Wiele sałatek można przygotować zarówno z gotowanej, jak i puszkowanej fasoli, dodając różne warzywa, gotowane jajka, paluszki krabowe, mięso, owoce morza, a nawet ananasy. Wybierz przepis według własnego gustu i zaskocz swoich bliskich przepyszną ucztą!
- 1. Sałatka z czerwoną fasolą
- 2. Sałatka z fasolą i bułką tartą
- 3. Sałatka z fasolą i burakami
- 4. Sałatka z kalmarami i fasolą
- 5. Sałatka mięsna z fasolą
- 6. Sałatka z fasolką szparagową
- 7. Sałatka z fasolą i grzybami
- 8. Sałatka z fasoli z paluszkami krabowymi
- 9. Sałatka z fasolą i gotowaną kiełbasą
- 10. Sałatka z różowym łososiem i fasolą
- 11. Sałatka z fasolą i wędzoną kiełbasą
- 12. Sałatka z wątróbki z fasolą
- 13. Sałatka z fasoli z jabłkami i serem
- 14. Sałatka z fasoli ze szprotkami
- 15. Sałatka z fasolą i winogronami
- 16. Sałatka z fasoli z ananasem
- 17. Sałatka z fasoli i pomarańczy
- 18. Sałatka z tuńczykiem i fasolą
- 19. Sałatka z fasoli z ananasem i serem
- 20. Sałatka z sercami kurczaka i fasolą
1. Sałatka z czerwoną fasolą
Prosta i nieskomplikowana sałatka z fasoli z ogórkami kiszonymi i czerwoną cebulą.
Będziesz potrzeb ować: 1 puszka czerwonej fasoli, 0,5 fioletowej cebuli, 2 jajka (ugotowane na twardo), 2 ogórki kiszone, kwaśna śmietana i musztarda do dressingu.
Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać, zanurzyć we wrzątku, aby usunąć gorycz i ostry zapach. Pokroić ogórki, ugotowane jajka w drobną kostkę, wymieszać z umytą fasolą i cebulą, udekorować mieszanką kwaśnej śmietany i musztardy.
2. Sałatka z fasolą i bułką tartą
Szklankę gotowanej fasoli, puszkę kukurydzy i kilka kromek czerstwego chleba można zamienić w bardzo smaczną sałatkę. Najważniejsze to wiedzieć, jak zrobić to dobrze!
Będziesz potrzebować: 1 szklanka ugotowanej fasoli, 1 puszka kukurydzy z puszki, 120 g czerstwego chleba, majonez, suszone zioła prowansalskie, świeży koperek.
Przygotowanie: Wymieszaj kukurydzę i fasolę, drobno posiekany koperek z majonezem. Chleb pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi i podsuszyć na suchej patelni. Ostudzić i przełożyć do salaterki. 3.
3. Sałatka z fasolą i burakami
Sałatkę tę najlepiej udekorować jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną, aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne.
Potrzebne będą: 2 buraki, 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, 3 jajka, 100 g sera, 5–6 łyżek jogurtu bez dodatków lub kwaśnej śmietany, przyprawy.
Przygotowanie: Buraki zawinąć w folię i upiec w piekarniku, pokroić na połówki i zetrzeć na koreańskiej tarce do marchwi. Połączyć z umytą fasolą, startym jajkiem i serem, zaprawić jogurtem wymieszanym z przyprawami.
4. Sałatka z kalmarami i fasolą
Sałatka okazuje się chrupiąca i lekka, ale jednocześnie obfita. Fasolę można gotować samodzielnie lub użyć gotowej z puszki.
Potrzebne będą: 2 tuszki kalmarów, 1 szklanka ugotowanej fasoli, 120 g kapusty pekińskiej lub białej, 2–3 ugotowane jajka, 50 g twardego sera, 2–3 łyżki domowego majonezu, 2 łodygi selera naciowego, 3 łyżki obranych prażonych nasion, 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie: Ugotowane jajka i tuszkę kalmara pokroić w kostkę, dodać starty ser, poszatkowaną i rozdrobnioną kapustę. Dodać posiekany czosnek, łodygi selera, nasiona, zaprawić majonezem.
5. Sałatka mięsna z fasolą
Mięso i fasolę można gotować z wyprzedzeniem, wtedy przygotowanie sałatki na obiad zajmie kilka minut, danie okaże się obfite i pożywne.
Będziesz potrzeb ował: 400 g dowolnego gotowanego mięsa, 1,5 szklanki gotowanej fasoli, 1 cebula, 2 marchewki, 2–3 ogórki kiszone, majonez.
Przygotowanie: Z posiekanej marchewki i cebuli usmażyć, połączyć z ostudzoną ugotowaną fasolą, drobno posiekanymi ogórkami. Mięso pokroić w słupki, dodać do sałatki razem z majonezem.
6. Sałatka z fasolką szparagową
Ta sałatka jest świetna na rodzinny obiad. Może być podawana jako samodzielne danie lub jako dodatek, na przykład do gotowanych warzyw.
Potrzebne będą: 1 puszka białej fasoli z puszki, 2 jajka, 1 ząbek czosnku, 1 cytryna, 2 łyżki oleju roślinnego, po 4 gałązki pietruszki i koperku, 0,5 puszki zielonego groszku, 0,3 łyżki cukru, 1,5 łyżki wody.
Przygotowanie: Umytą fasolę z puszki doprawić cukrem, solą i pieprzem, dzięki czemu sałatka będzie o wiele smaczniejsza. Dodaj zieleninę do fasoli, a także sos z ubitych w blenderze ugotowanych żółtek jaj, oleju, czosnku, soku z jednej cytryny i wody.
7. Sałatka z fasolą i grzybami
Aby uniknąć goryczy cebuli w sałatce, wymieszaj ją z drobno posiekanymi ogórkami kiszonymi. Cebula nasiąknie marynatą i stanie się bardzo smaczna.
Potrzebne będą: 1 cebula, 3 średnie ogórki kiszone, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 świeży ogórek, po 250 g gotowanego mięsa i marynowanych grzybów, 2 ząbki czosnku, majonez.
Przygotowanie: Półpierścienie cebuli wymieszać z ogórkami kiszonymi pokrojonymi w słomki, odstawić na około 15 minut, następnie przełożyć do drobno pokrojonego mięsa, grzybów, świeżego ogórka. Wlać fasolę, ubrać majonezem wymieszanym z czosnkiem.
8. Sałatka z fasoli z paluszkami krabowymi
Będziesz zaskoczony, jak harmonijna jest fasola i paluszki krabowe w sałatce. Smak okazuje się bogaty, a samo danie jest jasne i apetyczne.
Potrzebne będą: 250 g paluszków krabowych, 400 g fasoli z puszki, 200 g pomidorków koktajlowych, 120 g twardego sera, 1 ząbek czosnku, po 70 ml majonezu i kwaśnej śmietany, 1 strąk słodkiej papryki (żółtej).
Przygotowanie: Pokroić paprykę, ser i paluszki krabowe w dużą kostkę. Połączyć z fasolą, plasterkami pomidora, zaprawić mieszanką kwaśnej śmietany, majonezu i czosnku.
9. Sałatka z fasolą i gotowaną kiełbasą
Wybierz dobrej jakości kiełbasę, a jeśli nie możesz jej znaleźć, zastąp ją pieczonym mięsem.
Będziesz potrzebować: 200 g gotowanej fasoli, 2 jajka na twardo, 123 g gotowanej kiełbasy, 1 pomidor, 100 g twardego sera.
Przygotowanie: Wymieszaj fasolę, starte jajka i ser w salaterce z kiełbasą pokrojoną w słomki. Wlać drobno pokrojone pomidory i połączyć z majonezem.
10. Sałatka z różowym łososiem i fasolą
Fasola jest doskonałym dodatkiem do sałatek rybnych, czyniąc je bardziej pożywnymi. Aby uzyskać lepszy smak, dodaj ogórki, marynowane grzyby lub korniszony.
Będziesz potrzebować: 1 puszka różowego łososia w oleju, 1 filiżanka ugotowanej fasoli, 1 szalotka, 6 ugotowanych jajek przepiórczych, 2 świeże ogórki, 4–5 marynowanych grzybków, 1 korniszon, majonez.
Przygotowanie: W misce wymieszać fasolę, drobno posiekaną szalotkę, grzyby, ogórki, korniszony i starte jajka. Dodać różowego łososia i polać majonezem, udekorować plasterkami jajek przepiórczych.
11. Sałatka z fasolą i wędzoną kiełbasą
Niezwykła sałatka o pikantnym smaku, soczystości nadaje jej kukurydza z puszki i świeże pomidory.
Potrzebne będą: 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 200 g dowolnej wędzonej kiełbasy, 1 mała cebula, 2 pomidory, majonez.
Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z fasolą i kukurydzą. Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie, zanurzyć we wrzątku lub zamarynować w wodzie z sokiem z cytryny, wlać do sałatki, dodać pokrojone w kostkę pomidory, posmarować majonezem.
12. Sałatka z wątróbki z fasolą
Tania i smaczna sałatka z wątróbki drobiowej i gotowanej fasoli. Majonez do sosu można doprawić czosnkiem i pikantnymi ziołami.
Potrzebne będą: 300 g wątróbki drobiowej, 200 g gotowanej białej fasoli, 1 ogórek, 1 ząbek czosnku, majonez, szczypta pikantnych ziół.
Przygotowanie: Ugotowaną wątróbkę oczyścić, pokroić na małe kawałki o przypadkowym kształcie, wymieszać z fasolą i posiekanym ogórkiem. Majonez ubić blenderem z czosnkiem i ziołami, powstałym sosem polać sałatkę.
13. Sałatka z fasoli z jabłkami i serem
Jabłka do sałatki lepiej przyjmować zielone odmiany o słodko-kwaśnym smaku. Każda fasola się nada, najważniejsze jest, aby ją wcześniej ugotować.
Potrzebne będą: 3 jabłka, 170 g twardego sera, 1 szklanka ugotowanej fasoli, 4 kromki chleba żytniego, 3 łyżki oleju roślinnego, majonez, 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: Podsmażyć pokrojony w kostkę chleb na oleju roślinnym, pokroić jabłka na małe trójkąty, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z tartym serem i fasolą. Polać majonezem, posypać bułką tartą.
14. Sałatka z fasoli ze szprotkami
Szprotki świetnie nadają się do sałatek z fasoli i sera. Jeśli składniki są dobrze posiekane, powstałą pastą można smarować kanapki.
Potrzebne będą: 1 puszka szprotek w oleju, 1,75 szklanki ugotowanej fasoli, 1 cebula, 2 jajka, 2 serki topione, koperek, 1 ząbek czosnku i majonez.
Przygotowanie: Ugotowane jajka i surową cebulę pokroić w kostkę, dodać starty czosnek i serek topiony. Szprotki drobno posiekać, dodać do reszty składników, wymieszać z majonezem.
15. Sałatka z fasolą i winogronami
Aby sałatka była naprawdę wyrafinowana i wyszukana, dodaj do niej trochę sera pleśniowego. Jeśli nie możesz go znaleźć, użyj parmezanu lub sera Adygean.
Będziesz potrzebować: 0,5 puszki czerwonej fasoli z puszki, 170 g sera z pleśnią, 250 g winogron bezpestkowych, 1 pęczek dowolnej sałaty, 1 łyżka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny.
Przygotowanie: W głębokiej salaterce ułożyć warstwami pokrojony w kostkę ser, połówki winogron, umytą fasolę, porwane liście sałaty. Polać mieszanką miodu, oliwy, soku z cytryny i soli.
16. Sałatka z fasoli z ananasem
Ta sałatka ma dwa warianty: budżetowy i świąteczny. Jedyna różnica polega na tym, że na specjalne okazje przygotowuje się ją z ananasami.
Będziesz potrzebować: 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka pokrojonych w kostkę ananasów, 200 g sera mozzarella, 200 g czosnkowej bułki tartej, oliwa z oliwek, szczypta włoskich ziół.
Przygotowanie: Fasolę umyć i osuszyć, wymieszać z ananasami, pokrojonym w kostkę serem. Wymieszać z bułką tartą, polać oliwą z oliwek wymieszaną z suszonymi ziołami.
17. Sałatka z fasoli i pomarańczy
Zaskakująco pyszna sałatka z fasoli, kalmarów i pomarańczy o egzotycznym smaku i cudownym aromacie.
Potrzebne będą: 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli, 2 ugotowane tuszki kalmarów, 120 g kapusty pekińskiej, 1 duża pomarańcza, 2 jajka ugotowane na twardo, 60 g twardego sera, 2–3 łodygi selera naciowego, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 0,3 pęczka zieleniny.
Przygotowanie: Drobno posiekaj i zmiażdż rękami zieloną część rozwidlonej kapusty pekińskiej, przenieś ją do głębokiej miski. Dodaj posiekane łodygi selera, zioła i czosnek, fasolę, tusze kalmarów pokrojone w słomki i pokrojone w kostkę jajka, starty ser. Dopełnić kwaśną śmietaną i olejem roślinnym.
18. Sałatka z tuńczykiem i fasolą
Fasola w sałatkach rybnych w puszkach łagodzi smak i zapewnia dodatkową sytość. Tuńczyka w tym daniu można zastąpić sajrą lub makrelą z puszki.
Potrzebne będą: 1 puszka tuńczyka z puszki w oleju, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 strąk czerwonej papryki, 2 pomidory, 1 cebula, 60 g nadziewanych zielonych oliwek, 6 gałązek koperku, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w ćwiartki ugotować i zamarynować w soku z cytryny, paprykę pokroić w średnią kostkę, pomidory w kostkę, a oliwki w cienkie krążki. Połączyć wszystkie składniki w salaterce, dodać fasolę i rybę, polać mieszanką oliwy z oliwek i soku z cytryny.
19. Sałatka z fasoli z ananasem i serem
W tym przepisie pory można zastąpić zwykłą cebulą, pokrojoną w półpierścienie i marynowaną w occie jabłkowym.
Potrzebne będą: 1 puszka czerwonej fasoli z puszki, 1 puszka ananasów pokrojonych w kostkę, 2 pory, 300 g twardego sera, majonez.
Przygotowanie: Przesiej ananasy i umytą fasolę, a następnie połącz z pokrojonym w kostkę serem i porem pokrojonym w półpierścienie. Dodać majonez.
20. Sałatka z sercami kurczaka i fasolą
Bardzo smaczna sałatka, która może zastąpić nawet drugie danie.
Potrzebne będą: 1,5 szklanki ugotowanej fasoli, 0,5 kg serc z kurczaka, 1 duże słodko-kwaśne jabłko, 0,4 łyżeczki mielonej papryczki chili, 2 ząbki czosnku, kwaśna śmietana.
Przygotowanie: Oczyścić serca kurczaka z przewodów i tłuszczu, pokroić każde wzdłuż na ćwiartki, smażyć na oleju aż do ugotowania, przenieść do miski z fasolą, zetrzeć jabłko do tej samej miski. Do śmietany dodać zmiażdżony czosnek i chili, doprawić suszonymi ziołami i kardamonem, polać dressingiem sałatkę i wymieszać.