Sałatki z fasoli z jakiegoś powodu nie są zbyt popularne. Częściej jest używana zamiast przystawki lub w duszonych warzywach. Ale w rzeczywistości jest to bardzo wszechstronny produkt. Aby nasze stwierdzenie nie było bezpodstawne, zebraliśmy aż 15 przepisów na takie sałatki!
- 1. Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka
- 2. Sałatka z fasolką szparagową i pieczarkami
- 3. Sałatka z fasolki szparagowej z szynką i gruszkami
- 4. Sałatka z fasolki szparagowej z kurczakiem
- 5. Sałatka z fasolki szparagowej i koreańskiej marchwi
- 6. Sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów
- 7. Sałatka z fasolki szparagowej i małży
- 8. Sałatka z fasolki szparagowej z zieleniną
- 9. Sałatka z fasolki szparagowej i twarożku
- 10. Sałatka z fasolką szparagową i fasolką z puszki
- 11. Sałatka z fasolką szparagową i soczewicą
- 12. Sałatka z fasolki szparagowej z ogórkami i papryczką chilli
- 13. Sałatka z fasolki szparagowej z kalmarami
- 14. Sałatka z fasolki szparagowej i wodorostów
- 15. Sałatka z fasolki szparagowej z warzywami
1. Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka
W razie potrzeby dodaj łyżkę kaparów.
Potrzebne będą: 200 g tuńczyka z puszki, 200 g fasolki szparagowej, 2 jajka, 50 g sera, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki majonezu, pół cebuli.
Przygotowanie: Gotować fasolkę przez 2–3 minuty i ostudzić. Cebulę posiekać i podsmażyć do miękkości, a ugotowane jajka zetrzeć na grubej tarce razem z serem. Rozgnieć tuńczyka widelcem, wymieszaj wszystkie składniki i polej sałatkę majonezem i sosem sojowym.
2. Sałatka z fasolką szparagową i pieczarkami
Prosty przepis na sałatkę na szybką przekąskę, która jest gotowa w kilka minut.
Będziesz potrzebować: 300g fasolki szparagowej, 300g pieczarek, 70g czerwonej cebuli, 90g liści sałaty.
Przygotowanie: Pieczarki pokroić w plasterki i lekko podsmażyć razem z fasolką. Dodaj ulubione przyprawy do smaku. Pokrój cebulę w półpierścienie, umyj liście sałaty i wymieszaj sałatkę.
3. Sałatka z fasolki szparagowej z szynką i gruszkami
Podając, posyp sałatkę sezamem lub posiekanymi orzechami.
Potrzebne składniki: 150 g fasolki szparagowej, 100 g szynki, 1 gruszka, 1 łyżka kwaśnej śmietany, przyprawy.
Przygotowanie: Gotować fasolkę przez dosłownie 4–5 minut i ostudzić. Pokrój szynkę i gruszkę w cienkie paski, wymieszaj wszystko razem, dopraw i polej kwaśną śmietaną.
4. Sałatka z fasolki szparagowej z kurczakiem
Zamiast liści sałaty wystarczy szpinak, bazylia lub dowolna zielenina.
Potrzebne będą: 300 g fasolki szparagowej, 400 g pieczarek, 200 g filetu z kurczaka, 1 pęczek liści sałaty, 3 ogórki, 50 ml oleju roślinnego.
Przygotowanie: Kurczaka pokroić w plastry i usmażyć. Osobno posiekać i usmażyć grzyby, a fasolę ugotować do miękkości. Pokrój ogórki i zioła do sałatki, wymieszaj i polej olejem do smaku.
5. Sałatka z fasolki szparagowej i koreańskiej marchwi
Piękną i jasną sałatkę można jeszcze bardziej ubrać, dodając garść kwaśnych jagód.
Potrzebne będą: 100 g zielonej fasolki szparagowej, 100 g koreańskiej marchewki, pół pęczka sałaty, 1 czerwona cebula, pół czerwonej papryki, majonez, czosnek, przyprawy.
Przygotowanie: Fasolkę ugotować, cebulę pokroić w piórka, a liście sałaty losowo poszatkować. Paprykę pokroić w plasterki, sałatkę wymieszać i polać majonezem z czosnkiem i przyprawami.
6. Sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów
Idealnie będzie tu pasować gotowane mięso, kurczak lub tuńczyk z puszki.
Potrzebne będą: 350 g fasolki szparagowej, 3 pomidory, 2 jajka, 100 g sera, 2 ziemniaki, pół pęczka zieleniny, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Drobno posiekaj zioła, wlej odrobinę oliwy i pozostaw dressing do zaparzenia. Ugotuj jajka, ziemniaki i fasolę i posiekaj wszystko losowo. Ser lepiej zetrzeć na tarce. Wymieszaj sałatkę z dressingiem.
7. Sałatka z fasolki szparagowej i małży
Oryginalny przepis na sałatkę, gdy nie ma wystarczającej różnorodności.
Potrzebne będą: 300 g fasolki szparagowej, 300 g brokułów, 450 g małży, 200 g ogórków, 10 ml oliwy z oliwek, 20 ml sosu sojowego, 30 g musztardy Dijon, przyprawy, zielona cebula.
Przygotowanie: Smażyć mrożone małże na patelni bez oleju. Gotować brokuły i fasolę przez kilka minut. Pokroić ogórki, posiekać zieloną cebulę i wymieszać sałatkę. Do dressingu wymieszać olej, sos sojowy, musztardę i przyprawy.
8. Sałatka z fasolki szparagowej z zieleniną
Aromatyczna i pikantna sałatka w gruzińskim stylu.
Potrzebne będą: 500 g fasolki szparagowej, 3 ząbki czosnku, garść orzechów włoskich, 1 pęczek kolendry, 1 pęczek pietruszki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, przyprawy.
Przygotowanie: Zmiel zioła z czosnkiem i orzechami w blenderze, a następnie dodaj oliwę, ocet i przyprawy. Ugotować fasolę do miękkości i dobrze wymieszać z gęstym sosem.
9. Sałatka z fasolki szparagowej i twarożku
Lekka, ale bardzo pożywna wersja sałatki.
Potrzebne będą: 200 g fasolki szparagowej, 3 jajka, 1 pęczek natki pietruszki, 100 g twarogu, 1 łyżka musztardy ziarnistej, przyprawy.
Przygotowanie: Fasolkę i jajka ugotować, jajka pokroić w kostkę i wymieszać z posiekanymi ziołami. Twarożek rozetrzeć z musztardą i przyprawami i dodać do sałatki.
10. Sałatka z fasolką szparagową i fasolką z puszki
Aby wyglądała jeszcze bardziej spektakularnie, weź czerwoną fasolę w puszce.
Będziesz potrzebować: 100 g fasolki szparagowej, 1 puszka fasoli z puszki, 1 pęczek zielonej cebuli, 2 ogórki, 1 papryka, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, garść oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować zieloną fasolkę, opłukać fasolkę z puszki i posiekać warzywa. Dodać oliwki i polać sałatkę dressingiem z oleju, sosu sojowego, musztardy, miodu i przypraw.
11. Sałatka z fasolką szparagową i soczewicą
Dressing lepiej przygotować z wyprzedzeniem, można go nawet przygotować wieczorem.
Potrzebne będą: 100 g fasolki szparagowej, 60 g soczewicy, 20 g orzechów włoskich, pół czerwonej cebuli, 20 g korzenia imbiru, sok z połowy pomarańczy, 40 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka balsamicznego, szczypta cukru i przyprawy.
Przygotowanie: Posiekać cebulę i imbir, wlać sok pomarańczowy, dodać oliwę, balsamik, cukier i przyprawy i odstawić do zaparzenia. Ugotować soczewicę i fasolę, wlać dressing i odstawić na pół godziny. Odcedzić nadmiar płynu i posypać danie orzechami.
12. Sałatka z fasolki szparagowej z ogórkami i papryczką chilli
Można podawać na ciepło, bez konieczności przechowywania kurczaka w lodówce.
Potrzebne będą: 300 g fasolki szparagowej, 300 g ogórków, 300 g filetu z kurczaka, 1 papryczka chilli, sos sojowy, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować fasolkę szparagową, zetrzeć ogórek na koreańskiej tarce i pokroić chili w cienkie krążki. Kurczaka pokroić w plastry, usmażyć, a pod koniec podsmażyć trochę w sosie sojowym i przyprawach. Wymieszać sałatkę.
13. Sałatka z fasolki szparagowej z kalmarami
Świetny wariant sałatki na co dzień i od święta.
Potrzebne będą: 250 g fasolki szparagowej, 1 kalmar, 2 ogórki, 3 jajka, 1 pęczek zielonej cebuli, po 2 łyżki oliwy z oliwek i sosu sojowego, 1 łyżka balsamicznego, przyprawy.
Przygotowanie: Osobno ugotować kalmary, fasolę i jajka. Wszystkie składniki pokroić w słomki, a zieloną cebulę w długie plasterki. Wymieszać oliwę z sosem sojowym, balsamicznym i przyprawami, a następnie polać sałatkę.
14. Sałatka z fasolki szparagowej i wodorostów
Inne wodorosty również się sprawdzą. Na przykład chuka!
Potrzebne będą: 100 g fasolki szparagowej, 40 g wodorostów, pół czerwonej cebuli, 1 jajko, 6 pomidorków koktajlowych, po 2 łyżki soku z cytryny i oliwy z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj jajko i zetrzyj je na grubej tarce. Pokrój cebulę na półpierścienie, przekrój pomidorki koktajlowe na pół i ugotuj fasolkę. Dopraw sałatkę i skrop ją sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
15. Sałatka z fasolki szparagowej z warzywami
Pozostaw sałatkę ciepłą – możesz podawać ją zamiast przystawki.
Będziesz potrzebować: 500 g fasolki szparagowej, 1 papryka, 1 cukinia, 1 cebula, pół chili, czosnek, kolendra, sok z połowy cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Czosnek i chili posiekać i lekko podsmażyć. Dodać do nich grubo posiekaną cebulę, a następnie dodać resztę warzyw i fasolę. Dusić wszystko razem przez około 5 minut, posypać ziołami i schłodzić. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i doprawić.