Świeża kapusta i marchewka tworzą kompletną sałatkę, ale chcesz różnorodności. Gdy znudzą Ci się te same proste przepisy, nasz wybór może Ci pomóc. Skorzystaj i daj się zainspirować!
- 1. Sałatka z kapusty, marchewki i czerwonej cebuli
- 2. Sałatka z różnych rodzajów kapusty z marchewką
- 3. Sałatka ze świeżej kapusty, marchwi i szpinaku
- 4. Sałatka z kapustą, marchewką i dressingiem pomarańczowym
- 5. Sałatka ze świeżej kapusty, marchwi i buraków
- 6. Sałatka z kapustą, marchewką i marynowanym imbirem
- 7. Sałatka ze świeżej kapusty, marchwi i suszonych śliwek
- 8. Sałatka z kapustą, marchewką i paluszkami krabowymi
- 9. Sałatka mięsna z kapustą i marchewką
- 10. Sałatka z kapustą, marchewką i ziemniakami
- 11. Sałatka z kapusty, marchewki i grzybów konserwowych
- 12. Sałatka z kapustą, marchewką i ogórkiem kiszonym
- 13. Sałatka ze świeżej kapusty, marchwi i pomarańczy
- 14. Sałatka z wędzonym kurczakiem, kapustą i marchewką
- 15. Sałatka ze świeżej kapusty, marchewki i rodzynek sułtańskich
1. Sałatka z kapusty, marchewki i czerwonej cebuli
Klasyczny przepis na domową sałatkę na każdy dzień.
Będziesz potrzebować: 0,5 kalafiora, 1 czerwona cebula, 2 marchewki, 100 g jogurtu, 4 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka balsamicznego.
Przygotowanie: Drobno posiekaj kapustę, zetrzyj marchewkę i posiekaj cebulę. Wymieszać składniki dressingu i obficie polać sałatkę.
2. Sałatka z różnych rodzajów kapusty z marchewką
Głównym sekretem są co najmniej cztery rodzaje kapusty.
Potrzebne będą: 200 g białej kapusty, 200 g kapusty włoskiej, 200 g kapusty pastewnej, 200 g brokułów, 1 marchewka, 1 czerwona cebula, 1 łodyga selera naciowego, 100 ml oliwy z oliwek, czosnek, zioła, sok z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Rozerwać brokuły na różyczki i gotować przez kilka minut do miękkości. Cienko pokroić wszystkie składniki i wymieszać sałatkę. Skropić oliwą z czosnkiem, ziołami, sokiem z cytryny i przyprawami.
3. Sałatka ze świeżej kapusty, marchwi i szpinaku
Piękny i kolorowy przepis, do którego nadaje się biała lub czerwona kapusta.
Potrzebne będą: 350 g kapusty, pół czerwonej cebuli, 1 marchewka, 7 rzodkiewek, 0,5 pęczka szpinaku, 4 łyżki octu winnego, 2 łyżki oliwy z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Cebulę pokroić w półpierścienie i zalać połową octu na 15 minut. Posiekać kapustę, posolić i ugnieść. Pokroić rzodkiewki i marchew, dodać liście szpinaku, skropić pozostałym octem i skropić oliwą z oliwek i przyprawami.
4. Sałatka z kapustą, marchewką i dressingiem pomarańczowym
Podczas serwowania posyp sałatkę ziołami, skórką lub sezamem.
Potrzebne składniki: 500 g kapusty, 2 marchewki, 0,5 pęczka zielonej cebuli, 1 łyżeczka startego imbiru, po 2 łyżki oliwy z oliwek i octu jabłkowego, 70 ml soku pomarańczowego.
Przygotowanie: Poszatkuj kapustę, zetrzyj marchewkę na koreańskiej tarce i dodaj posiekaną zieloną cebulkę. Wymieszać sok pomarańczowy, oliwę z oliwek, ocet i imbir i skropić sałatkę.
5. Sałatka ze świeżej kapusty, marchwi i buraków
Mimo całej swojej prostoty, wygląda bardzo jasno i kolorowo!
Będziesz potrzebować: 400 g kapusty, 1 marchewka, 2 łodygi selera naciowego, 2 buraki, 1 jabłko, olej i przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj lub upiecz wcześniej buraki i zetrzyj je na tarce razem z marchewką i jabłkiem. Drobno posiekać seler i poszatkować kapustę. Doprawić sałatkę przyprawami i olejem.
6. Sałatka z kapustą, marchewką i marynowanym imbirem
Pikantny i pikantny przepis, gdy masz ochotę na coś nowego.
Będziesz potrzebować: 200g kapusty, 1 marchewka, 1 cebula, 1 ogórek, 1 łyżka soku z cytryny, 4 łyżki kukurydzy, 50g marynowanego imbiru, olej.
Przygotowanie: Marchew zetrzeć na tarce, kapustę poszatkować, a cebulę i ogórka pokroić w słupki. Drobno posiekaj imbir, dodaj kukurydzę i polej sałatkę oliwą i sokiem z cytryny.
7. Sałatka ze świeżej kapusty, marchwi i suszonych śliwek
Do sałatki można dodać garść orzechów włoskich do smaku.
Potrzebne będą: 400 g kapusty, 2 marchewki, 200 g suszonych śliwek, 0,5 pęczka natki pietruszki.
Przygotowanie: Śliwki namoczyć w gorącej wodzie i pokroić w cienkie paski. Zetrzeć marchew, poszatkować kapustę i drobno posiekać zioła. Wymieszać wszystkie składniki i skropić olejem lub octem.
8. Sałatka z kapustą, marchewką i paluszkami krabowymi
Oryginalny przepis na sałatkę z paluszkami krabowymi i kalafiorem.
Potrzebne będą: 200 g białej kapusty, 150 g kalafiora, 1 marchewka, 200 g paluszków krabowych, 4 łyżki kukurydzy, 1 jajko, śmietana i majonez, 1 pęczek zielonej cebulki.
Przygotowanie: Gotować różyczki kalafiora 3 minuty od zagotowania. Ugotować jajko i losowo posiekać wszystkie składniki. Dodać kukurydzę i zieloną cebulę do sałatki i zaprawić mieszanką kwaśnej śmietany i majonezu.
9. Sałatka mięsna z kapustą i marchewką
Wystarczy wołowina, wieprzowina, a nawet kurczak.
Potrzebne będą: 600 g kapusty, 2 marchewki, 1 burak, 300 g mięsa, majonez.
Przygotowanie: Mięso pokroić w cienkie paski i smażyć do ugotowania. Drobno posiekaj kapustę, a marchew i buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Polej sałatkę majonezem.
10. Sałatka z kapustą, marchewką i ziemniakami
Elegancka warstwowa sałatka warzywna z marynowanymi grzybami.
Potrzebne będą: 200 g kapusty, 4 marchewki, 4 ziemniaki, 2 buraki, 1 słoik marynowanych grzybów, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki musztardy, 6 łyżek oleju roślinnego, 2 łyżeczki octu, przyprawy.
Przygotowanie: Wymieszać olej z musztardą, octem, cukrem i przyprawami. Marchew, ziemniaki i buraki ugotować i zetrzeć na grubej tarce. Kapustę poszatkować i zalać wrzątkiem na 5 minut. W formie układać warstwami marchew, ziemniaki, posiekane grzyby, buraki i kapustę, polewając każdą warstwę sosem.
11. Sałatka z kapusty, marchewki i grzybów konserwowych
Kurki lub opieńki z puszki bardzo się tutaj przydadzą.
Potrzebne będą: 150 g kurczaka, 100 g kapusty, 100 g marchewki, 120 g grzybów, majonez.
Przygotowanie: Ugotować kurczaka i pokroić w kostkę. Poszatkuj kapustę i zetrzyj marchewkę na grubej tarce. Dodaj do sałatki grzyby z puszki i polej majonezem.
12. Sałatka z kapustą, marchewką i ogórkiem kiszonym
Kolejna udana odmiana klasycznej sałatki.
Potrzebne będą: 300 g kapusty, 1 marchewka, 1 ogórek kiszony, zioła, 1 łyżka miękkiego sera, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżeczka majonezu, po 1 łyżeczce soli i cukru, gałka muszkatołowa, czosnek w proszku, pieprz.
Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić w cienkie paski lub po prostu posiekać. Posyp warzywa przyprawami i wymieszaj. Ubij miękki ser, jogurt i resztę składników dressingu za pomocą miksera i dodaj do sałatki.
13. Sałatka ze świeżej kapusty, marchwi i pomarańczy
Jasna, świąteczna sałatka do podania w ładnych szklankach.
Potrzebne będą: 200 g kapusty, 1 marchewka, 1 jabłko, 1 pomarańcza, 1 pęczek zielonej cebuli, 3 łodygi selera naciowego, po 1 łyżce oliwy z oliwek i sosu sojowego, 1 łyżka octu winnego, 1 cytryna, przyprawy.
Przygotowanie: Poszatkować kapustę, zetrzeć na tarce marchew i drobno posiekać seler. Jabłko i pomarańczę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną zieloną cebulę i skórkę z 1 cytryny. Sałatkę polać dressingiem z oliwy, sosu sojowego, octu i przypraw.
14. Sałatka z wędzonym kurczakiem, kapustą i marchewką
Jeśli chcesz, możesz spróbować zrobić ją z wędzoną kiełbasą lub szynką.
Będziesz potrzebować: 200 g kapusty, 200 g marchwi, 300 g wędzonego kurczaka, 1 pęczek zielonej cebuli, czosnek i majonez.
Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić w cienkie paski mniej więcej tej samej grubości. Posiekaj zieloną cebulkę, wymieszaj majonez ze zmiażdżonym czosnkiem i sałatka jest gotowa!
15. Sałatka ze świeżej kapusty, marchewki i rodzynek sułtańskich
Soczysta i kolorowa sałatka witaminowa.
Potrzebne będą: 300 g kapusty, 1 marchewka, 1 jabłko, 70 g rodzynek sułtańskich, zioła, 200 g kwaśnej śmietany, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka oliwy z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Zalać sułtanki gorącą wodą, aby napęczniały. Drobno posiekać kapustę i zetrzeć na grubej tarce marchew i jabłko. Dodać rodzynki sułtańskie i posiekane zioła, a następnie wymieszać wszystko ze śmietaną z octem, musztardą, oliwą i przyprawami.