Sałatka z paluszkami krabowymi – 10 najlepszych przepisów (krok po kroku)

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

Sałat­ka o pięk­nej nazwie “Morze Czer­wo­ne” jest bar­dzo pro­sta, ale zawsze zaska­ku­je ide­al­nie har­mo­nij­nym sma­kiem i spek­ta­ku­lar­nym wyglą­dem. Moż­na ją przy­go­to­wać na dużym naczy­niu, w szkla­nej sala­ter­ce lub szklan­kach. Zebra­li­śmy dla Cie­bie 10 naj­lep­szych prze­pi­sów krok po kroku!

1. Sałatka “Morze Czerwone” – klasyczny przepis

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

Korzy­sta­jąc z tego prze­pi­su, możesz łatwo i szyb­ko przy­go­to­wać jasną, soczy­stą i bar­dzo smacz­ną sałat­kę na każ­de wakacje.

Potrzeb­ne będą: 240 g palusz­ków kra­bo­wych, 3 pomi­do­ry, 1 czer­wo­na papry­ka, 1 czer­wo­na cebu­la, 100 g sera, 1 łyż­ka octu, 100 ml wody, 20 g cukru, sól i majonez.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Cebu­lę pokro­jo­ną w pół­pier­ście­nie zama­ry­no­wać w wodzie z octem, solą i cukrem. Pokro­ić palusz­ki kra­bo­we i papry­kę w dłu­gie słom­ki, pokro­ić pomi­do­ry na ćwiart­ki, usu­nąć rdzeń z nasio­na­mi, pokro­ić gęsty miąższ w cien­kie paski.

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

2. Na tale­rzu uło­żyć pier­ścień z cia­sta o śred­ni­cy 20 cm, uło­żyć sałat­kę war­stwa po war­stwie, ponow­nie sma­ru­jąc majo­ne­zem: palusz­ki kra­bo­we, mary­no­wa­na i wyci­śnię­ta cebu­la, posie­ka­ne pomi­do­ry, tar­ty ser, słod­ka papryka.

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

3. Odsta­wić sałat­kę na godzi­nę do lodów­ki, zdjąć pier­ścień i podawać.

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

2. Sałatka z Morza Czerwonego z czosnkiem

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

Lek­kie nuty czosn­ku i seza­mu uroz­ma­icą kla­sycz­ną sałatkę.

Potrzeb­ne będą: 1 opa­ko­wa­nie palusz­ków kra­bo­wych, 4 pomi­do­ry, 1 czer­wo­na papry­ka, 3 ząb­ki czosn­ku, 120 g sera moz­za­rel­la, majo­nez, 4 łyż­ki nasion sezamu.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Ser, papry­kę, pomi­do­ry, palusz­ki kra­bo­we pokro­ić w drob­ną kost­kę. Wymie­szać majo­nez z seza­mem i czosn­kiem.
2. Na dnie prze­zro­czy­stej szkla­nej sala­ter­ki uło­żyć ser jako pierw­szą war­stwę, przy­kryć cien­ką war­stwą majo­ne­zu z seza­mem, roz­ło­żyć papry­kę, majo­nez. Kolej­ne war­stwy – palusz­ki kra­bo­we, majo­nez, pomidory.

3. Sałatka “Morze Czerwone” z bułką tartą

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

Bar­dzo nie­ty­po­wy, ale pysz­ny i chru­pią­cy prze­pis na “Morze Czer­wo­ne” z mię­sem kra­ba i buł­ką tartą.

Potrzeb­ne będą: 1 opa­ko­wa­nie mię­sa kra­ba lub palusz­ków kra­bo­wych, 200 g bia­łe­go chle­ba, 4 pomi­do­ry, 180 g parmezanu.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Na dnie sala­ter­ki uło­żyć pierw­szą war­stwę drob­no pokro­jo­nych palusz­ków kra­bo­wych, obfi­cie posma­ro­wać majo­ne­zem. Roz­ło­żyć pokro­jo­ne w kost­kę pomi­do­ry, majo­nez.
2. Roz­ło­żyć buł­kę tar­tą, ponow­nie polać majo­ne­zem i posy­pać gru­bo star­tym serem, da to wra­że­nie pia­ny morskiej.

4. Sałatka “Morze Czerwone” z krewetkami

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

Taką sałat­kę moż­na ukła­dać war­stwa­mi w pięk­nych szklan­kach, ale rów­nież w dużej sala­ter­ce danie będzie wyglą­dać dość spektakularnie.

Potrzeb­ne będą: 250 g palusz­ków kra­bo­wych, 150 g obra­nych ugo­to­wa­nych kre­we­tek, 3 pomi­do­ry, 1 czer­wo­na papry­ka, 150 g sera, majonez.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Roz­łóż szczyp­tę star­te­go sera na dnie szkla­nek, przy­kryj cien­ką war­stwą majo­ne­zu. Dru­ga war­stwa sałat­ki – cien­ko pokro­jo­na słod­ka papry­ka, majo­nez.
2. Do szkla­nek wło­żyć łyż­kę star­tych palusz­ków kra­bo­wych, polać majo­ne­zem, przy­kryć pokro­jo­ny­mi w kost­kę pomi­do­ra­mi, majo­ne­zem.
3. Ostat­nią war­stwą jest star­ty ser, ude­ko­ro­wać krewetkami.

5. Pikantna sałatka “Morze Czerwone”

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

Taką sałat­kę doce­nią miło­śni­cy pikant­nych potraw z czer­wo­ną pło­ną­cą papryką.

Potrzeb­ne będą: 250 g palusz­ków kra­bo­wych, 3 pomi­do­ry, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy kon­ser­wo­wej, 100 ml kwa­śnej śmie­ta­ny, 150 ml majo­ne­zu, 3 ząb­ki czosn­ku, 0,25 łyżecz­ki mie­lo­nej palą­cej papry­ki, 0,3 pęcz­ka koper­ku, 1 czer­wo­na papry­ka, 200 g topio­ne­go sera.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Miąższ pomi­do­ra pokro­ić w paski, papry­kę w pół­pier­ście­nie, palusz­ki kra­bo­we w cien­kie uko­śne pla­ster­ki. Wymie­szać majo­nez ze śmie­ta­ną, posie­ka­ny­mi zio­ła­mi i czosn­kiem.
2. Pokro­jo­ne skład­ni­ki wło­żyć do głę­bo­kiej sala­ter­ki, dodać kuku­ry­dzę bez pły­nu, polać majo­ne­zem. Posy­pać star­tym serem i ostrą czer­wo­ną papryką.

6. Sałatka “Morze Czerwone” z kapustą

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

Kapu­sta pekiń­ska dosko­na­le uzu­peł­nia smak kla­sycz­nej sałat­ki, nada­je jej soczy­sto­ści i świeżości.

Potrzeb­ne będą: 0,3 widel­ca kapu­sty pekiń­skiej, 1 strąk słod­kiej papry­ki, 1 pomi­dor, 300 g palusz­ków kra­bo­wych, 2 ząb­ki czosn­ku, majo­nez, 2 ser­ki topione.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Pokro­ić palusz­ki kra­bo­we i słod­ką papry­kę w cien­kie, dłu­gie paski, pokro­ić pomi­do­ry w pla­ster­ki i poszat­ko­wać kapu­stę.
2. Wci­snąć czo­snek do majo­ne­zu, zapra­wić sałat­kę, prze­ło­żyć do sala­ter­ki, przy­kryć war­stwą star­te­go sera.

7. Sałatka “Morze Czerwone” z burakami

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

Pysz­na, obfi­ta i jasna sałat­ka z ziem­nia­ka­mi, bura­ka­mi i palusz­ka­mi krabowymi.

Potrzeb­ne będą: 200 g palusz­ków kra­bo­wych, 1 burak, 2 ziem­nia­ki, 150 g sera, 1 czer­wo­na papry­ka, 3 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 2 ząb­ki czosn­ku, majonez.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Bura­ki i ziem­nia­ki zawi­nąć w folię, upiec w pie­kar­ni­ku, obrać i zetrzeć na tar­ce. Prze­ło­żyć do sala­ter­ki, dodać drob­no pokro­jo­ne palusz­ki kra­bo­we, ugo­to­wa­ne jaj­ka, pieprz.
2. Sałat­kę polać majo­ne­zem wymie­sza­nym z czosn­kiem, ude­ko­ro­wać star­tym serem, posy­pać ziołami.

8. Sałatka “Morze Czerwone” z ananasami

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

Kawał­ki ana­na­sa z pusz­ki spra­wią, że każ­da sałat­ka będzie soczy­sta, pikant­na i lekka.

Potrzeb­ne będą: 4 pomi­do­ry, 220 g palusz­ków kra­bo­wych, 1 pusz­ka kostek ana­na­sa z pusz­ki, 150 g twar­de­go sera, 1 czer­wo­na słod­ka papry­ka, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy, majo­nez, 50 g orze­chów włoskich.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Uło­żyć pierw­szą war­stwę w sala­ter­ce, posma­ro­wać majo­ne­zem i odro­bi­ną tar­te­go sera wymie­sza­ne­go z posie­ka­ny­mi orze­cha­mi. Dru­ga war­stwa – słod­ka papry­ka pokro­jo­na w drob­ną kost­kę, majo­nez, sól mor­ska o śred­nim stop­niu zmie­le­nia.
2) Trze­cia war­stwa sałat­ki skła­da się z posie­ka­nych palusz­ków kra­bo­wych, polać majo­ne­zem i uło­żyć ana­na­sy, następ­nie kuku­ry­dzę, majo­nez.
3. Wierzch sałat­ki przy­kryć pokro­jo­nym w kost­kę miąż­szem pomi­do­ra bez pestek, posy­pać solą morską.

9. Sałatka “Morze Czerwone” z awokado

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

Awo­ka­do doda­je sałat­ce deli­kat­nych maśla­nych nut, czy­ni ją jesz­cze bar­dziej kolo­ro­wą, smacz­ną i zdrową.

Będziesz potrze­bo­wać: 10 palusz­ków kra­bo­wych, 1 śred­nie awo­ka­do, 2 pomi­do­ry, 3 goto­wa­ne jaj­ka, 1 poma­rań­czo­wa papry­ka, majo­nez, 1 łyż­ka sosu sojowego.

Przy­go­to­wa­nie:
1. W sala­ter­ce wymie­szać pokro­jo­ną w drob­ną kost­kę papry­kę, palusz­ki kra­bo­we, awo­ka­do, jaj­ka, polać majo­ne­zem.
2. Wierzch sałat­ki przy­kryć pokro­jo­ny­mi pomi­do­ra­mi, skro­pić sosem sojowym.

10. Sałatka “Morze Czerwone” z czerwonym kawiorem

Салат «Красное море» с крабовыми палочками - 10 лучших рецептов (пошагово)

To naj­bar­dziej świą­tecz­na i wyra­fi­no­wa­na wer­sja ulu­bio­nej sałatki.

Potrzeb­ne będą: 120 g palusz­ków kra­bo­wych, 2 pomi­do­ry, 1 czer­wo­na papry­ka, 100 g lek­ko solo­nej czer­wo­nej ryby, 3 łyż­ki czer­wo­ne­go kawio­ru, 110 g twar­de­go sera, majonez.

Przy­go­to­wa­nie:
1. Użyj pier­ście­nia do goto­wa­nia do zło­że­nia sałat­ki, aby danie oka­za­ło się pięk­ne i spek­ta­ku­lar­ne. Na dnie uło­żyć war­stwę pokro­jo­nej czer­wo­nej papry­ki, polać majo­ne­zem.
2. Następ­nie roz­ło­żyć pokro­jo­ne w kost­kę palusz­ki kra­bo­we, majo­nez, star­ty twar­dy ser i ponow­nie posma­ro­wać majo­ne­zem.
3. Wymie­szać kost­ki czer­wo­nej ryby i pomi­do­rów, uło­żyć rów­ną war­stwę, ude­ko­ro­wać czer­wo­nym kawiorem.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

dziewięć − 5 =