Sałatki z czerwonej ryby i krewetek trudno nazwać budżetem, dlatego często są przygotowywane tylko na święta. Wybierz przepisy, które lubisz najbardziej i upewnij się, że zadowolisz nimi siebie i swoich bliskich!
- 1. Warstwowa sałatka kanapkowa z łososiem i krewetkami
- 2. Sałatka z ryżem, krewetkami i czerwoną rybą
- 3. Sałatka “Olivier” z rybą i krewetkami królewskimi
- 4. Sałatka z ananasem, łososiem i krewetkami
- 5. Sałatka z czerwoną rybą, twarogiem i krewetkami
- 6. Sałatka z pstrągiem, pomidorami i krewetkami tygrysimi
- 7. Sałatka z czerwonym kawiorem, łososiem i krewetkami
- 8. Sałatka “Sushi-cake” z lekko solonego różowego łososia z krewetkami
- 9. Sałatka z niskosolonym łososiem i krewetkami królewskimi
- 10. Surowa sałatka marynarska z czerwoną rybą i krewetkami
- 11. Sałatka “Pretty Woman” z czerwoną rybą i owocami morza
- 12. Sałatka z awokado z czerwoną rybą i krewetkami tygrysimi
- 13. Ciepła sałatka z gotowanym różowym łososiem i smażonymi krewetkami
- 14. Sałatka z rozgwiazdy z krewetkami i pstrągiem
- 15. Sałatka z krewetkami, łososiem i jajkami przepiórczymi
1. Warstwowa sałatka kanapkowa z łososiem i krewetkami
Górna i dolna warstwa tej sałatki składa się z tartych ziemniaków, co nadaje jej wygląd dużej świątecznej kanapki.
Będziesz potrzebować: 210 g lekko solonego łososia, 330 g krewetek tygrysich, 3 jajka, 4 gotowane ziemniaki, 2 ogórki, 310 ml domowego gęstego majonezu, 1 fioletowa cebula, 1 pęczek liści sałaty.
Przygotowanie: Dno talerza wyłożyć liśćmi sałaty, na wierzch zetrzeć dwa ziemniaki, pierwszą warstwę sałatki posmarować majonezem. Druga warstwa – pokrojone w słupki gotowane jajka, trzecia – kostki ryby, czwarta – posiekane ogórki, piąta – półpierścienie cebuli, szósta – pozostałe starte ziemniaki. Ponownie posmarować każdą warstwę majonezem. Wierzch i boki sałatki przykryć ugotowanymi krewetkami.
2. Sałatka z ryżem, krewetkami i czerwoną rybą
Możesz zrobić sałatkę z dowolną czerwoną rybą, najważniejsze jest to, że powinna być świeża i koniecznie o niskiej zawartości soli.
Potrzebne będą: 1 filiżanka ugotowanego ryżu, 240 g obranych surowych krewetek, 160 g lekko osolonej czerwonej ryby, 1 mały słoik czarnych oliwek z usuniętymi pestkami, sok z 1 cytryny, 3 łyżki aromatycznej oliwy z oliwek, 1 pęczek liści sałaty.
Przygotowanie: Mięso krewetek podsmażyć na oliwie do zrumienienia i uzyskania specyficznego morskiego aromatu, posolić i popieprzyć. Filety z czerwonej ryby pokroić w paski, wymieszać z krewetkami, kaszką ryżową, skropić sokiem z cytryny. Mieszankę przełożyć do dużego naczynia wyłożonego liśćmi sałaty, udekorować cienkimi plasterkami cytryny, całymi krewetkami, połówkami oliwek.
3. Sałatka “Olivier” z rybą i krewetkami królewskimi
Fani owoców morza docenią tę niezwykłą odmianę nudnego już “Oliviera”, ponieważ zamiast kiełbasy lekarskiej w sałatce umieszcza się czerwoną rybę i krewetki.
Potrzebne będą: 300 g lekko solonego łososia, łososia kumpra lub pstrąga, 3 gotowane jajka, 1 gotowana marchewka (duża), 4 gotowane ziemniaki, 1 puszka zielonego groszku, 3–4 kiszone ogórki, 0,5 pęczka natki pietruszki, 150 g obranych krewetek królewskich, majonez.
Przygotowanie: Pokroić rybę, jajka, ziemniaki, marchew i ogórki w kostkę tej samej wielkości, co w przypadku zwykłego “Oliviera”. Smażyć krewetki na oleju, aż będą ugotowane, pokroić dwie trzecie na kawałki i wysłać je do miski z resztą produktów. Wymieszać z majonezem, umieścić w salaterce, udekorować całymi smażonymi krewetkami.
4. Sałatka z ananasem, łososiem i krewetkami
Ananasy z puszki świetnie nadają się do sałatek z rybami i owocami morza.
Potrzebne będą: 1 pęczek sałaty, 1 puszka ananasów pokrojonych w kostkę, 180–190 g lekko solonego łososia, 150 g marynowanych krewetek koktajlowych, 3–4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, przyprawy.
Przygotowanie: Rozerwać sałatę rękami na małe segmenty, niepożądane jest cięcie nożem, ponieważ może wystąpić reakcja utleniania, która całkowicie zepsuje produkt. Dodać ananasy i krewetki bez płynu, plastry łososia, zalać mieszanką oliwy z oliwek, soku z cytryny. Posypać gruboziarnistą solą morską i szczyptą czarnego pieprzu (grubo zmielonego).
5. Sałatka z czerwoną rybą, twarogiem i krewetkami
Do tej sałatki nadaje się każda lekko solona, ale koniecznie wędzona czerwona ryba, a twarożek można dobrać według własnego gustu.
Potrzebne będą: 250 g czerwonej ryby, 110 g smażonych krewetek, 4–5 łyżek twarogu, 3 mięsiste pomidory, 1 pęczek liści sałaty, 2 ogórki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z limonki lub grejpfruta.
Przygotowanie: Wymieszać trzepaczką sok z limonki lub grejpfruta z oliwą z oliwek, dodać odrobinę soli i twarożku. Powstałym sosem polej mieszankę smażonych krewetek, pokrojonych w kostkę pomidorów, czerwonej ryby i ogórków. Umieścić w salaterce wyłożonej liśćmi sałaty.
6. Sałatka z pstrągiem, pomidorami i krewetkami tygrysimi
Sałatkę podawać w szklankach lub małych szklanych słoiczkach, udekorowaną krążkiem limonki.
Potrzebne będą: 1 puszka krewetek tygrysich z puszki, 3 jajka na twardo, 160 g lekko solonego pstrąga, 2 pomidory, 7 liści sałaty, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka soku z limonki, 1 cała limonka do dekoracji.
Przygotowanie: Pokroić liście sałaty na cienki makaron, wymieszać z pokrojonymi w kostkę jajkami, krewetkami, pstrągiem i pomidorami. Skropić mieszanką soku z limonki, soku z cytryny i kilku łyżek marynaty krewetkowej ze słoika. Ułożyć w szklankach, udekorować cienkim plasterkiem limonki, na którym położyć całą krewetkę.
7. Sałatka z czerwonym kawiorem, łososiem i krewetkami
Naturalny czerwony kawior można zastąpić wysokiej jakości kawiorem alginovoy, który, nawiasem mówiąc, odnosi się do żywności leczniczej.
Potrzebne będą: Po 350 g lekko solonego łososia i gotowanych mrożonych krewetek, 6 jajek na twardo, 1 puszka czerwonego kawioru, 200 ml majonezu.
Przygotowanie: Krewetki zalać wrzątkiem, następnie wyrzucić na sito i oczyścić, łososia i jaja kurze pokroić na małe kawałki, wymieszać z majonezem. Umieścić w salaterce, przykryć gęstą warstwą czerwonego kawioru.
8. Sałatka “Sushi-cake” z lekko solonego różowego łososia z krewetkami
Ta zaskakująco smaczna i efektowna sałatka-tort z łatwością zastąpi duży zestaw japońskiego sushi. Można go jeść tylko zwykłym widelcem, co jest znacznie wygodniejsze, polewając go sosem sojowym.
Będziesz potrzebować: 1,5 szklanki ugotowanego ryżu, 60 ml octu ryżowego, 240 g różowego łososia o niskiej zawartości soli, 2 ogórki, 1 opakowanie arkuszy nori, 1 łyżeczka soli morskiej, 3 łyżeczki cukru, 200 g serka Philadelphia, 100 g marynowanych krewetek, 2 łyżki nasion sezamu, sos sojowy.
Przygotowanie: Ugotowany ryż zalać podgrzanym octem wymieszanym z cukrem i solą (kryształki powinny się całkowicie rozpuścić). Pokroić arkusze nori na małe kwadraty i ułożyć je na zakładkę na dnie dużego płaskiego talerza z pierścieniem do serwowania.
Połóż połowę ryżu, przykryj grubą warstwą serka śmietankowego, wygodniej jest to zrobić, umieszczając produkt w torebce z ciastem. Następnie ułożyć cienkie plasterki ogórka, posypać prażonym sezamem i ułożyć ugotowane krewetki, przykryć plasterkami nori. Rozłożyć pozostały ryż, serek śmietankowy, pokrojonego w kostkę różowego łososia, posypać sezamem.
9. Sałatka z niskosolonym łososiem i krewetkami królewskimi
Dressing z jogurtu greckiego i musztardy Dijon podkreśli smak sałatki.
Potrzebne składniki: 150 g filetu z łososia chum (lekko solonego), 3 ugotowane ziemniaki, 120 g ugotowanych krewetek (obranych), 2 pomidory, 1 pęczek sałaty, 160 ml jogurtu greckiego, 2–3 łyżki nasion gorczycy, 6 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej przyprawy curry, 2–3 łyżki sosu sojowego.
Przygotowanie: Obrane ziemniaki pokroić w ładne plasterki, podsmażyć na oliwie z oliwek, uprzednio wymieszanej z przyprawą curry. Do miski włożyć liście sałaty, filety z łososia, miąższ pomidora pokrojony w paski (usunąć soczysty rdzeń z pestkami), dodać plasterki ziemniaków, polać jogurtem z musztardą, pozostałą oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i sosem sojowym.
10. Surowa sałatka marynarska z czerwoną rybą i krewetkami
Apetyczna i pożywna sałatka kuchni śródziemnomorskiej, którą przygotowuje się nie tylko na święta, ale także na kolację.
Potrzebne będą: 300 g czerwonej ryby średnio słonej, 4 gotowane jajka, 4 tuszki kalmarów, 5 łyżek czerwonego kawioru, 200 g obranych krewetek, 150 g parmezanu, gęsty domowy majonez.
Przygotowanie: Filety rybne, ugotowane tusze kalmarów pokroić w cienkie długie słomki, posmarować majonezem i włożyć do salaterki, przykryć warstwą startych jajek, polać majonezem. Rozłożyć smażone na oleju krewetki, posmarować majonezem, posypać startym serem, udekorować kawiorem.
11. Sałatka “Pretty Woman” z czerwoną rybą i owocami morza
Ta sałatka zawiera kalmary, krewetki, filet z czerwonej ryby, mięso kraba i uzupełnia całą tę morską obfitość soczystymi pomidorami, serem i majonezem oliwkowym.
Potrzebne będą: 2 ugotowane tuszki kalmarów, 160 g czerwonej ryby (keta, łosoś, łosoś), 200 g obranych krewetek, 0,5 puszki czerwonego kawioru, 170 g mięsa kraba, 12–14 pomidorków koktajlowych, majonez oliwkowy, 110 g twardego sera.
Przygotowanie: Pomidory koktajlowe pokroić w plasterki, łososia i kalmary pokroić w słomki, krewetki ugotować we wrzącej wodzie, małe pozostawić w całości, duże pokroić na dwie lub trzy części, mięso kraba pokroić w kostkę. Napełnić mieszankę owoców morza i pomidorów majonezem z oliwy z oliwek, posypać startym serem i czerwonym kawiorem.
12. Sałatka z awokado z czerwoną rybą i krewetkami tygrysimi
Nie wyrzucaj połówek awokado po usunięciu z nich miąższu, ale użyj ich jako miski do picia do podania sałatki.
Będziesz potrzebować: 2 awokado, 240 g łososia lub pstrąga, 60 g rukoli, 70 g parmezanu, 0,3 pęczka zielonej cebuli, 3 pomidory, 1 puszka krewetek z puszki, pół cytryny, 5 gałązek zielonej bazylii, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka masła.
Przygotowanie: Podsmażyć kostki łososia na rozgrzanym maśle. W salaterce ułożyć liście rukoli porwane rękami na małe kawałki, plastry pomidora, krewetki, posypać zieloną cebulką i bazylią. Miąższ awokado pokroić w kostkę, włożyć do salaterki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć usmażoną rybę. Wymieszać pozostały sok z cytryny z oliwą z oliwek, udekorować sałatkę, wypełnić połówki awokado, udekorować startym serem.
13. Ciepła sałatka z gotowanym różowym łososiem i smażonymi krewetkami
Niezwykle pyszna ciepła sałatka na romantyczny wieczór lub na śniadanie.
Potrzebne będą: 190 g świeżej lub mrożonej czerwonej ryby, 220 g obranych krewetek, 2 pomidory, 1 awokado, 1 pęczek liści sałaty, 0,5 grejpfruta, 2 łyżki nierafinowanej oliwy z oliwek, szczypta suszonych ziół prowansalskich, 0,25 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej (spożywczej).
Przygotowanie: Filety z czerwonej ryby ugotować we wrzątku z przyprawami, pokroić na małe kawałki, krewetki podsmażyć na oliwie do zrumienienia, dodać plastry pomidora i miąższ awokado rozgnieciony widelcem. Wycisnąć sok z grejpfruta, wymieszać z ziołami prowansalskimi i oliwą z oliwek, skropić sałatkę, ułożyć na talerzu przykrytym liśćmi sałaty. Posypać gruboziarnistą solą morską.
14. Sałatka z rozgwiazdy z krewetkami i pstrągiem
Krewetki dodaje się bezpośrednio do mieszanki sałat, a do dekoracji używa się cienkich talerzy lekko solonego pstrąga. Danie okazuje się świetne zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu!
Potrzebne będą: 220 g obranych krewetek, 2 ogórki kiszone, 3 jajka na twardo, 160 g sera półtwardego, 250 g lekko solonego pstrąga (pokrojonego w talarki), 2 pomidory, 0,5 puszki zielonych oliwek bez pestek, 2 łyżki prażonych nasion sezamu, 1 opakowanie majonezu oliwkowego.
Przygotowanie: Ugotowane krewetki, ogórki, jajka, pomidory i ser pokroić jak najdrobniej, wymieszać z majonezem i ułożyć na dużym płaskim naczyniu w formie rozgwiazdy. Przykryć ze wszystkich stron plastrami ryby, udekorować krążkami oliwek i ziarnami sezamu.
15. Sałatka z krewetkami, łososiem i jajkami przepiórczymi
Jedno z najpopularniejszych dań we Włoszech, zwolennicy zdrowego odżywiania często przygotowują tę sałatkę i jedzą ją z przyjemnością!
Będziesz potrzebować: Po 260 g krewetek i lekko solonego łososia, 110 ml oliwy z oliwek, 1 pęczek rukoli, 8 pomidorków koktajlowych, 11–12 ugotowanych jajek przepiórczych, 1 pęczek zielonej bazylii, 1 cytryna, 2 ogórki.
Przygotowanie: Pokroić w kostkę filety z czerwonej ryby, ugotowane krewetki, ogórki i 8 jajek przepiórczych, połączyć z posiekaną rukolą i bazylią. Świeżo wyciśnięty sok z cytryny wymieszać trzepaczką z oliwą z oliwek, solą i mielonym pieprzem, polać mieszanką sałat, ułożyć pozostałe jajko i plasterki pomidora w kółko.