Sałatki z fasolą – 20 prostych i pysznych przepisów

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Wie­le sała­tek moż­na przy­go­to­wać zarów­no z goto­wa­nej, jak i pusz­ko­wa­nej faso­li, doda­jąc róż­ne warzy­wa, goto­wa­ne jaj­ka, palusz­ki kra­bo­we, mię­so, owo­ce morza, a nawet ana­na­sy. Wybierz prze­pis według wła­sne­go gustu i zaskocz swo­ich bli­skich prze­pysz­ną ucztą!

1. Sałatka z czerwoną fasolą

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Pro­sta i nie­skom­pli­ko­wa­na sałat­ka z faso­li z ogór­ka­mi kiszo­ny­mi i czer­wo­ną cebulą.

Będziesz potrzeb ować: 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li, 0,5 fio­le­to­wej cebu­li, 2 jaj­ka (ugo­to­wa­ne na twar­do), 2 ogór­ki kiszo­ne, kwa­śna śmie­ta­na i musz­tar­da do dressingu.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę drob­no posie­kać, zanu­rzyć we wrząt­ku, aby usu­nąć gorycz i ostry zapach. Pokro­ić ogór­ki, ugo­to­wa­ne jaj­ka w drob­ną kost­kę, wymie­szać z umy­tą faso­lą i cebu­lą, ude­ko­ro­wać mie­szan­ką kwa­śnej śmie­ta­ny i musztardy.

2. Sałatka z fasolą i bułką tartą

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Szklan­kę goto­wa­nej faso­li, pusz­kę kuku­ry­dzy i kil­ka kro­mek czer­stwe­go chle­ba moż­na zamie­nić w bar­dzo smacz­ną sałat­kę. Naj­waż­niej­sze to wie­dzieć, jak zro­bić to dobrze!

Będziesz potrze­bo­wać: 1 szklan­ka ugo­to­wa­nej faso­li, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy z pusz­ki, 120 g czer­stwe­go chle­ba, majo­nez, suszo­ne zio­ła pro­wan­sal­skie, świe­ży koperek.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szaj kuku­ry­dzę i faso­lę, drob­no posie­ka­ny kope­rek z majo­ne­zem. Chleb pokro­ić w kost­kę, posy­pać zio­ła­mi pro­wan­sal­ski­mi i pod­su­szyć na suchej patel­ni. Ostu­dzić i prze­ło­żyć do sala­ter­ki. 3.

3. Sałatka z fasolą i burakami

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Sałat­kę tę naj­le­piej ude­ko­ro­wać jogur­tem grec­kim lub kwa­śną śmie­ta­ną, aby zmak­sy­ma­li­zo­wać korzy­ści zdrowotne.

Potrzeb­ne będą: 2 bura­ki, 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 3 jaj­ka, 100 g sera, 5–6 łyżek jogur­tu bez dodat­ków lub kwa­śnej śmie­ta­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Bura­ki zawi­nąć w folię i upiec w pie­kar­ni­ku, pokro­ić na połów­ki i zetrzeć na kore­ań­skiej tar­ce do mar­chwi. Połą­czyć z umy­tą faso­lą, star­tym jaj­kiem i serem, zapra­wić jogur­tem wymie­sza­nym z przyprawami.

4. Sałatka z kalmarami i fasolą

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Sałat­ka oka­zu­je się chru­pią­ca i lek­ka, ale jed­no­cze­śnie obfi­ta. Faso­lę moż­na goto­wać samo­dziel­nie lub użyć goto­wej z puszki.

Potrzeb­ne będą: 2 tusz­ki kal­ma­rów, 1 szklan­ka ugo­to­wa­nej faso­li, 120 g kapu­sty pekiń­skiej lub bia­łej, 2–3 ugo­to­wa­ne jaj­ka, 50 g twar­de­go sera, 2–3 łyż­ki domo­we­go majo­ne­zu, 2 łody­gi sele­ra nacio­we­go, 3 łyż­ki obra­nych pra­żo­nych nasion, 2 ząb­ki czosnku.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wa­ne jaj­ka i tusz­kę kal­ma­ra pokro­ić w kost­kę, dodać star­ty ser, poszat­ko­wa­ną i roz­drob­nio­ną kapu­stę. Dodać posie­ka­ny czo­snek, łody­gi sele­ra, nasio­na, zapra­wić majonezem.

5. Sałatka mięsna z fasolą

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Mię­so i faso­lę moż­na goto­wać z wyprze­dze­niem, wte­dy przy­go­to­wa­nie sałat­ki na obiad zaj­mie kil­ka minut, danie oka­że się obfi­te i pożywne.

Będziesz potrzeb ował: 400 g dowol­ne­go goto­wa­ne­go mię­sa, 1,5 szklan­ki goto­wa­nej faso­li, 1 cebu­la, 2 mar­chew­ki, 2–3 ogór­ki kiszo­ne, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Z posie­ka­nej mar­chew­ki i cebu­li usma­żyć, połą­czyć z ostu­dzo­ną ugo­to­wa­ną faso­lą, drob­no posie­ka­ny­mi ogór­ka­mi. Mię­so pokro­ić w słup­ki, dodać do sałat­ki razem z majonezem.

6. Sałatka z fasolką szparagową

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Ta sałat­ka jest świet­na na rodzin­ny obiad. Może być poda­wa­na jako samo­dziel­ne danie lub jako doda­tek, na przy­kład do goto­wa­nych warzyw.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka bia­łej faso­li z pusz­ki, 2 jaj­ka, 1 ząbek czosn­ku, 1 cytry­na, 2 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, po 4 gałąz­ki pie­trusz­ki i koper­ku, 0,5 pusz­ki zie­lo­ne­go grosz­ku, 0,3 łyż­ki cukru, 1,5 łyż­ki wody.

Przy­go­to­wa­nie: Umy­tą faso­lę z pusz­ki dopra­wić cukrem, solą i pie­przem, dzię­ki cze­mu sałat­ka będzie o wie­le smacz­niej­sza. Dodaj zie­le­ni­nę do faso­li, a tak­że sos z ubi­tych w blen­de­rze ugo­to­wa­nych żół­tek jaj, ole­ju, czosn­ku, soku z jed­nej cytry­ny i wody.

7. Sałatka z fasolą i grzybami

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Aby unik­nąć gory­czy cebu­li w sałat­ce, wymie­szaj ją z drob­no posie­ka­ny­mi ogór­ka­mi kiszo­ny­mi. Cebu­la nasiąk­nie mary­na­tą i sta­nie się bar­dzo smaczna.

Potrzeb­ne będą: 1 cebu­la, 3 śred­nie ogór­ki kiszo­ne, 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li, 1 świe­ży ogó­rek, po 250 g goto­wa­ne­go mię­sa i mary­no­wa­nych grzy­bów, 2 ząb­ki czosn­ku, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Pół­pier­ście­nie cebu­li wymie­szać z ogór­ka­mi kiszo­ny­mi pokro­jo­ny­mi w słom­ki, odsta­wić na oko­ło 15 minut, następ­nie prze­ło­żyć do drob­no pokro­jo­ne­go mię­sa, grzy­bów, świe­że­go ogór­ka. Wlać faso­lę, ubrać majo­ne­zem wymie­sza­nym z czosnkiem.

8. Sałatka z fasoli z paluszkami krabowymi

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Będziesz zasko­czo­ny, jak har­mo­nij­na jest faso­la i palusz­ki kra­bo­we w sałat­ce. Smak oka­zu­je się boga­ty, a samo danie jest jasne i apetyczne.

Potrzeb­ne będą: 250 g palusz­ków kra­bo­wych, 400 g faso­li z pusz­ki, 200 g pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 120 g twar­de­go sera, 1 ząbek czosn­ku, po 70 ml majo­ne­zu i kwa­śnej śmie­ta­ny, 1 strąk słod­kiej papry­ki (żół­tej).

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić papry­kę, ser i palusz­ki kra­bo­we w dużą kost­kę. Połą­czyć z faso­lą, pla­ster­ka­mi pomi­do­ra, zapra­wić mie­szan­ką kwa­śnej śmie­ta­ny, majo­ne­zu i czosnku.

9. Sałatka z fasolą i gotowaną kiełbasą

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Wybierz dobrej jako­ści kieł­ba­sę, a jeśli nie możesz jej zna­leźć, zastąp ją pie­czo­nym mięsem.

Będziesz potrze­bo­wać: 200 g goto­wa­nej faso­li, 2 jaj­ka na twar­do, 123 g goto­wa­nej kieł­ba­sy, 1 pomi­dor, 100 g twar­de­go sera.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szaj faso­lę, star­te jaj­ka i ser w sala­ter­ce z kieł­ba­są pokro­jo­ną w słom­ki. Wlać drob­no pokro­jo­ne pomi­do­ry i połą­czyć z majonezem.

10. Sałatka z różowym łososiem i fasolą

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Faso­la jest dosko­na­łym dodat­kiem do sała­tek ryb­nych, czy­niąc je bar­dziej pożyw­ny­mi. Aby uzy­skać lep­szy smak, dodaj ogór­ki, mary­no­wa­ne grzy­by lub korniszony.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pusz­ka różo­we­go łoso­sia w ole­ju, 1 fili­żan­ka ugo­to­wa­nej faso­li, 1 sza­lot­ka, 6 ugo­to­wa­nych jajek prze­piór­czych, 2 świe­że ogór­ki, 4–5 mary­no­wa­nych grzyb­ków, 1 kor­ni­szon, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: W misce wymie­szać faso­lę, drob­no posie­ka­ną sza­lot­kę, grzy­by, ogór­ki, kor­ni­szo­ny i star­te jaj­ka. Dodać różo­we­go łoso­sia i polać majo­ne­zem, ude­ko­ro­wać pla­ster­ka­mi jajek przepiórczych.

11. Sałatka z fasolą i wędzoną kiełbasą

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Nie­zwy­kła sałat­ka o pikant­nym sma­ku, soczy­sto­ści nada­je jej kuku­ry­dza z pusz­ki i świe­że pomidory.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li, 1 pusz­ka kuku­ry­dzy, 200 g dowol­nej wędzo­nej kieł­ba­sy, 1 mała cebu­la, 2 pomi­do­ry, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Kieł­ba­sę pokro­ić w cien­kie pla­ster­ki, wymie­szać z faso­lą i kuku­ry­dzą. Cebu­lę pokro­ić w cien­kie pół­pier­ście­nie, zanu­rzyć we wrząt­ku lub zama­ry­no­wać w wodzie z sokiem z cytry­ny, wlać do sałat­ki, dodać pokro­jo­ne w kost­kę pomi­do­ry, posma­ro­wać majonezem.

12. Sałatka z wątróbki z fasolą

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Tania i smacz­na sałat­ka z wątrób­ki dro­bio­wej i goto­wa­nej faso­li. Majo­nez do sosu moż­na dopra­wić czosn­kiem i pikant­ny­mi ziołami.

Potrzeb­ne będą: 300 g wątrób­ki dro­bio­wej, 200 g goto­wa­nej bia­łej faso­li, 1 ogó­rek, 1 ząbek czosn­ku, majo­nez, szczyp­ta pikant­nych ziół.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wa­ną wątrób­kę oczy­ścić, pokro­ić na małe kawał­ki o przy­pad­ko­wym kształ­cie, wymie­szać z faso­lą i posie­ka­nym ogór­kiem. Majo­nez ubić blen­de­rem z czosn­kiem i zio­ła­mi, powsta­łym sosem polać sałatkę.

13. Sałatka z fasoli z jabłkami i serem

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Jabł­ka do sałat­ki lepiej przyj­mo­wać zie­lo­ne odmia­ny o słod­ko-kwa­śnym sma­ku. Każ­da faso­la się nada, naj­waż­niej­sze jest, aby ją wcze­śniej ugotować.

Potrzeb­ne będą: 3 jabł­ka, 170 g twar­de­go sera, 1 szklan­ka ugo­to­wa­nej faso­li, 4 krom­ki chle­ba żyt­nie­go, 3 łyż­ki ole­ju roślin­ne­go, majo­nez, 2 łyż­ki soku z cytryny.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­sma­żyć pokro­jo­ny w kost­kę chleb na ole­ju roślin­nym, pokro­ić jabł­ka na małe trój­ką­ty, skro­pić sokiem z cytry­ny, wymie­szać z tar­tym serem i faso­lą. Polać majo­ne­zem, posy­pać buł­ką tartą.

14. Sałatka z fasoli ze szprotkami

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Szprot­ki świet­nie nada­ją się do sała­tek z faso­li i sera. Jeśli skład­ni­ki są dobrze posie­ka­ne, powsta­łą pastą moż­na sma­ro­wać kanapki.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka szpro­tek w ole­ju, 1,75 szklan­ki ugo­to­wa­nej faso­li, 1 cebu­la, 2 jaj­ka, 2 ser­ki topio­ne, kope­rek, 1 ząbek czosn­ku i majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wa­ne jaj­ka i suro­wą cebu­lę pokro­ić w kost­kę, dodać star­ty czo­snek i serek topio­ny. Szprot­ki drob­no posie­kać, dodać do resz­ty skład­ni­ków, wymie­szać z majonezem.

15. Sałatka z fasolą i winogronami

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Aby sałat­ka była napraw­dę wyra­fi­no­wa­na i wyszu­ka­na, dodaj do niej tro­chę sera ple­śnio­we­go. Jeśli nie możesz go zna­leźć, użyj par­me­za­nu lub sera Adygean.

Będziesz potrze­bo­wać: 0,5 pusz­ki czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 170 g sera z ple­śnią, 250 g wino­gron bez­pest­ko­wych, 1 pęczek dowol­nej sała­ty, 1 łyż­ka mio­du, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, sok z poło­wy cytryny.

Przy­go­to­wa­nie: W głę­bo­kiej sala­ter­ce uło­żyć war­stwa­mi pokro­jo­ny w kost­kę ser, połów­ki wino­gron, umy­tą faso­lę, porwa­ne liście sała­ty. Polać mie­szan­ką mio­du, oli­wy, soku z cytry­ny i soli.

16. Sałatka z fasoli z ananasem

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Ta sałat­ka ma dwa warian­ty: budże­to­wy i świą­tecz­ny. Jedy­na róż­ni­ca pole­ga na tym, że na spe­cjal­ne oka­zje przy­go­to­wu­je się ją z ananasami.

Będziesz potrze­bo­wać: 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li, 1 pusz­ka pokro­jo­nych w kost­kę ana­na­sów, 200 g sera moz­za­rel­la, 200 g czosn­ko­wej buł­ki tar­tej, oli­wa z oli­wek, szczyp­ta wło­skich ziół.

Przy­go­to­wa­nie: Faso­lę umyć i osu­szyć, wymie­szać z ana­na­sa­mi, pokro­jo­nym w kost­kę serem. Wymie­szać z buł­ką tar­tą, polać oli­wą z oli­wek wymie­sza­ną z suszo­ny­mi ziołami.

17. Sałatka z fasoli i pomarańczy

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Zaska­ku­ją­co pysz­na sałat­ka z faso­li, kal­ma­rów i poma­rań­czy o egzo­tycz­nym sma­ku i cudow­nym aromacie.

Potrzeb­ne będą: 1 szklan­ka ugo­to­wa­nej czer­wo­nej faso­li, 2 ugo­to­wa­ne tusz­ki kal­ma­rów, 120 g kapu­sty pekiń­skiej, 1 duża poma­rań­cza, 2 jaj­ka ugo­to­wa­ne na twar­do, 60 g twar­de­go sera, 2–3 łody­gi sele­ra nacio­we­go, 2 łyż­ki kwa­śnej śmie­ta­ny, 2 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 1 ząbek czosn­ku, 0,3 pęcz­ka zieleniny.

Przy­go­to­wa­nie: Drob­no posie­kaj i zmiażdż ręka­mi zie­lo­ną część roz­wi­dlo­nej kapu­sty pekiń­skiej, prze­nieś ją do głę­bo­kiej miski. Dodaj posie­ka­ne łody­gi sele­ra, zio­ła i czo­snek, faso­lę, tusze kal­ma­rów pokro­jo­ne w słom­ki i pokro­jo­ne w kost­kę jaj­ka, star­ty ser. Dopeł­nić kwa­śną śmie­ta­ną i ole­jem roślinnym.

18. Sałatka z tuńczykiem i fasolą

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Faso­la w sałat­kach ryb­nych w pusz­kach łago­dzi smak i zapew­nia dodat­ko­wą sytość. Tuń­czy­ka w tym daniu moż­na zastą­pić saj­rą lub makre­lą z puszki.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka tuń­czy­ka z pusz­ki w ole­ju, 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li, 1 strąk czer­wo­nej papry­ki, 2 pomi­do­ry, 1 cebu­la, 60 g nadzie­wa­nych zie­lo­nych oli­wek, 6 gałą­zek koper­ku, 2 łyż­ki soku z cytry­ny, 2 łyż­ki oli­wy z oliwek.

Przy­go­to­wa­nie: Cebu­lę pokro­jo­ną w ćwiart­ki ugo­to­wać i zama­ry­no­wać w soku z cytry­ny, papry­kę pokro­ić w śred­nią kost­kę, pomi­do­ry w kost­kę, a oliw­ki w cien­kie krąż­ki. Połą­czyć wszyst­kie skład­ni­ki w sala­ter­ce, dodać faso­lę i rybę, polać mie­szan­ką oli­wy z oli­wek i soku z cytryny.

19. Sałatka z fasoli z ananasem i serem

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

W tym prze­pi­sie pory moż­na zastą­pić zwy­kłą cebu­lą, pokro­jo­ną w pół­pier­ście­nie i mary­no­wa­ną w occie jabłkowym.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka czer­wo­nej faso­li z pusz­ki, 1 pusz­ka ana­na­sów pokro­jo­nych w kost­kę, 2 pory, 300 g twar­de­go sera, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Prze­siej ana­na­sy i umy­tą faso­lę, a następ­nie połącz z pokro­jo­nym w kost­kę serem i porem pokro­jo­nym w pół­pier­ście­nie. Dodać majonez.

20. Sałatka z sercami kurczaka i fasolą

Салаты с фасолью - 20 простых и вкусных рецептов

Bar­dzo smacz­na sałat­ka, któ­ra może zastą­pić nawet dru­gie danie.

Potrzeb­ne będą: 1,5 szklan­ki ugo­to­wa­nej faso­li, 0,5 kg serc z kur­cza­ka, 1 duże słod­ko-kwa­śne jabł­ko, 0,4 łyżecz­ki mie­lo­nej paprycz­ki chi­li, 2 ząb­ki czosn­ku, kwa­śna śmietana.

Przy­go­to­wa­nie: Oczy­ścić ser­ca kur­cza­ka z prze­wo­dów i tłusz­czu, pokro­ić każ­de wzdłuż na ćwiart­ki, sma­żyć na ole­ju aż do ugo­to­wa­nia, prze­nieść do miski z faso­lą, zetrzeć jabł­ko do tej samej miski. Do śmie­ta­ny dodać zmiaż­dżo­ny czo­snek i chi­li, dopra­wić suszo­ny­mi zio­ła­mi i kar­da­mo­nem, polać dres­sin­giem sałat­kę i wymieszać.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

13 − jedenaście =