dla Cie­bie wie­le nowych i pysz­nych przepisów!

1. Sałatka “Bukiet róż”

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

To danie jest war­te cza­su i wysił­ku poświę­co­ne­go na jego przy­go­to­wa­nie. Sałat­ka “Bukiet róż” z pew­no­ścią sta­nie się ozdo­bą każ­dej uczty.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 solo­ny filet śle­dzio­wy, 2 śred­nie ziem­nia­ki, 1 mar­chew­ka, 1 burak, 2 świe­że ogór­ki, 1 jaj­ko, 0,3 szklan­ki świe­że­go mle­ka, 2 łyż­ki mąki, 150 g twar­de­go sera, majo­nez i kwa­śna śmie­ta­na do dressingu.

Przy­go­to­wa­nie: Warzy­wa korze­nio­we ugo­to­wać w “mun­dur­ku”, obrać i zetrzeć na śred­niej tar­ce. File­ty ryb­ne drob­no posie­kać i rów­no­mier­nie roz­ło­żyć na dnie pła­skie­go naczy­nia. Posma­ruj śle­dzie i wszyst­kie kolej­ne war­stwy mie­szan­ką majo­ne­zu i kwa­śnej śmie­ta­ny. Dru­gą war­stwą będzie pokro­jo­ny w drob­ną kost­kę ogó­rek. Trze­cia i czwar­ta to mar­chew­ka i ziemniaki.

Jaj­ko ubić widel­cem, stop­nio­wo doda­jąc mle­ko i mąkę, lek­ko poso­lić powsta­łą mie­sza­ni­nę, chlap­nąć łyż­ką ole­ju roślin­ne­go. Na patel­ni usma­żyć dwa cien­kie nale­śni­ki, nadzie­niem będzie star­ty ser wymie­sza­ny z 3 łyż­ka­mi majo­ne­zu i bura­ka­mi. Każ­dy nale­śnik dobrze posma­ro­wać, zawi­nąć w rur­kę i pokro­ić w pla­stry o gru­bo­ści 1 – 1,5 cm.

Sałat­kę rów­no­mier­nie przy­kryć resz­tą nadzie­nia, na wierz­chu uło­żyć “róże” z nale­śni­ków, ude­ko­ro­wać jago­da­mi gra­na­tu, gałąz­ka­mi zie­le­ni, krąż­ka­mi oli­wek lub mały­mi kwia­ta­mi wycię­ty­mi z ugo­to­wa­nej marchewki.

2. Świąteczna sałatka “Ulubiona”

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Ta sałat­ka ma po pro­stu boski smak: filet z kur­cza­ka w połą­cze­niu z soczy­sty­mi ana­na­sa­mi, wędzo­ny­mi śliw­ka­mi i pikant­ną cebu­lą. Przy­go­tuj się na to, że zosta­niesz popro­szo­ny o wię­cej i zmu­szo­ny do podzie­le­nia się przepisem!

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pierś z kur­cza­ka, 0,5 pusz­ki ana­na­sów z pusz­ki (pokro­jo­nych w kost­kę), 2 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 200 g twar­de­go sera, 120 g suszo­nych śli­wek, 1 cebu­la, majo­nez, sól i mie­lo­ny czar­ny pieprz do dressingu.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w pół­pier­ście­nie, zalać wrzą­cą wodą, dodać tro­chę cukru, soli i octu, wymie­szać. Po 20 minu­tach odlać mary­na­tę i wyci­snąć cebu­lę i uło­żyć pierw­szą war­stwę na tale­rzu. Ugo­to­wa­ną pierś z kur­cza­ka oddzie­lić od kości, pokro­ić ręka­mi w cien­kie włók­na i uło­żyć jako dru­gą war­stwę. Poso­lić i popie­przyć do sma­ku. Kolej­ne war­stwy: ana­nas, pokro­jo­ne śliw­ki, star­ty ser, roz­drob­nio­ne biał­ko jaj­ka. Każ­dą war­stwę posyp lek­ko solą i pie­przem, a następ­nie posma­ruj majo­ne­zem. Wierzch sałat­ki przy­kryć drob­no star­tym żółtkiem.

3. Wiejska sałatka mięsna

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Na wsiach sałat­kę tę przy­go­to­wu­je się w wiel­kie świę­ta. Danie skła­da się tyl­ko z kil­ku skład­ni­ków i przy­go­to­wu­je się je bar­dzo prosto!

Będziesz potrze­bo­wać:
Do sałat­ki: 0,5 kg goto­wa­nych pul­pe­tów wie­przo­wych, 2 cebu­le i zio­ła.
Mary­na­ta: 0,3 szklan­ki zim­nej wody, 3 łyż­ki cukru, 2 łyżecz­ki soli mor­skiej, 9 łyżek octu, 6 łyżek ole­ju roślin­ne­go, pół łyżecz­ki mie­lo­ne­go czar­ne­go pieprzu.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­ić w cien­kie krąż­ki, wymie­szać z posie­ka­ną natką pie­trusz­ki. Schło­dzo­ną goto­wa­ną wie­przo­wi­nę pokro­ić w słup­ki. W głę­bo­kiej sala­ter­ce uło­żyć war­stwa­mi mię­so i cebu­lę z zio­ła­mi. Zalać mary­na­tą (wystar­czy wymie­szać wszyst­kie skład­ni­ki). Wierzch sala­ter­ki przy­kryć folią spo­żyw­czą i odsta­wić na noc na dol­ną pół­kę lodów­ki. W tym cza­sie sałat­ka dobrze się zama­ry­nu­je i sta­nie się nie­zwy­kle smaczna.

4. Sałatka “Romans”

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Chcesz zdo­być ser­ce męż­czy­zny? W takim razie przy­go­tuj dla nie­go tę sałat­kę, będzie zachwycony!

Będziesz potrzeb ować: 1 filet z pier­si kur­cza­ka, 350 g szyn­ki lub kieł­ba­sy szyn­ko­wej, 1 wide­lec kapu­sty pekiń­skiej, 180 g kore­ań­skiej mar­chew­ki, 2 goto­wa­ne jaj­ka, garść zia­ren orze­cha wło­skie­go, mie­lo­ny pieprz i majo­nez do dressingu.

Przy­go­to­wa­nie: Uło­żyć sałat­kę na dużym tale­rzu war­stwa­mi, posy­pu­jąc każ­dą z nich szczyp­tą świe­żo zmie­lo­ne­go czar­ne­go pie­przu i sma­ru­jąc majo­ne­zem. Kolej­ność warstw jest nastę­pu­ją­ca: poszat­ko­wa­na kapu­sta, cien­kie paski szyn­ki, kore­ań­ska mar­chew­ka, pokro­jo­ne w kost­kę goto­wa­ne mię­so z kur­cza­ka, posie­ka­ne jaj­ka. Wierzch i boki sałat­ki posma­ro­wać majo­ne­zem, obfi­cie posy­pać pokru­szo­ny­mi orzechami.

5. Sałatka “Sea Surf”

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Pysz­na sałat­ka na świą­tecz­ny stół dla tych, któ­rzy uwiel­bia­ją owo­ce morza. Mię­so kała­mar­ni­cy nada­je mu szcze­gól­ną delikatność.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka kal­ma­rów w pusz­ce, 2 goto­wa­ne jaj­ka i 1 goto­wa­na mar­chew­ka, 2 ząb­ki czosn­ku, 160 g nie­ostre­go twar­de­go sera i majo­nez do dressingu.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić kal­ma­ry na cien­kie pla­ster­ki, zetrzeć jaj­ka, mar­chew­kę i ser. Wymie­szać posie­ka­ny czo­snek z majo­ne­zem. Umie­ścić wszyst­kie przy­go­to­wa­ne pro­duk­ty w jed­nym pojem­ni­ku, wymie­szać, zapra­wić majo­ne­zem. Uło­żyć na tale­rzu w for­mie szkieł­ka, ude­ko­ro­wać według uznania.

6. Sałatka z wątróbką z indyka

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Bar­dzo nie­ty­po­wa w sma­ku, pach­ną­ca i ape­tycz­na sałat­ka z wątrób­ką i grzybami!

Potrzeb­ne będą: 500 g wątrób­ki, 250 g pie­cza­rek, po 1 cebu­li i mar­chew­ce, 100 g ser­ka topio­ne­go, 3 jaj­ka, 2 ogór­ki kiszo­ne, 1 sło­ik majonezu.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj wątrób­kę i zetrzyj ją na tar­ce. Będzie to pierw­sza war­stwa sałat­ki, posma­ruj ją majo­ne­zem. Drob­no posie­kaj grzy­by i usmaż je razem z cebu­lą i star­tą mar­chew­ką na ole­ju roślin­nym. Połóż je jako dru­gą war­stwę, polej majo­ne­zem. Następ­nie wymie­szaj star­ty ser z majo­ne­zem – to trze­cia war­stwa. Jaj­ka drob­no posie­kać nożem, roz­ło­żyć na war­stwie sera, ponow­nie majo­nez. Wierzch i boki sałat­ki przy­kryć cien­ki­mi krąż­ka­mi ogórka.

7. Sałatka “Intrigante”

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Twoi goście będą się dłu­go zasta­na­wiać, z cze­go skła­da się ta nie­sa­mo­wi­cie smacz­na sałatka!

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g suszo­ne­go różo­we­go file­ta z łoso­sia, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy, 3 pikle, 2 duże cebu­le, 4 suro­we jaj­ka, majo­nez i kwa­śna śmie­ta­na, przy­pra­wy, olej roślin­ny, chipsy.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­smaż cebu­lę pokro­jo­ną w cien­kie pół­pier­ście­nie na ole­ju roślin­nym. Osob­no przy­go­tuj omlet z jajek ubi­tych z 4 łyż­ka­mi kwa­śnej śmie­ta­ny. Nie zapo­mnij posolić!

Filet z różo­we­go łoso­sia pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, uło­żyć na tale­rzu, przy­kryć poło­wą sma­żo­nej cebu­li i majo­ne­zem. Roz­łóż kuku­ry­dzę, posma­ruj ją majo­ne­zem. Następ­nie ułóż pla­stry omle­tu i roz­łóż pozo­sta­łą cebu­lę. Polać majo­ne­zem, posy­pać drob­no pokro­jo­nym ogór­kiem. Ponow­nie majo­nez. Przed poda­niem wierzch sałat­ki posy­pać poła­ma­ny­mi na kawał­ki chipsami.

8. Sałatka “Chrupiąca”

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Bar­dzo eko­no­micz­na, ale nie­wy­mow­nie pysz­na sałat­ka z ser­ca wie­przo­we­go z warzywami.

Potrzeb­ne będą: 1 ser­ce wie­przo­we, 1 duży ogó­rek kiszo­ny, 1 cebu­la i 1 mar­chew­ka, sos tatarski.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wa­ne ser­ce pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, wymie­szać ze sma­żo­ną cebu­lą i mar­chew­ką. Dodać pokro­jo­ne­go ogór­ka, polać sosem tatar­skim. Sałat­kę odsta­wić do lodów­ki na oko­ło 30 minut i podawać.

9. Sałatka z owocami morza

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Jeden z naj­lep­szych prze­pi­sów na sałat­kę na świą­tecz­ny stół!

Będziesz potrze­bo­wać: 300 g solo­ne­go łoso­sia, 280 g obra­nych goto­wa­nych kre­we­tek, 3 goto­wa­ne ziem­nia­ki, garść oli­wek, 1 jaj­ko na twar­do, 1 ogó­rek, 1 słod­ka papry­ka, pęczek zie­lo­nej cebu­li, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: W głę­bo­kiej misce wymie­szać star­te ugo­to­wa­ne ziem­nia­ki i jaj­ka, pokro­jo­ny w kost­kę ogó­rek i papry­kę, mię­so kre­we­tek. Wypeł­nić majo­ne­zem. Uło­żyć kopiec w sala­ter­ce, przy­kryć cien­ki­mi tale­rza­mi łoso­sia, ude­ko­ro­wać oliwkami.

10. Sałatka “Krab pod śniegiem”

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Na świą­tecz­nym sto­le, gdzie jest mnó­stwo obfi­tych potraw, ta prze­wiew­na i lek­ka sałat­ka powin­na być koniecznością!

Będziesz potrze­bo­wać: 1 małe opa­ko­wa­nie palusz­ków kra­bo­wych, 1 cebu­la, 5 goto­wa­nych jajek, 1 ser topio­ny, 100 g masła, 1 kwa­śne jabł­ko, zie­le­ni­na z koper­kiem i majonez.

Przy­go­to­wa­nie: W tej sałat­ce war­stwy powta­rza się dwu­krot­nie. Zetrzeć na tar­ce i podzie­lić na pół wszyst­kie pro­duk­ty wymie­nio­ne w prze­pi­sie. Zamroź wcze­śniej masło, aby łatwiej było je zetrzeć.

Ułóż biał­ka na tale­rzu, następ­nie roz­to­pio­ny ser, masło, pół­pier­ście­nie mary­no­wa­nej cebu­li, palusz­ki kra­bo­we, jabł­ko bez skór­ki i pestek. Nie zapo­mnij posma­ro­wać każ­dej war­stwy majo­ne­zem. Powtórz war­stwy w podob­nej kolej­no­ści. Posy­pać wierzch i boki sałat­ki star­ty­mi żółt­ka­mi i ziołami.

11. Sałatka “Morze, morze”

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Co to za uczta bez sałat­ki z tuń­czy­kiem z puszki?

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka tuń­czy­ka, 200 g sera wędli­niar­skie­go, 4 jaj­ka, 3 ogór­ki świe­że lub kiszo­ne, 1 pusz­ka oli­wek bez pestek, 1 garść dowol­nych orze­chów, 1 kwa­śne jabł­ko, 1 cebu­la, sok z cytry­ny i czo­snek do sma­ku oraz majo­nez do dressingu.

Przy­go­to­wa­nie: Uło­żyć sałat­kę war­stwa­mi, posma­ro­wać majo­ne­zem z czosn­kiem. 1 war­stwa – star­ty ser, 2 – pod­sma­żo­na cebu­la, 3 – roz­gnie­cio­ny widel­cem tuń­czyk i pokro­jo­ne oliw­ki (pół pusz­ki), 4 – pokru­szo­ne orze­chy, 5 – star­ty ogó­rek i pozo­sta­łe oliw­ki, 6 – star­te i pod­la­ne sokiem z cytry­ny jabł­ko, 7 – drob­no posie­ka­ne jajka.

12. Sałatka “Sushi”

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Jeśli wśród two­ich gości będą fani kuch­ni japoń­skiej, przy­go­tuj dla nich tę sałatkę!

Będziesz potrzeb ować: 300 g cien­ko pokro­jo­ne­go lek­ko solo­ne­go łoso­sia, 300 g ugo­to­wa­ne­go ryżu dłu­go­ziar­ni­ste­go, 250 g ser­ka śmie­tan­ko­we­go, 2 świe­że ogór­ki, 3 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 70 ml podwój­nej śmie­ta­ny, 1 owoc awo­ka­do, 1 łyżecz­ka wasa­bi, sos sojowy.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać serek ze śmie­ta­ną, wasa­bi i solą, aby uzy­skać smacz­ny dres­sing. Umie­ścić poło­wę ugo­to­wa­ne­go, ostu­dzo­ne­go ryżu na dnie naczy­nia, polać poło­wą dres­sin­gu, roz­ło­żyć star­te jaj­ka, następ­nie drob­no pokro­jo­ną rybę, awo­ka­do, pozo­sta­ły ryż wymie­sza­ny z dres­sin­giem. Tuż przed poda­niem ude­ko­ro­wać wierzch sałat­ki war­stwą posie­ka­ne­go ogór­ka. Obok posta­wić misecz­kę z sosem sojowym.

13. Sałatka ze szprotkami

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Sałat­ka-prze­ką­ska o sma­ku szpro­tek pozwo­li uroz­ma­icić świą­tecz­ny stół i będzie świet­nym dodat­kiem na domo­we spotkania.

Potrzeb­ne będą: 250 g ugo­to­wa­ne­go ryżu, 1 pusz­ka szpro­tek w ole­ju, 2 ogór­ki, 1 mała pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, 2 jaj­ka, majo­nez i zie­le­ni­na z koperkiem.

Przy­go­to­wa­nie: W odpo­wied­nio dużej misce wymie­szać pokro­jo­ne w kost­kę ogór­ki i ugo­to­wa­ne jaj­ka, kawał­ki szpro­tek, umy­ty ugo­to­wa­ny ryż, zie­lo­ny gro­szek bez pły­nu. Polać majo­ne­zem. Prze­ło­żyć do pięk­nej sala­ter­ki, posy­pać posie­ka­nym koperkiem.

14. Sałatka “europejska”

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Tę sałat­kę czę­sto moż­na zna­leźć w menu euro­pej­skich restau­ra­cji i kawiar­ni. Moż­na ją łatwo przy­go­to­wać w domu!

Będziesz potrze­bo­wać: 250 g kieł­ba­sy Serve­lat, 200 g kore­ań­skiej mar­chew­ki, 2 ogór­ki, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy, 180 g twar­de­go sera i majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Kieł­ba­sę obrać z folii, pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, ser zetrzeć na tar­ce, a ogór­ka pokro­ić w mniej­szą kost­kę. Wszyst­ko to wymie­szać z kuku­ry­dzą i kore­ań­ską mar­chew­ką, polać majo­ne­zem i podawać.

15. Sałatka “Jessica”

Салаты на праздничный стол: 15 простых и вкусных рецептов

Ta nie­zwy­kła sałat­ka z wędzo­nej wie­przo­wi­ny z kapu­stą i ogór­ka­mi jest czę­sto poda­wa­na w szklan­kach w for­mie bufetu.

Potrzeb­ne będą: 350 g goto­wa­nej wędzo­nej wie­przo­wi­ny, 1 wide­lec kapu­sty pekiń­skiej, 2 małe świe­że ogór­ki, 2–3 goto­wa­ne jaj­ka, 1 głów­ka czer­wo­nej słod­kiej cebu­li, odro­bi­na musz­tar­dy, zie­le­ni­na koper­ko­wa i majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Kapu­stę cien­ko poszat­ko­wać, ogór­ki, jaj­ka i cebu­lę pokro­ić w kost­kę. Mię­so pokro­ić w nie­co więk­szą kost­kę. Przy­go­to­wa­ne pro­duk­ty wymie­szać w misce, polać majo­ne­zem wymie­sza­nym z musz­tar­dą. Przy poda­wa­niu uło­żyć w szklan­kach, ude­ko­ro­wać list­ka­mi ziół.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

18 − trzy =