Przepisy Kucharskie - Tradycyjne Polskie Przepisy Kulinarne

    
  • Załóż swoje konto!
    *
    *
    *
    *
    *
    Pola oznaczone gwiazdką (*) są wymagane.

Dodaj ten przepis do ulubionych
Twoje ulubione przepisy
Wyślij przepis mailem
Wydrukuj ten przepis

Płucka na kwaśno


Opis

Wyśmienite płucka cielęce lub wieprzowe na kwaśno.

Składniki

Przepis w skrócie
Kuchnia
Główny składnik
Metoda przyrządzenia
Stopień trudności
Ilość
4 porcje
  • 80 dag płucek cielęcych lub wieprzowych
  • 1 marchewka (10 dag)
  • 1 pietruszka (7 dag)
  • 5 dag selera
  • 3 dag białej części pora
  • 1 cebula (10 dag)
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki

Przygotowanie

Odciąć tchawicę, płucka starannie wypłukać pod bieżącą wodą i osaczyć. Zalać wrzątkiem, zagotować i odcedzić. Ponownie zalać 4 szklankami wrzątku i gotować 1 godz. Marchewkę, pietruszkę, seler i por oczyścić, opłukać i dodać do płucek, włożyć liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, posolić i gotować 40 min.

Miękkie płucka i warzywa wyjąć z wywaru, osaczyć, pokroić w słupki i z powrotem włożyć do wywaru. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na 1 łyżce rozgrzanej margaryny, dodać do potrawy. Z pozostałej margaryny oraz mąki ugnieść kulkę, wrzucić do płucek i gotować 2-3 min, przyprawić solą oraz pieprzem. Cukier uprażyć na karmel, wymieszać z 2-3 łyżkami wody i wraz z sokiem z cytryny połączyć z potrawą. Posypać natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i surówką.

Recenzje

Polecamy przepis:


Pączki z rumowym lukrem