Sałatka o pięknej nazwie “Morze Czerwone” jest bardzo prosta, ale zawsze zaskakuje idealnie harmonijnym smakiem i spektakularnym wyglądem. Można ją przygotować na dużym naczyniu, w szklanej salaterce lub szklankach. Zebraliśmy dla Ciebie 10 najlepszych przepisów krok po kroku!
- 1. Sałatka “Morze Czerwone” – klasyczny przepis
- 2. Sałatka z Morza Czerwonego z czosnkiem
- 3. Sałatka “Morze Czerwone” z bułką tartą
- 4. Sałatka “Morze Czerwone” z krewetkami
- 5. Pikantna sałatka “Morze Czerwone”
- 6. Sałatka “Morze Czerwone” z kapustą
- 7. Sałatka “Morze Czerwone” z burakami
- 8. Sałatka “Morze Czerwone” z ananasami
- 9. Sałatka “Morze Czerwone” z awokado
- 10. Sałatka “Morze Czerwone” z czerwonym kawiorem
1. Sałatka “Morze Czerwone” – klasyczny przepis
Korzystając z tego przepisu, możesz łatwo i szybko przygotować jasną, soczystą i bardzo smaczną sałatkę na każde wakacje.
Potrzebne będą: 240 g paluszków krabowych, 3 pomidory, 1 czerwona papryka, 1 czerwona cebula, 100 g sera, 1 łyżka octu, 100 ml wody, 20 g cukru, sól i majonez.
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrojoną w półpierścienie zamarynować w wodzie z octem, solą i cukrem. Pokroić paluszki krabowe i paprykę w długie słomki, pokroić pomidory na ćwiartki, usunąć rdzeń z nasionami, pokroić gęsty miąższ w cienkie paski.
2. Na talerzu ułożyć pierścień z ciasta o średnicy 20 cm, ułożyć sałatkę warstwa po warstwie, ponownie smarując majonezem: paluszki krabowe, marynowana i wyciśnięta cebula, posiekane pomidory, tarty ser, słodka papryka.
3. Odstawić sałatkę na godzinę do lodówki, zdjąć pierścień i podawać.
2. Sałatka z Morza Czerwonego z czosnkiem
Lekkie nuty czosnku i sezamu urozmaicą klasyczną sałatkę.
Potrzebne będą: 1 opakowanie paluszków krabowych, 4 pomidory, 1 czerwona papryka, 3 ząbki czosnku, 120 g sera mozzarella, majonez, 4 łyżki nasion sezamu.
Przygotowanie:
1. Ser, paprykę, pomidory, paluszki krabowe pokroić w drobną kostkę. Wymieszać majonez z sezamem i czosnkiem.
2. Na dnie przezroczystej szklanej salaterki ułożyć ser jako pierwszą warstwę, przykryć cienką warstwą majonezu z sezamem, rozłożyć paprykę, majonez. Kolejne warstwy – paluszki krabowe, majonez, pomidory.
3. Sałatka “Morze Czerwone” z bułką tartą
Bardzo nietypowy, ale pyszny i chrupiący przepis na “Morze Czerwone” z mięsem kraba i bułką tartą.
Potrzebne będą: 1 opakowanie mięsa kraba lub paluszków krabowych, 200 g białego chleba, 4 pomidory, 180 g parmezanu.
Przygotowanie:
1. Na dnie salaterki ułożyć pierwszą warstwę drobno pokrojonych paluszków krabowych, obficie posmarować majonezem. Rozłożyć pokrojone w kostkę pomidory, majonez.
2. Rozłożyć bułkę tartą, ponownie polać majonezem i posypać grubo startym serem, da to wrażenie piany morskiej.
4. Sałatka “Morze Czerwone” z krewetkami
Taką sałatkę można układać warstwami w pięknych szklankach, ale również w dużej salaterce danie będzie wyglądać dość spektakularnie.
Potrzebne będą: 250 g paluszków krabowych, 150 g obranych ugotowanych krewetek, 3 pomidory, 1 czerwona papryka, 150 g sera, majonez.
Przygotowanie:
1. Rozłóż szczyptę startego sera na dnie szklanek, przykryj cienką warstwą majonezu. Druga warstwa sałatki – cienko pokrojona słodka papryka, majonez.
2. Do szklanek włożyć łyżkę startych paluszków krabowych, polać majonezem, przykryć pokrojonymi w kostkę pomidorami, majonezem.
3. Ostatnią warstwą jest starty ser, udekorować krewetkami.
5. Pikantna sałatka “Morze Czerwone”
Taką sałatkę docenią miłośnicy pikantnych potraw z czerwoną płonącą papryką.
Potrzebne będą: 250 g paluszków krabowych, 3 pomidory, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 100 ml kwaśnej śmietany, 150 ml majonezu, 3 ząbki czosnku, 0,25 łyżeczki mielonej palącej papryki, 0,3 pęczka koperku, 1 czerwona papryka, 200 g topionego sera.
Przygotowanie:
1. Miąższ pomidora pokroić w paski, paprykę w półpierścienie, paluszki krabowe w cienkie ukośne plasterki. Wymieszać majonez ze śmietaną, posiekanymi ziołami i czosnkiem.
2. Pokrojone składniki włożyć do głębokiej salaterki, dodać kukurydzę bez płynu, polać majonezem. Posypać startym serem i ostrą czerwoną papryką.
6. Sałatka “Morze Czerwone” z kapustą
Kapusta pekińska doskonale uzupełnia smak klasycznej sałatki, nadaje jej soczystości i świeżości.
Potrzebne będą: 0,3 widelca kapusty pekińskiej, 1 strąk słodkiej papryki, 1 pomidor, 300 g paluszków krabowych, 2 ząbki czosnku, majonez, 2 serki topione.
Przygotowanie:
1. Pokroić paluszki krabowe i słodką paprykę w cienkie, długie paski, pokroić pomidory w plasterki i poszatkować kapustę.
2. Wcisnąć czosnek do majonezu, zaprawić sałatkę, przełożyć do salaterki, przykryć warstwą startego sera.
7. Sałatka “Morze Czerwone” z burakami
Pyszna, obfita i jasna sałatka z ziemniakami, burakami i paluszkami krabowymi.
Potrzebne będą: 200 g paluszków krabowych, 1 burak, 2 ziemniaki, 150 g sera, 1 czerwona papryka, 3 ugotowane jajka, 2 ząbki czosnku, majonez.
Przygotowanie:
1. Buraki i ziemniaki zawinąć w folię, upiec w piekarniku, obrać i zetrzeć na tarce. Przełożyć do salaterki, dodać drobno pokrojone paluszki krabowe, ugotowane jajka, pieprz.
2. Sałatkę polać majonezem wymieszanym z czosnkiem, udekorować startym serem, posypać ziołami.
8. Sałatka “Morze Czerwone” z ananasami
Kawałki ananasa z puszki sprawią, że każda sałatka będzie soczysta, pikantna i lekka.
Potrzebne będą: 4 pomidory, 220 g paluszków krabowych, 1 puszka kostek ananasa z puszki, 150 g twardego sera, 1 czerwona słodka papryka, 1 puszka kukurydzy, majonez, 50 g orzechów włoskich.
Przygotowanie:
1. Ułożyć pierwszą warstwę w salaterce, posmarować majonezem i odrobiną tartego sera wymieszanego z posiekanymi orzechami. Druga warstwa – słodka papryka pokrojona w drobną kostkę, majonez, sól morska o średnim stopniu zmielenia.
2) Trzecia warstwa sałatki składa się z posiekanych paluszków krabowych, polać majonezem i ułożyć ananasy, następnie kukurydzę, majonez.
3. Wierzch sałatki przykryć pokrojonym w kostkę miąższem pomidora bez pestek, posypać solą morską.
9. Sałatka “Morze Czerwone” z awokado
Awokado dodaje sałatce delikatnych maślanych nut, czyni ją jeszcze bardziej kolorową, smaczną i zdrową.
Będziesz potrzebować: 10 paluszków krabowych, 1 średnie awokado, 2 pomidory, 3 gotowane jajka, 1 pomarańczowa papryka, majonez, 1 łyżka sosu sojowego.
Przygotowanie:
1. W salaterce wymieszać pokrojoną w drobną kostkę paprykę, paluszki krabowe, awokado, jajka, polać majonezem.
2. Wierzch sałatki przykryć pokrojonymi pomidorami, skropić sosem sojowym.
10. Sałatka “Morze Czerwone” z czerwonym kawiorem
To najbardziej świąteczna i wyrafinowana wersja ulubionej sałatki.
Potrzebne będą: 120 g paluszków krabowych, 2 pomidory, 1 czerwona papryka, 100 g lekko solonej czerwonej ryby, 3 łyżki czerwonego kawioru, 110 g twardego sera, majonez.
Przygotowanie:
1. Użyj pierścienia do gotowania do złożenia sałatki, aby danie okazało się piękne i spektakularne. Na dnie ułożyć warstwę pokrojonej czerwonej papryki, polać majonezem.
2. Następnie rozłożyć pokrojone w kostkę paluszki krabowe, majonez, starty twardy ser i ponownie posmarować majonezem.
3. Wymieszać kostki czerwonej ryby i pomidorów, ułożyć równą warstwę, udekorować czerwonym kawiorem.