Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Węgorz wędzony lub smażony w zalewie octowej

ilustracja przepisu

Opis

Węgorz wędzony lub smażony w zalewie octowej.

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Stopień trudności
Rodzaj potrawy
Ilość
8-10 porcji
  • 1,5-2 kg węgorza smażonego lub wędzonego

ZALEWA:

  • 1 szklanka octu 10-procentowego
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 30 ziaren pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

Przygotować zalewę: wszystkie składniki połączyć, wlać 3 szklanki wody i gotować 2 min.

Kawałki wędzonego węgorza ułożyć w słoiku, zagrzać w piekarniku, zalać wrzącą zalewą (do pełna, gdyż ryba nasiąka płynem), słoik dokręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.

Porcje węgorza smażonego włożyć do słoika od razu po usmażeniu, gdy jest jeszcze gorący, potem postępować tak jak z węgorzem wędzonym.

Recenzje

Polecamy przepis:


Pączki z rumowym lukrem