Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez sałatek mięsnych, rybnych czy warzywnych. Ich przygotowanie jest bardzo proste, dlatego LAFOY zebrał dla Ciebie wiele nowych i pysznych przepisów!
- 1. Sałatka “Bukiet róż”
- 2. Świąteczna sałatka “Ulubiona”
- 3. Wiejska sałatka mięsna
- 4. Sałatka “Romans”
- 5. Sałatka “Sea Surf”
- 6. Sałatka z wątróbką z indyka
- 7. Sałatka “Intrigante”
- 8. Sałatka “Chrupiąca”
- 9. Sałatka z owocami morza
- 10. Sałatka “Krab pod śniegiem”
- 11. Sałatka “Morze, morze”
- 12. Sałatka “Sushi”
- 13. Sałatka ze szprotkami
- 14. Sałatka “europejska”
- 15. Sałatka “Jessica”
1. Sałatka “Bukiet róż”
To danie jest warte czasu i wysiłku poświęconego na jego przygotowanie. Sałatka “Bukiet róż” z pewnością stanie się ozdobą każdej uczty.
Będziesz potrzebować: 1 solony filet śledziowy, 2 średnie ziemniaki, 1 marchewka, 1 burak, 2 świeże ogórki, 1 jajko, 0,3 szklanki świeżego mleka, 2 łyżki mąki, 150 g twardego sera, majonez i kwaśna śmietana do dressingu.
Przygotowanie: Warzywa korzeniowe ugotować w “mundurku”, obrać i zetrzeć na średniej tarce. Filety rybne drobno posiekać i równomiernie rozłożyć na dnie płaskiego naczynia. Posmaruj śledzie i wszystkie kolejne warstwy mieszanką majonezu i kwaśnej śmietany. Drugą warstwą będzie pokrojony w drobną kostkę ogórek. Trzecia i czwarta to marchewka i ziemniaki.
Jajko ubić widelcem, stopniowo dodając mleko i mąkę, lekko posolić powstałą mieszaninę, chlapnąć łyżką oleju roślinnego. Na patelni usmażyć dwa cienkie naleśniki, nadzieniem będzie starty ser wymieszany z 3 łyżkami majonezu i burakami. Każdy naleśnik dobrze posmarować, zawinąć w rurkę i pokroić w plastry o grubości 1 – 1,5 cm.
Sałatkę równomiernie przykryć resztą nadzienia, na wierzchu ułożyć “róże” z naleśników, udekorować jagodami granatu, gałązkami zieleni, krążkami oliwek lub małymi kwiatami wyciętymi z ugotowanej marchewki.
2. Świąteczna sałatka “Ulubiona”
Ta sałatka ma po prostu boski smak: filet z kurczaka w połączeniu z soczystymi ananasami, wędzonymi śliwkami i pikantną cebulą. Przygotuj się na to, że zostaniesz poproszony o więcej i zmuszony do podzielenia się przepisem!
Będziesz potrzebować: 1 pierś z kurczaka, 0,5 puszki ananasów z puszki (pokrojonych w kostkę), 2 ugotowane jajka, 200 g twardego sera, 120 g suszonych śliwek, 1 cebula, majonez, sól i mielony czarny pieprz do dressingu.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie, zalać wrzącą wodą, dodać trochę cukru, soli i octu, wymieszać. Po 20 minutach odlać marynatę i wycisnąć cebulę i ułożyć pierwszą warstwę na talerzu. Ugotowaną pierś z kurczaka oddzielić od kości, pokroić rękami w cienkie włókna i ułożyć jako drugą warstwę. Posolić i popieprzyć do smaku. Kolejne warstwy: ananas, pokrojone śliwki, starty ser, rozdrobnione białko jajka. Każdą warstwę posyp lekko solą i pieprzem, a następnie posmaruj majonezem. Wierzch sałatki przykryć drobno startym żółtkiem.
3. Wiejska sałatka mięsna
Na wsiach sałatkę tę przygotowuje się w wielkie święta. Danie składa się tylko z kilku składników i przygotowuje się je bardzo prosto!
Będziesz potrzebować:
Do sałatki: 0,5 kg gotowanych pulpetów wieprzowych, 2 cebule i zioła.
Marynata: 0,3 szklanki zimnej wody, 3 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli morskiej, 9 łyżek octu, 6 łyżek oleju roślinnego, pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w cienkie krążki, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Schłodzoną gotowaną wieprzowinę pokroić w słupki. W głębokiej salaterce ułożyć warstwami mięso i cebulę z ziołami. Zalać marynatą (wystarczy wymieszać wszystkie składniki). Wierzch salaterki przykryć folią spożywczą i odstawić na noc na dolną półkę lodówki. W tym czasie sałatka dobrze się zamarynuje i stanie się niezwykle smaczna.
4. Sałatka “Romans”
Chcesz zdobyć serce mężczyzny? W takim razie przygotuj dla niego tę sałatkę, będzie zachwycony!
Będziesz potrzeb ować: 1 filet z piersi kurczaka, 350 g szynki lub kiełbasy szynkowej, 1 widelec kapusty pekińskiej, 180 g koreańskiej marchewki, 2 gotowane jajka, garść ziaren orzecha włoskiego, mielony pieprz i majonez do dressingu.
Przygotowanie: Ułożyć sałatkę na dużym talerzu warstwami, posypując każdą z nich szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu i smarując majonezem. Kolejność warstw jest następująca: poszatkowana kapusta, cienkie paski szynki, koreańska marchewka, pokrojone w kostkę gotowane mięso z kurczaka, posiekane jajka. Wierzch i boki sałatki posmarować majonezem, obficie posypać pokruszonymi orzechami.
5. Sałatka “Sea Surf”
Pyszna sałatka na świąteczny stół dla tych, którzy uwielbiają owoce morza. Mięso kałamarnicy nadaje mu szczególną delikatność.
Potrzebne będą: 1 puszka kalmarów w puszce, 2 gotowane jajka i 1 gotowana marchewka, 2 ząbki czosnku, 160 g nieostrego twardego sera i majonez do dressingu.
Przygotowanie: Pokroić kalmary na cienkie plasterki, zetrzeć jajka, marchewkę i ser. Wymieszać posiekany czosnek z majonezem. Umieścić wszystkie przygotowane produkty w jednym pojemniku, wymieszać, zaprawić majonezem. Ułożyć na talerzu w formie szkiełka, udekorować według uznania.
6. Sałatka z wątróbką z indyka
Bardzo nietypowa w smaku, pachnąca i apetyczna sałatka z wątróbką i grzybami!
Potrzebne będą: 500 g wątróbki, 250 g pieczarek, po 1 cebuli i marchewce, 100 g serka topionego, 3 jajka, 2 ogórki kiszone, 1 słoik majonezu.
Przygotowanie: Ugotuj wątróbkę i zetrzyj ją na tarce. Będzie to pierwsza warstwa sałatki, posmaruj ją majonezem. Drobno posiekaj grzyby i usmaż je razem z cebulą i startą marchewką na oleju roślinnym. Połóż je jako drugą warstwę, polej majonezem. Następnie wymieszaj starty ser z majonezem – to trzecia warstwa. Jajka drobno posiekać nożem, rozłożyć na warstwie sera, ponownie majonez. Wierzch i boki sałatki przykryć cienkimi krążkami ogórka.
7. Sałatka “Intrigante”
Twoi goście będą się długo zastanawiać, z czego składa się ta niesamowicie smaczna sałatka!
Będziesz potrzebować: 300 g suszonego różowego fileta z łososia, 1 puszka kukurydzy, 3 pikle, 2 duże cebule, 4 surowe jajka, majonez i kwaśna śmietana, przyprawy, olej roślinny, chipsy.
Przygotowanie: Podsmaż cebulę pokrojoną w cienkie półpierścienie na oleju roślinnym. Osobno przygotuj omlet z jajek ubitych z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Nie zapomnij posolić!
Filet z różowego łososia pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na talerzu, przykryć połową smażonej cebuli i majonezem. Rozłóż kukurydzę, posmaruj ją majonezem. Następnie ułóż plastry omletu i rozłóż pozostałą cebulę. Polać majonezem, posypać drobno pokrojonym ogórkiem. Ponownie majonez. Przed podaniem wierzch sałatki posypać połamanymi na kawałki chipsami.
8. Sałatka “Chrupiąca”
Bardzo ekonomiczna, ale niewymownie pyszna sałatka z serca wieprzowego z warzywami.
Potrzebne będą: 1 serce wieprzowe, 1 duży ogórek kiszony, 1 cebula i 1 marchewka, sos tatarski.
Przygotowanie: Ugotowane serce pokroić w cienkie plasterki, wymieszać ze smażoną cebulą i marchewką. Dodać pokrojonego ogórka, polać sosem tatarskim. Sałatkę odstawić do lodówki na około 30 minut i podawać.
9. Sałatka z owocami morza
Jeden z najlepszych przepisów na sałatkę na świąteczny stół!
Będziesz potrzebować: 300 g solonego łososia, 280 g obranych gotowanych krewetek, 3 gotowane ziemniaki, garść oliwek, 1 jajko na twardo, 1 ogórek, 1 słodka papryka, pęczek zielonej cebuli, majonez.
Przygotowanie: W głębokiej misce wymieszać starte ugotowane ziemniaki i jajka, pokrojony w kostkę ogórek i paprykę, mięso krewetek. Wypełnić majonezem. Ułożyć kopiec w salaterce, przykryć cienkimi talerzami łososia, udekorować oliwkami.
10. Sałatka “Krab pod śniegiem”
Na świątecznym stole, gdzie jest mnóstwo obfitych potraw, ta przewiewna i lekka sałatka powinna być koniecznością!
Będziesz potrzebować: 1 małe opakowanie paluszków krabowych, 1 cebula, 5 gotowanych jajek, 1 ser topiony, 100 g masła, 1 kwaśne jabłko, zielenina z koperkiem i majonez.
Przygotowanie: W tej sałatce warstwy powtarza się dwukrotnie. Zetrzeć na tarce i podzielić na pół wszystkie produkty wymienione w przepisie. Zamroź wcześniej masło, aby łatwiej było je zetrzeć.
Ułóż białka na talerzu, następnie roztopiony ser, masło, półpierścienie marynowanej cebuli, paluszki krabowe, jabłko bez skórki i pestek. Nie zapomnij posmarować każdej warstwy majonezem. Powtórz warstwy w podobnej kolejności. Posypać wierzch i boki sałatki startymi żółtkami i ziołami.
11. Sałatka “Morze, morze”
Co to za uczta bez sałatki z tuńczykiem z puszki?
Potrzebne będą: 1 puszka tuńczyka, 200 g sera wędliniarskiego, 4 jajka, 3 ogórki świeże lub kiszone, 1 puszka oliwek bez pestek, 1 garść dowolnych orzechów, 1 kwaśne jabłko, 1 cebula, sok z cytryny i czosnek do smaku oraz majonez do dressingu.
Przygotowanie: Ułożyć sałatkę warstwami, posmarować majonezem z czosnkiem. 1 warstwa – starty ser, 2 – podsmażona cebula, 3 – rozgnieciony widelcem tuńczyk i pokrojone oliwki (pół puszki), 4 – pokruszone orzechy, 5 – starty ogórek i pozostałe oliwki, 6 – starte i podlane sokiem z cytryny jabłko, 7 – drobno posiekane jajka.
12. Sałatka “Sushi”
Jeśli wśród twoich gości będą fani kuchni japońskiej, przygotuj dla nich tę sałatkę!
Będziesz potrzeb ować: 300 g cienko pokrojonego lekko solonego łososia, 300 g ugotowanego ryżu długoziarnistego, 250 g serka śmietankowego, 2 świeże ogórki, 3 ugotowane jajka, 70 ml podwójnej śmietany, 1 owoc awokado, 1 łyżeczka wasabi, sos sojowy.
Przygotowanie: Wymieszać serek ze śmietaną, wasabi i solą, aby uzyskać smaczny dressing. Umieścić połowę ugotowanego, ostudzonego ryżu na dnie naczynia, polać połową dressingu, rozłożyć starte jajka, następnie drobno pokrojoną rybę, awokado, pozostały ryż wymieszany z dressingiem. Tuż przed podaniem udekorować wierzch sałatki warstwą posiekanego ogórka. Obok postawić miseczkę z sosem sojowym.
13. Sałatka ze szprotkami
Sałatka-przekąska o smaku szprotek pozwoli urozmaicić świąteczny stół i będzie świetnym dodatkiem na domowe spotkania.
Potrzebne będą: 250 g ugotowanego ryżu, 1 puszka szprotek w oleju, 2 ogórki, 1 mała puszka zielonego groszku, 2 jajka, majonez i zielenina z koperkiem.
Przygotowanie: W odpowiednio dużej misce wymieszać pokrojone w kostkę ogórki i ugotowane jajka, kawałki szprotek, umyty ugotowany ryż, zielony groszek bez płynu. Polać majonezem. Przełożyć do pięknej salaterki, posypać posiekanym koperkiem.
14. Sałatka “europejska”
Tę sałatkę często można znaleźć w menu europejskich restauracji i kawiarni. Można ją łatwo przygotować w domu!
Będziesz potrzebować: 250 g kiełbasy Servelat, 200 g koreańskiej marchewki, 2 ogórki, 1 puszka kukurydzy, 180 g twardego sera i majonez.
Przygotowanie: Kiełbasę obrać z folii, pokroić w cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce, a ogórka pokroić w mniejszą kostkę. Wszystko to wymieszać z kukurydzą i koreańską marchewką, polać majonezem i podawać.
15. Sałatka “Jessica”
Ta niezwykła sałatka z wędzonej wieprzowiny z kapustą i ogórkami jest często podawana w szklankach w formie bufetu.
Potrzebne będą: 350 g gotowanej wędzonej wieprzowiny, 1 widelec kapusty pekińskiej, 2 małe świeże ogórki, 2–3 gotowane jajka, 1 główka czerwonej słodkiej cebuli, odrobina musztardy, zielenina koperkowa i majonez.
Przygotowanie: Kapustę cienko poszatkować, ogórki, jajka i cebulę pokroić w kostkę. Mięso pokroić w nieco większą kostkę. Przygotowane produkty wymieszać w misce, polać majonezem wymieszanym z musztardą. Przy podawaniu ułożyć w szklankach, udekorować listkami ziół.