Kałamarnica tak dobrze komponuje się z jajkiem, że rzadko który przepis się bez niej obywa. Jest smaczny, obfity, piękny i zapewnia przyjemną równowagę tekstur. Ale nie myśl, że wszystko ogranicza się do kilku lub trzech uniwersalnych opcji. Poznaj 12 przepisów na sałatki z kalmarami i jajkiem na każdy gust!
- 1. Sałatka z kalmarami, jajkiem i ogórkiem
- 2. Sałatka z kalmarami, jajkiem i ryżem
- 3. Sałatka z kalmarem, jajkiem i kapustą pekińską
- 4. Sałatka z kalmarami, jajkiem i bouillabaisse
- 5. Sałatka z kalmarami i jajkami przepiórczymi
- 6. Sałatka z kalmarami, jajkiem i jogurtem
- 7. Sałatka z kalmarami, jajkiem i wodorostami
- 8. Sałatka z kalmarami, jajkiem i grzybami
- 9. Sałatka z kalmarem, jajkiem i jabłkiem
- 10. Sałatka z kalmarami, jajkiem i czerwonym kawiorem
- 11. Sałatka z kalmarami, jajkiem i krewetkami
- 12. Sałatka z kalmarami, jajkiem i owocami morza
1. Sałatka z kalmarami, jajkiem i ogórkiem
Spraw, aby danie było jaśniejsze i bardziej interesujące, dodając więcej aromatycznej zieleni.
Będziesz potrzebować: 100 g kalmarów, 1 ogórek, 2 łyżki kukurydzy konserwowej, 2 jajka, zielona cebula, kolendra, mieszanka sałat, 2 łyżki majonezu.
Przygotowanie: Przygotować poduszkę z liści sałaty, posiekać zieleninę, pokroić ogórki i ugotowane jajka. Ugotować kalmary w osolonej wodzie, pokroić w krążki, wymieszać z resztą składników i majonezem, a następnie ułożyć na poduszce.
2. Sałatka z kalmarami, jajkiem i ryżem
Bardzo prosta i obfita sałatka, do której nadają się kalmary gotowane lub z puszki.
Potrzebne będą: 200 g kalmarów, 3 jajka, 100 g ryżu, pół pęczka zieleniny, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka musztardy, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować ryż, posiekać kalmary i jajka na twardo, drobno posiekać zieleninę. Wymieszaj musztardę ze śmietaną i przyprawami do smaku i ubierz sałatkę.
3. Sałatka z kalmarem, jajkiem i kapustą pekińską
Możesz wziąć kupiony w sklepie majonez, ale lepiej samemu zrobić prosty dressing!
Potrzebne będą: 200 g kalmarów, 2 jajka, 1 duży pomidor, kapusta pekińska, mieszanka sałat, 20 ml sosu sojowego, 10 ml soku z cytryny, 2 żółtka, 10 g musztardy, 200 ml oliwy z oliwek, przyprawy.
Przygotowanie: Surowe kalmary pokroić w paski i usmażyć w połowie sosu sojowego. Ugotować jajka i posiekać je razem z pomidorami. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać trzepaczką z przyprawami na sos i polać nim sałatkę.
4. Sałatka z kalmarami, jajkiem i bouillabaisse
Jeśli chcesz, dodaj do sałatki więcej oliwek lub oliwek!
Będziesz potrzeb ować: 300 g kalmarów, 250 g boujeniny, 4 pomidory, 5 jajek, 250 g sera, majonez.
Przygotowanie: Ugotowane kalmary, boujeninę i pomidory pokroić w słomkę. Ugotować jajka i pokroić białka w ten sam sposób, a żółtka pokruszyć do dekoracji. Zetrzeć ser na grubej tarce i ułożyć sałatkę warstwami: boujenina, ser, majonez, kalmary, białka, majonez, ser, pomidory, majonez, żółtka.
5. Sałatka z kalmarami i jajkami przepiórczymi
Piękne danie harmonijnie wpasuje się w świąteczny stół.
Potrzebne będą: 4 duże kalmary, 10 jaj przepiórczych, 1 słodka papryka, 4 małe ogórki, 100 g liści sałaty, 1 czerwona cebula, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka soku z cytryny i miodu, przyprawy.
Przygotowanie: Kalmary ugotować do miękkości i pokroić w cienkie krążki. Ugotowane jajka przekroić na pół lub na ćwiartki, posiekać cebulę, ogórki i paprykę. Posiekać sałatkę rękami, wymieszać składniki i zaprawić majonezem, sosem sojowym, miodem i sokiem z cytryny z przyprawami.
6. Sałatka z kalmarami, jajkiem i jogurtem
Bardzo dietetyczny przepis na sałatkę, który będzie odpowiedni nawet dla tych, którzy ściśle obserwują sylwetkę.
Potrzebne będą: 400 g kalmarów, 100 g ogórków, 100 g marchwi, 2 jajka, 50 ml jogurtu, sól i przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj kalmary i jajka, a następnie pokrój je w słomki. Podobnie poszatkuj ogórki i marchewki – im cieńsze, tym lepsze. Wymieszać składniki i doprawić jogurtem i przyprawami.
7. Sałatka z kalmarami, jajkiem i wodorostami
Ta sałatka w ogóle nie potrzebuje majonezu i innych kalorycznych sosów!
Będziesz potrzebować: 150 g kalmarów, 250 g wodorostów, 2 jajka, pół cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj kalmary, pokrój je w plastry, polej sokiem z połowy cytryny i wymieszaj z przyprawami. W międzyczasie ugotuj jajka, pokrój je w kostkę i wymieszaj składniki z wodorostami.
8. Sałatka z kalmarami, jajkiem i grzybami
Chociaż w przepisie jest bardzo mało produktów, ale smak sałatki okazuje się bardzo bogaty i wszechstronny!
Potrzebne będą: 200 g kalmarów, 200 g pieczarek, 1 cebula, 3 jajka, 2 łyżki majonezu, przyprawy, nasiona sezamu.
Przygotowanie: Podsmaż grzyby z cebulą i przyprawami, ugotuj kalmary z jajkami i posiekaj. Wymieszać składniki, polać majonezem i posypać sezamem przed podaniem.
9. Sałatka z kalmarem, jajkiem i jabłkiem
Kalmary i ananas to nic nowego, ale co powiesz na słodko-kwaśne zielone jabłko?
Będziesz potrzebować: 500 g kalmarów, 4 jajka, 1 cebula, 1 jabłko, 2 łyżki jogurtu, czosnek, zioła, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotuj i pokrój jajka i kalmary w cienkie paski, posiekaj cebulę i obrane jabłko. Lepiej jest spryskać jabłko sokiem z cytryny, aby zapobiec jego ciemnieniu. Wymieszaj jogurt ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekanymi ziołami i przyprawami, ubierz sałatkę.
10. Sałatka z kalmarami, jajkiem i czerwonym kawiorem
Tę sałatkę na pewno spotkałeś w kawiarni lub na stole u gości. Oto jej przepis!
Potrzebne będą: 500 g kalmarów, 240 g paluszków krabowych, 100 g czerwonego kawioru, 4 jajka, majonez.
Przygotowanie: Ugotować jajka z kalmarami i drobno posiekać paluszki krabowe. Posiekaj kalmary słomką, a z jajek oddziel białka i zetrzyj je na tarce (żółtka nie są potrzebne w tej sałatce). Ostrożnie wymieszaj składniki i polej sałatkę majonezem, aby nie uszkodzić kawioru.
11. Sałatka z kalmarami, jajkiem i krewetkami
Puszka konserwowych krabów będzie również bardzo odpowiednia, ale nie jest konieczna.
Potrzebne będą: 200 g kalmarów, 200 g krewetek, 3 jajka, 4 pomidorki koktajlowe, 4 korniszony, mieszanka sałat, 1 szklanka białego wina, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżeczka musztardy bawarskiej i Dijon, 1 łyżka posiekanych ziół, przyprawy.
Przygotowanie: Ugotować kalmary w litrze wody z winem, pokroić w krążki i ugotować krewetki w tej samej wodzie. Wymieszać oliwę z octem, musztardą, ziołami i przyprawami. Wymieszać owoce morza z pokrojonymi w plasterki gotowanymi jajkami i połówkami wiśni, polać dressingiem.
12. Sałatka z kalmarami, jajkiem i owocami morza
Do tej sałatki weź owoce morza z puszki we własnym soku – szybko i pysznie!
Potrzebne będą: Po 30 g kałamarnicy, ośmiornicy, małży i szyjek rakowych, 80 g pomarańczy, 80 g grejpfruta, 40 g majonezu, 2 jajka, przyprawy.
Przygotowanie: Kałamarnicę i resztę owoców morza odcisnąć z soku. Cytrusy umyć i obrać ze wszystkich błonek, plasterki ponownie przekroić na pół. Ugotować jajka na twardo, pokroić, wymieszać składniki i udekorować majonezem.