Gospodynie domowe często nie spieszą się z gotowaniem z językiem, a początkujący boją się go w ogóle, wszystko dlatego, że trzeba go gotować przez kilka godzin. Ale w rzeczywistości jest to jedyna trudność, a następnie może być używana jak każde inne mięso. Na potwierdzenie tych słów oferujemy 20 bardzo smacznych przepisów na sałatki z ozorem wołowym!
- 1. Sałatka z ozorem wołowym, pomidorami i serem
- 2. Sałatka z ozorem wołowym, groszkiem i ogórkiem kiszonym
- 3. Sałatka z ozorem wołowym, szynką i kapustą
- 4. Sałatka z ozorem wołowym i bułką tartą
- 5. Chińska sałatka z ozorem wołowym
- 6. Sałatka z ozorem wołowym i różnymi grzybami
- 7. Sałatka z ozorem wołowym i rzodkiewką
- 8. Sałatka z ozorem wołowym i jabłkami
- 9. Sałatka z ozorem wołowym i burakami
- 10. Sałatka z ozorem wołowym i fasolką szparagową
- 11. Sałatka z ozorem wołowym i marynowanymi grzybami
- 12. Sałatka z ozorem wołowym, ziemniakami i marchewką
- 13. Sałatka z ozorem wołowym, selerem i kiełkami
- 14. Sałatka z ozorem wołowym i papryką
- 15. Sałatka z ozorem wołowym i rzodkiewką
- 16. Sałatka warstwowa z ozorem wołowym, ogórkami i grzybami
- 17. Sałatka z ozorem wołowym i ananasem
- 18. Sałatka z ozorem wołowym i naleśnikami jajecznymi
- 19. Sałatka z ozorem wołowym i granatem
- 20. Sałatka z ozorem wołowym i suszonymi śliwkami
1. Sałatka z ozorem wołowym, pomidorami i serem
Jeśli ozór jest już ugotowany, sałatka jest gotowa w pięć minut.
Potrzebne będą: 400 g ozora wołowego, 100 g sera, 100 g kwaśnej śmietany, 0,5 puszki oliwek, 2 pomidory, przyprawy.
Przygotowanie: Pokrój ozór w plastry, pomidory w kostkę, a oliwki w krążki. Dodać starty ser i przyprawy do smaku, a następnie polać sałatkę kwaśną śmietaną.
2. Sałatka z ozorem wołowym, groszkiem i ogórkiem kiszonym
Sałatkę polać olejem lub majonezem według uznania.
Potrzebne składniki: 400 g ozora wołowego, 1 pęczek zielonej cebuli, 4 ogórki kiszone, 0,5 puszki groszku, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować ozór do miękkości i pokroić go wraz z ogórkami w cienkie plasterki. Dodać groszek i posiekaną zieloną cebulkę, doprawić sałatkę.
3. Sałatka z ozorem wołowym, szynką i kapustą
Weź groszek konserwowy lub sparz mrożony groszek wrzącą wodą.
Potrzebne będą: 300 g ozora wołowego, 200 g kapusty, 2 jajka, 300 g szynki, 2 ogórki kiszone, 2 ogórki świeże, oliwki, majonez.
Przygotowanie: Ugotuj ozór i jajka, a następnie pokrój wszystkie składniki w słomki lub słupki. Dodać groszek i garść oliwek, a na koniec polać sałatkę majonezem.
4. Sałatka z ozorem wołowym i bułką tartą
Bułka tarta z chleba borodinsky lub żytniego będzie idealna.
Potrzebne będą: 300 g ozora wołowego, 4 jajka, 3 pomidory, 100 g bułki tartej, 50 g sera żółtego, majonez, sól, pieprz.
Przygotowanie: Ugotuj ozór i pokrój go w słomki, białka ugotowanych jajek zetrzyj na grubej tarce z serem, a pomidory pokrój w kostkę. Żółtka utrzeć z majonezem, wymieszać sałatkę i dodać bułkę tartą.
5. Chińska sałatka z ozorem wołowym
Dodaj więcej przypraw, ponieważ chińskie przepisy są pikantne i pikantne.
Potrzebne będą: 300 g ozorów wołowych, 1 słodka papryka, 250 g ogórków, 1 czerwona cebula, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek kolendry, olej sezamowy, chili, nasiona sezamu.
Przygotowanie: Ugotowany ozór pokroić w plastry i wymieszać z drobno zmielonym czosnkiem. Polać sosem sojowym, balsamicznym i olejem sezamowym. Cebulę pokroić w piórka, ogórka w słupki, a paprykę w słomkę. Sałatkę wymieszać i dodać do niej kolendrę oraz chili.
6. Sałatka z ozorem wołowym i różnymi grzybami
Znalazłem ciekawy przepis na sałatkę z grzybami, boczniakami i shiitake jednocześnie.
Będziesz potrzeb ował: 400 g ozora wołowego, 280 g pieczarek, 400 g boczniaków, 360 g shiitake, 200 g pomidorków koktajlowych, 60 ml oliwy z oliwek, 50 g cebuli, 4 jajka, 100 g rukoli, 200 g pikli, zioła, majonez.
Przygotowanie: Ugotuj ozory i jajka, grubo pokrój grzyby i usmaż z przyprawami. Język i jajka pokroić w słomki, pomidory w ćwiartki, ogórki w plasterki, a cebulę w półpierścienie. Wymieszać sałatkę i polać majonezem.
7. Sałatka z ozorem wołowym i rzodkiewką
Pomimo banalnych składników sałatka okazuje się bardzo wykwintna.
Potrzebne będą: 1,2 kg ozora wołowego, 500 g wołowiny, 4 zielone rzodkiewki, 1–2 ogórki, 3 cebule, majonez, olej, mąka.
Przygotowanie: Gotować mięso i ozór przez 2 godziny, pokroić ozór w kostkę i rozbić mięso na włókna. Rzodkiewkę i ogórek pokroić w słomkę, cebulę w cienkie krążki, obtoczyć w mące i usmażyć. Podczas serwowania dodać kroplę majonezu do sałatki.
8. Sałatka z ozorem wołowym i jabłkami
Do sałatki wybierz kwaśne lub słodko-kwaśne jabłko.
Potrzebne będą: 500 g ozora wołowego, 1 ogórek, 1 burak, 1 jabłko, 1 sałata, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka musztardy, 3 łyżki kaparów.
Przygotowanie: Ugotować ozór i pokroić w plastry razem z ogórkiem i jabłkiem. Ugotować lub upiec buraki i pokroić w duże plastry. Dodać kapary i sałatę do sałatki i zaprawić kwaśną śmietaną z sokiem z cytryny i musztardą.
9. Sałatka z ozorem wołowym i burakami
Dressing z buraków nadaje sałatce delikatny różowy kolor.
Potrzebne będą: 300 g ozora wołowego, 1 burak, 2 ogórki kiszone, 200 g fasoli z puszki, 120 g jogurtu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, nasiona sezamu.
Przygotowanie: Ugotowany ozór, 2/3 ugotowanego buraka i ogórki pokroić w słupki. Dodaj opłukaną fasolę do sałatki i wymieszaj. Pozostałe buraki zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny, udekorować sałatkę i posypać sezamem.
10. Sałatka z ozorem wołowym i fasolką szparagową
Idealne połączenie smaków i tekstur.
Potrzebne będą: 500 g ozorów wołowych, 300 g fasolki szparagowej, 2 ząbki czosnku, kolendra, majonez.
Przygotowanie: Ugotować ozór i pokroić w słomki, a fasolkę ugotować do miękkości. Dodaj kolendrę i zmiażdżony czosnek do sałatki i polej majonezem.
11. Sałatka z ozorem wołowym i marynowanymi grzybami
Najlepsze są grzyby lub opieńki.
Potrzebne będą: 400 g ozora wołowego, 200 g pieczarek, 2 łodygi selera naciowego, 100 g ogórków kiszonych, 1 czerwona cebula, po 1 łyżce oleju roślinnego i białego wina, 1 łyżeczka musztardy, majonez.
Przygotowanie: Drobno posiekać ugotowany ozór, seler, ogórki i cebulę. Umyć marynowane grzyby i lekko podsmażyć z przyprawami. Majonez wymieszać z musztardą i białym winem i polać dressingiem sałatkę.
12. Sałatka z ozorem wołowym, ziemniakami i marchewką
Prosty przepis na domową sałatkę na lunch lub kolację.
Potrzebne będą: 500 g ozora wołowego, 3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 czerwona cebula, 150 g groszku, majonez, zioła.
Przygotowanie: Ugotować ozór, ziemniaki i marchewkę, a następnie pokroić w kostkę. Posiekać cebulę, dodać groszek i posiekaną zieleninę i posmarować sałatkę lekkim majonezem.
13. Sałatka z ozorem wołowym, selerem i kiełkami
Kiełki można wziąć dowolne kiełki.
Potrzebne będą: 500 g ozora wołowego, 300 g ziemniaków, 50 g kiełków, 100 g sera, 300 g selera, 2 ogórki, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka octu jabłkowego.
Przygotowanie: Seler pokroić w cienkie plasterki i marynować w oleju, occie, cukrze i soli przez pół godziny. Ziemniaki i ozory ugotować i pokroić w plasterki razem z ogórkami. Do sałatki dodać starty ser i kiełki, seler odcedzić na sicie i wszystko razem wymieszać.
14. Sałatka z ozorem wołowym i papryką
Upewnij się, że masz paprykę w kilku kolorach, aby rozjaśnić sałatkę.
Potrzebne będą: 500 g ozora wołowego, 2–3 papryki, 2 pomidory, 1 czerwona cebula, 150 g sera, majonez.
Przygotowanie: Ugotuj ozór i pokrój go oraz wszystkie warzywa w drobną kostkę. Ser rozdrobnić w ten sam sposób lub zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać sałatkę i polać majonezem.
15. Sałatka z ozorem wołowym i rzodkiewką
Świeża sałatka z warzywami, gdy masz ochotę na coś lżejszego.
Będziesz potrzebować: 300 g ozora wołowego, 2 pomidory, 2 ogórki, 1 pęczek rzodkiewek, 1 papryka, zioła, 1 łyżka sosu sojowego, sok z połowy cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy ziarnistej, 3 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Ugotowany ozór i warzywa pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości. Dodać ulubione zioła lub liście sałaty. Resztę składników wymieszać z dressingiem i polać sałatkę.
16. Sałatka warstwowa z ozorem wołowym, ogórkami i grzybami
Zalecamy ułożenie tej sałatki w formie lub pierścieniu do serwowania.
Potrzebne składniki: 200 g ozora wołowego, 500 g pieczarek, 3 ogórki kiszone, 300 g cebuli, 4 jajka, masło, majonez.
Przygotowanie: Posiekaj grzyby i usmaż je na maśle, osobno usmaż posiekaną cebulę, posiekaj ogórki i ugotowane jajka, a ugotowany ozór pokrój w kostkę. Ułożyć warstwami grzyby, ogórki, ozory, cebulę i jajka, każdą warstwę posmarować lekko majonezem.
17. Sałatka z ozorem wołowym i ananasem
Okazuje się, że jest to coś w rodzaju egzotycznej oliwki.
Potrzebne będą: 400 g ozora wołowego, 6 krążków ananasa z puszki, 1 słodka papryka, 2 ogórki, 4 jajka, 0,5 puszki groszku, 0,5 puszki kukurydzy, majonez.
Przygotowanie: Wcześniej ugotować ozory i jajka i pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki pokroić w drobną kostkę, dodać groszek i kukurydzę, dobrze wymieszać i polać majonezem.
18. Sałatka z ozorem wołowym i naleśnikami jajecznymi
A jeśli dodasz do sałatki orzechy włoskie, będzie ona jeszcze zdrowsza i bardziej pożywna.
Będziesz potrzebować: 300 g ozora wołowego, 1 cebula, 3 jajka, 100 g sera, 0,5 puszki kukurydzy, zioła.
Przygotowanie: Ubij jajka, usmaż cienki omlet i pokrój go w słomki. W ten sam sposób pokrój ugotowany język, posiekaj cebulę w pióra i zetrzyj ser. Do sałatki dodać kukurydzę i zioła.
19. Sałatka z ozorem wołowym i granatem
Oto kolejny oryginalny przepis na dmuchaną sałatkę.
Potrzebne będą: 300 g ozora wołowego, 200 g sera, 3 ziemniaki, 1 cebula, 4 jajka, majonez, 1 granat.
Przygotowanie: Cebulę posiekać i zamarynować w occie z cukrem lub pozostawić w takiej postaci. Zetrzeć ugotowane ziemniaki i jajka z serem na drobnej tarce, a ozór pokroić w kostkę. Ułożyć warstwami ziemniaki, ozór, cebulę, jajka, ser i pestki granatu. Posmarować kilka warstw na środku majonezem i odstawić sałatkę na kilka godzin.
20. Sałatka z ozorem wołowym i suszonymi śliwkami
Do dressingu użyj jogurtu z musztardą lub chudego majonezu.
Potrzebne będą: 250 g ozora wołowego, 2 jajka, 2 jabłka, 120 g suszonych śliwek, 140 g sera, 4 łyżki orzechów, 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: Jabłka pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Pokroić ugotowany ozór, jajka i śliwki w ten sam sposób. Zetrzeć ser na grubej tarce, posiekać orzechy i wymieszać sałatkę.