Sałatki z czerwoną rybą i krewetkami – 15 prostych i pysznych przepisów

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Sałat­ki z czer­wo­nej ryby i kre­we­tek trud­no nazwać budże­tem, dla­te­go czę­sto są przy­go­to­wy­wa­ne tyl­ko na świę­ta. Wybierz prze­pi­sy, któ­re lubisz naj­bar­dziej i upew­nij się, że zado­wo­lisz nimi sie­bie i swo­ich bliskich!

1. Warstwowa sałatka kanapkowa z łososiem i krewetkami

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Gór­na i dol­na war­stwa tej sałat­ki skła­da się z tar­tych ziem­nia­ków, co nada­je jej wygląd dużej świą­tecz­nej kanapki.

Będziesz potrze­bo­wać: 210 g lek­ko solo­ne­go łoso­sia, 330 g kre­we­tek tygry­sich, 3 jaj­ka, 4 goto­wa­ne ziem­nia­ki, 2 ogór­ki, 310 ml domo­we­go gęste­go majo­ne­zu, 1 fio­le­to­wa cebu­la, 1 pęczek liści sałaty.

Przy­go­to­wa­nie: Dno tale­rza wyło­żyć liść­mi sała­ty, na wierzch zetrzeć dwa ziem­nia­ki, pierw­szą war­stwę sałat­ki posma­ro­wać majo­ne­zem. Dru­ga war­stwa – pokro­jo­ne w słup­ki goto­wa­ne jaj­ka, trze­cia – kost­ki ryby, czwar­ta – posie­ka­ne ogór­ki, pią­ta – pół­pier­ście­nie cebu­li, szó­sta – pozo­sta­łe star­te ziem­nia­ki. Ponow­nie posma­ro­wać każ­dą war­stwę majo­ne­zem. Wierzch i boki sałat­ki przy­kryć ugo­to­wa­ny­mi krewetkami.

2. Sałatka z ryżem, krewetkami i czerwoną rybą

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Możesz zro­bić sałat­kę z dowol­ną czer­wo­ną rybą, naj­waż­niej­sze jest to, że powin­na być świe­ża i koniecz­nie o niskiej zawar­to­ści soli.

Potrzeb­ne będą: 1 fili­żan­ka ugo­to­wa­ne­go ryżu, 240 g obra­nych suro­wych kre­we­tek, 160 g lek­ko oso­lo­nej czer­wo­nej ryby, 1 mały sło­ik czar­nych oli­wek z usu­nię­ty­mi pest­ka­mi, sok z 1 cytry­ny, 3 łyż­ki aro­ma­tycz­nej oli­wy z oli­wek, 1 pęczek liści sałaty.

Przy­go­to­wa­nie: Mię­so kre­we­tek pod­sma­żyć na oli­wie do zru­mie­nie­nia i uzy­ska­nia spe­cy­ficz­ne­go mor­skie­go aro­ma­tu, poso­lić i popie­przyć. File­ty z czer­wo­nej ryby pokro­ić w paski, wymie­szać z kre­wet­ka­mi, kasz­ką ryżo­wą, skro­pić sokiem z cytry­ny. Mie­szan­kę prze­ło­żyć do duże­go naczy­nia wyło­żo­ne­go liść­mi sała­ty, ude­ko­ro­wać cien­ki­mi pla­ster­ka­mi cytry­ny, cały­mi kre­wet­ka­mi, połów­ka­mi oliwek.

3. Sałatka “Olivier” z rybą i krewetkami królewskimi

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Fani owo­ców morza doce­nią tę nie­zwy­kłą odmia­nę nud­ne­go już “Oli­vie­ra”, ponie­waż zamiast kieł­ba­sy lekar­skiej w sałat­ce umiesz­cza się czer­wo­ną rybę i krewetki.

Potrzeb­ne będą: 300 g lek­ko solo­ne­go łoso­sia, łoso­sia kum­pra lub pstrą­ga, 3 goto­wa­ne jaj­ka, 1 goto­wa­na mar­chew­ka (duża), 4 goto­wa­ne ziem­nia­ki, 1 pusz­ka zie­lo­ne­go grosz­ku, 3–4 kiszo­ne ogór­ki, 0,5 pęcz­ka natki pie­trusz­ki, 150 g obra­nych kre­we­tek kró­lew­skich, majonez.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić rybę, jaj­ka, ziem­nia­ki, mar­chew i ogór­ki w kost­kę tej samej wiel­ko­ści, co w przy­pad­ku zwy­kłe­go “Oli­vie­ra”. Sma­żyć kre­wet­ki na ole­ju, aż będą ugo­to­wa­ne, pokro­ić dwie trze­cie na kawał­ki i wysłać je do miski z resz­tą pro­duk­tów. Wymie­szać z majo­ne­zem, umie­ścić w sala­ter­ce, ude­ko­ro­wać cały­mi sma­żo­ny­mi krewetkami.

4. Sałatka z ananasem, łososiem i krewetkami

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Ana­na­sy z pusz­ki świet­nie nada­ją się do sała­tek z ryba­mi i owo­ca­mi morza.

Potrzeb­ne będą: 1 pęczek sała­ty, 1 pusz­ka ana­na­sów pokro­jo­nych w kost­kę, 180–190 g lek­ko solo­ne­go łoso­sia, 150 g mary­no­wa­nych kre­we­tek kok­taj­lo­wych, 3–4 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 2 łyż­ki soku z cytry­ny, przyprawy.

Przy­go­to­wa­nie: Roze­rwać sała­tę ręka­mi na małe seg­men­ty, nie­po­żą­da­ne jest cię­cie nożem, ponie­waż może wystą­pić reak­cja utle­nia­nia, któ­ra cał­ko­wi­cie zepsu­je pro­dukt. Dodać ana­na­sy i kre­wet­ki bez pły­nu, pla­stry łoso­sia, zalać mie­szan­ką oli­wy z oli­wek, soku z cytry­ny. Posy­pać gru­bo­ziar­ni­stą solą mor­ską i szczyp­tą czar­ne­go pie­przu (gru­bo zmielonego).

5. Sałatka z czerwoną rybą, twarogiem i krewetkami

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Do tej sałat­ki nada­je się każ­da lek­ko solo­na, ale koniecz­nie wędzo­na czer­wo­na ryba, a twa­ro­żek moż­na dobrać według wła­sne­go gustu.

Potrzeb­ne będą: 250 g czer­wo­nej ryby, 110 g sma­żo­nych kre­we­tek, 4–5 łyżek twa­ro­gu, 3 mię­si­ste pomi­do­ry, 1 pęczek liści sała­ty, 2 ogór­ki, 3 łyż­ki oli­wy z oli­wek, 2 łyż­ki soku z limon­ki lub grejpfruta.

Przy­go­to­wa­nie: Wymie­szać trze­pacz­ką sok z limon­ki lub grejp­fru­ta z oli­wą z oli­wek, dodać odro­bi­nę soli i twa­roż­ku. Powsta­łym sosem polej mie­szan­kę sma­żo­nych kre­we­tek, pokro­jo­nych w kost­kę pomi­do­rów, czer­wo­nej ryby i ogór­ków. Umie­ścić w sala­ter­ce wyło­żo­nej liść­mi sałaty.

6. Sałatka z pstrągiem, pomidorami i krewetkami tygrysimi

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Sałat­kę poda­wać w szklan­kach lub małych szkla­nych sło­icz­kach, ude­ko­ro­wa­ną krąż­kiem limonki.

Potrzeb­ne będą: 1 pusz­ka kre­we­tek tygry­sich z pusz­ki, 3 jaj­ka na twar­do, 160 g lek­ko solo­ne­go pstrą­ga, 2 pomi­do­ry, 7 liści sała­ty, 1 łyż­ka soku z cytry­ny, 1 łyż­ka soku z limon­ki, 1 cała limon­ka do dekoracji.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić liście sała­ty na cien­ki maka­ron, wymie­szać z pokro­jo­ny­mi w kost­kę jaj­ka­mi, kre­wet­ka­mi, pstrą­giem i pomi­do­ra­mi. Skro­pić mie­szan­ką soku z limon­ki, soku z cytry­ny i kil­ku łyżek mary­na­ty kre­wet­ko­wej ze sło­ika. Uło­żyć w szklan­kach, ude­ko­ro­wać cien­kim pla­ster­kiem limon­ki, na któ­rym poło­żyć całą krewetkę.

7. Sałatka z czerwonym kawiorem, łososiem i krewetkami

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Natu­ral­ny czer­wo­ny kawior moż­na zastą­pić wyso­kiej jako­ści kawio­rem algi­no­voy, któ­ry, nawia­sem mówiąc, odno­si się do żyw­no­ści leczniczej.

Potrzeb­ne będą: Po 350 g lek­ko solo­ne­go łoso­sia i goto­wa­nych mro­żo­nych kre­we­tek, 6 jajek na twar­do, 1 pusz­ka czer­wo­ne­go kawio­ru, 200 ml majonezu.

Przy­go­to­wa­nie: Kre­wet­ki zalać wrząt­kiem, następ­nie wyrzu­cić na sito i oczy­ścić, łoso­sia i jaja kurze pokro­ić na małe kawał­ki, wymie­szać z majo­ne­zem. Umie­ścić w sala­ter­ce, przy­kryć gęstą war­stwą czer­wo­ne­go kawioru.

8. Sałatka “Sushi-cake” z lekko solonego różowego łososia z krewetkami

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Ta zaska­ku­ją­co smacz­na i efek­tow­na sałat­ka-tort z łatwo­ścią zastą­pi duży zestaw japoń­skie­go sushi. Moż­na go jeść tyl­ko zwy­kłym widel­cem, co jest znacz­nie wygod­niej­sze, pole­wa­jąc go sosem sojowym.

Będziesz potrze­bo­wać: 1,5 szklan­ki ugo­to­wa­ne­go ryżu, 60 ml octu ryżo­we­go, 240 g różo­we­go łoso­sia o niskiej zawar­to­ści soli, 2 ogór­ki, 1 opa­ko­wa­nie arku­szy nori, 1 łyżecz­ka soli mor­skiej, 3 łyżecz­ki cukru, 200 g ser­ka Phi­la­del­phia, 100 g mary­no­wa­nych kre­we­tek, 2 łyż­ki nasion seza­mu, sos sojowy.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wa­ny ryż zalać pod­grza­nym octem wymie­sza­nym z cukrem i solą (krysz­tał­ki powin­ny się cał­ko­wi­cie roz­pu­ścić). Pokro­ić arku­sze nori na małe kwa­dra­ty i uło­żyć je na zakład­kę na dnie duże­go pła­skie­go tale­rza z pier­ście­niem do serwowania.

Połóż poło­wę ryżu, przy­kryj gru­bą war­stwą ser­ka śmie­tan­ko­we­go, wygod­niej jest to zro­bić, umiesz­cza­jąc pro­dukt w toreb­ce z cia­stem. Następ­nie uło­żyć cien­kie pla­ster­ki ogór­ka, posy­pać pra­żo­nym seza­mem i uło­żyć ugo­to­wa­ne kre­wet­ki, przy­kryć pla­ster­ka­mi nori. Roz­ło­żyć pozo­sta­ły ryż, serek śmie­tan­ko­wy, pokro­jo­ne­go w kost­kę różo­we­go łoso­sia, posy­pać sezamem.

9. Sałatka z niskosolonym łososiem i krewetkami królewskimi

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Dres­sing z jogur­tu grec­kie­go i musz­tar­dy Dijon pod­kre­śli smak sałatki.

Potrzeb­ne skład­ni­ki: 150 g file­tu z łoso­sia chum (lek­ko solo­ne­go), 3 ugo­to­wa­ne ziem­nia­ki, 120 g ugo­to­wa­nych kre­we­tek (obra­nych), 2 pomi­do­ry, 1 pęczek sała­ty, 160 ml jogur­tu grec­kie­go, 2–3 łyż­ki nasion gor­czy­cy, 6 łyżek oli­wy z oli­wek, 3 łyż­ki soku z cytry­ny, ½ łyżecz­ki mie­lo­nej przy­pra­wy cur­ry, 2–3 łyż­ki sosu sojowego.

Przy­go­to­wa­nie: Obra­ne ziem­nia­ki pokro­ić w ład­ne pla­ster­ki, pod­sma­żyć na oli­wie z oli­wek, uprzed­nio wymie­sza­nej z przy­pra­wą cur­ry. Do miski wło­żyć liście sała­ty, file­ty z łoso­sia, miąższ pomi­do­ra pokro­jo­ny w paski (usu­nąć soczy­sty rdzeń z pest­ka­mi), dodać pla­ster­ki ziem­nia­ków, polać jogur­tem z musz­tar­dą, pozo­sta­łą oli­wą z oli­wek, sokiem z cytry­ny i sosem sojowym.

10. Surowa sałatka marynarska z czerwoną rybą i krewetkami

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Ape­tycz­na i pożyw­na sałat­ka kuch­ni śród­ziem­no­mor­skiej, któ­rą przy­go­to­wu­je się nie tyl­ko na świę­ta, ale tak­że na kolację.

Potrzeb­ne będą: 300 g czer­wo­nej ryby śred­nio sło­nej, 4 goto­wa­ne jaj­ka, 4 tusz­ki kal­ma­rów, 5 łyżek czer­wo­ne­go kawio­ru, 200 g obra­nych kre­we­tek, 150 g par­me­za­nu, gęsty domo­wy majonez.

Przy­go­to­wa­nie: File­ty ryb­ne, ugo­to­wa­ne tusze kal­ma­rów pokro­ić w cien­kie dłu­gie słom­ki, posma­ro­wać majo­ne­zem i wło­żyć do sala­ter­ki, przy­kryć war­stwą star­tych jajek, polać majo­ne­zem. Roz­ło­żyć sma­żo­ne na ole­ju kre­wet­ki, posma­ro­wać majo­ne­zem, posy­pać star­tym serem, ude­ko­ro­wać kawiorem.

11. Sałatka “Pretty Woman” z czerwoną rybą i owocami morza

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Ta sałat­ka zawie­ra kal­ma­ry, kre­wet­ki, filet z czer­wo­nej ryby, mię­so kra­ba i uzu­peł­nia całą tę mor­ską obfi­tość soczy­sty­mi pomi­do­ra­mi, serem i majo­ne­zem oliwkowym.

Potrzeb­ne będą: 2 ugo­to­wa­ne tusz­ki kal­ma­rów, 160 g czer­wo­nej ryby (keta, łosoś, łosoś), 200 g obra­nych kre­we­tek, 0,5 pusz­ki czer­wo­ne­go kawio­ru, 170 g mię­sa kra­ba, 12–14 pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, majo­nez oliw­ko­wy, 110 g twar­de­go sera.

Przy­go­to­wa­nie: Pomi­do­ry kok­taj­lo­we pokro­ić w pla­ster­ki, łoso­sia i kal­ma­ry pokro­ić w słom­ki, kre­wet­ki ugo­to­wać we wrzą­cej wodzie, małe pozo­sta­wić w cało­ści, duże pokro­ić na dwie lub trzy czę­ści, mię­so kra­ba pokro­ić w kost­kę. Napeł­nić mie­szan­kę owo­ców morza i pomi­do­rów majo­ne­zem z oli­wy z oli­wek, posy­pać star­tym serem i czer­wo­nym kawiorem.

12. Sałatka z awokado z czerwoną rybą i krewetkami tygrysimi

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Nie wyrzu­caj połó­wek awo­ka­do po usu­nię­ciu z nich miąż­szu, ale użyj ich jako miski do picia do poda­nia sałatki.

Będziesz potrze­bo­wać: 2 awo­ka­do, 240 g łoso­sia lub pstrą­ga, 60 g ruko­li, 70 g par­me­za­nu, 0,3 pęcz­ka zie­lo­nej cebu­li, 3 pomi­do­ry, 1 pusz­ka kre­we­tek z pusz­ki, pół cytry­ny, 5 gałą­zek zie­lo­nej bazy­lii, 1 łyż­ka oli­wy z oli­wek, 1 łyż­ka masła.

Przy­go­to­wa­nie: Pod­sma­żyć kost­ki łoso­sia na roz­grza­nym maśle. W sala­ter­ce uło­żyć liście ruko­li porwa­ne ręka­mi na małe kawał­ki, pla­stry pomi­do­ra, kre­wet­ki, posy­pać zie­lo­ną cebul­ką i bazy­lią. Miąższ awo­ka­do pokro­ić w kost­kę, wło­żyć do sala­ter­ki, skro­pić sokiem z cytry­ny i uło­żyć usma­żo­ną rybę. Wymie­szać pozo­sta­ły sok z cytry­ny z oli­wą z oli­wek, ude­ko­ro­wać sałat­kę, wypeł­nić połów­ki awo­ka­do, ude­ko­ro­wać star­tym serem.

13. Ciepła sałatka z gotowanym różowym łososiem i smażonymi krewetkami

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Nie­zwy­kle pysz­na cie­pła sałat­ka na roman­tycz­ny wie­czór lub na śniadanie.

Potrzeb­ne będą: 190 g świe­żej lub mro­żo­nej czer­wo­nej ryby, 220 g obra­nych kre­we­tek, 2 pomi­do­ry, 1 awo­ka­do, 1 pęczek liści sała­ty, 0,5 grejp­fru­ta, 2 łyż­ki nie­ra­fi­no­wa­nej oli­wy z oli­wek, szczyp­ta suszo­nych ziół pro­wan­sal­skich, 0,25 łyżecz­ki gru­bo­ziar­ni­stej soli mor­skiej (spo­żyw­czej).

Przy­go­to­wa­nie: File­ty z czer­wo­nej ryby ugo­to­wać we wrząt­ku z przy­pra­wa­mi, pokro­ić na małe kawał­ki, kre­wet­ki pod­sma­żyć na oli­wie do zru­mie­nie­nia, dodać pla­stry pomi­do­ra i miąższ awo­ka­do roz­gnie­cio­ny widel­cem. Wyci­snąć sok z grejp­fru­ta, wymie­szać z zio­ła­mi pro­wan­sal­ski­mi i oli­wą z oli­wek, skro­pić sałat­kę, uło­żyć na tale­rzu przy­kry­tym liść­mi sała­ty. Posy­pać gru­bo­ziar­ni­stą solą morską.

14. Sałatka z rozgwiazdy z krewetkami i pstrągiem

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Kre­wet­ki doda­je się bez­po­śred­nio do mie­szan­ki sałat, a do deko­ra­cji uży­wa się cien­kich tale­rzy lek­ko solo­ne­go pstrą­ga. Danie oka­zu­je się świet­ne zarów­no pod wzglę­dem sma­ku, jak i wyglądu!

Potrzeb­ne będą: 220 g obra­nych kre­we­tek, 2 ogór­ki kiszo­ne, 3 jaj­ka na twar­do, 160 g sera pół­twar­de­go, 250 g lek­ko solo­ne­go pstrą­ga (pokro­jo­ne­go w talar­ki), 2 pomi­do­ry, 0,5 pusz­ki zie­lo­nych oli­wek bez pestek, 2 łyż­ki pra­żo­nych nasion seza­mu, 1 opa­ko­wa­nie majo­ne­zu oliwkowego.

Przy­go­to­wa­nie: Ugo­to­wa­ne kre­wet­ki, ogór­ki, jaj­ka, pomi­do­ry i ser pokro­ić jak naj­drob­niej, wymie­szać z majo­ne­zem i uło­żyć na dużym pła­skim naczy­niu w for­mie roz­gwiaz­dy. Przy­kryć ze wszyst­kich stron pla­stra­mi ryby, ude­ko­ro­wać krąż­ka­mi oli­wek i ziar­na­mi sezamu.

15. Sałatka z krewetkami, łososiem i jajkami przepiórczymi

Салаты с красной рыбой и креветками - 15 простых и вкусных рецептов

Jed­no z naj­po­pu­lar­niej­szych dań we Wło­szech, zwo­len­ni­cy zdro­we­go odży­wia­nia czę­sto przy­go­to­wu­ją tę sałat­kę i jedzą ją z przyjemnością!

Będziesz potrze­bo­wać: Po 260 g kre­we­tek i lek­ko solo­ne­go łoso­sia, 110 ml oli­wy z oli­wek, 1 pęczek ruko­li, 8 pomi­dor­ków kok­taj­lo­wych, 11–12 ugo­to­wa­nych jajek prze­piór­czych, 1 pęczek zie­lo­nej bazy­lii, 1 cytry­na, 2 ogórki.

Przy­go­to­wa­nie: Pokro­ić w kost­kę file­ty z czer­wo­nej ryby, ugo­to­wa­ne kre­wet­ki, ogór­ki i 8 jajek prze­piór­czych, połą­czyć z posie­ka­ną ruko­lą i bazy­lią. Świe­żo wyci­śnię­ty sok z cytry­ny wymie­szać trze­pacz­ką z oli­wą z oli­wek, solą i mie­lo­nym pie­przem, polać mie­szan­ką sałat, uło­żyć pozo­sta­łe jaj­ko i pla­ster­ki pomi­do­ra w kółko.

Rate article
( No ratings yet )
Przepisy-kucharskie.pl

5 + 11 =