Sałatki z fasolki szparagowej – 15 prostych i pysznych przepisów

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Sałat­ki z faso­li z jakie­goś powo­du nie są zbyt popu­lar­ne. Czę­ściej jest uży­wa­na zamiast przy­staw­ki lub w duszo­nych warzy­wach. Ale w rze­czy­wi­sto­ści jest to bar­dzo wszech­stron­ny pro­dukt. Aby nasze stwier­dze­nie nie było bez­pod­staw­ne, zebra­li­śmy aż 15 prze­pi­sów na takie sałatki!

1. Sałatka z fasolki szparagowej i tuńczyka

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

W razie potrze­by dodaj łyż­kę kaparów.

Potrzeb­ne będą: 200 g tuń­czy­ka z pusz­ki, 200 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 2 jaj­ka, 50 g sera, 2 łyż­ki sosu sojo­we­go, 2 łyż­ki majo­ne­zu, pół cebuli.

Przy­go­to­wa­nie: Goto­wać fasol­kę przez 2–3 minu­ty i ostu­dzić. Cebu­lę posie­kać i pod­sma­żyć do mięk­ko­ści, a ugo­to­wa­ne jaj­ka zetrzeć na gru­bej tar­ce razem z serem. Roz­gnieć tuń­czy­ka widel­cem, wymie­szaj wszyst­kie skład­ni­ki i polej sałat­kę majo­ne­zem i sosem sojowym.

2. Sałatka z fasolką szparagową i pieczarkami

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Pro­sty prze­pis na sałat­kę na szyb­ką prze­ką­skę, któ­ra jest goto­wa w kil­ka minut.

Będziesz potrze­bo­wać: 300g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 300g pie­cza­rek, 70g czer­wo­nej cebu­li, 90g liści sałaty.

Przy­go­to­wa­nie: Pie­czar­ki pokro­ić w pla­ster­ki i lek­ko pod­sma­żyć razem z fasol­ką. Dodaj ulu­bio­ne przy­pra­wy do sma­ku. Pokrój cebu­lę w pół­pier­ście­nie, umyj liście sała­ty i wymie­szaj sałatkę.

3. Sałatka z fasolki szparagowej z szynką i gruszkami

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Poda­jąc, posyp sałat­kę seza­mem lub posie­ka­ny­mi orzechami.

Potrzeb­ne skład­ni­ki: 150 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 100 g szyn­ki, 1 grusz­ka, 1 łyż­ka kwa­śnej śmie­ta­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Goto­wać fasol­kę przez dosłow­nie 4–5 minut i ostu­dzić. Pokrój szyn­kę i grusz­kę w cien­kie paski, wymie­szaj wszyst­ko razem, dopraw i polej kwa­śną śmietaną.

4. Sałatka z fasolki szparagowej z kurczakiem

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Zamiast liści sała­ty wystar­czy szpi­nak, bazy­lia lub dowol­na zielenina.

Potrzeb­ne będą: 300 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 400 g pie­cza­rek, 200 g file­tu z kur­cza­ka, 1 pęczek liści sała­ty, 3 ogór­ki, 50 ml ole­ju roślinnego.

Przy­go­to­wa­nie: Kur­cza­ka pokro­ić w pla­stry i usma­żyć. Osob­no posie­kać i usma­żyć grzy­by, a faso­lę ugo­to­wać do mięk­ko­ści. Pokrój ogór­ki i zio­ła do sałat­ki, wymie­szaj i polej ole­jem do smaku.

5. Sałatka z fasolki szparagowej i koreańskiej marchwi

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Pięk­ną i jasną sałat­kę moż­na jesz­cze bar­dziej ubrać, doda­jąc garść kwa­śnych jagód.

Potrzeb­ne będą: 100 g zie­lo­nej fasol­ki szpa­ra­go­wej, 100 g kore­ań­skiej mar­chew­ki, pół pęcz­ka sała­ty, 1 czer­wo­na cebu­la, pół czer­wo­nej papry­ki, majo­nez, czo­snek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Fasol­kę ugo­to­wać, cebu­lę pokro­ić w piór­ka, a liście sała­ty loso­wo poszat­ko­wać. Papry­kę pokro­ić w pla­ster­ki, sałat­kę wymie­szać i polać majo­ne­zem z czosn­kiem i przyprawami.

6. Sałatka z fasolki szparagowej, ziemniaków i pomidorów

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Ide­al­nie będzie tu paso­wać goto­wa­ne mię­so, kur­czak lub tuń­czyk z puszki.

Potrzeb­ne będą: 350 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 3 pomi­do­ry, 2 jaj­ka, 100 g sera, 2 ziem­nia­ki, pół pęcz­ka zie­le­ni­ny, oli­wa z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no posie­kaj zio­ła, wlej odro­bi­nę oli­wy i pozo­staw dres­sing do zapa­rze­nia. Ugo­tuj jaj­ka, ziem­nia­ki i faso­lę i posie­kaj wszyst­ko loso­wo. Ser lepiej zetrzeć na tar­ce. Wymie­szaj sałat­kę z dressingiem.

7. Sałatka z fasolki szparagowej i małży

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Ory­gi­nal­ny prze­pis na sałat­kę, gdy nie ma wystar­cza­ją­cej różnorodności.

Potrzeb­ne będą: 300 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 300 g bro­ku­łów, 450 g mał­ży, 200 g ogór­ków, 10 ml oli­wy z oli­wek, 20 ml sosu sojo­we­go, 30 g musz­tar­dy Dijon, przy­pra­wy, zie­lo­na cebula.

Przy­go­to­wa­nie: Sma­żyć mro­żo­ne mał­że na patel­ni bez ole­ju. Goto­wać bro­ku­ły i faso­lę przez kil­ka minut. Pokro­ić ogór­ki, posie­kać zie­lo­ną cebu­lę i wymie­szać sałat­kę. Do dres­sin­gu wymie­szać olej, sos sojo­wy, musz­tar­dę i przyprawy.

8. Sałatka z fasolki szparagowej z zieleniną

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Aro­ma­tycz­na i pikant­na sałat­ka w gru­ziń­skim stylu.

Potrzeb­ne będą: 500 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 3 ząb­ki czosn­ku, garść orze­chów wło­skich, 1 pęczek kolen­dry, 1 pęczek pie­trusz­ki, 4 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 2 łyż­ki octu win­ne­go, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Zmiel zio­ła z czosn­kiem i orze­cha­mi w blen­de­rze, a następ­nie dodaj oli­wę, ocet i przy­pra­wy. Ugo­to­wać faso­lę do mięk­ko­ści i dobrze wymie­szać z gęstym sosem.

9. Sałatka z fasolki szparagowej i twarożku

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Lek­ka, ale bar­dzo pożyw­na wer­sja sałatki.

Potrzeb­ne będą: 200 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 3 jaj­ka, 1 pęczek natki pie­trusz­ki, 100 g twa­ro­gu, 1 łyż­ka musz­tar­dy ziar­ni­stej, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Fasol­kę i jaj­ka ugo­to­wać, jaj­ka pokro­ić w kost­kę i wymie­szać z posie­ka­ny­mi zio­ła­mi. Twa­ro­żek roze­trzeć z musz­tar­dą i przy­pra­wa­mi i dodać do sałatki.

10. Sałatka z fasolką szparagową i fasolką z puszki

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Aby wyglą­da­ła jesz­cze bar­dziej spek­ta­ku­lar­nie, weź czer­wo­ną faso­lę w puszce.

Będziesz potrze­bo­wać: 100 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 1 pusz­ka faso­li z pusz­ki, 1 pęczek zie­lo­nej cebu­li, 2 ogór­ki, 1 papry­ka, 2 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, 1 łyż­ka sosu sojo­we­go, 1 łyżecz­ka musz­tar­dy, 1 łyżecz­ka mio­du, garść oli­wek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać zie­lo­ną fasol­kę, opłu­kać fasol­kę z pusz­ki i posie­kać warzy­wa. Dodać oliw­ki i polać sałat­kę dres­sin­giem z ole­ju, sosu sojo­we­go, musz­tar­dy, mio­du i przypraw.

11. Sałatka z fasolką szparagową i soczewicą

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Dres­sing lepiej przy­go­to­wać z wyprze­dze­niem, moż­na go nawet przy­go­to­wać wieczorem.

Potrzeb­ne będą: 100 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 60 g socze­wi­cy, 20 g orze­chów wło­skich, pół czer­wo­nej cebu­li, 20 g korze­nia imbi­ru, sok z poło­wy poma­rań­czy, 40 ml oli­wy z oli­wek, 1 łyżecz­ka bal­sa­micz­ne­go, szczyp­ta cukru i przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Posie­kać cebu­lę i imbir, wlać sok poma­rań­czo­wy, dodać oli­wę, bal­sa­mik, cukier i przy­pra­wy i odsta­wić do zapa­rze­nia. Ugo­to­wać socze­wi­cę i faso­lę, wlać dres­sing i odsta­wić na pół godzi­ny. Odce­dzić nad­miar pły­nu i posy­pać danie orzechami.

12. Sałatka z fasolki szparagowej z ogórkami i papryczką chilli

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Moż­na poda­wać na cie­pło, bez koniecz­no­ści prze­cho­wy­wa­nia kur­cza­ka w lodówce.

Potrzeb­ne będą: 300 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 300 g ogór­ków, 300 g file­tu z kur­cza­ka, 1 paprycz­ka chil­li, sos sojo­wy, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wać fasol­kę szpa­ra­go­wą, zetrzeć ogó­rek na kore­ań­skiej tar­ce i pokro­ić chi­li w cien­kie krąż­ki. Kur­cza­ka pokro­ić w pla­stry, usma­żyć, a pod koniec pod­sma­żyć tro­chę w sosie sojo­wym i przy­pra­wach. Wymie­szać sałatkę.

13. Sałatka z fasolki szparagowej z kalmarami

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Świet­ny wariant sałat­ki na co dzień i od święta.

Potrzeb­ne będą: 250 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 1 kal­mar, 2 ogór­ki, 3 jaj­ka, 1 pęczek zie­lo­nej cebu­li, po 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek i sosu sojo­we­go, 1 łyż­ka bal­sa­micz­ne­go, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Osob­no ugo­to­wać kal­ma­ry, faso­lę i jaj­ka. Wszyst­kie skład­ni­ki pokro­ić w słom­ki, a zie­lo­ną cebu­lę w dłu­gie pla­ster­ki. Wymie­szać oli­wę z sosem sojo­wym, bal­sa­micz­nym i przy­pra­wa­mi, a następ­nie polać sałatkę.

14. Sałatka z fasolki szparagowej i wodorostów

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Inne wodo­ro­sty rów­nież się spraw­dzą. Na przy­kład chuka!

Potrzeb­ne będą: 100 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 40 g wodo­ro­stów, pół czer­wo­nej cebu­li, 1 jaj­ko, 6 pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, po 2 łyż­ki soku z cytry­ny i oli­wy z oli­wek, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­tuj jaj­ko i zetrzyj je na gru­bej tar­ce. Pokrój cebu­lę na pół­pier­ście­nie, prze­krój pomi­dor­ki kok­taj­lo­we na pół i ugo­tuj fasol­kę. Dopraw sałat­kę i skrop ją sokiem z cytry­ny i oli­wą z oliwek.

15. Sałatka z fasolki szparagowej z warzywami

Салаты из стручковой фасоли - 15 простых и вкусных рецептов

Pozo­staw sałat­kę cie­płą – możesz poda­wać ją zamiast przystawki.

Będziesz potrze­bo­wać: 500 g fasol­ki szpa­ra­go­wej, 1 papry­ka, 1 cuki­nia, 1 cebu­la, pół chi­li, czo­snek, kolen­dra, sok z poło­wy cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Czo­snek i chi­li posie­kać i lek­ko pod­sma­żyć. Dodać do nich gru­bo posie­ka­ną cebu­lę, a następ­nie dodać resz­tę warzyw i faso­lę. Dusić wszyst­ko razem przez oko­ło 5 minut, posy­pać zio­ła­mi i schło­dzić. Przed poda­niem skro­pić sokiem z cytry­ny i doprawić.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

15 − 2 =